PDA

Zobacz pełną wersję : Aktualna POGODA w Bieszczadach

jeden z Pulpitów
10-02-2007, 12:12
Siedzę sobie w Wetlinie już trzeci tydzień, wyglądam rankiem przez okno i się zastanawiam, a z założenia nie oglądam żadnej TV - będzie jeszcze zima czy już idzie wiosna ?
Przedwczoraj około dziewiątej wieczorem sąsiad zaklinał się, że właśnie słyszał klangor lecących na północ żurawi. "Długi", możliwe to ?

Sąsiedzi przez dwa tygodnie poprzerzucali po kilka ton śniegu, a w sumie napadało 80-100 cm, aż w czwartek w nocy przyszedł rzęsisty deszcz i do połowy wszystko spłukał. Szosa czarna, drogi gminne przejezdne, szlaki w mokrym śniegu i całkowicie nieprzetarte, bo turystów prawie nie ma.

Z żalu za srogimi kontynentalnymi zimami wypilismy po kilka mocnych herbatek i wysłuchaliśmy opowieści Józka Lubińskiego (dziewięć lat razem z Ulką prowadził schronisko na Połoninie) jak to drzewiej bywało.
Kilku szczegółowych relacji z zimowych akcji ratunkwych GOPR-u, w których uczestniczył, o swoich zimowych dojściach do schroniska, kiedy to podczas wejścia był trzy razy kilkanaście metrów od schroniska i nie mógł na nie trafić, kiedy to zamarzał powoli - jak wtedy jest człowiekowi przyjemnie, wesoło i coraz cieplej - i na szczęście dwaj dyżurni ratownicy ze schroniska, zaniepokojeni, że jeszcze nie doszedł, odnależli go. Dla wyjaśnienia trzeba dodać, że w tamtych czasach, wychodząc z Wetliny do schroniska, obowiązkowo dawało się sygnał przez radiostację ze strażnicy WOP-u.
I wszystkie te opowieści opowieści kończyły się konkluzją - jakie te "kapuściane góry" (według określenia tatrzańskich ratowników) potrafią być zimą niebezpieczne.
I tu na marginesie mój osobisty ukłon w stronę części dyskutantów po zeszłorocznej zimowej wyprawie na Duże Jasło twierdzących, że prawdziwemu wyrypiarzowi rakiety nawet w ekstremalnych warunkach nie są potrzebne.

I tak sobie gadaliśmy i wciąż wracało pytanie - no i jak to będzie z tą zimą ?
Pozdrawiam

Henek
10-02-2007, 20:45
"No i jak to będzie z tą zimą ?"
Myślę że trzeba wziąć plecak i sprawdzić.
Dzięki za pomysł. Zrobię to jeszcze w tym tygodniu.

jeden z Pulpitów
11-02-2007, 09:51
No więc chyba prawdziwej zimy w Bieszczadach już nie nie będzie w tym roku
A pamiętacie wiele dni inwersji w styczniu i lutym zeszłego roku ? Ta na pewno jeszcze będzie na początku marca ale zeszłoroczne inwersje pod względem częstotliwości i długości wystepowania były wyjątkowe.

Wczoraj było sobie 14 C w słoneczku i ładna widoczność, cała masa jakichś spiewających ptaków (niestety nic nie rozróżniam), sąsiad przysięga się, że od kilku dni widzi szpaki, które obrabiają nie wymłóconą do końca przez jemiołuszki okazałą kalinę.

W nocy było -4 C, być może zmroziło trochę pokrywę śnieżną w górnych partiach, napadało z 5 cm śniegu. Teraz jest już 1,5 C, bezwietrznie, pułap w połowie gór.

Henek - sprawdź koniecznie i napisz.
Pozdrawiam

długi
11-02-2007, 14:32
Nie przesadzaj z moją wiedzą ornitologiczną. Szpaki najczęściej wędrują w marcu - kwietniu. Ale spora populacja rozpoczyna wędrówkę w lutym. Szpaki nie lecą jednym cięgiem od miejsca zimowania do miejsca lęgu. Wędrują etapami, po drodze odpoczywając, żerując. Spotyka się osobniki, zwykle w grupach, które zimują. Zwłaszcza na południu Polski.
Żurawie przeloty mają w marcu, ale widziałem na Kaszubach już w końcu lutego. Nie mam informacji z kręgów ornitologicznych, by wędrówka żurawi już się rozpoczęła. Spróbuję sprawdzić. Lekka jak do tej pory zima trochę pomieszała w wędrówkach. Te, które wędróją jak bociany "od - do" nie są tak wrażliwe na pogodę. Ale te, które do wędrówki zmusza brak jedzenia - te czasem zostają.
Długi

lucyna
11-02-2007, 15:21
W Przemyślu podaję za regionalną TV bocian ciężko pracuje i poprawia gniazdo. Nie wiadomo, czy to zwiadowca, czy bocian zimujący w jakiejś zagrodzie. Czuć wiosnę. Moja kocica mruczy i jest w fazie zaopiekujcie się mną, więc kociaki już od dawna są w drodze. Bazie, stokrotki, wilcze łyko widziałam już w grudniu. Przebiśniegi, śnieżyce, miłki, krokusy i dzikie tulipany w ogródku czekają już od dawna na zejście śniegu aby zakwitnąć. Drzewa mają nabrzmiałe pąki więc wegetacja niedługo ruszy. Stawiam na wiosnę.

jeden z Pulpitów
11-02-2007, 16:37
Stawiam na wiosnę.

Rano podawałem, że chmury do połowy gór. Widocznie byłem zbytnim defetystą albo za wczesnie wstałem.
Aż tu od 10.00 wyjrzało trochę zamglone słoneczko, temperatura doszła do 12 C, sam zlokalizowałem kilka szpaków, na spacerku czuć wyraźnie wiosenny zapach.
Czyli stawiam jak Lucynka.

lrob
12-02-2007, 00:01
Witam

Mam pytanie do użytkowników forum:

Jakiej grubości jest warstwa śniegu w górnych partiach gór? Pytam się, gdyż w połowie przyszłego tygodnia (14.02.07) mam zamiar wybrać się na wyjazd trekingowy i zastanawiam się, czy należy zabrać ze sobą rakiety śnieżne?

Trasa wędrówki jest następująca:
Cisna - Jaworzec - Przełęcz M.Orłowicza - Połonina Wetlińska - Brzegi Górne - Połonina Caryńska - Ustrzyki Górne

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

jeden z Pulpitów
12-02-2007, 11:11
Jakiej grubości jest warstwa śniegu w górnych partiach gór? Pytam się, gdyż w połowie przyszłego tygodnia (14.02.07) mam zamiar wybrać się na wyjazd trekingowy i zastanawiam się, czy należy zabrać ze sobą rakiety śnieżne?

Trasa wędrówki jest następująca:
Cisna - Jaworzec - Przełęcz M.Orłowicza - Połonina Wetlińska - Brzegi Górne - Połonina Caryńska - Ustrzyki Górne

Z tego co mówią (sam nie byłem) - od kilkunastu do kilkudziesięciu cm, w zaspach do 1,5 m.
Snieg mokry i będzie jeszcze mokrzejszy (lecz jednocześnie cieńsza pokrywa, bo przez ostatnie 2 dni sporo się wytopiło), sądząc z numerycznej prognozy na najbliższe 2 dni (nawet w nocy powyżej zera).

Wiadomo, że w mokrym śniegu w rakietach idzie się ciężko, ale czasami to lepsze niż zapadanie się po pas.
Sądzę, że od Jaworzca poradzisz sobie spokojnie bez rakiet, natomiast odcinek Dołżyca - Jaworzec ? Może być kompletnie nieprzetarte.

Napisz jak było.
Pozdrawiam

marcin2000
12-02-2007, 11:15
Witam,
Pokrywa sniezna z opisow na roznych portalach siega 40-50 cm u gory.
Prognozy na koniec tygodnia sa dobre, ale bedzie mokro od mokrego sniegu.
Ja tez sie wybieram zrobic podobna traske, ale wystartujemy chyba z Jaworzca w piatek 16 lutego.
Nawet jezeli prognozy beda super cieple to i tak zabieram rakiety dla bezpieczenstwa i kijki koniecznie.
Sam tez bede mial taki dylemat i moze jeszcze w piatek zadzwonie do GOPRU z pytaniem o warunki na Wetlinskiej.

A dlugiemu moge na biezaco zdawac relacje z zaslyszanych ptakow - lornetke oczywiscie zabieram.

lrob
13-02-2007, 01:58
Dzieki wielkie za odpowiedzi na moje pytanie.

"Dla bezpieczenstwa" rowniez wezme rakiety. <2 kg wiecej bagazu, a moze bardzo ulawtwic chodzenie.

Oczywiscie napisze, jak bylo (~22.02.07).

Pozdrawiam

marcin2000
13-02-2007, 11:33
z prognoz wynika, ze chyba bardzie przydatne beda kalosze.
Zagadka z tym sprzetem - moze zostawimy w samochodzie rakiety, a moze bedziemy dzwigali - bo gdzies w lesie moze byc ciezko, albo jeszcze gorzej na jagodziskach i innych krzakach pod sniegiem.
Ze 3 lata temu na podejsciu przeklinalem ze niose rakiety na plecach, bo bylo troche przetarte i w miare twardo. A troche dalej bez rakiet zapadalem sie do plecaka i on mnie trzymal abym sie dalej nie zapadal.
Ale w tym roku to raczej wielkiego sniegu nie bedzie raczej wielka woda.
Bardziej od pogoady w gorach, boje sie pogaody na drodze i lodowiska, bo my jedziemy przez cala Polske z Gdyni.
Pozdrawiam

jeden z Pulpitów
13-02-2007, 12:43
Bardziej od pogoady w gorach, boje sie pogaody na drodze i lodowiska, bo my jedziemy przez cala Polske z Gdyni.
Pozdrawiam

Wczoraj (poniedziałek) jechałem z Wetliny do W-wy. Wszędzie szosa czarna - od Bieszczadów do Rzeszowa trochę mokra, od Rzeszowa do Radomia sucha, od Radomia mokra.

Z Wetliny wyjeżdżałem przy +8 C, a do końca tygodnia zapowiada się, że będzie ciepło i trochę słonecznie, więc na pewno masę śniegu wytopi.
Nie wiem, co oznacza lakoniczna informacja usłyszana dzisiaj rano w tv, że pod koniec tygodnia nastąpi powrót zimy.

Niezależnie od warunków, życzę powodzenia.
Pozdrawiam

lrob
24-02-2007, 22:13
Witam

Oto moja relacja:

Rakiety bardzo mi sie przydaly, i w zadnym momencie wyjazdu nie zalowalem, ze mam je przy sobie. Na szlaku Dolzyca - Jaworzec, rzeczywiscie nie przetartym, nie byloby mozliwe przejscie nawet kilunastu metrow bez tego cudownego sprzetu (mokry snieg o pokrywie ~50cm). Na pozostalych bylo podobnie (z wylaczeniem szklaku na Mala Rawke, gdzie snieg byl zmarzniety i mozna bylo przemieszczac sie bez rakiet).

A co do pogody w Bieszczadach... Doswiadczylem tego na wlasnej skorze, jak calkowicie jest nieprzewidywalna.
Przykład: Po zapoznaniem sie z komunikatem GOPR-u dotyczacego pogody na Polonienie Carynskiej, postanowilem wykorzystac dobre warunki i przedostac sie do Berezek. Okazlo sie, ze mialem przyjemnosc spacerowania (a momentami podfruwania) na Poloninie Carynskiej przy wietrze 32 m/s!!! i silnym zamgleniu (komunikat GOPR-u mowil o slabym wietrze i o sredniej widocznosci). Z kolei dzien wczesniej piekna sloneczna pogoda, brak wiatru i swietna widocznosc, dzieki ktorej z Malej Rawki ujrzalem Tatry.

Bylem pierwszy raz w Bieszczadach i na pewno tam powroce za rok, jednak juz z innym nastwieniem - nie bede mysal o tym wyjezdzie jak o wyprawie typu "chodzenie po pagorkach", lecz jak o wyprawie w bardzo trudne i niebezpieczne gory.

Ach te Bieszczady... Maja swoj niepowtarzalny klimat. Poza tym ta atmosfera w schroniskach, ktorej nie spotkalem w zadnych innych polskich gorach; polecam Jaworzec, pod Mala Rawka i Kolibe.

Pozdrawiam

Henek
26-02-2007, 14:34
Pogoda w Bieszczadach ?
W północnej części (linia Lutowiska- Baligród i na północ) jest wiosna. Nie ma śniegu. Krowy się pasą na łąkach.
W południowym obszarze leży niewielka warstwa twardego zbitego śniegu.
Śnieg leży zarówno w lesie jak i na połoninach.
Na butach chodzi się jak w lecie. Śnieg się nie zapada.
Główne szlaki przetarte niczym autostrada.
W Siekierezadzie brak wolnych miejsc. Trzy autokary na parkingu przywiozły turystów aby pokazać najciekawsze atrakcje tej krainy.

gregor81
28-02-2007, 13:29
Witam, czy wie ktos może jaka jest pogoda i warunki na przejściu Komańcza- Cisne i ewentualnie jeszcze dalej w okolicach Cisnej, Wetliny, Połoniny o Tarnice nie smiem pytać....

Pozdrawiam,

mariuszb
13-03-2007, 12:26
Witajcie!

Jakie warunki śniegowo-błotne zastanę w Bieszczadach w dniach 15-18 marca (czyli koniec bieżącego tygodnia). W kamerkach widać zielone łąki, ale co mogę zastać na połoninach?

Pytam w kontekście koniecznego do zabrania sprzętu - rakiety? raki? kijki?

Dzięki!

Jabol
13-03-2007, 12:44
mniemam ze załapiesz sie jeszcze na wodę w proszku na połoninach...:razz:
ad.pyt 2 kijki:razz:

mariuszb
13-03-2007, 12:45
Ale ile tego proszku? Bo jak mam się zapadać po dupę, to wolę piwo w Jaworzcu. :)

Jabol
13-03-2007, 12:49
hmm... żebyś mnie nie przeklinał wybierz lepiej piwko:)))

mariuszb
13-03-2007, 13:18
Żarty żartami, a piwo piwem. Gdyby jednak ktoś z Was ostatnio tam wędrował, to chętnie poznam refleksje na temat warunków przejścia, np. z Jaworzca do Chatki P.

mariuszb
13-03-2007, 13:56
Nie mogę wyedytować postu, więc dopytuję: stuptuty konieczne?

TQT
13-03-2007, 20:08
stuptuty to myślę minimum.
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=1905&page=56 - tu masz aktualne foty (trasa inna, ale ogólnie ukazuje warunki)
jakby co, to pytaj tutaj o warunki turystyczne: bieszczadzka@gopr.pl (bieszczadzka@gopr.pl)
pozdr
ps. jadę w ten pt, a wracam pt lub nd (się zobaczy) :D dlatego daj znać jak dostaniesz jakieś info od gopr

Polej
13-03-2007, 21:08
Nie mogę wyedytować postu, więc dopytuję: stuptuty konieczne?

http://pogoda.onet.pl/2263,gopr_stacja.html
Chyba jednak tak :wink:

janesko
13-03-2007, 23:25
Przepraszam, co to są "stuptuty"

bertrand236
14-03-2007, 08:45
Przepraszam, co to są "stuptuty"

Proszę bardzo

mariuszb
14-03-2007, 11:13
Na szczęście szybko tego śniegu ubywa - wczoraj gopr podawał na wetlińskiej chyba coś koło 45, dziś 38, czyli jutro 31, a w piątek tylko po łydki... :D

Polej
14-03-2007, 12:08
Na szczęście szybko tego śniegu ubywa
Poczytaj jeszcze relację WojtkaR :
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3394&page=5

janesko
14-03-2007, 14:39
No coż, czy w takim wypadku jest sens jechać teraz : 17 marca sobota - planuję Ustrzyki Górne /pierwszy raz/ - czy sa jakieś szlaki , zeby robić wycieczki całodzienne będąc stacjonarnie w UG - przy czym nie jestem wyczynowcem i nie mam takich aspiracji.
Po prostu nie chce mi się jechac znowu do Zakopca /kilkanascie razy/ czy Krynicy Górskiej.
Rozważam jeszcze Ustroń - Czantoria - schronisko na górze - to mniej więcej to na co mnie stać, tak więc chciałbym być męższczyzna i jechac w Biesy ,ale chcę wrócić żywy.

lucyna
14-03-2007, 15:47
Zawsze jest sens jechać w Bieszczady. Całodzienną eskapadą może być przejście Połoniny Caryńskiej. Nie wiem jakie są tam warunki, zresztą mogą zmienić się w ciągu tych kilku dni. W sobotę mamy szkolenie przyrodnicze ale kolega wybrał fajną, łatwą trasę wokół Lutowisk zwaną szumnie ekomuzeum trzech kultur. Jeżeli jesteś samochodem to możesz pojechać do Mucznego i tam pospacerować np. Tarnawa-Dźwiniacz.

TQT
14-03-2007, 16:05
Łooo...
WojtekR straszne rzeczy tu wypisuje... Na granicznym aż 2m śniegu! No to chyba psi zaprzęg będzie potrzebny!!
No to pogoda kiepska :(

mariuszb
19-03-2007, 11:24
Byłem, wróciłem i jest tak:
Połowa marca to w Bieszczadach takie nie-wiadomo-co. Zbocza i łąki w dolnych partiach dolin, poniżej krawędzi lasu aż do drogi są praktycznie bez śniegu. Ale już w lesie zaczyna się warstwa śniegu 30 cm i wyżej do 50 cm, w nawianych miejscach z metr. Przejście z Małego Jasła przez Jasło na Okrąglik to zapadanie się w śniegu po kolana i czasem po pas. Bez rakiet lub nart ciężki temat. Droga z Przełęczy nad Roztokami do Roztok to też śnieg do połowy łydek. Na połoninach znacznie lepiej - śnieg zbetoniony, idzie się całkiem przyjemnie (odcinek Chatka Puchatka - Osadzki Wierch). Droga do bacówki pod Małą Rawką pod śniegiem. Wejście na Rawki - najlepiej w rakietach.
P.S. Wielka Rawka dała nam trochę po dupie. Rozpętała się kurniawa, bardzo silny wiatr i śnieg zacinający w poliki. Kopuła całkiem zbetoniona, widoczność na parę metrów. W zasadzie dało się wejść głównie dzięki przednim zębom w rakietach - bolce na całej powierzchni już niewiele dają, bo tam zbyt duże nachylenie. W sumie idealnie byłoby mieć raki i czekan.

janesko
19-03-2007, 18:31
Zatem moje pytanie : czy jest sens w marcu w bieszczady , miało sens.
Trzeba poczekać do maja, tak mi sie cos wydaje.

Browar
19-03-2007, 20:55
Zatem moje pytanie : czy jest sens w marcu w bieszczady , miało sens.
Trzeba poczekać do maja, tak mi sie cos wydaje.

Najlepiej poczekać do maja 2047 roku

Polej
19-03-2007, 22:47
W 2012 i tak będzie koniec świata. :wink:

wojtek legionowo
19-03-2007, 23:05
ja się nie zastanawiam czy jest sens,tylko jadę równiez pogoda mnie nie interesuje.

mariuszb
20-03-2007, 11:03
Oczywiście że jest sens! Pobyt udał się doskonale i żal było odjeżdżać... :)

agniecha
03-04-2007, 13:50
a jak wygląda trasa na Tarnicę z Wołosatego albo Mucznego?

Henek
03-04-2007, 13:57
Ta trasa o którą pyta Agniecha jest w porządku.
Większym porządku niż latem. Sucho , czysto i przyjemnie.

Henek
12-11-2007, 19:20
Dzień narodowego świętowania aura bieszczadzka wykorzystała na zmianę wizerunku z jesiennego na zimowy.
W tzw Wysokich Bieszczadach śnieg zalega nie tylko na drogach ale przede wszystkim w lasach i na połoninach.
W dolnych partiach leśnych jest to tylko 20 cm , ale wyżej , na granicy lasu zalega śniegu po kolana.
W ostatnią niedziele nieliczne osoby próbujące wejść na Rawki odbijały sie od granicy połonin.
Jedynie chłopaki ze SG dawali sobie radę (cwaniaki - na rakietach)

Henek
13-04-2008, 23:10
aktualna pogoda ?
Wiosna zatrzymała się na poziomie 900 m npm. Powyżej tej granicy zalegają duże łachy śniegu (szczególnie na północnych stokach). Żadna zielenina się nie przebija. Wedrowanie połoninami jest wiec szaro-bure i wcale tego nie ubarwia porywny, przenikliwie zimny wiatr. Dziś na Rawkach spadło 3 cm śniegu.
Co innego poniżej wspomnianej granicy. Tam wiosna wkroczyła odważniej. W lasach wyskoczyły kwiatki a na obwodnicę żaby. W okolicy Dołżycy poległy masowo. Pewnie szły na jakąś imprezę. Ale dlaczego asfaltem ?

robines
14-04-2008, 21:53
Od wczoraj jestem w UG. Pogoda jest wyborna-dzisiaj z Halicza wróciłem opalony jak murzynek.W górze jest jeszcze dość dużo śniegu(dużo więcej niż w zeszłym roku o tej samej porze).Co najważniejsze ludzi brak-wczoraj jedna osoba(rejon Caryńskiej),dzisiaj dwie.

agniecha
15-04-2008, 10:37
Ehhh jak to czytam to tylko mi się marzy, żeby się tam wybrać w końcu :):)

slawek_s1
23-04-2008, 10:31
Witam, na sam początek chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowy na forum i to mój pierwszy post.

Wybieram się w bieszczady 26 kwietnia, mam zamiar odwiedzić połoniny, rawkę, oczywiście tarnicę i może wdepne na szlak graniczny, wie może ktoś jaka pogoda obecnie tam panuje no i jaką zapowiadają na długi weekend.

pozdrawiam wszystkich

peruwianka
25-04-2008, 09:32
dla mnie taka pogoda na tydzień z góry to raczej wróżenie z fusów....ale z drugiej strony sama bym chciała wiedzieć jak to będzie z pogodą w weekend majowy:smile:
może ta strona Ci coś podpowie: www.pogodynka.pl (http://www.pogodynka.pl)
i miłego pobytu w Bieszczadach życzę!!!

majka777
26-05-2008, 17:52
Dziś ciepło i bez opadów, jutro jeszcze cieplej i najważniejsze - wszystkie znaki na niebie wskazują ;), że zapowiada się piękny weekend. Bosssko...

Trauma
14-06-2008, 13:42
Jak dzisiaj wygląda pogoda w Bieszczadach?

Jagoda
14-06-2008, 14:34
Swieci słońce, wieje wiatr i chłodno.

Trauma
14-06-2008, 15:03
Oby jutro było ładnie :)

Recon
25-11-2008, 00:08
24 listopada 2008 r. GOPR przestrzega turystów przed wędrówkami
W górach panują fatalne warunki turystyczne. Wiatr wieje od 90 do 120 km na godzinę!
W niektórych partiach połonin leży już półtora metra śniegu, a w rejonie Wielkiej Rawki obowiązuje pierwszy stopień zagrożenia lawinowego.
Dziś rano na Połoninie Wetlińskiej temperatura spadła do 11 stopni poniżej zera. W dodatku wieje tak mocno, że idąc z łatwością można stracić równowagę. Co to oznacza?
- W żadnym razie nikt nie powinien wybierać się na górskie szlaki - przestrzega Waldemar Olszewski, dyżurny ratownik GOPR w Sanoku. - W takich warunkach bardzo łatwo zgubić drogę i wychłodzić organizm.
Mimo że w niedzielę w paśmie połonin było spokojniej niż dziś, to i tak turyści najedli się strachu.
- Zabłądzili, na szczęście mieli telefon komórkowy i zadzwonili do nas po pomoc - informuje Waldemar Olszewski. -Nikomu nic się nie stało, ale to nauczka, by nie lekceważyć zimą gór.
http://www.odkryjbieszczady.pl/

A lekko tydzień temu miałem jeszcze taką ładną pogodę :)

Henek
30-11-2008, 19:37
Niech nikogo nie zmylą promienie słoneczne oświetlające dzisiaj niektóre partie Lutowisk. Niech nikogo nie zmylą zielone miejscowe łąki be krzty śniegu.
ON JEST
i czaji się.
Zaczajił się skrycie układając się na połoninach. Porobił zasadzki sięgające kolan, w lasach wymieszał się z wodą tworząc przemaczającą bryję.
A do tego jego kumpel wiatr pozwiewał wszytkich turystów (razem z przewodni(cz)kami.
Pozostał spokój i widoki siegające poza Pasmo Pikuja.
Tak, było dzisiaj.

Recon
13-12-2008, 01:42
11 grudnia 2008 r. Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego
W górnych partiach Bieszczad obowiązuje pierwszy, w pięciostopniowej rosnącej skali, stopień zagrożenia lawinowego - poinformował ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR, Radosław Sikora. - Zagrożenie lawinowe dotyczy przede wszystkim masywów Małej i Wielkiej Rawki, Szerokiego Wierchu i Połoniny Caryńskiej - powiedział ratownik.
W ocenie GOPR, w całym paśmie Bieszczad warunki turystyczne są trudne.
W czwartek rano na Połoninie Wetlińskiej było 2 stopnie mrozu. Na połoninach leży średnio ok. 20 cm zmrożonego i przewianego śniegu. Wieje bardzo silny wiatr, a widoczność dochodzi do kilkunastu kilometrów.
W położonych niżej miejscowościach pokrywa śniegu wynosi ok. 1 cm. W Ustrzykach Górnych i Cisnej rano termometry wskazywały 3 stopnie Celsjusza powyżej zera.
PAP

krzychuprorok
22-12-2008, 11:00
Witam. Czy ktoś był ostatnia na Połoninach? Jak wygląda sytuacja ze śniegiem? Czy jest tylko świeży śnieg, czy zostało pod nim coś starego? Myśle o wybraniu sie na skitury.

Recon
22-12-2008, 13:52
http://pogoda.onet.pl/2263,gopr_stacja.html
Połonina Wetlińska
Poniedziałek, 22.12.2008warunki narciarskie b. trudne, grubość pokrywy śnieżnej 35cm, temperatura -6 st., widoczność ograniczona do 100 m, opady sniegu, słaby wiatr porywisty (Pd), warunki turystyczne b. trudne, warunki rowerowe b/d, warunki wspinaczkowe b/d, uwagi północne stoki z dużą ilością śniegu nawianego - I st. zagrożenia lawinowego. Prosimy o zachowanie ostrożności.

marcins
22-12-2008, 16:59
Pogoda fatalna. Dowaliło śniegu a pod spodem rozmoknięta błotnista breja... W niskich partiach pada deszcz ze śniegiem, wyzej tak od 500-550m sypie śniegiem - chwilami dość mocno.

Recon
22-12-2008, 20:22
http://www.odkryjbieszczady.pl/

22 grudnia 2008 r. Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego
GOPR ogłosił pierwszy stopień zagrożenia lawinowego. W niektórych partiach połonin pokrywa śniegu przekracza metr, w miejscach nawianych może go być nawet do półtora metra.
Warunki do uprawiania pieszej turystyki są trudne.
– Chodzi się ciężko, ciągle sypie, widoczność jest ograniczona do 30-40 m –informuje Witold Goleniowski, dyżurny ratownik GOPR w Ustrzykach Górnych. –Odradzałbym też wycieczki w góry na nartach ski-tourowych, lepiej poczekać aż pogoda się ustabilizuje.
Mimo to turyści wędrują.
- Nie jest ich wielu, ale dobrze, że przed wyjściem na szlak zgłaszają nam swój zamiar i dokładną trasę – mówi Goleniowski. – W razie kłopotów będziemy wiedzieć, gdzie ich szukać.
W weekend nie doszło do poważniejszych interwencji. Jedynie w piątek wieczorem goprowcy musieli szukać trójki turystów z Mielca, którzy zabłądzili w leśnym masywie Laworty w Ustrzykach Dolnych. Wyszli na wycieczkę bez latarki, a gdy zapadł zmrok, zgubili drogę. Zadzwonili po pomoc z telefonu komórkowego. Goprowcy sprowadzili ich bezpiecznie do bazy noclegowej.

Recon
30-12-2008, 14:59
http://wiadomosci.onet.pl/1888289,11,item.html

Z bieszczadzkich połonin widać szczyty Tatr
Z połonin w Bieszczadach można było dziś rano obserwować szczyty Tatr, oddalone w linii prostej o ok. 180 kilometrów - poinformował ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR, Wojciech Rybak.

- W Bieszczadach występuje inwersja powietrza - wysoko w górach jest cieplej niż w dolinach - dodał Rybak. Rano na Połoninie Wetlińskiej było minus 9 stopni Celsjusza. W tym samym czasie w położonych znacznie niżej Ustrzykach Górnych, Woli Mchowej i Cisnej notowano 14 - 19 stopni mrozu. Minus 20 stopni było we wtorek o godzinie siódmej rano w Stuposianach, miejscowości, gdzie notuje się najniższe temperatury w Polsce. .onet-ad-main2-box { display: none }

Powyżej górnej granicy lasu leży średnio ok. 65 cm przewianego i zmrożonego śniegu. Natomiast w bieszczadzkich dolinach pokrywa śnieżna ma grubość 30-40 cm.

W górnych partiach Bieszczad obowiązuje drugi - w pięciostopniowej, rosnącej skali - stopień zagrożenia lawinowego. Zagrożenie lawinowe występuje głównie w masywach Tarnicy, Małej i Wielkiej Rawki oraz Szerokiego Wierchu.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wyciągi narciarskie pracują m.in. na zboczach Gromadzynia, Laworty i Małego Króla w Ustrzykach Dolnych, w Chyrowej k. Dukli, w Karlikowie k. Bukowska, Bystrem k. Baligrodu, Puławach k. Rymanowa, Weremieniu k. Leska oraz w Arłamowie.

vm2301
23-01-2009, 15:06
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090122/BIESZCZADY/808795791

:(

krzychuprorok
08-03-2009, 20:14
Cześć. Czy orientuje sie ktoś jak jest ze śniegiem na szlaku Cisna - Jasło - Fereczata - Smerek (ewentualnie na Chryszczatej, Łopieniku) Wiem że po odwilży śniegu dużo ubyło. GOPR podaje, że w Cisnej jest 14 cm śniegu a czy wyżej w lesie jest go znacznie więcej?? czy patyki nie wystają? Pytam, bo najlepsze informacje są z "pierwszej ręki" Chciałbym wybrać się na tury a nie chce jechać w ciemno bo z Krakowa jest kawałek. Za wszelkie informacje będe bardzo wdzięczny.

philosopher
22-03-2009, 21:44
Wie ktoś jakie są aktualnie możliwości pokonywania pieszo odcinków w Bieszczadach Wysokich (Połoniny etc.)? Dzięki za info :)

krzychuprorok
22-03-2009, 21:54
Ostatnio dopadało śniegu. Pieszo będzie się źle chodziło.

agniecha
27-03-2009, 17:30
słyszałam, że Biesach jeszcze dużo śniegu... ale jak "dużo" jest tego "dużo"?

Eggstwo
30-03-2009, 19:29
Przyłączam się do pytania - kamerka w Lutowiskach co nieco zdradza, ale mnie interesuje rejon Zatwarnicy. Wyjazd trzeciego kwietnia wisi w powietrzu - a już straciłem nadzieję :-).

Jabol
30-03-2009, 19:33
w sobote wiał halny... woda w proszku powoli przechodzi w stan płynny i spływa coraz śmielszymi a czasem juz nawet bezczelnycmi potokami... Im bliżej równika a dalej od bieguna północnego sniegu zalega więcej:) tyle że lekko oklapł w słońcu i deszczu

Eggstwo
30-03-2009, 20:53
Dziękować.
A już w sobotę ma być 18 stopni - przy bezchmurnym niebie będzie i wiecej pewnie. Choćbym miał na piechotę drzeć - muszę być w Bieszczadach w ten łikend.
Tak się śmieje moja gęba: :grin:

robines
31-03-2009, 12:01
No to się w błotku pobawisz! Błotko nigdzie tak nie smakuje jak w Bieszczadzie...

sq5jrv-mario
02-04-2009, 16:15
Witajcie.
Byłem w Biesach w terminie 26 - 31 marca i było pogodnie; gdzie nie-gdzie chmurki; w piątek była śnieżyca, ale na Wetlińskiej.
Zdjęcia z tego pobytu są tutaj: http://picasaweb.google.com/sq5jrv/Biesy2009#
Pozdrawiam.

Zawislaczka
08-04-2009, 21:03
Witajcie.
Byłem w Biesach w terminie 26 - 31 marca i było pogodnie; gdzie nie-gdzie chmurki; w piątek była śnieżyca, ale na Wetlińskiej.
Zdjęcia z tego pobytu są tutaj: http://picasaweb.google.com/sq5jrv/Biesy2009#
Pozdrawiam.

Z przeslanych zdjec widac, ze dwa tygodnie temu w Bieszczadach byl srodek zimy. Jak teraz wygladaja gory? Czy jest sens jechac tam teraz z rowerami? Obawiam sie, ze gory moga byc sliskie i mokre...
Pozdrawiam,
Agnieszka

sharp
17-04-2009, 10:46
Serwus.Muszę podbić wątek..

Interesują mnie warunki szlakowe w okolicach Połonin i Tarnicy tzn konkretnie czy cały śnieg już spłynął, jak dużo błota, jakie temperatury w nocy i rano, czy to przypadkiem nie przymarza..Wybieram się od około 20 kwietnia za każdą informację będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam, z góry dzięki i do zobaczenia na szlaku :)

shrek
27-04-2009, 16:23
dzieńdoberek :D pisze z zapytaniem czy ktoś się orientuję jakie warunki panują na szlakach w biesach ?? jest jeszcze błotko czy szlaki można przejść w miarę sucho ?
za wszelkie info z góry dzięki :))

p.s. bym był zapomniał troszke śniegu jest jeszcze gdzie niegdzie ?? (mam nadzieje) :D

sharp
27-04-2009, 17:31
Wróciłem wczoraj wieczorem, pogoda fan-tas-tycz-na :D Praktycznie zero błota na szlakach (byłem na Smereku z Wetliny, połoninach, Bukowym Berdzie, Tarnicy od Wołosatego niebieskim i czerwonym) Podobno jedynie na podejściu na Rawki troszeczkę błota zostało..
Śniegu troszkę jest na północnych stokach ale poza ścieżkami, wyjątek - na którymś zejściu od strony Przełęczy Goprowców w stronę Bukowego Berda jest dziesięciometrowy płat chrupkiego śniegu który trzeba przejść i z 10 metrów dalej ścieżka jest troche błotnista..
W nocy i nad ranem przymrozki.., w każdym razie pierwszej nocy (we wtorek tydzień temu) olawszy sprawy kołnierza termicznego w śpiworze i nakladania czapy na noc obudziłem się w nocy z głową przymarzniętą do podłogi namiotu :wink:
Ludzi na szlakach na tygodniu malo, wyjątek to młodzieżowe wycieczki autokarowe w okolicach łatwo dostępnych schronisk (Chatka Puchatka, pod Rawkami) na weekend było trochę więcej turystów..
Jeśli pogoda się nie zmieni i nie będzie padać to warunki do łazikowania na 5 :smile: Pozdrawiam Maciek.

PS:OT jeśli ktoś planuje nocleg w Kremenarosie to nici z tego bo jakiś remont czy cuś..

shrek
27-04-2009, 20:59
wielkie dzięks sharp za te infotmacje, dla mnie są one świetne, wybieram się w biesy jutro ewentulanie we srode i zostaje do poniedziałku włącznie mam nadzieję :D. oby pogoda się utrzymała :D
a propo Kremenarosa to niewiesz czy sie wyrobią z remontem na dniach?? zamierzałem tam wpaść a teraz trudno sie mówi ale to nic będzie większy spontan :D:D:D

BastekM
31-05-2009, 11:02
Od 3 dni deszczowo i chłodno.
No ale po 2 miesiącach suszy to kiedyś deszcz musiał zacząć padać. ;-)

A wczoraj (30 maja!) połoniny wyglądały jak poniżej. Słabo widać ale widać. Dodam że nie był to szron. :D

marcins
23-06-2009, 19:41
Padało, pada i ma padać jeszcze przez bardzo długi czas ;)

szudaj
24-06-2009, 00:27
to wiemy, wszędzie o tym trąbią... ja jednak mam zamiar się wybrać w Bieszczady. nie orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja na szlakach w rejonie Cisnej? :smile:

marcins
25-06-2009, 00:55
Dolało w okolicach Olszanicy, Paszowej i Wańkowej. Jutro zapodam jakieś fotki....

marcins
25-06-2009, 01:09
Droga z Olszanicy w stronę Wańkowej - środa 24-06-2009

beata_osial
25-06-2009, 12:37
Ktoś może wie jak jest teraz w Teleśnicy? Jak drogi dojazdowe ? W poniedziałek mam tam jechać i zasatanawiam się czy nie będzie problemów z dojazdem i pobytem tam. Proszę dajcie znać bo wybieram się w podróż z dzieciakami i to ważne.

mariush64
26-06-2009, 07:33
Witam.Jutro skoro świt wybieramy sie z żoną do Lutowisk. Dzisiaj rano podawali w tv że kilka wiosek na podkarpaciu jest podtopionych.Czy można bezpiecznie dojechać??. Jadę z Łodzi na Sanok i dalej na UG.Pozdrawiam

Jabol
26-06-2009, 10:44
Dojedziecie, jak będziecie słuchac TiVi to będziecie zimą w sandałach chodzić. w zeszłym roku pismaki zrobili taką straszną powódź z rozlewiska sanu ze ludzie odwoływali urlopy w Bieszczadach...

marcins
26-06-2009, 19:58
Wczoraj podlało w okolicach Gruszki...
A dziś burza wraca z drugiej strony.

marcins
26-06-2009, 20:39
Kilka zdjęć ze środy jeszcze - okolice Olszanicy i Paszowej:

Basia Z.
29-06-2009, 01:08
A ja byłam w Bieszczadach 3 dni - od piątku do dziś i było po prostu przepięknie.
Burza była tylko w piątek ok 19 ale szybko minęła.
Rejs statkiem po zalewie Solińskim - w sobotę ok 16 przy przepięknej pogodzie.

Za to dziś już za Chrzanowem na A4 ok godz. 20 dorwało nas istne oberwanie chmury.

Pozdrowienia

Basia

P.S.
Muszę pojechać w Bieszczady w październiku :-) teraz niestety patrzyłam na góry tylko z dołu.

luka
29-06-2009, 14:45
Witam jaka pogoda jest dzisiaj nad Soliną??? Proszę o szybka odpowiedź. Z góry dziękuje

Bieszczaders
29-06-2009, 16:09
Witam jaka pogoda jest dzisiaj nad Soliną??? Proszę o szybka odpowiedź. Z góry dziękuje

Poranek był upalny, ok 14:00 padało ale już się przetarło i powinno się tak utrzymać do końca dnia:)

Dla nowicjusza na forum jak nie wiadomo od czego zacząć to najlepiej o pogodzie:)

www.przewodnik-beskidzki.za.pl (http://www.przewodnik-beskidzki.za.pl)

marcins
29-06-2009, 16:14
Eee tam nie bajerzcie...
Pada dalej i grzmi.

Bartosz85
06-07-2009, 18:49
Czesc. Jaka jest teraz pogoda w bieszczadach (cisna wetlina) wybieram sie w ten czwartek i nie wiem czego sie spodziewac. Pozdrawiam

don Enrico
06-07-2009, 19:58
Witaj Bartoszu na forumie.
Pytasz jaka będzie pogoda we czwartek.
Otóż z całą pewnością odpowiem ci, że pogoda będzie świetna , ale tylko dla tych którym w duszy gra nutka bieszczadzka
a dla pozostałych będzie zła, czyli albo za gorąco, albo za zimno, albo będzie padał deszcz, albo będzie brakowało deszczu, albo nie będzie taki jak miał być.(smerf maruda),

Bartosz85
07-07-2009, 11:28
a jak jest teraz??

Wojtek1121
07-07-2009, 16:42
Teraz w Cisnej świeci słońce, były przejściowe opady deszczu.

goosiak
07-07-2009, 22:48
Witam! jaka pogoda sie szykuje w polanczyku na sobote i niedziele?:)

Bartosz85
07-07-2009, 22:56
Dzieki za odpowiedz. Mam nadzieje ze od czwartku bedzie mniej deszczu a wiecej slonca. Pozdrawiam

Mery
03-08-2009, 23:43
Pogoda jest w całej Polsce podobna. I w Bieszczadach trzeba uważać.
Przy okazji w innym wątku były gdzieś takie ładne zdjęcia kilku odważnych na Tarnicy...

Piorun trafił w grupę pięciu turystów na Połoninie Wetlińskiej w Bieszczadach Zachodnich. Dwoje zostało rannych, stan jednego mężczyzny jest ciężki. Informację dostaliśmy na platformę Kontakt TVN24.
Do wypadku doszło w poniedziałek po południu na Połoninie Wetlińskiej. Piorun trafił w pięcioosobową grupę turystów i poraził dwoje z nich. Zostali przetransportowani śmigłowcem do szpitala w Sanoku.

Jak poinformowali tvn24.pl ratownicy bieszczadzkiej grupy GOPR-u, jedna osoba odniosła ciężkie obrażenia zagrażające życiu. Druga została lżej ranna. Pozostałe trzy osoby nie wymagały pomocy lekarskiej.

http://www.tvn24.pl/-1,1613032,0,1,piorun-porazil-turystow,wiadomosc.html