PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie-zagadka

Doktor
26-07-2004, 19:52
Witam wszystkich forumowiczów!
Po wielu miesiącach aktywnego śledzenia forum czas najwyższy aktywować również swą na nim obecność. A pretekstem do tego jest prośba pomocy w identyfikacji roślinki widniejącej na załączonym zdjęciu (ależ boli te 40 KB).
A przy okazji zagadka - Gdzie zostało to zdjęcie zrobione??

damian
26-07-2004, 21:41
aleś doktorku wymyślił! Nie znam się na kwiatkach, ale wyobrażam soie że tak mógłby wyglądać fiołek alpejski :) ale nie mam bladego pojęcia co to rzeczywiście jest, ta górka w tle trochę jak krzemień ale też nie jestem pewien.

(ależ boli te 40 KB).

Łoj boli, łoj boli!!! Zmniejszanie zajmuje masę czasu!!!!
pozdrawiam

Doktor
26-07-2004, 22:00
Jedną niepewność mogę od razu rozwiać - nie jest to raczej fiołek alpejski.
Buszując po internecie natknąłem sie juz na fiołka alpejskiego :

http://www.saa.friko.pl/p/rosliny/kwiaty/p-alp/fiolek%20alp/fiolek%20alp.htm

Jeśli chodzi natomiast o ten kwiat na zdjeciu to jeszcze nie miałem szczęścia sie na niego natknąć.

Łoj boli, łoj boli!!! Zmniejszanie zajmuje masę czasu!!!!

A ile nerwów kosztuje...

Piotr
26-07-2004, 23:03
Jedną niepewność mogę od razu rozwiać - nie jest to raczej fiołek alpejski.
Ja tam sie na zielsku nie znam, ale dla mnie to jest goryczka tojeściowa. Co prawda dziwne że taka pojedyncza,że tak nisko i że taka cuś fioletowa, ale rozne aparaty roznie "widzą". Albo jakaś inna tojesć. Dla porównania poniżej goryczka tojesciowa:

Efka
27-07-2004, 08:08
Ja to tak bardziej na zwierzątkach a jeszcze bardziej ptaszkach, ale może to jest pszeniec gajowy. Jeśli tak to biedne konie i owce.
Pozdrawiam
Ewa

długi
27-07-2004, 09:57
Dzwonek skupiony
ale gdzie zdjęty? nie wiem
Długi

Doktor
27-07-2004, 11:47
Dzwonek skupiony

Dzięki za tę wskazówkę. Tak naprawdę na roślinach to się znam jak na fizyce kwantowej. Jednak po mozolnych porównywaniach zjdęć różnych goryczek i innych dzwonków, dochodzę do przekonania, że to jednak jest Dzwonek skupiony.

Jeśli natomiast chodzi o miejsce zrobienia zdjęcia , to zachęcam do podążenia tropem Damiana...

Piotr
27-07-2004, 16:33
Jeśli natomiast chodzi o miejsce zrobienia zdjęcia...
No sprawa jest prosta, ale trzeba dac szanse innym, buuu ;)

długi
28-07-2004, 10:47
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Campanula_glomerata.htm

Tak naprawdę na roślinach to się znam jak na fizyce kwantowej. Jednak po mozolnych porównywaniach zjdęć różnych goryczek i innych dzwonków, dochodzę do przekonania, że to jednak jest Dzwonek skupiony.

To naprawdę dzwonek skupiony. Bez wątpliwości.
Polecam książkę - album "Jaki to kwiat"
Zielska są podane według kolorów, kształtu kwiatu i miejsca występowania (łąki, lasy,itd). Bardzo ułatwia to szukanie i identyfikację. Biolodzy z prawdziwego zdarzenia się burzą, bo gdzie systematyka itd ale to nie o to chodzi. Dla nas nie znających się wystarczy taka wiedza. Jak ktoś zechce wiedzieć więcej to znajdzie stosowne naukowe źródła.
Pachylcie się nad trawką kwiatkiem i spróbujcie odszukać ich nazwy. Są zdumiewające.
Pomysłowość naukowców nie zna granic. :)
Pozdrawiam
Długi

Doktor
28-07-2004, 11:31
Pachylcie się nad trawką kwiatkiem i spróbujcie odszukać ich nazwy. Są zdumiewające

Zgadzam się z tym zdaniem w całej rozciągłości!

Wędrując po połoninach to co dla nas wygląda jak zwykła trawa okazuje sie być na przykład Tomką alpejską, Trzcinnikiem leśnym czy Śmiałkiem darniowym.

pozdrawiam,
Doktor

KAHA
28-07-2004, 15:52
a gdzie odpowiedz na drugą cześć zagadki???

Derty
29-07-2004, 09:31

Może to? Zdjęcie zrobiono ZBOKU? :)

Derty

KAHA
29-07-2004, 11:12
no wiesz.. znow sie przezywasz...?? hihihihi

Piotr
31-07-2004, 09:20
To może zagadka na weekend ;) Skąd to zrobiono:

Doktor
31-07-2004, 14:01
Zupełnie niedaleko od miejsca w którym zostało zrobione pierwsze.

Piotr
31-07-2004, 14:35
Zupełnie niedaleko od miejsca w którym zostało zrobione pierwsze.
Dokladnie - masz u mnie piwo. Nawet bardzo niedaleko ;)

Kamila777
31-07-2004, 18:26
Jedno jest pewne: piękny landszafcik :)

Doktor
02-08-2004, 21:01
Zamykając temat bohaterem zarówno zdjęcia Piotra, jak i mojego (po części) jest Bukowe Berdo.

Jaro
02-08-2004, 22:15
http://forum.bieszczady.info.pl/viewtopic.php?t=1173&start=0