PDA

Zobacz pełną wersję : Kielnica i oklice Co zwiedzić? + 3 letnie Dziecko

gajek
10-07-2007, 15:04
Witam,

Wybieram sie do miejscowosc Kielnica.
Aż wstyd sie przyznać ale bede 1-y raz w Bieszczadach:)
Co moge zwiedzic w oklicy średnio do 50/60km.
Tylko nie chce jakiś ekstremalnych wypraw bo wybieram sie tam z 3-latkiem.

Proszę o informacje,

pozdrawiam

bertrand236
10-07-2007, 15:09
Witaj na forum.
Coś mi sie widzi, ze zacząłeś od wpadki. A może ja sie mylę. Wydawało mi sie że trochę znam Bieszczady, a tu nowość - Kielnica. Niestety nie wiem gdzie to jest i co można w promieniu 60 km od niej zobaczyć. Czy jesteś pewien tej nazwy????
Pozdrawiam

Marcowy
10-07-2007, 15:30
Stawiam na Kalnicę :-)
Witaj na forum

bertrand236
10-07-2007, 15:42
Tylko którą?
Pozdrawiam

eldoopa
10-07-2007, 19:17
stawiam na tą między Cisną a Wetliną :) miejsc ciekawych i punktów wypadowych jest tam mnóstwo bo Kalnica leży między 'połoninami' a masywem łopiennika i durnej. Niedaleko znajdują sie wspomniana CIsna i Wetlina, trochę dalej Ustrzyki, zwiedzania co nie miara, tylko nie wiem czym by tutaj zainteresować takiego małego brzdąca :P Nie jestem pewien czy zainteresuje sie starymi cerkwiami itp...
Proponuję przy ładnej pogodzie wycieczke (spacer) do bacówki Jaworzec - ślicznie położona. Można wybrać sie do Wetliny i posiedzieć nad wetlinką, można samochodem wybrać sie nad Sine Wiry, wszystko niedaleko od Kalnicy.
Przydałby się tu jakis profesjonalny przewodnik znający zainteresowania 3-latków :)
Wydaje mi się ze najlepiej spodobała by się dzieciakowi Solina, miejscowość i jezioro, tama itp.

naja naja
10-07-2007, 19:49
stawiam na tą między Cisną a Wetliną :) miejsc ciekawych i punktów wypadowych jest tam mnóstwo bo Kalnica leży między 'połoninami' a masywem łopiennika i durnej. Niedaleko znajdują sie wspomniana CIsna i Wetlina, trochę dalej Ustrzyki, zwiedzania co nie miara, tylko nie wiem czym by tutaj zainteresować takiego małego brzdąca :P Nie jestem pewien czy zainteresuje sie starymi cerkwiami itp...

Mam pytanie. Gdzie znajdują się w owej okolicy wspomniane przez Ciebie cerkwie?

bertrand236
10-07-2007, 21:35
W promieniu 50-60km są przecież...:wink:

Basia Z.
11-07-2007, 07:49
Przydałby się tu jakis profesjonalny przewodnik znający zainteresowania 3-latków :)
Wydaje mi się ze najlepiej spodobała by się dzieciakowi Solina, miejscowość i jezioro, tama itp.

Ponieważ ze swoimi dziećmi byłam dłużej w Wetlinie, kiedy jeden miał lat 9,5 a drugi 4,5, więc mogę polecić wycieczkę na Połoninę Wetlińską (z Przełęczy Orłowicza zbiegali tak, że nie mogłam ich dogonić). Dalej byliśmy wtedy na Małej i Wielkiej Rawce i schodzili znów do Wetliny (bardzo im się podobało schronisko). Oprócz tego mnóstwo czasu spędzaliśmy po prostu nad potokiem, gdzie z kamyków budowali zamki i chlapali się wzajemnie.

Dziecko o 1,5 roku młodsze i nie wprawione w chodzeniu po górach tak jak wtedy moje dzieci może mieć problem z przejściem tak długich tras, więc polecam raczej krótsze spacery - np. tylko podejście do "Chatki Puchatka" i zejście z powrotem tą samą trasą, lub tylko do schroniska na MAlej Rawce i z powrotem.
Obie wycieczki wymagają podjazdu samochodem, lub busem.

Z krajoznawstwa (ale dużo bardziej odległe i już nie Bieszczady) byli zachwyceni skansenem naftowym w Bóbrce.

Myślę ze na pewno spodoba się również rejs statkiem po Zalewie Solińskim, a w którejś ze stadnin - przejażdżka na kucyku. Ale nie wiem które stadniny oferują takie atrakcje.

3-latkowi nie trzeba specjalnie dużo do szczęścia.:smile:

Pozdrowienia

Basia

gajek
11-07-2007, 08:06
rzeczywiście chodzi mi o Kalnicę :)

bertrand236
11-07-2007, 08:08
Jeszcze raz. Którą?
pozdrawiam

gajek
23-07-2007, 19:00