Zobacz pełną wersję : Oko w oko z zaleszczotkiem!
Ach ta bieszczadzka jesien! Trzeba np. robic porzadki w okol domu, pochowac krzeselka ogrodowe itp. itd. Ale czasami czaja sie w takich zajeciach niespodzianki!
Dzisiaj zamiatajac liscie na tarasie, nie wiem jakim sposobem, ale wypatrzylem w nich pewnego rzadkiego owada. Zwie sie on zaleszczotek i jest to pajeczak z rzedu Pseudoscorpionoides. Zwany jest rowniez "polskim skorpionem", gdyz faktycznie przypomina skorpiona. Gdyby nie brak charakterystycznego dla skorpionow odwloka z kolcem jadowym, do zludzenia przypominalby te grozne owady. Jest jeszcze jedna, zasadnicza roznica. Zaleszczotki sa... strasznie male ;-) Osoby bojace sie pajakow moge pocieszyc - to b. pozyteczny owad. Zjada m.in. roztocza, ktorych odchody moga byc zrodlem uczulen. Zaleszczotki pojawiaja sie czasami w domu - mozna znalezc wsrod starych, zakurzonych ksiazek. Kiedys jednego znalazlem lazacego po mapie Afryki w przedwojennym atlasie geograficznym. Szedl po terenie Gornej Wolty - pewnie zatesknil za swymi dalekimi, groznymi krewnymi ;-)
P.S. Piekne zdjecie macro zaleszczotka mozna znalezc tutaj: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?kategoria=przyroda&nast_kat=206180
włóczykij
16-08-2007, 21:07
Witam
Może ktoś mi powie co to za owad ?
Kręcił mi się koło menażek.
(Fotka z ub. roku, sierpień, pstryknięte koło bacówki "Pod Honem".)
Pozdrawiam @ll.
kubaczartaluda
16-08-2007, 22:31
Niestety nie jestem majstrem od owadów, więc jeśli palnę głupstwo (a zapewne tak będzie), to niech jakiś owadolog mnie poprawi, ale może jest to kozioróg dębosz (carambyx cerdo)?
Też obstawiam Koziroga Dębosza
kubaczartaluda
16-08-2007, 23:45
Przydałoby się zdjęcie zrobione z góry, oczywiście w celu lepszego przyglądnięcia się owadowi, bo zdjęcie zamieszczone powyżej przez Włóczykija samo w sobie jest fajowe.
to owad z kózkowatych, z pewnością nie kozioró dębosz, raczej któryś szkodnik drzew...
Masz racje Wtaku. To jednak jest Żerdzianka szewc (Monochamus sutor L.) Nie widać całego owadzika ale Koziróg ma masywniej zbudowane czułki. Zreszta oba owadziki są dośc zauważalnych rozmiarów :)
A mi sie spodobała metoda rozpoznawania zwierząt, która wyczytałem z pewnego zeszytu w górach : Ktoś stwierdził że można sprawę uprościć maksymalnie: To co pełza po ziemi ( zubry, żaby, wilki, ludzie ) klasyfikuje sie do wspólnego zbioru "ŻUKI", a to co lata w powietrzu ( orzechówka, zagnica, łabedź, komar, samolot, paralotniarz ) - należą do zbioru "PTAKI" :-D :-D :-D
i życie staje sie prostsze :)))
Szkoda,ze ten wątek "podupadł"!To bardzo interesujące wiadomości dla mało wtajemniczonych.Prrrrroszę,dajcie jeszcze jakieś ciekawe okazy!
To pewnie larwa jakiegoś motyla, ale jesli ktoś wie więcej to piszcie.
->elaslob
To gąsienica zmierzchnicy trupiej główki [acherontia atropos]
A ja obecnie wychowuję w domu taka sierotkę:
jak zgadniecie w co sie przepoczwarzy po wyjeciu z lodówki wrzucę fotke efektu końcowego
kubaczartaluda
31-08-2007, 09:17
ta gąsienica przepoczwarzy się (chyba) w dorosłą wersję Pazia Królowej (Papilio Machaon)
pozdrawiam kubek
Zgadza sie, jutro zakończe jej okres zimowy i mam nadzieje nie przegapić procesu wyłażenia Pazia ze swgo "śpiworka"
Onegdaj udało mi sie uwiecznic ladowanie na kłosie. Lubie ta fotkę... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/368ae0336fd7299d.html
sir Bazyl
31-08-2007, 17:36
...po wyjeciu z lodówki wrzucę fotke efektu końcowego
Jabol - w lodówce to winno się trzymać browca, okowitę bądź inne smakołyki, a nie fotki:lol:
Słusznie prawisz Sir. Ja jutro sprzątam, ciekawe co się znajdzie. Puki co koło balonu zalęgły się owocówki- bo mi sie waty do rurek nie chciało pchać.
kubaczartaluda
04-09-2007, 21:06
A ja dziś otrzymałem takie cudo. Czy ktoś wie co to za stwór?
Po skrzydłach poznać ze to motyla odmiana kolibra:)
Czyli Zawisak powojowiec krewniak zawisaka borowca
którego foto zrobiłem w ogródku przed domem.
kubaczartaluda
04-09-2007, 22:24
Co do zawisaka się oczywiście zgodzę, ale mi się wydaje, że jest to zawisak powojowiec (Agrius Convolvuli).
Kurde myslałem że zdąże sie poprawić a ty juz odpisałeś:)
PiotrekF
04-09-2007, 22:34
"A ja dziś otrzymałem takie cudo."
:wink: A ja ...... od jakiegoś czasu (zdążyłem już stracić nieco na wzroku) robię sobie ...... muchy . Ot takie wariacje nt. March Brown (na fot.)
Pozdrawiam PF
Co do Kubowego to ja myśle że jest to Zawisak powojowiec
(Agrius convolvuli) ...Ale sie mylic moge:)
ja już nie mam wątpliwości:) Qba dał powojowca a ja borowca:) poszperałem po atlasach, czasem jest to szybsze i pewniejsze od netu:)
ale w necie tyz coś jest fachowego; http://www.sgaleria.republika.pl/
kubaczartaluda
04-09-2007, 22:42
Na drugim zdjęciu PiotrkaF widać muchy lecące w szyku, czy w kluczu, nie wiem jak to się u ptakologów fachowo nazywa. :razz:
Ja też nie mam wątpliwości ten "mój" to powojowiec świadczą o tym te czerwoności na "plecach".
A co do atlasów to się w pełni zgadzam.