PDA

Zobacz pełną wersję : Lublin -> Bieszczady

Lech06
05-09-2006, 17:24
Człowiek na codzień jeździ samochodem, więc odwykł o transportu publicznego.

Ale, może ktoś jeździł tę trasę i ma doświadczenie, czym i jak można dojechać do Bieszczad z Lublina powiedzmy do Ustrzyk Górnych?

(PKP, PKS, Bus czy cokolwiek jeszcze)

Lech06
05-09-2006, 18:17
Kto by się spodziewał, że takim przyjacielem w poszukiwaniach jest Google :mrgreen:

http://rozklad.pkp.pl/
http://www.pks.lublin.pl/
http://www.pks.rzeszow.pl/
http://www.rozklady.com.pl/

Widać, że dojechać się da, tylko czasu to zajmie conajmniej 2 razy tyle co autem... :roll:

A moze jednak ktoś w praktyce pokonuje tą trasę?

człowiek z lasu
05-09-2006, 19:57
w ciągu wakacji (chyba do końca września) jest połączenie bezpośrednie Lublin - Ustrzyki Dolne bardzo wygodnym autobusem. nie jedzie się tak długo (zależy z kim się jedzie :-) ) pociągiem nie wiem czy do ustrzyk jest co z lublina. może do zagórza będzie. polecam też z lublina do rzeszowa, a stamtąd autobusem do ustrzyk z warszawy - facet zap... bo uwielbia jeździć w Bieszczady :-) jego nikt nie kontroluje na Podkarpaciu i jak się dobrze zagada to za połowęceny się dojedzie.

D_o_r_a
05-09-2006, 22:41
Najlepiej autobusem - powinien być o 5.40 z Lublina. Jedzie ok 6h do Ustrzyk Dolnych. Jest jeszcze jeden, koło południa ale jedzie trochę dłużej i jest dosyć późno na miejscu i może być problem z transportem do Ustrzyk Górnych. Z Dolnych do Górnych też jakimś autobusem. Oczywiście dobre rozwiązanie to łąpać stopa :-)

Pozdrawiam Świdnik!!

KAHA
06-09-2006, 09:12
ale ten autobus o 5.40 jezdzi tylko w okresie letnioch wakacji (tak jest napisane na stronie pks) A ten o 13.55 jezdzi caly rok... wiec niestety, ale jesli ktos chce jechac to tylko tym pozniejszym.

Pociągiem nie polecam.... z tego co przejzalam, juz nie ma bezposredniego pociagu ani do Sanoka, ani do Zagorza... a przesiadac sie ilestam razy.. to nie wiem czy komus sie chce marnowac caly dzien na dojazd.

kobieta_bieszczadzka
07-09-2006, 09:47
Jesli pasuje Ci wyjazd 18 września to możemy z Łysym robic za Twoj transport publiczny.... Jedziemy do Mucznego.....

pozdrav

PS. Znalazłam ewentualnie połączenie z Lublina do Rzeszowa o godzinie 00:45 , i o 4:49 z Rzeszowa do Zagórza i to by było chyba tyle, jeśli idzie o jedną przesiadkę.....

Lech06
08-09-2006, 07:39
Miło mi za zaproszenie do transportu publicznego. Dobry pomysł na przyszłość, jak będą konkretne plany wyjazdowe. Tym razem muszę w tym czasie ciężko pracować w lubelskiej energetyce ;)
Byłem w czerwcu w sumie w Ustrzykach Górnych, ale też zajrzeliśmy do Mucznego na pstrąga w Wilczej Jamie.
Wtedy postanowiliśmy ze znajomymi pojechać we wrześniu własnie do Mucznego, żeby stamtąd pójść jednego dnia na Bukowe Berdo, drugiego do Sianek i żródeł Sanu. Ale praca i inne obowiązki każdemu komplikuje taki wyjazd.
Ponieważ Bieszczady są jak choroba, więc myślałem nawet sam pojechać sobie w Bieszczady, przejść szlak czy dwa, czy choćby posiedzieć przy piwie i popatrzeć na góry i tą cudowną dookoła przyrodę. Ale też się układa że w pracy jest tyle pracy... Przynajmniej zajrzę tu posłuchać bieszczadzkich opowieści ;)

kobieta_bieszczadzka
08-09-2006, 10:28
no trudno.... właśnie jedziemy do Wilczej Jamy..... między innymi na pstrąga....>>>ja coprawda nie jadam :P ale Łysy pochłania ..... mam nadzieje, że po powrocie uda mi się napisać coś w relacjach..... ;) no i obiecuje, że napewno beda zdjecia.......

hontas
08-09-2006, 15:22
ja tam co prawda nie jeżdzę z tamtego kierunku, ale przypadkiem natrafiłam kiedyś na rozkłady busów z Lublina (http://www.angelfire.com/jazz/mlawa/busy/lublin.htm)
wg której są busy do Sanoka o 8.30D 16.30D (konieczna rezerwacja tel. 507 267 438 ). podobno jadą 4,40. tylko gorzej jest potem z Sanoka, bo jesli nie trafisz na busa to dopiero o 16:15 jedzie do UG...

pozdrawiam
honti

KKKrzychoo
09-09-2006, 18:22
Miło mi za zaproszenie do transportu publicznego. Dobry pomysł na przyszłość, jak będą konkretne plany wyjazdowe. Tym razem muszę w tym czasie ciężko pracować w lubelskiej energetyce ;)
Ponieważ Bieszczady są jak choroba, więc myślałem nawet sam pojechać sobie w Bieszczady, przejść szlak czy dwa, czy choćby posiedzieć przy piwie i popatrzeć na góry i tą cudowną dookoła przyrodę. Ale też się układa że w pracy jest tyle pracy... Przynajmniej zajrzę tu posłuchać bieszczadzkich opowieści ;)
8-) Powiedz tylko że chcesz jechać w Biesy a załatwie ci każdy urlop w LUBZELU 8-)
Choroby oczywiście nie lecz. To miła i raczej nieszkodliwa przypadłość:wink:
Ja jadę prawdopodobnie 22.09 i być może będe miał wolne miejsce w samochodzie. To sie jeszcze okaże :grin:
Pozdrawiam
Krzysiek

Lech06
10-09-2006, 07:37
To forum jest extra :grin:
Bieszczadnicy nawet z Lublina czy Świdnika są jak rodzina :mrgreen:
Jak zakładałem topik, nie sądziłem, że dostanę tyle praktycznych wskazówek dojazdu czy też konkretnych propozycji zabrania się w Bieszczady.
Zobaczę jeszcze jak się ułoży sytuacja, ale widać, że warto być na tym forum, m.in na towarzystwo życzliwych osób które też kochają te góry :wink:

kobieta_bieszczadzka
11-09-2006, 11:02
8-) Ja jadę prawdopodobnie 22.09

:mrgreen: :twisted: może jakieś spotkanie w Starym Siole .... przy piwku ....? :-P

KAHA
11-09-2006, 16:24
no tak, skoro spotkanie nie wyszlo w Lublinie to moze chociaz w bieszczadach :-D i tak trzymac

pyton
11-09-2006, 20:16
....achchchch..... coby sie wszystko dobrze poukładalo to i ja 23.09 odpalam w bieski....zabrac na stopa nie moge bo jedziemy całą rodzinką ale bagazu ewentualnie moge troche zabrać....żeby tylko wypalilo....bo jak nie :evil: to w październiku na 10 dni i nic mnie nie powstrzyma :smile:
Pozdrawki dla wszystkich lublinobiesołazów

Yoolia
12-09-2006, 10:56
O jak wam fajnie :)
Ja coprawda już była w tym roku w czerwcu ale strasznie tęsknię, chetnie pojechałabym nawet na weekend ale narazie żaden wyjazd się nie zapowiada :sad:
Pozdrówcie ode mnie Bieszczady :wink:

KKKrzychoo
13-09-2006, 15:16
:mrgreen: :twisted: może jakieś spotkanie w Starym Siole .... przy piwku ....? :-P

Zawieszenie broni ????? :-P

kobieta_bieszczadzka
13-09-2006, 21:00
hehehehehehe .... a trzeba zawieszać ? Sadziłam, że to tylko wymiana pogladów..... :P hehhee więc jak :D ?

KAHA
14-09-2006, 09:30
kb- jednak bedziemy w sobote w Lublinie ;)))

monica98ksu
26-01-2010, 18:13
Witam Bieszczadowników z Lublina . :) Ja w Ustrzykach Dolnych miałam przyjemność być w sierpniu zeszłego roku cały tydzień,i pobyt był zakończony koncertem KSU. Mam nadzieję,że uda mi się w lutym nawiedzić ponownie UD. :)
Ale na pewno nie będę jechać pociągiem z Lublina do Ustrzyk,za długo :)

krzychuprorok
26-01-2010, 23:25
Póki co, to pociągiem do Ustrzyk Dolnych to tylko przez Ukrainę można dojechać.

monica98ksu
27-01-2010, 00:40
Z Lublina miałyśmy pociąg do Sanoka.W Sanoku 4 godziny czekania na przesiadkę do pociągu ,który jechał przez Ustrzyki gdzieś na Ukrainę,do jakiej miejscowości już nie pamiętam.

kufel
06-02-2010, 18:41
Do Chyrowa ;)

// apropo pytania zadanego w pierwszym poście - busy Galicja Express; Lublin (odjazd z PKSu, stanowisko 12) - Sanok (ul. Dworcowa - obok dworca PKP) o 7:00 i 13:40 (powrotne o 5:40 i 13:00). Rezerwacja miejsc (a przydaje się) 601 212 617

Wędrowiec
06-02-2010, 19:45
jeździłem kiedyś PKSem: Lublin -> Krosno, potem Krosno -> UG.

http://pks.krosno.ustrzyki.gorne.e-podroznik.pl/rozklad/jazdy/1080/46564/4648.pks#veryTop

pozdrawiam! :)

peterix
06-02-2010, 22:59
To chyba lepiej, szybciej i taniej PKS-em bez przesiadki:
- 14.20 (pon, pt, sob) lub
- 0:45 (nocnym) i potem pierwszym autobusem o 7:35 jedziesz dalej z Sanoka do Ustrzyk Górnych. I tak po 9-tej jesteś już na szlaku nie tracąc dnia na dojazd i oszczedzając na noclegu, bo masz go gratis w autobusie :wink:

coshoo
07-02-2010, 00:58
Ja tam ostatnio jeździłem busami "Galicja". Z Lublina wyjazd rano o 7.00, w Sanoku około 11.30.

peterix
08-02-2010, 23:20
Według rozkładu PKS Lublin (Wschód) są jeszcze:
- kurs w poniedziałki z Lublina do Sanoka o 1:15 w nocy (w wakacje wydłużony do Polańczyka!).
- kurs do Sanoka o 16:45
Nie wiem czy faktycznie jeżdżą - nie korzystałem. A z rozkładem lubelskiego PKS-u różne cuda sie dzieją, więc lepiej wcześniej upewnić się telefonicznie lub w okienku.

http://web.pkswschod.pl/przewozy_pasazerskie.php

Kursy Lublin-Sanok, o których była mowa wyżej tj. busy o 7:00 i 13:40 oraz PKS o 14:20 i 0:45 mam sprawdzone i można na nie zawsze liczyć.

kufel
11-02-2010, 13:08
Będąc dziś w Sanoku zauważyłem na dworcu rozkład Galicji, z którego wynika, że istnieje jeszcze kurs z Lublina do Sanoka o 16.45.

monica98ksu
26-02-2010, 19:36
Do Chyrowa ;)

O dzięki :)
Co do dojazdu do Ustrzyk widziałam ostatnio na dworcu pks jakieś połączenie po 5 rano ,muszę kiedyś wypróbować :)
A Galicja nie wiedziałam ,że jeżdzą do Sanoka,ale miałam okazję nimi wracać z Rzeszowa ( na szczęście z Ustrzyk znajomy nas podwiózł ) .

Grakaj
17-04-2010, 15:24
Informacje od Was bardzo pomogły i mi, dziękuję!

Wyjeżdżamy 1 maja do Cisnej i nie będziemy zmotoryzowani.
Pomimo mojej miłości do PKP musiałem stwierdzić, że w tym przypadku byłaby beznadziejnym wyborem, zatem (auto)busy. Potwierdzałem kursy telefonicznie, może jeszcze komuś się przyda :)

Lublin 7:00 - Sanok http://www.galicjaexpress.pl/rozklad.htm
Czas podróży: 4,5 h

Sanok 13:30 lub 16:55 - Cisna
http://www.vtbieszczady.pl/tabliczki/dworce/Sanok%20Dworzec%20Autobusowy.html

Im bliżej wyjazdu tym bardziej tęsknię za Bieszczadami. Czy ktoś mógłby zrobić magiczne "pstryk", którym sprawi, że będzie już 1 maja? ;-)

kufel
18-04-2010, 10:33
Im bliżej wyjazdu tym bardziej tęsknię za Bieszczadami. Czy ktoś mógłby zrobić magiczne "pstryk", którym sprawi, że będzie już 1 maja? ;-)

Dokładnie tak. Zatem do zobaczenia (najprawdopodobniej) na szlaku ;)

p.s z Lublina do Sanoka, zwłaszcza Galicją raczej dojedziecie szybciej niż po 4,5 h.

peterix
25-07-2010, 13:21
Dodatkowe wakacyjne(!) połączenie (Veolia Transport) Lublin - Wołosate odjazd 0:35 (przyjazd do Wołosatego 7:50)
Przejazd przez Solinę, Polańczyk, Terkę, Buk (!), Wetlinę i Ustrzyki Górne.
Praktycznie połowa Bieszczadów w zasięgu... kilku godzin jazdy i to bez przesiadki.

Kurs powrotny: wyjazd Ustrzyki Górne 17:00 - przyjazd Lublin 0:43 (ciekawe dlaczego powrót nie jest z Wołosatego - tego nie wiem...)

peterix
15-10-2010, 20:46
Kurs z Lublina 0:35 (relacja Warszawa-Sanok) skrócono po wakacjach do Sanoka i jeździ nadal we WSZYSTKIE dni tygodnia. przyjazd do Sanoka ok. 5:00 rano. Dogodne połączenie na pierwsze autobusy do Maniowa, Komańczy, Ustrzyk Dln. czy Ustrzyk Górnych (7:00). Sprawdziłem osobiście. Powrót Sanok - Lublin/Warszawa odjazd 20:00.
Ostatnia szansa na wyskok na kolorki, może ktoś skorzysta..?

monica98ksu
23-02-2011, 10:58
A może ktoś w przyszłym tygodniu się wybiera?:)

peterix
31-07-2011, 14:17
Oświeżam, bo wakacje w pełni i pogoda też ma się poprawić...

Wakacyjne połączenie (Veolia Transport) Warszawa Zach. D.A. (odjazd 20:30) - Lublin (odjazd 0:35) - Wołosate (przyjazd 7:50) aktualne i sprawdzone na własnej skórze :)
Przejazd przez Solinę, Polańczyk, Terkę, Buk (!), Cisną, Wetlinę i Ustrzyki Górne.
Praktycznie połowa Bieszczadów w zasięgu... kilku godzin jazdy i to bez przesiadki.

Kurs powrotny: Ustrzyki Górne (wyjazd 17:00) - Lublin (przyjazd 0:43) - Warszawa Zach (przyjazd 4:50)
Uwaga! Powrót jest z Ustrzyk Górnych a nie jest z Wołosatego (ciekawe dlaczego...?)
Na odcinku Ustrzyki Górne - Terka w środku tygodnia jechało nas tylko kilka osób, ale w Polańczyku i Solinie wsiadło sporo kuracjuszy i był prawie komplet czyli ok 40 osób. Przy powrocie w niedziele może być więc problem z wolnymi miejscami.

To jedyne znane mi połączenie z Lublina w Bieszczady nie licząc kursów Galicja Express (busy) Lublin - Sanok.

asa
05-08-2011, 15:08
Czy trzeba rezerwować bilety na ten autobus, czy po prostu wystarczy stawić się w nocy na pksie?

peterix
06-08-2011, 16:20
Rezerwować też można (kierowca miał listę), ale nie wiem gdzie dzwonić - chyba do Veolia Transport. Ja zawsze z Lublina jadę bez rezerwacji i do tej pory się udawało, ale nigdy w weekend!
W Warszawie i w Lublinie bilet pewnie można kupić w przedsprzedaży w kasie, ale na powrót to lepiej chyba dla pewności zrobić telefoniczną (bezpłatną) rezerwację.

asa
06-08-2011, 18:34
Dzięki za info :)
Próbowałam dzwonić pod znalezione przeze mnie numery, ale nikt nie odbierał... Wybieram się raczej na tygodniu, więc możliwe problemy z weekendem mnie nie dotyczą :)
Pani w kasie na pksie w Lublinie powiedziała mi, że bilety kupuje się u kierowcy a nie u nich, więc raczej nie da rady ze wcześniejszym zakupem.

Filip z konopii
05-05-2016, 11:20
Witam,
Wątek stary ale chciałbym odświeżyć temat przejazdu Lublin -> Bieszczady.
Czy macie może informacje na temat środka transportu publicznego , który jeździ miedzy wspomnianym Lublinem a Bieszczadami?
Jedyne co znalazłem to GalicjaExpres.

Bywalec
05-05-2016, 19:19
http://www.bieszczadywysokie.com/dojazd/
Bez przesiadki raczej trudno będzie

coshoo
05-05-2016, 20:27
Witam,
Wątek stary ale chciałbym odświeżyć temat przejazdu Lublin -> Bieszczady.
Czy macie może informacje na temat środka transportu publicznego , który jeździ miedzy wspomnianym Lublinem a Bieszczadami?
Jedyne co znalazłem to GalicjaExpres.

Z Lublina nic sensownego oprócz Galicja bus raczej nie jeździ, przynajmniej ja nie znam.

jozztom
05-05-2016, 21:43
Tak, ja także kojarzę wyłącznie Galicja Express. Generalnie busy kończą w Sanoku, chyba że wybierzesz kurs przedłużony do Polańczyka (przez Lesko). Jest jeden taki przedłużony kurs dziennie. Obowiązkowo zrób rezerwację telefoniczną dwa, trzy dni wcześniej (lub kup bilet online).

Można ewentualnie poszukać kogoś na "Bla Bla Car" - ale osobiście nigdy nie korzystałem.

Filip z konopii
06-05-2016, 09:19
Zatem pozostaje Galicja Expres i logowanie się na stronie Bla Bla Car. Ale, że tak słabo to wygląda się nie spodziewałem:).... cóż wszyscy widać wybierają dojazd raczej własnym samochodem.

Dzięki za informacje
Pozdrawiam

coshoo
06-05-2016, 15:51
Z Lublina Galicją dojeżdża się nawet do Polańczyka bez problemu, ostatnio jechałem dużym nowym busem mercedesa i o dziwo miejsca na nogi było z zapasem. Dramat to się zaczyna w samych Bieszczadach, komunikacja publiczna praktycznie nie istnieje.

Kuba Pyrka
18-06-2016, 11:19
Jeżeli ktoś tu zagląda szukając okazji na transport Lublin - Ustrzyki Górne, polecam zaznajomić się z e-podróżnikiem (google). Zaraz wybieram się na taki wyjazd. W jedną stronę jadę Lublin - Rzeszów (BP Tour), potem Rzeszów - Ustrzyki (Arriva), a powrót Ustrzyki - Sanok (Arriva), Sanok - Lublin (Galicja). Co z tego? A to, że jak się uprzemy to można znaleźć fajne bilety. Za złotówkę na przykład. Ja w obie strony płacę około 60zł. Da się i wcale nie trzeba się namęczyć. Wystarczą podstawowe umiejętności logistyczne. (pro tip: jak szukacie połączeń, noclegów lub innych usług, używajcie przeglądarki w trybie incognito. Wtedy serwisy nie zapisują "ciasteczek" i nie podbijają sztucznie ceny sugerując się wcześniej szukanymi usługami).