Zobacz pełną wersję : [Warszawa] Spotkania bieszczadzkie
maciejka
06-12-2012, 22:20
Maciejka zdjęcia porób jak spotkanie wypali.
Ach Hero! nawet nie wiesz, jak trudna a wręcz niemożliwa do spełnienia jest Twa prośba...
Spotkanie wypali, ale jak znam życie połowa uczestników schowa się pod stół na widok aparatu, a chyba nie chodzi Ci o fotki pielmieni czy pszenicznego...?;-) Zobaczymy co da się zrobić.
A jak sobie pomyślę, że mogłoby się tak trzech modów zejść w stolicy, ile spraw dałoby się wtedy ugadać:mrgreen:
Ale dwóch może da się łatwiej urobić...?;-)
Marcowy, czy dogadasz się z Babuszką? bo ja nie mam szczęścia w takich sprawach.
Mi się też niespecjalnie wiedzie - wszystkie trzy Babuszki na jutrzejszy wieczór mają komplety :| Szukam czegoś w okolicy.
Edit:
No to znalazłem. Może nie w okolicy, ale z klimatem i dojazdem :-D
Spotykamy się o 19.00 w Klubie Podróżnik (http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/) na Żoliborzu, ul. Felińskiego 37, okolice stacji metra Plac Wilsona. Stolik na 6 osób, hasło "forum bieszczadzkie". Wyślę maila do wszystkich, których mam w bieszczadzkich kontaktach, ale i Wy poinformujcie, kogo tam chcecie :-)
agnieszkaruda
07-12-2012, 14:10
Bartku czy na pewno masz Autobus kolo północy ??!!! ;)
bartolomeo
07-12-2012, 18:45
Byłbym skłonny przypuszczać, że owszem.
Pierogowy
07-12-2012, 19:27
Byłbym skłonny przypuszczać, że owszem.
Hallo Bartolomeo
:)
NIEZAPOMNIJ przywieźć świeżego smalcu i jajek...oczywiście ze stolicy.
;)
Zakładam, że masz zamiar podróżować z przewoźnikiem, dysponującym czerwonymi autobusami. Jeśli tak, to przy pętli przy metrze Wilanowska znajduje się lokal oferujący piwo. Czy coś jeszcze - nie wiem. Poznasz go po wyrastającym z dachu dorodnym drzewie. Tam możesz spędzić ostatnie chwile oczekiwania na autobus.
Uważaj jednak na tego przewoźnika, około drugiej w nocy brutalnie budzą i każą jeść np. lody :D.
bartolomeo
07-12-2012, 20:21
@Pierogowy: i koniczyny dla królików też? :mrgreen:
@Hero: do Warszawy jadę z jedną firmą, wracam z drugą. Czerwoną. Już z nimi jeździłem i znam ten barbarzyński zwyczaj :wink: Zwiedziłem też okolice metra Wilanowska, strułem się tam kiełbaską i wyleczyłem piwem - dam radę!
maciejka
07-12-2012, 21:28
No to znalazłem. Może nie w okolicy, ale z klimatem i dojazdem :-D
Marcowy znakomicie! Ciekawa jestem tego miejsca. Dzięki:grin:
maciejka
07-12-2012, 22:40
Hallo Bartolomeo
:)
NIEZAPOMNIJ przywieźć świeżego smalcu i jajek...oczywiście ze stolicy.
;)
Iii tam...aktualnie w stolicy polecam bryndzę do nadzienia pierogowego (wersja z ziemniaczkami, szpinakiem lub kaszą) oraz bambosze zimowe na owczej wełnie;-)
Aleksandra
07-12-2012, 22:50
Może i mi uda się zajrzeć.
bartolomeo
09-12-2012, 10:35
Melduję posłusznie, że spotkanie się odbyło :-) Dziękuję Warszawiakom za opiekę aż do samego, że się tak wyrażę, końca :wink: A chcących iść w moje ślady ostrzegam - jak lubicie herbatę to miejcie zapas ze sobą, jeden człowiek z Rzeszowa w jeden wieczór pozbawił Warszawę zwykłej herbaty :mrgreen: Poza tym nie jest tak źle z tą Warszawą jak się czasem gada, z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że jest nawet dobrze! Dziękuję i starym i nowym znajomym za spotkanie, czułem się jak wśród przyjaciół.
Aleksandra
09-12-2012, 14:32
Dziękuję i starym i nowym znajomym za spotkanie, czułem się jak wśród przyjaciół.
Miło :D
Dzięki za możliwość spotkania. Zapraszamy ponownie. :D
maciejka
09-12-2012, 19:40
Miło było gościć!
Dziękuję wszystkim za spotkanie! 30835 30837 :-D
Marcowy wynalazł dla nas sympatyczny zakątek, za oknem siedziała urocza zima, za plecami tropikalna dżungla 30833 a w pamięci i perspektywie podróże...
Poza tym nie jest tak źle z tą Warszawą jak się czasem gada, z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że jest nawet dobrze!
Jest dobrze!
Stolica wystroiła się świątecznie. 30836 30830 Mamy choinkę, 30831 mega cukierki,30834 giga prezenty..30832.
i chleb ze smalcem też mamy;-)30829, grzane, zimne - co kto lubi...:-)
Kontenery najlepszej herbaty też już zamówiono i płyną morzem :mrgreen:.
Towarzystwo dopisuje.:-)
Zapraszamy!
Ps. Jeszcze mamy metro!;-)
Wielkie dzięki za spotkanie!
Z przyjemnością zareklamuję Klub Podróżnika, który okazał się bardzo fajną, bezpretensjonalną miejscówką z dobrym klimatem i odpowiednim wyszynkiem. Siedziało się tak przyjemnie, że w pewnym momencie poczułem, że jeśli natychmiast się nie ewakuuję, to zalegnę na znacznie dłużej :-D
Przy okazji okazało się, że nie tylko dwóch warszawiaków może się nieoczekiwanie zderzyć na Wetlińskiej, ale i dwóch rzeszowiaków na Żoliborzu :lol:
Może spotkanie w tym tygodniu ? Jestem skłonny udostępnić do konsumpcji serek wędzony własnego wyrobu :D
maciejka
10-12-2012, 21:31
Może spotkanie w tym tygodniu ? Jestem skłonny udostępnić do konsumpcji serek wędzony własnego wyrobu :D
Ale kusisz...;-)
Czemu nie! Optowałabym za odkrytym przez Marcowego - Klubem Podróżnika.
Może teraz by doszli Ci, co ich poprzednio nie było, a może jeszcze byliby Ci co się ostatnio pojawili...:-)
To co ? Czwartek ? 18 ? 19 ?
maciejka
11-12-2012, 20:30
To co ? Czwartek ? 18 ? 19 ?
Pasuje mi 18 lub wcześniejsza godzina.
I jeszcze dodatkowo taka propozycja: W górach jest wszystko co kocham (http://www.wgorach.art.pl/index.php?view=details&id=38%3Akoncert-w-gorach-jest-wszystko-co-kocham&option=com_eventlist&Itemid=18)
Widzę, że nie ma grupy, a więc do następnego razu.
bertrand236
21-12-2012, 15:14
Może nie jest za późno? http://www.bieszczady.net.pl/
Prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów 2012-12-13 10:23:40 CET
http://www.bieszczady.net.pl/nw/upload/uploads/skp2.jpg
Kolejne Spotkanie Karpackie w dniu 21 grudnia 2012 r. o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 wypełni prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów. Tom 3. Gmina Czarna. Pierwszy tom Słownika dotyczący Gminy Lutowiska ukazał się w 1995 r., drugi tom o Gminie Cisna w 1996. Razem blisko 1000 stron, których wagi dla poznania i utrwalenia dziejów Bieszczadów trudno przecenić. Poczytujemy sobie za zaszczyt fakt, że Towarzystwo Karpackie miało swój udział w ich wydaniu. Jednak na trzeci tom musieliśmy czekać aż 6 lat, ale doczekaliśmy się. Tom poświęcony Gminie Czarna jest już gotowy i tylko patrzeć jak ukarze się drukiem. Zanim to się stanie autor tego monumentalnego dzieła Stanisław Kryciński opowie nam o pracy nad Słownikiem i jego najnowszym tomem.
maciejka
23-12-2012, 00:17
Prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów (...)
Bardzo udana prelekcja. Miło było posłuchać, poznać Pana Stanisława Krycińskiego – człowieka z długoletnią pasją; cierpliwie, realizującego swój cel czy też misję – wnikliwego, rzetelnego opisania (w szerokim znaczeniu) terenów Pogórza Przemyskiego, Bieszczadów i nie tylko.
Były to bezcenne opowieści i czarno-białe zdjęcia z wyjazdów w latach 80-tych. Różne ciekawostki czy też szczególiki z obozów inwentaryzacyjnych, potem konserwatorskich „Nadsania” (m.in. prezentacja zdjęć ze stawiania krzyża przy cerkwi w Michniowcu z udziałem pasażerów PKS-u;-) Zdjęcia nieistniejących już dziś chat, chyż, domostw; sceny spotkań z mieszkańcami; wycinki z życia uczestników obozów...Dużo archiwalnych informacji. Jak dobrze, że udało się to utrwalić w formie dokumentacji, ale również fizycznie uratować wiele pamiątek czy też wskrzesić do życia (mozolna, ciężka praca). Należy się duży podziw i szacunek!
Warto było pognać w mroźny wieczór:-).
Ktoś nagrywał, czy poszło w świat i przepadło?
maciejka
23-12-2012, 20:09
Nie, nikt nie nagrywał. To było bardzo kameralne spotkanie, jedno z kolejnych odbywających się w tym cyklu.
Jak pojawiła się wiadomość na forum, to mnie zainteresowało i poszłam. Informacja o prelekcji pojawiła się również na kilkunastu innych stronach internetowych. A jednak podejrzewam, że byłam jedyną osobą spoza Towarzystwa Karpackiego;-)
Nie ma to jak posłuchać na żywo, ale pocieszę, że Pan Kryciński skrzętnie przechowuje materiały, opracowuje, zachowuje ku pamięci i to wszystko gdzieś znajdzie swoje miejsce...miejmy nadzieję...
maciejka
23-12-2012, 20:59
Nie, nikt nie nagrywał. To było bardzo kameralne spotkanie, jedno z kolejnych odbywających się w tym cyklu.
Jak pojawiła się wiadomość na forum, to mnie zainteresowało i poszłam. Informacja o prelekcji pojawiła się również na kilkunastu innych stronach internetowych. A jednak podejrzewam, że byłam jedyną osobą spoza Towarzystwa Karpackiego;-)
Nie ma to jak posłuchać na żywo, ale pocieszę, że Pan Kryciński skrzętnie przechowuje materiały, opracowuje, zachowuje ku pamięci i to wszystko gdzieś znajdzie swoje miejsce...miejmy nadzieję...
Ps. Może ktoś nagrywał, nie wiem...?;-)
"Spotkania Karpackie: Najnowszy Rewasz, Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie
W ramach kolejnej odsłony Spotkań Karpackich jak zwykle w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie
przy al. Na Skarpie 27 w dniu 18 stycznia 2013 r. o godz. 18 zapraszamy na spotkanie z dr Grzegorzem Rąkowskim, oraz na promocję przewodnika krajoznawczo-historycznego jego autorstwa pt. Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie. Część zachodnia, ukazującego się właśnie na rynku księgarskim za sprawą Oficyny Wydawniczej „Rewasz”.
W trakcie spotkania będzie można zakupić pierwsze egzemplarze przewodnika w promocyjnej cenie i z autografem autora."
Info ze strony SKPB Warszawa
Proponuję spotkanie w najbliższy czwartek 17.01.13. Miejsce spotkania klub praCoVnia, ul. Popiełuszki 16. Przyczynkiem do spotkania koncert Daniela Gałązki z zespołem, wstęp 10 zł.
Dojazd najlepiej do metra Marymont, stamtąd jakieś 100 metrów do klubu. Ktoś chętny ?
http://www.youtube.com/watch?v=l6emgBYi-7s - Daniel Gałązka z zespołem w praCoVni
Wojtek1121
13-01-2013, 22:19
Bardzo przyjazna lokalizacja spotkania dla mnie. Jak będą chętni to i ja dołączę.
maciejka
14-01-2013, 20:55
Proponuję spotkanie w najbliższy czwartek 17.01.13. Miejsce spotkania klub praCoVnia, ul. Popiełuszki 16. Przyczynkiem do spotkania koncert Daniela Gałązki z zespołem, wstęp 10 zł.
Dojazd najlepiej do metra Marymont, stamtąd jakieś 100 metrów do klubu. Ktoś chętny ?
http://www.youtube.com/watch?v=l6emgBYi-7s - Daniel Gałązka z zespołem w praCoVni
Bardzo przyjazna lokalizacja spotkania dla mnie. Jak będą chętni to i ja dołączę.
Zamierzam się wybrać i zostać na koncercie.
dziabka1
27-01-2013, 21:35
No masz..
Jutro w Czarnej Perle odbędzie się koncert Andrzeja Koryckiego i Dominiki Żukowskiej, chyba o 20. Ktoś chętny na spotkanie przy tej okazji ?
Przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=URi93CAyb4I
dziabka1
13-02-2013, 17:41
No masz...
A ja będe gdzie indziej, mimo że wstępnie ten koncert także był w planie.
A ja wyjdę z kontrpropozycją.
W sobotę, w Czarnej Perle, będzie koncert Ciszy Jak Ta.
Kto chętny?
:)))
Aleksandra
14-02-2013, 09:47
Jutro w Czarnej Perle odbędzie się koncert Andrzeja Koryckiego i Dominiki Żukowskiej, chyba o 20. Ktoś chętny na spotkanie przy tej okazji ?
Przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=URi93CAyb4I
Dziś będzie ciężko, mało wykonalne ...
Niestety, do świąt jestem wyłączony :|
maciejka
14-02-2013, 20:43
Żeby całkiem wypełnić koniec tygodnia to z kolei na jutro (piątek) polecam ciekawą propozycję od Towarzystwa Karpackiego:
"W trakcie kolejnego Spotkania Karpackiego w dniu 15 lutego 2013 r. o godz. 18 jak zwykle w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 będziemy mieli wyjątkową okazję wysłuchania prelekcji historyka, prof. Tadeusza M. Trajdosa zatytułowanej „Polacy w Czerniowcach”.
Czerniowce nie leżą wprawdzie w samych Karpatach, a jedynie u ich podnóża, jednak dzieje tego fascynującego miasta będącego stolicą Bukowiny bardzo ściśle splotły się z naszymi górami, warto więc poznać losy mieszkających w nim od pokoleń Polaków.
Serdecznie zapraszamy."
bertrand236
25-02-2013, 14:38
5 marca mam wolne popołudnie. Nie chcę się nudzić sam w Warszawie...
Pozdrawiam
Wojtek1121
25-02-2013, 20:44
Jak taki gość odwiedza stolicę to piszę się na spotkanie może na Żoliborzu aby tylko nie na Śródmieściu.
maciejka
26-02-2013, 20:58
Jak taki gość odwiedza stolicę to piszę się na spotkanie może na Żoliborzu aby tylko nie na Śródmieściu.
Proponuję zatem Klub Podróżnika na Felińskiego 37 - tam gdzie poprzednio.
Marcowy obiecał, że od marca będzie udzielał się towarzysko:-) .
Bertrandzie sprecyzuj godzinę spotkania!
bertrand236
02-03-2013, 21:59
18:00-18:30 jakoś tak. Moze być?
Pozdrawiam
maciejka
04-03-2013, 20:06
18:00-18:30 jakoś tak. Moze być?
Pozdrawiam
W takim razie spotykamy się o godz. 18 w Klubie Podróżnika.
Pozdrawiam.
bertrand236
05-03-2013, 22:10
Dzieki za spotkanie. Jak zwykle było bardzo miło. W spotkaniu brały udział trzy dziewczyny (jedna nieśmiała i małomówna, ale się rozkręci) i dwóch facetów.
Pozdrawiam
Może korzystając z faktu, że kochamy góry spotkamy się i pójdziemy na piosenkę turystyczną i szanty do Czarnej Perły, w sobotę 16 marca, na EKT Gdynia ?
maciejka
12-03-2013, 21:51
I kolejna propozycja, tym razem na najbliższy piątek (cytuję ze strony http://karpaccy.pl/):
"Tym razem w ramach Spotkań Karpackich tradycyjnie już w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 w dniu 15 marca 2013 r. o godz. 18 będziemy mieli wyjątkową okazję spotkania z kartografami i geografami zarazem Wojciechem Krukarem i Mateuszem Trollem, autorami pierwszej powojennej polskiej mapy Czarnohory.(...)"
"Wspaniała wiadomość z ostatniej chwili – istnieje ogromne prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że na Spotkaniach Karpackich (http://karpaccy.pl/czarnohora-%e2%80%93-mapa-pelna-tresci/) w piątek 15 marca odbędzie się premiera II wydania Mapy turystyczno-nazewniczej Czarnohory autorstwa Wojciecha Krukara i Mateusza Trolla, wydanej przez Wydawnictwo „Ruthenus”. Drugie wydanie różni się znacznie od pierwszego, przede wszystkim skalą 1:50 000, a także korektami treści, będącymi efektem kolejnych dwóch lat badań terenowych. Zostały na niej naniesione także aktualne przebiegi szlaków turystycznych. Co najważniejsze, w trakcie Spotkania Karpackiego mapę będzie można nabyć (cena promocyjna) i zdobyć na niej autografy obydwu autorów.
To naprawdę wyjątkowa okazja – serdecznie zapraszamy."
Wybiera się ktoś na to spotkanie ? Ja bym się wybrał, blisko mam w sumie, potem można na coś dobrego skoczyć :)
...
"Wspaniała wiadomość z ostatniej chwili – istnieje ogromne prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że na Spotkaniach Karpackich (http://karpaccy.pl/czarnohora-%e2%80%93-mapa-pelna-tresci/) w piątek 15 marca odbędzie się premiera II wydania Mapy turystyczno-nazewniczej Czarnohory autorstwa Wojciecha Krukara i Mateusza Trolla, wydanej przez Wydawnictwo „Ruthenus”. Drugie wydanie różni się znacznie od pierwszego, przede wszystkim skalą 1:50 000, a także korektami treści, będącymi efektem kolejnych dwóch lat badań terenowych. Zostały na niej naniesione także aktualne przebiegi szlaków turystycznych. Co najważniejsze, w trakcie Spotkania Karpackiego mapę będzie można nabyć (cena promocyjna) i zdobyć na niej autografy obydwu autorów.
To naprawdę wyjątkowa okazja – serdecznie zapraszamy."
Na 100 %, mapy już tam są...nawet wcześniej niż w siedzibie wydawnictwa Ruthenus... u nas będą dopiero w piątek, o ile nie zawieje śniegiem W-wy.;)
maciejka
13-03-2013, 20:26
Wybiera się ktoś na to spotkanie ? Ja bym się wybrał, blisko mam w sumie, potem można na coś dobrego skoczyć :)
Jasne, że się wybieram i cały pomysł mi się podoba:-).
Spotkanie się odbyło. Reprezentacja Forum liczyła trzy osoby. Obejrzeliśmy i wysłuchaliśmy prezentacje na ww temat. Zrobiliśmy zapasy map, niektóre nawet zostały opatrzone autografami autorów. W zaistniałej sytuacji nie było innej możliwości jak udać się potem na piwo. Maciejka ma kilka zdjęć, więc niech tu wstawi.
maciejka
16-03-2013, 12:59
Spotkanie się odbyło. Reprezentacja Forum liczyła trzy osoby. Obejrzeliśmy i wysłuchaliśmy prezentacje na ww temat. Zrobiliśmy zapasy map, niektóre nawet zostały opatrzone autografami autorów. W zaistniałej sytuacji nie było innej możliwości jak udać się potem na piwo. Maciejka ma kilka zdjęć, więc niech tu wstawi.
Wstawi, wstawi!
I opatrzy garścią szczegółów.
Ale to tak kole wieczora;-)
maciejka
18-03-2013, 00:16
Na 100 %, mapy już tam są...nawet wcześniej niż w siedzibie wydawnictwa Ruthenus... u nas będą dopiero w piątek, o ile nie zawieje śniegiem W-wy.;)
Januszu dobrze, że rzuciłeś procentami, wprawdzie mocno okrągłymi, ale przynajmniej nie dałeś sobie głowy obciąć!
Bo już nie miałbyś na czym czapki nosić...;-)
Życie jest pełne niespodzianek!
I takie było to spotkanie...
Jak zwykle, biegiem minęłam Muzeum Narodowe, zaśnieżone czołgi i samoloty.
W willi Pniewskiego witał Pan Adam – pracownik Muzeum Ziemi, bardzo miły i przy tym skarbnica wiedzy (z chłopakami na zdjęciu). Zawsze chwilę gawędzimy o ciekawostkach historycznych.
Wpadłam do sali z różnymi kośćmi i minerałami – tam są spotkania, na początku panowało małe zamieszanie...(pozostali bieszczadnicy zyskali czas na lokalizację miejsca;-)
Z małym opóźnieniem prelekcję rozpoczął Mateusz Troll, natomiast Wojciech Krukar – od świtu zmagał się z przedwiośniem;-) miał spore problemy z dotarciem na miejsce...Podobnie miała się sprawa z mapami..;-)
Zasłuchani w opowieści Pana Mateusza, poczuliśmy małe poruszenie...
Ogłoszono, że Pan Wojciech Krukar dotarł na spotkanie:-)
I po przerwie ruszyła druga część relacji tworzenia mapy Czarnohory.
Sprawa z mapami miała się tak, że najnowsza wersja Czarnohory została pośpiesznie wydrukowana na potrzeby spotkania, jednak w wersji połowicznej. Z awersem ale bez rewersu;-) Taka nieposkładana do zwinięcia w rulon.
I ta wersja „gratisowa” rozeszła się jak ciepłe bułeczki;-)
Przy tym z zawziętością nękaliśmy autorów o autografy.
W zaistniałej sytuacji nie było innej możliwości jak udać się potem na piwo.
Piwo...to mało powiedziane...;-)
To było ukraińskie piwo, lane z beczki plus wareniki, pielmieni i soljanka:-) Ech!
Klimaty wschodnie, tak nami zawładnęły, że zaczęliśmy snuć plany na przyszłość...Dość bliską;-)
Jak wyjdzie, zobaczymy...
Najwyżej, znów spotkamy się przy planach;-)
Sprawa z mapami miała się tak, że najnowsza wersja Czarnohory została pośpiesznie wydrukowana na potrzeby spotkania, jednak w wersji połowicznej. Z awersem ale bez rewersu;-) Taka nieposkładana do zwinięcia w rulon.
I ta wersja „gratisowa” rozeszła się jak ciepłe bułeczki;-)
Przy tym z zawziętością nękaliśmy autorów o autografy.
Ale była :) i to mnie uratowało ;).
Taka mapa w rulonie jest bardzo dobra, np. zatrzymujesz się na Pietrosie i rozwijasz rulon i widzisz wszystko dookoła ;).Czytelna ,żadnych załamań i nie niszczy się.;)
Zazdroszczę Wam tych "rulonów" , ale może coś jeszcze tam zostało :grin:
[FONT=Tahoma]Klimaty wschodnie, tak nami zawładnęły, że zaczęliśmy snuć plany na przyszłość...Dość bliską;-)
Jak wyjdzie, zobaczymy...
Najwyżej, znów spotkamy się przy planach;-)
Wysnuliśmy taki o to plan, żeby w najbliższą niedzielę udać się na niezbyt daleki wschód, patrząc z perspektywy Warszawy.
Plan obejmuje Siedlce (nową cerkiew), Drohiczyn, Grabarkę. Jak wiadomo dobry plan, to elastyczny plan. Tak więc i nasz może się zmienić już w trakcie wycieczki, zależnie od pogody, czasu i stanu ducha jej uczestników, mogą dojść nowe punkty.
Logistycznie ma to wyglądać w ten sposób, że zainteresowane osoby dojeżdżają PKP do stacji Mińsk Maz., czyli do mnie, skąd w dalszą podróż ruszamy razem samochodem.
Teraz najważniejsze: mamy w samochodzie jeszcze dwa miejsca. Kto chce dołączyć, niech się kontaktuje ze mną :)
tomas pablo
19-03-2013, 11:08
o ile Grabarka ( cudna !! ) , to jeszcze bym proponował cerkiew w Koterce , blisko granicy .
Jak się właśnie okazało, główny pomysłodawca wycieczki i nasz przewodnik musiał się wycofać z pomysłu. W związku z tym odkładamy wyjazd na inny termin.
A kiedy warszawscy bieszczadnicy maja w planie kolejne spotkanie towarzyskie?
Bob
maciejka
22-03-2013, 21:29
A kiedy warszawscy bieszczadnicy maja w planie kolejne spotkanie towarzyskie?
Bob
U nas to spontanicznie się dzieje:-).
Bob, lepiej się przyznaj kiedy będziesz w stolicy;).
Będę w stoliicy poniedzialek-wtorek....(25-26) ..z opcją pozostania w W-wie po poludniu we wtorek, jesli macie w planie jakies spotkanko
Bob
Och, ależ zbieg okoliczności, właśnie mamy w planie spotkanie we wtorek, tylko jeszcze nie wiemy gdzie :). Ma ktoś jakieś propozycje odnośnie miejsca ?
maciejka
24-03-2013, 13:33
U nas to spontanicznie się dzieje:-).
Ostatnie spontaniczne spotkanie miało miejsce wczoraj:-).
Trzeba było tylko pokonać zimę i ciemności, stoczyć walkę ze smokiem, sforsować wieżowce akademików i w nagrodę wstąpić do innego świata:-D.
Chwila oczekiwania i pochłonęła nas gitara, perkusja, muzyka słoweńskiego rockowego zespołu Siddharta.
Siddharta (http://www.youtube.com/watch?v=WT5eTlArG-c&list=RD02ZeYpvq41P6E)
Z okazji wizyty Boba w Warszawie odbędzie się spotkanie, które będzie miało miejsce we wtorek 26 marca w KLUBIE PODRÓŻNIK http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/
Orientacyjna godzina początku spotkania - 18:00.
Będą dodatkowe atrakcje: http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/wp-content/uploads/2013/03/plakat-rowerowy.jpg
Hero-i po co tak szumnie...z okazji mego przyjazdu...czuję sie zawstydzony..
Bob
Ostatnie spontaniczne spotkanie miało miejsce wczoraj:-).
Trzeba było tylko pokonać zimę i ciemności, stoczyć walkę ze smokiem, sforsować wieżowce akademików i w nagrodę wstąpić do innego świata:-D.
Chwila oczekiwania i pochłonęła nas gitara, perkusja, muzyka słoweńskiego rockowego zespołu Siddharta.
Siddharta (http://www.youtube.com/watch?v=WT5eTlArG-c&list=RD02ZeYpvq41P6E)
Połączenie spotkania z koncertem okazało się strzałem w dziesiątkę. Muzyka może trochę nie turystyczna, ale co tam, raz na jakiś czas można, a nawet trzeba.
Podczas, gdy Maciejka toczyła walki ze smokiem ja spokojnie błądziłem po okolicy szukając miejsca do zaparkowania, ale w końcu i ja dotarłem - trochę okrężną drogą.
Było warto.
A jak wrażenia po wczorajszym spotkaniu?
Kochana Kasiu..powiem tak..wiele straciłaś nie biorąc udziału w spotkaniu.
A co do spotkania: Najpierw chciałbym gorąco podziękować osobom, które tak pozytywnie odniosły się do mojej sugestii o chęci spotkania się z warszawskimi bieszczadnikami i spotkanie takie zorganizowały, czyli Maciejce i Hero. Szczególnie jestem wdzięczny Maciejce-za to, że przyszła godzinę wcześniej, dzięki czemu spędziłem tą godzinę w jej przeuroczym towarzystwie i dzieki temu była to najmilsza godzina mego pobytu w Warszawie. Cieszę się, że czas znaleźli również inni-Wojtek, Duch Przeszłości i Peter. Szkoda , że nie mogła się zjawić reszta znajomych. Grono małe ale wspaniale -dawno nie spędziłem tak miłego popoludniowieczora.
Bob
Wojtek1121
28-03-2013, 12:18
Hero też był.
Baa-wymieniłem go jako organizatora, więc już nie powtarzałem
Bob
maciejka
28-03-2013, 19:25
A jak wrażenia po wczorajszym spotkaniu?
Nie mogliśmy się nagadać;-) Tematów nam nie brakowało i zmieniały się jak w kalejdoskopie. A to o dawnym i obecnym forum, o starszych i nowszych KIMBach, o byłych i planowanych wyjazdach, o Bieszczadach, Ukrainie, Puszczy Kampinoskiej, o cerkwiach w Warszawie, o podziemiach metra a nawet o wędzeniu przysmaków czy tworzeniu nalewek...I pewnie sporo pominęłam, bo rozmaitość była wielka a śmiechu sporo:-) .
Szybko, bardzo sympatycznie minęło popołudnie i wieczór.
A gość w Warszawie to zawsze miła okazja do spotkania:-), nie wszyscy tubylcy mogą dotrzeć, ale zawsze mała grupka się uzbiera.
Dzięki wszystkim za przybycie i beztroski czas!:-)
DUCHPRZESZŁOŚCI
29-03-2013, 01:01
Jak zawsze na tego typu spotkaniach, było miło i sympatycznie. Dziękuję Uczestnikom za pozytywnie spędzony czas.
No i jest. Kolejne spotkanie, na razie planowane. Środa, 03.04.13, PraCoVnia Art Club - Warszawa, ul. Popiełuszki 16 godz. 20.30. Obok stacji metra Marymont, na przeciwko Szkoły Pożarniczej. Będzie znowu koncert Daniela Gałązki z Zespołem. Jako, że pracuję na 2 zmianę, nie wiem, czy uda mi się wyrwać, ale dołożę wszelkich starań. Na zachętę dodam, że w lokalu jest spory wybór niekoncernowych piw, miła atmosfera i smaczne zakąski.
maciejka
17-04-2013, 21:21
Zaproszenie ze strony Towarzystwa Karpackiego:
"Po raz kolejny zapraszamy na Spotkania Towarzystwa Karpackiego do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie w piątek 19 kwietnia o godz. 18. Tym razem bohaterami wieczoru będą autorzy zupełnie wyjątkowego przewodnika, który jest najlepszym dowodem na to, że jak się bardzo chce, to można zatrzymać czas i odtworzyć świat, który minął się bezpowrotnie. Przewodnik ten od ćwierćwiecza prowadzi kolejne pokolenia wędrowców w zaczarowany świat łemkowskich wsi w Beskidzie Niskim, tych istniejących i tych nieistniejących, które zobaczyć można jedynie dzięki niemu. Jego pierwsza wersja powstała w 1987 r. i nosiła tytuł „Od Komańczy do Krempnej”, zaś druga wydana po raz pierwszy przez wydawnictwo Stanisława Krycińskiego w 1992 r. i po raz drugi przez Wydawnictwo PTTK „Kraj” w 1997 r. zatytułowana była „Od Komańczy do Bartnego”. Autorami jej byli Witold Grzesik i Tomasz Traczyk pasjonaci Beskidu Niskiego wywodzący się z środowiska turystycznego Politechniki Warszawskiej. Wreszcie trzecia, najnowsza wersja wydana przez „Sklep Podróżnika” w 2012 r. nosi tytuł „Od Komańczy do Wysowej”, a do dwójki wcześniejszych autorów dołączył Bartłomiej Wadas twórca portalu internetowego „Beskid Niski – sercu bliski”. Na spotkaniu będzie więc mowa o Beskidzie Niskim i Łemkowszczyźnie, na pewno o przewodniku, ale pewnie też o Ropiance i o odbudowie dzwonnicy w Polanach Surowicznych.
Oczywiście w trakcie Spotkań będzie można zakupić najnowsze wydanie przewodnika i zdobyć autografy wszystkich trzech autorów."
http://karpaccy.pl/przewodnik-po-czwartym-wymiarze
Coś ostatnio cisza....czyżby zaniechano spotkań bieszczadzkich w Warszawie???. Może będzie jakieś we wrześniu ??..Wybieram się do Warszawy (chyba 16-18 września), może uda się zorganizować jakieś spotkanie przy piwie (16 lub 17 września)???
Bob
Wstępnie się zapowiadam :)
Wychodzi- że my też już będziemy w Wawie :) Wstępnie się piszemy
Bob- jak już ustalicie datę, to proszę przyślij mi sms (wracamy 13-a w sumie 16-bo jeszcze zahaczamy o Lublin :) i możliwe, że tu nie zajrzę:( )
Witam po raz kolejny. Biorąc pod uwagę deklaracje Kahy -wydaje się że spotkanie przy piwie mogłoby odbyć się 17-ego (pewnie 16-ego, po powrocie, musi odpocząć po urlopie). Jakby ktoś miejscowy zaproponował jeszcze lokal? Ponieważ nie wiem jeszcze gdzie się zakwateruję w Warszawie , dostosuję się do propozycji
Bob
Wojtek1121
07-09-2013, 22:07
Może miejsce gdzie poprzednio się spotkaliśmy.
Czyli Klub Podróżnika?
Bob
Czyli Klub Podróżnika?
Bob
A gdzie jest ten klub???
Bob- jak coś to u nas już można nocować :)
maciejka
10-09-2013, 10:22
A gdzie jest ten klub???
Bob- jak coś to u nas już można nocować :)
Klub Podróżnika mieści się na ul. Felińskiego 37 (niedaleko Placu Wilsona) tu więcej info: http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/
Do zobaczenia! :smile:
Klub Podróżnika mieści się na ul. Felińskiego 37 (niedaleko Placu Wilsona) tu więcej info: http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/
Do zobaczenia! :smile:
Dzięki, rozumiem, że metrem da się tam dojechać- to dla mnie może być:)
Tyle, że 17.09-to nie wcześniej niż koło 18-19, 16.09-mam więcej czasu :) (rano wracamy)
Kaha- proponowalem 17 września bo myslalem ze wcześniej nie będzie Was. Ale jeśli chodzi o mnie mogłoby być 16.09. W tej sytuacji dzień spotkania piwnego pozostaje dalej otwarty. A jaki dzień reszcie bardziej pasuje?
Bob
Witam Warszawiaków. Po konsultacji z Kahą, której poniedziałek bardziej odpowiada, przyjmujemy, że spotkanie przy piwie odbędzie się 16 września, w Klubie Podrożnik ( Żoliborz, ul Felinskiego) . Nie widziałem na stronie Klubu żadnych informacji o oficjalnych imprezach w ten dzień, możliwe więc, że zaczniemy i skończymy wieczór w tym lokalu:-P. Co do godziny-nie wiem o której kto kończy pracę. Ja tam będę ok 17-ej, myślę ze wszyscy do 18 ej dojadą. Do zobaczenia.
Bob
maciejka
14-09-2013, 17:59
Bob znakomicie, będzie tak jak mówisz.:-)
Też sprawdziłam dostępność klubu i jest w porządku.
Kaha od stacji metra podążaj w stronę kościoła Stanisława Kostki. Klub jest nieco dalej, ale po tej samej stronie ulicy.
Do zobaczenia! :-)
Witam Warszawiaków. Po konsultacji z Kahą, której poniedziałek bardziej odpowiada, przyjmujemy, że spotkanie przy piwie odbędzie się 16 września, w Klubie Podrożnik ( Żoliborz, ul Felinskiego) . Nie widziałem na stronie Klubu żadnych informacji o oficjalnych imprezach w ten dzień, możliwe więc, że zaczniemy i skończymy wieczór w tym lokalu:-P. Co do godziny-nie wiem o której kto kończy pracę. Ja tam będę ok 17-ej, myślę ze wszyscy do 18 ej dojadą. Do zobaczenia.
Bob
Jak najbardziej się piszemy :)
Z planu dnia- wychodzi, że też będziemy się starali być ok. 17 :)
Kaha od stacji metra podążaj w stronę kościoła Stanisława Kostki. Klub jest nieco dalej, ale po tej samej stronie ulicy.
Myślę że znajdziemy - zresztą koniec języka za przewodnika :)
No i już robi się milo..:-o
Bob
Spotkanie się udało, był Bob, Maciejka, Wojtek, Duch, Kereip i ja :)
Jeden minus- to, że skończyło się tak szybko... niestety następnego dnia do pracy :(
DUCHPRZESZŁOŚCI
18-09-2013, 14:03
Spotkanie się udało, był Bob, Maciejka, Wojtek, Duch, Kereip i ja :)
Jeden minus- to, że skończyło się tak szybko... niestety następnego dnia do pracy :(
Na forum straszy kilka duchów. Tym który się pojawił, to byłem ja we własnej postaci. Jak zawsze było sympatycznie. Do następnego razu.
Już z Tarnobrzegu-dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na piwne spotkanie. Chociaż nie zakładałem, że niektórzy będą tak blisko piwa..:-P
Bob
Chociaż nie zakładałem, że niektórzy będą tak blisko piwa..:-P
No ale miało być jeszcze bliżej piwa... Przecież mówiłeś że trenowałeś... :P
maciejka
21-09-2013, 20:18
I ja dziękuję za spotkanie i miło było się w końcu poznać z niektórymi Bieszczadnikami:grin:
Ps. Spotkania Karpackie jeszcze nie ruszyły po wakacjach, ale trzeba się szykować na jesienno-zimowe wieczory przy kościach mamuta;-)
Wybieram się na koncert DGZZ w Harendzie w poniedziałek (Maciejka może zarekomendować), zapraszam jeśli ktoś ma ochotę i czas.
maciejka
21-09-2013, 22:05
Maciejka jak najbardziej może polecić Daniela Gałązkę z Zespołem!
Poezja śpiewana czyli piosenki miłe dla ucha z dobrym tekstem - to co lubię:-)
Ostatni raz, będzie parę miesięcy temu, słuchaliśmy ich w Pracovni i już mi żal tego poniedziałkowego wieczoru, co mnie nie będzie w stolicy:-(
Ale nabyłam płytę i posłucham! Choćby zaraz:-). A ci co mogą się wybrać to polecam zdecydowanie muzę "na żywo"!
DGZZ (https://www.youtube.com/watch?v=5mVlG7zRlQk)
Może jakieś spotkanie w tym tygodniu ? Dawno się nie widzieliśmy w sumie. Jeśli nie wypali w tygodniu to może w sobotę u mnie na działce. Planuję małe wędzenie, można przy tej okazji grila przepalić i zamknąć sezon jednocześnie. Pogoda ma być ładna a kto nie wyjedzie to będzie miał blisko.
Ja w tygodniu nie baudzo, ale w sobotę po południu bardzo chętnie bym Cię na działce zaatakował, nawet z rodziną. Bym przyjechał autem, więc mogę zabrać z Warszawy kogoś, ewentualnie dwa szczupłe kogosie :)
Aleksandra
24-10-2013, 14:20
Pomysł dobry, tylko z czasem kiepsko. Dziś nie mam szans, a jutro po pracy zmykam na południe :) w jedynym słusznym kierunku :)
maciejka
25-10-2013, 08:25
Może jakieś spotkanie w tym tygodniu ? Dawno się nie widzieliśmy w sumie. Jeśli nie wypali w tygodniu to może w sobotę u mnie na działce. Planuję małe wędzenie, można przy tej okazji grila przepalić i zamknąć sezon jednocześnie. Pogoda ma być ładna a kto nie wyjedzie to będzie miał blisko.
Aż mi się oczka zaświeciły na tę miłą propozycję:-), ale niestety obecnie nie dam rady z wyjazdami. Jeśli spotkanie w mieście to też mam ograniczony zakres, przyszły tydzień odpada i ten zaraz po 11.11 też. Hero dzięki za zaproszenie, będziemy próbować coś nakręcić:-).
No Ty nie pijesz, bo prowadzisz, a z tego co pamiętam Marcowej niechętnie udostępniasz kierownicę :). Ale jeśli pogoda Was nie odstraszy to wpadajcie, zgrilujemy sobie trochę kiełbasy, świeżo wędzonego serka spróbujecie... :)
ehhh.... szkoda, że w zeszłym tyg. nie zajrzałam tu :( A takie cuda widziałam z grila (szkoda że tylko jako zdjęcia)
W najbliższą sobotę w Tawernie Gniazdo Piratów (http://www.gniazdopiratow.com.pl/rozklad-jazdy/) zagra Własny Port. Na tyle już z nami (z częścią toruńskiej części forum) zaprzyjaźniony, że na ostatnim koncercie zagrali "Bieszczadzkie anioły". Kto sie wybierze nie pożałuje. I będzie już chodzić na każdy koncert. Żeby potem nie było, że nie ostrzegałem.
Zaprawdę powiadam wam!
Może spotkanie w przyszły piątek ?
Jest okazja: http://karpaccy.pl/jak-poznawac-karpaty/#more-6898
maciejka
13-12-2013, 10:27
Może spotkanie w przyszły piątek ?
Jest okazja: http://karpaccy.pl/jak-poznawac-karpaty/#more-6898
Wstępnie się piszę.
Poza tym to ostatnia szansa spotkać się przed Świętami i w Starym Roku.
:-)
Przypominam o piątku, a tych, którym umknął mój poprzedni wpis informuję: http://karpaccy.pl/jak-poznawac-karpaty/#more-6898. Poza tym po spotkaniu chyba udamy się do pobliskiego lokalu w celu wymiany refleksji ?:)
No to jak dzisiaj? Pije... Eeee... Łamiemy się opłatkiem? :D
Aleksandra
20-12-2013, 16:18
Niestety nie dam rady, ale życzę Wam miłego wieczoru i spokoju w przedświątecznym czasie.
Spotkanie odbyło się jak zwykle w miłym gronie i takiejże atmosferze, choć w lokalu zastępczym, bo... Babooshkę zamknęli! :shock: A ponieważ najbliższą jadłodajnią bez sushi było Dominium, tamże zasiedliśmy łamiąc się tradycyjną pizzą i popijając dużym (1,5-litrowym) Carlsbergiem.
Dzięki dla wszystkich obecnych i nie, a także Wesołych Świąt!
Na marginesie - jeśli wierzyć internetom, zamknęli tylko babunię przy Kruczej, bo przy Grójeckiej i Oboźnej staruszki nadal działają.
maciejka
17-01-2014, 00:11
Najbliższe Spotkanie Karpackie 17.01.2014 r. już tradycyjnie o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 będzie zatytułowane: Władysław Midowicz – Człowiek Gór. W jego trakcie pokazany zostanie filmowy wywiad z Władysławem Midowiczem, członkiem naszego Towarzystwa nakręcony w 1992 r. przez Ryszarda Remiszewskiego, także członka TK. W trakcie blisko godzinnego nagrania, które przedstawimy z niewielkimi tylko skrótami, Pan Władysław opowiada o swoim dzieciństwie na Huculszczyźnie, o wędrówkach po Beskidzie Żywieckim, o działalności w PTT oraz oczywiście o kierowaniu obserwatoriom na Pop Iwanie. Serdecznie zapraszamy. Na koniec autor wywiadu opowie o okolicznościach jego nagrania i o swoich kontaktach z Władysławem Midowiczem (http://karpaccy.pl/krotka-biografia-wladyslawa-midowicza/).
http://karpaccy.pl/wladyslaw-midowicz-czlowiek-gor/
maciejka
09-02-2014, 20:14
Dla bractwa warszawsko-bieszczadzkiego;) powielam informację o promocji książki, której recenzje są tutaj: forumowe recenzje książki (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/8402-Stanisław-Kryciński-quot-Bieszczady-Tam-gdzie-diabły-hucuły-ukraińce-quot?p=151498#post151498)
Na spotkanie zamierzam się wybrać.
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/01/krycinski1.pngUprzejmie informujemy, że warszawska promocja książki Stanisława Krycińskiego http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2013/12/bieszczady.png
„Bieszczady. Tam gdzie diabły, hucuły, ukraińce” odbędzie się w poniedziałek 10 lutego o godz. 18 w kawiarni „Południk Zero” przy ul. Wilczej 25.
W imieniu autora serdecznie zapraszamy.
http://karpaccy.pl/kategoria/ogolne/
Aleksandra
10-02-2014, 12:17
Może mi się uda dotrzeć...
Aleksandra
11-02-2014, 11:34
Dla bractwa warszawsko-bieszczadzkiego;) powielam informację o promocji książki, której recenzje są tutaj: forumowe recenzje książki (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/8402-Stanisław-Kryciński-quot-Bieszczady-Tam-gdzie-diabły-hucuły-ukraińce-quot?p=151498#post151498)
Na spotkanie zamierzam się wybrać.
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/01/krycinski1.pngUprzejmie informujemy, że warszawska promocja książki Stanisława Krycińskiego http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2013/12/bieszczady.png
„Bieszczady. Tam gdzie diabły, hucuły, ukraińce” odbędzie się w poniedziałek 10 lutego o godz. 18 w kawiarni „Południk Zero” przy ul. Wilczej 25.
Byłyśmy we dwie, książce się nie oparłyśmy .... parafrazując jedni z pytań: czy warto chodzić na spotkania o Bieszczadach... warto, dowiedziałam się o jednym szczególe, o którym nie wiedziałam dotychczas ;)
maciejka
11-02-2014, 20:23
Byłyśmy we dwie, książce się nie oparłyśmy .... parafrazując jedni z pytań: czy warto chodzić na spotkania o Bieszczadach... warto, dowiedziałam się o jednym szczególe, o którym nie wiedziałam dotychczas ;)
Nie oparłyśmy się książce, nie oparłyśmy się autorowi - prosząc o autograf:grin:.
A krótkie wrażenia są takie:
Sala była wypełniona po brzegi, Pan Stanisław Kryciński barwnie wspominał swoje wyprawy w Bieszczady, w tym prace Nadsania prezentując zdjęcia z tamtego okresu, zamieszczone też w książce.
sir Bazyl
11-02-2014, 20:41
A nie wspominał nic o Słowniku gminy Czarna?
Już przeczytałem w innym wątku :)
maciejka
11-02-2014, 20:53
A nie wspominał nic o Słowniku gminy Czarna?
Już przeczytałem w innym wątku :)
Rezultaty ciągnięcia za język;-) trafiły tu: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/1522-S%C5%82ownik-historyczno-krajoznawczy-Bieszczad%C3%B3w?p=151673&viewfull=1#post151673)
Coś dla maciejki i... nie tylko ;)
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/02/04_gorgany_gasiorowski.jpghttp://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/02/gosiorowski3.pngPo raz kolejny zapraszamy na Spotkania Karpackie do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy alei Na Skarpie 27 w piątek 21 lutego 2014 r. o godz. 18. Tym razem bohaterem wieczoru będzie jeden z najwybitniejszy przedwojennych znawców Karpat Wschodnich, autor monumentalnego przewodnika po tych górach i setek ich wspaniałych fotografii – Henryk Gąsiorowski. W trakcie Spotkania przypomnimy biografię Henryka Gąsiorowskiego, opowiemy o jego licznych publikacjach poświęconych Karpatom Wschodnim, oraz zaprezentujemy wybór jego najciekawszych karpackich fotografii, z których najstarsze pochodzą jeszcze z przed I wojny światowej.
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/02/04_gasiorowski_mm-650x462.jpg
maciejka
13-02-2014, 19:00
A dziękuję bardzo i wpisuję do kalendarza:-).
To może jeszcze jeden wpis w kalendarz? ;)
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/02/opowiesci_z_kresow.jpgW Domu Spotkań z Historią w Warszawie (ul. Karowa 20) 19 lutego 2014 r. o godz. 12 i ponownie o godz. 18 Tomasz Kuba Kozłowski opowie o Bieszczadach, Bojkach, Turce i dawnym powiecie turczańskim. W programie prezentacji m. in. wędrówka po bieszczadzkich połoninach, przełęczach i schroniskach, a także po bojkowskich wsiach i szlacheckich zaściankach w dolinie Stryja; przejazd niezwykłym wiaduktem arkadowym w Turce; polskie, austriackie i żydowskie oblicze Turki i opowieści ze szlaku „białych kurierów”. Całość będzie ilustrowana oryginalną ikonografią z epoki.
maciejka
19-02-2014, 17:49
To może jeszcze jeden wpis w kalendarz?
Dzięki za informacje - byłam:-), spotkanie bardzo wartościowe, jeśli ktoś się waha czy się wybrać to zachęcam.
Dziś jeszcze jest szansa o godz. 18.
DUCHPRZESZŁOŚCI
20-02-2014, 02:22
(...)
Po raz kolejny zapraszamy na Spotkania Karpackie do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy alei Na Skarpie 27 w piątek 21 lutego 2014 r. o godz. 18.
(...)
Wybiera się ktoś?
Ja będę.
Może jakieś forumowe spotkanie po "Spotkaniu Karpackim"?
DUCHPRZESZŁOŚCI
23-02-2014, 01:28
Wybiera się ktoś? ?
No i nikogo nie było. Po raz kolejny byłem sam. Szkoda! Bo było warto posłuchać o tak niesamowitej postaci jaką był pan Henryk Gąsiorowski. Poczuć powiew historii, oglądając albumy fotografii wykonanych na początku XX wieku własnoręcznie przez H. Gąsiorowskiego.
Po za tym można było nabyć ostatnio wydane książki pana A. Wielochy i pana S. Krycińskiego.
Wielka szkoda bo miałem zamiar wypić piwo w towarzystwie zacnych forumowiczów.:-(
maciejka
16-03-2014, 22:36
| Ze strony Towarzystwa Karpackiego:
http://karpaccy.pl/wp-content/uploads/2014/03/spotkania_przel_legionow.jpg
Najbliższe Spotkanie Karpackie 21.03.2014 r. będzie miało charakter wyjątkowy, odbędzie się bowiem na nim oficjalna inauguracja obchodów jubileuszu 100-lecia walk Legionów Polskich w Karpatach Wschodnich. Oprócz informacji o programie obchodów i uroczystości w Nadwórnej i Rafajłowej, którą przedstawi przewodniczący Komitetu Obchodów Jan Skłodowski, w programie spotkania znajdą się także: przygotowana przez Andrzeja Wielochę prezentacja pt. Diariusz Kampanii Wschodniokarpackiej, oraz prelekcja Jana Skłodowskiego pt. Fenomen Legionów Polskich i zawarte w nim sensy. Serdecznie zapraszamy tradycyjnie już o godz. 18 do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27.
http://karpaccy.pl/
bertrand236
21-04-2014, 16:10
Witam!
Będę w piątek w Warszawie. Czeksam na propozycje jakieś. Czas mam od 19:00
Pozdrawiam
Bertrandzie, w piątek wybieram się do Warszawy na koncert Daniela Gałązki z Zespołem, który odbędzie się w knajpce "W oparach absurdu" przy Ząbkowskiej 6, około godziny 21:00. Jeśli nie dostaniesz lepszej propozycji to zapraszam :). Inni oczywiście też niech czują się zaproszeni :)
bertrand236
24-04-2014, 22:24
Niestety na koncert sie nie wybieram. Odzewu nie ma :-( Teraz łapcie mnie na telefon.
Pozdrawiam
bertrand236
26-04-2014, 13:38
I nikt łapać nie chciał a Wojtek cyferki w Bieszczadzier jest...
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
13-11-2014, 10:37
Następny sezon spotkań karpackich się rozpoczyna!
Prelekcja Jerzego Montusiewicza "Jak zdobyłem Turystyczną Koronę Gór Rumuni"
Jak od niepamiętnych czasów bywało w trzeci piątek miesiąca 21.11.2014r
- Muzeum Ziemi PAN w Warszawie al. Na skarpie 27 godzina 18.00.
wstęp wolny
Lubię te spotkania, ale chyba nie będę mógł przybyć. Niestety muszę być w tym czasie w robocie.
A innym warszawskim forumowiczom pasuje? Może pifffko po prelekcji?
Ja się chętnie wybiorę :)
Witajcie ludu Stolicy i okolicy
Czy spotkania miłośników piwa i Bieszczad odbywają się jeszcze?
Pytam, bo wybieram się do Warszawy w czwartek (4.12) i nie wiem, czy wracać zaraz po załatwieniu spraw służbowych (co robię prawie zawsze), czy też będzie okazja spotkać sympatyczne towarzystwo.
Bob
Ja chętnie. Może tym razem się uda quorum zebrać :P Co do czasu i miejsca: może Babooshka na Oboźnej? Która godzina Ci pasuje?
Zaczynam sprawy służbowe o 12.30, po 3 godzinach pewnie będę już wolny..myślę ze jeśli będą chętni do spotkania to po godzinach pracy -nie wiem do której kto pracuje...
Bob
Wojtek1121
02-12-2014, 21:41
Z chęcią wziąłbym udział w spotkaniu tylko czy klub podróżnika przy Felińskiego też mógłby być wzięty pod uwagę.
bieszczadzka kuna
03-12-2014, 09:02
Z chęcią wziąłbym udział w spotkaniu tylko czy klub podróżnika przy Felińskiego też mógłby być wzięty pod uwagę.
W Warszawie Klub Podróżnika chyba zakończył swoją działalność
W Warszawie Klub Podróżnika chyba zakończył swoją działalność
Niestety, to prawda (http://www.warszawa.klubpodroznik.pl/)... Może przetestujemy inną knajpkę podróżniczą - 8 stóp (http://www.8stop.pl/) w Parku Praskim? W czwartki są tańce do muzyki warszawskiej na żywo, ale dopiero o 19.30, więc gdybyśmy się umówili na 16-17, zdążylibyśmy spokojnie pogadać. A potem... się okaże :-D
Ty sie zastanow czy jest to miejsce gdzie mozna dojechac..tam i z powrotem..potem musze sie przemiescic na dworzec zachodni
Bob
Ty sie zastanow czy jest to miejsce gdzie mozna dojechac..
Oczywiście, że można. Wbrew obiegowym opiniom, Praga to nie koniec świata :P A Park Praski to następny przystanek za Placem Zamkowym, tuż za Wisłą. Miejsca charakterystyczne przy przystanku to Katedra Praska i wybieg dla misiów. Trzeba wysiąść i iść przez park w stronę ZOO, ale przed samą bramą, po dojściu do ul. Ratuszowej skręcić w lewo i iść 100 m w stronę Wybrzeża Helskiego. Na rogu jest knajpa.
To co, o 17?
Prawie mnie przekonałeś .. może być..17. Ja tam dotrę wcześniej i będę czekał..sącząc piwo, w oczekiwaniu....na urocze kobiety np. :-)...gdzie się np. Maciejka podziewa.. KaHa?
Bob
Ja tam dotrę wcześniej i będę czekał..sącząc piwo, w oczekiwaniu....na urocze kobiety np. :-)
Zamiast uroczych kobiet będziemy Wojtek i ja. Ale jak trochę wysączysz, to nie zauważysz różnicy 8)
Nie mam pojęcia, gdzie przepadły nasze koleżanki. W ogóle jakoś warszawskie towarzystwo rozeszło się po polach, błoniach i wygonach... Spotkać się w trójkę to już wyczyn :| Ale może ktoś jeszcze dołączy. Do zobaczenia!
maciejka
04-12-2014, 11:57
gdzie się np. Maciejka podziewa..
Jestem, jestem! Tylko przegapiłam poprzednie spotkanie...
i wybieg dla misiów. Trzeba wysiąść i iść przez park w stronę ZOO
Tym razem postaram się wpaść choć na chwilę, ale jak mnie jakie niedźwiedzie napadną albo inne stwory to...no! :mrgreen:
A na następny zlot zapraszam na Bielany, tuż przy stacji metra jest kameralna knajpka (i jest dobry dojazd na Zachodni), nawet wczoraj wywiad tam zrobiłam, ale troszku się spóźniałam z propozycją.
Spotkanie odbyło się w zestawie pięcioosobowym, więc - jak na warunki warszawskie - był to prawdziwy kongres :-) "8 stóp" - bardzo fajne miejsce, ale od tańców żeśmy się wymigali. Chociaż nie wiadomo, czy do końca, bo Duch z Bobem zostali dłużej :-D Dzięki wielkie!
Oto słit focia na wiecznom rzeczi pamiontkie. Po drugiej stronie aparatu tradycyjnie Maciejka ;) A fotka słaba, bo aparat kiepski.
36708
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy się zjawili na spotkanie. Dzięki temu mój służbowy przyjazd do Warszawy mógł się zakończyć tak miłym akcentem. Wbrew moim obawom, dojazd na miejsce nie był wcale uciążliwy a wieczorny dojazd na Dworzec Zachodni, dzięki Duchowi , również bezproblematyczny. Biorąc pod uwagę przesympatyczne spotkanie, nie mam nic przeciwko przedłużaniu swego pobytu również następnym razem. A że jako eksploratorzy powinniśmy poznawać nowe miejsca, podoba mi się propozycja Maciejki.
Bob.
P.S.
Ani Duch mnie ani ja jego nie zapraszaliśmy do tańca...poza tym były to tańce grupowe..:razz:
Wojtek1121
05-12-2014, 19:42
Ci którzy nie byli na spotkaniu mają okazję dołączyć do spaceru po KPNie zbiórka w niedzielę o godz. 9,30 na parkingu w Truskawiu do przejścia ok. 15,6km. zapraszamy wszystkich.
Wojtek1121
07-12-2014, 20:10
https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/r90/10603570_897170750316111_7344599027016720294_n.jpg ?oh=c96a0c88045e4a5c1e6e9e832dc7b7a6&oe=550F6022 Spotkanie w Wierszach w dniu dzisiejszy fotograf Maciejka
maciejka
07-12-2014, 22:13
http://images70.fotosik.pl/433/e3f7ff3d68cdcfb9gen.jpg
Dziękuję za spotkanie warszawskie na Pradze oraz wycieczkę po Puszczy:-)
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy się zjawili na spotkanie. Dzięki temu mój służbowy przyjazd do Warszawy mógł się zakończyć tak miłym akcentem. Wbrew moim obawom, dojazd na miejsce nie był wcale uciążliwy a wieczorny dojazd na Dworzec Zachodni, dzięki Duchowi , również bezproblematyczny. Biorąc pod uwagę przesympatyczne spotkanie, nie mam nic przeciwko przedłużaniu swego pobytu również następnym razem. A że jako eksploratorzy powinniśmy poznawać nowe miejsca, podoba mi się propozycja Maciejki.
Bob.
P.S.
Ani Duch mnie ani ja jego nie zapraszaliśmy do tańca...poza tym były to tańce grupowe..:razz:
Mam nadzieję, że następnym razem wcześniej poinformujesz o spotkaniu.... O 17 - to ja właśnie wsiadałam do pociągu :(
Choć bardziej mi pasuje miejsce to gdzie byliście teraz... Ale cóż - można testować kolejne :)
Pozdrawiam i do następnego razu :)
DUCHPRZESZŁOŚCI
17-12-2014, 17:48
Spotkania Karpackie
Państwo: Bożena Msciwujewska - Kruk i Ryszard Kruk zaprezentuja:
Siedem wyjątkowych książek - laureatek Nagrody "Sądeczczyzna"
Jak zawsze : Muzeum Ziemi PAN w Warszawie, aleja Na Skarpie 27
piątek 19.12.2014 r godz. 18.00
Wojtek1121
10-02-2015, 14:49
3710537106 Niesamowite spotkanie dawnej czynnej forumowiczki kto poznaje można powiedzieć zmartwychwstałą. Szczegóły jak ktoś pozna.
zdjęcia w pełnym wymiarze https://www.facebook.com/photo.php?fbid=939590466074139&set=pcb.939593276073858&type=1
DUCHPRZESZŁOŚCI
18-02-2015, 22:00
Niesamowite spotkanie dawnej czynnej forumowiczki kto poznaje można powiedzieć zmartwychwstałą.
Wszelki duch ... Iza albo inaczej JoJa!:shock:
Wojtku gdzie gdzie Ją znalazłeś?
DUCHPRZESZŁOŚCI
18-02-2015, 22:05
Kolejne spotkanie karpackie.
Wklejam ze strony karpackich
Zapraszamy serdecznie na kolejne Spotkanie Karpackie, na którym tym razem będziemy gościć jednego z najlepszych znawców Karpat Rumuńskich Darka „Dzidę” Czerniaka, członka Towarzystwa Karpackiego i AKT „Watra” z Gliwic. Darek przedstawi nam ilustrowaną slajdami prelekcję zatytułowaną „Karpaty Serbskie – gdzie ich szukać? Obszar, granice, podziały na grupy i pasma”. To wyjątkowa okazja, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o bardzo mało znanych górach po południowej stronie Dunaju, które jak się okazuje nie tylko geologicznie, ale i pod wieloma innymi względami są częścią Karpat. Niecierpliwych informujemy, że „o Karpatach Serbskich słów kilka” można przeczytać tu. Spotykamy się jak zwykle w piątek, 20 lutego o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na
Aleksandra
19-02-2015, 16:44
Kolejne spotkanie karpackie.
Spotykamy się jak zwykle w piątek, 20 lutego o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na
Niestety to za wczesna godzina dla mnie ;((
DUCHPRZESZŁOŚCI
12-03-2015, 13:54
Ogłaszam Wszem i Wobec!
Wieczór z Grzegorzem Rąkowskim autorem przewodnika:
UKRAIŃSKIE KARPATY I PODKARPACIE
część wschodnia
Czyli Spotkań Karpackich ciąg dalszy.
Jak poprzednio spotkanie odbędzie się w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie
aleja Na Skarpie 27
wstęp wolny
piątek 20 marca, początek o 18.00
To może po prelekcji byśmy... teges.
Ja niestety pracuję wtedy.
DUCHPRZESZŁOŚCI
20-03-2015, 00:28
Jutro pracuję od 6.00 do 18.00, na spotkaniu będę kilkanaście minut po 18.00. Będzie ktoś jeszcze?
P_A_B_L_O
20-03-2015, 14:30
Będzie ktoś jeszcze?
Jak się wyrobię to wpadnę.
PABLO
---------------------------------------------------------------------------------------------
1994-2014 - 20 lat wycieczek Klubu Karpackiego w Karpaty rumuńskie i ukraińskie
>> Zapraszam na stronę WWW Klubu Karpackiego: http://www.klub-karpacki.org
Wy to macie refleks... :P Cisza była w wątku, to się umówiłem gdzie indziej, więc innym razem.
P_A_B_L_O
20-03-2015, 22:07
Wy to macie refleks... :P Cisza była w wątku, to się umówiłem gdzie indziej, więc innym razem.
"Oczywista-oczywistość", że trzeba było być :-)
BTW: To już kolejne spotkanie o tematyce karpackiej na którym byłem i na którym średnia wieku była "w górnym przedziale". Czy to znaczy, że Karpaty przestały być interesujące dla młodzieży?
Szkoda.
PABLO
DUCHPRZESZŁOŚCI
21-03-2015, 09:57
Jak zapowiadałem, tak i byłem. Frekwencja była niesamowicie wysoka. Na spotkaniach bywam od trzech lat, ale jeszcze nigdy nie widziałem takiej ilości uczestników. Jak napisał kolega:
BTW: To już kolejne spotkanie o tematyce karpackiej na którym byłem i na którym średnia wieku była "w górnym przedziale". Czy to znaczy, że Karpaty przestały być interesujące dla młodzieży?
PABLO
Też na to zwróciłem uwagę, ponad 50% stanowią ludzie którzy przeżyli pół wieku. Zastanawiałem się czy ludzie starsi nie są bardziej ciekawi świata niż młodzież? A może młodzi uciekają w światy wirtualne?
P_A_B_L_O
23-03-2015, 00:47
Jak zapowiadałem, tak i byłem. Frekwencja była niesamowicie wysoka. Na spotkaniach bywam od trzech lat, ale jeszcze nigdy nie widziałem takiej ilości uczestników.
Wydawało mi się, że na poprzednim spotkaniu z Rąkowskim oraz np. na ostatnim spotkaniu z Montusiewiczem było jednak więcej uczestników
Też na to zwróciłem uwagę, ponad 50% stanowią ludzie którzy przeżyli pół wieku. Zastanawiałem się czy ludzie starsi ...
Ha, ha - właśnie uświadomiłeś mi, że z punktu widzenia młodych ludzi to ja już jestem rupieciem z wysypiska. Nie zauważyłem nawet, a przecież znacznie bliżej mi do 50-ki niż do 30-ki. Czuję się wciąż jak za studenckich czasów, tyle, że teraz to chyba każdy student by się w czoło popukał na takie stwierdzenie :-)
Zastanawiałem się czy ludzie starsi nie są bardziej ciekawi świata niż młodzież? A może młodzi uciekają w światy wirtualne?
Ja bym obstawiał w dużej mierze to drugie. Na ulicy trudno jest zobaczyć kogoś młodego bez telefonu w ręku. Poza tym, ciekawość świata w dzisiejszych czasach rozkłada się na znacznie więcej kierunków i wymiarów, a których niektóre są łatwiej, a niektóre znacznie trudniej dostępne.
BTW: po co chodzić na jakieś "nudne" spotkania z autorami czegoś, co jest wydane na papierze. Przecież wszystko co jest, było i będzie na świecie jest w Sieci, czego nie ma w Sieci, to na pewno nie istnieje. Autor nie piszący bloga ?!?
Sieć rzeczywiście daje ogromne możliwości, ale myślę, że nadal są jednak "wyspy", dostępne tylko w świecie rzeczywistym. Omijając te wyspy łatwo trafić na mieliznę powierzchowności.
... no, teraz to już nikt nie będzie miał wątpliwości, że to głos z krainy dinozaurów :-)
PABLO
jest_gites
23-03-2015, 12:10
A może to jeszcze coś innego?U mnie sprawa wygląda następująco, że w piątkowe popołudnia siedzę już przeważnie w samochodzie przemierzając trasę Warszawa - Bieszczady lub Warszawa - Beskidy. Forum to skupia w większości górskich łazików. Zastanowić się można więc ilu z nas ucieka z miasta na weekend. Bardzo chciałbym przychodzić na takie spotkania ale w moim przypadku w piątki wygrywają góry ;)
P_A_B_L_O
23-03-2015, 13:41
A może to jeszcze coś innego?U mnie sprawa wygląda następująco, że w piątkowe popołudnia siedzę już przeważnie w samochodzie przemierzając trasę Warszawa - Bieszczady lub Warszawa - Beskidy. Forum to skupia w większości górskich łazików. Zastanowić się można więc ilu z nas ucieka z miasta na weekend. Bardzo chciałbym przychodzić na takie spotkania ale w moim przypadku w piątki wygrywają góry ;)
Wydaje mi się, że akurat w przypadku spotkań TK to forum składa się bardziej "miłośników" niż "łazików".
Co do piątków też się zgodzę, że termin nietrafiony, ale może właśnie z punktu widzenia "miłośników" optymalny? Kto wie.
BTW: nie zauważyłem, aby było wiele osób, które weekend-w-weekend wybierają się z W-wy gdzieś dalej. Poza tym - ja np. wyjeżdżam znacznie później - z reguły po 22-23, a najczęściej około północy. Wyjazd z W-wy po południu lub pod wieczór traci sens z uwagi na korki i tłok na drogach. Te kilka godzin później jedzie się zdecydowanie krócej i wygodniej, mniej też jest wtedy na drogach "niedzielnych kierowców" i jazda jest zdecydowanie "płynniejsza".
PABLO
Ja akurat w piątek wróciłam.... Z mocno wyczerpującego szkolenia :) I po przyjściu do domu - padłam.....
Czekam na kolejne info nt. spotkań :) Może dane mi będzie przybyć...
KaHa
Witam warszawskie towarzystwo. Mam w planie służbową obecność w Stolicy w dn. 15 kwietnia. Nie planujecie jakiegoś spotkania towarzyskiego w godzinach popołudniowych ?
Bob
jest_gites
27-03-2015, 13:02
Jeśli mi nic nieplanowanego w tym dniu nie wypadnie to na bieszczadzko towarzyskie popołudnie jestem chętny. :)
Chętnie :) Godz. 17-18? "8 stóp" przy ZOO (http://8stop.pl/) czy testujemy knajpkę na Bielanach proponowaną przez Maciejkę? Czy może inna miejscówka?
Czy może inna miejscówka?
Toruń, "Karczma pod Kotwicą"?
Piskalu..do tak nabożnego miasta ..to my wyprawę krzyżowa musimy zrobić..na razie zostajemy przy Stolicy
Bob
Ale ..co do miejsca spotkania -jestem zwolennikiem poznawania nowych miejsc i nowych miejscówek, wiec jak się Maciejka pokaże, to spytamy o tą knajpkę na Bielanach
Bob
jest_gites
28-03-2015, 16:30
Miałem zaproponować "południk Zero" bo w nim tak jakoś bieszczadzko ale się nie upieram.
Poludnik Zero..tez fajnie wygląda
Bob
Wygląda super, ceny piwa przyzwoite... No i w centrum, więc wszystkim blisko :)
Jeśli będę w stanie, to i ja się zjawię...
Miejsce wygląda ok, może znów będę mogła przejechać się metrem... (nowym)
jest_gites
31-03-2015, 12:27
Myślę, że w tym dniu nie będzie problemu z miejscami, ale jak już będzie wiadomo ile osób się wybiera to mogę zarezerwować stół od 18. A co do piwa, to mają tam bardzo przyzwoity wybór :).
Jeśli możesz, to zamów stolik na 6-8 osób, wypełnimy ;) Hasło: forum bieszczadzkie czy jakoś tak.
jest_gites
02-04-2015, 00:16
Tak zrobię. Stolik będzie na nas czekał. :)
Super :)
Do zobaczenia za tydzień
Wysłałem mail z informacją o spotkaniu do wszystkich warszawskich forumowiczów, których miałem w kontaktach, do czego i Was zachęcam :-) Niestety, kilka listów wróciło z adnotacją: "adresat nieznany". Chyba z niektórymi dawno nie piliśmy... :-|
Ja też już jestem wśród tych z adnotacją "adresat nieznany" :wink:
jest_gites
08-04-2015, 19:32
W takim razie kto chętny, niech się potwierdzi obecność. Ja na razie zarezerwuję w "Południku" stolik 6 osobowy. Jeśli chętnych będzie przybywać będzie można zarezerwować więcej miejsc.
DUCHPRZESZŁOŚCI
08-04-2015, 22:46
W takim razie kto chętny, niech się potwierdzi obecność. .
Chciałeś - masz potwierdzam swoją obecność.
DUCHPRZESZŁOŚCI
08-04-2015, 23:01
A tak z innej beczki.
17.04.2015 (znowu ten piątek:lol:) godz. 18.00
Muzeum Ziemi PAN w Warszawie
al. Na Skarpie 27
Opowieść prof. Janusza Riegera
"Na szlakach Łemkowszczyzny - ze wspomnień i doświadczeń językoznawcy - turysty"
Jak zawsze wstęp wolny.
(Znowu pracuję do 18.00, pewnie znowu będę spóźniony na prelekcję. Ale tak to jest jak się jest miłośnikiem. Bo na łazikowanie brak czasu i kasy;).)
mnie należy liczyć jako dwie osoby :)
Będzie też prawdopodobnie Aleksandra, więc już mamy 6 osób, czyli quorum ;)
Ja też już jestem wśród tych z adnotacją "adresat nieznany" :wink:
Fakt, nieźle się zaszyłeś ;)
A wywołujący spotkanie czyli ja-jestem zerowy, pierwszy, szósty czy siódmy?:-P
Bob
jest_gites
09-04-2015, 18:58
Słuchajcie. Mamy rezerwację w środę (15 kwietnia) od 18.00 w "Południku Zero" przy ul. Wilczej 25. Jako, ze w głównej sali będzie slajdowisko, a mała salka przy barze jest zajęta, schodzimy po schodach w dół i pierwszy stół po prawej. Jak wymyślił Marcowy hasłem (dla niepoznaki) będzie "forum Bieszczady" ;).
Czy tak może być?
Krawc, jak chcesz być pierwszy to bądź o 18 :-P
Baa..konczę sluzbowe spotkania o 16ej..wiecna pewno będę pierwszy
Bob
A w tej salce będzie można coś zjeść / wypić?
jest_gites
14-04-2015, 09:31
Tak, na górze jest bar z dobrym wyborem piwa, grzańcem, herbatą. Są też jakieś tosty. Zresztą obsługa przynosi też picie i jedzenie na dół, gdyby się komuś nie chciało po schodkach :)
Tak w związku z...co się dzieje z ozdobą spotkań, czyli Maciejką???? , gdzie jest Wojtek????..gdzie jest Hero???
Bob
Tak w związku z...co się dzieje z ozdobą spotkań, czyli Maciejką???? , gdzie jest Wojtek????..gdzie jest Hero???
Bob
Hero- nie da rady. Przesyła pozdrowienia dla Ciebie :)
Dzisiejsze spotkanie w kilku słowach... Po burzliwej dyskusji i wnikliwej analizie tematów niecierpiących zwłoki doszliśmy wreszcie do porozumienia...
37504 37507 37508 37505 37503 37506 37509
Kiedy powtórka ?
Uściski - Pierek. ;)
Było extra, żałujcie że Was nie było :-D
jest_gites
16-04-2015, 00:10
Racja! Trzeba wkrótce powtórzyć :)
Dziękuję warszawskiej drużynie bieszczadników za to, ze zechcieli się spotkać na piwie...A że fajnie było - wypada powtórzyć. A w ramach eksploracji miejsc mi nieznanych w Stolicy - może jeszcze jakiś inny fajny lokal znajdziecie?
Bob
A że fajnie było - wypada powtórzyć. A w ramach eksploracji miejsc mi nieznanych w Stolicy - może jeszcze jakiś inny fajny lokal znajdziecie?
Bob[/QUOTE]
Wszędzie są fajne lokale... wszędzie gdzie wspólnie jesteśmy ;) :razz:
Serdeczności!
Pierek ;)
Wojtek1121
16-04-2015, 21:56
Niestety w terminie spotkania przebywałem po za Warszawą.Postaram się abyśmy się spotkali na Kimbie
maciejka
16-04-2015, 22:39
Wszędzie są fajne lokale... wszędzie gdzie wspólnie jesteśmy ;) :razz:
I z tym się zgadzam:-)
Było nas sporo, było gwarno i wesoło:-)
Dzięki za spotkanie i do następnego!
Wszędzie są fajne lokale
Ale ustaliliśmy, że najfajniejsze są na Pradze :-D Mi akurat Południk niespecjalnie przypadł do gustu, ale w dużym stopniu to chyba efekt tego dzikiego tłoku podczas slajdowiska.
Anyway dzięki za przemiłe spotkanie i do kolejnego! :-)
Mało znam Warszawę wiec nie jestem w stanie potwierdzić ,że najfajniejsze są na Pradze....chyba zreszta nie bylo glosowania nad ta kwestią:lol: Myślę , że fajnie byloby abyscie rzucili namiarami ..popatrzę na stronki, poczytam opinie..cos wybierzemy.
Najlepiej zeby byl w poblizu przystanek komunikacji miejskiej skąd mialbym bezposrednie polaczenie z dworcem zachodnim.
Bob
P.S. Mam byc w Warszawie 22 kwietnia..pewnie za krotki dystans czasowy od poprzedniego spotkania piwnego?
DUCHPRZESZŁOŚCI
21-04-2015, 22:35
(...)
Mam byc w Warszawie 22 kwietnia..pewnie za krotki dystans czasowy od poprzedniego spotkania piwnego?
Niestety 22 kwietnia pracuję od 18.00 do 6.00. Czyli nici ze spotkania. A szkoda bo poprzednio było sympatycznie.
Wojtek1121
21-04-2015, 22:54
Jakby spotkanie jutro miało dojść do skutku to ja chętnie wezmę udział.
bieszczadzka kuna
18-10-2015, 22:22
Przebywający w okolicy Warszawy, znany rzeszowski forumowicz sir Bazyl, pod przykrywką „niespodzianki”, nieświadom niczego został zwerbowany na warszawskie spotkanie miłośników Bieszczadów. W spisku uczestniczyli: Maciejka, Marcowy, DUCHPRZESZŁOŚCI, Kasia i Piotr oraz Hero. Bardzo Wam dziękuję za przemiły wieczór, pozostaje czekać na powtórkę.:-)
sir Bazyl
19-10-2015, 00:43
Ja również serdecznie dziękuję za sprawioną mi niespodziankę i mam nadzieję, że kiedyś uda się powtórzyć spotkanie w tak sympatycznym gronie osób. Do zobaczenia!
My też dziękujemy za spotkanie :)Szczególnie, że weekend w Warszawie był typowo barowy..
Maciejka, a Ciebie prosimy o wrzucenie kilku fotek :)
Pozdr.
KaHa
Ja też dziękuję za super-spotkanie i zapraszamy częściej - zdecydowanie łatwiej się spotkać warszawskim bieszczadnikom w ramach akcji "Gość" niż tak se :-D
DUCHPRZESZŁOŚCI
20-10-2015, 17:15
Miło było spotkać się w tak miłym towarzystwie, oraz poznać w realu znanych od dawna (wirtualnie) Kunę i sir Bazyla.
Witam Sylwestrowo-Noworoczne,
Czy nie robimy jakiegoś spotkania po noworocznego?
A może jakiś spacer po Kampinosie...??
Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2016 Roku oraz szampańskiej zabawy Sylwestrowej :)
Możemy się spotkać. Jest nawet okazja: http://karpaccy.pl/o-lopience-slow-kilka-czyli-dzieje-odbudowy-cerkwi/
Piątek 15 stycznia, godzina 18. Ktoś chętny się spotkać ?
maciejka
08-01-2016, 17:25
Możemy się spotkać. Jest nawet okazja: http://karpaccy.pl/o-lopience-slow-kilka-czyli-dzieje-odbudowy-cerkwi/
Piątek 15 stycznia, godzina 18. Ktoś chętny się spotkać ?
W pierwszej chwili pomyliłam piątki myślałam, że to już dziś, a dziś nie mogę.
Ale na 15.01 będę starała się dotrzeć!:razz:
U mnie niestety 15.01. odpada :(
DUCHPRZESZŁOŚCI
18-02-2016, 12:45
Może jutro jakieś piwko, po?
Spotkania Karpackie
"Urszula Janicka - Krzywda - etnograf spod Babiej Góry.
Wspomnienia o osobie która kochała i rozumiała góry."
19.02.2016r. godz.18.00
Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27
wstęp wolny
maciejka
16-03-2016, 10:06
Oto kolejne spotkanie Towarzystwa Karpackiego, mam chęć się wybrać.
"Konserwatorzy karpackich cerkwi (http://karpaccy.pl/konserwatorzy-karpackich-cerkwi/)
Na marcowych Spotkaniach Karpackich przypomnimy niezwykle ciekawe biografie dwóch osób – Barbary Tondos i Jerzego Tura, konserwatorów zabytków, których zasług w ratowaniu karpackiego dziedzictwa kulturowego, a szczególnie karpackich cerkwi, nie sposób przecenić. Ich wieloletnia działalność na terenie Karpat i Podkarpacia przyczyniła się do uratowania od zagłady wielu obiektów architektury sakralnej, a także licznych zabytków ruchomych. Obydwoje mają swój udział w powstaniu karpackich skansenów i muzeów, w niezliczonych pracach konserwatorskich oraz w konsekwentnej i szczegółowej inwentaryzacji. Postaci Barbary i Jerzego przypomni ich córka Katarzyna Tur-Marciszuk oraz zaproszeni goście, współpracownicy naszych bohaterów. Spotkania będą jednocześnie wernisażem wystawy zatytułowanej „Zabytki na karpackich bezdrożach” (http://karpaccy.pl/zabytki-na-karpackich-bezdrozach/), na której została zaprezentowana część bogatego zbioru negatywów i odbitek fotograficznych wykonanych w trakcie wieloletnich prac inwentaryzatorskich i konserwatorskich prowadzonych przez Barbarę Tondos i Jerzego Tura. Zapraszamy jak zwykle serdecznie i jak zwykle w piątek, 18 marca 2016 r. o godz. 18 do Muzeum Ziemi PAN, w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 (Willa Pniewskiego)."
http://karpaccy.pl/
maciejka
08-04-2016, 15:11
Kolejne Spotkania Karpackie poświęcimy Gorcom i Gorczańskiemu Parkowi Narodowemu, a ich specjalnym gościem będzie Ewa Strauchmann, kierownik Zespołu ds. Edukacji i Udostępniania w Gorczańskim Parku Narodowym, członkini Towarzystwa Karpackiego. Ewa opowie nam o tym, jaką park narodowy jest szansą i ratunkiem dla puszczy karpackiej i żyjących w niej ginących i zagrożonych wyginięciem zwierząt: wilka, rysia, żbika, orła przedniego i głuszca. Także o wędrówkach zwierząt, czyli o tym, w jaki sposób Gorce, dzięki korytarzom ekologicznym, zachowują łączność z innymi obszarami dzikiej przyrody (Tatrami, Pieninami, masywem Babiej Góry). Przy tej okazji usłyszymy o fascynującej wędrówce wilczycy Freji z Bieszczadów przez Beskid Niski i słowackie Podtatrze, aż po Gorce. Dowiemy się też o tym, czy rzeczywiście mamy do czynienia z „klęską” w drzewostanach świerkowych, o problemach finansowania parków narodowych w kontekście przepisów o ochronie przyrody, a także o tym jak wygląda ochrona przyrody na tych obszarach Gorców, które znalazły się poza Parkiem. Zapraszamy jak zwykle serdecznie i jak zwykle w piątek, 15 kwietnia 2016 r. o godz. 18 do Muzeum Ziemi PAN, w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 (Willa Pniewskiego).
Idę posłuchać o tej wilczycy, co z Bieszczdów czmychnęła w Gorce;-)
Fiu fiu ależ spotkanie się szykuje w Warszawie! http://www.kulturalna.warszawa.pl/wydarzenia,1,157923,quot%3BBieszczady_jakich_nie_z namyquot%3B_-_spotkanie_ze_Stanis%C5%82....html?locale=pl_PL
(Nie będę, ale ślę pozdrowienia dla Dyrekcji i informatyka w tejże Bibliotece.)
"Bieszczady jakich nie znamy" - spotkanie ze Stanisławem Krycińskim
Kiedy 19 kwietnia 2016 (wtorek) g. 17:30GdzieBiblioteka Publiczna w Dzielnicy Praga Południe, ul. Meissnera 5
Biletywstęp wolny www.bppragapd.pl (http://www.bppragapd.pl/)
http://www.kulturalna.warszawa.pl/pi/107261_bb69cd8c9_w180.jpg (http://www.kulturalna.warszawa.pl/pi/107261_bb69cd8c9.jpg)
Uprzejmie zawiadamiam, że 14 maja w Warszawskim Ośrodku Kultury Ochota (OKO) o godz 18 wystąpi zespół Nad Porami Roku. Oprawione w doskonałą muzykę piosenki o Bieszczadach (do moich tekstów) popłyną obficie ze sceny.Zespół przybędzie ze Szczecina z najnowszą płytą Gwiezdne Aleje. Nie obiecuję, że też przyjadę ( z ciepłym jeszcze tomikiem Słowa - Szepty), ale wszystko jest możliwe. Namawiam stolicznych Forumowiczów na wspólne spędzenie tego niezwykłego wieczoru.
Aleksandra
21-04-2016, 19:14
Uprzejmie zawiadamiam, że 14 maja w Warszawskim Ośrodku Kultury Ochota (OKO) o godz 18 wystąpi zespół Nad Porami Roku. Oprawione w doskonałą muzykę piosenki o Bieszczadach (do moich tekstów) popłyną obficie ze sceny.Zespół przybędzie ze Szczecina z najnowszą płytą Gwiezdne Aleje. Nie obiecuję, że też przyjadę ( z ciepłym jeszcze tomikiem Słowa - Szepty), ale wszystko jest możliwe. Namawiam stolicznych Forumowiczów na wspólne spędzenie tego niezwykłego wieczoru.
Dzięki :) trzeba zapamiętać - może się uda :) a jakby ta jeszcze nie - obietnica się jednak udała ...
Troszkę oficjalniej http://oko.com.pl/calendar/438-14-maja-sobota-godz-18-00-z-cyklu-wieczory-bardow-koncert-zespolu-nad-porami-roku ! Oby się udało spotkać przy tej okazji!
Aleksandra
11-05-2016, 22:05
WUKO - przyjeżdżasz?
Niestety, wypadło coś innego ale baaaaardzo serdecznie polecam i zapraszam. Będzie też okazja spotkania z moim najnowszym tomikiem Słowa - szepty, bo Nad Porami Roku przywiezie je ze sobą.
Aleksandra
11-05-2016, 22:34
Liczyłam, że może się uda spotkać. Ale jak nie teraz, to przy innej okazji :) a na razie zostają słowa i szepty ;-)
a może teraz jakieś spotkanie, jeszcze przed wakacjami (dla niektórych w trakcie)...??
Pozdrawiam i czekam na odzew :)
A jest i okazja:
4 pory roku w Bieszczadach - spotkanie podróżnicze
Data: 02 lipca 2016 sobota, Godzina: 17.00
Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Południk Zero ul. Wilcza 25
http://4free.waw.pl/wydarzenie-19309-4-pory-roku-w-bieszczadach-spotkanie-podroznicze
Z przyczyn chorobowych odpadłam :( Cały czas jeszcze się kuruję :(
Pozdrawiam
K.Sz.
Drodzy i szanowni, musimy zorganizować losowanie kalendarzy Powsimordowych, więc trzeba się spotkać. Nie ma, że boli, że choroba, że esperal...
Niestety, nasze "8 Stóp" poszło z dymem :-| więc może Południk Zero (http://www.poludnikzero.pl/)? Piątek, 3 lutego, godz. 17.00?
Aleksandra
27-01-2017, 22:29
Hej, o 17.00 nie mam szans. Najwcześniej mogłabym koło 18:20 -18:30.
Fajny pomysł :)
Na razie nie mam planów na piątek, pogadam z mężem - może uda mu się dojechać :)
17- to trochę dla mnie za wcześnie, ale pewnie ok. 17.30 już będę :)
No to umówmy się od razu na 18.00, może innym też będzie łatwiej dojechać.
OK :) I gitara!, a rezerwacji nie trzeba poczynić?
Aleksandra
31-01-2017, 18:40
18:00 - super.
a rezerwacji nie trzeba poczynić?
Trzeba by wiedzieć, na ile osób :-) Kto jeszcze dołączy?
maciejka
31-01-2017, 19:04
Planuję zajrzeć:-)
Tego dnia nie ma spotkania podróżniczego, więc powinny być wszystkie sale dostępne, jednak to piątek, więc rezerwacja nie zaszkodzi:-)
DUCHPRZESZŁOŚCI
31-01-2017, 19:52
Pasuje mi dzień i godzina, o tej porze Duch może się pojawić.;)
bieszczadzka kuna
31-01-2017, 20:41
Nie ma, że boli, że choroba, że esperal...
Boli, boli.....ten esperal mnie boli. Ech, niestety do pracy muszę iść a jak to strasznie boli to tylko ja wiem.
Boli, boli.....ten esperal mnie boli. Ech, niestety do pracy muszę iść a jak to strasznie boli to tylko ja wiem.
Esperal to żadna wymówka. Płytko wszyty więc można bez bólu wydłubać.;)
Jakbyście szukali pretekstu i terminu następnego spotkanie, to 4 marca w Korsarzu gra Własny Port.
Tego dnia nie ma spotkania podróżniczego, więc powinny być wszystkie sale dostępne, jednak to piątek, więc rezerwacja nie zaszkodzi:-)
Niestety, w Południku wszystkie stoliki na piątek zajęte :| Przyszedł mi jeszcze do głowy Korsarz, ale mają w piątek koncert urodzinowy, więc też słabo. Jakieś pomysły?
Edit:
Przenosimy się niedaleko: Gorączka Złota (http://www.goraczka-zlota.com.pl/), ul. Wilcza 29, piątek, godz. 18, stolik czeka :-)
Aleksandra
01-02-2017, 20:09
Przenosimy się niedaleko: Gorączka Złota (http://www.goraczka-zlota.com.pl/), ul. Wilcza 29, piątek, godz. 18, stolik czeka :-)
U la la, tak mi jakoś zabrzęczało w otchłani pamięci, że pierwsze spotkanie właśnie się tam odbyło.
Ja będę, mój kochany mężuś też się wybiera. I jeszcze wyciągnęła jedną fajną osóbkę - która pewnie zawita po 19 :)
DUCHPRZESZŁOŚCI
04-02-2017, 12:02
Dziękuję za spotkanie! Miło było w tak przyjemnej atmosferze pogawędzić, wśród ludzi o podobnej pasji.
AnkaWawa
04-02-2017, 16:17
A ja wszystkim dziękuję za miły wieczór, ale najbardziej Kasi ...Kahi??? jak to się odmienia hehehe, bo to Ona mnie ściągnęła po tak długim okresie niewidzenia się.
Pozdrawiam i czekam na następny raz.
Ania vel Grażyna
Cieszę się, że udało nam się wyrwać na małe spotkanie :)
Do następnego :)
maciejka
05-02-2017, 12:27
Dzięki za spotkanie i ciekawam bardzo wrażeń z zimowego wędrowania po Puszczy Kampinoskiej:razz:
AnkaWawa
05-02-2017, 15:38
Maciejka, było świetnie......krótko mówiąc. Wojtek okazał się miłym kompanem i planujemy następny raz, mam nadzieje w większym towarzystwie.
maciejka
05-02-2017, 17:31
To się cieszę, że wycieczka zrealizowana i udana. A skoro są plany na następny raz to jeszcze lepiej:smile:
Coś dla warszawiaków znalazłem ;)
Data: 22 lutego 2017 (środa) (http://reporter.pl/22-lutego-warszawa-wydarzenia-imprezy) - 17:30
Miejsce: Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe
Bieszczady jakich nie znamy. Cz II.
Zapraszamy na drugie spotkanie ze Stanisławem Krycińskim, znawcą Bieszczad, który odwiedzi Biblotekę, przy ul. Meissnera 5, na zaproszenie Klubu Podróżnika "Trampek".
Cześć wszystkim!!!
Padła propozycja, żebyśmy znowu zaczęli wychodzić na spacery do Kampinosu - tudzież innych lasów podwarszawskich... Co Wy na to? W końcu będzie trochę cieplej :)
Niestety ten weekend odpadł, bo niektórzy nie mogą. Może kolejny? Ja ze swojej strony -wolę soboty
Wojtek1121
20-03-2017, 23:23
Wstępnie deklaruje uczestnictwo
Co inni
Wojtek1121
21-03-2017, 22:49
Duchu czy nie czas przeciągnąć swe brzuszysko po KPNie . Anka , Maciejka dajcie głos niech się odezwie znawca puszczy Stały Bywalec.
Stały Bywalec
22-03-2017, 11:23
Duchu czy nie czas przeciągnąć swe brzuszysko po KPNie . Anka , Maciejka dajcie głos niech się odezwie znawca puszczy Stały Bywalec.
W tym roku wędrowałem już po tej naszej puszczy 7 razy. Ostatnio - w niedzielę 19 marca (23,5 km).