PDA

Zobacz pełną wersję : Czerwcowy Pikuj :)

_PrEzY_
03-07-2024, 15:53
Cześć, wrzucam kilka fotek z jednodniowej wycieczki na Pikuj. W skrócie start z Husne Wyżne, podejście na Prypir i dalej w stronę Pikuja przez Nondag, Zełemeny i Połoninę Bukowską, zejście do Biłasowicy :)

49481
49482
49483
49484
49485
49486
49487
49488
49489
49490

don Enrico
03-07-2024, 21:27
Widzę z pierwszego zdjęcia że barszcz Sosnowskiego świetnie się rozwija, zawłaszczając kolejne tereny
Ciekawe , czy kiedyś całe połoniny zarosną tym zielskiem
... a w cerkwi w Matkowie jakiś remont się szykuje ?
Powiedz coś o logistyce, bo z Husnego do Biłasowicy to nic nie kursuje, chyba wynajęty pojazd

_PrEzY_
03-07-2024, 21:40
Połoniny raczej nie powinny zarosnąć tym paskudztwem :) Z tego co wiem, to BS rośnie właśnie przy drogach, ciągach komunikacyjnych (w tym zwierzęcych), tam najszybciej można go spotkać. Nie byliśmy w środku w cerkwi, więc szczegółów nie znam, ale z tego co widać, coś tam remontują. Ciekawe jak długo potrwa. Co do logistyki - to jechaliśmy z Bieszczaderem - zostawił nas bus w Husnem a czekał na nas w Biłasowicy. Na granicy szybko i sprawnie poszło (Krościenko) :)

Gipsar
04-07-2024, 17:36
No piękna czerwcowa zieleń na połoninach.
Dużo ludzi na trasie oprócz Waszej grupy było? Jak nastroje mieszkańców - cieszą się z turystów czy raczej nie.
Jakieś komentarze/sugestie/uwagi ze strony Bieszczadera ws. zachowania w związku z wojną na Ukrainie? Czy pełen luz jak przed 2022?
Pytam bo cały czas mnie korci żeby się tam na kilka dni wybrać.

_PrEzY_
04-07-2024, 17:47
Dopiero na połoninach trochę ludzi, ale dosłownie pojedyncze osoby - miejscowi raczej. Na samym Pikuju / pod Pikujem trochę ludzi, ale nie były to jakieś tłumy - miejscowi odpoczywali w niedzielę. Osobiście miałem wrażenie, że raczej neutralne było podejście mieszkańców do nas, nie dało się odczuć, że jest wojna w kraju jeśli chodzi o ludzi / mieszkańców. W tych wioskach, to raczej życie się zatrzymało i jakby wojna ich nie dotyczyła ;) Jakaś jedna kontrola przez wojsko była na trasie, ale tak bardziej formalnie. Ogólnie luz i bez spiny. Chętnie bym się wybrał jeszcze raz :)