Zobacz pełną wersję : Znasz Bieszczady? Detale
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
michaś.g
13-02-2011, 12:57
22501gdzie stoi ten znak?
bertrand236
13-02-2011, 13:26
Ten znak stoi tuż przed dojściem do Łopienki. Fotka zrobiona od strony cerkwi. Dawno, dawno temu zapodałem już tę zagadkę.
Pozdrawiam
bertrand236
michaś.g
13-02-2011, 15:48
no nie przeczytałem wszystkich zagadek, trzeba sie przyznać bez bicia . Mam pytanie przy okazji, czy te dziury na znaku to ślady po pociskach? zawsze jak tamtędy ide to się zastanawiam.
no nie przeczytałem wszystkich zagadek, trzeba sie przyznać bez bicia . Mam pytanie przy okazji, czy te dziury na znaku to ślady po pociskach? zawsze jak tamtędy ide to się zastanawiam.
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/2590-Znasz-Bieszczady-Detale?p=26409&viewfull=1#post26409
michaś.g
13-02-2011, 16:57
Dzięki, już znalazłem i nadrobiłem braki , przejrzałem więcej zagadek, i tym lepiej bo miałem jeszcze coś zamieścić, ale też już było wcześniej. Trzeba poświęcic troche czasu żeby się zaznajomić ze wszystkimi zagadkami, ale wyjdzie to tylko na dobre, a przy okazji można się pobawic mimo że są już rozwiązane. Pozdrawiam
Być może ta zagadka przysporzy niektórym wiele problemów, a niektórzy mocno się zdziwią, ale na pewno można postawić pod tym zdjęciem komentarz: wind of change :-). pytanie: gdzie to stoi...? na pytanie: czy jest to płyta pilśniowa? odpowiadam: tak... to płyta pilśniowa.
To nie jest płyta pilśniowa.:-|ZPC
Być może ta zagadka przysporzy niektórym wiele problemów, a niektórzy mocno się zdziwią, ale na pewno można postawić pod tym zdjęciem komentarz: wind of change :-). pytanie: gdzie to stoi...? na pytanie: czy jest to płyta pilśniowa? odpowiadam: tak... to płyta pilśniowa.
Q..a ale rozmach .."wielka płyta" i Cyce Carycy w tle... a winda tam będzie ?
To na przyszłe mega-KiMB-y budują,he he :twisted:
może zaczną gorące zupy dawać:) Jak babcie laczkiem, dostane zimny żurek to sobie odgrzeje przy stole na własna rękę
bertrand236
25-02-2011, 00:49
He, He! Najpierw chodniki teraz to.... Jest dobrze.... Barnaba! Żarcie zależy od kucharza, a nie od lokalu. Kiedyś dobrze się jadło w "Biesisku". a potem się spieprzyło. Wybudują, to sobie sprawdź, może przed podaniem do mikrofali Ci żurek wrzucą??
pozdrawiam
Ale coś na kształt wejścia do Matragony jest ! ;)
A co? Myślicie, że już otwarte? To może cała polka z głosowaniem psu na budę?
A co? Myślicie, że już otwarte?
W piecu już ktoś pali ;)
Barnaba! Żarcie zależy od kucharza, a nie od lokalu.
pozdrawiam
No dziewczyny nie raz tam kuchciły takie że nie tylko zupe bym tam zagrzał :) Kucharz kucharzem, ale najlepszą zupę można skrytykować za to że zimna. No bo to i największe ciele kuchenne by mogło w garnku podgrzać.. Przyjdzie czas to zobaczę co i jak.... może w nowym lokalu będzie palnik do podgrzewania zupy :)
andrzej627
25-02-2011, 15:34
Będzie tam "INTELIGENTNY HOTEL":
LESZEK SKÓRKA ZAJAZD POD CARYŃSKA REALIZUJE PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE SRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO ORAZ BUDŻETU PAŃSTWA
W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO
NA LATA 2007 2013 TYTUŁ PROJEKTU: NOWA JAKOSĆ USŁUG DOSTĘPNA W ZAJEZDZIE POD CARYŃSKA, EFEKTEM WDROŻENIA INNOWACYJNEJ TECHNOLOGII - INTELIGENTNY HOTEL.
CAŁKOWITA WARTOSĆ PROJEKTU: 4 623 680,56 ZŁ. KWOTA DOFINANSOWANA Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO: 2 972 254,85 ZŁ
:???:No to już inteligentny proszek wysiada przy takiej konkurencji!
sir Bazyl
01-03-2011, 19:22
Zagadka: gdzie mu zwisa (się) albo wręcz odwrotnie(?) :):
sir Bazyl
01-03-2011, 23:51
Zagadka: gdzie mu zwisa (się) albo wręcz odwrotnie(?) :):
Zwisa, a raczej zwisało mu się całkiem obok:
22449 A gdzie to?
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/3820-Barnabowa-zagadka/page2
post 67. i dalsze. Dla ciekawych podpowiedziami były foty wnętrza :) Pozdrawiam Wukę :)
sir Bazyl
03-03-2011, 07:26
Całe dzieło:
sir Bazyl
03-03-2011, 17:42
Może pomoże:
sir Bazyl
03-03-2011, 21:30
Biesisko zapewne!
Ale czy...po drodze Diablu było?:
sir Bazyl
03-03-2011, 22:36
Piekiełko?
Trafiony - zatopiony: ściana frontowa przed rozpoczęciem remontu, jak teraz wygląda - nie wiem.
22739"Starym złotem dąb błyszczy
pośród wodnej krainy...."
Gdzie?
sir Bazyl
03-03-2011, 22:56
Tuż obok Sanktuarium Pokoju, Życia i Miłości...
( http://rodman.most.org.pl/Rodman37.htm )
sir Bazyl
10-03-2011, 20:05
Jeden krzyż, nieduży na jakimś szczycie, drugi się pojawia wkrótce na innym, za nim trzeci itd., później zastępuje się mniejszy większym bo tamten był za mały (?), a jak komuś nie pasuje to musi jakiś diabeł wcielony on ci, jedna tablica się pojawia na skalnych grzędach (pomniku przyrody nieożywionej) i nie trzeba długo czekać, skoro jest przyzwolenie (tylko czyje, tak formalnie?), pojawia się gdzieś kolejna:
Nie godzi się zgadywać. Zgadza się?
sir Bazyl
10-03-2011, 22:54
Nie godzi się zgadywać. Zgadza się?
W celach ochrony przyrody - nie godzi się :)
W celach ochrony przyrody - nie godzi się :)
No to utajnij zagadkę i jej rozwiązanie :twisted:
sir Bazyl
11-03-2011, 15:50
No to utajnij zagadkę i jej rozwiązanie :twisted:
:lol:8-):wink: Od razu chciałbyś utajnić! Zgadujmy więc, nie w celach jw., tylko w celach poznawczych. Tyle tylko, że zagadki nie polegają na tym, że ktoś umieszcza zdjęcie, następnie inny forumowicz pyta się : gdzie to? :!: , i ten pierwszy sam rozwiązuje swoją zagadkę. Cud-malina i zabawa na całego mospanie! Zawsze staram się naprowadzać na trop w celu rozwiązania, ale jak w temacie cisza i nikomu się nie chce pogłówkować i coś skrobnąć, to trudno tak rzucać podpowiedzi w próżnię.
Tabliczka zamontowana jest w miejscu, w którym być nie powinna (tak jak i ta na Holicy) i znajduje się tam już od co najmniej dwóch lat.
marmota_m
12-03-2011, 11:58
Na niebieskim szlaku, a obok niej kwitną latem niebieskie kwiatki (dzwonki??) - przynajmniej kwitły...
A na Holicy nie powinna być? Hm... Z tego co pamiętam przed zainstalowaniem arturowej tablicy było zapytanie wystosowane do nadleśnictwa i oni przeciwwskazań nie widzieli... A nikt inny na pytanie "czy można?" odpowiedzieć nie chciał i odsyłał do leśnych. Taka spychologia. Tak więc tablica jest - i do tej pory myślałam, że jest w 100% legalna :)
sir Bazyl
13-03-2011, 21:15
Na niebieskim szlaku, a obok niej kwitną latem niebieskie kwiatki (dzwonki??) - przynajmniej kwitły...
A na Holicy nie powinna być? Hm... Z tego co pamiętam przed zainstalowaniem arturowej tablicy było zapytanie wystosowane do nadleśnictwa i oni przeciwwskazań nie widzieli... A nikt inny na pytanie "czy można?" odpowiedzieć nie chciał i odsyłał do leśnych. Taka spychologia. Tak więc tablica jest - i do tej pory myślałam, że jest w 100% legalna :)
Też Cię serdecznie witamy! Zgadza się, tablica jest przy szlaku niebieskim. Co do Holicy, to cała grzęda skalna nie jest zwykłą skałą lecz pomnikiem przyrody, czyli jedną z wymienionych w Ustawie o Ochronie Przyrody form jej ochrony, i nie wiem czy właściwym organem do wydania zgody jest nadleśnictwo, a już na pewno nie powinno odbywać się to na zasadzie: "nie widzimy przeciwwskazań" - jakimś kumoterstwem mi to zalatuje. Chyba, że faktycznie właściwym organem jest nadleśnictwo i została wydana odpowiednia decyzja w tej sprawie (oczywiście na piśmie) - wtedy wszystko odszczekam oprócz tego, że nie podoba mi się taki sposób upamiętniania, który niszczy naturalne piękno i krajobraz.
A cóż to za górka? Dla ułatwienia w granicach BPN.
22881
sir Bazyl
15-03-2011, 20:17
Kopa Bukowska/Kamień (mavo, tak dla porządku: detale w detalach, a widoczki w widoczkach:))
Stało się:oops:
No nie bardziej na zachód.
sir Bazyl
15-03-2011, 23:19
Stało się:oops:
No nie bardziej na zachód.
A tam bardziej :) Mało bardziej, czy dużo bardziej? Może Hnatowe? Tyle, że te grządki spadające to jak spod Kopy Bukowskiej. Daj jakieś szersze ujęcie, to pogdybamy sobie...
Spokojnie:-)
Dużo bardziej;)
sir Bazyl
31-03-2011, 16:15
Skoro mavo nie chce nic więcej zdradzić, co to za kretówka śniegiem przyprószona, wracamy do detali w detalach. Całkiem spory detalik:
Sir!! Przepraszam.Ja normalnie zapomniałem.
Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie tego kretowiska:-).
Coby ułatwić przypominam że w granicach BPN.
23054
sir Bazyl
01-04-2011, 20:15
Wygląda na pasmo graniczne, Rozsypaniec (1212)?
Przykro mi ,ale nie.Odpowiedz jest w podpowiedzi.:lol: Ale nie do końca;)
Mysle ze Browar by pomógł w rozwiązaniu.Bo Górę znać musi.
Tylko dzisiejszy dzien jest w stanie usprawiedliwić tą zagadke:lol:
Nie kojarzę (wsie cholera podobne) więc strzelę w Smerek
Ale Marcin oczywiście może mieć rację :)
Jeśli ma ,to widać Cyl,he he
Marcin oczywiscie racje ma.
Góre kocham,widze ja z domu.A ze 1 kwiecien to pewno mi wybaczycie ze troche nie w temacie watku:lol:
sir Bazyl
02-04-2011, 07:50
A ja się ucieszyłem, że super zagadka, że jakieś ciekawe ujęcie, a tu masz Babo placek! Na pierwszego kwietnia świetny numer, mało mi mózg nie wyparował :), ale na piętnastego marca?:twisted:
Skoro już znamy odpowiedź, wróćmy do detali:
Czy to aby nie resztki na Zwirze?
sir Bazyl
02-04-2011, 20:48
Czy to aby nie resztki na Zwirze?
Całkiem potężne te resztki na Zwirze :) Brawo!
sir Bazyl
05-07-2011, 18:53
Pewnie już było, ale dla przypomnienia:
sir Bazyl
07-07-2011, 17:20
Mimo, iż jest to przy szlaku, to spotkałem tam misia:
sir Bazyl
07-07-2011, 22:00
Mimo, iż jest to przy szlaku,...
W odległości około dziesięciu-piętnastu metrów od GSB...
Mimo, iż jest to przy szlaku, to spotkałem tam misia:
Ta kość to też z misia? Czy może z właściciela misia którego spotkał miś? :twisted:
sir Bazyl
08-07-2011, 07:29
Ta kość to też z misia? ...
Kości zostały rzucone...a odpowiedzi jak nie było tak nie ma!
sir Bazyl
11-07-2011, 22:04
hmm... Komańcza?
Oczywiście! Marcina to ciężko czymś zaskoczyć :) Jest to obelisk postawiony na miejscu egzekucji będącym jednocześnie zbiorową mogiłą zamordowanych w 1943 roku przez gestapo 26 osób narodowości cygańskiej. Znajduje się paręnaście metrów od GSB, tuż po przekroczeniu potoku Piwnego, po prawej stronie szlaku idąc z Komańczy w kierunku Prełuk.
Nie przesadzaj... czasami zaskakujesz :smile:
Kontynuując temat cygański... na zdjęciach jedno z zabudowań przysiółka zamieszkanego przez tą nację. Budynek ten stał bardzo blisko potoku. Początkowo myślałem że to młyn, ale po zgłębieniu Słownika Historyczno-Krajoznawczego Gmina Cisna i Bieszczadu nr 14 ta myśl odeszła. Mieszkał w tym przysiółku kowal, który musiał mieć swoją hamernie z pewnością postawioną niedaleko potoku. Być może jest to ten fundament. Jak nazywa się ta miejscowość? jak nazywa się ten cygański przysiółek? i jak nazywał się ten bieszczadzki Melquiades - czyli ostatni kowal tej miejscowości w przedwojennej Polsce?
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale u nas w Bieszczadach czas płynie wolniej :-)
Prawidłowa odpowiedź to przysiółek Kobylskie w Jaworcu... miejsce w którym była kiedyś kolonia Cyganów sławnych po obu stronach Karpat ze znakomitych umiejętności muzycznych... nie zabili ich Niemcy podczas II WŚ ponieważ przywitali ich grając hymn niemiecki tak dobrze że nawet hitlerowców to wzruszyło... nie wzruszyło to UPA, które zamordowało tych utalentowanych Cyganów w 1945 r.
don Enrico
22-11-2011, 21:12
Jesienne wieczory, więc odgrzebałem zgadywajkę.
Takie proste na początek
26960
TYLKO 1 min ....ale skąd ?
Od bajecznego miejsca gdzie gospdarzył OQrwieniec ?
don Enrico
23-11-2011, 09:54
Od bajecznego miejsca gdzie gospdarzył OQrwieniec ?
No tak, kto jak kto, ale Ty musiałeś wiedzieć gdzie jest Koniec Świata.
sir Bazyl
28-11-2011, 21:50
W bieszczadzkim lesie:
Miejsce katastrofy pewnego radzieckiego samolotu?
sir Bazyl
28-11-2011, 22:47
Miejsce katastrofy pewnego radzieckiego samolotu?
Jednoosobowy myśliwiec konstrukcji radzieckiej ale nie wiadomo do końca przez kogo był pilotowany. Na tych maszynach latali również czechosłowaccy piloci, którzy szkolili się m.in. na lotnisku pod Przeworskiem.
sir Bazyl
30-11-2011, 17:53
W bieszczadzkim lesie...
Miejsce katastrofy pewnego radzieckiego samolotu...
Mniej niż dwie godzinki marszu od tej blisko 150-letniej, brukowanej kamieniami drogi:
tomas pablo
30-11-2011, 19:00
Okrąglik
sir Bazyl
30-11-2011, 20:37
Okrąglik
Oczywiście, to był mniej więcej taki samolot:
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100104/WOJNA01/243042081
don Enrico
01-12-2011, 19:11
Znowu mi wpadła w ręce fajna, prosta zgadywajka.
Ale jaka klimatyczna ?!
27022
sir Bazyl
01-12-2011, 22:36
Takie rachityczne świerki to widać przez okienko "Kowalowej" kapliczki.
don Enrico
08-12-2011, 17:51
Dobrze, jeśli Balnica jest za prosta to gdzie jest "Tajemniczy Ogród " ?
27118
dorota z krakowa
08-12-2011, 18:34
Lutowiska oczywiście!
dorota z krakowa
08-12-2011, 18:40
"Tajemniczy Ogród " ?
Szkoda tylko, że nazwa tego przybytku nie jest adekwatna do "tajemniczości" tego obiektu :?
don Enrico
08-12-2011, 19:28
"Tajemniczy Ogród " ?
Szkoda tylko, że nazwa tego przybytku nie jest adekwatna do "tajemniczości" tego obiektu :?
Ale brawo dla Doroty za spostrzegawczość w detalach.
Lutowiska mamy za sobą , teraz szukamy gdzie w Bieszczadach można oglądać taki zbiór kufli. (miejsce publiczne, a nie zbiór prywatny)
.
27119
Dawno mnie tam nie było,a piwo by człek wchłonął,narobiłeś smaka ;)
don Enrico
08-12-2011, 20:47
No to Browarku trochę Cię zdenerwuję , bo jutro mam zamiar tam wchłonąć.
don Enrico
11-12-2011, 23:04
No i co ?
No i pstro ! Nie ma o czym gadać.
Zagroda Chryszczata była zamknięta. Nie przywitała nas i nie można było wchłonąć.
Kto jeszcze nie widział kolekcji kufli (z zagadki) niech zaglądnie do Smolnika.
don Enrico
08-01-2012, 21:19
Co to może być , takie dziwo ?
27295
Wiatrak, elektrownia wiatrowa
don Enrico
09-01-2012, 09:40
Dobrze, dobrze. Jeszcze lokalizacja bieszczadzka przydałaby się.
Gdzie te wiatry mają wiać ?
Z tego co wiem , miała stać u Lutka na Wetlińskiej.
Miejscowy
09-01-2012, 19:01
..a stoi tam gdzie się nie kręci
...a nawet drzewa wycięli. I miało sie krecić.
Mamcia DwaChmiele
09-01-2012, 20:00
..a stoi tam gdzie się nie kręci
Za to rzuca się w oczy
don Enrico
09-01-2012, 20:10
Czekam aż wreszcie ktoś powie :
a jednak się kręci !
a jednak się kręci !
Mówisz i masz- A jednak się kręci!
don Enrico
09-01-2012, 22:36
Mówisz i masz- A jednak się kręci!
No właśnie !
Tylko czy ktoś może to potwierdzić ?
Taka sprytna ekologiczna elektrownia wiatrowa miała stanąć na Wetlińskiej
I co ?
Stoi obok schroniska na Jaworzcu.
Tylko wiatry nie wiedzą gdzie mają wiać, ale to ich problem.
No i problem fundacji norweskiej która wspomaga ekologię bieszczadzką.
I co ?
a jednak się kręci !
nie widać żeby się kręciło..ale za to kręcą się ludzie w około "tego cuda" ;) i patrzą ze zdziwieniem. Co to ?
http://img707.imageshack.us/img707/4286/dsc5396v.jpg
jest tam też takie drugie cudo , co pożera prąd z agregatów.
Mamcia DwaChmiele
11-01-2012, 15:05
Ja mam zagadkę!
Spotkałam niedawno kumpli sir Bazyla:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/i1vzroRjtKIc5HF6TDgzM2BCwCR7l4yYtg78IFJ8KDI?feat=d irectlinkhttps://picasaweb.google.com/lh/photo/i1vzroRjtKIc5HF6TDgzM2BCwCR7l4yYtg78IFJ8KDI?feat=d irectlinkhttps://lh3.googleusercontent.com/-oNBZ_kA8jqc/Twtc7TSmgXI/AAAAAAAAMqY/VNrmHr3b_ZI/s640/DSC03184.JPG
Powiem więcej, można ich tam spotkać częściej niż mnie. Kto wie gdzie się tak wdzięcznie zabawiają?
sir Bazyl
11-01-2012, 16:34
...
Spotkałam niedawno kumpli sir Bazyla:
...Kto wie gdzie się tak wdzięcznie zabawiają?
O rzesz Ty Diablico! :twisted:
Znam ich i wiem gdzie się zabawiają - w końcu kumple :razz: !!!
Wstąpili tam, gdyż po drodze im było...
Wdzięczny 8-) Bazyl pozdrawia!
marmota_m
11-01-2012, 17:33
Coś wygłodniałe te Biesy musiały być...
Miejscowy
11-01-2012, 20:28
muszę to biłe spróbować
sir Bazyl
20-03-2012, 18:38
...Kto wie gdzie się tak wdzięcznie zabawiają?
Mamcia się nie pali do podpowiedzi bądź odpowiedzi więc Wam zdradzę o jakie miejsce chodzi - się rozkoszują jadłem, napitkiem i ... rozkoszują się w Biesisku.
A teraz coś dla przeciwwagi:
27882
Tarnawa (Nepomucen w środku)
sir Bazyl
21-03-2012, 17:27
Tarnawa (Nepomucen w środku)
Oczywiście, że rację masz. Kapliczka jest pięknie położona na wyniosłości przy rozstajnych drogach z Tarnawy Górnej do Czaszyna.
Mamcia DwaChmiele
12-04-2012, 09:56
Proszę bardzo. Kto odgadnie?
28113
Mamcia DwaChmiele
13-04-2012, 14:37
Podpowiedź.
Poniższe zdjęcie przedstawia drogę, przy której stoi drzewo z ołtarzykiem :)
28114
Corka_Browara
25-05-2012, 23:53
Mam ci ja 2 chmiele, weź no podpowiedz czy coś bo coś temat przycichnął :)
sir Bazyl
26-05-2012, 08:44
Naprowadzajka :
Jeśli przyjąć, że ten jesion (?) z kapliczką rośnie prawie na jednym początku/końcu wsi, to prawie na jego drugim początku/końcu rośnie znacznie potężniejszy:
28555 28556
na skraju kompleksu zabudowań:
28554 28557
Bazyl czy to nie jest przypadkiem Smolnik ten w gminie Komańcza ???
sir Bazyl
26-05-2012, 23:48
Bazyl czy to nie jest przypadkiem Smolnik ten w gminie Komańcza ???
Nie, jest to znacznie mniej ludna wieś, obecnie znajduje się tu tylko jedno "gospodarstwo".
maciejka
27-05-2012, 00:16
Jedyne co pamiętam to, że mijałam podobną jadąc Veolią do Komańczy.
A może samotne "gospodarstwo" to Jawornik?
sir Bazyl
27-05-2012, 22:56
J...Jawornik?
Wołosate ;)
Pudło i pudło, ale Dlugi zdecydowanie bliżej celu się pałęta. Znalazłem plan miejscowości, o którą chodzi (nazwa na mapie nie jest nazwą wsi):
Mamcia DwaChmiele
27-05-2012, 23:16
mijałam podobną jadąc Veolią
Obecność Veolii w tym miejscu wskazuje że możesz być na dobrym tropie ;)
bertrand236
27-05-2012, 23:22
Czy to aby Krywe nie jest czasem? Ale Veolia mi nie pasuje...
Corka_Browara
28-05-2012, 00:01
droga z Wołosatego na Przełęcz Bukowską? a owe gospodarstwo to leśniczówka?
Mamcia DwaChmiele
28-05-2012, 15:52
Czy to aby Krywe nie jest czasem? Ale Veolia mi nie pasuje...
Pudło
droga z Wołosatego na Przełęcz Bukowską? a owe gospodarstwo to leśniczówka?
i pudło.
I podpowiedź, a właściwie rozwinięcie podpowiedzi Bazyla:
Obecnie wieś zamieszkana jest przez jedną rodzinę pod numerem domu jeden. Gospodarstwo znajduje się tuż przy zejściu z połoniny Wetlińskiej na czerwonym szlaku. Znajduje się tam punkt gastronomiczny, pole namiotowe, można również wynająć domek letniskowy lub miejsce w stodole na sianie.
Źródło: Wikipedia
marmota_m
28-05-2012, 16:04
E no to pojechałaś po bandzie... W sensie wujek google prawdę powie ;)
sir Bazyl
28-05-2012, 16:54
No to już wiemy, że chodzi o tą wieś:
28570
Moje zdjęcia przedstawiają podmurówki po resztkach kompleksu zabudowań dworskich, przy obwodnicy, w części wsi wznoszącej się ku Przełęczy Wyżniańskiej, natomiast kapliczka znajduje się również przy obwodnicy, prawie przy drugim jej górnym końcu, chyba przed ostatnim zakrętem serpentyny.
Miejscowy
28-05-2012, 20:21
no to spóźniłem się z podpowiedzią; że do budowy obwodnicy, zostały wykorzystane nagrobki z tej miejscowości
Corka_Browara
28-05-2012, 21:30
hmm po podpowiedziach właśnie myślałam że Berehy tylko nie pasowało mi to jedno gospodarstwo, łapałam tam kilka razy stopa do Dwernika i wydawało mi się (i wydaje dalej:P) że w Berehah przy drodze na Dwernik było kilka domów no ale widocznie coś mi się popieprzyło :)
Corka_Browara
02-06-2012, 23:19
Może nie jest to jakaś specjalnie trudna zagadka ale za to moja :P Gdzie spotkamy taką kapliczkę?
2860628605
sir Bazyl
03-06-2012, 19:27
Może nie jest to jakaś specjalnie trudna zagadka ale za to moja :P Gdzie spotkamy taką kapliczkę?
2860628605
Nikt nie odpowiada, chyba za łatwa ta zagadka, pora zacząć nagankę...
jeśli dobrze się przyjrzeć domownikom kapliczki to okazuje się, że jednym z nich jest (tak się oczom moim wydaje, ale głowy nie dam:wink:) Św. Antoni z Dzieciątkiem Jezus, który twierdził, że słowa są skuteczne jeśli przemawiają czyny.:wink: A tu się sir Bazyl nagadał ale nie uczynił rozwiązania tej zagadce:mrgreen:
szkoda, żeby taka zapomniana ta urocza kapliczka tu stała - a gdyby ją tak umiejscowić gdzieś w okolicach Lisznej... (tak przy drodze) :?:
Corka_Browara
10-06-2012, 10:43
zagadka odgadnięta:)
Zagadka składa się z dwóch pytań:
Gdzie to jest?
Do czego służy?
sir Bazyl
30-06-2012, 15:43
Taka cegielnia duża jest nad Zagórzem i tam były podobne wagoniki oraz piękna lokomotywka. Niestety jej garaż rozburzono i chyba ją sprzedano lub gdzieś ukryto przed wzrokiem gawiedzi. A ten wagonik to nie wiem gdzie ustrzeliłeś.
wózek napędzany przez "białą lokomotywę"... spadek torów ok 40 stopni. towar jaki wywozi to na pewno nie cegły.
bardziej na południe. W połowie między Zagórzem a Bieszczadami Wysokimi.
sir Bazyl
30-06-2012, 21:19
Fajna zagadka, ale na razie nic nie mogę skojarzyć (na pewno tego nie widziałem) gdzie to jest. A takie koleby w cegielniach nie służą do wożenia cegieł tylko urobku z wyrobiska do cegielni :). Może jakiś kamieniołom?
sir Bazyl
30-06-2012, 22:13
Nie, na kamieniołom to całkiem okolica nie pasuje. Kiedyś podobno była wyciągarka w kopalni Mokre, ale to dawno i nieprawda, i na dodatek nie w pół drogi. Kurcze, czy to chociaż jakieś kopalniane tereny?
Podpowiedź kolejna: wagonik służy do wywozu gó.na (z tego też w niektórych kulturach są cegły) i znajduje się niedaleko szlaku o takim kolorze
sir Bazyl
01-07-2012, 00:17
Coraz ciekawiej! Alem sobie kopalnię wymyślił! A teraz się głowię, gdzie w Bieszczadach jest "kopalnia" gó.na? Oprócz oczywiście Zalewu Solińskiego :twisted:. I ten kolor szlaku też jakiś taki gó.niany. Ale nie napiszę, jakie są te podpowiedzi :mrgreen: Albo napiszę, co mi tam, one są chyba...złośliwe chyba są! :wink:
PS
He, he - czyli jednak urobek jest transportowany :)
nic się nie może zmarnować :) poczekajmy z dwa dni może ktoś był w Krainie Gówna
więcej nie podpowiadam :)
A czy producentami zawartości tych wagoników są (były?) jelenie?
A czy producentami zawartości tych wagoników są (były?) jelenie?
jeśli pewien rodzaj ludzki można by było zaklasyfikować w ten sposób to zdecydowanie tak.
Sporo ciekawych zakamarków jest tam:
sir Bazyl
03-07-2012, 19:53
Sporo ciekawych zakamarków jest tam:
Przyznać muszę, że tam nie byłem, trzeba będzie zajrzeć! Ale proszę, wyjaśnij o co chodzi z tym wagonikiem?
Takie nietypowe wykorzystanie tego wagoniku uwarunkowane jest topografią terenu. Mają tam oczyszczalnie ścieków, która usytuowana jest nieopodal zalewu. Oczyszczalnia musi być oddalona od całego ośrodka, a cały ośrodek położony jest na stromej odnodze góry Jawor. Grzbietem tej odnogi biegnie główna asfaltowa droga. Przy tej głównej asfaltówce jest ta budka z taką zawartością jak na zdjęciu poniżej. Oczyszczalnia działa jak każda inna: cieknące przechodzi, syf zostaje. Żeby ten syf ewakuować z tej oczyszczalni do drogi głównej wykombinowali taki wagonik. Trudno go przegapić jadąc do "Modrzewia" i "Jodły". Obok oczyszczalni przebiega szlak łącznikowy z Soliną o takich właśnie dziwnych znakach (stosunkowo nowy). Ten starszy szlak (wielokolorowy) biegnie kilkadziesiąt metrów powyżej strażnicy WZW Jawor omijając ośrodek przecina drogę i biegnie w kierunku Teleśnicy tuż obok linii brzegowej zalewu.
Powiem Wam że ten ośrodek zaskakuje pozytywnie. Polecam wypoczynek w cieniu historii :razz:
rzeczywiście ciekawa zagadka i rozwiązanie :) taka długa "rura kanalizacyjna" na torach...;)
było o .... , to teraz może takie coś. :wink: Gdzie można zobaczyć tę tabliczkę?
sir Bazyl
21-07-2012, 19:10
było o .... , to teraz może takie coś. :wink: Gdzie można zobaczyć tę tabliczkę?
Pewnie w jakimś dzikim saloonie :)
W XV wiecznym kościele z Ryczowa który aktualnie stoi w skansenie w Wygiełzowie koło Chrzanowa.
Pewnie w jakimś dzikim saloonie :)
przejrzałam w myślach wszystkie znane mi dzikie saloony - nigdzie nie ma zakazu plucia na podłogę! czyli prawdziwie dzikie saloony te są :twisted:
W XV wiecznym kościele z Ryczowa który aktualnie stoi w skansenie w Wygiełzowie koło Chrzanowa.
taka tabliczka może tam jest (nie wiem,nie byłam) ale na pewno nie ta. :wink: ta jest w Bieszczadach.
ta tabliczka jest bardzo istotnym detalem, który może pomóc zlokalizować miejsce. Gdzie może być tak, że aż chce się splunąć i w dodatku jest to ogólnie wiadome, że chce się splunąć? Jest tak wiadome i oczywiste, że w konsekwencji zostaje wyznaczone miejsce do spluwania. :wink:
dobra, dołożę coś do układanki - dla ułatwienia dodam, że nie jest to spluwaczka :mrgreen:
Tak. To młyn :)
Ciekawe miejsce, z ciekawą historią opowiadaną z pasją przez Pana Przewodnika. To nie jest w żadnym wypadku reklama ale polecam. Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych.
Gdzie to jest?
Dla malkontentów: jest to w Bieszczadach.
Może ktoś zna historię tego krzyża?
Dla mnie to "krzyż ekumeniczny", lub "krzyż Eliadego"... ;)
Z tego miejsca rozciąga się jedna z najpiękniejszych panoramek w Bieszczadach. Daty pod tym krzyżem nie znajdziecie, ale kiedy trafiłem tam pierwszy raz była 1998).
coś mi nie poszło za pierwszym razem...
wow to jest świetne, zgadujcie zgadujcie bo ja nie mam bladego pojęcia ale chcę to zobaczyć na żywo :)
Jeśli od Piniaszkowego wypuścicie prostą linie do krzyżówki w Uchercach Mineralnych to miejsce to będzie znajdowało się gdzieś na tej linii.
sir Bazyl
28-08-2012, 17:41
Jeśli od Piniaszkowego wypuścicie prostą linie do krzyżówki w Uchercach Mineralnych to miejsce to będzie znajdowało się gdzieś na tej linii.
He, he - to je dobre :) Mimo wszystko strzelam i obstawiam, że na połowie odcinka tej linii, która jest bliżej Uherców, jeśli chodzi o te Uherce, co leżą gdzieś na linii pomiędzy Górnym Końcem Krościenka a wsią Tokarnia.
He, he - to je dobre :) Mimo wszystko strzelam i obstawiam, że na połowie odcinka tej linii, która jest bliżej Uherców, jeśli chodzi o te Uherce, co leżą gdzieś na linii pomiędzy Górnym Końcem Krościenka a wsią Tokarnia.
widzę że różne mapy pokazują różne dziwne rzeczy... ja korzystałem z mapy ściennej Bieszczady i Góry Sanocko Turczańskie 1:65000 Expressmap która zgodna jest z GPS i nie ma na tej linii tych miejscowości :razz:
Dodaje widok :-) teraz posypią się zgadywanki
calanthe
28-08-2012, 21:20
mnie to wygląda na okolice Wołkowyji ;)
mnie to wygląda na okolice Wołkowyji ;)
Nie to nie to miejsce. Żeby tam dotrzeć trzeba trochę krwi i potu zużyć (chyba że znacie jedyne tajemne przejście :razz: ). Więcej podpowiedzi nie będzie, ale warto szukać tego miejsca.
sir Bazyl
30-08-2012, 21:08
Jeśli te łąki co są po drugiej stronie, okalają taką wypasioną hawirę nad Pustelnią, to może chodzi o Sokole?
też mi na tej linii wypadło Sokole ale Bazyl był pierwszy :> -o ile miał na myśli to Sokole między kościołem w Żłobku a Nazaretankami w Komańczy
sir Bazyl
03-09-2012, 18:43
Maaaaarcin! Maaaaarcin! Uuuuu! Gdzie jeeeesteeeeś?!
No dobra... Na panoramie widać po prawej stronie zakamuflowaną Wyspę Skalistą... Dacie radę :grin:
Na zdjęciu jest Zatoka Teleśnicka. Jawor?
chyba nie Teleśnicka (też z początku tak pomyślałam ale ta nie jest taka wyludniona na brzegach a wyspa jest od niej dalej a po przeciwnym brzegu widzę łąki a ja buszowałam lasem) bardziej Brosa bym obstawiała (nie byłam tam nigdy) a zdjęcie chyba zrobione u podnóża Stożka -wg ruthenusa w połowie podejscia na kiczere serednią
Stożki to była moja pierwsza myśl, wykasowałam swój post i podałam Jawor. Ta zatoka jest mocno wcięta w ląd, Brosa mniej. Nie pamiętam dokładnie jak wygląda, rzadko tamtędy pływam.
Ta ładna plaża i zatoka na pierwszym planie to Zatoka Brosa (wg mapy Solina wyd. Ruthenus). Resztę powie wam mapa bo to miejsce się nie nazywa. Trudno dostać się z plaży... polecam nocleg u Brosa bo w okolicy wiele do zwiedzenia (Stożek, Kiczery i inne bajery).
Gdzie znajdziemy tę gontową kapliczkę? :-)
2996829967
bartolomeo
05-09-2012, 21:03
Czy to nie ta ze Szczawnego?
ekspres w 5 minut a myślałam że będzie trudne :))) za dużo piszę chyba o swoich wędrówkach bo wszyscy wiedzą gdzie łażę :)) więc dam jeszcze jedną zagadkę - gdzie znajduje się punkt kopulacyjny? Zagadka to tylko formalność ale wg mnie jest na tyle fajna, że warto by zawitała tu chociaż na 5 minut :))
29969
sir Bazyl
05-09-2012, 22:54
Turzańsk :)
Mamcia DwaChmiele
07-09-2012, 17:49
To teraz coś ode mnie :)
Taki dziwoląg, stoi w Bieszczadach co najmniej od kilku lat. Kto wie gdzie?
https://lh6.googleusercontent.com/-77bTTAPBO50/UETIjTYUPhI/AAAAAAAAUFI/H-NvBS7pWQI/s640/DSC07167.JPG
Jeśli nikt nie zgadnie, to podpowiedź będzie w poniedziałek :)
Mamcia DwaChmiele
10-09-2012, 18:02
Podpowiedź:
https://lh6.googleusercontent.com/-hXWKXNRBRtA/UETIfobTM4I/AAAAAAAAUEw/SzjjdfkbEuA/s640/DSC07163.JPG
To ten sam dziwoląg :)
tolek banan
10-09-2012, 18:16
Gdzie to nie wiem ,
ale marka to chyba moskwicz, choć te lampy "pachną" wartburgiem , no ale Rosjanie lubili "kserować" samochody
Mamcia DwaChmiele
10-09-2012, 21:26
No to jeszcze jedna podpowiedź. W pobliżu (kilka km) tego dziwoląga znajduje się budynek z takim szyldem:
https://lh3.googleusercontent.com/-623oxpLfCt0/UETIeJ9-Q-I/AAAAAAAAUEo/lpnegE96_KQ/s640/DSC07162.JPG
Zimą sprzedają tam biopaliwo ;)
Mamcia DwaChmiele
13-09-2012, 17:39
Rozwiązuję zagadkę metodą bartolomeo: sama se zadałam, to se sama odpowiem ;)
Muszę pomyśleć nad jakąś nagrodą, którą mogłabym sama sobie wręczyć :)
Otóż prawidłowa odpowiedź na moje pytanie brzmi: dawna wieś Ruské (http://pl.wikipedia.org/wiki/Rusk%C3%A9)
Samochód ten stoi obok jednego z domków letniskowych przy głównej drodze, jako ozdobnik
Mamcia DwaChmiele
13-09-2012, 18:03
Nową zagadkę mam :)
A skoro nam tak dobrze idzie, to nagrodę tym razem ustanawiam - jeśli ktoś odgadnie wystarczająco szybko i wystarczająco szybko dotrze, to ma szansę załapać się na szarlotkę a la Mamcia DwaChmiele :)
A zadanie jest następujące: odgadnij co najmniej jednego wykonawcę piosenki
http://www.youtube.com/watch?v=1NsJSjcWt0Q
Oczywiście chodzi o wykonawców wykonujących piosenkę na wykonanym przede mnie nagraniu, nie ogólnie :)
Petefijalkowski
13-09-2012, 19:01
trzeba szczelać :) Bartolomeo.
dzięki Mamcia za tę piosenkę!!!! do szarlotki nie startuję bo mam i tak za daleko ;p
bieszczadzka_tęsknota
13-09-2012, 21:37
To ja z ciekawością czekam na informację, czyj jest ten kobiecy głos, bo śpiewa przepięknie... :)
Mamcia DwaChmiele
13-09-2012, 22:14
A ja myślałam, że ten męski głos rozpozna każdy bieszczadnik :) Manio we własnej osobie. A kobiecy... to niejaka Edzia z Krakowa. W istocie, pięknie śpiewa :)
I znów wygrałam! 8)
To ja tyż szczelam.
Manio
A ja w tym czasie właśnie pisałem odpowiedź.:???:
sir Bazyl
23-09-2012, 17:20
A te słupki to gdzie spotkamy?:
tolek banan
24-09-2012, 10:33
Witam
Te słupki nie "rosną" czasem na trasie z Wetliny na Rabią Skałę ?
sir Bazyl
24-09-2012, 17:10
Witam
Te słupki nie "rosną" czasem na trasie z Wetliny na Rabią Skałę ?
Słupki rosną na innej trasie a w ich pobliżu rosną:
platan a gdzie to nie wiem :}
sir Bazyl
24-09-2012, 19:44
platan...
za bardzo iglasty jak na platana :)
maciejka
24-09-2012, 19:46
Słupki rosną na innej trasie a w ich pobliżu rosną:
Piękny okaz cisa, Woronikówka.
Fajnie się spada;-) zielonym szlakiem z Berda do Jabłonek.
sir Bazyl
24-09-2012, 23:34
Piękny okaz cisa, Woronikówka.
Fajnie się spada;-) zielonym szlakiem z Berda do Jabłonek.
Raz spada się fajnie, innym razem trochę mniej, a zielonym to się spada chyba nieźle, w końcu niby funkcyjni ale też ludzie :)
Oczywiście fanfary i nieustający aplauz!!!
sir Bazyl
27-09-2012, 19:13
A gdzie natkniemy się na taki domek z łąka na dachu?:
sir Bazyl
28-09-2012, 18:16
Teraz powinno być już łatwiej:
dorota z krakowa
28-09-2012, 18:55
Rusinowa Polana?
sir Bazyl
28-09-2012, 19:07
Rusinowa Polana?
Bingo!
Witam
Raz spada się fajnie, innym razem trochę mniej, a zielonym to się spada chyba nieźle, w końcu niby funkcyjni ale też ludzie :)
Oczywiście fanfary i nieustający aplauz!!!
I mają maszyny ryczące. Niebiescy także spadają - z Berda do szutrówki. Tam juz pewnie zieloni czekają z W.
:-)
Pozdrówka
maciejka
04-10-2012, 22:04
Bazylu, dzięki za fanfary, jest mi nieustająco miło:-)
Mam taką zagadkę, co się obawiam, że będzie wyjątkowo trudna.
Poza szlakiem, ale jest dojazd samochodem i ścieżka poprowadzi.
Maciejko - a ja popsuję zabawę jak napiszę, ze to Polańczyk... i tradycyjnie pójdę coś zjeść? ;)
Lubię tę studnię. : )))
maciejka
04-10-2012, 22:26
Maciejko - a ja popsuję zabawę jak napiszę, ze to Polańczyk... i tradycyjnie pójdę coś zjeść? ;)
Lubię tę studnię. : )))
Asiu Ty tę zabawę dopiero rozkręcisz, bo to nie Polańczyk. Ale trudno idź jeść.
;)
Najedzona :-D myślę dalej...czyżby zmylił mnie motyw? :roll:
maciejka
04-10-2012, 23:29
Najedzona :-D myślę dalej...czyżby zmylił mnie motyw? :roll:
Ależ skąd, motyw trafiony! To było takie podstępne z mojej strony, bo jak "nie jednemu psu Burek", tak nie jedna żaba na pompie (albo pompa z żabą;-)
Stąd skąpy opis okolicy. Po nitce do kłębka...
Płotek jest całkiem inny.
Jeszcze poczekam na inną propozycję i ruszam z podpowiedzią.
bogdaneg
05-10-2012, 03:28
kiedyś miała inne wybarwienie
30242
maciejka
05-10-2012, 08:45
Danuta?
Na Danutę jestem skłonna się zgodzić, ale jeszcze adres dokładny poproszę, żeby wszystko było jasne:-)
bogdaneg
05-10-2012, 09:04
Dróżką z Bystrego na Rabe.
A dalej przez przeł. Żebrak, Smolnik do Nowego Łupkowa.
maciejka
05-10-2012, 09:39
Dróżką z Bystrego na Rabe.
A dalej przez przeł. Żebrak, Smolnik do Nowego Łupkowa.
Są dwa źródła w tej okolicy (każde ze swoją żabą:) propozycja dalszej wędrówki w zasadzie pasuje do obu, to jeszcze podrążę;-)
Przy jakiej rzeczce/potoku stoi owa Danusia?
bogdaneg
05-10-2012, 10:01
Raba. Koło żelaznego mostu.
maciejka
05-10-2012, 11:24
Raba. Koło żelaznego mostu.
Aha, czyli mówisz o pompie przy drodze z Bystrego, u podnóża Rezerwatu Gołoborze, obok mostek nad Rabskim Potokiem.
Woda dobra na wszystko:) (to się chyba nazywa szczawy arsenowe).
30244 30245
Ale niestety, to nie moja żabka Danusia:(
Do jej źródła prowadzi zarośnięta ścieżka.
;)
Więcej "Danut" jest?
Nad Jabłonką sobie leży, odwiert "Bystre-1" ;)
A zarosnięta - to zależy. Ja akurat trafiłem na wykoszone ale powtarzają się sygnały, że ciężko dojść było (OC).
Witajcie
Aha, czyli mówisz o pompie przy drodze z Bystrego, u podnóża Rezerwatu Gołoborze, obok mostek nad Rabskim Potokiem.
Woda dobra na wszystko:) (to się chyba nazywa szczawy arsenowe)...
Nie ma czegoś takiego Maciejko. Tam są szczawy wodorowęglanowe z domieszką związków arsenu.
A żródełka się zwią Anna i Ignacy.
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :-)
Niestety już bez wody. A kiedyś ratowały spragnione dusze.....
Pewnie Bertrand wysiorbał całe zasoby :-)
Pozdrowienia
maciejka
05-10-2012, 20:42
Więcej "Danut" jest?
Nad Jabłonką sobie leży, odwiert "Bystre-1" ;)
A zarosnięta - to zależy. Ja akurat trafiłem na wykoszone ale powtarzają się sygnały, że ciężko dojść było (OC).
Tak jest, o tę jedną, jedyną Danutę mi chodziło, nad Jabłonką. Gratulacje Długi!:-D
Ja tam obozowałam i całkiem przypadkiem zwiedzając teren natknęłam się na to, co nieco opuszczone źródło.
Nie ma czegoś takiego Maciejko. Tam są szczawy wodorowęglanowe z domieszką związków arsenu.
O, przepraszam, chciałam pójść na skróty;-)
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :smile:
Czy to też są źródła z pompami?
Próbowałam znaleźć w necie, ile ich jest, dotarłam tylko do jakiejś mapy ze źródłami leczniczymi, ale zaznaczone były w tym rejonie tylko te dwa.
Ps. Wiem, że w tej okolicy są te mineralne wody podziemne (szczawy z domieszką arsenu-ponoć ewenement na skalę europejską), ale czy to też są takie źródła zarejstrowane?
maciejka
05-10-2012, 21:20
Źródełko Synarewa wypływa spod kapliczki. Tylko tyle wiem.
Witaj Maciejko
O, przepraszam, chciałam pójść na skróty;-)...
Nie przepraszaj - przecież wiadomo, że jak tam to chodzi o wody z solami arsenu.
Tak napisałem, aby inni nie chadzali na skróty :-)
Nie. Za pompę robiła grawitacja - czasami wspomagana pięknie wyrzeźbioną w drewienku rynienką (coby za dużo minerałów nie wsiorbać - gleba nie każdemu służy)
Próbowałam znaleźć w necie, ile ich jest, dotarłam tylko do jakiejś mapy ze źródłami leczniczymi, ale zaznaczone były w tym rejonie tylko te dwa.
Ps. Wiem, że w tej okolicy są te mineralne wody podziemne (szczawy z domieszką arsenu-ponoć ewenement na skalę europejską), ale czy to też są takie źródła zarejstrowane?
Są zarejestrowane jednak nie ma szans na eksploatację. Jedynie turystycznie, dla podratowania kacora :-)
Tamten rejon nadal ma status uzdrowiska, ale nigdy nic z tego nie będzie.
Czy ewenement? No raczej tak, ale w Polsce są jeszcze takie wody. W inszych górach.
No to się trochę poprzekomarzałem :-) a i jeszcze jedno.
Stając przed wejściem w dolinę, gdzie wylatuje Rabiański:
po lewej Jabłonka, a po prawej Hoczewka.
No i mam nadzieję, że wreszcie zamkną ten zakład utylizacji kamienia.
Tak zniszczyli ten potok, że ....pip (bartolomeo czuwa :-) pozdrawiam)
Pozdrawiam serdecznie
bertrand236
05-10-2012, 22:18
Witajcie
A żródełka się zwią Anna i Ignacy.
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :-)
Niestety już bez wody. A kiedyś ratowały spragnione dusze.....
Pewnie Bertrand wysiorbał całe zasoby :-)
Pozdrowienia
Taaaa... Dzisiaj tam byłem
Pozdrawiam Michale!
W jakiej miejscowości spotkamy takie starożytności. Dodam tylko dla wstępnej podpowiedzi że na jednym z poniższych zdjęć znajdują się ruiny mostku kolejki wąskotorowej, a wodospad ma około 160 cm spadku i znajduje się niedaleko tych ruin.
Prepiękna piwniczka ;)
gratulacje! :-)
Schodki mnie naprowadziły. Żałuję, że nie zbobrowałem tej piwniczki :-(
Aby była pełna jasność- Prełuki :-)
Takie cuda znajdują się po drugiej stronie potoku Kołodzialnego. Na mapie z 1936 jest tam kilka domów zaznaczonych. Od polany przy Osławie wychodzi droga na Las Bukowinka. Punktem orientacyjnym jest ambona. Ta piwniczka dobrze się trzyma.
Dobrego strażnika ma.
Poprzednio użyłem niewłaściwego słowa - "bobrować" - człek się całe życie uczy ;)
sir Bazyl
17-10-2012, 20:26
Gdzie znajduje się taka "zakazana" łazienka?:
30460
Podpowiedź: hotele górskie i pensjonaty o podwyższonym standardzie nie wchodzą w grę :wink:
hm..... baza w Łopience może?
sir Bazyl
17-10-2012, 21:58
hm..... baza w Łopience może?
Standard właściwy, ale to nie to miejsce :)
maciejka
17-10-2012, 22:04
Hm...a może Otryt i Chata Socjologa, tam jest taka wypasiona łazienka z wodą źródlaną:)
30462
Uśmiech bez mrugania okiem, naprawdę tak wygodnie urządzonej łazienki, w żadnych pensjonatach nie miałam. Z miejscem na miskę, obok ciuszki się nie pomoczą, ręcznik po ręką i co tam jeszcze komu potrzeba można porozstawiać na półkach, półeczkach i ławkach;-) I jeszcze zieleń dokoła. Tylko ten zakaz taki trochę rygorystyczny;-)
Tabliczki też jakoś nie pamiętam;-)
sir Bazyl
17-10-2012, 22:26
Też nie jest to Otryt, miejsce znacznie bliżej a nawet całkiem blisko cywilizacji, a zakaz ustawiony został przez BdPN:
30463
bertrand236
17-10-2012, 22:29
Czy aby nie jest ona, ta tabliczka w UG? Przy Campingu...
Pozdrawiam
nie wiem gdzie to jest, ale stawiam na Wołosate.
sir Bazyl
17-10-2012, 23:20
Niestety to nie te miejsca. Myślę, że ten szczególik powyżej tablicy:
30464
pozwoli namierzyć cel bez pudła!
Moczarne - stary most kolejki wąskotorowej?
bieszczadzka_tęsknota
18-10-2012, 00:35
To by i do Łupkowa pasowało, ale odpływ mają i środków czystości pozwalają używać...
przy drodze na Moczarne... - Wetlina :-)
Basia Z.
18-10-2012, 08:51
Niedaleko "Bazy studenckiej" w Wetlinie, bo tam się ludzie chodzą myć. Akurat ja się tam nie myłam, bo lało jak z cebra.
sir Bazyl
18-10-2012, 19:02
Moczarne - stary most kolejki wąskotorowej?
przy drodze na Moczarne... - Wetlina :-)
Niedaleko "Bazy studenckiej" w Wetlinie, bo tam się ludzie chodzą myć. Akurat ja się tam nie myłam, bo lało jak z cebra.
Wszystko się zgadza, znak przy polu namiotowym nad Solinką.
W nagrodę kolejna zagadka. Skałek w bieszczadzkich lasach jest sporo, ale ta jest dość charakterystyczna:
30466
tolek banan
18-10-2012, 19:23
A to folder reklamowy tego pensjonatu:
30467
sir Bazyl
19-10-2012, 19:43
... Skałek w bieszczadzkich lasach jest sporo, ale ta jest dość charakterystyczna:
30466
Nie jest to ot taka skałka nieznana, ma swoje miejsce na mapie, tej najlepszej oczywiście :)
Obok piętrzy się skalny grzebień:
30470
A ona z profilu wygląda tak:
30471
A od drugiego przodu tak:
30472
sir Bazyl
20-10-2012, 21:11
Spróbuję takiej podpowiedzi: skałka wyrosła mniej więcej gdzieś na linii pomiędzy Szczawnikiem a Klewą :mrgreen:
sir Bazyl
22-10-2012, 16:56
Spróbuję takiej podpowiedzi: skałka wyrosła mniej więcej gdzieś na linii pomiędzy Szczawnikiem a Klewą :mrgreen:
Chyba się skałka nie spodobała, albo mało jasne są moje wskazówki. Doprecyzuję, że chodzi o ten dwuwierzchołkowy Szczawnik (1052, 1058 ) i Klewę/Gliwę (574).
wzięła najlepszą mapę, sznureczek -skała na południu od Daszówki?
sir Bazyl
22-10-2012, 21:13
wzięła najlepszą mapę, sznureczek -skała na południu od Daszówki?
Cieszę się, że komuś się chciało :) I jak sprytnie wzięła sznureczek, bo ja to taaaką długą deskę przykładałem :) ( hi, hi, hi, ale mam teraz ubaw ) Chwała zwyciężczyni!
sir Bazyl
03-12-2012, 21:33
Nikt się nie rwie do zadawania, nikt! A wątek spadł w otchłań i pewnie by słuch o nim zaginął. Na szczęście udało się go odgrzebać :) Gdzie się ta ściana rozpościera?:
don Enrico
03-12-2012, 22:07
Nie wiem gdzie jest ta ściana więc strzelę że to Myczkowce.
sir Bazyl
03-12-2012, 22:16
Nie wiem gdzie jest ta ściana więc strzelę że to Myczkowce.
Dobra, dobra... a nawet bardzo dobra, odpowiedź oczywiście :)
don Enrico
03-12-2012, 22:28
Jaja sobie robisz :?:
trafiłem ? ;)
jeśli tak, to nie gram już w tym roku w totka.
sir Bazyl
04-12-2012, 18:12
Jaja sobie robisz :?:
trafiłem ? ;)
jeśli tak, to nie gram już w tym roku w totka.
Wybacz Heniu, że pozbawiłem Cię szansy na te parędziesiąt baniek co do końca roku w lotto można będzie zgarnąć!
don Enrico
04-12-2012, 19:43
Gdzie szukać takich zimowych klimatów ?
30821
bertrand236
04-12-2012, 23:05
Nie jest to Terka czasem?
Pozdrawiam
don Enrico
05-12-2012, 00:25
Nie jest to Terka czasem. A zagadkę wrzuciłem z myślą o Tobie (ale inni tez mogą ja rozwiązać)
sir Bazyl
05-12-2012, 22:00
Nie jest to Terka czasem. (...)
Ja to coś mało widzę na tym zdjęciu - co to takiego jest? Ale i tak palne sobie na razie odpowiedź: czy w pobliżu (tam z tyłu) nie płynie rzeka?
I trochę nie w temacie - przeglądam sobie wcześniejsze zagadki i o ile na tym zdjęciu dona coś tam widać to na tym http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/2590-Znasz-Bieszczady-Detale?p=136797&viewfull=1#post136797 i następnych ciemność widzę :) a ma być niby dziwoląg. Jakiś wirus zżera zdjęcia czy co?
bartolomeo
05-12-2012, 22:22
Jakiś wirus zżera zdjęcia czy co?Nie, to raczej Mamcia wykasowała je ze swojego konta na gugielu.
don Enrico
05-12-2012, 22:42
Ja to coś mało widzę na tym zdjęciu - co to takiego jest? Ale i tak palne sobie na razie odpowiedź: czy w pobliżu (tam z tyłu) nie płynie rzeka?
(...)?
Jak to mało widzisz na zdjęciu ?
Jest to ogrodzenie pewnego obiektu. W ogrodzeniu wykorzystano końskie chomąto.
A wnętrze obiektu widać tu
30827
bartolomeo
05-12-2012, 22:56
Nie mam specjalnego sentymentu do knajp ale ta jednak jest wyjątkowa. I pierogi dają dobre :mrgreen:
bertrand236
05-12-2012, 23:18
Chyba się poddam
don Enrico
06-12-2012, 21:35
Lokal ten słynie nie tylko z dobrych pierogów, ale i z dużej ilości czapek, czyli jesteśmy gdzie ?
Czyżby to był ekskluzywny lokal Pod Kamieniem Głupków ?
don Enrico
07-12-2012, 10:00
Czyżby to był ekskluzywny lokal Pod Kamieniem Głupków ?
Zaiste, chodzi o ten właśnie eksluzywny lokal zwany z rozmachem Karczmą Pod Kamieniem w Nowym (G)Łupkowie
KFranczak
07-12-2012, 12:13
Taka ciekawostka jakby kogoś interesowało. Konto nie moje więc nie ma kryptoreklamy a mapę już mam. http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/28/00/14/2828001473
bertrand236
07-12-2012, 22:38
Chyba mnie tam nie było...
Pozdrawiam