Zobacz pełną wersję : (Prawie) nowicjusz w Bieszczadach....co polecacie?
Witam wszystkich forumowiczów.
Nie jestem zupełnie "nowy"..byłem dwukrotnie w Bieszczadach..kilka lat temu..niestety nie moge powiedziec ze znam Bieszczady...znane mi sa jedynie okolice Ustrzyk Dolnych i Górnych (zdeptane połoniny i Tarnica) w związku z tym mam nadzieje że jako stali bywalcymcoś podpowiecie...
Z Bieszczadami w moim przypadku jest tak...byłem..troszeczkę zobaczylem...trochę zapomnałem....jeździłem gdzie indziej...mineło kilka lat a tu nic nie daje zapomnieć...postanowiłem wrócić...
Planuję szybki , kilkudniowy wyjazd w 2 osoby. Nie ukrywam ze najbardziej interesuje mnie okolica Ustrzyk Górnych. Posiadam "jakąs tam" mapę ale.....na mapie nie ma wszystkiego...i o to własnie chciałem zapytać. Co polecacie, gdzie mozna cały dzionek połazić nie chodząc w tłumie, gdzie jest wasze ulubione miejsce?
Pozostają oczywiście sprawy techniczne ( nie drażniąc nikogo nie pytam o konkrety) gdzie oprócz neta mozna znaleźć info o noclegach? Czy w ogóle istnieje jakas szansa na znalezienie noclegu na partyzanta, tzn. bez rezerwa na miejscu np w Ustrzykach Górnych lub w okolicy?......
Z góry dziekuję i mam nadzieję ze podzielicie się swoją wiedzą i radami..
bertrand236
27-07-2005, 19:00
Cześć fidelli!.
Jak już się zalogowałeś na tym forum to trochę je poczytaj. :evil: Myślę, że znajdziesz odpowiedź na wszystkie zadane przez siebie pytania. Nie Ty pierwszy je zadajesz. Życzę ci przyjemnej lektury. :wink:
pozdrawiam
Dzięki za info.
..czasami zdarza się tak że ma się bardzo emocjonalny stosunek do miejsc, 'klimatu"; wtedy ,nie zdając sobie czesto sprawy mówi się o tym czesto, zachwala , poleca innym, ma sie o chotę podzielić tym z kazdym, mozna o tym mówić bez przerwy i wielokrotnie....na to "wielokrtonie"własnie liczę...(to taki mój mały zabieg..jeżeli ktos ma ochotę ponownie się podzielićswoimi odczuciam i po raz kolejny to napisać to jestem pewny ze jest jak___"patrz wyżej____ "...czasami..."
Pozdrawiam :)
Nie ukrywam ze najbardziej interesuje mnie okolica Ustrzyk Górnych
i dobrze :lol:
Co polecacie, gdzie mozna cały dzionek połazić nie chodząc w tłumie,
tylko to jest trochę sprzeczne z tym co napisałeś powyżej :roll:
a tak poważnie, się nie dziw, że Cię tak potraktowano.Pszesz:
Planuję szybki , kilkudniowy wyjazd w 2 osoby.
to poruszał sie będziesz czym, jak :?: pieszo, autem, "ważką "
Podaj więcej szczegółów,to co preferujesz i itp, to napewno ktoś Ci odpowie.
Na tym Forum są na ogół ludzie mający hopla na punkcie Biesów, ale nie są Biurem Planowania Wolnego Czasu w Bieszczadach.Palning musisz zrobić sam .Jakbyś poczytał posty, to zuważyłbyś, że pytania natury - jadę , powiedzcię gdzie,co, jak, - są naogół bez odzewu. Na pytania natury techniczne,j wybrania optymalnej wersji trasy itp, zawsze ktoś odpisze.
Szczerze ciągnie mnie w najwyższe partie..i dlatego chciał bym nocowac w Ustrzykach Górnych...preferuję najzwyklejszą turystykę pieszą :) ....spodziewałem się że moż ktoś poradzi coś w stulu:" nie pchaj się na caryńska lepiej na bukowe berdo tam są..."...będę miał góra 3 dni na konkretne łażenie więc takich rad się spodziewałem....z drugiej strony nie mam na tyle czasu (teraz...bo od październiku zapewne moje przed-przygotowania do następnego wyjazdu zaczną sie od czytania tegoż ciekawego forum) żeby cierpliwie przejrzec wcześniejsze posty...cóż...pozostaje mapa...
Pozdrawiam.
olka_olka
28-07-2005, 18:04
Jeżeli nie chcesz tłumów to proponje wejscie z wetliny zielonym szlakiem przez dział na rawki i zejście w ustrzykach górnych, piekne widoki są tez z wołosatego przez rozsypaniec, halicz (ewentualnie z wejściem na tarnice, ale tam zawsze jest tłum) z zejściem przez szeroki wierch do ustrzyk górnych, ciekawe wejście jest też na smerek czerwonym szlakiem, zejście żółtym szlakiem w starym siole - jest tam bardzo ładny wodospad (można nie schodzić żółtym szlakiem i wejść od razu na połoninę wetlińską). Tak własciwie to całe bieszczady są piękne, gdziekolwiek byś sie nie wybrał. A czas przejścia musisz dostosować do waszych możliwości (na mapach sa schematy szlaków i czasy przejścia). Dojazd wszędzie bez problemów, przynajmniej w okresie wakacyjnym, busy kursują bez przerwy.
zejście żółtym szlakiem w starym siole - jest tam bardzo ładny wodospad
małe sprostowanie, sorki olka_olka, wodospad znajduje się przy drodze prowadzącej do Piotrowej Polany, po lewej stronie.
"fideli" chłopie i tak trza było zacząć :lol: .
Jeżeli zdecydujesz się na tą trasę to ludków tam spotkasz niewielu lub wcale. Zajmnie Ci to parę godzin,ale wg mnie warto :
UG dojazd Busem do Wetliny, zielonym /Jadlodajnia, Kościół / w górę do żółtego na jaworrnik - Paportną - Rabią Skałę / piękny widok na Słowację /dalej niebieskim w lewo na Czoło - Czerteż - Kremenaros - Rawki D i M - dalej niebieskim do UG. Czsy przejść masz na mapkach schematycznych.
Polecałby Ci też Scieżkę doliny Górnego Sanu, z tym że jeżeli nie masz autka to możesz mieć broblem z dotarciem Tam.
UG - Stuposiany - Muczne - Tarnawa Niżna / kupujesz biletdla Siebie i autaka / dalej do parkingu w Bukowcu / tu zostawiasz autko / i dalej pieszo za znakami - Beniowa - Schron BdPN w Negrylowym - " Grób Hrabiny Stroińskiej " - Sianki /widoki na Ukrainę/
powrót tą samą drogą, lub od Negryloweg stokówką do parkingu w Bukowcu
nie są to wysokie Biesy ale też warto i ludków mało.
miłego pobytu i stuknij słówek parę jak było po powrocie :D
olka_olka
29-07-2005, 00:31
małe sprostowanie, sorki olka_olka, wodospad znajduje się przy drodze prowadzącej do Piotrowej Polany, po lewej stronie.
A do Piotrowej Polany niby skąd się idzie jak nie ze Starego Sioła, zreszta na pocztówkach z wodospadem widnieje napis "Wodospad w Starym Siole" :mrgreen:
Polecam: Nasiczne - czerwony szlak przez Caryńskie do Koliby (pięknie i pusto, byłem w sierpniu zeszłego roku i spotkałem 2 ludzi, poza Kolibą oczywiście). Z Koliby na Połoninę Caryńską zielonym - też pusto. A z Caryńskiej możesz albo wrócić tą samą drogą albo zejść do Ustrzyk - tu już tłumek na szlaku niestety. Do Nasicznego najlepiej dojechać stopem z Dwernika albo Berehów Górnych.
A do Piotrowej Polany niby skąd się idzie jak nie ze Starego Sioła, zreszta na pocztówkach z wodospadem widnieje napis "Wodospad w Starym Siole"
to może inaczej :lol: :
schodzisz żółtym do Starego Sioła, gdzie skręcasz w prawo, idziesz asfaltem, pierwsza droga po prawej to dojśćie do Piotrowej Polany, gdzie po kilkudziesięciu metrach jest wodospad zw. " Siklawą Ostrowskich "
olka_olka
30-07-2005, 01:33
Zapomniałeś napisać, że po lewej stronie tej drogi są kręte schodki schodki i trzeba nimi zejść koniecznie w dół :twisted:
Niestety ..krótki rachunek...telefoniczne rozeznanie...brak miejsc...wielkość miejscowości a co za tym idzie teoretyczna liczba miejsc plus (chyba) szczyt sezonu i z wyjazdu nici. :cry: ..musiałem na szybkiego w taterki myknąć..tam przynajmniej nie ma problemu z noclegiem..15 zł .do lasu 5 min...TPN z 3 stron wsi.. do szlaku 25 min.....Bieszczadów jednak nie odpuszczam...we wrześniu lub ew. wrzesień/październik zawitam..tak więc wątek aktualny, rady w doborze tras mile widziane....
sprzysiezony
04-08-2005, 14:30
Popieram :). Biesy Jesienią,to jest to;luz na szlaku i te kolory ......Do zobaczenia.
Warto równiez , po zejsciu z gór obejrzec kilka starych cerkiewek , np. w Smolniku, w Bystrem , Równiach , Rabem itp.............
Daniel Mazur
09-08-2005, 00:20
W smolniku byłem ..., nawet polecam, ale tylko jak ktoś będzie blisko ... :P
W smolniku byłem ..., nawet polecam, ale tylko jak ktoś będzie blisko ...
Wiele osób poleca np.tzw.Pielgrzymkę do Grobu Hrabiny.
Co tam jest ciekawego że warto jechać parę ładnych kilometrów drogą podobną do Terka-Dołżyca? Pózniej trzeba jeszcze maszerować kilka godzin terenem i szlakiem nie do końca ciekawym. Co tam jest???
-Tylko dwa zarastające nagrobki (powie laik)
-Wspaniałe widoki na Sianki (te ukraińskie),znajduję tam "spokój duszy",a także prawdziwy kawał historii tych ziem (powie ten który kocha Biesy)
Ja w Bieszczadach najbardziej kocham to że wszędzie jest daleko :lol:
Grob Hrabiny jesli ktos ma mozliwosc powinen odwiedzic. Potok Niedziwedzi zagospodarowany przez bobry powoduje, ze krajobraz wyglada jak w Kanadzie. A ten widok na ukrainskie Sianki po kilkugodzinnym chodzeniu w gluszy po polskiej stronie granicy jest rewelacyjny :)
Ja polecam do spania baze w Rabe, schron BPN w Beniowej i bacowke Jaworzec. To ostatnie miejsca bez cieplych prysznicow i elektrycznosci.
metaldaw
10-08-2005, 21:17
Sam w tym roku byłem w Bieszczadach po raz pierwszy wiec a gorąco proponuję:
- Wołosate - z tąd szlak na Tarnicę - najwyzszy szczty Bieszczad, po drodze jest też odrobinke niższy Halicz, jest tu hodowla koni Hulcarskich wieć można pojeździć konno :)
- Ustrzyki Górne - z tąd szlaki na Wielką Rawkę i Małą Rawkę, Krzemieniec, Oraz na Połoninę Caryńską i Połoninę Wetlińską (na połoninach są najpiękniejsze widoki - polecam)
- Solina - tu można popywać na sprzęcoe wodnym i podziwiać tamę
- Cisna - A DOKŁADNIE POLECAM BAR O NAZWIE "SIEKIEREZADA" - TO TRZEBA ZOBACZYĆ NA WŁAZNE OCZY NAJLEPSZY BAR W CAŁYCH BIESZCZADACH (rewelacja) !!!
Ustrzyki Dolne - z tąd szlaki na Wielką Rawkę i Małą Rawkę, Krzemieniec, Oraz na Połoninę Caryńską i Połoninę Wetlińską (na połoninach są najpiękniejsze widoki - polecam)
Przy czy, z cała pewnością chodzi o Ustrzyki Górne ( a to różnica ok 50 km).
A ponadto , tym którzy w bieszczadach po raz pierwszy polecam przeczytanie książeczki " Majster Bieda czyli zakapiory bieszczadzkie" - do nabycia jeszcze np. w kiosku z pamiątkami Ryśka Szocińskiego ( też zakapior opisany w książce - dał mi autograf) w Cisnej pod Siekierezadą . Bardzo ciekawa pozycja.........