PDA

Zobacz pełną wersję : Krywe, Tworylne

falcon
15-09-2007, 13:35
Witam chciałbym dowiedzieć sie czegoś na temat miejsc do noclegu w okolicy doliny sanu na południe od Otrytu. Wybieram sie tam na rykowisko i chciałbym kimnąć sie gdzieś na miejscu na jakiejś ambonie itp żeby nie wracać za daleko na nocleg.Będe wdzięczny za każdą infprmacje.
I jeszcze kilka pytan:
Jak sprawa z miśkami w tej okolicy
I ogólnie z zwierzyną ?:shock:

długi
15-09-2007, 15:12
Jedynie agroturystyka u Antoniny Majsterek w Krywem. Byłem w sierpniu, warunki coraz lepsze. Był remont, wymienione okna. Miśki w okolicy są, szczególnie przy sadach, żubr też się trafi. Odkąd weszły do użytku elektryczne pastuchy wilk przestał się interesować kozami.
Pozdrawiam
Długi

iza
15-09-2007, 22:59
Ośrodek w Sękowcu zdecydowanie .

falcon
16-09-2007, 11:42
Witam i dziękuje za odpowiedz.
Jeśli ktoś sie orientuje o jakis ambonach to też prosze o namiar.

falcon
16-09-2007, 11:47
Jesli ktoś wie gdzie można natkn ąć sie na wilki albo jeszcze lepiej rysia to prosze o namiar.

dorota z krakowa
16-09-2007, 16:23
Rysia bardzo trudno jest spotkać. Podobno całkiem niemożliwe. A wyobraź sobie, że jakieś cztery lata temu, powracając z Ustrzyk Górnych na Tarnawę Niżną, (jadąc od Ustrzyk Górnych - w Stuposianach trzeba skręcić w prawo),
przebiegł mi drogę autentyczny ryś!!!! Było to za serpentynami na wiodącymi na Wilczą Górę.Zmierzało, ale jeszcze prawie jasno, sierpień chyba, ale tych "pędzelków" na uszach delikwenta nigdy nie zapomnę.
I te strony Bieszczadów Tobie polecam. Trzeba tylko cierpliwości i częstych odwiedzin, bo z pewnością Wetlina, Polańczyk, Ustrzyki Górne czy Dolne takich atrakcji nie zapewnią.
Z całego serca życzę spotkania.

falcon
16-09-2007, 16:34
Wiem że rysia trudno spotkać bo jestem biologiem, ale dzięki za wszkazanie miejsca. Szukam czegoś w dolinie sanu w okolicach rez. Hulskie i Krywe bo z tego co czytałem to tam jest prawdziwy matecznik i Mmozna spotkać wszystkie drapole oczywiście trzeba mieć duuuuużo szczęścia.

tomekk
17-09-2007, 09:39
Jeśli ktoś sie orientuje o jakis ambonach to też prosze o namiar.

Czesc,

Ambona jest na pewno na skladzie drewna wzdluz asfaltówki idacej z Hulskiego w stronę Tworylnego. Całkiem przyzwoita. Jak chcesz to napiszna priv. Podesle Ci zdejcia i dokladniejsze wyjasnienie. Poza tym całkiem wygodne sosny mozna znalezc w Tworylnem. Siedziałem wiec wiem.

Tomek

długi
17-09-2007, 13:56
Rodzina rysi była widziana nad ranem na stokówce obok Krywego, w zeszłym roku wiosną.
Wilki w Krywem w dzień pod oborą, żubry na polankach i drodze nad Sanem między Krywem i Tworylczykiem.
Niedźwiedź w Krywem w sadzie w zeszłym roku jesienią. Bobry są wszędzie. Wydra przy zwalonym moście o 4 rano - masz duże szanse.
Ptaki - orliki b rzadko, orzeł przedni częściej i bliżej Tworylnego - widziałem tylko przelotne. O lęgowych nie powiem, bo nie wiem. Na forum nikt ci nie odpowie.
Sęp podobno zalatuje, było też zgłoszenie przelotnego orła cesarskiego - nie potwierdzone.
Drobiazgu ptasiego nie wymieniam, bo jest tego bez liku. Wiosną taki harmider, że spać nie dają.
Miejsc do spania nieoficjalnych jest parę, w tym jedno na terenie parku.
Poszperaj po mapach, szczególnie tych starszych, często pogardzanych przez wytrawnych turystów.
Długi
Pozdrawiam

falcon
17-09-2007, 14:10
O to widze że prawdziwy matecznik.
Widze też że sie znasz na ptaszorach . Wiem że ciężko o lęgowych drapolach coś sie dowiedzieć bo jestem biologiem i tez sie troche ptaszorami interesuje. A co do tych spotkań to sam to wszystko zaobserwowałeś? jak tak to jestem pełen podziwu.

długi
17-09-2007, 16:43
Trochę sam, trochę z przyjaciółmi.
Rysia nie widziałem. To Tosia zjeżdżając maluszkiem bez włączonego silnika mało nie rozjechała młodzieży rysiej w liczbie 3 czy 4 sztuk.
Żubry i owszem, same się pchały przed oczy, szczęściem dla mnie w znacznej jednak odległości.
Wiosna i jesień wszędzie w Bieszczadach zachęca do obserwacji. Szczególnie wiosna.
Chwila ciszy i spokojnego siedzenia nawet na otwartej przestrzeni i coś na ciebie wyjdzie. Jeśli chodzi o ptaki - przeszukaj forum. Ktoś z miejscowego Komitetu Ochrony Orła był tu aktywny.
Pozdrawiam
Długi

PiotrekF
18-09-2007, 09:47
Witam!
Falkon- jest w Sękowcu (obecnej Zatwarnicy) ktoś kto o ambonach ,jeleniach ,wilkach .niedżwiedziach itp żyjątkach wie sporo (w szczególności mam na myśli lokalizację) . Jeśli Cię to interesuje , podam więcej szczegółów .Okolicę zna jak wszyscy oni tam albo i lepiej . U niego również możesz zamieszkać .

Pozdrawiam PF
ps
Kiedyś nawet (rykowisko) "zawołał" byka na samo niemal podwórko takim kawałkiem rury od odkurzacza . Co roku o tej porze tam bywam ,więc wiem o czym ..... polecam . :smile: Większość ambon bywa pozamykanych na kłódkę - myślę jakieś pozwolenie potrzebne będzie a po za tym to sezon gdzie ambony są dość "mocno używane"

Barnaba
18-09-2007, 17:13
no jak połazisz sobie, to ambon jest co kawałek, aż się ciężko zdecydować. Zawsze brak czasu... ale ten taras widokowy ze stokówki widzi mi się dość atrakcyjnie. Większa odległość to jednocześnie slabsze obserwacje (chyba że masz długie oczy) ale z drugiej strony zwierzęta śmielsze, i wiekszy obszar obserwacji.... ten bród poniżej... też mi się widzi że jest uczęszczany do dziś..

Co do rysia to ciężko widzę zasiadkę. Jesteś biologiem to już nie muszę nic tłumaczyć. Jak będziesz już po wyprawie- pochwal się obserwacjami i zdjęciami proszę.

tomekk
18-09-2007, 22:31
Czesc,
Ambona znajduje się przy drodze asfaltowej wiodącej z Hulskiego wzdłuż Krywego i Tworylnego. Idzie wzdłuż tej drogi szlak koński. Ambona jest dokładnie na składzie drewna w okolicach źródeł potoku Twrylczyk. Załączam fotkę. Wilka można spotkać, a jakże (też załaczam fotkę).
Pozdrawiam
TK

sofron
18-09-2007, 23:14
Wiem że rysia trudno spotkać bo jestem biologiem, ale dzięki za wszkazanie miejsca. Szukam czegoś w dolinie sanu w okolicach rez. Hulskie i Krywe bo z tego co czytałem to tam jest prawdziwy matecznik i Mmozna spotkać wszystkie drapole oczywiście trzeba mieć duuuuużo szczęścia.
Rysie są w dolinie Moczarnego (mają tam rezerwat). Dwa tygodnie temu widziałem na własne oczy i słyszałem na własne uszy jak łaził i miauczał (czy one miauczą!?) wielki kotek na polu namiotowym w Wetlinie przy hotelu górskim... Była czwarta rano i napędził nam niezłego stracha. A w ogóle to przyjedźdo puszczy Kampinoskiej-spotykam je tam regularnie dwa razy do roku...:-))
sofron

falcon
23-09-2007, 09:46
A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?:grin:

Piotr
23-09-2007, 10:01
A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?:grin:
Np. we wspomnianym wcześniej Sękowcu. Byłem na przełomie XI/X rok temu, dwa lata temu i codziennie o 5 rano była pobudka: byk wyłaził na droge i się darł. Obok ośrodka jest łąka - jedna niżej drogi, druga wyżej - na tej wyżej, na boku przylegającym do ośrodka jest ambona, można tam się zaczaić. Przyzwoitym miejscem była też łąka nad Sanem - drogą polną od punktu widokowego/miejsca ognisko (tym przy tablicach rezerwatów, na rozdrożu). Tylko teraz tam na dole są uprawy leśne jakieś, ale na jelenie miejsce było dobre - ambona też, nie wiem tylko czy jej nie rozebrali.

lucyna
28-04-2008, 20:36
było też zgłoszenie przelotnego orła cesarskiego - nie potwierdzone.

Jest potwierdzenie. Orzeł zalatuje. Gniazdo ma na Słowacji.

jastrzab
29-04-2008, 01:39
w 2001 roku w schronisku w suchych rzekach mieszkal david,szwajcar,ktory przyjechal oddelegowany z uczelni w celu przeprowadzenia badan.udalo mu sie znalezc male rysie w dziupli drzewa i zalozyc jednemu lokalizator.
a jesli idzie o nocleg to polecam kwatere u Majsterkow.pieknie...i szorstko.i namiocie na tworylnem nad rzeka,szczegolnie w samotnosci przy pelni ksiezyca.auuuuuuuuu!!!!!!

falcon
29-04-2008, 21:54
czy to aby napeno cesarski?
Kto go zaobserwował w okolicach otrytu?
Może to przedni?
sam widziałem je na krywym a z tego co wiem to na otrycie po obu stronach żyja ok trzy pary.

lucyna
29-04-2008, 21:56
czy to aby napeno cesarski?
Kto go zaobserwował w okolicach otrytu?
Może to przedni?
sam widziałem je na krywym a z tego co wiem to na otrycie po obu stronach żyja ok trzy pary.

Czy Ty to Ty? Np z projektu derkacza?
Nie mówiłam o Otrycie. Potwierdzili leśnicy i naukowcy ze Słowacji.

falcon
06-05-2008, 16:43
Ja to chuba nie ja :)
A gdzie można poobserwować cesarskiego?

lucyna
06-05-2008, 17:02
Na PW

Samotny Włóczykij
17-02-2012, 10:49
Mój film, a właściwie pokaz slajdów o rejonie Krywego i Tworylnego pt. "Dziki Zachód - Bieszczady":

http://www.youtube.com/watch?v=UXQ-o6sB5uE

Samotny Włóczykij
06-05-2012, 13:16
Podobno żubry z Krywego i Tworylnego (te z filmiku) cierpią na gruźlicę i mają je odstrzelić? Stado liczy 25 sztuk.
Dziwi mnie, że w sytuacji, w której żubry górskie (linia kaukasko-nizinna) żyją u nas tylko w Bieszczadach i gruźlica może łatwo spowodować zupełną ich zagładę, a tym samym poważne uszczuplenie puli genowej gatunku, nie zasiedla się nimi innych miejsc w Karpatach, np. nie wypuszcza ich się z powrotem w Gorce (były tam, ale wymarły właśnie na gruźlicę), czy do Beskidu Niskiego. Ostatnie stado tura wymarło właśnie od zarazy.

bartolomeo
06-05-2012, 13:31
Podobno żubry [...]Podobno (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/4138-%C5%9Aladami-bieszczadzkich-%C5%BCubr%C3%B3w?p=131911&viewfull=1#post131911).

Michał
06-05-2012, 18:20
Krywe, Tworylne...
Ciekawe jak stamtąd do Stuposian....

Podobno żubry z Krywego i Tworylnego (te z filmiku) cierpią na gruźlicę i mają je odstrzelić? Stado liczy 25 sztuk.
Dziwi mnie, że w sytuacji, w której żubry górskie (linia kaukasko-nizinna) żyją u nas tylko w Bieszczadach i gruźlica może łatwo spowodować zupełną ich zagładę, a tym samym poważne uszczuplenie puli genowej gatunku, nie zasiedla się nimi innych miejsc w Karpatach, np. nie wypuszcza ich się z powrotem w Gorce (były tam, ale wymarły właśnie na gruźlicę), czy do Beskidu Niskiego. Ostatnie stado tura wymarło właśnie od zarazy.

Grużlica załatwi wsio i spoko.
Włoczykiju
A jak sądzisz? Skąd te niby nasze żubry?
Z Francji, ze Szwecji, czy może jednak Kaukazu.
I nizinne.

Bartolomeo
gratuluję poczucia humoru
:-)

Pozdrówka

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120416/BIESZCZADY/120419636

falcon
07-05-2012, 08:14
Zarazone jest stado z Sruposian.

blues
07-05-2012, 16:40
Niestety sprawa gruźlicy wśród bieszczadzkich żubrów nie jest nowa ,problem ciągnie się od lat. W 2001 opowiadał mi o tym pracownik Nadleśnictwa w Cisnej wtedy też były planowane odstrzały zarażonych sztuk.Jak widać są kłopoty z opanowaniem sytuacji.