Zobacz pełną wersję : Opołonek - jak otrzymać zgodę?
W lecie lub na jesieni chcę się wybrać na Kinczyk Bukowski i Opołonek. Kto może mi pomóc w załatwieniu zgody BdPN na to przejście? Przygotowuję publikację na temat przemytników bieszczadzkich z okresu międzywojnia, bardzo przydałaby mi się "wizja lokalna" tej części Bieszczadów (chodzi o zdjęcia m.in. Przełęczy Żydowski Beskid). Czy trzeba być "bardzo zasłużonym" by otrzymać taką zgodę? Pomóżcie
Jest na tym forum temat "udostępnienie odcinka granicznego, p. Bukowska, Kińczyk Bukowki i Opołonek" z listopada 2004 r., tam znajdziesz wiele interesujących Cię informacji.
http://forum.bieszczady.info.pl/bieszczady1631.html
Dzięki naive,
Jest to o tyle ważne, że miałbym "naoczne" spotkanie z miejscami, które mnie interesują. Próbuję coś "naskrobać" o przemytnikach bieszczadzkich z XIX i XX wieku.
Pozdrowaśki
Wojtek
No tak warto by było przeżyć samemu i poczuć to, co czuli przemytnicy ale oni nie potrzebowali żadnych pozwoleń tylko wręcz przeciwnie. Ta adrenalina.........
A tak poważnie to wiem, że takie pozwolenia są wydawane i nie trzeba być"bardzo zasłużonym".Duch_
To rob_m6: Mój kolega wędrował kiedyś "na dziko" na Opołonek. Nikt go nie zaczepił, a nie miał żadnego pozwolenia. Było to na początku lat 90., więc był bałagan to może dlatego(?). Niestety skończyły sie czasy wędrówek bez pozwoleń i... przy tym zabawy w ciuciubabkę... Słyszałem kiedyś, że nobilitacją dla prawdziwego wędrowcy było wtedy właśnie wejście bez pozwolenia na Opołonek.
Pozdrowaśki
Wojtek
Wysłałem Ci coś co może się przydać.
Zabawy w ciuciubabkę jeszcze sie nie skończyły :lol: Jak dotąd nikt mnie nie złapał...ale nic nie wiadomo. Nosił Jabol razy kilka... :lol: pozdr
Lech Rybienik
03-03-2005, 21:12
Wiesc gminna niesie, że to kosztuje 5 patyków.
Ale nie wiem, ja tam nie płaciłem....ale znam takiego co twierdzi, że płacił:)
Zresztą ostatnio odkąd się zasiedziałem w bazie i prowadzę rajdy studenckie mam coraz mniej okazji do "lewizny", jako że staram się wędrować poza terenem BdPN.
A moda to owszem była, w moim towarzystwie nobilitował Kińczyk, o Opołonku jakoś cicho było.
Lech
Właśnie wróciłem z "Może nowy szlak?" Muczne -Grandysowa- Obnoga- Bukowe... gdzie opisywałem, jak to strasznie cykorzyłem przy przejściu z Obnogi dalej...
Teraz nie wybiorę się na Opołonek za żadne skarby, chyba,że z Wami lub jak będę miał zgodę...
Oczywiście żartuję... "Pójdę gdzie mnie oczy poniosą, gdzie połonin widzę świat, gdzie bieszcadzki wieje wiatr..."
Pozdrowaśki
Wojtek
To chyba rzeczywiście ktoś ma bujną wyobraźnię.
Miałem okazję dogadywać się z Parkiem na temat przejścia tamtędy małej grupy, i naprawdę da się to po ludzku załatwić. Jest kilka możliwości, ale o 5 patykach nie słyszałem.
Lech Rybienik
04-03-2005, 08:03
To miała być kwota, na jaką dostajesz rachunek po złapaniu przez strażników, i to w dodatku ponoć z SG, a nie cena za zezwolenie.
Ale i tak nie chce mi się wierzyć...
Lech
To miała być kwota, na jaką dostajesz rachunek po złapaniu przez strażników, i to w dodatku ponoć z SG, a nie cena za zezwolenie.
Ale i tak nie chce mi się wierzyć...
Lech
:lol: No jest w tym jakaś polityka: rozpuścić wieść o takich horrendalych mandatach to będzie taki straszak. Dla mnie bomba, bo przynajmniej nie ma tłoku w takiej Dolinie Halicza czy w Moczarnem.
Lech Rybienik
04-03-2005, 22:05
Tak:) taki klient zająłby poczesne miejsce we wspomnianym kiedyś przeze mnie konkursie
"Opowieści dziwnej treści". - Może tego września rozegramy go w Łopience??? A z Moczarnego goni Straż Graniczna, przynajmniej dwóch znajomych tam się zetknęło z funkcjonariuszami. Za kazdym razem kończyło się to wylegitymowaniem i szlus. O mandatach nie wspominali.
A swoją drogą, ciekawe czy jest jakiś taryfikator na wykroczenia przeciw przepisom PN-ów, podobnie jak na mandaty drogowe?
Lech
Wiesc gminna niesie, że to kosztuje 5 patyków na grzbiet? :lol:
... a tam głupoty opowiadacie... jutro tam będę :)
A swoją drogą, ciekawe czy jest jakiś taryfikator na wykroczenia przeciw przepisom PN-ów, podobnie jak na mandaty drogowe?
Taryfikator mandatów obejmuje nie tylko wykroczenia przeciwko przepisom ruchu drogowego. Nie obejmuje jednak przepisów ustawy o ochronie przyrody.
Mnie w Moczarnym dwa lata temu Straż Parku przyłapała, ale skończyło się tylko na krótkiej wymianie uprzejmości :) nawet słowem nie wspomnieli o żadnej karze
Robert Szukała
05-03-2005, 22:23
Witaj, Wojtku.
Jestem nowy w "forum" ale o Opołonku coś Ci powiem. Mam w ręku mapę "Bieszczady Wysokie" wydawnictwa Wojciecha Krukara. Może już o tym wiesz ale od strony Ukrainy wejście na Opołonek i dalej na Kińczyk jest legalne. Z przełęczy Użockiej prowadzi szlak turystyczny chyba zielony (sorry, jestem półdaltonistą). Problem jednak w tym, że najpierw trzeba przekroczyć granicę gdzieś na przejściu. Od Studnika szlak prowadzi linią graniczną więc jaka to róznica dla strażników BdPN-u skąd idziesz ? Ważne jednak dokąd... Bo potem musisz wrócić na Użocką. Zchodząc z Kińczyka np. do Wołosatego czy Beniowej - nielegalnie przekraczasz granicę.
Witaj Robert,
Taki mamy zamiar, gdyby się nie udało z uzyskaniem zezwolenia z BdPN. Myślę jednak, że taki wariant narazie nie będzie wchodził w rachubę (jest tylu chętnych dopomóc nam w uzyskaniu zezwolenia :D ) Dzięki za podpowiedź. Spróbuję takiego wejścia jak pojedziemy w Bieszczady Ukraińskie :!:
Pozdrowaśki
WojtekR
Robert Szukała
05-03-2005, 23:03
Serwus, Wojtek !
Sądzę, że uświadomienie dyrowi Bieszczadzkiego, że i tak tam wejdę, choćbym miał nawet poginać na tę Ukrainę, ułatwi mu rozsądne myślenie i zmięknie bo wybieram się tam (na Opołonek) we wrześniu. Już raz ( 96r.) dostałem pozwolenie na Kińczyk. To chyba kosztowało 50,- (w formie wykupienia cegiełki na BdPN ) więc bądźmy dobrej myśli. Dziś to pewnie się zmieniło ale wtedy na turystów bez takiego "glejtu" oprócz strażników BdPN polowali również ukraińscy wopiści. Za jednego takiego turystę dostawali 1 dzień urlopu.
Jedno uzupełnienie szlak na Opołonek od strony Ukrainy jest zamknięty dla Polaków a służby graniczne ukraińskie odpowiednio tego pilnują
Dzięki Konar i Robert
Pozdrowaśki
WojtekR
W lecie lub na jesieni chcę się wybrać na Kinczyk Bukowski i Opołonek. Kto może mi pomóc w załatwieniu zgody BdPN na to przejście? Przygotowuję publikację na temat przemytników bieszczadzkich z okresu międzywojnia, bardzo przydałaby mi się "wizja lokalna" tej części Bieszczadów (chodzi o zdjęcia m.in. Przełęczy Żydowski Beskid).
To w sumie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Skoro prowadzisz jakieś badania - przygotowujesz publikację - więc nie powinieneś mieć żadnych problemów. Wystarczy zwrócić się do dyrekcji BdPN, który ma obowiązek udostępniać teren parku m.in. dla celów naukowych - to co robisz pod to zapewne podpada. Na początku podałem Ci link do podobnej dyskusji, w której ten wątek jest też poruszony, ale widocznie nie zauważyłeś, a potem rozpoczęło się przysłowiowe "młócenie słomy". Na początek napisz np. na forum BdPN
http://www.bdpn-ond.pl/forum/
otrzymasz bliższe informacje jak to załatwiać.
Mam w ręku mapę "Bieszczady Wysokie" wydawnictwa Wojciecha Krukara.
Nie chce sie czepiac, ale wydawca mapy jest Ruthenus, Krukar jest autorem.