PDA

Zobacz pełną wersję : Roztoki Górne - Żubracze

Yavandrel
08-07-2004, 13:35
Witajcie

Podczas mojego tegorocznego pobytu w Bieszczadach chciałbym przejść trasę od Roztok Górnych przez Hyrlatą do Żubraczego. Jest to trasa znajdująca się poza szlakami turystycznymi, dlatego chciałbym prosić o Wasze opinie co do jej trudności i atrakcyjności. Czy wiecie również, jak wygląda sytuacja z noclegami w Żubraczem?

Z góry dziękuję

Piotr
08-07-2004, 13:48
Podczas mojego tegorocznego pobytu w Bieszczadach chciałbym przejść trasę od Roztok Górnych przez Hyrlatą do Żubraczego. Jest to trasa znajdująca się poza szlakami turystycznymi, dlatego chciałbym prosić o Wasze opinie co do jej trudności i atrakcyjności. Czy wiecie również, jak wygląda sytuacja z noclegami w Żubraczem?
Proszę bardzo: trasa nie jest zbyt trudna, teren w wiekszości zalesiony, z głównych szczytów widoki przednie. Jeżeli bedziesz szedł po opadach, to może być gorzej - straszne błoto. W Żubraczem, jesli nic sie nie zmieniło, są 2 punkty noclegowe, może być potrzebna wczesniejsza rezerwacja. Jak nie, to łapiesz stopa do Woli Michowej i tam miejsce znajdziesz, aczkolwiek nie najtańsze - lub w Cisnej oczywiście.

Marcin
08-07-2004, 14:49
Jest to trasa znajdująca się poza szlakami turystycznymi
nie jest to tak do końca prawda... Jest tam stary szlak wyznaczony przez harcerzy. Szlak ten charakteryzuje się tym że jest wykonany z kilku rodzajów farb... Znajdziesz tam niebieski, czerwony, żółty, zielony, a nawet czarny. Aby dojść do tego szlaku z Żubraczego (od ośrodka) należy przejść trochę asfaltówki, przed skrzyżowaniem drogi z torami kolejki wąskotorowej należy skręcić w lewo, przejść potok, a następnie na polance wybrać na skrzyżowaniu tą drogę która biegnie po polance, a więc skręcić w prawo... W lesie po pewnym czasie pojawi nam się ten właśnie kolorowy szlak.

Piotr
08-07-2004, 14:56
prawo... W lesie po pewnym czasie pojawi nam się ten właśnie kolorowy szlak.
Jest,tylko nie wiem jak to wygląda z drugiej strony, bo pytający bedzie szedł od Roztok. Ten szlak schodzil do Lisznej i teraz juz nie wiem czy do Lisznej to był dodatkowy, czy ten "główny" nie schodzil do Roztok wcale?

BARPA
14-07-2004, 23:24
Jest (a przynajmiej było) w Żubraczem takie spanko: Ośrodek "Cicha Woda", po prawej stronie drogi do Cisnej. Utrzymany w traperskim stylu, przesympatyczni właściciele, super atmosfera. Gorąco polecam. :)

Yavandrel
16-07-2004, 07:19
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Za godzinę wyjeżdżamy w Bieszczady :D Do zobaczenia!

Recon
09-07-2018, 00:54
Szykuje się remont drogi powiatowej nr 2286R Majdan – Roztoki Górne – Granica Państwa. Na razie jest faza przetargowa.