PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe szlaki

Maks
11-09-2022, 11:19
Witam wszystkich,

od czasu, kiedy byłem 5 lat temu ostatni raz w Bieszczadach (zdobywałem Koronę Tatr, w Alpach na coś tam wszedłem), powstały nowe szlaki. Z tego, co zauważyłem na nowej mapie, to znalazłem takie nowe szlaki:

- żółty z miejsca gdzie się wchodzi do Chatki Puchatka, ale w drugą stronę do zielonego szlaku,
- żółty z Przysłupia do Jasła,
- prawdziwa petarda: żółto-niebieski (tak go mam na mapie) z Chryszczatej aż do Zagórza.

Czy jest coś jeszcze? Czy udało Wam się znaleźć jeszcze jakiś nowy ostatnio powstały szlak?

Wybieram się w ostatni tydzień września. Jak dopisze pogoda, może udało się coś przejść.

Maks
11-09-2022, 16:51
Jak dopisze pogoda, może uda się coś przejść.

Oczywiście, może UDA się dopiero coś przejść :)

Wojtek Pysz
11-09-2022, 19:51
Z tego, co zauważyłem na nowej mapie, to znalazłem takie nowe szlaki:
- żółty z miejsca gdzie się wchodzi do Chatki Puchatka, ale w drugą stronę do zielonego szlaku,
- prawdziwa petarda: żółto-niebieski (tak go mam na mapie) z Chryszczatej aż do Zagórza.
Jak dopisze pogoda, może uda się coś przejść.
- Ten pierwszy rzeczywiście jest dość nowy.
- Ten drugi powstał co najmniej 5 lat temu
- Nie wiem, dlaczego ten trzeci to "petarda" ale na pewno nie uda Ci się go przejść. Szlakiem niebieskim z Chryszczatej dojdziesz na dworzec w Sanoku (jeśli się w tym tygodniu nic nie zmieniło). Można też w drugą stronę:-)

Kiedyś na kilku odcinkach razem z niebieskim prowadził szlak rowerowy "dobrego wojaka Szwejka". Miał oznakowanie czarno-żółte. Ten kolor żółty ktoś mógł uznać za pomarańczowy. Nie jest już konserwowany. Na obrazku poniżej jeden z zachowanych "szwejków".

Na krótkich odcinkach można czasem spotkać szlaki malowane przeróżnymi znakami przez gminy, szkoły, leśnictwa, organizacje społeczne, itp. Często po wyznakowaniu nikt się nimi nie opiekuje i zanikają.

https://ciekawe.tematy.net/2022/sulila/900/WP__2022-09-05_074152DSC01429.JPG

wowka
11-09-2022, 21:26
- prawdziwa petarda: żółto-niebieski (tak go mam na mapie) z Chryszczatej aż do Zagórza

Z Przysłupia z przełęczy jest szlak Na Wielkie Jasło, ale jest też wyznakowany szlak na Małe Jasło, z tym, że nie ma go na mapach.
Z Chryszczatej jest szlak niebieski do Sanoka (jakieś 8-9 godzin pieszo, ale perfekcyjnie nadaje się pod rower), ale jest też szlak żółty, który sprowadza stromo ze szczytu wzdłuż osuwiska w rejon przełęczy 712 na drodze Kalnica-Rabe. Jego oznakowanie to żółte kwadraty:
48846

Maks
11-09-2022, 22:46
Dzięki chłopaki

Maks
22-09-2022, 23:15
No i jest jeszcze nowy niebieski: Roztoki Górne-Wołosań

Maks
24-09-2022, 19:45
Hej Wowka, pytałem właśnie tubylca, który zna wszystkie szlaki w Biesach i mówi, że z Małego Jasła nie ma szlaku, jest tylko leśna dróżka… To jak to jest?

wowka
24-09-2022, 21:44
Hej Wowka, pytałem właśnie tubylca, który zna wszystkie szlaki w Biesach i mówi, że z Małego Jasła nie ma szlaku, jest tylko leśna dróżka… To jak to jest?

Szlak Przysłup - Małe Jasło nie jest oznaczony na mapach. Pewno wyznakował go ktoś z Przysłupia, żeby służył bawiącym tam gościom. Kolor żółty, różnych rozmiarów, miejscami trochę niechlujny:
48859

- - - Updated - - -

No i jest jeszcze nowy niebieski: Roztoki Górne-Wołosań

Niebieski był tam przez około dwa lata. Potem został przemalowany i teraz jest to zielony szlak Wołosań - Roztoki - Przełęcz nad Roztokami, gdzie łączy się ze słowackim zielonym prowadzącym chyba do Runiny.

Maks
25-09-2022, 08:24
Dzięki Wowka

Maks
30-09-2022, 23:02
Ten żółto-niebieski szlak z Chryszczatej do Zagórza to tzw. Szlak Papieski

wowka
01-10-2022, 20:08

Chyba szkoła z Łukowego albo Tarnawy wyznakowała go kilka lat temu.

Grzegorz881
10-10-2022, 14:07
Jak będę w Bieszczadach to z chęcią się na niego wybiorę.

uszatek_mis
11-10-2022, 10:59
Jeszcze zielony z Roztok Górnych do Żubraczego przez Hyrlatą. jest na mapie, słyszałem, że jest faktycznie wyznakowany. Moje doświadczenia z jego fragmentami są... dość odległe w czasie, kiedy był tylko ciekawie wyznakowany w partiach szczytowych Hyrlatej, Rosochy i Berda.

link do ówczesnego znakowania -> https://photos.app.goo.gl/AM5vP4HmDR47qfBY7, https://photos.app.goo.gl/uSEnaQVut4z5mTEY9

Wiem, że już po końcu września ale może się komuś przyda.

kulczyk1
16-10-2022, 19:55
48890

Znakowany w tym roku podobno przez któregoś z mieszkańców. Krzywe - Małe Jasło. Najszybszy wariant dojścia z auta na ten szczyt.

sir Bazyl
16-10-2022, 20:54
48890

Znakowany w tym roku podobno przez któregoś z mieszkańców. Krzywe - Małe Jasło. Najszybszy wariant dojścia z auta na ten szczyt.

Wsadziłbym mu ten pędzel w pewne miejsce - od kiedy to byle kto może znakować szlaki? :twisted:
Co za porąbana tendencja, niemal każdy ma komórkę z gps lub odbiornik gps więc po co to babranie? A jak ktoś nie ma to zostaje mapa i kompas (całkiem niedrogie i wg mnie obowiązkowe nawet jak się ma gps-a w dowolnej formie). Jeśli ktoś przejdzie wszystkie oficjalne szlaki to z pewnością sobie poradzi poza szlakami.