Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmartwychwstanie forum

bartolomeo
09-10-2023, 20:23
Forum po prawie trzech tygodniach przerwy wróciło. Awaria miała miejsce nocą 21 września br. ok. 2:30, powrót do życia 9 października ok. 19:15.

Dlaczego tak długo to trwało? Na forum nie ma obecnie właściciela a dotychczasowe kanały kontaktowe zawiodły. Musieliśmy szukać nowych i w końcu się udało, po bezpośredniej rozmowie forum ożyło w niecałe 2 godziny. Mam nadzieję, że (odpukać) koleje awarie będziemy w stanie naprawiać na bieżąco.

Kilka spraw warto jednak przedyskutować i, być może, przygotować się na nieplanowane przerwy w działaniu. Na razie jednak ja wolę się cieszyć powrotem forum niż myśleć o kolejnych problemach :wink:

Ważna informacja: odtworzono backup sprzed awarii. Może się okazać, że kilka ostatnich postów wpadło w czarną dziurę (czas od stworzenia kopii wykorzystanej do ożywienia forum do awarii), tych postów niestety nie uda się odtworzyć. Ostatni post sprzed awarii został opublikowany 20 września o 1:30 (w nocy). Czarna dziura to więc czas po 20 września 1:30 a przed 21 września 2:30.

włóczykij
09-10-2023, 22:41
I to jest fantastyczna wiadomość na koniec dnia :) Już się poważnie niepokoiłem, że forum może nie wrócić. Byłaby wielka szkoda.
Są chwile, kiedy czytając różne posty czuję się jak przy obozowym ognisku, gdzie zasiada kilka osób i zaczynają się ciekawe opowieści aż do świtu. Aż się nie chce iść spać . . .

Yosarian
10-10-2023, 10:14
A ja kompa obwiniałem, dzięki za naprawę.

Marcowy
10-10-2023, 11:06
Wielkie podziękowania dla Bartka, który trzymał rękę na pulsie i wytrwale tropił, kogo trzeba, aż w końcu wytropił i przydusił :grin: Inaczej pewnie nadal bylibyśmy bezdomni :-(

Dostaliśmy też informację, że niektórym z Was nie działa logowanie - nie wiemy, dlaczego ani jaka jest skala zjawiska, ale zgłaszajcie takie przypadki przez PW na forum albo pisząc na adres: forumbieszczadzkie@gmail.com.

bartolomeo
22-11-2025, 15:15
W ostatnich miesiącach forum trapi wiele problemów sieciowych. Kilka ostatnich dłuższych awarii:
- 503 Service Unavailable; Nov 17, 2025, 08:52:58 GMT+1; Nov 22, 2025, 13:53:28 GMT+1; 5d 5h 0m
- 502 Bad Gateway; Oct 30, 2025, 01:34:48 GMT+1; Nov 4, 2025, 07:40:11 GMT+1; 5d 6h 5m
- 502 Bad Gateway; Oct 14, 2025, 22:57:45 GMT+2; Oct 18, 2025, 16:28:35 GMT+2; 3d 17h 30m
- 503 Service Unavailable; Sep 15, 2025, 13:19:54 GMT+2; Sep 21, 2025, 11:39:06 GMT+2; 5d 22h 19m
- 502 Bad Gateway; Aug 22, 2025, 01:28:47 GMT+2; Aug 23, 2025, 12:58:37 GMT+2; 1d 11h 29m
- 503 Service Unavailable; May 2, 2025, 11:06:21 GMT+2; May 5, 2025, 15:48:43 GMT+2; 3d 4h 42m
- 502 Bad Gateway; Mar 30, 2025, 15:07:36 GMT+2; Mar 31, 2025, 21:32:17 GMT+2; 1d 6h 24m
Krótszych (poniżej 24h, najczęściej kilkadziesiąt minut) było znacznie więcej.

Jako administratorzy forum nie możemy sami nic zrobić, celowo podałem kody błędów aby pokazać, że nie są to rzeczy możliwe do naprawienia z poziomu panelu administracyjnego forum. My w przypadku takich awarii widzimy to samo co wszyscy: komunikat o błędzie. Mam nadzieję, że forum po kolejnych awariach (nie mam niestety podstaw aby wierzyć, że więcej już ich nie będzie) zawsze będzie wracać, w razie potrzeby Marcowy i ja mamy namiary na właściciela forum, będziemy pisać/dzwonić. Ale w razie jakby co :sad: to proszę mieć w pamięci podany wyżej przez Marcowego adres kontaktowy: forumbieszczadzkie@gmail.com. Gdyby stało się coś poważniejszego - a mielibyście ochotę pozostać w kontakcie - to niech to będzie awaryjny punkt kontaktowy.

sir Bazyl
23-11-2025, 19:14
Cieszy to, że Was mamy i że chce się Wam to ogarniać - dzięki!

jojo
23-11-2025, 20:51
Cieszy to, że Was mamy i że chce się Wam to ogarniać - dzięki!

Ja też dziękuję. Jakby nie Wy to by było pewnie już po Forum .
Dzięki Wielkie !

maciejka
01-12-2025, 18:56
Ja też pięknie dziękuję za opiekę nad Forum!:razz:

don Enrico
01-12-2025, 22:52
Ja też pięknie dziękuję za opiekę nad Forum!:razz:
Jejku !
Jak miło zobaczyć że jeszcze tu zaglądasz
Chociaż jeszcze milej było by zobaczyć się na szlaku

maciejka
02-12-2025, 18:38
I wzajemnie Heniu!:-P
Zaglądam i nie wyobrażam sobie, żeby nie było Forum. I dziękuję przy okazji tym, co piszą.
O tak, na szlaku byłoby miło się spotkać i tak zwyczajnie zarazem.
Minęło kilka lat od wspólnych wędrówek a ja czuję, jakby jakaś przepaść dzieliła mnie o tych czasów...
Powinnam wyrzucić foto z awatara, bo już ani wiatrołomów ani tych sposobów pokonywania przeszkód;)

Wojtek Pysz
02-12-2025, 23:39
Dobry wieczór! Widzę, ze ten wątek stał się czymś w rodzaju listy obecności. No to podnoszę rękę do góry, że jestem :-)

Piotr Niedziela
03-12-2025, 21:44
Ja też dopisuję się do tych wieści i mam nadzieję, że Forum przetrwa każdą burzę. Liczę na KIMB majowy bo Hero jeszcze jest i będzie w maju w Wołosatem.

don Enrico
03-12-2025, 22:23
Dobry wieczór! Widzę, ze ten wątek stał się czymś w rodzaju listy obecności. No to podnoszę rękę do góry, że jestem :-)
Cieszę się na Twoją obecność , ale pytanie ??? czy rozważasz fizyczną obecność ? w spotkaniach realnych ? czy tylko wirtualną ?

Ja też dopisuję się do tych wieści i mam nadzieję, że Forum przetrwa każdą burzę. Liczę na KIMB majowy bo Hero jeszcze jest i będzie w maju w Wołosatem.
Zapytam Piotrze konkretnie : czy KIMB będzie istniał tylko dzięki Hero we Wołosatem ?
Czy dopuszczasz przeniesienia spotkania w inne miejsce ?

Piotr Niedziela
04-12-2025, 17:27
Istnienie KIMBU zależy od nas. Ostatnie KIMBY były w Wołosatem dzięki Hero i jego bazie i dzięki Mu za poświęcenie czasu i organizację. Ponieważ nikt z nas i sam Hero nie co będzie za rok [2027], więc kwestia KIMBU pozostaje otwarta. KIMB to nasza wspólna sprawa, więc trzeba szukać nowych lokalizacji. Mamy tyle dobrych miejscówek, więc coś znajdziemy.

komisaRz von Ryba
04-12-2025, 23:49
Radość jest że komunikat "502 Bad Gateway" zniknął i jest Forum :-)
znaczy dzięki że jesteście

Stały Bywalec
06-12-2025, 12:28
Istnienie KIMBU zależy od nas. Ostatnie KIMBY były w Wołosatem dzięki Hero i jego bazie i dzięki Mu za poświęcenie czasu i organizację. Ponieważ nikt z nas i sam Hero nie co będzie za rok [2027], więc kwestia KIMBU pozostaje otwarta. KIMB to nasza wspólna sprawa, więc trzeba szukać nowych lokalizacji. Mamy tyle dobrych miejscówek, więc coś znajdziemy.

Brawo. A ja - jako pomysłodawca KIMB oraz organizator pierwszej jego edycji i kilku potem - proszę Cię, abyś wziął się za organizację tej imprezy w roku przyszłym i latach następnych.

Piotr Niedziela
06-12-2025, 18:05
Dzięki za propozycję i zaufanie. Mam nadzieję, że uda nam się wypracować formułę dalszego istnienia FORUM. Ja na tym się nie znam, ale dobrze by było aby fachowcy od sieci zapewnili naszemu Forum dobre funkcjonowanie, nawet za jakieś formy opłat. Najbliższy KIMB za domyślną zgodą HERO proponuję w stałym terminie w Wołosatem, ale to jest tylko propozycja bo jest wiele osób bardziej zaangażowanych w KIMB niż ja. 3 sobota maja to 16 maja wigilia i 17 maja KIMB. Tyle na dziś.

długi
07-12-2025, 12:21
I tego się trzymamy

Barnaba
08-12-2025, 01:48
Z racji swojego fachu, widzę że pińsetki - kody zaczynające się od piątki - to tematy nie tyle adminów czy oprogramowania - co serwera własnie.
I nie piszę o tym żeby się wymądrzać tylko po to, aby zwrócić uwagę na to, że to pierwsze drgawki agonii. Stary silnik - trudno - ale stare php to "technologia" nie wspierana... a bardzo stara jest blokowana - bo/ poniewuż jest to luka w bezpieczeństwach, którą ochoczo wykorzystują boty z chrl.
Teraz kiwamy głowami, a pewnego dnia po prostu forum nie powstanie - bo nie będzie na czym.

Piotr Niedziela
08-12-2025, 17:40
I to jest prawdziwe zagrożenie. Przyjdzie jakiś atak i Forum nie powstanie przy starym silniku. Nie wiem kto dawał podstawy Forum, ale sądzę że warto byłoby pomyśleć o nowszej wersji, nawet za cenę poszukania finansów na zakup.

Marcowy
11-12-2025, 00:05
Cóż, problem od kilkunastu lat jest ten sam - obecny właściciel forum niespecjalnie się nim interesuje. A jakakolwiek zmiana silnika czy serwera forum to domena właściciela, chyba każdy to rozumie.

Ostatnio kolejny raz podjęliśmy z Bartkiem działania, żeby zmienić ten stan rzeczy, ale trochę już się chyba czujemy jak błędni rycerze...

W każdym razie o postępach na froncie walki z wiatrakami będziemy informować na bieżąco :razz:

Barnaba
12-12-2025, 03:54
Tak czasem lubię podrążyć i doklikałem się do końca strony https://www.vbulletin.com/en/
A tam 2020 rok. Od 5 lat się tam nic nie dzieje - więc aktualizacja forum nie pachnie udaną inwestycją.

bartolomeo
12-12-2025, 12:47
Są inne silniki, np. Discourse (https://discover.discourse.com/) (darmowy, aktualny, rozwijany), są też narzędzia wspomagające migrację (https://meta.discourse.org/t/migrate-a-vbulletin-4-forum-to-discourse/54881) do Discourse nawet z naszego zabytkowego vBulletin 4 (oczywiście żadna migracja nie przeniesie wszystkiego, to chyba dla wszystkich oczywiste mam nadzieję). Ten Discourse to tylko przykład, inne możliwości też są.

Problemem nie jest brak nowoczesnego silnika. Problemem jest brak czasu - ja np. obecnie nie jestem w stanie wygospodarować zbyt wiele czasu na pracę z forum. Myślę, że z właścicielem się dogadamy, ale kto weźmie na siebie robotę? Kto ma doświadczenie w konfiguracji i administracji serwerów/aplikacji webowych i masę czasu aby przeprowadzić forum przez ten trudny etap i jeszcze przez okres niemowlęcy zaopiekuje się nowym silnikiem? Kto z Was jest gotów wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia z pracą na tym forum? Na nowym WSZYSTKO będzie wyglądać inaczej, niezależnie od tego jaki to będzie silnik. Obawiam się trochę, że migracja zniechęci jakąś część tej naszej szczątkowej społeczności zaglądającej na forum dzisiaj.

bartolomeo
12-12-2025, 13:30
Tak czasem lubię podrążyć

Ja też lubię.

doklikałem się do końca strony https://www.vbulletin.com/en/
A tam 2020 rok. Od 5 lat się tam nic nie dzieje - więc aktualizacja forum nie pachnie udaną inwestycją.

Muszę to napisać wprost: bzdury Waść piszesz, najnowsza wersja vBulletin (6.1.5) została została opublikowana w poniedziałek 3 listopada br (https://forum.vbulletin.com/forum/vbulletin-announcements/vbulletin-announcements_aa/4505236-vbulletin-6-1-5-is-now-available) - ma tak ze 6 tygodni. Niecałe :wink: A że strony od kilku lat nie modyfikowali to nic, absolutnie nic nie znaczy.

Na samym klikaniu jak widać nie można się opierać. Trzeba jeszcze czytać.

Barnaba
12-12-2025, 13:49
spoko.
Ja tam niemłody już jestem użytkownik internietu i pamiętam obyczaj że w stopce stała data najnowszej aktualizacji treści. Stąd nie klikam całej strony, tylko patrzę na stopce co i jak.

Może i pierdoła no ale jednak świadczy o skrupulatności autora.

Wracając do serna.
Wcale a wcale nie wykluczam, że nie teraz, ale może za rok będzie można wrzucić do deepseeka dokumentacje buletina i wyrzeźbi samo zrobienie poprawek aby było bezpiecznie i stabilnie.

Piotr Niedziela
12-12-2025, 17:18
Cieszę się, że trwa dyskusja i z niej mogą wyniknąć dobre i konkretne działania dla ratowania i unowocześnienia Forum.

bartolomeo
12-12-2025, 17:31
Ja też nie wykluczam, że nawet za rok nic magicznego z AI nie wyjdzie i nadal trzeba będzie dłubać ręcznie. Pomoc tak, niewątpliwie, ale i tak robota spadnie na operatora - sam wprowadzałem to tu to tam drobne poprawki (choćby z tytułami powsimordowymi), których nie ma w żadnej dokumentacji.

Piotr Niedziela
25-12-2025, 16:32
jakakolwiek by nie było wszystkim KIMB-owiczom życzę wszelkiego od nowo narodzonego Jezusa Chrystusa. Niech trwa w nadzieja na lepsze jutro. Piotr

asia999
02-01-2026, 00:23
Ja chciałabym - przy okazji rozpoczynającego się właśnie Nowego Roku - serdecznie Wam wszystkim drodzy Forumowicze podziękować za to, że tworzycie to Forum. :-D Mimo tego, że ostatnio mało słowa pisanego i obrazkowego na forum, ale jestem pewna, że - tak jak mi - wielu z Was forum towarzyszy codziennie. I pewnie nieobce jest Wam też to drżenie serca, kiedy forum się nie uruchamia i przychodzi taka myśl - "a jeśli już się otworzy?". Dlatego wielkie DZIĘKI:!: dla Tych, którzy jakoś to jednak "cerują", że działa dalej...
A Właścicielowi Forum - nieznanemu mi osobiście - chciałabym również podziękować za to, że jednak pozwala nam je mieć (takie trochę kulawe, ale jednak) i życzyć dużo zdrowia i pieniążków. I niech spojrzy na nas łaskawym okiem i naprawi te silniki czy co tam potrzeba...:wink:
Szczęśliwego Roku dla Nas Wszystkich! :-D

partyzant
02-01-2026, 02:21
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim Wam. Zerkam na Forum, udzielam się słabo ale
cieszę się że ono jest. Trochę ciężko się zebrać, żeby coś napisać a czasem by wypadało.
W Bieszczadach jestem ostatnio( od dziesięciu lat) raz w roku, krótko i intensywnie choć siły już nie te.
Ostatnio w październiku tak padało, że miało się nie udać a udało. Trochę jednak przedreptaliśmy.
Pozdrawiam.