PDA

Zobacz pełną wersję : Bieszczady-tatry bicie rekordu linku wi-fi

phantom22
24-08-2007, 13:46
witam ! nie wiem czy to dobry dzial ale zaryzykuje !
We wrzesniu ekipa www.wififorum.pl (http://www.wififorum.pl) wybiera sie w Bieszczady aby bić rekord polski linku wi-fi i pierwsze połączenie chcemy nawiązać połonina wietlinska - tatry, wiem ze widać tatry z połoniny wietlinskiej przy dobrej pogodzie (akorat ta nie jest wymagana do tego przedsięwzięcia bo w ruch pojda GPSy) ale mam pytanie do znawców gor ;) który szczyt tatr jest ze tak powiem najbardziej widoczny z bieszczad ( chodzi mi o wybicie szczytu jakiejs tam gory w tatrach wzgledem bieszczad), najlepiej zeby bylo to jak najbardziej "ucywilizowana "gora bo trzeba troche sprzetu na nia wytachac ;) a moze jest lepsze miejsce w bieszczadach z kyorego widac tatry lepiej ?

prosze o pomoc i zapraszam na wieczorne ognisko po sukcesie ktory naapewno osiagniemy ;)

Pozdrawiam !

lucyna
24-08-2007, 14:39
Ponoć widać Gerlach. Ponoć widać Tatry Bielskie.

phantom22
24-08-2007, 14:42
właśnie "ponoć" potrzebna mi pomoc kogoś kto potrafi rozpoznać te górki rzutem oka ;) najlepsza by była góra o małym stopniu trudności i po polskiej stronie tatr ;) czekam na dalsze rozwiniecie tematu i pozdrawiam !

lucyna
24-08-2007, 14:54
Skontaktuj się z: Wojtkiem Krukarem, Franiem Adamczykiem z BdPN lub Wojtkiem Wesołkinem z CIT w Sanoku. wątpię aby ktoś Ci tu odpowiedział.

phantom22
24-08-2007, 15:34
zasiegnelem rady u wyzej wymienionych panow, najlepiej widoczny szczyt z polonin jest lomnica po slowackiej stronie tatr ;)

lucyna
24-08-2007, 16:10
zasiegnelem rady u wyzej wymienionych panow, najlepiej widoczny szczyt z polonin jest lomnica po slowackiej stronie tatr ;)

Hmm nie prościej byłoby napisać, że chcesz zareklamować swoją imprezę.

Proszę Admina o dodanie jeszcze takiej fajnej ikonki, turlającej się główki. Sądzę, żeby taka właśnie buźka najlepiej podsumowała tę naszą dyskusję.

admin
24-08-2007, 16:34
Generalnie rekord został już pobity (http://hacking.pl/pl/news-6918-Pobito_rekord_przesylania_danych_na_odleglosc_w_te chnologii_Wi_Fi.html) :) No chyba że ten rekord chcecie również pobić. Ale wtedy Bieszczady <-> Tatry będzie zbyt małą odległością.
Jakby nie liczyć mamy jakieś 200 km w linii prostej.

MaxFM
24-08-2007, 20:34
Tu nie chodzi o zadna reklame, po prostu kol. chcial sie dowiedziec i sie dowiedzial. Diekujemy za pomoc, a co do rekordu to zostal pobity ale nie w Polsce :P a my przy okazji chcemy sie takze spotkac, powymieniac poglady i napic sie zimnego piwka. Goscie mile widziani ;)

phantom22
24-08-2007, 21:26
dokładnie, rekord został pobity ale nie w Polsce, to będzie nasze pierwsze podejście i zmierzenie sie z tym "wi-fi" , mysle ze to będzie test który utwierdzi wszystkich ze jesteśmy specjalistami jeżeli chodzi o fale radiowe ;) no dobra chcemy sie dowartościować :mrgreen: pozatym spotkanie sie społeczności wififorum.pl i wymiana poglądów,doświadczeń itp. nic nie chciałem reklamować tylko pomyślałem ze to forum będzie dobry miejscem na zadanie tego pytania , i dostałem odpowiedz która chciałem i pozdrawiam panów z Bieszczadzkiego Parku Narodowego którzy z mila chęcią nam pomogli ;)ps. juz wiem dlaczego przemyskie forum ma ten sam silnik :)

andrzej627
24-08-2007, 23:40
We wrzesniu ekipa www.wififorum.pl (http://www.wififorum.pl) wybiera sie w Bieszczady aby bić rekord polski linku wi-fi i pierwsze połączenie chcemy nawiązać połonina wietlinska - tatry
(...) zapraszam na wieczorne ognisko po sukcesie ktory naapewno osiagniemy ;)

Czy możesz podać jakieś szczegóły techniczne? Kiedy konkretnie to się odbędzie?

phantom22
25-08-2007, 01:06
prawdopodobnie wyjazd odbędzie sie 14 września (przynajmniej planowane jest aby ekipa "tatrzańska" i "bieszczadzka" była na miejscu wieczorem (tylko ze jak narazi w komplecie jest ekipa "bieszczadzka") tego samego wieczora ekipa bieszczadzka wyjdzie do chatki Puchatka gdzie zanocuje ze sprzętem (może załapiemy sie na inwersje i morze mgieł i dobra pogodę oraz zobaczymy tatry [w co bardzo wątpię :( ] jak nie to w ruch i tak pójdą GPSy i wliczenia katów wysyłania wiązki radiowej na łomnice) jako ze ekipa tatrzańska wyjedzie kolejka to wyrusza wczesnym rankiem.

jeżeli chodzi o sprawy techniczne to zostaną być może przeprowadzone 2 próby połączenia na częstotliwościach 2.4 GHz i 5 GHz w całej tej zabawie chodzi o to aby połączyć te dwa punkty ze sobą i wysłać jakieś dane oraz dokonać pomiarów wydajnościowych takiego połączenia co przyczyni sie na pewno do praktycznej wiedzy jeżeli chodzi o wyżej wymienione częstotliwości. Planowane jest użycie standardowych sprzętów używanych do budowy popularnych "radiówek" jednak sprzęty będą z górnych polek ;) do tego paraboliczne anteny które bardzo skupiają wiązkę i ja kierunkują ;) powiem tyle ze sygnał wysyłany na wyżej wymienionych częstotliwościach podlega poniekat prawom optyki ... prawie ;)

pozdrawiam i może ktoś sie dołączy do ekipy bieszczadzkiej z tego forum lub do tatrzańskiej ;)

Goska
25-08-2007, 01:23
Hmm nie prościej byłoby napisać, że chcesz zareklamować swoją imprezę.

:shock: :???:

phantom22
25-08-2007, 01:31
no co Wy znow z ta reklama to nie bedzie zadna impreza ! jakas mania czy co :/ kolega zapytal o strone techniczna to odpowiedzialem :/ albo zle zakumalem i nie potrafie czytac emotkow :D

Goska
25-08-2007, 02:04
Jeśli chodzi o mnie, to źle przeczytałeś :-). Udanej imprezy, a przy okazji bicia rekordu ;). Nieststey nie dołączę, bo będę w okolicy deczko później.
G

lucyna
25-08-2007, 07:41
:grin: Witajcie na forum. Udanej imprezy przy okazji bicia rekordu.:grin:

Dziękuję za rozwianie tajemnicy. Ilekroć pytałam się Kolegów jakie szczyty tatrzańskie widoczne są z Wetlińskiej to otrzymywałam prawie identyczną odpowiedź: Gerlach czy cóś.:wink:
Jeżeli macie więcej informacji to proszę podzielcie się nimi.

Krysia
25-08-2007, 11:15
) jako ze ekipa tatrzańska wyjedzie kolejka to wyrusza wczesnym rankiem.

;)
a wjedzie????
to juz sie skonczyl jej remont???

phantom22
25-08-2007, 12:59
Po słowackiej stronie gor chyba nie odbywaja sie zadne remonty, przynajmniej nic w informatorach nie znalazlem....

Krysia
25-08-2007, 15:41
aha
myslalam, ze mowisz o Kasprowym:lol:

phantom22
28-08-2007, 21:02
Informuje zainteresowanych ze obie ekipy są już w komplecie ! Na 99,9% (0.1% to wypadki losowe) Obie ekipy rozbija obozy 14 września 2007 roku odpowiednio: Bieszczady, pole namiotowe przy ośrodku PTTK w Wietlinie i Wsi Łomnica w tatrach słowackich, Chętnych poznania tajemnicy związanej z Wi-Fi czyli popularną radiówką zapraszamy na ognisko ;) Do eksperymentu zostaną prawdopodobnie wykorzystanie urządzenia Windstorm o mocy 200 mW oraz RB 133 z kartami o mocy 400 mW, link zostanie zestawiony przy pomocy anten ofsetowych Andrew ;) Celem jest poprawienie rekordu polski o około 60 km (dokładna odległość zostanie wyliczona na miejscu).

Pozdrawiam !

PeteR
05-09-2007, 12:55
phantom22, czekam na obfitą (foto)relację z 'imprezy'.
Pozdrawiam

PeteR

Basia Z.
05-09-2007, 17:43
właśnie "ponoć" potrzebna mi pomoc kogoś kto potrafi rozpoznać te górki rzutem oka ;) najlepsza by była góra o małym stopniu trudności i po polskiej stronie tatr ;) czekam na dalsze rozwiniecie tematu i pozdrawiam !

A możesz podać link do dowolnego w miarę wyraźnego zdjęcia Tatr z Bieszczadów ?
Postarałabym się pomóc.

Pozdrowienia

Basia

kamil.zeglarz
05-09-2007, 20:37
Witam.

Tu widok z Wetlinskiej:

http://www.bieszczady.pl/gallery.php?n=Tatry_widziane_po_zahcodzie_slonca_z e_szczytu_Roh_Polonina_Wetlinska_podczas_inwersji&catID=29&search=&imageNo=236

Pozdrawiam serdecznie, Kamil

Wolf
13-09-2007, 14:36
Witaj,

Sprawdziłem temat widoczności z Połoniny Wetlińskiej w narzędziu planistycznym, jakiego używam zawodowo. Wyniki potwierdzają przypuszczenia pozostałych forumowiczów - jest LOS (Line Of Site), czyli bezpośrednia widoczność do tatrzańskiej Łomnicy (załącznik). Niestety do teoretycznie łatwiej dostępnej i polskiej góry, czyli popularnego Kasprowego Wierchu, widoczności nie ma :sad: - profil również w załączeniu.
Tak więc, jeśli na Łomnicy skierujesz swoją antenę na azymut ok. 91 stopni, a na Połoninie Wetl. drugą na az. 271 stopni względem północy, to powinno nastąpić "zwizowanie" obu anten. Ważne na pewno będzie dobranie odpowiedniej mocy łącza, bo jego długośc wynosi ok. 170km.

Pozdrawiam i życzę powodzenia !:-P

Basia Z.
13-09-2007, 15:48
Witam.

Tu widok z Wetlinskiej:

http://www.bieszczady.pl/gallery.php?n=Tatry_widziane_po_zahcodzie_slonca_z e_szczytu_Roh_Polonina_Wetlinska_podczas_inwersji&catID=29&search=&imageNo=236

Pozdrawiam serdecznie, Kamil

Od razu się zastrzegam, ze nie jestem nieomylna i mogę się mylić, zwłaszcza że w takim oświetleniu panoramka jest trudna - nie da się wyróżnić poszczególnych planów.

Wg tego co widoczne - z lewej najwyższa część to grupa Łomnicy - najwyższej w tej grupie, w której z prawej strony tylko troszkę niższy widoczny jest również Durny Szczyt.
Na ich tle powinny być (być może widoczne przy innym oświetleniu) Tatry Bielskie.

Najwyższy szczyt w środkowej części to Gierlach - najwyższy szczyt tatrzański. Na prawo od niego - te dwa niższe ale wyraźne szczyty też wg mnie należą do Tatr Bielskich - są to Płaczliwa Skała i Hawrań.

Po większym obniżeniu z prawej strony to już Tatry Zachodnie.
Kasprowego Wierchu na pewno nie widać, jest zdecydowanie za niski (nie ma nawet 2000 m wysokości) i inne szczyty go zasłaniają.

Pozdrowienia

Basia

joorg
13-09-2007, 21:34
Witaj,

Sprawdziłem temat widoczności z Połoniny Wetlińskiej w narzędziu planistycznym, jakiego używam zawodowo. ......bezpośrednia widoczność do tatrzańskiej Łomnicy (załącznik)...... profil również w załączeniu. .... wynosi ok. 170km.
...:-P

Wolf , jak rozumie z Twojego postu starałeś się załączyć "załącznik" ,ale ja nie mogę go tu znależć , jeżeli możesz spróbuj jeszcze raz załączyć .

andrzej627
13-09-2007, 22:15
Z mapy GPS Maniaka widzę to tak:

Wolf
16-09-2007, 20:56
Wolf , jak rozumie z Twojego postu starałeś się załączyć "załącznik" ,ale ja nie mogę go tu znależć , jeżeli możesz spróbuj jeszcze raz załączyć .

Tak, rzeczywiście miały być dwa załączniki, a wyszło nic:lol: Teraz się rehabilituję i załączam ten profil z Łomnicy na Połoninę. Uwzględnia on krzywiznę Ziemi, stąd różni się od profilu z GPS Maniaka.

Viperaberus
17-09-2007, 13:10
zwłaszcza że w takim oświetleniu panoramka jest trudna - nie da się wyróżnić poszczególnych planów.

http://www.bieszczady.pl/gallery.php?n=Widok_znad_Hnatowego_Berda_na_Jaslo_ Okraglik_Smerek_i_Strzebowiska_na_widoczne_na_hory zoncie_Tatry&catID=25&search=&imageNo=58

Tu jest ładniej widoczne, tyle, że to z Hnata fotka ale chyba to samo widać z Wetlińskiej.

Pozdrowionka!

Barnaba
27-09-2007, 23:18
relacje ze skromnych początków już są:
http://pl.youtube.com/watch?v=ojvWhwJqock

MaxFM
09-10-2007, 20:03
niestety nie udało sie ale planujemy juz nastepna akcje wiosna, szczegóły i relacja z obecnej tutaj www.rekordwifi.glt.pl (http://www.rekordwifi.glt.pl)