Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gopr

WUKA
27-10-2007, 13:43
Wszystkim Ratownikom w dniu ich święta serdeczne życzenia i podziękowania za niesienie pomocy potrzebującym.

WUKA
27-10-2007, 13:44
Przepraszam-miało być GOPR

bertrand236
27-10-2007, 13:50
Przyłączam się do podziękowań. Moje życzenie dla Was jest tylko jedno. Życzę Wam aby zawsze brakowało Wam pracy. /tej GOPR-owskiej/
Pozdrawiam

lucyna
27-10-2007, 18:27
Panowie z całego serca życzę Wam braku pracy i tylu zejść co wejść.

joorg
27-10-2007, 19:05
A ja Wam Chłopaki życzę "wyjścia... i sprowadzenia z gór "pięknych dziewczyn , a co..., należy się Wam za te spędzone godziny na dyżurach ..co się będziecie nudzić , jak już jesteście tam.

ps. " reanimować";) wolno.. to Wasz obowiązek,

-- Oczywiście to był żart .. Tak naprawdę to życze jak najmniej "wyjść" i dziękuję Wam za to że jesteście tam .
Specjalne życzenia dla "STAREGO GOPROWCA" Leszka M i wspomnijmy też Wszystkich już nieobecnych , a ja wspominam szczególnie św. pamięci Jacka F -- " nyrke"

domina
30-10-2007, 22:00
...a dziewczyny nie bywają goprowcami:?: :!:

domina
30-10-2007, 22:02
Pozdrawiam ekipę Górskiego Ochotniczego Pogotowia Rabunkowego (SM) ;D

Jabol
30-10-2007, 22:31
Panowie z całego serca życzę Wam braku pracy i tylu zejść co wejść.
a ja wam życzę żeby nikt wam nie "zeszedł" podczas akcji ;)

joorg
30-10-2007, 22:37
...a dziewczyny nie bywają goprowcami:?: :!:

Masz rację bywają i są ( mogę zdjęcia załączyć ... ale po co ?? )
- no to życzę Dziewczynom żeby "sprowadzały z gór...." też ;)
ps. przepraszam za to przeoczenie.

Marcin
18-12-2008, 18:02
Gmina Lutowiska wydała zgodę na postawienie pomnika poświęconego ofiarom gór i ratownikom niosącym im pomoc na parkingu na Przeł. Wyżnej. Nie ustalono jeszcze jego formy.

Pyra.57
18-12-2008, 22:10
GOPR-owcom pomnik się należy bo lepiej się czuję mając świadomość, że w razie potrzeby mogę liczyć na czująś pomoc (byle nie było potrzeby kiedykolwiek korzystać).

bartolomeo
13-01-2010, 19:41
Zamiast wspominanego rok temu pomnika GOPR dostał inny "prezent":

GOPR w Bieszczadach na skraju finansowej przepaści. Kto będzie ratował turystów? Krzysztof Potaczała

MSWiA znowu obcięło pieniądze dla GOPR. Zabraknie na wypłaty i bieżące utrzymanie placówek. A wszystko przełoży się na spadek poziomu bezpieczeństwa w górach.

– Idziemy na wojnę z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych – zapowiada Grzegorz Chudzik, naczelnik Bieszczadzkiej Grupy GOPR. – Urzędnicy nie zdają sobie sprawy, że ich decyzje uderzają nie tylko w nas, ale także w tysiące turystów.

W najtrudniejszej sytuacji spośród poszczególnych grup ratowniczych jest ta bieszczadzka.

– Nie mamy podpisanych żadnych nowych umów sponsorskich, a umowa z firmą Statoil właśnie się skończyła – tłumaczy Chudzik. – Wciąż nie dostajemy od Bieszczadzkiego Parku Narodowego należnych nam 15 procent ze sprzedaży biletów wstępu na szlaki, a pieniądze z Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego to kropla w morzu potrzeb. I do tego MSWiA obcina nam dotację o kolejne 10 procent.

W 2009 r. utrzymanie Bieszczadzkiej Grupy GOPR kosztowało 1.600 tys. zł. Teraz goprowcy będą mogli zebrać ze wszystkich dostępnych źródeł najwyżej 700 tys. zł, a więc o wiele za mało, by normalnie pracować i nie martwić się o przyszłość.

– Policzyłem, że wystarczy nam pieniędzy tylko do końca sierpnia – podkreśla naczelnik Chudzik. – Potem będę musiał zwalniać doświadczonych, zawodowych ratowników, bo nie wystarczy na wypłaty dla nich. Już zastanawiam się, za co popłacę podatki od nieruchomości, ubezpieczenia, prąd, za co kupię paliwo i opał.

Są jeszcze pilne inwestycje, na przykład w kluczowej dla ratownictwa placówce GOPR w Ustrzykach Górnych.

– Od dwóch lat nie dostajemy grosza na remonty. Dziurawy jest dach, trzeba wymienić blachę i inne elementy – mówią goprowcy.

Inne grupy GOPR w Polsce są w nieco lepszej sytuacji jedynie dzięki sponsorom. W Beskidach czy Karkonoszach latem i zimą odbywa się mnóstwo imprez, na których pojawiają się duże firmy i bogaci biznesmeni. Bieszczady mogą o takich jedynie pomarzyć.

– To nie jest miejsce, w którym tacy ludzie chcą wypoczywać – twierdzi Grzegorz Chudzik. – Oni wybierają luksusy, znane ośrodki, gdzie nie tylko można pojeździć na nartach czy pójść na pieszą wycieczkę, ale spędzić atrakcyjnie czas również w inny sposób.

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100113/BIESZCZADY/225363524

don Enrico
13-01-2010, 21:58
...GOPR na skraju przepaści...
Jakiś czas temu usiłowałem się dowiedzieć -co to jest GOPR.
Bezskutecznie.
Czy jest to organizacja społeczna ?
czy zawodowa formacja funkcjonująca w strukturach państwa ?
Ma to zasadnicze znaczenie dla oceny sytuacji.
Czy ma ktoś więcej informacji ?

Misieg
13-01-2010, 23:19
http://www.gopr.pl/index.php?action=ogopr&grupa=-1
może to coś pojaśni :)

agnieszkaruda
13-01-2010, 23:23
Statut GOPR'u mówi ze są stowarzyszeniem .... :???: cokolwiek to znaczy?? ale sobie fajnie to wykombinowali z finansowaniem swojej działalności.

don Enrico
13-01-2010, 23:24
Misieg ! Łaskawco, napisałem przecież

jakiś czas temu usiłowałem się dowiedzieć -co to jest GOPR.
Bezskutecznie.Więc te adresy dawno już mam za sobą
Powiedz coś od siebie , proszę
na przykład gdzie znaleźć budżet - przykładowo grupy bieszczadzkiej i gdzie dowiedzieć się gdzie i na co ile kasy idzie ?
Czy jest transparentność ?
Chciałem kiedyś wesprzeć datkiem, ale wcześniej chcę wiedzieć na co idzie.

don Enrico
13-01-2010, 23:28
agnieszkaruda pisze :

Statut GOPR'u mówi ze są stowarzyszeniem ....
proste pytanie mi się ciśnie : czy państwo ma obowiązek dofinansować stowarzyszenia ?
(w domyśle - wszystkie stowarzyszenia o szlachetnych celach)

agnieszkaruda
13-01-2010, 23:36
no skoro tak sobie zapisali w statucie to widać tak.
Państwo nie ma chyba takiego obowiązku. Maja jeszcze przecież w statucie zapisane jeszcze inne formy finansowania swojej działalność... czemu z tego nie korzystają????

don Enrico
13-01-2010, 23:41
korzystają, korzystają
jakże chętnie korzystają (stoki)
ale dam się wypowiedzieć tym co więcej wiedzą.

agnieszkaruda
13-01-2010, 23:43
chętnie się też czegoś nowego dowiem....

Krysia
13-01-2010, 23:50
W 2009 r. utrzymanie Bieszczadzkiej Grupy GOPR kosztowało 1.600 tys. zł

ile poszło na utrzymanie to w tym artykule podali, ale też bym się chętnie dowiedziała skąd tak kosmiczna wręcz kwota, skoro nie mają nawet śmigłowca (utrzymanie jest bardzo kosztowne).
Majkel-Ty wiesz może to napisz proszę

Marcin
20-09-2011, 07:12
Jak ktoś do końca poogląda tą laurkę to dowie się że GOPRy w Bieszczadach będą atakować też z powietrza: http://www.tvn24.pl/28377,1717746,0,1,oddzial-ratunkowy,fakty_wiadomosc.html

Gandalf
20-09-2011, 16:39
Wygląda, że MSWiA co roku ogłasza konkurs: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/239/8820/Konkurs_na_zlecenie_zadania_publicznego_pn_quotOrg anizowanie_pomocy_oraz_ratowan.html?search=572694 a potem go rozstrzyga: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/239/8907/Wyniki_konkursu_ofert_na_dofinansowanie_realizacji _zadania_z_zakresu_ratownictwa.html?search=572694

marmota_m
20-09-2011, 16:48
a nóż zapomną, nie złożą papierów w terminie i nie trzeba będzie dać dotacji ;)