Zobacz pełną wersję : Piotrowe zagadki
Nie powinno być problemu z lokalizacją:
Chrewt przy drodze na Paniszczew :P
albo w Widełkach, tam też most po przejściach. I coś tabliczke widziałem
Anyczka20
24-09-2007, 01:34
Paniszczew
Chrewt przy drodze na Paniszczew :P
Paniszczew
Tak jest - obie odpowiedzi trzeba uznać poprawne, pół punkcika więcej przyznałbym Anyczce, jako że to już (chyba) nie jest Chrewt.
Diabligród. Tak mi się widzi, sporo tam podobnych domów.
Diabligród
Tak jest, ten stoi vis a vis "willi notariusza" i karczmy.
Anyczka20
27-09-2007, 12:30
Wola Michowa? ;)
Wola Michowa? ;)
No, widzę że trzeba będzie podnieść poprzeczkę :)
Ciężko tu dać jakaś podpowiedź, bo to chyba najprostsza zagadka z dotychczasowych. No a przewodnicy to już bankowo muszą wiedzieć, bo łażą tamtędy w te i we wte. Czy "przez" to nie wiem, ale 15m obok na pewno.
Ok, można tam wejść taką kładką (ale nie trzeba):
Ostatnia - chyba - podpowiedź: fotka poniżej jest robiona dokładnie z miejsca które widać na pierwszym zdjęciu, czyli pomiędzy słupkami. Dodam że w pobliżu przybyło ostatnio sporo głazów a w promieniu 50-60m od obiektu są dwie drogi asfaltowe, potok, rzeka, tory, osuwisko i była kiedyś drewniana budka ale się zmyła. Każdy z Was tam był.
Anyczka20
30-09-2007, 21:46
Komańcza Letnisko?
Komańcza Letnisko?
Komańcza-Letnisko, cmentarz wojenny z I wojny św., 30 metrów za dawnym drewnianym przystankiem PKP - kładką widoczną wyżej, którą niegdyś więcej osób chodziło w ramach czerwonego szlaku. Dojście jest również ścieżką z drogi do klasztoru, ścieżka odbija do kapliczki MBL (nie mylić z MBL Sanok ;)) Kawałek wyżej przy ścieżce były/są pozostałości spalonego przez UPA sanatorium kolejowego w formie reszek podmurówki, itp. Nie wiem w jakim stanie są obecnie, dawno nie zaglądałem.
Dokąd prowadzą poniższe drzwi:
Czy nie czasem Łopienka ? - kaplica
a te papcie to czyje niby?
Ha pewnie Piotr dla "ściemnienia" postawił
Ha pewnie Piotr dla "ściemnienia" postawił
;) Nic nie postawił - tak jest to kaplica w Łopience. Zważywszy że grobowa, to może zdjęli jakiemuś co by w butach nie leżał ;)
;) Nic nie postawił - tak jest to kaplica w Łopience. Zważywszy że grobowa, to może zdjęli jakiemuś co by w butach nie leżał ;)
Iza .. Piotr nie postawił tych butów tam , dalej tam stoją , fot. z 23.09 z niedzieli.
ps. nie zwróciłem na to uwagi , dopiero po przeczytaniu zobaczyłem na zdjęciu ,że są tam buty.- to jest siła internatu...
Iza .. Piotr nie postawił tych butów tam , dalej tam stoją .......
A ja dalej twierdze że postawił , teraz jeszcze mam tezę że zapomniał zabrać ........ ;) . Piotr często coś gubi ................. ;)
Wczoraj w tv było o tezach ............ można sobie je według upodobania tworzyć :lol:
To może być trudniejsze, bo zgadnąc cięzko - raczej trzeba widzieć: gdzie to jest; pytanie dodatkowe: czy do czegoś służy (dodam że w pobliżu jest trochę pułapek na owady)
Idziesz tam kiedy czujesz ze brak ci różnych zwiazków mineralnych. Znajdujesz sobie tam bryłkę soli i liżesz bez trzymanki... Oczywiście w przypadku gdybys był jeleniowaty :) a gdzie to? nie wiem mało zwracam uwagi na lizawki... Chyba nie brakuje mi nic w diecie :-)
PiotrekF
03-10-2007, 10:58
Witaj!
Idąc z Zatwarnicy do Nasicznego (myślę o tej drodze <stokówce> od mostu na Sanie -"skrzyzowanie" z Chmiela na Dwernik Kamień) jest taka lizawka plus pułapki na owady. Ale przyznaję że niekoniecznie musi być akurat ta (gdybym widział więcej wokół , wtedy ... mialbym większą pewność.
Pozdrawiam PF
niekoniecznie musi być akurat ta (gdybym widział więcej wokół , wtedy ... mialbym większą pewność.
No rzeczywiście po samej lizawce ciężko trafić - poniżej jeszcze jedna fotka (1) z tego miejsca (sorry za jakość bo się ściemniało); jest tam mocno skalisto i jak dla mnie bajkowo, nie ma drugiego takiego w Bieszczadach. I nic więcej nie powiem :)
Przejdźmy do bardziej rozpoznawalnych zagadek, co to za miejscowość (2):
Anyczka20
03-10-2007, 11:33
To strzelam, co do drugiego zdjęcia - Maniów?
To strzelam, co do drugiego zdjęcia - Maniów?
Maniów, zaraz obok cmentarza.
PiotrekF
03-10-2007, 12:02
:)
Nie strzelam - wiem na pewno
"Moja" lizawka" - jest tam gdzie wskazałem , Piotra - wskazać dopiero należy :wink:
Pozdrawiam PF
a ja znam podobne skałki na paniszczewie...
a ja znam podobne skałki na paniszczewie...
A to całkiem możliwe, bo skałek w B sporo, ale na Paniszczewie nie ma (z całą pewnością) całej reszty, sprawiającej że miejsce jest na swój sposób "magiczne". Oczywiście jedni to dostrzegą, inni nie.
To dla rozluźnienia, może ktoś zgadnie gdzie bawiłem się w W. Tella (wystarczy miejscowość):
Anyczka20
03-10-2007, 12:28
Bystre?
a czemu nie dałeś foty twardziela z jabłkiem na głowie? zbyt drastyczne? jasne że to Bystre:)
a czemu nie dałeś foty twardziela z jabłkiem na głowie? zbyt drastyczne?
Lub zamiast twardziela wisi tam jakiś plakat wyborczy ;)
No Bystre, wy w ogóle wszyscy za bystrzy jesteście ;-) Koniec z prostymi zagadkami. I nie było żadnych jabłek ani plakatów (druga dekada sierpnia), choć to ostatnie by mnie nie zmartwiło gdyby na wyposażeniu OW były tarcze z odpowiednimi podobiznami. Kaczek niestety też w pobliżu nie było. Pewnie wszystkie wytłukli już wcześniej ;-)
bertrand236
03-10-2007, 18:42
Jedna uwaga. W. Tell strzelał z kuszy. Pewnie bawiłeś się w Robin Hooda, tylko o tym nie wiedziałeś ;)
Pozdrawiam
bertrand236
03-10-2007, 18:44
Szkoda, że tam nie wpadłem
Jedna uwaga. W. Tell strzelał z kuszy.
O dzięki, bajki mi się pomerdały ;(
[edit:] Gdzie jest ta cerkiew:
bartolomeo
03-10-2007, 22:32
Gdzie jest ta cerkiew
Moczary?
Pozdrawiam
Bartek
Nie wiem gdzie to jest, ale to nie jest Bystre. W Bystrem jest co prawda dzwonnica z łukami, ale blacha na dachu jest zardzewiała w mniej "jednolity sposób". Ta wydaje sie być pomalowana. Poza tym dzwonnica jest w Bystrem z innej strony niż na tym zdjeciu i ilośc zieleni obok nie pasuje (za dużo). Poza tym w Bystrem wokół cerkwi są drzewa liściaste, a tutaj mamy iglaki na fotce.
Ja obstawiam moczary spod drewnianej dzwonnicy
bertrand236
03-10-2007, 23:15
Moczary na bank
a zagadka lizawkowa... czy to nie są dwernicko-kamienne klimaty?
Moczary?
Moczary, czyli zgadli wszyscy którzy tak twierdzili.
Jabol ->> nie, nie dwernicko-kamienne.
A to? :
A to? :
Nie wiem .. ale moje pierwsze skojarzenie to : rejon Dyszatyna ,okolice gdzieś nad przełomem Osławy.
Nie wiem .. ale moje pierwsze skojarzenie to : rejon Dyszatyna ,okolice gdzieś nad przełomem Osławy.
Nie, niestety. Skałka jest bardzo charakterystyczna, o ile dobrze pamiętam ma nawet swoją nazwę (ale się przy tym nie upieram). No i dolinę Osławy można z tej zagadki wykreślić w całości.
No to jeszcze inne (foto by Stachu bieszczady.pl). Prawie każdy z was przejeżdżał tamtędy (bo nie mówię że przechodził) wiele, wiele razy.
Podpowiedź: w pobliżu jest mała wioska (przy tej samej drodze), obecnie kilka domów, staw, resztki kilku popegeerowskich budynków, cerkwisko i cmentarz.
Podpowiedź: w pobliżu jest mała wioska (przy tej samej drodze), obecnie kilka domów, staw, resztki kilku popegeerowskich budynków, cerkwisko i cmentarz.
Ok, tam nic obok nie ma to i podpowiedzi mi się skończyły. Jest to tuż przy drodze Lutowiska - Skorodne, kawałek przed Skorodnem.
Widoczny na fotce krzyż stoi w miejscu po cerkwi. W jakiej miejscowości?
Dołżyca
Ano.
Skąd zrobiona fotka i/lub co to za góry w oddali?
wojtek legionowo
12-10-2007, 08:35
w Bieszczadach!
Eeee - nikt nie wie co to za góry na drugim planie? Niemożliwe. Z podpowiedzią jeszcze poczekam.
włóczykij
12-10-2007, 16:50
Ano.
Skąd zrobiona fotka i/lub co to za góry w oddali?
wygląda mi na Otryt
wygląda mi na Otryt
Pudło, te są wyższe od Otrytu.
Czy to nie pasmo graniczne między Łupkowem a Balnicą ?
Czy to nie pasmo graniczne między Łupkowem a Balnicą ?
Ciepło, nawet bardzo ciepło, ale jeszcze nie gorąco. Pytanie brzmiało też: skąd zrobiono zdjęcie.
No to może to zdjęcie jest zrobione ze szlaku granicznego na południe od Wierchu nad Łazem (tam jest takie widokowe miejsce) na stronę słowacką ?
No to może to zdjęcie jest zrobione ze szlaku granicznego na południe od Wierchu nad Łazem (tam jest takie widokowe miejsce) na stronę słowacką ?
Ze szlaku granicznego: tak. Na południe z Rypiego: nie, bo na południe z Rypiego widać tylko góry słowackie. W ogóle z Rypiego: też nie.
Podpowiedź: oprócz tej, jest tam całkiem sporo różnych tabliczek, etc.
bartolomeo
12-10-2007, 21:11
Identyczna jest na Przełęczy nad Roztokami
Bartek
Identyczna jest na Przełęczy nad Roztokami
No jasne. Czyli górki na pierwszym planie to słowackie Vrchy a na drugim pół-nasze graniczne: Kurników, Płasza, Dziurkowiec, itd.
Na przełęcz obecnie można dojść nowiutkim asfaltem, który jest od Roztok do samej granicy. Swoją drogą to gdybym miał głosować na głupotę roku w Bieszczadach to właśnie owa droga by wygrała. Zrobili drogę przez Roztoki, chyba po to żeby jeden sąsiad mógł pojechać 100m do drugiego sąsiada. Pod koniec wsi zakaz ruchu i do granicy i tak się nie dojedzie. Natomiast tam gdzie były największe dziury (Liszna) dalej jest jak jest - a nawet gorzej niż było. Teraz widać drogi buduje się od końca (w Wołosatem podobnie). Ciekawe czy Słowacy też zrobią 1000m nowego asfaltu a dalej zostawią :) Fakt że na tej drodze dwa samochody osobowe (prócz 126p i podobnych) nie miną się bez zjeżdżania na pobocze nie ma też zapewne dla budowniczych większego znaczenia. Niech ludzie zap... jedną stroną po poboczu, zwłaszcza jak popada, a co. Pozostaje nadzieja że Słowacy się nie nabiorą i drogi na swoją stronę nie zrobią :)
Coś mniej skomplikowanego:
co zamierza "pstryknąć" ten koleś?
Anyczka20
13-10-2007, 00:42
Hmmm...ten kolo był na Tarnicy :) Może chciał pstryknać Szeroki Wierch, może skałki, może sznurek ciagnącej się wycieczki na Przełęcz....a kto jego tam wie....
Może chciał pstryknać Szeroki Wierch, może skałki, może sznurek ciagnącej się wycieczki na Przełęcz.
Na Tarnicy. Nie Szeroki, nie skałki, nie sznurek - coś dość charakterystycznego.
Na Tarnicy. Nie Szeroki, nie skałki, nie sznurek - coś dość charakterystycznego.
Drewniane krzyżyki ?
Drewniane krzyżyki ?
Dokładnie.
Anyczka20
13-10-2007, 17:26
Grrrr....ach te krzyżyki. Dawno mnie tam nie było widocznie.
bertrand236
13-10-2007, 19:01
Mam małe pytanie. Czy obok tych krzyżyków były kartki z postanowieniami, czy obietnicami tak jak w "mojej" zagadce? Zastanawiam się, czy to nie jest jakiś obyczaj...
Pozdrawiam
Aleksandra
13-10-2007, 21:20
Wiedziałam, że Anyczka będzie warczeć ...
Bertrandzie - nie muszą występować karteczki, mogą być kamienie mniejsze czy większe, sam krzyż lub dodatkowo małe krzyżyki. Ponieważ zdjęcie było robione na początku września /chyba, że datownik był źle ustawiony/ to śmiało twierdze, że znalezisko na Tarnicy, ale inne znaleziska tego typu /np wspominany w innym wątku krzyż na Jaworniku/ to pozostałości po rekolekcjach wakacyjnych Ruchu Światło -Życie. Tam jednego dnia przeżywa się tajemnicę Drogi Krzyżowej i najczęściej tego dnia grupa odbywa drogę krzyżową w terenie. Może to być młodzież, mogą dzieci. Karteczki znalezione przez Ciebie mogą wskazywać na pewną formę aktywizacji, która miała zachęcić dzieciaki do osobistego włączenia się w Drogę Krzyżową. Niesione kamienie na szczyt góry, to dla odmiany osobisty dodatkowy trud. /Kiedyś mnóstwo takich krzyży było stawianych lub opieranych o stary krzyż na Tarnicy a kamienie wkładane pomiędzy ścianki konstrukcji krzyża/
Nie ma co się takimi krzyżami stresować, nie są stawione na stałe. Nie taki ich cel. Jak kogoś denerwują, może je rozebrać czy rozwalić. Może nie koniecznie na oczach dzieci, które je tam przyniosły, bo może im być przykro.
Kiedyś na Jaworniku we wrześniu stały trzy krzyże, bo trzy tury rekolekcji odbywały się w wakacje w Wetlinie. Najczęściej same się przewracają z nastaniem gwałtowniejszych wiatrów. I tak ma być, latem inna grupa będzie odprawiała drogę krzyżową i postawi swój krzyż lub przyniesienie wielki kamień... Ich potrzeba serca, z resztą każdy z nas ma swoją. I niech tak zostanie.
pozdrawiam
Aleksandra
bertrand236
13-10-2007, 22:26
Dzięki Aleksandro! Teraz wiem.
Pozdrawiam
W ramach podpowiedzi - to jest widok dokładnie z miejsca gdzie w/w stoi.
sq5jrv-mario
24-10-2007, 12:31
Witam.
Czy przypadkiem nei jest to w okolicach MAGÓRY (887 m.) ?
Czy przypadkiem nei jest to w okolicach MAGÓRY (887 m.) ?
Nie wiem dokładnie o jaką górę Ci chodzi. Ale jeśli o Magure Ruską (887) k.Dwernika-Kamienia, to nie.
No to ostatnia podpowiedź, która chyba już wszystko wyjaśnia - "łapki" są odbite na betonowej postawie:
bertrand236
24-10-2007, 20:03
Punkt widokowy pomiędzy Polaną, a Czarną?
Punkt widokowy pomiędzy Polaną, a Czarną?
Jasne - lornetka jest na parkingu.
bertrand236
24-10-2007, 20:21
Szkoda, że nie działa po wrzuceniu monety. Ale to szczegół...
Anyczka20
24-10-2007, 20:34
Parking na Ostrym (em)....nie wiem jak ma być ;)
Coś prostego (1) i coś - chyba - trudniejszego (2) z pytaniem gdzie i co to jest (oprócz tego że cmentarz)
Anyczka20
07-11-2007, 22:43
1) Kominek w Bacówce pod Małą Rawką
2) Gdzieś to już widziałam, może Wysoczany?
1) Kominek w Bacówce pod Małą Rawką
2) Gdzieś to już widziałam, może Wysoczany?
1 - ok.
2 - to nie to.
i coś - chyba - trudniejszego (2) z pytaniem gdzie i co to jest (oprócz tego że cmentarz)
Podpowiedź jest taka że jest to tylko niewielki fragment cmentarza, specjalnie wydzielony (w prawym dolnym rogu widać końcówkę krzyża grobów stojących poniżej). I niech nikogo nie myli stojące auto - szosa jest poniżej cmentarza, który położony jest na stoku do niej opadającym. Dodam że z tej miejscowości daje chyba najwięcej zagadek.
szosa jest poniżej cmentarza, który położony jest na stoku do niej opadającym
A za szosą widać m.in. to:
Cmentarz w Komańczy ,a ten widoczek to tzw."Wietnam" czyli" boczna" odnoga Komańczy
Zapomniałem dodać ,że są to groby sióstr zakonnych z klasztoru w Komańczy
Zapomniałem dodać ,że są to groby sióstr zakonnych z klasztoru w Komańczy
I to jest wyczerpująca odpowiedź :)
Powyżej oczywiście Wietnam.
Dość - raczej - proste, sorry za ostrość zdjęcia:
Rabe w sensie koło kamieniołomu
Rabe w sensie koło kamieniołomu
Rabe, na skrzyżowaniu - koło zakładu przerobu kamienia; znaczy tam zwożą kamole z kamieniołomów.
Gdzie ów obelisk sobie stoi?
Podpowiedź, która powinna załatwić sprawę. Poniższy cmentarz wojenny znajduje się w dość bliskiej odległości od obelisku (góra kilkaset metrów). Na cmentarzu stoi również - niewidoczny na tym zdjęciu - duży krzyż.
Podpowiedź kolejna:
obelisk stoi przy szlakach turystycznych, niedaleko od drogi. Nie jest to obelisk "typowy" PRL-owski, jakich pełno - gdyż jest o kilkadziesiąt lat starszy i chyba jest najstarszym obeliskiem jaki sobie przypominam na tym terenie (ma dobrze ponad 100 lat). Widać na nim mocno już zatarty herb.
bertrand236
10-11-2008, 00:33
Strzał!
Znając Twoje ulubione okolice: zbocze góry Wierch?
zbocze góry Wierch?
Tu mam problem, bo Wierchów jest trochę. Jeśli masz na myśli ten nad Łazem - to nie. Jeśli np. Wierch 738 - to jesteś dosłownie rzut beretem. Dodam jeszcze, żeby nie tracić czasu, że obelisku nie ma na żadnej mapie turystycznej, podobnie jak w/w cmentarza.
No to ostatnia podpowiedź, bo kolejna musiałaby być już rozwiązaniem. Zagadka wydawała mi się bardzo prosta a przewodnicy to już obowiązkowo powinni obelisk skojarzyć. Prawie każdy z forowiczów zapewne tamtędy przejeżdżał i to nie raz (tylko się nie zatrzymywał), biegną tędy 2 szlaki turystyczne.
Poniżej zdjęcie od obelisku, mam nadzieję że to załatwia sprawę.
Przełęcz Beskid nad Radoszycami
Przełęcz Beskid nad Radoszycami
Gratulacje (również za podanie poprawnej nazwy przełęczy co ostatnio coraz rzadziej się zdarza).
A celem uzupełnienia: obelisk stoi na samej granicy, natomiast cmentarz wojenny w/w już po stronie słowackiej. Widoczny na zdjęciu powyżej parking to ten, gdzie kiedyś stały budki SG (przed wejściem do Unii, kiedy to "zjechali" do Paloty). Obok przebiegają szlaki graniczne: nasz niebieski oraz słowacki czerwony.
Natomiast sam obelisk upamiętnia biegnący tędy szlak handlowy, pełnił również funkcję znaku granicznego. Ledwie już widoczny na nim herb jest herbem Królestwa Węgier a postawiono go w roku 1893.
Kolejna zagadka wkrótce.
Dołączam jeszcze inne ujęcie cmentarza wojennego, który również jest widoczny z drogi (znacznie bardziej niż obelisk).
Bardzo ciekawa zagadka. Cmentarz widziałem wiele razy, ale nie mogłem grzebiąc w pamięci skojarzyć miejsca, że to tuż za miedzą.
Teraz prosta zagadeczka dla spostrzegawczych:
gdzie znajduje się ten niewyszukany krzyż a może ktoś wie z jakiego powodu?
Pierwsza podpowiedź niech będzie taka, że w pierwszej kolejności liczyłem na poprawną odpowiedź od Marcina S., Jabola i innych kręcących się często w tej okolicy.
Nie ma już za bardzo jak podpowiedzieć, więc dodam tylko że krzyż stoi 2m od drogi widocznej na fotce poniżej, z prawej strony (jakość podła bo już szarówka była).
Droga tak mi trochę na Tyskową lub Sukowate wygląda.
Droga tak mi trochę na Tyskową lub Sukowate wygląda.
Tyskowa nie, ale to drugie owszem. Jest to po prostu droga z Kalnicy przez Sukowate na Huczwice, itd. Krzyż znajduje się już blisko Kalnicy, mniej więcej w połowie drogi między ostatnimi zabudowaniami a skrętem na Kamionki. Jakbyś tak kiedyś miał okazję - zapytaj w jakiej intencji (np. czy się kto powiesił, czy wypadek jakiś czy coś innego).
Zagadka na jutro (chyba że kto zdąży dziś)
co to za miejscowość?
Dołżyca
Tak - oczywiście Dołżyca, widoczne jest skrzyżowanie i tory wąskotorówki; zdjęcie robione ze szlaku na Łopiennik.
Tyskowa nie, ale to drugie owszem. Jest to po prostu droga z Kalnicy przez Sukowate na Huczwice, itd. Krzyż znajduje się już blisko Kalnicy, mniej więcej w połowie drogi między ostatnimi zabudowaniami a skrętem na Kamionki. Jakbyś tak kiedyś miał okazję - zapytaj w jakiej intencji (np. czy się kto powiesił, czy wypadek jakiś czy coś innego).
Jak co dzień jutro tam będę więc postaram się zrobić jakiś mały wywiad środowiskowy.
Tak wię odnośnie zagadkowego krzyża to poza kształtem nie jest on krzyżem. Jest to pozostałość po tablicy, która do niedawna stała w tym miejscu,a która informowała o terenie czerpania wody. Poniżej w Kalnicy jest ujęcie. Tablicę ktoś zerwał i się wala na ziemi a stojak stoi i krzyż naśladuje.
Tablicę ktoś zerwał i się wala na ziemi a stojak stoi i krzyż naśladuje.
Hehe, niektórzy pewnie jak przechodzą to się żegnają...
Kolejna z serii niezbyt trudnych:
Na zdjęciu wnętrze jednej z kapliczek - której?
barszczu
14-11-2008, 20:38
coś taka pusta jak na Hyrczy ;-)
coś taka pusta jak na Hyrczy ;-)
Gratulacje, już myślałem że nikt nie zgadnie bez podpowiedzi :)