Zobacz pełną wersję : Kimb 2023
Czołem Towarzystwu!
Tak dawno nie zakładałem nowego wątku, że musiałem chwilę poświęcić, żeby dojść. Jak to się robi. Ale tak krawiec kraje, jak mu staje. Ergo, trochę to Nasze forum obumarło. Pamiętam dni sławy. Już od od początku roku wisiał np. wątek Powsimordowy. Równolegle ruszał wątek kimbowy. Fakt, że na KIMB przyjeżdża coraz mniej osób. W zeszył roku np. nie dojechały osoby, które się awizowały. Ale nikt z nieobecności nie rozliczał ;) Starsi pamiętają, o co chodzi :lol:.
Moim skromnym zdaniem, mimo wszystko, szkoda było by się nie spotkać w tak zwany świecie realnym. Podobno istnienie jeszcze życie pozainternetowe. A jeśli miało by przestać, to Bieszczady będą chyba ostatni miejscem, w którym przestanie. Zaraz po dorzeczu Amazonki.
Nie wiem, jak Wy, ale ja już się za Wami stęskniłem. Otwieram więc dyskusję.
Czy chcemy? (ja już mam zaklepany urlop, taka mała sugestia)
Gdzie? Hero? Jak uważasz?
Kiedy?
Niezmiennie trzeci weekend maja, tj. w tym roku 19-20 maja. 19-go wigilia, 20-tego Obrady Główne.
I pytanie, mam nadzieję retoryczne, czy ktoś byłby zainteresowany przytulić wujka Piskala?
A przy okazji chciałbym otworzyć listę obecności. Mam nadzieję, że też jej nie zamykam w tym momencie.
1. Piskal z nową starą i prawdopodobnie Staszek, którego mieliście okazję poznać przed rokiem.
Bo kiedyś, przypomnę, było tak:
Hymn KIMBu
Niech żyje KIMB, niech KIMB nam żyje
Na KIMBie można dać sobie w szyję!
Drżyjcie Bieszczady w połowie maja
To internautów przyjeżdża zgraja
Głośni na forum, głośni i poza
Ucieka niedźwiedź, ucieka koza.
Już Pan Prezydent w dżinsowej zbroi
Dzielny jak Hektor, obrońca Troi
Niejeden w piciu się tutaj wsławi
Pastor napitki pobłogosławi.
Niech żyje KIMB...
Powsimord mężnych stoi szyk zwarty
A niech ich diabli, a niech ich czarty!
Wódz ich prowadzi na bój gotowy
Marszałek Wielki (jak dąb)- Marcowy.
Dział propagandy prowadzi WUKA
Wierszem wojować to wielka sztuka.
Hufiec poznański Bertrand prowadzi
Tyskie spijając z ogromnej kadzi.
Niech żyje KIMB...
Większość Bieszczadu ze strachu kona
Posty czytając groźne Recona
Pieśni powstają- triumfu zdania
Pięknie śpiewane przez barda Mania
Moderatorów ciągnie gromada
Admin taktykę im podpowiada.
Gaśmy pragnienie, hej! Kufle w dłonie
Krzyczmy:BAR WZIĘTY JEST...w Matragonie!
Niech żyje KIMB...
A kto odnalazł skarb taki wielki
Któżby to inny- Wojtek Cyferki.
Brat jago, Andrzej, wszystko sfilmuje
Dla potomności opublikuje.
KIMB wydarzeniem jest historycznym
Hymn musi powstać przeto prześliczny.
Piszcie więc dalsze zwrotki kochani
By go odśpiewać w maju na bani.
Niech żyje KIMB...
Piotr Niedziela
28-01-2023, 00:52
Też się wybieram...
Jak zdrówko i korporacja pozwoli to się będę chciał pojawić....
Nie byłem na ostatnich KIMB-ach. Być może uda mi się w tym roku. Wg mnie ciekawą propozycją lokalizacji była by Zatwarnica. Jest tam spanie, "kultowa wiata", kino i trasy. Pamiętam Piskal-u, że masz sentyment do tych stron. Mam nadzieję, że nie tylko ty.
andrzej627
05-02-2023, 15:07
w tym roku 19-20 maja. 19-go wigilia, 20-tego Obrady Główne.
Zanotowałem w kalendarzu. :lol:
Wiemy kiedy, nie wiemy jeszcze gdzie?
Chętnie bym coś zaproponował, ale w Bieszczadach byłem dopiero kilka razy. Nie znam na tyle dobrze tamtejszej infrastruktury:-(
Piotr Niedziela
12-02-2023, 21:55
Cześć.
Tradycja wskazuje na Zatwarnicę, ale ostatnie 2 KIMB-y były w Wołosatem.Jeżeli na miejscu jest Hero i jak poprzednio będzie chciał przygotować infrastrukturę, to ta miejscówka jest dobra.
Witajcie i darujcie tak późną odpowiedź, ale czasu nie było.
Jeśli chodzi o infrastrukturę to mam bar, który do maja jeszcze chyba przetrwa oraz wiatę ogniskową nieopodal. Jeśli tylko będziecie mieli wolę przyjechać i spędzić tu czas to oczywiście zapraszam. Od siebie stawiam beczkę piwa, jeśli KIMB zawita do Wołosatego.
Aleksandra
17-02-2023, 20:22
Tradycja nie umarła... Hip hip hurra. Trzymam kciuki i pozdrawiam. Osobiście nie dotrę, bo w maju mam weekendowe szkolenie, ale zazdraszczam...
Ja mam trochę problemów natury logistycznej. Nie bardzo mogę prowadzić auto, zwłaszcza tak daleko. Ale gdyby jechał Browar, albo był chętny kierowca to zatankowane autko do dyspozycji...
Wstępnie jestem na tak. Pozdrawiam +Pastor ręką własną
Ja mam trochę problemów natury logistycznej. Nie bardzo mogę prowadzić auto, zwłaszcza tak daleko. Ale gdyby jechał Browar, albo był chętny kierowca to zatankowane autko do dyspozycji...
Wstępnie jestem na tak. Pozdrawiam +Pastor ręką własną
No mam nadzieję, że się uda.
Ja pognałbym w te pędy, ale dla mnie to trochę za duże koło do wykonania. Niestety.
Jeszcze nie wiem do końca co się wydarzy (słyszałem o zaplanowanej inwazji z Marsa) ale chęć narasta - w tym roku jeszcze nie byłem w Bieszczadzie, czas się sprężyć.
Ja też pozwolę sobie przyjechać i się poznać :-)
Założyłem grupę KIMB na FB, żeby przypomnieć części osób, że Forum żyje i KIMB także. Wszystkich znajomych z Forum zaprosiłem. Tym, którzy już dołączyli, dziękuję.
Stały Bywalec
22-02-2023, 15:18
Tak w kwestii formalnej. To będzie już KIMB XX - jubileuszowy.
tomasz8278
12-03-2023, 16:31
Moi drodzy, kilka dni temu rozmawiałem z Browarem i poruszyliśmy temat Kimbu .Może faktycznie Zatwarnica byłaby dobrym miejscem . Jaką decyzję podejmiecie to i ja będę i mam nadzieję,że tym razem będzie nas znacznie więcej niż w 2022r.
Ale Zatwarnica i co dalej? Wiata pod Sklepem? Wodospad Hylaty?
Trzeba znaleźć lokalizację, uzyskać zgodę gospodarzy. Wszystko przygotować .U Basi nie ma miejsc. A miejscówka jest ważna. Hero jest chętny, lokalizacja sprawdzona. Gospodarz przemiły. Jest trochę miejsc noclegowych w samym Wołosatem. Jestem za Wołosatem.
Witam.
Zgadzam się z Piskalem. W Wołosatem mamy szystko, co potrzebne dzięki uprzejmości Hero. Beczka piwa to też jest argument :grin:
Piotr Niedziela
15-03-2023, 17:35
Część.
Ja również zgadzam się z przedmówcami. W Wołosatem mamy wszystko co jest potrzebne, a przede wszystkim Hero, który jest na miejscu i przygotuje co potrzeba. Sądzę, że najwyższy czas aby podać ostateczną lokalizację.
Wydaje mi się, że wymuszamy na Hero miejsce KIMB-u. Za rok znowu? Ja nie jestem przywiązany do Zatwarnicy. KIMB może być wszędzie. Ale uważąm, że Hero nie powinien być obciążany kolejny rok tą imprezą. Napewno jest przemiłym człowiekiem i przy okazji pobytu w Bieszczadach bardzo chętnie zaglądnę do Pizzerii w tym roku.
Wydaje mi się, że wymuszamy na Hero miejsce KIMB-u. Za rok znowu? Ja nie jestem przywiązany do Zatwarnicy. KIMB może być wszędzie. Ale uważąm, że Hero nie powinien być obciążany kolejny rok tą imprezą. Napewno jest przemiłym człowiekiem i przy okazji pobytu w Bieszczadach bardzo chętnie zaglądnę do Pizzerii w tym roku.
Nie wiem, czy powinienem włączać się w tym momencie? Niech wypowie się zainteresowany.
Mogę tylko, subiektywnie, napisać, że, jak znam zaineresowanego, to nie wykazywał do tej pory znamion wymuszania.
Zawsze można wynagrodzić Mu to zjadając u Niego obiad, lub kolację. Nie tylko w dniach KIMBu. Zawszę, jak jestem w Bieszczadach wpadam do Niego na obiad. Póki co nie ma propozycji lokalizacji w Zatwarnicy. Może więc, jeśli On, Gospodarz, potwierdzi, że nie czuje się zmuszony do tego ( ach, ta beczka piwa) , to przyjmijmy, że KIMB odbędzie się w Wołosatem.
Zwłaszcza, że sam On, ten na którym wymuszamy, założył nawet na fb stosowny wątek. I proponuje beczkę piwa. Jeśli przyszły gospodarz lokalizacji w Zatwarnicy postawi dwie, to będzie można podjąć dyskusję.
Stołujmy się u Hero w KIMBowy weekend i podczas innych wypadów w Bieszczady, to będzie najlepsze rozwiązanie. i reklamujmy Pizzerię w Górach!
Nie za to piwo. Ale za to, że warto. Wiem co mówię, bo jadłem u Hero nie raz.
tomasz8278
19-03-2023, 13:59
A róbcie co chcecie. Cały rok cisza , a w maju do Hero i znowu cisza .To już nie ten KIMB .
Foszek? A o co że niby? Ktoś bronił ci pisać o KIMBie przed majem? I w czym konkretnie KIMBy w Wołosatem są gorsze od poprzednich (bo to nie pierwszy raz w tej lokalizacji) że to już nie to?
Piotr Niedziela
19-03-2023, 21:09
Koledzy. Nie pora na kłótnie, tylko szukajmy dobrych rozwiązań. Dawne KIMB-y nie wrócą.
andrzej627
19-03-2023, 21:57
Dawne KIMB-y nie wrócą.
Dawni kimbowicze jeszcze żyją. Miałem w planie wybrać się w tym roku na KIMB, ale wypadło coś innego. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej.
Piotr Niedziela
26-03-2023, 19:26
Super że kimbowicze żyją i trzeba podtrzymywać tradycję, ale najwyższa pora aby podjąć decyzję gdzie w tym roku. Sugeruję, że trzeba podjąć decyzję na Wołosate.
Cmentarz, cmentarz i po świętach.
Tak więc nastał nam kwiecień, a w związku, że nie ma innych kandydatur na miejsce obrad KIMBu, proponuję ogłosić, iż
Xx Kongres Internautów Miłośników Bieszczadów odbędzie się w Pizzerii w Górach w Wołosatem
19 maja 2023 r Wigilia w Pizzerii w Górach w godzinach wieczornych,
20 maja 2023 r. godz. 19.30 Obrady Główne, zapewne w pobliskiej wiacie ogniskowej.
Amen.
Wszystkich niezdecydowanych uprzejmie uprasza się o zdecydowanie i przyjazd.
Serdecznie zapraszamy.
Jeśli ktoś szukałby noclegu na KIMB, to jest jeden pokój dwuosobowy w Stajni w Wołosatem na moje nazwisko. Proszę o kontakt.
Piotr Niedziela
04-05-2023, 17:53
Ale Ty będziesz na KIMB-ie?
Jak załatwisz z Twoim Szefem, to może się uda.
Stały Bywalec
16-05-2023, 14:03
List do uczestników XX KIMB
Szanowne Koleżanki! Szanowni Koledzy!
Zgromadzeni na XX – jubileuszowym – Kongresie Internautów Miłośników Bieszczad, przyjmijcie ode mnie serdeczne pozdrowienia i życzenia miłych, bieszczadzko-integracyjnych obrad. Mnie, z przyczyn tzw. obiektywnych, wśród Was w tym roku nie będzie.
Z okazji jubileuszu kilka słów refleksji pomysłodawcy KIMB, czyli moich. Lat temu 21 zaproponowałem na forum odbywanie naszych cyklicznych, corocznych spotkań, nadając im nieco górnolotną nazwę (w skrócie KIMB). Nie był to pomysł na miarę wielkiego wynalazku, tego rodzaju zloty internautów „w realu” już wtedy odbywały się w naszym kraju. Na tym forum jednak to było novum. Pomysł został przyjęty z aprobatą, choć po nieco burzliwej dyskusji – dotyczącej nie samej zasadności, ale organizacji i miejsca pierwszego spotkania. Ostatecznie odbyło się ono dnia 14 września 2002 r. w malowniczym Dwerniku nad Sanem w nieistniejącej już dziś knajpce „Piekiełko” (uwiecznionej w bieszczadzkich opowiadaniach Jerzego Janickiego). W organizacji pierwszego KIMB-u pomogła mi kol. Asiczka z Leska, wówczas bardzo aktywna na forum. Chcąc dopiąć wszystko na ostatni guzik, tydzień wcześniej udaliśmy się oboje do „Piekiełka” z misją rozpoznawczo-przygotowawczą.
A potem już poooszło!!! Łącznie w latach 2002-2019 odbyło się 18 naszych corocznych KIMB-ów. Mniej więcej w połowie z nich uczestniczyłem, a część nawet współorganizowałem. Z czasem kol. Piskal skutecznie przejął ode mnie „batutę dyrygenta”. Bardzo zaangażował się również kol. Marcowy. KIMB XIX, już pocovidowy, miał miejsce w roku ubiegłym (niestety nie byłem).
Czas płynie szybko, co sprzyja wspomnieniom i refleksjom jak te powyższe. Grono KIMB-owiczów podlega nieuchronnym demograficznym przemianom – nowi, młodsi przybywają, starsi ubywają, choć na pewno za wcześnie (Bertrand). Tak było, jest i będzie, więc – nie zapominając o przeszłości – żyjmy teraźniejszością i weselmy się! Wy w Wołosatem, a ja – duchem z Wami i w tym samym czasie – choć w mieszkaniu w Warszawie, ale również z kuflem piwa w dłoni.
Jeszcze raz zatem: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!
Pozdrawiam Was serdecznie.
Stały Bywalec
Zarezerwowałem na sobotę wiatę ogniskową i drewno. Jeśli macie ochotę coś sobie upiec to odwiedźcie jakiś sklep po drodze i nabądźcie co trzeba, bo tu na miejscu może być różnie z zaopatrzeniem.
Drewno prawdopodobnie będzie u mnie, a nie pod wiatą więc trzeba je będzie przetransportować, ale damy radę.
W sobotę w godzinach 8 - 10:30 będzie można przyjść do nas na śniadanie. Normalnie nie mamy śniadań i to taka jednorazowa akcja dla Was. Wystarczy przyjść w tych godzinach i zamówić. Do wyboru będzie jajecznica, także z kiełbasą oraz parówki. Oczywiście kawa i herbata też są na miejscu.
Piotr Niedziela
17-05-2023, 16:51
Dzięki. Super propozycja.
Miłego kimbowania. Mnie niestety nie będzie z przyczyn osobistych. Po raz pierwszy od 2008 r.
Pozdrawiam!
Bertranda nie ma....
Bertranda nie ma, Trzykropka nie ma i Wojtka Legionowo nie ma i kto wie kogo jeszcze nie ma ze starych kimbowiczów. Przybywajmy póki jesteśmy, nie ma co w domu siedzieć, bo zaraz i nas nie będzie i tyle z tego będzie.
Już jesteśmy z Veridem w Duszatynie
sir Bazyl
18-05-2023, 18:18
Hej Długi, pole zarasta czy coś ogarnęli?
Piotr Niedziela
21-05-2023, 19:50
Pozdrawiam po KIMBIE.
Odbył się w wersji bez wigilii ( ja i Hero), ale odbył się. Mam nadzieję, że za rok będzie nas więcej. Spotkanie było miłe, ale szkoda że wielu z nas nie mogło być.
No szkoda, ale ważne że Wy byliście. Ciągłość zachowana. Może i mi się kiedyś uda.
W Wołosatym dopiero w sierpniu się pojawimy. Pozdrawiam
Bazyl, nic nie ogarnęli. ale nie zarasta. Ktoś tam czasem nocuje, czasem niedzielni biwakują.
Nadleśnictwo zburzyło kolejny nikomu już niepotrzebny obiekt - stajnię zwaną z dawna chata krasa.
Na cmentarzu pocerkiewnym przybył krzyż, ale to inna historia i zasługa Andrzeja. Opowiem przy okazji
U Hero zostało stadko pamiątkowych żubrów:
49056
49057
Więc o ile już mu się nie rozpełzły po okolicy to są do przygarnięcia.
Ja by chętnie przygarnął. Gdybyś , Hero, mógł mi przechować, może uda mi się przyjechać we wrześniu.
Ło panie, piękne, trójwymiarowe... Ten zeszłoroczny jeździ ze mną samochodem :D
Aleksandra
21-06-2023, 22:31
Śliczne żubry... i zielone jak czerwcowe Bieszczady. Pozdrawiam zdeterminowanych uczestników.
Może ktoś miałby ochotę się spotkać na nie-kimbie? Nie mogłem być w maju, ale wpadnę do Wołosatego 15-17 września. Potem do czwartku Sękowiec. W piątek wieczorem melduję się u Hero.
Piotr Niedziela
23-08-2023, 22:41
Piękna propozycja, może się uda coś zrobić....
tomasz8278
24-08-2023, 11:30
Ja gdzieś po okolicy powinienem się włóczyć w tym czasie moim domem na kółkach, wiec w kontakcie .
Wybieram się w tych terminach, więc być może będzie okazja się spotkać...