PDA

Zobacz pełną wersję : Niezapomniana "miejscówka" w Cisnej

JT26
15-11-2007, 00:54
Chciałem przywitać się na forum,wszystkich pozdrawiam gorąco z Kujaw
Odwiedzam Bieszczady od wielu lat,ale moja prawdziwa podróż rozpoczęła się tak naprawdę 6 lat temu gdy trafiłem w Cisnej na kwaterę do Zygmunta-"Nieludzkiego Doktora"vel "Gumisia"
Klimat który tam panuje a przede wszystkim osobowość gospodarza jest taki prawdziwy-sama szczerość i naturalność.I ta rodzinna atmosfera sprawia ,że za każdym razem gdy tu od nas z północy spojrzę na południowy-wschód nawiedza mnie nieokreślona tęsknota i patrzę na plecak który zawsze gotowy do podróży...
Jestem z miasta Edka Stachury i tak myślę że poeta chyba odczuwał podobne stany bo również często jeździł w Bieszczady
Dzięki Zygmunt za ten klimat który tworzysz,a który za każdym razem przypomina połoniny nawet tu na kujawskich równinach.

andrzej627
15-11-2007, 09:14
Według Słownika Języka Polskiego PWN "miejscówka" oznacza "bilet dodatkowy uprawniający do zajęcia oznaczonego numerem miejsca w pociągu, autobusie itp."

Dziwi mnie użycie tego słowa w Twoim poście.

Marcowy
15-11-2007, 10:08
Według Słownika Języka Polskiego PWN "miejscówka" oznacza "bilet dodatkowy uprawniający do zajęcia oznaczonego numerem miejsca w pociągu, autobusie itp." Dziwi mnie użycie tego słowa w Twoim poście.

Andrzeju, potocznie słowo "miejscówka" oznacza po prostu miejsce, lokalizację, konkretny adres. Gdyby cały zakres semantyczny słów mieścił się w słownikach, język byłby drętwy, a życie nudne ;)

JT26, witaj na forum, choć mam wątpliwości, czy twój debiut jest zgodny z regulaminem :-)

andrzej627
15-11-2007, 10:43
Andrzeju, potocznie słowo "miejscówka" oznacza po prostu miejsce, lokalizację, konkretny adres.
Chyba od niedawna tak się mówi. Znałem tylko "słownikowe" znaczenie tego słowa.

Marcowy
15-11-2007, 13:15
Chyba od niedawna tak się mówi.

Owszem, mnie nauczyła tego córka :-D

BastekM
21-11-2007, 21:32
Chyba od niedawna tak się mówi. Znałem tylko "słownikowe" znaczenie tego słowa.

Tak się mówi chyba od dobrych kilkunastu lat... 8)

długi
22-11-2007, 22:42
Tak się mówi chyba od dobrych kilkunastu lat..
To jakby od wczoraj
Długi

archi61
14-09-2010, 01:51
Wspaniała dyskusja ,tylko chciałbym się dowiedziec gdzie ta( miejscówka) się znajduje,czyli adres,nie wnikając w szczegóły jakie znaczenie ma to słowo w słownikach.

hucu
15-09-2010, 16:25
Mogę się oczywiście mylić ale chyba tutaj

Zygmunt Huzarski
Cisna 75
38 607 Cisna
tel. 013 468 63 94

Markela
08-01-2011, 10:53
W Cisnej miałem okazje nocować w szkole, co prawda jedną noc ale było o.k
woda ciepła. kuchenka gazowa,