Zobacz pełną wersję : Garść wieści ze wschodu
qubutek71
08-11-2021, 18:38
Może komuś przydadzą się takie informacje
!. Ścieżka idąca po dawnej granicy między Kukulem a Hoverlą w końcu prierezana....zuch chłopaki :)
2. Chatki i stajki na Kukulu, na Kozmieckiej, przy Mariczejce, na Łukawicy, na Hlistowatej w dobrej kondycji Drewno jest z wodą też nie najgorzej
3. Wódki w Szybenem nie ma ale jest samogon w cenie 140 UAH...poszedł znacznie w górę Przed 14 przyjeżdża marszrutka z Werhovyny i zaraz zawija z powrotem
4. Schron na Popie zamknięty, jedynie pod drzwiami styropian rzucony...ogólnie chujówka. Pop już się skończył i jedynie wspomnienia zostały
5. W Czemiernym z miejscem na namiot kiepsko ale można spać na piętrze dawnej strażnicy Tam jest czysto i dziury w oknach zasłonięte Jak ktoś nie lubi takiego klimatu to ze 200 m w stronę źródeł Czeremoszu jest chatka z piecem
6. Magazin w Niżnym Jałowcu zacnie zaopatrzony....marszrutki tam żadne nie jeżdżą Najbliższy transport z Jabłonicy
bartolomeo
08-11-2021, 19:01
Ścieżka idąca po dawnej granicy między Kukulem a Hoverlą w końcu prierezana....zuch chłopaki :)Tę trasę od dawna mam w planach, ale jakoś nie mogłem się zmobilizować do łażenia po dzikim :wink: Teraz już nie będzie powodów do okładania, dzięki!
Wojtek Pysz
08-11-2021, 21:37
3. Wódki w Szybenem nie ma ....
A to nowość, dawniej była:-) Jeśli ktoś wlazł za zaporę, to tutaj:
https://ciekawe.tematy.net/2013/img/IMG_0430.JPG
A jeśli kogoś nie wpuścili, to tutaj:
https://ciekawe.tematy.net/2016/img/WP_2016-08-04_14-29-56_IMG_7147.JPG
Również dziękuję za aktualności z Czarnohory.
Petefijalkowski
09-11-2021, 09:10
Dzięki :) A chata z piecem w Czemirnym - hmm... co by zrobić z tą wiadomością :D
don Enrico
10-11-2021, 20:34
Od pewnego czasu na Ukrainie pojawiła się koncepcja "Małego Koła Karpackiego" które ma połączyć komunikacyjnie główne kurorty karpackie.
( nie wiem dokładnie co to ma znaczyć?)
Prace są prowadzone w ramach akcji "Wielka Budowla" pod patronatem prezydenta Zelenskiego
Ma być prowadzona naprawa dróg aby turyści mogli łatwiej dotrzeć do głównych ośrodków : Sławsko, Różanka , Skole, Play?, Miżgiria, Filipiec, Synewir, Wyszków, Bukowel,
.... a co tak naprawdę z tego wyjdzie ? , (ponoć już wydatkowali 4 miliardy hrywien)
Czy dla turystów z Polski będzie to miało znaczenie ?
Ci co do tej pory jeździli , pewnie już przyzwyczaili się do dziurawki drogowej,
a ci z masowej nowej fali ... ? Oni mają więcej kasy i nie nocują w stajach czy też namiotach paląc wieczorami ogniska.
cytat (https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3343702-male-karpatske-kolo-zednae-tri-evropejski-kraini-navkolo-klucovih-kurortnih-tocok-karpat.html)
qubutek71
12-11-2021, 19:24
[QUOTE=don Enrico;180882
Czy dla turystów z Polski będzie to miało znaczenie ?[/QUOTE]
Z punktu widzenia turysty polskiego nie ma to większego znaczenia bo taki przecież nie występuje masowo w ukraińskich górach ( i nie będzie występował póki granica będzie) ale z punktu widzenia rozwoju turystyki tamtych regionów ma to znaczenie pierwszorzędne. Starczy zobaczyć jak wyglądają teraz okolice Bukovela czyli Tatarów, Mikuliczyn itd pensjon na penjonie a do tego gładkie i równe asfalty. I tego się nie zatrzyma bo ludzie chcą tam normalnie żyć, a nie nie być elementem skansenu. Można utyskiwać, że zrobi się taka sama chujnia jak w naszych Bieszczadach Cóż całe szczęście jest to na tyle rozległy teren, że nie wszędzie "stonka" dotrze. Nie prędko pojawi się asfalt w Szybenem czy Jałowcu A propos właśnie kładą asfalt do Osmołody...koniec świata bliski ;)
don Enrico
21-11-2021, 19:47
W Karpatach spadł nawet metr śniegu - wiadomości z Ukrainy (https://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-karpatah-namelo-do-odnogo-metra-snigu-novini-ukrajini-50197202.html)
20 listopada na Popie Ivanie w Charnohorze
W Karpatach spadł nawet metr śniegu - wiadomości z Ukrainy (https://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-karpatah-namelo-do-odnogo-metra-snigu-novini-ukrajini-50197202.html)
20 listopada na Popie Ivanie w Charnohorze
Metr śniegu i pięć stopni mrozu - to znak że trzeba się szykować na zimowe zdobycie Popa Ivana :razz:
qubutek71
22-11-2021, 12:20
Metr śniegu i pięć stopni mrozu - to znak że trzeba się szykować na zimowe zdobycie Popa Ivana :razz:
Chyba Marmaroskiego bo ten już nie jest miejscem przyjaznym turystom...łezka się tylko w oku kręci
Wojtek Pysz
22-11-2021, 22:22
Chyba Marmaroskiego bo ten już nie jest miejscem przyjaznym turystom...łezka się tylko w oku kręci
Wierni ludzie gór odwiedzają nawet te nieprzyjazne miejsca. Prawda, panie Jacku :-)
Wierni ludzie gór odwiedzają nawet te nieprzyjazne miejsca. Prawda, panie Jacku :-)
Oczywiście Panie Wojtku masz Pan w 100%-tach rację. Nawet wtedy kiedy nie ma żadnych szans odwiedzić to nieprzyjazne miejsce, choć się jedzie 2 dni przez całe Zakarpacie i z pół Huculszczyzny (z zaświadczeniem z badania - i nie chodzi o żadne tam covidy) :? . Dla mnie Jesteś i zawsze Będziesz prekursorem/wizjonerem. Teraz już wszyscy jeżdżą z badaniami/zaświadczeniami/testami itd. itp ...:?
don Enrico
25-11-2021, 17:42
.. jak donosi posterunek górski,
dziś na na Popie Ivanie jest słonecznie
ale temperatura -8 gradusów
https://img.tsn.ua/cached/956/tsn-6fc5c486b67f33b84a28d75a8717b561/thumbs/1036x648/df/0b/99e2c082939b682cc31a7d3364940bdf.jpeg
Petefijalkowski
25-11-2021, 20:09
Pojechałbym...
peruwianka
26-11-2021, 15:19
ojoj... to takie miejsca istnieją....
don Enrico
06-12-2021, 21:20
Różne wieści przychodzą ze wschodu, przykładowo jadąc główną drogą Lwów - Uzgorod
gdy miniemy już miasteczko Turka, to po paru kilometrach czeka nas możliwość w Boryni krzyżówka.
Najczęściej jedziemy w stronę Pikuja , ale jako ciekawostkę podam, że droga w stronę Polski ma zupełnie nową asfaltową nawierzchnię -> patrz foto
...
48440
.
to droga do w kierunku Tarnawy czyli po ukraińskiej stronie Jabłonka Niżna , gdzie 2 grudnia zanotowały służby pożar
...
48441
don Enrico
15-12-2021, 22:52
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Czy to jest elitarna linia dla bogatych którym Austria zrobiła embargo ? .. czy to dla miłośników wędrówek po zimowych Karpatach
Nie wiem?
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
... a może ? ktoś poleci samolotem do Kijowa i wbije się w ten pociąg .. ? ... niewiadomo
qubutek71
16-12-2021, 13:30
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
don Enrico
16-12-2021, 21:00
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
No to brakło mi wyobraźni o przebiegu linii kolejowych na wschodzie
a tak przy okazji sprawdzania zobaczyłem że teraz do Rachowa przyjeżdżają rankiem pociągi z Kijowa o 7.19 i 9.55
a także z Odessy o 9.55
do wyboru
krzychuprorok
20-12-2021, 12:29
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Nie zabraknie chętnych, za wschodnią granicą doba w pociągu to nic nadzwyczajnego. Odpocznie się, zje, wypije gorzały i czaju, bo kipiatok to chyba dalej standrad za darmo? Dawno nie jechałem, jeśli się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Mimo znacznej poprawy stanu głównych dróg jazda autem przez całą Ukrainę to jednak wyzwanie.
Jakby kogoś interesowało, to podaję link do mapy przedstawiającej stan remontów dróg z podziałem na obłastie: https://map.ukravtodor.org/#/lviv/repairs
Swoją drogą ten pociąg to z Mariupola, bo Mariampol to na Litwie:-D
qubutek71
21-12-2021, 19:14
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.
don Enrico
21-12-2021, 21:29
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje ������ Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.
Herbatka w szklankach z koszyczkiem to klimaty mijających wspomnień, ale nie wiem czy to nadal możliwe ...?
.
Informacje jakie znalazłem w sieci pokazują dwie wersje
1. Pociąg składa się z 10 całkowicie nowych wagonów, które zostały zbudowane w tym roku przez krajowego producenta i zakupione na koszt budżetu państwa w ramach programu
...
48502
...
2.Jeden z dwóch komfortowych, piętrowych pociągów Skody wyjedzie po modernizacji na tory do końca tego roku, w szczytowe dni zimowego ruchu. Zostało to ogłoszone dzisiaj - 14 grudnia podczas konferencji prasowej, poświęconej uruchomieniu pociągu № 5/6 Mariupol - Rachów na najdłuższej trasie kolejowej
48503
...
Która wersja jeździ ...? to nie wiem ?
.. ale jak w tych nowoczesnościach podać podróżnym herbatkę (albo choćby kipiatok ?)
Czy tam nadal jest prowadnik ? (znaczy kierownik wagonu)
krzychuprorok
22-12-2021, 00:44
Wiadomo, że herbata i pościel płatne, ale jeśli się nie mylę, to sam wrzątek był bezpłatny.
W tych nowych pociągach to zapewne herbatki/wrzątku nie podają, no chyba, że są części barowe. Pociąg Skody jest piętrowy i tam na pewno tylko miejsca siedzące, w tym produkcji ukraińskiej prawdopodobnie też tylko siedzące. Wydaje mi się, że te pociągi będą kursować w kategorii Intercity tak jak np Hyundaie Kijów - Przemyśl - Kijów. Pociąg z Mariupola w góry na pewno na wagonach z płackartami/kupe i prowadnikami, przy kursie na ponad dobę nie może być inaczej. Swoją drogą te wagony mają już po 40 i więcej lat, ale będą modernizowane. Ukraina zaczęła wielką wymianę i modernizację taboru.
Pociąg z Mariupola (nie Mariampola - ten to daleko na północ ;) ) obsługiwany jest nowymi wagonami sypialnymi i płackartnymi: https://www.youtube.com/watch?v=eRjQcpXeM4g
don Enrico
26-12-2021, 22:19
Pociąg z Mariupola (nie Mariampola - ten to daleko na północ ;) ) obsługiwany jest nowymi wagonami sypialnymi i płackartnymi: https://www.youtube.com/watch?v=eRjQcpXeM4g
Wprawdzie wejście na forum Osoby bez zwyczajowego "Dzień Dobry" (albo Witam) .nie świadczy o kulturze .... ale osobnik chce być annonimus ... co nie zamienia że link ciekawy
don Enrico
29-12-2021, 22:23
Dzień dobry!:)
Witam !
Dobryj Dień !
Jeśli by chciał podzielić się wiadomościami związanymi z Karpatami (szczególnie z uwzględnieniem dojazdu) ... to wszelkie informacje będą pożądane.
krzychuprorok
31-12-2021, 10:28
Cześć fik. Widzę, że masz dobrą wiedzę kolejową. Kojarzę, że kiedyś na jakimś forum kolejowym był niejaki "fikander". Czy to Ty?:-|
Co do tematu wątku, to na Ukraine planuje się kolejny ogromny kurort narciarski, tym razem w Różance koło Sławska:
https://www.youtube.com/watch?v=Hh4Zs6QjS2g
qubutek71
12-02-2022, 17:24
Najświeższe info W Gorganach śniegu do 2m Ścieżki nieprzetarte no bo niby kto miał przetrzeć 😁 Niestety na dole wiosną już pachnie więc trzeba się spieszyć by zimy jeszcze posmakować
krzychuprorok
19-08-2022, 11:02
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
Krzychu, niedawno wróciłem z Ukrainy (bo rozumiem, że o nią pytasz). Też miałem taki dylemat, ale odzew społeczny na miejscu przekonał mnie (nigdy dotąd nie spotkałem się z tak pozytywnym przyjęciem turysty, a zwłaszcza Polaka w ukraińskich Karpatach), że warto było jechać. Poza tym jednak może właśnie teraz warto się tam pojawić i wspomóc tych ludzi na miejscu nie jałmużną, ale jakimś konkretnym groszem, np. nocując od czasu do czasu u kogoś w domu, pozostawiając na kilka dni samochód w obejściu, lub po prostu robiąc zakupy w lokalnych „magazynach”.
Jak się „pozbieram do kupy” to może wkrótce sklecę jakąś relację i zamieszczę na forum.
Średniowieczne napisy na skałkach na górze Zełemin nad Skolem:
https://rdzs.org/zagadkovi-napysy-na-kamenyah-gory-zelemin-karpaty/?fbclid=IwAR16bzU0MoEFySvtRhNFlu7XLu2DqOnKQkEe85LH ITxHtYvqhVewa5EAZ_Q
Tomnatyk
14-09-2022, 16:15
Średniowieczne napisy na skałkach na górze Zełemin nad Skolem
Ciekawa rzecz. Główna wychodnia odkryta w 2004 r. Najstarsza data na niej to 1639, więc nie "średniowieczne", jak chce autor artykułu. Niewątpliwie petroglify autentyczne, pamiątkowe, lecz może nie tylko. Inskrypcja IOS SEIA MED: DOCTOR. 1794 kojarzy się mi nieodparcie z bodaj pierwszym znanym z nazwiska zdobywcą Zełemina: Belsazarem Hacquetem.
krzychuprorok
17-11-2022, 21:33
Trochę wieści z granicy ukraińsko - rumuńskiej. Jak się chce, to się da. Mimo wojny otwarto nowe przejście graniczne między miejscowościami Krasnoilsk i Vicovu de Sus (okolice Bukowiny). Przejście to było tzw "dołgostrojem" tzn. że kiedyś rozpoczęto budowę, ale przerwano i po latach wznowiono. Poza tym Ukraińcy wyremontowali linię kolejową z Rachowa do granicy a Rumuni od granicy do Valea Viseului. W grudniu pojadą pociągi pasażerskie. Ukraińskie pociągi o nazwie "Мармароський експрес" mają jeździć dwa razy dziennie a kontrola graniczna odbywać się będzie na pokładzie pociągu, przy wsiadaniu. Budowany też jest nowy most na Cisie między Sołotwynem a Sygietem, tak przynajmniej pokazuje Open Street Map.
Co na granicy polsko - ukraińskiej? Za prawie 50mln zł zakończyła się modernizacja 12 kilometrów linii kolejowej z Przemyśla do granicy w Malhowicach, wybudowano też nowe przystanki, ale pociągów na razie nie będzie. Za Rynkiem Kolejowym: "Samorząd województwa podkarpackiego, który mógłby być potencjalnym organizatorem przewozów o charakterze regionalnym, twierdzi, że droga do wznowienia kursów jest wciąż bardzo długa. Nie ma bowiem punktu odpraw granicznych, niedopełniono też szeregu procedur związanych z wjazdem polskiego taboru i pracowników polskich operatorów na teren państwa spoza UE."
qubutek71
19-11-2022, 08:24
Coś tu się pomieszało...nie wiem jak z tym przejściem w Bukowinie ale "Marmaroski Ekspres" przejeżdża granicę w punkcie Tereszwa-Campulung la Tisa
Залізничний пропускний пункт Campulung La Tisa знову відкрито через 15 років! Даний пункт буде обслуговувати залізничний рух на кордоні з Румунією на ділянці Тересва – Кимпулунґ-ла-Тиса. Крайній пасажирський потяг між Україною та Румунією курсував тут ще у 2007 році. Румунська залізниця CFR продовжує ремонт залізничної інфраструктури для відновлення транскордонного сполучення Тересва (УЗ) – Кампулунг-ла-Тиса (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vişeului (CFR) – Берлибаш (УЗ). Зараз триває ремонт ширококолійної лінії Кампулунг-ла-Тиса – Сіґєту-Мармацієй та подвійної (або сплітки) Сіґєту-Мармацієй – Валя-Вішеулуй. Роботи планується завершити до кінця року. Від початку війни в Україні CFR SA докладає постійних зусиль, щоб впоратися зі збільшенням пропускної здатності пасажирського та вантажного залізничного руху через прикордонні пункти на кордоні з Україною (Вишівська Долина, Хелмеу та Вічані). Інформацію опубліковано за сприяння
włóczykij
19-11-2022, 14:15
Coś tu się pomieszało...nie wiem jak z tym przejściem w Bukowinie ale "Marmaroski Ekspres" przejeżdża granicę w punkcie Tereszwa-Campulung la Tisa
Залізничний пропускний пункт Campulung La Tisa знову відкрито через 15 років! Даний пункт буде обслуговувати залізничний рух на кордоні з Румунією на ділянці Тересва – Кимпулунґ-ла-Тиса. Крайній пасажирський потяг між Україною та Румунією курсував тут ще у 2007 році. Румунська залізниця CFR продовжує ремонт залізничної інфраструктури для відновлення транскордонного сполучення Тересва (УЗ) – Кампулунг-ла-Тиса (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vişeului (CFR) – Берлибаш (УЗ). Зараз триває ремонт ширококолійної лінії Кампулунг-ла-Тиса – Сіґєту-Мармацієй та подвійної (або сплітки) Сіґєту-Мармацієй – Валя-Вішеулуй. Роботи планується завершити до кінця року. Від початку війни в Україні CFR SA докладає постійних зусиль, щоб впоратися зі збільшенням пропускної здатності пасажирського та вантажного залізничного руху через прикордонні пункти на кордоні з Україною (Вишівська Долина, Хелмеу та Вічані). Інформацію опубліковано за сприяння
Łot ju sej?
krzychuprorok
19-11-2022, 16:29
Coś tu się pomieszało...
Tak pisało na rynku kolejowym, ja nie pomieszałem. Który to będzie "Marmaroski Ekspres" to nie wiem, ale wygląda na to że reaktywowane zostaną dwa przejścia kolejowe z Rumunią. Drugie to właśnie Tereswa - Kampulung La Tisa.
qubutek71
19-11-2022, 21:09
Rzut okiem na mapę i już wiadomo, który może się nazywać marmaroskim :razz:
Petefijalkowski
20-11-2022, 03:01
Co na granicy polsko - ukraińskiej? Za prawie 50mln zł zakończyła się modernizacja 12 kilometrów linii kolejowej z Przemyśla do granicy w Malhowicach, wybudowano też nowe przystanki, ale pociągów na razie nie będzie. Za Rynkiem Kolejowym: "Samorząd województwa podkarpackiego, który mógłby być potencjalnym organizatorem przewozów o charakterze regionalnym, twierdzi, że droga do wznowienia kursów jest wciąż bardzo długa. Nie ma bowiem punktu odpraw granicznych, niedopełniono też szeregu procedur związanych z wjazdem polskiego taboru i pracowników polskich operatorów na teren państwa spoza UE."
U nas jeszcze z 50 sympozjów i rautów trzeba zrobić...
qubutek71
08-12-2022, 16:50
Może komuś się przyda...nadal godzina policyjna 24-5, przed większymi miejscowościami posterunki drogowe, na przełęczy Wyszkowskiej też. Najbardziej uciążliwe są wielogodzinne wyłączenia prądu podczas, których przestaje też działać sieć komórkowa. W górach śniegu skąpo dopiero powyżej 1300 m coś się pojawia Rakiet nie trzeba...przynajmniej w miniony weekend nie były potrzebne
qubutek71
09-01-2023, 10:35
Na wschodzie bez zmian... mimo wojny życie wciąż się toczy. Śniegu nadal skąpo chociaż wysoko piękna zima Mozns spokojnie bez rakiet no chyba, że ktoś na dłużej z dużym plecakiem się wybierze. Nadal wyłączenia prądu Generalnie jest spokojnie więc warto wyjeżdżać i zostawić trochę hrywien poturbowanej gospodarce
"Do tragedii doszło na górze Howerla w Beskidach Wschodnich w południowo-zachodniej Ukrainie. Podczas rodzinnej wycieczki piorun poraził ojca i jego córkę. Oboje nie żyją.
W czwartek dwie osoby zginęły podczas wędrówki górskiej w Beskidach Wschodnich. Ukraińska Służba Ratunkowa otrzymała wiadomość od personelu medycznego o godzinie 14:53. Okazało się, że na szlaku niebieskim na górze Howerla trzy osoby zostały porażone przez piorun. Na miejsce wysłano ratowników górskich i oddziały poszukiwawczo-ratownicze z miasta Jaremcze. Po przybyciu na miejsce ratownicy zobaczyli mężczyznę i 11-letnią dziewczynkę leżących bez oznak życia oraz zszokowaną kobietę. Przerażona kobieta została przetransportowana do schroniska, gdzie udzielono jej pomocy medycznej. Niestety na pomoc ojcu i córce było za późno. Ciała mężczyzny i dziecka zostały zniesione z góry przez ratowników."
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-07-07/ukraina-tragedia-w-beskidach-wschodnich-ojciec-i-corka-zgineli-od-porazenia-piorunem/
"Karpaty. Turystyka w cieniu wojny": https://belsat.eu/pl/news/22-07-2023-karpaty-turystyka-w-cieniu-wojny .
don Enrico
20-11-2024, 20:27
Luki ponad rok temu wrzucił temat " turystyka w cieniu wojny"
Jest ciąg dalszy , gdzie ostatnio media obiegła informacja że w ukraińskich Karpatach będzie budowany luksusowy kompleks narciarski
za niebagatelną kwotę 1,5 dolarów
Pierwsze nasuwające się pytanie : kto wykłada taką kwotę ...?
Drugie pytanie : co to za dziwna wojna, w dziwnym państwie , gdzie nie ma pieniędzy na amunicję , a są na budowanie zimowych obiektów dla elity
Informacja zaczerpnięta tu (https://przegladsportowy.onet.pl/ofsajd/ukrainski-gigant-buduje-kurort-narciarski-za-15-mld-dol-polacy-dotra-tam-w-3-godziny/f4dk14j)
komisaRz von Ryba
21-11-2024, 22:32
1,5 mld $