Zobacz pełną wersję : Z Ustrzyk G. nad Solinę
Witam serdecznie użtkowników tego forum.
Za kilka dni wybieram sie z dziewczyną w Bieszczady pod namiot. Jednym z etapów naszej wędrówki będzie przedostanie sie z Ustrzyk Górnych nad Solinę.
Planowałem to w ten sposób, że z Ustrzyk pójdziemy na Krzemieniec, Wielką i Małą Rawkę i dalej szlakiem na północ, nocleg na jakimś polu namiotowym i dalej ... Tu właśnie moje pytanie. Czy w tamtej okolicy znajdziemy jakieś pole namiotowe (gdzieś gdzie zdąrzymy dojść jednego dnia z Ustrzyk) i druga sprawa czy można "stamtąd" dojechać autobusem lub jakimś busem nad Solinę?
Ulala... proponowałbym z rawki do wetliny,i z tamtąd busem do polańczyka.... zależy też gdzie nad solinę... generalnie można piechotą...Ustrzyki -Rawka-Wetlina, Wetlina Poł Wetlińska Jaworzec, Z Jaworca na różne sposoby można do Wolkowyji i już jesteś nad jeziorem (prawie) :-P
zwykle na wiekszosci map sa znakowane pola namiotowe. Tylko w sokolem pola nie ma, mimo ze na mapach wystepuje...
Wielkie dzięki za radę damian. Myślę że jesli czas i siły pozwolą to pokusimy się o pokonanie tej trasy pieszo.
Wyruszamy już dzisiaj do Sanoka, a z samego rana w poniedziałek do Ustrzyk.
Nie mogę sie już doczekać tej wyprawy.
a ja zamiast na rawki gnałbym trasą- Widełki (wiem wiem, ale chodzi o czas i siły) Koliba, Caryńskie, Dwernik Kamień- Zatwarnica (nocleg) Dalej wiadomo- a jeśli nie to - Doliną Sanu. Jak macie dość to można w dół lewą stroną- drogą, albo milion razy ciekawszą trasą Krywe Tworylne Rajskie...
Zalety
1. Idzie się zdecydowanie bardziej malowniczą trasą.
2. Większa szansa przygody, mniej turystów (mówcie co chcecie, ale i tak będzie mniej niż np na Rawkach)
3. Oszczędzasz na busie
4. Jak się myśli, i kombinuje to na noclegu też oszczędzisz:)
5. Widok z Dwernika jest lepszy niż z Rawek (moim zdaniem)
Wady:
1. Nie wejdziesz na Rawki : /
barnabo drogi... w mojej wersji zobaczą połoninę z bliska...a to dla bieszczadzkich nowicjuszy doświadczenie na pograniczu duchowego... Jeszcze dziś pamiętam swój pierwszy raz na połoninie :-)
poza tym twoja trasa też wspaniała, a co do widoków z rawki czy dwernika-kam....to rzecz dyskusyjna dla mnie oba są extra, z Rawek więcej widać, a z D-K ciekawiej widać :-P
Zaletą Twojej trasy jest to że chyba jest łatwiejsza ze względu na niewielkie przewyższenia (poza D-Kam)...
Generalnie możliwości dwu/trzydniowej wyrypy z ustrzyk g. w okolice jeziora są dziesiątki... wystarczy przysiąść nad mapą i pokombinować trochę.można wiele ciekawych i pięknych miejsc zobaczyć!