Zobacz pełną wersję : Зaгaдкa
Na początek trywialna,czyli sakramentalne "gdzie to"?
Na początek trywialna,czyli sakramentalne "gdzie to"?
Pierwszy raz widze ten krzyż niezarośnięty do połowy :)
andrzej627
17-01-2008, 23:23
"gdzie to"?
Zubeńsko (http://pl.youtube.com/watch?v=F5NgfjJ_eIE)
buuuu, a ja juz myslalam ze jak taki fajny tytul to zagadki beda dotyczyly terenow za wschodnia granica.... ;)
Druga próba-czego to ruinka i gdzie
sir Bazyl
19-01-2008, 09:26
Tak strzelam, bo nie mam zdjęcia, ale czy aby nie pachnie Wincentym Polem?
bertrand236
20-01-2008, 14:42
Wydaje mi się, że w sierpniu tę ruinę rozbierano. Jadąc z północy po prawej stronie od drogi?
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że w sierpniu tę ruinę rozbierano.
Dobrze Ci się wydaje - w sierpniu plac był już posprzątany. O ile nie pomyliłem miejsc (a chyba nie) to przed sprzątaniem stało tam to (zapewne zauroczyło autora wypocin "Szlakiem bieszczadzkiej nędzy"):
Zdjęcie zrobiłem w październiku.
To inne ujęcie.
Anyczka20
20-01-2008, 20:08
Pozostałości folwarku, który przez kilka lat w XIX wieku dzierżawił Wincenty Pol? Tam teraz jakieś tablice informacyjne postawili, ale nie mam niestety zdjęć przy sobie.
Tablic nie widziałem,zdjęcia robiłem z auta.A o W.Polu przeczytałem później.W każdym razie to Kalnica.
Anyczka20
20-01-2008, 20:20
zdjęcia robiłem z auta
Burżuj :twisted: ;)
Jak to ładnie ujął Piotr "dość - raczej - proste" :twisted: czyli zagadka trzecia.
bertrand236
21-01-2008, 10:59
Czy obok tego obiektu stoi drugi dużo mniejszy?
Pozdrawiam
katarzynowosc
21-01-2008, 19:54
Offtop, ne moderujte ;-)
Treść offtopa: "hihi"
Pozdrav!
hrabyna
Podpowiedź do zagadki trzeciej
Tak coś podobne ... dawno tam nie chaszczowałem. Tworylczyk?
Długi
To oczywista oczywistość :)
bertrand236
24-01-2008, 00:19
Kiedy robiłeś te fotki?
Dwie fotki tego samego miejsca...
Piotr,daj trochę czasu zagadce ;)
Dwie fotki tego samego miejsca...
Piotr,daj trochę czasu zagadce ;)
Wola Michowa?
sir Bazyl
12-02-2008, 14:26
Czy ten potok, to prawobrzeżny dopływ Osławy?
Tak,prawobrzeżny.Lewobrzeżnych tyle co kot napłakał :)
bertrand236
12-02-2008, 16:53
Czy to koło ruin mostu na Kołodiaznym?
sir Bazyl
12-02-2008, 17:49
Tak,prawobrzeżny.Lewobrzeżnych tyle co kot napłakał :)
Czy to koło ruin mostu na Kołodiaznym?
Właśnie macałem w kierunku beczki z puzzli ale wyśmignął mnie Bertrand.
Dokładnie to widać przyczółki tego mostu.
Bertrand,byłeś tam?
bertrand236
12-02-2008, 19:40
Byłem. W łikęd majowy, bo tam ludzie nie docierają.
Byłem. W łikęd majowy, bo tam ludzie nie docierają.
Nie tylko ludzie,gliny też :twisted: Miałem epizod niechęci do nich (hmmm,raczej dużej ich chęci do mnie),tam właśnie przeczekałem...
bertrand236
12-02-2008, 22:29
Ta buda już tam stała?
Gdzie to? (Wrzucam taką łatwiznę bo nudy na forum)
bertrand236
18-02-2008, 21:26
:shock:Łatwizna?
Barnaba,pudło,to znacznie prostsze.
Bertrand,nawet jak tam nie byłeś to skup się,łatwo zgadnąć.
bertrand236
20-02-2008, 18:49
A może jakieś inne ujęcie albo podpowiedź malutka?
Bertrand
Jasne.Zastanów się, czego na zdjęciu brak? Tzn co występuje zazwyczaj z elementem (w okolicy) na zdjęciu? (nie o brak drutów chodzi).A jak nie ma,to gdzie jest? I znajdziesz odpowiedź ;)
bertrand236
20-02-2008, 21:14
gdzie do niedawna była cywilizacja, a teraz jej nie ma? Tam gdzie teraz jest rezerwat.
To nie tak.Chodzi o konkretny,techniczny element cywilizacji.A rezerwatu tam (chyba) nie ma.
Widzę że jest problem no to podpowiedź
Basia Z.
21-02-2008, 17:47
Widzę że jest problem no to podpowiedź
Będę strzelać - przełęcz Łupkowska
B.
Strzał w dziesiątkę.
Wyjaśnienie dla Bertranda:linia "telegraficzna" zazwyczaj biegnie wzdłuż lini kolejowej,której właśnie na zdjęciu brak - bo biegnie pod spodem,w tunelu :)
Basia Z.
21-02-2008, 18:47
Strzał w dziesiątkę.
Wyjaśnienie dla Bertranda:linia "telegraficzna" zazwyczaj biegnie wzdłuż lini kolejowej,której właśnie na zdjęciu brak - bo biegnie pod spodem,w tunelu :)
No ale tam górą przecież przez pewien czas tez szła :-)
Szczerze - to nawet sie nie spodziewałam że trafię.
Byłam ze dwa razy na samej przełęczy a tego słupa nie pamiętam.
B.
bertrand236
21-02-2008, 18:49
Dzięki za wyjaśnienie. Czegoś sie dowiedziałem i nauczyłem. W życiu tego bym nie odgadł. Byłem w tunelu kilka razy nigdy nad nim. W tym roku mam zamiar być.
Pozdrawiam
heh, a spierałem się z Bertrandem że tablice "Granica Państwa" są żółte.... bywają różne :) ale w życiu bym nie wpadł że to Przełęcz.
nie chciałbym żeby to była z mojej strony zagadka a raczej sam szukam podpowiedzi od czego to jest lub jaka to część z większej całości? Fotografię zrobiłem w lipcu 2007 roku w Smolniku nad Osławą a "to" leżało w trawie obok dzwonnicy.
od czego to jest lub jaka to część z większej całości?
Pewny nie jestem, ale przypomina to jarzmo (uchwyt) dzwonu. Dzwon mocuje się od spodu i razem z jarzmem osadza w siedzisku - buja się to razem z nim. Głowy nie daje.
Serdeczne dzięki za słowo "uchwyt dzwonu", wpisalem to w google i..... http://www.twojebieszczady.pl/st_cerkwie/cerkiew_smolnik.php jest wyjaśnienie. Mam już wyjaśnienie. Dzięki :)
wpisalem to w google i..... http://www.twojebieszczady.pl/st_cerkwie/cerkiew_smolnik.php jest wyjaśnienie.
:oops:
Jak już mówiłem - głowy nie daję, ale o ile dobrze pamiętam to na miejscu mi tak zasugerowali.
Jako że na forum jakieś kwachy się zalęgły, wrzucam następną zagadkę.Może ktoś tam był (jest parę osób "podejrzanych" :) to zgadnie, jak nie, będę podpowiadał.Na początek - to góra pokryta okopami.
bertrand236
27-02-2008, 20:33
Kiedyś łaziłem po Gabrym Wierchu i ram widziałem takie okopy. Tego kamienia i charakterystycznego drzewa sobie nie przypominam.
Pozdrawiam
To nie jest Gabry Wierch,info o okopach jest dodatkiem,takich gór z okopami jest b.dużo.Podpowiedź jutro.
Wygląda jak Dwernik Kamień :grin:
A nie czasem gdzieś na Dziale?
A nie czasem gdzieś na Dziale?
Hmm o ile znam siebie to nie poznam Działu mimo tego, że kilkanaście razy tamtędy w roku chodzę. Wydaje mi się to znajome więc stawiam na Okrąglik. Tam na pewno są okopy.
Jeszcze dorzucę do kompletu bardzo bliskie okolice przełęczy nad Roztokami i jak Browar odpowie to będzie już sporo do wykluczenia ;)
-> Polej, VM, Lucyna, Piotr
Niecierpliwie strzelacie gdzie popadnie zamiast poczekać na więcej danych i zgadywać, więc by nie psuć Wam zabawy,nie odpowiem dzisiaj,jutro zapodam dane... ;)
Prowydnyk chaszczowy? Hmmm. To będzie Opołonek.
Nie przypominam sobie żeby na Opołonku był taki okop. Jest ławka, ale nie u nas, i z tego co usłyszałem na wywiadywaniu się przed przejściem- dość pilnie strzeżona.
Trza by na mapie zobaczyć gdzie kiedyś zaczynała się granica z jakimś krajem. Słupek ma nr "0"
Na Opołonku w czasie I wojny św toczyły się walki pozycyjne. Tego jestem pewna. Nie pamiętam tylko czy tamtędy przebiegała granica pomiędzy Słowacją, a GG.
jacob.p.pantz
27-02-2008, 23:33
Nie pamiętam tylko czy tamtędy przebiegała granica pomiędzy Słowacją, a GG.
:-0
toż już w marcu 1939 czechosłowackie/słowackie Zakarpacie
(świeżutko autonomiczna w ramach RC-S Ukraina Karpacka, a w tym momencie
ewentualnie Karpato-Ukraina - 3-dniowe, nieuznane międzynarodowo 'państwo')
zostało zaanektowane przez Węgry bodaj aż po Koszyce
(w ślad za pd częścią, zajętą już jesienią '38 )
o czym przypominają walnie rozwaliny tripleksu pod Czereninem
Serdeczności,
Kuba
.. Nie pamiętam tylko czy tamtędy przebiegała granica pomiędzy Słowacją, a GG.
Chyba nie , bo na Czeryni po 1939 r. łączyły się trzy granice - Słowacka , Węgierska i Generalnej G.
Na Opłonku była granica między GG a Węgrami (sojusznikiem Hitlera , zresztą ), a troszkę dalej na Sanie granica pomiędzy GG a Radziecką Ukrainą( też sojusznikiem Hitlera wtedy,... IV rozbiór Rzeczpospolitej)
...Trza by na mapie zobaczyć gdzie kiedyś zaczynała się granica z jakimś krajem. Słupek ma nr "0"
Powyżej w postach piszemy o granicach po 1938/39 , a Barnaba pisze "trza zobaczyć gdzie kiedyś ..." i miał chyba na myśli granice między Czechosłowacją a Polską przed 1938/39 rokiem i częściowe zmiany przebiegu granicy w rejonie Opłonka(na północ od ) które zostały zmienione po 1945 roku (może zostały tak ustalone za kilka flaszek bimbru??:-D)
jacob.p.pantz
28-02-2008, 00:42
a to jest na 100% słupek graniczny?
bo coś mi się zdaje (acz głowy nie dam),
że słupki graniczne były numerowane od 1,
i to po kilka razy na jednej granicy (-;
(przedwojenne 'jedynki' na Popadii, Pantyrze, Pikuju)
Serdeczności,
Kuba
Basia Z.
28-02-2008, 07:45
a to jest na 100% słupek graniczny?
bo coś mi się zdaje (acz głowy nie dam),
że słupki graniczne były numerowane od 1,
i to po kilka razy na jednej granicy (-;
(przedwojenne 'jedynki' na Popadii, Pantyrze, Pikuju)
Nadal tak jest - obecnie "jedynka" wypada gdzieś na puściznach orawskich, pisał kiedyś dawno o tym niejaki any.
Co do granicy Słowacko-Węgierskiej w roku 1939 biegła od Czerenina gdzie był "triplex" na granicy z GG na południe. Dokładnego przebiegu niestety nie znam.
W każdym razie na południu przebiegała grzbietem Rudaw Spiskich, a do Węgier należały zarówno Koszyce jak i cala kotlina Rożniawska.
A co do zagadki - niestety nie wiem, też nie przypuszczam jednak aby był to słupek graniczny.
sir Bazyl
28-02-2008, 16:37
Hej!
Nie jest to na pewno słupek graniczny, ma góra ta wiele okopów, a leży na granicy, choć z drugiej strony patrząc z dala od granicy.
Prowydnyk chaszczowy? Hmmm. To będzie Opołonek.
Nie przypominam sobie żeby na Opołonku był taki okop. Jest ławka, ale nie u nas, i z tego co usłyszałem na wywiadywaniu się przed przejściem- dość pilnie strzeżona.
Pogięło Was?? Gdybym się przyznał do Opołonka,a nie daj Boże dał zagadkę z niego,to różnej maści legaliści,poprawni politycznie itp publicznie by mnie tu powiesili za jajka :twisted: Trza się ukrywać ;)
Hej!
Nie jest to na pewno słupek graniczny, ma góra ta wiele okopów, a leży na granicy, choć z drugiej strony patrząc z dala od granicy.
Taaa....Ty byłeś wśród najbardziej "podejrzanych" o różne "niecne" pobyty ;) Gadasz jak Pytia ale rację masz :twisted:
Podpowiedź: jak się wychodzi na górę, drogi strzegą dwie ambony,jak jakaś brama(do raju).Potem zaczyna się świetny las z charakterystycznym drzewem w kabłąk.Spod szczytu po ramieniu idzie się kapitalną "leśnostradą",przypominającą mi drogę rokadową,wśród licznych krywulców,rewelacja.Są też fajne widoki,niestety było zamglenie więc tylko jedna fotka(z widokiem).To wystarczające dane żeby górę zidentyfikować więc zamiast strzelać gdzie popadnie zgadujcie.Jak jednak będzie kłopot to jutro następna podpowiedź.
Ostatnie zdjęcie - podpowiedź przypomina mi jak przez mgłe okolice Fereczatej, pamiętam jak szedłem tam w lipcu 2001 las był bardzo zniszczony.
Swoją drogą, w Festung Posen podobne słupki wyznaczają zasięg (granicę) zasięgu ognia poszczególnych dzieł fortyfikacyjnych.... Są to tak zwane słupki forteczne, a niektóre z nich są jednocześnie granicą "wpływów" 2 sąsiednich fortów. Może to słupek o podobnym przeznaczeniu?
Ostatnie zdjęcie - podpowiedź przypomina mi jak przez mgłe okolice Fereczatej, pamiętam jak szedłem tam w lipcu 2001 las był bardzo zniszczony.
Na tą górę nie prowadzą znakowane szlaki.
A las faktycznie na pn-zach(właściwie północnym) ramieniu jest ostro cięty.Widok na pn-zach.
Oj zły Browar zbacza ze szlaków.... albo wcale na nie nie wchodzi.... buhahaha ROTFL
Ostatnia podpowiedź:wysokość góry pod 1000m n.m.p.(powiedzmy od 900 do 1100).Na różnych mapach ma różne nazwy - albo od właściwości terenu,albo od okolicy wziętą.Znaczna część z Was przechodziła mimo, bo nie góry w tej okolicy stanowią miód... Ale najlepszą wskazówką jest post sirBazyla - nawet byłem zły troszkę myśląc że spalił zagadkę ;)
No i w rejon idzie się (lege artis) koło tej kapliczki na zdjęciu.
bertrand236
29-02-2008, 21:39
Przeczytałem podpowiedzi, popatrzyłem na mapę i strzelam: Magura Nasiczańska /nigdy tam nie byłem/
Magura Nasiczańska jest super,dobrze kombinujesz(nie biorąc zupełnie pod uwagę ostatniego zdjęcia),ale nie o nią chodzi ;)
bertrand236
29-02-2008, 21:53
Kapliczki tej, też chyba nie widziałem. Dam okazję innym postrzelać.
Pozdrawiam
Kapliczki tej, też chyba nie widziałem. Dam okazję innym postrzelać.
Pozdrawiam
A powinieneś (widzieć),w końcu byłeś tam :-D
bertrand236
29-02-2008, 22:05
No. to teraz mi zadałeś....
Hmm byłam tam na szkoleniu, nie ma szlaku ale za to są bunkty, na pewno są tam piękne buki o ile ich nie wycieli. Jest zarastająca polanka i słup.
Krąglica
Hmm byłam tam na szkoleniu, nie ma szlaku ale za to są bunkty, na pewno są tam piękne buki o ile ich nie wycieli. Jest zarastająca polanka i słup.
Krąglica
Coś słabo czytasz wskazówki...Krąglica jest kapitalną górą,ale nie.Specjalnie dla Ciebie zawężę tolerancję wysokości: 950-1000 m n.p.m. I przeczytaj post Bazyla ;)
Bazyl włóczył się ostatnimi czasy wzdłuż granicy z Ukrainą. Na Oratyku był. Jaworniki?
Bazyl włóczył się ostatnimi czasy wzdłuż granicy z Ukrainą. Na Oratyku był.
Podziwiam ten Oratyk,nie byłem.Ale niekoniecznie Bazyl tam był ostatnim czasem,wytrwaj do jutra,podam nazwę ;) (Tak a propos w równoległym wątku gadamy o tym samym terenie)
dziabka1
01-03-2008, 09:44
Browar - masz jak w banku, że jak wreszcie zdradzisz gdzie to, lub jak ktoś zgadnie, to mur beton tam się wybiorę poszlajać :mrgreen:. Las jest przedni, kamole wyłażą - no uwielbiam tak.
Bazyl włóczył się ostatnimi czasy wzdłuż granicy z Ukrainą. Na Oratyku był. Jaworniki?
Nie zauważyłem wcześniej "Twoich" Jaworników.Nie, ale już blisko.Pisałaś o robotach leśnych w temacie "Rowerem z Krywego..."
Nie byłam w tym roku na górnej stokówce, kótrą biegnie szlak. W ub roku o tej porze było błotniście, prowadzono prace leśne
To ta sama zrywka o której pisałem w odpowiedzi Barnabie
A las faktycznie na pn-zach(właściwie północnym) ramieniu jest ostro cięty
Hmm tak i tak tam pójdę i obejrzę jeszcze raz. Przebiłeś nawet Jabola. Tem rzucił zdjecie buka do zagadek szlak na smerek wiedząc, że rano tamtędy przechodziłam. Nie odgadłam.
Koncz Waść wstydu oszczędź.
Mogły by być np. Stoły - lub ta bliżej Smereka na którą z biegiem Hulskiego sie idzie. Ale to tylko strzały. Po tej drugiej to wiem że Bertrand się szwendał :)
Stoły to teren BdPN
Okopy na pewno tam są. Ten teren w czasie II wojny sw był jedynym miejscem, gdzie znajdowała się przez kilkanaście miesięcy partyzantka. Pani Kuncewiczowa opowiadała, że tamtych terenów nawet nie znał za dobrze jej Mąż, Pipera, a nawet sam Pawłusiewicz chociaż przebywał tam najpierw ze swoim oddzialaem a potem z Kunickim-Muchą. O Stołach i ich atrakcjach wolałabym nie opowiadać.
Stoły to teren BdPN
Niezupełnie - tylko część, Stoły są na granicy parku.
Było tak:patrzę na mapę i widzę nazwę "Didkowe Stoły",a ścieżka na nie prowadzi przez szczyt z diabelską kotą 666.Oooo,to nie może być przypadek,dajemy.Dopiero na szczycie patrzę w mapę uważniej a tam... "zwykłe" Diakowe Stoły,zdrada! No ale w ten sposób zwiedziliśmy Magurę Krywicką Stołami zwaną.
Nie wiedziałem że będzie taki problem,osobiście takie zagadki gdzie jest trochę danych i trzeba zgadywać lubię najbardziej.
Sir Bazyl wiedział bo tam był, Bertrand zgadł po kryjomu ;)
Byłam tam ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że Franio Adamczyk prowadził, a my z Grześkiem tak zagadaliśmy się, że rozmawiając otropieniu stada przeszliśmy obok stada nie zauważając go.
Z tym BdPN-em to tak:być może sam szczyt(kopuła) jest na jego terenie,trudno.Natomiast miód(leśnostrada) jest na Werkrywcach, większość zdjęć tam zrobiłem.A te ambonki są gdzieś w okolicy koty 666 ;)
:) heh, znam wiem!!!!
http://picasaweb.google.pl/barnaba.bies.2007.10/Zagadka/photo#5172731990564638034
Czyli w przybliżeniu Matka Boska Mściwa (bo jakby brwi pomarszczone)... Zatwarnicka
Znowu nudy...Taka łatwizna,gdzie i co?
dziabka1
05-03-2008, 08:32
Hmm... Tworylne? Ale to tylko skojarzenie, raczej bez pewności.
Tworylne raczej nie.A z czym to skojarzenie?
dziabka1
07-03-2008, 09:58
Tworylne raczej nie.A z czym to skojarzenie?
No tak, te słupki od stajni inaczej wyglądają. Zajrzałam do ich zdjęć. A może po prostu ciągnie mnie do Tworylnego :))
bertrand236
07-03-2008, 11:20
Browar! Widzisz, co się dzieje... Bez Twojej podpowiedzi nic ze zgadywania.
Pozdrawiam
sir Bazyl
07-03-2008, 12:30
Czy to nie jest pozostałość po obelisku?
Czy to nie jest pozostałość po obelisku?
Gdybym to ja wiedział po czym...Jakaś kapliczka? Ale niedaleko jest druga.
Nie myślałem że będzie taki kłopot,przecież przechodziliście obok nie raz.
Stamtąd jest taki widoczek
Lucyna...... :shock: Skup się, choć troszkę,plissssss
No co? Droga zniszczona terenówką.
bertrand236
09-03-2008, 18:16
Ten widok kojarzy mi się z Łupkowem
Pozdrawiam
bertrand236
09-03-2008, 20:06
Jasne, to sie poleje, gdy się spotkamy ;)
trzykropkiinicwiecej
11-03-2008, 14:35
...a to są resztki po budynkach pgr-owskich, zaraz obok są betonowe silosy na kiszonkę.. tak zarośnięte że w poprzek ludziska uazami jeżdżą.. jak murek miał szerokość 15 cm i wysokość 2 m. to teraz proporcje sa prawie na odwrót ;-) ... przełaził już ktoś po Schengen przez tunel Głupkowski?
bertrand236
11-03-2008, 14:42
....
trzykropkiinicwiecej
11-03-2008, 15:06
...hehe... czyli nie przełaziłeś Bertrandzie?
bertrand236
11-03-2008, 15:55
No nie. Po Schengen byłem w Bieszczadzie ale z innej strony.
Co to jest? (sam mam tylko podejrzenie)
nieukończony kościół w Stefkowej - obecnie jakaś stodoła..
Jako stodoła wygląda oryginalnie :)
Możliwe że ktoś już to wrzucał,ale jak zobaczyłem o mało mnie nie zabiło :twisted:
Gdzie to? (Piotr,daj chwilkę)
bartolomeo
29-10-2008, 15:29
Możliwe że ktoś już to wrzucał,ale jak zobaczyłem o mało mnie nie zabiło :twisted:
Gdzie to?
Niedaleko niedawnego Rykowiska, ino u sąsiadów.
Łupków, tunel, słowacka strona.
Wrzucał, wrzucał...
jeno to dość dawno było, więc warto odświeżyć.
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=2590&page=11
bertrand236
15-06-2009, 20:51
Browar! Coś własnego masz w Bieszczadzie?
Browar! Coś własnego masz w Bieszczadzie?
Nie, ale przecież wiesz gdzie to,tylko ja nie wiem co TO ;)
Nikt się nie kwapi to podpowiem że to coś leży przy drodze na Rosolin,zaraz po wjeździe na płyty,po prawej.Ale co to,czy jakiś kiosk,czy część baraku a może wieżyczka oraz gdzie to stało i czemu służyło, to może ktoś z Was wie?
to jest coś takiego tylko po bieszczadzku...:mrgreen:
http://www.wartozwiedzic.pl/atrakcje/szymbark/dom-na-glowie-w-szymbarku-id-329.html
Widzę że kłopot z odgadnięciem,zapodaję podpowiedź ;-)
bertrand236
30-06-2009, 18:06
He, he! Browar wielu z nas tam było. To i ja podpowiem coś. Gdyby zdjęcie było z ciut dalszego miejsca zrobione, to i ławeczki na fotce by były widoczne. Wiedziaem, że gdzieś te krzyże widziałem.
Pozdrawiam
don Enrico
30-06-2009, 18:57
Ta kapliczka kojarzy mi się z drogą przez Skorodne, ale nie jestem pewien.
Ta kapliczka kojarzy mi się z drogą przez Skorodne, ale nie jestem pewien.
Dobrze Ci się kojarzy.