PDA

Zobacz pełną wersję : Aktualny stan szlaków

WojtekR
11-01-2006, 13:51
Wybieram się w Bieszczady w ten weekend. Zamierzam połazić troche po górach (może jednak Połoniny, może Szeroki Wierch i powrót (lub odwrotnie) przez Bukowe Berdo. Oczywiście zależec to będzie od pogody i stanu szlaków. Proszę, kto coś wie o stanie szlaków (przetarty czy nie, głębokość śniegu itp.) napiszcie...
(GOPR na swojej stronie nic nie pisze)

bertrand236
11-01-2006, 22:24
Udanego łykędu Wojtku :D
Pozdrawiam

[Moderator]: Przypominam o opcji PW.

irek
12-01-2006, 12:02
Wojtek jak narazie warunki do chodzenia sa bardzo dobre wiekszosc szlakow przetarta snieg zmrozony, ze na dobra sprawe w adidasach mozna chodzic, uwaga slisko, chyba ze do twojego wyjazdu sypnie sniegiem albo ociepli sie :)

Puszkin25
13-01-2006, 20:31
Wyjscie w gory w adidasach stanowczo odradzam,no chyba ze ktos lubi marznac lub miec zlamana noge.Po informacje o stanie szlakow najlepiej zadzwonic do GOPRu w U.Gornych (0-13) 4610606, Oni wiedza najlepiej

WojtekR
15-01-2006, 19:28
Wyjscie w gory w adidasach stanowczo odradzam
Witaj. Czy sądzisz, że jestem idiotą?

Zresztą to jest już nieaktualne. Właśnie wróciłem do domu po cudownie spędzonych dwóch dniach w Bieszczadach (przejście czarnym szlakiem na Połoninę Wetlińską a następnie czerwonym do Przeł. Orłowicza i żółtym do Starego Sioła).
Relacja z "jeszcze krótszej niż Bertranda wyprawy"z fotkami już wkrótce.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za poważne rady.

bertrand236
15-01-2006, 19:50
A przypominasz sobie "13 godzin w Biedzczadzie"? :D

WojtekR
15-01-2006, 20:36
A przypominasz sobie "13 godzin w Biedzczadzie"?

Masz rację ! :?
Ale mówię Ci pogoda była przewspaniała. A ta inwersja... Mam nadzieję, że zdjęcia coś niecoś oddadzą.
Szlaki do przejścia, gdzieniegdzie kopny lub zmrożony śnieg albo lód (czuję jeszcze ból w barku po niezłej wywrotce mimo moich naprawdę dobrych butów). Gębę mam juz opaloną...
Aha, droga od Wetliny do Ustrzyk Górnych śliska (miejscami) jak cholera...

robines
15-01-2012, 14:16
Bieszczady zasypuje(podobnie jak mój Beskid Mały),jeżeli ktoś tam jest aktualnie lub będzie w najbliższych dniach,to bardzo prosze o info nt.szlaków tj.ich przetarcia.Wybieram się za tydzień lub dwa prawdopodobnie do UG lub Wetliny,co by po klasykach z buta połazić.Z góry dziękuję za wpisy i pozdrawiam.

krzychuprorok
15-01-2012, 15:01
Znajomy był wczoraj na Rawkach i mówił, że w lesie śniegu fura. Nie pytałem o połoninę, ale tam może być wywiane. Dziś sypie a w prognozach dalej śnieg. Ja prawdopodobnie w najbliższych dniach pojadę.

Doczu
15-01-2012, 16:20
Ja wczoraj wróciłem z Bieszczadu. Szlaki są nieprzetarte więc bez rakiet ani rusz. Na Rawkach śniegu po krok, a szliśmy tam jeszcze przed tymi intensywnymi opadami. Kolega, który pod Rawkami namiotował mówił, że przez noc z przedwczoraj na wczoraj zasypało go doszczętnie.
Na Połoninach może być przewiane, ale i tak z pewnością śnieg będzie głęboki.

sir Bazyl
15-01-2012, 20:19
...Na Rawkach śniegu po krok, a szliśmy tam jeszcze przed tymi intensywnymi opadami. Kolega, który pod Rawkami namiotował mówił, że przez noc z przedwczoraj na wczoraj zasypało go doszczętnie.(...)

Witaj Doczu! Tym śniegiem po krok, lejesz miód na serce :)
Do zobaczyska gdzieś w zasypanym lesie!

diabel-1410
16-01-2012, 18:33
Niestety w Bieszczady kochane jechać na razie nie mogę ale dla wybierających się krótkie info-GOPR ogłosił w Bieszczadach 3 stopień zagrożenia lawinowego więc z głową proszę

Gandalf
17-01-2012, 16:01
Szczególnie w tych miejscach: http://gopr.bieszczady.pl/index.php?p=bezpieczenstwo/m_lawiny/
więc z głową proszę

Miejscowy
17-01-2012, 16:22
a lawiny od Chatki Puchatka na południe, to się często zdarzają?

krzychuprorok
17-01-2012, 16:48
Nie słyszałem nigdy, żeby tam lawina zeszła. Najbardziej prawdopodobne są z Wielkiej Rawki:

27353

Miejscowy
17-01-2012, 18:15
ładny nawis nawiasem mówiąc

diabel-1410
17-01-2012, 21:22
trochę większe widziałem kilka lat temu podczas podejścia na Caryńską od Górnych-ale daje do myślenia http://www.jkw.pl/artykuly/relacje/277-bieszczady-to-zadne-gory.html a to stara relacja oby nigdy nie była uaktualniana

maja101
19-01-2012, 21:12
dużo śniegu w Bieszczadach i dobrze :) ale poza nauką jazdy na nartach w Kalnicy chciałabym pójść w góry. Na stronie bieszczadzkiego GOPRu nie znalazłam informacji o stanie szlaków. Orientuje się ktoś może czy i które są przetarte na tyle że można się w miarę bezpiecznie wybrać w góry?

krzychuprorok
19-01-2012, 22:26
Jeżeli w Bieszczadach wieje i sypie jak teraz w Rymanowie to szlak dziś przetarty jutro już takowy może nie być.

maniekozik
31-01-2012, 18:28
Jak wygląda sprawa Muczne - Wołosate przez Bukowe Berdo, nie wiem czy ta trasa mnie nie przerośnie, nie posiadam rakiet, może polecacie podjechać do Wołosatego i jedynie wejść na Tarnicę, nie posiadam doświadczenia w chodzeniu zimą, nie wiem także czy szlak jest przewiany czy nie jaka grubość warstwy śniegu. Jakie inne warianty polecacie? Jadę na 3 dni, w pierwszym dniu chcę przenocować w Dydiowej, w drógim dniu chciałem isć na Tarnicę przez Bukowe Berdo (lub dojechać na stopa przez Ustrzyki do Wołosatego) następnie w Wołosatym spędzić noc. Rozumiem też, ze trasa z Wołosatego na Tarnicę może nie mieć sensu w tych warunkach Rozważę inne ciekawe propozycje z waszej strony, jeśli mi pomożecie ;] (jedziemy w 3 osoby)

bartolomeo
31-01-2012, 18:40
W weekend dało się iść bez rakiet wyłącznie tam, gdzie szlak był dobrze przetarty i udeptany. Ja bym bez rakiet a z plecakiem nie ryzykował, jedź do Wołosatego i próbuj na Tarnicę na lekko.

Arni
08-02-2012, 15:16
Pytanie odnośnie trasy Duszatyn => Mików. Jak z buta pokonać te brody przez Osławę? Iść mostami i torami kolejowymi czy może woda jest zamarznięta i da się przejść suchą stopą? Latem nie ma problemu ale teraz kąpiel w rzece średnio mi się uśmiecha.

Z Mikowa zamierzam iść na przełęcz Żebrak. Będzie choć trochę przetarta ta droga? Innym wariantem dotarcia na P. Żebrak jest droga z Woli Michowej. Może tamtędy będzie łatwiej?

Doczu
01-03-2012, 12:15
Może ktoś skrobnąć kilka słów na temat pokrywy śniegowej w rejonie Otrytu/Cryńskiego ?
Przypuszczam że ostatnie ocieplenie na niżu nie wpłynęło znacząco na uszczuplenie pokrywy śniegowej, ale wolę się upewnić, czy jest sens brać rakiety ? Raczej będę się przemieszczał szlakami ogólnodostępnymi więc liczę, że będą przetarte.