Zobacz pełną wersję : Tarnica zdobyta !! Hurra !!!
don Enrico
31-03-2019, 21:51
Ten poranek przeciągał się leniwie, ale słoneczko coraz wyżej wychodziło, wyganiając z gościnnej gawry.
Odpalamy więc samochody, aby je ustawić w dwóch strategicznych miejscowościach bieszczadzkich.
Dlaczego tak ? Bo miał być START i META.
Na starcie miała być najlepsza w Bieszczadach pizza z piwem, niestety gospodarz złapał wiatr w żagle i odpłynął w rejs hen daleko
Pozostała proza , trzeba było założyć buty i ruszyć w góry .
Zresztą zobaczcie sami tą relację (https://www.relive.cc/view/rt10004293786)
Relive - nie znałem tego. Bardzo zgrabna relacja ci wyszła choć uważam że większa liczba fotek byłaby wskazana :grin:
Gospodarz na szczęście już wrócił i znowu może karmić i poić zdobywców Tarnicy. Rejs nie był znów tak daleki, zwłaszcza, że jego duża część odbyła się w suchym doku :).
zbyszek1509
01-04-2019, 00:23
Zresztą zobaczcie sami tą relację (https://www.relive.cc/view/rt10004293786)
Niestety, za stary sprzęt na takie wynalazki "No compatible source was found for this media." :-(
don Enrico
01-04-2019, 19:48
Relive - nie znałem tego. Bardzo zgrabna relacja ci wyszła choć uważam że większa liczba fotek byłaby wskazana :grin:
Proszę Cię bardzo
46019...46020
Teraz już wiesz, że zdobycie Tarnicy jest łatwiejsze, ale obronienie jej przekroczyło nasze siły.
Gdy zobaczyliśmy ze szczytu , że kolejne hordy przygotowują się do ataku daliśmy szybko nogę
Gospodarz na szczęście już wrócił i znowu może karmić i poić zdobywców Tarnicy. Rejs nie był znów tak daleki, zwłaszcza, że jego duża część odbyła się w suchym doku :).
Niech gospodarz poczeka z 5 lat, zanim tam moja noga postanie (chyba że zdobędzie info o przygranicznym festynie)
....
Niestety, za stary sprzęt na takie wynalazki "No compatible source was found for this media." :-(
Zbyszku ! ja Cię rozumiem , bo też mam skłonność przywiązywania się do używanych rzeczy
... ale może to dobry moment aby zasłużony ATARI zastąpić czymś nowszym ? :mrgreen:
Niestety, będzie się to wiązało z wieloma problemami.
Informatycy to są złośliwe ludki i wciąż wymyślają kolejne aktualizację albo nowe wersje, których dojrzały człowiek uczy się z trudem.
Specjalnie dla Ciebie zrobiłem zagadkę fotograficzną
Co to za górka ?
46021
....
janusz194
01-04-2019, 20:25
Trafiliście na jakąś zorganizowaną imprezę czy to "tylko" pech, i czy obyło się bez ofiar bo w takim tłumie to wszystko może się zdarzyć ?
don Enrico
01-04-2019, 20:57
dlatego odpowiedziałem Hero
Niech gospodarz poczeka z 5 lat, zanim tam moja noga postanie
bo to nie są moje Bieszczady
janusz194
01-04-2019, 21:25
Tamte Bieszczady jeszcze można znaleźć zimą, ale jak długo jeszcze?.
Teraz już wiesz, że zdobycie Tarnicy jest łatwiejsze, ale obronienie jej przekroczyło nasze siły.
Gdy zobaczyliśmy ze szczytu , że kolejne hordy przygotowują się do ataku daliśmy szybko nogę.
O rzesz ty orzeszku....kolejka jak na Kasprowy :shock::shock::shock:
Heniu, bo trafiłeś na jedną z serii dróg krzyżowych, których będzie jeszcze kilka do świąt.
Co do festynu przygranicznego to nie mam na razie bliższych informacji, bo mnie trochę nie było, ale jak ktoś z parku wpadnie na pizzę to się coś dowiem.
Wiem tylko, że zapowiada się jakaś grubsza impreza.
zbyszek1509
02-04-2019, 14:55
Zbyszku ! ja Cię rozumiem , bo też mam skłonność przywiązywania się do używanych rzeczy
... ale może to dobry moment aby zasłużony ATARI zastąpić czymś nowszym ? :mrgreen:
Niestety, będzie się to wiązało z wieloma problemami.
Informatycy to są złośliwe ludki i wciąż wymyślają kolejne aktualizację albo nowe wersje, których dojrzały człowiek uczy się z trudem.
Specjalnie dla Ciebie zrobiłem zagadkę fotograficzną
Co to za górka ?
46021
....
Oj Heniu, wspominając o Atari wywołałeś tsunami wspomnień. Powróciły chwile wgrywania programu (czytaj gier), a po kilkudziesięciu minutach bzykania ukazywał się komunikat error:mrgreen: . Na ZX Spectrum Timex i Commodore, już się nie załapałem, ale Amigę 1200 w roku 1991 kupiłem :-). Ile to było radości i satysfakcji, gdy widziałem jak kolega informatyk z mozołem wklepywał do PC szumnie nazywanego IBM jakieś polecenia, aby uruchomić swoją "maszynę do pisania". Dla niego ikonki, grafika 32 bity i w miarę przyzwoita muzyka jak na ówczesne czasy, były egzotyką. Natomiast, gdy zainstalowałem sobie pierwszy dysk twardy 500 MB, to już była pełnia szczęścia :-). Ale gdy nadszedł przełom wieku XX - XXI oraz problemy właścicieli amigowej platformy, to moja satysfakcja została sprowadzona do parteru :-(. Po zmianie platformy, zamęczyłem jeszcze kilka jedynie słusznych "maszyn" i zatrzymałem się na roku 2008. Z pokorą znoszę ułomność swojego sprzętu i wyścig różnej maści wynalazków, ale na moje już coraz bardziej skromne potrzeby, musi wystarczyć :-(.
Dzięki za dedykowaną zagadkę fotograficzną, która zmusiła mnie do dogłębnej analizy tematu i bliskiego kontaktu z różnymi mapami :mrgreen:. Lokalizacja nie sprawiła kłopotu, gdyż posiadałem podobne zdjęcie, a nawet zrobione z tego samego miejsca.
46029
Natomiast, ostatni kontakt i wspólne plany, zasugerowały mi w pierwszej chwili Pliszkę. Jednak, po połączeniu linią ciągłą Tarnicy i Pikuja, okazało się, że Pliszka znajduje się po prawej stronie tej linii i oddalona jest 5 km od Tarnicy. Więc odpadła.
46030
Dalsze przymiarki również zostały odrzucone i ostatecznie zaakceptowana została górka Borsuczyny, oddalona od Tarnicy 1,2 km.
don Enrico
03-04-2019, 19:43
Oj (...)
Dalsze przymiarki również zostały odrzucone i ostatecznie zaakceptowana została górka Borsuczyny, oddalona od Tarnicy 1,2 km.
Oj !!!
Za bardzo zaufałeś technice która puściła strzał mylny.
Ja aż taki złośliwy nie jestem i odpowiedź była prosta : to Pliszka (zresztą już wcześniej na forum tu lokalizowana (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9412-Moje-Tarnice))
Zostawmy zagadki na boku , bo zapomniałem podać ważna informację wszystkim bieszczadnikom : jakie w tym roku jest modne obuwie.
To kolorowe lekkie tekstylne balerinki z obowiązkowo odsłoniętymi kostkami. Wprost cudowne rozwiązanie (żeby tam ktoś się nie wygłupiał w jakichś trepach na Tarnicę iść !)
...
https://i.imgur.com/FEtSE7O.jpg
zbyszek1509
03-04-2019, 23:01
Oj !!!
Za bardzo zaufałeś technice która puściła strzał mylny.
Ja aż taki złośliwy nie jestem i odpowiedź była prosta : to Pliszka (zresztą już wcześniej na forum tu lokalizowana (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9412-Moje-Tarnice))
Po dogłębnej analizie krajobrazu i prawdopodobnie widocznej również granicy, wszystko się zgadza. Jednak odległość 5,2 km zmyliła mnie skutecznie, a gdybym będąc na Tarnicy uruchomił kompas, to bym wiedział w którym kierunku patrzyłem podziwiając widoki :-(.
Kierunki świata mi się pokręciły :-(. A oto dowód moich błędnych analiz i zaufania technice :-).
46031
Czerwona i prawie pionowa linia to połączenie Tarnicy z Pikujem. Jeżeli to Pikuj jest na horyzoncie.
don Enrico
04-04-2019, 19:55
Gdy uda mi się wydrapać na jakąś widokową górkę to pierwszym radosnym dla mnie zadaniem jest odgadnięcie co z niej widać i nazwać poszczególne elementy
Ta zabawa sprawia mi sporo radości (i trudności)
(...). Jednak, po połączeniu linią ciągłą Tarnicy i Pikuja, okazało się, że Pliszka znajduje się po prawej stronie tej linii i oddalona jest 5 km od Tarnicy. Więc odpadła.(...)
Tu machnąłeś się, bo pociągnąłeś linię w kierunku Ostrej Hory myśląc że to Pikuj. Ostra jest samodzielna , a pasmo Pikuja ma dwa zakręty i tak po prawdzie to nie wiem czy sam szczyt Pikuja jest widoczny z Tarnicy (czy nie zasłania go Wielki Wierch). Ot zabawa w zgadywanki
Obrazek podpisany
46032
zbyszek1509
05-04-2019, 01:03
Gdy uda mi się wydrapać na jakąś widokową górkę to pierwszym radosnym dla mnie zadaniem jest odgadnięcie co z niej widać i nazwać poszczególne elementy
Ta zabawa sprawia mi sporo radości (i trudności)
Tu machnąłeś się, bo pociągnąłeś linię w kierunku Ostrej Hory myśląc że to Pikuj. Ostra jest samodzielna , a pasmo Pikuja ma dwa zakręty i tak po prawdzie to nie wiem czy sam szczyt Pikuja jest widoczny z Tarnicy (czy nie zasłania go Wielki Wierch). Ot zabawa w zgadywanki
Obrazek podpisany
46032
Tak masz rację, gdzie byłem to wiem, ale co widziałem, to nie wiedziałem :-(. Heniu, dzięki Ci wielkie za zmuszenie mnie do poszerzenia wiedzy. Ostatecznie już wiem, że pomyliłem Pikuja z Ostrą Horą, a tak niby podobnie wyglądają z dużej odległości.
46033
Gdy uda mi się wydrapać na jakąś widokową górkę to pierwszym radosnym dla mnie zadaniem jest odgadnięcie co z niej widać i nazwać poszczególne elementy. Ta zabawa sprawia mi sporo radości (i trudności)
W odróżnieniu od Ciebie, raduję tylko oczy i duszę widokami oraz robię zdjęcia z myślą, że w domu na spokojnie zlokalizuję co widziałem. A w domu to już różnie bywa i zazwyczaj w danej chwili coś wypada i odkłada się problem na później. Zazwyczaj później, to znaczy nigdy :-( , dopiero potrzeba zmusza do myślenia i działania, a Ty jesteś wspaniałą "maszynką" do mobilizacji i na tym polega Twoja wyższość.
... tak po prawdzie to nie wiem czy sam szczyt Pikuja jest widoczny z Tarnicy (czy nie zasłania go Wielki Wierch).
Myślę, że nie powinien zasłaniać, gdyż jest niższy i z lewej strony od Pikuja, patrząc z Tarnicy.
bartolomeo
05-04-2019, 06:09
https://podkarpacia.pl/forum/2019/pikuj_pliszka_ostra_1000.jpg (https://podkarpacia.pl/forum/2019/pikuj_pliszka_ostra_1900.jpg)
Po kliknięciu duża wersja.
zbyszek1509
05-04-2019, 10:58
W takich warunkach, to można mieć super ucztę duchową :-).
.. I żal że osobiście nie było mi dane podziwiać tych widoków 😡
bartolomeo
05-04-2019, 15:12
Powinienem był chyba dodać do tego zdjęcia komentarz: Pikuj jest z Tarnicy widoczny, choć czasem (co ciekawe właśnie przy dobrej widoczności) ginie na tle Borżawy. Przy dobrej widoczności pomylenie Pikuja z Ostrą Horą jest niemożliwe, przy słabej widoczności i przy wycinku widoku (tak jak bywa na zdjęciach) o pomyłkę znacznie łatwiej.
Bartolomeo - przepiękne zdjęcie. Dla takich widoków warto .... właściwie wszystko. Uczta duchowa musiała być niezapomniana.
Wiele razy byłem na Tarnicy, ale tak dobrej widoczności tylko pogratulować
sir Bazyl
06-04-2019, 07:08
Uczta duchowa musiała być niezapomniana.
Jaka tam uczta?! Toż to ewidentne, bartolomejskie rozpasanie jest! :twisted::wink:
I jeszcze zachęca do klikania, że wtedy większa wersja - to już jest foto-perwersja! Cholera może człowieka trafić czy inny szlag jak na to patrzy...
włóczykij
07-04-2019, 13:14
Oj !!!
zapomniałem podać ważna informację wszystkim bieszczadnikom : jakie w tym roku jest modne obuwie.
To kolorowe lekkie tekstylne balerinki z obowiązkowo odsłoniętymi kostkami. Wprost cudowne rozwiązanie (żeby tam ktoś się nie wygłupiał w jakichś trepach na Tarnicę iść !)
...
https://i.imgur.com/FEtSE7O.jpg
To jest pokolenie tzw. rurkarzy i zapiętkarzy . . .
don Enrico
11-12-2023, 20:42
Co z tą Tarnicą ...?
Czy jeszcze ktoś tam się wdrapuje ?
Robię właśnie porządki zdjęciowe na dyskach i trafiłem (przypadkiem) na zdjęcia zrobione przeze mnie właśnie w tych dniach 10-11 grudnia ... ale kilkanaście lat temu
Fajne skojarzenie. Nie było dużej zimy wówczas
...
49238
...
49239
...
wiem że to nie ma sensu, ale jak na forum nic się nie dzieje, niech odżyją wspomnienia
.... a może to jest pomysł aby kolejny raz ją zdobyć ... który to będzie raz ...?
zbyszek1509
11-12-2023, 22:06
49238
...
...
Co z tą Tarnicą ...? ...niech odżyją wspomnienia
.... a może to jest pomysł aby kolejny raz ją zdobyć ... który to będzie raz ...?
Oj Heniu masz rację, wspomnienia mają wielką moc i niech odżywają, a nawet wyciskają łezkę z oka.
49240
Piotr Niedziela
11-12-2023, 22:23
11 grudnia 2018 w drodze na Tarnicę, nie wiem który raz ....49241
- - - Updated - - -
49242
- - - Updated - - -
49243
don Enrico
13-12-2023, 21:35
11 grudnia 2018 w drodze na Tarnicę, nie wiem który raz ...
- - - Updated - - -
49242
-
Tak to już jest Piotrze że raz się uda , a raz nie, ... uda się wstrzelić w okno widokowe
Moje kolejne wyjście na Tarnicę rok później ,też nie było widokowe, ale miało wymiar symboliczny związany z datą i godziną
...
49244
...
chociaż w poprzednim dniu było przedwiośnie na połoninach
..
49245
- - - Updated - - -
...
Oj Heniu masz rację, wspomnienia mają wielką moc i niech odżywają, a nawet wyciskają łezkę z oka.
49240
... Zbyszku ! czy ta triangulka w tle to Tarnica ?
czy to takie ogólne odniesienie ...?
zbyszek1509
14-12-2023, 02:06
... Zbyszku ! czy ta triangulka w tle to Tarnica ?
czy to takie ogólne odniesienie ...?
Tak Heniu. tak wtedy wyglądał szczyt Tarnicy, a jako dowód jeszcze jedno zdjęcie z mglistym widokiem na południe w lipcu 1986 roku.
49246
A tak na marginesie, to dzięki za mobilizację do wspomnień z młodzieńczych lat. W tym zakresie, to masz wyjątkowy talent. Przekonałem się o tym kolejny raz :-). Pozdrawiam serdecznie.
Piotr Niedziela
14-12-2023, 20:51
A tak było 17 grudni 2019....49250492514925349254
don Enrico
15-12-2023, 19:46
Piotrze ! Na twoich zdjęciach nie widać żadnych ludzi.
Czy tak sprytnie kadrowałeś ? czy po prostu nikogo nie było ( w co trudno uwierzyć)
A może ktoś ma jeszcze schowane zdjęcia z zimowej Tarnicy i chciałby się nimi pochwalić - w formie zabawy , oczywiście.
kulczyk1
15-12-2023, 21:09
To zdjęcia z Tarnicy o nietypowej porze. Było to 1.11.2014 roku. Tak się złożyło , że dzieci ze względu na obowiązki uczelniano-zawodowe nie mogły przyjechać na święto więc żeby nie siedzieć w domu objechaliśmy rankiem groby bliskich i w Bieszczady.
Chwile pokręciliśmy się po Szerokim ale głównie cieszyli się Tarnica na własność a zwłaszcza przepięknymi widokami tego dnia. Wrażenie przebywania w naturalnym fotopastikonie. Słońce , chmury i mgły kooperowały ze sobą i co chwilę był inny widok.
https://i.postimg.cc/fbP5Bfwf/bieszczady-11-2014-044.jpg
https://i.postimg.cc/gcVqZW6D/bieszczady-11-2014-057.jpg
https://i.postimg.cc/C1f7tn5T/bieszczady-11-2014-047.jpg
https://i.postimg.cc/CLMDnf0h/bieszczady-11-2014-065.jpg
https://i.postimg.cc/k4x8KQD4/bieszczady-11-2014-060.jpg
https://i.postimg.cc/y6j3KYZw/bieszczady-11-2014-067.jpg
Żeby w naturze była równowaga na nastepny dzień widoczność nie przekraczała 30 metrów.:-P
Moja pierwsza zimowa Tarnica, czyli 29.12.2019 r. - W dolinie zapowiadało się jako tako, ale to by było na tyle :) Jak tylko wlazłem ponad linię lasu, no to już wiadomo, huragan na maksa i widoczność znikoma ... ale przygoda była i kilka fotek udało się zrobić, pomimo zimnego, przenikliwego wiatru.
49259
49261
49262
49263
49264
49265
49266
49260
49267
49268
Piotr Niedziela
16-12-2023, 16:24
Piotrze ! Na twoich zdjęciach nie widać żadnych ludzi.
Czy tak sprytnie kadrowałeś ? czy po prostu nikogo nie było ( w co trudno uwierzyć)
A może ktoś ma jeszcze schowane zdjęcia z zimowej Tarnicy i chciałby się nimi pochwalić - w formie zabawy , oczywiście.
Tego dnia widziałem 5 osób, a te które są na zdjęciach nie chciały udostępniania zdjęć. Wrócę z Biesów, bo aktualnie tu jestem i może znajdę swoje zdjęcie
No i nie trzeba było długo czekać i postanowiłem wejść drugi raz na Tarnicę, tym razem na wschód słońca w dniu 02.01.2020 r. Było bajecznie, miałem całą Tarnicę dla siebie tak jak za pierwszym zimowym razem. Mogłem się delektować, coś pięknego. CZ. 1:
49269
49270
49271
49272
49273
49274
49275
49276
49277
49278
Zimowa Tarnica 02.01.2020 r. CZ. 2:
49289
49290
49291
49292
49293
49294
49295
49296
49297
49298
Tomnatyk
17-12-2023, 14:01
Misterium ... nieprawości niestety.
Dokładnie rok później, Tarnica w zimowej odsłonie zdobyta ponownie (02.01.2021 r.):
49299
49300
49301
49302
49303
49304
49305
49306
49307
49308
don Enrico
17-12-2023, 20:35
Dzięki Wszystkim
wszystkim którzy chcą się podzielić swoją Tarnicą, ja osobiście chętnie zajadam się tymi okruchami
choć zdjęcia kolegi z Gdańska który załapał się na nieziemską ucztę ze spektaklem przewalających się chmur
...ugryzam dużymi kęsami...ale pomału , aby się nie zadławić
Można też postawić pytanie : dlaczego Tarnica zimą potrafi odsłonić swoje najpiękniejsze oblicze ?
Może dlatego , że najczęściej jest chmurna i ponurna.
Piotr Niedziela
20-12-2023, 14:38
PrEzY, gratuluję obydwu wejść, a drugie w foto - rewelacja. Miałem podobną pogodę w listopadzie w 2011, ale o tym może kiedy indziej. Dziś wrzucam jedno neutralne zdjęcie z osobami na szczycie.
49309
Rzeczywiście, Tarnica potrafi pokazać z różnych stron, i to jest najpiękniejsze :) Piotrze, Henku - dziękuję za docenienie tych zdjęć i dobre słowo. Oby Tarnica dawała nam jak najwięcej takich widoków :)
Pozdrawiam, Kamil
Przepiękne zdjęcia. Dziękuję za taki super prezent na święta.
@Malla, dziękuję :) Cieszę się, że mogłem sprawić Tobie prezent moimi zdjęciami :) Cała przyjemność po mojej stronie !
don Enrico
16-02-2025, 19:40
Czy można iść z Wołosatego na Tarnicę zahaczając po drodze cerkiew w Bystrem ?
Oczywiście że można i w dodatku zrobić sympatyczną relację z takiej ekspedycji .
Specjalnie dla Jacka wklepuję lhttps://vod.tvp.pl/programy,88/korona-gor-polski-odcinki,372615/odcinek-3,S01E03,377950
Heniu , no niech będzie, że się da pójść na Tarnicę z Wołosatego przez Bystre.
Ale tylko w filmie...
Bo w realu tź by się dało. Ale jak dla mnie to by zeszło ze 4, 5 dni
i trzeba by iść tamtędy gdzie Cię Straż Graniczna namierzyła z rowerem na pasie granicznym ..... ;);)