PDA

Zobacz pełną wersję : Twórcy ludowi w Bieszczadach

Wiktoria
10-11-2005, 11:01
Witajcie! jutro wybieram sie w Bieszczady i chciałabym odwiedzic twórców ludowych. Może pomożecie mi i podacie adresy, kontakt do osób, które posiadaja własne galerie lub sposobem domowym sprzedaja dzieła ludowe. bardzo dziękuję za informacje.

Anyczka20
10-11-2005, 11:34
Jest ich wielu, a ja polecam Ci Panią Darie Boiwke (mam nadzieje że dobrze napisałam) :lol: , mieszka w Komańczy, na tzw. Wietnamie. Zapytasz kogoś w Komańczy to Ci powiedzą jak trafić :D Podaję numer telefonu do pani Darii 46-77-134.

Wiktoria
10-11-2005, 11:44
bardzo dziękuję za kontakt. Może wiesz czy bardziej jest zaawansowana w drewnie czy ceramice a może jeszcze w czyms innym.

Anyczka20
10-11-2005, 11:53
Nie nie, nic z tych rzeczy. Pani Daria ma u siebie w domku prywatną izbę (w sumie to nie wiem jak to nazwać :wink: ) w której gromadzi stare stroje łemkowskie, różne hafty, pamiątki rodzinne itp :lol: , a sama z mężem robi prześliczne krywulki :lol: Bardzo sympatyczna i przemiła kobieta, ma duzo do opowiedzenia...nie ma w okolicy podobnego warsztatu, dlatego warto tam zajrzeć :mrgreen: Pozdraiwam

Wiktoria
10-11-2005, 13:02
co to sa krywulki? Niestey nie wiem :-)

Anyczka20
10-11-2005, 13:07
co to sa krywulki? Niestey nie wiem

http://www.soroczka.pl/bizuteria.php :lol: :lol:

Winand1
10-11-2005, 13:25
W Bieszczadach nie ma twórców ludowych. Ostatnią była Zofia Roś z Bachlawy, która od kilkunastu lat nie żyje. Nie należy mylić twórców nieprofesjonalnych z twórcami ludowymi, bo to zupełnie różne kategorie twórczości. Nieprofesjonalnych jest zaś kilkudziesięciu.

Wiktoria
10-11-2005, 13:40
dzięki za uświadomienie choć nazwałam ich tak potocznie. Czy to znaczy, że nie ma juz prawdziwych artystów, czy Bieszczady nie przyciągaja swoim pieknem ludzi o wielkich talentach. Jeśli tak jest to smutne. Pozdrawiam

bertrand236
10-11-2005, 13:50
To nie tak. W Bieszczadzie żyje i pracuje sporo twórców/artystów. Nie można ich nazwać artystami ludowymi. Bieszczady to nie np. Koniaków. Z czymś takim sie nie spotkałem. Jadąc w Bieszczad zajrzyj do
1. Galerii w Synagodze w Lesku
2. Galerii Zdzisława Pękalskiego w Hoczwi
3. Galerii Barak w Czarnej
4. Galerii Fantasmagoria na Przysłupiu
5. Znajdź Agnieszkę Słowik-Kwiatkowska w Cisnej.
6. Znajdź Panią Rozmysłowicz / przepraszam ale imienia nie pomnę/ w Cisnej
7. Odwiedź Żyto-Żmijewskiego w Polanie
8. Znajdź Bogusia Sikorkę może gdzieś wystawia swoje rzeźby ale bardzo w to wątpię.
i jeszcze parę innych miejsc....
Pozdrawiam

Wiktoria
10-11-2005, 13:57
Wielkie dzieki za cudowna listę. Spróbuje jutro odwiedzic choć dwa miejsca, reszte zostawie sobie na wiosenny wypad. Pozdrawiam serdecznie

bertrand236
10-11-2005, 14:14
Czasami się staram :wink:
Udanego wyjazdu. :!: Na Hoczew musisz zarezerwować godzinkę czasu, bo Ździchu lubi pogadać, jak znajdzie wolnego słuchacza. :D http://www.bieszczady.net.pl/pekalski.html
Pozdrawiam

Wiktoria
10-11-2005, 14:17
ja tez lubie pogadać :-)
Miłego weekendu

długi
10-11-2005, 15:09
Do tego dodam Jadwigę Denisiuk - ikony, w Łupkowie- Radosne Szwejkowo
Galeria w Komańczy, w bud U. Gminy
Ryszard Denisiuk z Cisnej też coś rzeźbi pytać w kiosku obok Siekierezady.
Polecam zakładkę produkt lokalny na www.bieszczady.pl
Długi

bertrand236
10-11-2005, 15:32
Długi! ja tu Świat trzymam, żeby się nie zawalił, a TY jeszcze przy komputerze :?: :?: :lol:
Pozdrawiam

Wiktoria
10-11-2005, 15:37
dzięki serdecznie, teraz mam tyle namiarów, że niewiem w czym wybierać :-) chyba przełoże pare miejsc na kolejny wyjazd i zaczne powaznie oszczedzać. Piękne te rzeźby :-) pozdrawiam

lucyna
14-11-2005, 11:01
Polecam też pracownie ikon az raczej dwie pracowie ikon w Sanoku i spotkanie z Łysym w Czarnej. Zapraszam też na chwilkę do herbaciarni w Lesku. Dlaczego tam? Musisz sprawdzić. Pozdrawiam lucyna