Zobacz pełną wersję : Relacja - zachęta.
kulczyk1
07-12-2021, 19:15
Jak w tytule to raczej zaproszenie do odwiedzenia miejsc mniej znanych w szeroko rozumianej mojej okolicy niż relacja sensu stricte.
Grzęda sokalska czyli ta część powiatu sokalskiego , która pozostała w dzisiejszych granicach Polski.
Zanim dojedziemy do miejsca startu wycieczki pieszej dwie kapliczki przydrożne:
48442 48443 48444
Pieszo z Chłopiatynia . Na miejscu warta obejrzenia była cerkiew p.w. Zesłania Ducha Sw.
48445
Auto parkujemy pod strażnicą SG a nieopodal wieży widokowej. Wieża tyleż imponująca co niepotrzebna ale to temat na inną dyskusję.
Przed wyjściem zgłaszam dyżurnemu , że będziemy łazić po okolicy . Nie jest to obowiązkowe ale w razie napotkania patrolu skraca formalności.
Idziemy skrajem Mycowa do Wyżłowa. To kraina byłych PGR-ów więc wokół połacie pól. Jednocześnie na horyzoncie ciągle widać kopuły dwóch a momentami nawet trzech cerkwi.
48446 48447 48448
kulczyk1
07-12-2021, 19:37
Wyżłów to wieś praktycznie wymarła. Kilka niszczejących gospodarstw oraz cmentarz i cerkiew p.w.św.Mikołaja tez w kiepskim stanie.
48449 48450
Tak wygląda droga dojazdowa do niej:
48451
Wiosenne pola wyglądają jakby ktoś (i to z sukcesami:razz:) próbował uprawiać na Saharze.
48452
Dłużniów. Cerkiew p.w.Podwyższenia Krzyża największa z dzisiaj oglądanych i cmentarz. Tam też namierza nasz patrol ale bez konsekwencji czyli sprawdzania dokumentów w systemie i zwiazanej z tym straty czasu.
48453 48454 48455
kulczyk1
07-12-2021, 19:59
Polami i łąkami dochodzimy do cmentarza i mauzoleum Hulimków w Mycowie
48456
Za kilkaset metrów cerkiew p.w. św. Mikołaja .
48457
Jeszcze tylko cmentarz w Chłopiatynie.
48458
I wracamy do punktu wyjścia . W sumie to kilkanaście kilometrów miłej przechadzki.
Cerkwie były greko-katolickie . Obecnie dwie z nich są nieczynne. W dwóch pozostałych odprawia się w obrządku łacińskim.
Stare cmentarze to głównie kamieniarka bruśnieńska.
Będąc w okolicy warto wstąpić do Korczmina aby obejrzeć cerkiew i cmentarz oraz zespół cerkiewny w Budyninie.
48459 48460 48461
Zdjęcie wiosennych pól budzi jednoznaczne skojarzenie z domyślną tapetą starszej wersji Okienek (XP) :mrgreen:
don Enrico
08-12-2021, 21:08
Fajne , wschodnie klimaciki
(...)
Auto parkujemy pod strażnicą SG a nieopodal wieży widokowej. Wieża tyleż imponująca co niepotrzebna ale to temat na inną dyskusję.
(...)
A ta wieża, to chyba do oglądania szybów Krystynopola ( za wschodnią granicą) ?
Petefijalkowski
09-12-2021, 13:13
Dziekuje! Przyznam ze jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o te okolice. Chetnie poczytam wiecej podobnych relacji :)
P.
kulczyk1
09-12-2021, 19:33
Fajne , wschodnie klimaciki
A ta wieża, to chyba do oglądania szybów Krystynopola ( za wschodnią granicą) ?
Szczerze to nie wiem . Nie chciało mi sie na nią włazić. A na resztę byłego powiatu jest piekny widok z drogi do Dołhobyczowa.
Dziekuje! Przyznam ze jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o te okolice. Chetnie poczytam wiecej podobnych relacji :)
P.
Mówisz i masz.:-) Przez ta nijaka aurę za oknem ciężko się zebrać do pisania ale próbujmy.
Roztocze Zachodnie to raczej ta mniej znana część regionu. Teren raczej dla cyklistów. Może oprócz wąwozów lessowych.
W maju przy okazji biwakowania pod Zwierzyńcem pół dnia spedziliśmy w okolicach Radecznicy.
Radecznica to znany w okolicy ośrodek kultu św.Antoniego prowadzony przez bernardynów.
48465 48466 48467 48468
Na ostatniej fotografii typowa dla Roztocza kapliczka "na wodzie".
Na kolejnej cmentarz z I wojny.
48469
Idąc do Gilowa widoki dalsze i bliższe.
48470 48471
A to kościół p.w. Najświętszego Serca P..J. w Gilowie . Niezbyt stary bo międzywojenny ale ładnie położony.
48472
kulczyk1
09-12-2021, 19:51
W miejscowości zachowało się kilka starych, drewnianych domów.
48473 48474 48475
Głównie widokowymi polnymi drogami kierujemy sie na górę Łysiec.
48476 48477 48478 48479 48480
Jak widać ktoś zbudował a nastepnie zamknął wieżę widokową. Oczywiście zbędną bo widoki i bez niej imponujące. W zamian mamy nieopróżniane kosze we wiacie i ogólna syfozę wokół.
kulczyk1
09-12-2021, 20:11
Góra Łysiec zaskakuje. Dłuższą chwilę zeszło nim zorientowaliśmy się , że elementy garderoby na drzewach to miejscowy sposób oznaczania granicy swojego lasu.
48481
Blisko szczytu ktoś zbudował dom według instrukcji Żeromskiego.
48482
Można tez znaleźć upamiętnienia działalności partyzantów.
48483
Nam zostało powrócić na parking przed bazyliką.
48484 48485
Na koniec dwa ciekawe krzyże przydrożne . Karawaka z czasów I wojny i krzyż z kurkiem.
48486 48487
don Enrico
09-12-2021, 21:57
P.
PETE ! tobie jako zapalonemu rowernikowi, tam by się spodobało
i nie byłbyś przestraszony zwijanym asfaltem na koła
(zdjęcie zrobione gdzieś w okolicy wsi Myców, albo Dłużniów ?)
...
https://i.imgur.com/F4fyAoT.jpg
...
Mam nadzieję że kolega Kulczyk wybaczy to wtrącanie do wątku
zresztą sam napisał
(...)
Roztocze Zachodnie to raczej ta mniej znana część regionu. Teren raczej dla cyklistów. (...)
kulczyk1
09-12-2021, 23:36
Tak w kwestii formalnej: Zachodnie to tereny cywilizowane pod rower szosowy a Twoje zdjęcie jest z Grzędy Sokalskiej - robione w polach.
Ale pamiętam wasz powrót do cywilizacji jak szukaliście myjni. To już chyba ze 4 lata?
Tomnatyk
13-12-2021, 00:43
48468
Na ostatniej fotografii typowa dla Roztocza kapliczka "na wodzie"
A to ciekawe. Na początku relacji zdaje się już była jedna. Typowość położenia - jak mniemam - nieprzypadkowa?
A poniżej też ciekawie:
Góra Łysiec zaskakuje. [...] Można tez znaleźć upamiętnienia działalności partyzantów.
48483
Chłopaki z AK ćwiczyli tu strzelania z PIATów
Wojtek Pysz
13-12-2021, 09:26
Jak w tytule to raczej zaproszenie do odwiedzenia miejsc mniej znanych w szeroko rozumianej mojej okolicy ....
W nieco mniejszym stopniu - okolicy także mojej. I nie wiem, czy zachęcać, czy zniechęcać. Bo na razie turystów tu niewielu i lepiej, żeby tłoku nie było.
Jeśli ktoś lubi góry - zawiedzie się, bo okolica dość płaska. Za to miłośnicy opuszczonych wsi znajdą coś dla siebie. W przeciwieństwie do Bieszczadów, gdzie z dawnych wsi zostały w najlepszym razie zasypane studnie i kamienne podmurówki, tu stoją "całe" puste domy a z niektórych studni jeszcze parę lat temu czerpano wodę.
https://ciekawe.tematy.net/2016/img/WP_2016-06-30_18-50-12_IMG_5898.JPG
https://ciekawe.tematy.net/2016/img/WP_2016-06-30_19-18-59_IMG_5922.JPG
kulczyk1
13-12-2021, 17:31
A to ciekawe. Na początku relacji zdaje się już była jedna.
Jest ich więcej np:
Nowiny Horynieckie
48489 48490
Górecko Kościelne , Krasnobród , Siedliska Tomaszowskie
48491 48492 48493
W nieco mniejszym stopniu - okolicy także mojej. I nie wiem, czy zachęcać, czy zniechęcać.
Wojtku po mojemu to turysta masowy w pewne miejsca i tak przyjedzie . W naszych stronach to będzie cerkiew w Radrużu , kaplica w Nowinach może jeszcze deptak uzdrowiskowy. I od tego nie ma zmiłuj się. Tam są możliwości by strzelić sobie ładnego selfiaczka a jednocześnie nie uznoić się.
Prowadzałem na życzenie różnych znajomych po miejscach , które znaleźli w przewodniku lub necie i zbytnio zachwyceni delikatnie mówiąc nie byli np:
Kaskady Sopotu i Swiatynia słońca :wink:.
48494 48495
Jedna osoba określiła ten największy kamień w Nowinach"sporym sedesem z wapienia".:-P
Tomnatyk
14-12-2021, 16:09
Jest ich więcej np:
Nowiny Horynieckie
Górecko Kościelne , Krasnobród , Siedliska Tomaszowskie
Jak się na szybko zorientowałem z opisów w necie, to dwie pierwsze z wymienionych są przy "cudownych" źródełkach, z objawieniami. Ostatnia zaś nad potokiem. W tym pierwszym przypadku, to żaden ewenement, bo znanych jest szereg takich obiektów w Polsce, m.in. na Podkarpaciu (Beskid Niski), też po słowackiej stronie Bieszczadów itd. Pytanie: jakie wierzenia są związane z typem kaplic "na wodzie", ponoć typowych dla Roztocza? Budowano je tam w stałych miejscach obchodzenia uroczystości Święta Jordanu, czy z jakichś innych okazji?
kulczyk1
14-12-2021, 17:29
Przy lub w każdej jest bardziej lub mniej cudowne źródło. Wszystkie też związane są z objawieniami.
Gdzie w BN widziałeś drewnianą kaplicę zbudowaną na źródle?
Dlaczego katolicy mieliby obchodzić Jordan?
Przy lub w każdej jest bardziej lub mniej cudowne źródło. Wszystkie też związane są z objawieniami.
Dlaczego katolicy mieliby obchodzić Jordan?
Akurat w BN prawosławnych nie brakuje - prawie połowa Łemków jest tego wyznania. Z wodą związana jest kaplica na Jaworze k. Wysowej. Nie stoi na źródle ale obok woda wytrysła ;)
Wracając do Twojej okolicy to zdumiały mnie proporcje cerkwy z Korczmina - jest taka jakby wyniosła, ładna. Okolica trochę polna, niepozorna ale... ale to końcówka Wielkiego Stepu, wschodni koniec jest 7000 km dalej, koło Harbina. Tutaj się działo, ilość pochodów, podchodów, przemarszów, najazdów niezliczona. Obok Grody Czerwińskie z Czerwienią i obłędnym Wołyniem, Horodło, Goci, Kryłów ze swoim zamkiem. No i następne źródło ze św. Mikołajem. Okolica niepozorna ale dla węszycieli historii niczym bonanza ;)
kulczyk1
15-12-2021, 22:13
Z wodą związana jest kaplica na Jaworze k. Wysowej. Nie stoi na źródle ale obok woda wytrysła ;)
Okolica niepozorna ale dla węszycieli historii niczym bonanza ;)
Góra Jawor to miejsce bardzo podobne do roztoczańskich kaplic tylko to źródło . Studnia a od niedawna nawet dwie to jednak nie to samo.:wink:
Fajne miejsce na nocleg. Zamiast namiotu zadaszenie nad ołtarzem polowym.
Z tą bonanzą to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj trudno w to uwierzyć ale jeszcze przed wojną to była kraina dworków, pałacyków - gęsto zaludniona.
Tomnatyk
16-12-2021, 21:53
Zbudowanej na źródle chyba nie ma, ale przy cudownym źródle jest nad Mrukową. Na dodatek z "cudownym" kamieniem.
kulczyk1
16-12-2021, 23:04
Zbudowanej na źródle chyba nie ma, ale przy cudownym źródle jest nad Mrukową. Na dodatek z "cudownym" kamieniem.
Mrukowa to kaplica z kamienia nie spełnia warunków.
Drewniana w BN też jest , na źródle . Nawet dwie z tym , że przy tej drugiej wody nigdy nie widziałem (możliwe , że wyschło).
Można potraktować jako zagadkę . Rozwiązanie w poniedziałek jak wrócę.
Tomnatyk
16-12-2021, 23:50
Drewniana w BN też jest , na źródle . Nawet dwie z tym , że przy tej drugiej wody nigdy nie widziałem (możliwe , że wyschło).
Wyśrubowałeś kryteria, ale faktycznie jest drewniana kapliczka nad Źródełkiem Radoszyckim, świeżo zbudowana. Zapomniałem o niej, choć była na mojej trasie w 2018...
Piotr Niedziela
17-12-2021, 15:55
No to kapliczka Synarewo w Biesach też nie spełnia warunków, bo też murowana...
Które masz na myśli:
pod Cergową, pod Piotrusiem, czy nad Brzezową (źródło św. Wojciecha), bo raczej nie pustelnia Jana z Dukli.
don Enrico
17-12-2021, 20:14
Które masz na myśli:
pod Cergową, pod Piotrusiem, czy nad Brzezową (źródło św. Wojciecha), bo raczej nie pustelnia Jana z Dukli.
Pojechałeś po wszystkich "zagubionych kapliczkach" (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/8806-Zagubione-kapliczki) , to fajnie. Muszę przeglądnąć tamten wątek od nowa , może czas coś odświeżyć
Przypomnieć i powrócić
kulczyk1
20-12-2021, 17:28
Wyśrubowałeś kryteria, ale faktycznie jest drewniana kapliczka nad Źródełkiem Radoszyckim, świeżo zbudowana. Zapomniałem o niej, choć była na mojej trasie w 2018...
Odbudowana kapliczka przy źródle w Radoszycach to ta:
48498
nie wygląda na drewnianą.
Które masz na myśli:
Dwie pierwsze :
48499 4850048501
św. Wojciech to raczej figura a pustelnia murowana i bardziej kościółek niż kaplica.
Tomnatyk
22-12-2021, 00:13
Odbudowana kapliczka przy źródle w Radoszycach [...]
nie wygląda na drewnianą.
Nie. Nad źródłem przy szosie jest drewniana.
kulczyk1
22-12-2021, 00:40
Nie. Nad źródłem przy szosie jest drewniana.
Kaplica czy jedynie zadaszenie zródła? Nie pamiętam szczegółów - pokaż.
kulczyk1
30-12-2021, 17:59
Roztocze Srodkowe.
Przykładowa trasa na kilka godzin z i do Bondyrza.
Furmanka zostaje pod domem znajomych a ja przez Wieprz obok młyna kieruję się na Górę Kotula.
48514 48515
Szlak prowadzi głównie lasem tylko chwilami polany oferują dalsze widoki.
W Bliżowie jest sporo drewnianych budynków częściowo opuszczone.
48516 48517 48518
Przy szlaku do Wojdy ciekawy krzyż.
48519
Dalej przez niewielkie wzniesienia z nieco bardziej rozległymi widokami.
48520
Przy pomniku w Wojdzie spotykam pierwszych i zarazem ostatnich turystów dzisiaj. Kapliczka nad Kosobudami - podobno najstarsza z zachowanych w Parku.
48521
kulczyk1
30-12-2021, 18:23
Omijając bokiem Kosobudy dochodzę do Wólki Wieprzeckiej . Sporo drewnianych budynków , ciekawa kapliczka pod lipą , krzyż na rozstajach.
48522 48523 48524
Przed pierwszymi zabudowaniami Szewni opuszczam asfalt mijając pomnik powstania zamojskiego i drugi upamietniajacy zamordowanych mieszkańców.
4852548526
Nad Kolonią Bliżów kolejne dwie kapliczki . Wrażenie robi ta z pnia starej lipy.
48527 48528
kulczyk1
30-12-2021, 18:34
Pola przy szlaku do Koloni Adamów . Smutnie wyglądająca kapliczka na samotnej sośnie.
48529 48530
Krzyż dla odmiany kamienny.
48531
Pozostało tylko malowniczymi polami przejść do doliny Wieprza.
48532
Przy rzece jeszcze jedna ciekawostka . Łaźnia wiejska czynna jeszcze po wojnie. Obecnie jak widać w ruinie.
48533
kulczyk1
30-12-2021, 19:19
Po obejrzeniu powyższej relacji mógłby pomyśleć , że no nuda -las , stare chałupy , kapliczki. Nie do końca . Przechodziłem tam w lecie a lato to szczyt frekwencyjny w tej części Roztocza. Jest popularnym miejscem urlopowym szczególnie dla mieszkańców Lublina i Warszawy (te rejestracje są najczęściej widziane). Dlatego warto poszukać czegoś na uboczu .
Poniżej kilka miejsc znanych i obleganych.
Zwierzyniec. Pomiędzy kościołem na wyspie a stawami Echo tłumy. Wieprzem płyną kawalkady kajaków.
48534 48535
Najciekawsza moim zdaniem miejscowość - Górecko Kościelne.
Drewniany kościół św.Stanisława , kapliczki , aleja dębów , cmentarz z nagrobkami powstańców styczniowych i partyzantów II wojny , rzeka Szum z kaskadami.
48536 48537 48538 48539
Cerkiewnicy znajdą drewniane cerkiewki . Np Szewnia.
48540
Kamieniołomy.Na foto Józefów.
48541
kulczyk1
30-12-2021, 19:31
Na koniec taka swoista wizytówka tej części Roztocza . Szumy czyli wodospady i kaskady rzeczne. Powyżej widzieliśmy na rzece Szum teraz :
Rezerwat "Czartowe pole" na Sopocie obok Hamerni.
48542 48543
Rezerwat "Nad Tanwią" jak sama nazwa wskazuje progi są na rzece Tanew w Rebizantach.
48544 48545
Na rzece Jeleń w Suścu.
48546 48547 48548
kulczyk1
21-02-2022, 21:47
Trochę wody w Tanwii upłynęło od ostatniego wpisu ale w końcu i Roztocze Południowe (Wschodnie) doczekało się.
To region popularny na forum . Kilku forumowiczów bywa tam często - niemalże regularnie. ;)
Zacznę od mapy . Dłuższy czas jedyną mapą turystyczną zasługującą na tę nazwę było Roztocze Wschodnie wyd.Wład. . Całkiem niedawno zaszła w tej materii zmiana i Compass wydał mapę pod taką samą nazwą. Szczerze mówiąc obawiałem się , że jak większość pierwszych wydań tej firmy będzie to coś przeciętnego by nie powiedzieć słabego. A tu niespodzianka w 10 stopniowej skali daję z czystym sumieniem 9-kę.Zaznaczono na niej praktycznie wszystko co turystę (nawet wybrednego) może interesować.
Pokażę parę miejsc może mniej znanych ale mam nadzieję ciekawych.
Kapliczki.
Dziewięcierz. Ruiny kapliczki za cerkwiskiem.
48652
Rudka. Jeden z niewielu obiektów po wymordowanej i spalonej wsi.
48653
Stare Brusno. Ruiny kaplicy nad Brusienką.
48654
Stare Brusno - Polanka. Kapliczka nad stawem. Doskonale by się wkomponowała w mur cerkwiska w Dziewięcierzu.
48655
Łówcza kaplica ze źródłem w miejscu objawień.
48656
Radruż. Kapliczka postawiona przez "bieżeńców" , którym udało się powrócić z sowieckiej Rosjii po I wojnie.
48657
Kapliczka "tatarska" pomiędzy Łówczą a Brusnem.
48658
Kolejna z legendą tatarską. Nowiny Horynieckie. Legenda głosi , że zbudowana z kamienia odebranego przy uwalnianiu jasyru. Trudno uwierzyć , że Tatarzy na Krym wieźli kamień z Brusna ale niech tam. :)
48659
kulczyk1
21-02-2022, 22:14
Król Jan III ze względu na jego wyprawę na czambuły i odbicie jasyru cieszył się w okolicy dużą sławą i szacunkiem. Dodatkowo to przecież ziomal.:)
Od jakiegoś czasu mówi się i pisze o krzyżach tatarskich . Są one umieszczone na mapie i dość łatwo je znaleźć . Na pewno z okresu tamtego są pozostałości krzyża w Radrużu (datowane) ale warto pofatygować się by znaleźć te pozostałe krzyże lub ich pozostałości.
48660 48661 48662 48663
Kolejny temat to jaskinie! Ten wykrzyknik to czysta ironia. Jak kiedyś orzekł kolega Wojtek (czy tez kogoś cytował - nie pamiętam) 'cóż to za jaskinia w której nie schowa się średniej wielkości pies". No ale są zaznaczone na mapach , opisywane w internetach .Prawdę mówiąc to niecki pod płytami piaskowca. Kolejno Góra Brusno , Chmiele , Dahany - Górniki.
48664 48665 48666 48667
Zacznę od mapy . Dłuższy czas jedyną mapą turystyczną zasługującą na tę nazwę było Roztocze Wschodnie wyd.Wład. . Całkiem niedawno zaszła w tej materii zmiana i Compass wydał mapę pod taką samą nazwą. Szczerze mówiąc obawiałem się , że jak większość pierwszych wydań tej firmy będzie to coś przeciętnego by nie powiedzieć słabego. A tu niespodzianka w 10 stopniowej skali daję z czystym sumieniem 9-kę.Zaznaczono na niej praktycznie wszystko co turystę (nawet wybrednego) może interesować.
Potwierdzam, mapa całkiem dobra - czytelna, ogólnie ciekawa, pozaznaczane prawie wszystko.
A te jaskinie to w branżowym języku schroniska. Różnią się ilością światła - w schroniskach na końcu światło dzienne jest obecne, w jaskiniach nie.
don Enrico
22-02-2022, 19:25
Trochę wody w Tanwii upłynęło od ostatniego wpisu ale w końcu i Roztocze Południowe (Wschodnie) doczekało się.
To region popularny na forum (...)
Kolejna z legendą tatarską. Nowiny Horynieckie. Legenda głosi , że zbudowana z kamienia odebranego przy uwalnianiu jasyru. Trudno uwierzyć , że Tatarzy na Krym wieźli kamień z Brusna ale niech tam. :)
48659
Tak pędzisz z kolejnymi zagwozdkami, że trudno nadążyć.
Wiem.... siedzisz na miejscu i depczesz od każdej strony, ale daj odsapnąć tym co rzadziej zaglądają.
Ta kapliczka , to chyba w Nowinkach(na końcu) zwana kapliczką Sobieskiego ? ... albo coś mi się popiepszyło ?
...
wiem , najlepiej to trzeba pojechać tam i odnowić w pamięci te krajobrazy, np miłosny las
...
48668
kulczyk1
22-02-2022, 22:11
Tak Heniu to kaplica w Nowinach. A z tym lasem to doradzam pośpiech - w niedziele widziałem tam tablicę "ścinka i zrywka"
Wodospady.
W tej materii Stwórca na RP przyoszczędził . Szału nie ma ale zmyślni ludzie też potrafią i stąd największym i chyba najpiękniejszym jest wodospad przy ruinach młyna w Polance.
48669
Inny " młyński" znajdziemy w Łówczy.
48670
Ten z kolei już naturalny . Choć niewielki to urokliwy na niewiarygodnie czystej rzece Różaniec.
48671
I to w zasadzie tyle w temacie. Chociaż ludzie bywali lub oczytani mogliby zapytać a pozostałe - zaznaczone na chwalonej mapie.
Niestety to raczej efekt chciejstwa lub źle rozumianego marketingu. Wodospad na Dublenie kilkanaście (lub może już nawet -dziesiąt) lat temu okrzyknięty przez pewną Grupę najwyższym na Roztoczu to długa rynna kamienna po której często - gęsto nie spływa kropla wody. Dodatkowo za Nowinami jest podobna rynna zasilana źródłem znacznie dłuższa ale też trudno to nazwać wodospadem.
Kolejny to Kaskady Sopotu w Dziewiecierzu. Nie rozpisując się niepotrzebnie zdjęcie poglądowe poniżej.
48672
kulczyk1
27-02-2022, 18:56
Zdarza się słyszeć lub czytać porównania Roztocza Południowego do Beskidu Niskiego. Coś w tym jest : cerkwie , cyrylica i cmentarze wojenne.
Cmentarze nie tak imponujące ale gdyby CK monarchia wygrała może mielibyśmy tu własną Rotundę czy Beskidek.
Na dzień dzisiejszy są odkrzaczone i oznakowane.
Nowiny Horynieckie , Brusno , Werchrata i Monastyr
48673 48674 48675 48676
Lubycza Królewska i jeden z trzech cmentarzy w Bełżcu.
48677 48678
W Bełżcu przy jednym z cmentarzy inna pamiątka wojenna . Na pobliskim cmentarzu cholerycznym nagrobek powstańca listopadowego. Z opowieści to on był przyczyną epidemii w miejscowości.
48679
- - - Updated - - -
W/g mojej wiedzy mamy na opisywanym terenie poza cmentarzami wojennymi trzy mogiły (upamiętnienia) z czasu I wojny.
Nagrobki Alfreda Wittmanna w nowinach , Heinricha Bolte przy nieistniejącym przysiółku Chmiele i Józefa Hajduka na cmentarzu parafialnym w Bełżcu.
48680 48681 48682
kulczyk1
04-03-2022, 21:57
Jeszcze o militariach. Linia Mołotowa. Same fortyfikacje niewiele mnie interesują ale można poszukać "polskiego wkładu" w te umocnienia czyli kopuł obserwacyjny zdemontowanych przez sowietów na wschodzie i zamontowanych tutaj. W tej chwili trudno chyba ustalić ile ich było , zachowało się pięć.
Od lewej : najbardziej znana na Wielkim Dziale , na polach za Lubyczą i trzy na wschód od Teniatysk.
48688 48689 48690 48691 48692
W większości bunkry te znajdują się na polach i zima to najlepszy czas na ich poszukiwanie.