PDA

Zobacz pełną wersję : Zagadki z cerkwią w tle ...

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

lucyna
11-02-2008, 09:34
Ja jak zwykle moge powiedzieć, że wiem ale nie wiem. Bezprzecznie znam ten obraz. Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to Wisłok. Obstawiam więc ten obraz. Na pewno w d. cerkwi znajduje się obraz MB z Dzieciątkiem. Pamiętam, że o nim opowiadałam grupie. Obraz ma koronę więc jest to cerkiew grekokatolicka lub kościól rzym. Cudowne obrazy w cerkwiach prawosławnych nie są koronowane. Głowa Madonny jest otoczona promieniami. Człowiek nie może bowiem koronować Tej, która posiada już koronę Niebios. Przepiękna, niestety kopia prastarej ikony MB Sanockiej znajduje się w cerkwi archikatedralnej w Sanoku. Tam widać na sukience owe promienie.

OT
Rozbawila mnie odpowiedż Piotra: "a znana jako pogranicze polsko-rusko-niemieckie"

Piotr
11-02-2008, 10:05
Obraz ma koronę więc jest to cerkiew grekokatolicka lub kościól rzym.
Tak, d. cerkiew_greckokatolicka, ob. kościół - Wisłok.
Przypomnij sobie jeszcze czy grupie nie opowiadałaś o owym szczególe, poniżej powiększenie (mniej więcej na środku), niestety większej foty chwilowo nie posiadam:

lucyna
11-02-2008, 10:12
Tak, to jest ten ślad po kuli.

jacob.p.pantz
11-02-2008, 10:39
określenie, po raz pierwszy z nim się spotykam)

ja też (-;

Oby miot był udany. Być może wtedy wyrocznią przestanie być Brykowski.

Materiału nowego/niezbadanego raczej specjalnie nie przybędzie
- więc nie sądzę;
Brykowski jako autorytet jakoś mi w niczym nie wadzi
- więc nie tęsknię;
acz nie mam nic przeciwko zmianom (-;

Wpływy kościelne pojawiły się po synodzie zamojskim po owym roku 1720 o którym wspomniałam.

Nie (-;
Synod Zamojski formalnie i oficjalnie wprowadzał latynizację obrządku,
a wpływy trwały od dawna - jak to na pograniczu - wszak sama
cerkiew łemkowska to najlepszy tego przykład - wieża, zwieńczenia.

słynne kolumny w cerkwi w Czarnej czy namalowany zegar na cerkwi z Ropek.

klasycyzujace kolumny z Czarnej są bodaj wiek starsze od Synodu,
w 'józefińskim' budownictwie sakralnym wzoru jakoś nie znajduję;
zegary symulowano na izbicach całej grupy cerkwi okolic Hańczowej
- szczerze nie wiem, jak się miały ramy czasowe ich powstawania
wobec józefinizmu czy synodu - ale wątpię we wpływy takowych,
bo to raczej na mocno lokalną modę wyglądało.

Chyba w którymś numerze "Magur" lub "Płaju" był artykuł poswięcony temu zagadnieniu.

ano - wspominałem Krycińskiego - Magury, okolice 2000 r.
ale raczej nie sprawdzę konkretów - odcięty od biblioteczki przez parę tygodni (-;

Zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem, że trudno znaleźć pogranicze polsko-rusko-niemieckie.

Ano trudno - bo pogranicze zakłada jakąś równowagę graniczących kategorii
- wspomniane wsie niemieckie zaś to interesujący, ale marginalny terytorialnie,
demograficznie, a i czasowo wtręt na pograniczu polsko-ruskim/rusińskim

Kiedy Kuba pojawiły się pierwsze chałupy wnękowe? Najstarsza zachowana w skansenie pochodzi o ile mnie pamięć nie myli z 1681 r. Na pewno nie była pierwszą wybudowaną w ten sposób.

Nie wiem, chałupa - coś koło tego, ale czy z wnęką i jaką - nie kojarzę,
a - z wspomnianych powodów - raczej nie sprawdzę.
Pomnę tylko wspomnienie o miejskiej proweniencji wnęk
bodaj może jako pogląd etografów referowany przez T.A.Olszańskiego w starych 'Połoninach'
('Kim byli Dolinianie' lub 'O Dolinianch raz jeszcze"; a.d. 1986 może?)
Z drugiej strony zupełnie nie kojarzę takowych wnęk
jako jakiegoś wyróżnika Średniowiecznej ciesiołki.

Ja jak zwykle moge powiedzieć, że wiem ale nie wiem. Bezprzecznie znam ten obraz. Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to Wisłok. Obstawiam więc ten obraz.

Ano
http://cerkwie.bmiller.pl/WislokWielki/index.html
(pozdrowienia & gratulacje galerii dla WspółForumowicza)

Na pewno w d. cerkwi znajduje się obraz MB z Dzieciątkiem.

no... to dość typowe dla niemal każdej cerkwi ((-;

Serdeczności,

Kuba

lucyna
11-02-2008, 13:40
klasycyzujace kolumny z Czarnej są bodaj wiek starsze od Synodu,

http://cerkwie.bmiller.pl/WislokWielki/index.html
(pozdrowienia & gratulacje galerii dla WspółForumowicza)

Ad.1 Młodsza o wiek. Ceriew z 1834 r.
Ad.2 Piękna, przyłączam się gratulacji.:smile:

Basia Z.
11-02-2008, 14:25
Ad.1 Młodsza o wiek. Ceriew z 1834 r.

Przepraszam ale o jakiej cerkwi piszecie, bo ja się już w którymś momencie zgubiłam ?

Czy chodzi o cerkiew z Czarnej ?
Nie mam tu swojej książki ale na internetowej mapie jest "Cerkiew św. Dymitra rok 1764".
Czy może o cerkiew z Czarnego (obecnie w Skansenie w Nowym Sączu) również p.w. św. Dymitra (XVII w.).

Pozdrowienia

Basia

Piotr
11-02-2008, 14:41
Czy chodzi o cerkiew z Czarnej ?
Z Czarnej, powiat bieszczadzki; z 6 kolumnami - z roku 1834; pw. św. Dymitra Męczennika

Basia Z.
11-02-2008, 15:43
Z Czarnej, powiat bieszczadzki; z 6 kolumnami - z roku 1834; pw. św. Dymitra Męczennika

A - dzięki.

B.

jacob.p.pantz
11-02-2008, 17:31
Ad.1 Młodsza o wiek.

Przepraszam - naturalnie o to mi szło - przejęzyczenie (przeklawiaturzenie?);
nie podejrzewałbym wszak świątyni z Czarnej o XVII-wieczny rodowód.

W każdym razie od Synodu już trochę daleko
(w tym czasie już chyba - o ile pomnę - wycofano się z wielu jego
latynizujących nowinek)

Serdeczności,

Kuba

Henek
11-02-2008, 20:15
No to co ? Może jeszcze jedna złośliwa zagadka ?
ha, ha, ha ;)
- szczęka mi opadnie jak ktoś zgadnie gdzie rośnie ta cerkiew

bertrand236
12-02-2008, 20:12
Skansen w Sanoku?

Henek
12-02-2008, 20:23
No nie. Brakuje jeszcze jakieś 70 km (na oko)
Zresztą to już stary rupieć. Uczeni podają że ta cerkiew powstała parę lat po pożodze wznieconej dawno temu przez Chmielnickiego.
Jak by nie patrzył to już parę ładnych lat.
... a tak na marginesie : to jaką cerkiew uznaje się za najstarszą ?
(pytam bo nie wiem)

Piotr
12-02-2008, 20:52
... a tak na marginesie : to jaką cerkiew uznaje się za najstarszą ?
W Polsce? Jeśli w Polsce to kolejno zdaje się: Radruż (koniec XVIw), Gorajec (1594) i Chotyniec (również koniec XVIw - dokładnej daty chyba nie ma). Ulucz wypadł z tego rankingu - wcześniej to ona była uznawana za najstarszą.
W polskich Karpatach najstarsza jest w Powroźniku (1600r., wcześniej przyjmowano że 1604 - jednocześnie najstarsza łemkowska).

Henek
13-02-2008, 12:03
Rozwiązania mojej zagadki należy szukać na podwórku straży pożarnej w Drohobyczu.
Piotr napisał :

Ulucz wypadł z tego rankingu - wcześniej to ona była uznawana za najstarszą
A co się stało że Ulucz wypadł ?

lucyna
13-02-2008, 12:13
Rozwiązania mojej zagadki należy szukać na podwórku straży pożarnej w Drohobyczu.
Piotr napisał :

A co się stało że Ulucz wypadł ?
Spór o datę budowy tej świątyni trwał od lat. Został zakończony, gdy badania denrochronologiczne wskazały, że cerkiew powstała w 1659 r. Moim zdaniem jest to conajmniej dziwne. Te uchodzące za najstarsze cerkwie: w Radróżu, Gorajcu i Chotyńcu były także remontowane.
U nas za najstaszą cerkiew uchodzi ta w Czerteżu.

Piotr
13-02-2008, 14:48
Moim zdaniem jest to conajmniej dziwne.
Rzecz w tym że to nie jest kwestia "mania zdania", tylko wynik badań naukowych. Nie należy z góry podejrzewać naukowców stosujących tę metodę o aż tak rażące zaniedbanie, które miałoby polegać na zbadaniu tylko nowych elementów (wymienionych podczas remontu) z pominięciem starych (rzekomo z lat 1510-1517), bo nawet z rachunku prawdopodobieństwa to nie wychodzi. Zatem aby wyrobić sobie zdanie, należałoby zapoznać się z metodą doboru oraz listą konkretnych zbadanych elementów, ilością, itd. - to absolutna podstawa.
Ponadto IMHO metodę tę stosuje się głównie gdy nie ma żadnych innych dokumentów/znaków potwierdzających datę, być może w cerkwiach o których piszesz były, choć czasem zdarzają się niespodzianki, np. w w/w Powroźniku przesunięto datę z 1604 na 1600 (wcześniej datowano też na 1612 i 1643) ponieważ odnaleziono bodajże napis z datowaniem na którejś z belek - tu akurat pewny nie jestem - ale cuś w tym stylu. Zatem gdyby zachodziły uzasadnione podejrzenia co do poprawności badań w Uluczu to należy zakładać że zlecono by kolejne badania.

lucyna
13-02-2008, 15:09
Nie do końca masz rację. To dokumenty wskazywały na datę powstania cerkwi 1510-17. Dopiero przeprowadzenie badań dendrochronologicznych pokazało iż powstała później.
Aby być na sto procent przekonaną musiałbym zobaczyć wyniki badań dedrochronologicznych wszystkich wymienionych cerkwi. W datacji mamy bowiem wyniki w/w badań, wzmianki historyczne, zachowane znaki i daty na elementach świątyni. Misz masz.

Piotr
13-02-2008, 15:58
To dokumenty wskazywały na datę powstania cerkwi 1510-17. Dopiero przeprowadzenie badań dendrochronologicznych pokazało iż powstała później.
Nie zagłębiałem się w historię tej cerkwi, jednak na chłopski rozum owe dokumenty musiały wskazywać zatem na inną - poprzednią być może cerkiew. Na papierze nie jest określone, którego/czego obiektu papier ów dotyczy - badania wydają się być zatem bardziej wiarygodne.

lucyna
13-02-2008, 17:17
Niewątpliwie szematyzmy wskazywały na poprzednią cerkiew. Jest tylko jedno pytanie. Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec? Niektóre elementy konstrukcji np.istnienie przybudówek przy prezbiterium: diakoniona i protesis świadczą o tym, że konstrukcja cerkwi XVII w. w dużej mierze przypomimnała konstrukcję wcześniejszej świątyni. Tym bardziej, że pierwotny dach był brogowy.

Piotr
13-02-2008, 22:41
Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec?
Trudno powiedzieć czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie. No i ewentualnie kwestia określenia "przebudowa", np. imho "przebudowano zmieniając prawie cały budulec" jest praktycznie równoznaczne z tym, że to już jest inna cerkiew.
Co innego remont, choćby gruntowny - wymiana słabszych elementów,drobna przebudowa, zmiana pokrycia czy oszalowania, etc a co innego wymienić prawie wszystko.
Innymi słowy: jak wezmę Poloneza z 1980r., zostawie tylko koło zapasowe a resztę części po kolei zmienię na takie z 1995r. to auto będzie z którego roku?

diakoniona i protesis
diakonikon.

lucyna
13-02-2008, 23:29
Pastoforia
Piotrze proszę mów do mnie ludzkim językiem. Kompletnie nie znam się na samochodach.
Możemy tylko gdybać. Ta cerkiew o ktorej rozmawiamy była tyle razy przebudowywana i remontowana, ze zatraciła swój pierwotny wygląd. Jedno trzeba przyznać>Jest piękna

jacob.p.pantz
14-02-2008, 12:27
Jest tylko jedno pytanie. Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec?

jeśli nam, laikom, znana jest możliwość wymiany, przy kolejnych remontach i przebudowach,
niemal całego materiału, z jakiego wzniesiono dany drewniany obiekt sakralny,
to tym bardziej świadomi tego (tudzież archaiczności pastoforiów itd.)
byli specjaliści, przeprowadzający badania dendrochronologiczne;
nie ma więc chyba sensu polemizować z ich wynikami
(choć też mi żal, że ulucka nie pozostała najstarszą ((-;)

Serdeczności,

Kuba

lucyna
14-02-2008, 16:20
@ Kuba szukam dziury w całym:P
Podrzućcie proszę jakieś zdęcia. Prooszę.

Basia Z.
14-02-2008, 16:25
Podrzućcie proszę jakieś zdęcia. Prooszę.

Ostatnia zagadka pozostała na razie nie rozwiązana.

B.

Piotr
14-02-2008, 18:09
Ostatnia zagadka pozostała na razie nie rozwiązana.
Jak nie, jak tak? Henek podał rozwiązanie.

Basia Z.
14-02-2008, 19:25
Jak nie, jak tak? Henek podał rozwiązanie.

A najmocniej przepraszam - umknęło mi.

Pozwolę sobie wobec tego wstawić zagadkę.

Tym razem nie jest złośliwa.
Obawiam się wręcz że będzie za łatwa.

6351

Pozdrowienia

Basia

joorg
14-02-2008, 20:16
....Obawiam się wręcz że będzie za łatwa.
..

Czy to ta ??
Węglówka z dębem "Poganinem"

Basia Z.
15-02-2008, 07:29
Czy to ta ??

Dobrze :-)

B.

joorg
15-02-2008, 18:40
Zamieszczam dodatkowe zdjęcia w celach poznawczych, a dąb był już tam w około 1350 r

lucyna
29-02-2008, 07:09
Większość tych "wspaniałości" jest zgrupowana w jednym miejscu. Oczywiście, w miniaturze. Ośrodek Caritasu w Myczkowcach posiada 100 ładnych miniaturowych drewnianych zabytków architektury sakralnej: kościółków i cerkiewek. Zgrupowane są w ogrodzonym ogrodzie, na górkach z kamyczków, bardzo dobrze opisane, podświetlone. Wieczorem, gdy sączy sie z głośników muzyka to naprawdę ładnie wygląda. Miniatury umieszczone są sektorami. Jeden z nich poświęcony jest Słowacji. Czeka także górka na ukraińskie cerkiewki. Ksiądz Rektor opowiadał, że nie może zdobyć danych.
Z informacji bardzo ważnych wyremontowali most na Olszance. 3 tony.

PS.
Ze spraw zaległych. Nie znalazłam jeszcze informacji o liście na której jest cerkiew w Matkowie. Wczoraj pytałam się wszystkich wtajemniczonych w sprawy architektury drewnianej i Ukrainy. Robert Bańkosz nic nie wie na temat listy dziedzictwa ludzkości. Jak był tam ostatnimi czasy to cerkiew nie była tak wyrózniona. Ludka Koleżanka z forum obiecała poszukać informacji na stronach ukraińskich. Ludka pamiętasz!

Henek
01-03-2008, 21:21
Jak już pisała Lucyna :

Większość tych "wspaniałości" jest zgrupowana w jednym miejscu. Oczywiście, w miniaturze. Ośrodek Caritasu w Myczkowcach
Proponuję więc rozszeżyć zagadki o te miniaturki.
Gdzie znajdują się oryginały tych cerkiewek ?

dziabka1
01-03-2008, 22:55
Proponuję więc rozszeżyć zagadki o te miniaturki.
Gdzie znajdują się oryginały tych cerkiewek ?

Jakie śliiiiczne! Gdzie takie muzeum miniaturek jest?

Piotr
01-03-2008, 23:01
Jakie śliiiiczne! Gdzie takie muzeum miniaturek jest?
Myczkowce.
http://www.myczkowce-caritas.itl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=54

bertrand236
01-03-2008, 23:03
http://www.myczkowce-caritas.itl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=54Znów Piotr mnie wyprzedził ;)

Henek
02-03-2008, 12:24
Zgadujemy, zgadujemy ....
Że za łatwe ? nic to. następne będą trudniejsze.
Przypomnę pytanie : GDZIE STOJą PIERWOWZORY TYCH CERKIEWEK ?

sir Bazyl
02-03-2008, 13:04
...Gdzie znajdują się oryginały tych cerkiewek ?
Pierwsza - Mirola?

Wojtek Pysz
02-03-2008, 14:07
Trzecia - Rzepedź

Wojtek Pysz
02-03-2008, 14:56
Druga - najbardziej podobna, choć nie całkiem identyczna to Leszczyny.
Również podobna, nieco większe różnice - cerkiew w Kunkowej.

Henek
02-03-2008, 19:44
Bazyl napisał :

Pierwsza - Mirola?
Tak przynajmniej była podpisana. Przyjmujemy że zgodnie z prawdą.
A te dwie pozostałe to interpretacja podana przez Wojtka
/ Druga - najbardziej podobna, choć nie całkiem identyczna to Leszczyny. / Trzecia - Rzepedź
wydaje się najbardziej prawdopodobna. Ale w stu procentach nie wiem bo tak zająłem się fotografowaniem że zapomniałem o spisywaniu oznaczeń.

Henek
02-03-2008, 19:57
Wrzucę następne trzy.
Piękne są , no nie ?
Kto chce to niech zgaduje, ale tylko na własną odpowiedzialność, bo ja nie znam jednoznacznych odpowiedzi.

jacob.p.pantz
02-03-2008, 20:30
Czerteż (w tle m.in. Roztoka), Chmiel, Grąziowa (w MBL Sanok; w tle m.in. kościółek z Bączala Dolnego, tamze)
(acz w swobodnych dość interpretacjach (-; )

Serdeczności,

Kuba

Wojtek Pysz
05-03-2008, 19:55
Zdjęcie zrobione ładnych parę lat temu. Kto pamięta?

lucyna
05-03-2008, 20:00
Lipie?

Wojtek Pysz
05-03-2008, 20:07
Lipie?
Nie. Zniknęła ze swego miejsca 3 lata wcześniej. I w inny, ale równie przykry sposób.

WUKA
05-03-2008, 20:28
Paniszczew?

Wojtek Pysz
05-03-2008, 20:49
Paniszczew?
Tak. Poprzednie zdjęcia z 1974. Dziesięć lat później już było widać tylko zarośnięte trawą schody i w krzakach resztki blachy z kopułek.

WUKA
05-03-2008, 22:37
Pozdrawiam!Może masz więcej zdjęć?Ostatnio pomagałam w ich zdobyciu znajomemu,stąd moja znajomość tego obiektu.

lucyna
06-03-2008, 06:51
Pozdrawiam!Może masz więcej zdjęć?Ostatnio pomagałam w ich zdobyciu znajomemu,stąd moja znajomość tego obiektu.
Nie tylko tego obiektu. Prosimy i to bardzo o więcej zdjęć. I o wspomnienia.:-)

Wojtek Pysz
06-03-2008, 18:45
>> Może masz więcej zdjęć?
Zaczynam grzebać w albumach, bez większej nadziei na duże sukcesy...

>> Prosimy i to bardzo o więcej zdjęć. I o wspomnienia.
Z tymi wspomnieniami to gorzej. W głowie pustka a palce przy pisaniu sie plączą ;)

A kontynuując zagadkowo-cerkiewny temat: Które miejsce, której cerkwi i kiedy tak wyglądało?

WUKA
06-03-2008, 18:48
Czy to Krywe?

Wojtek Pysz
06-03-2008, 18:58
Czy to Krywe?
Tym razem - nietrafione :sad:

Wojtek Pysz
06-03-2008, 20:40
Pierwsza podpowiedź - nieco szerszy widok na inny fragment tej cerkwi.

bartolomeo
06-03-2008, 20:58
Hmm... Łopienka?

Wojtek Pysz
06-03-2008, 21:41
Hmm... Łopienka?
W rzeczy samej...

bartolomeo
06-03-2008, 22:24
W takim razie dokończmy:

Które miejsce, której cerkwi i kiedy tak wyglądało?
Które miejsce: wejście do absydy za prezbiterium
Która cerkiew: Łopienka
Kiedy: 23 września 1969, koło południa ;)

Wojtek Pysz
07-03-2008, 07:14
Zagadka była trochę nietypowa.
Zazwyczaj, widząc takie ruiny, szukamy cerkwi, której już dzisiaj nie ma. A to był jeden z nielicznych wyjątków...

Komentarz do ostatecznej odpowiedzi, której udzielił bmiller:

>> Która cerkiew: Łopienka
Nie podlega dyskusji

>> Które miejsce: wejście do absydy za prezbiterium
Ten element też był i utrudnieniem i ułatwieniem. Utrudnieniem - bo w tutejszych cerkwiach nie spotykało się takich absyd. Ułatwieniem - gdy już się ktoś uprze, by szukać cerkwi właśnie w Biesczadach, to łatwo ją namierzy.

>> Kiedy: 23 września 1969, koło południa ;)
O, widzę że poznałeś z ostatnich zdjęć po tej krowie ;)
Niestety, nie było wtedy aparatów fotograficznych z datownikiem, ale odpowiedź mieści się w wymaganym zakresie tolerancji (pocz. 2. poł. XX w.).

W nagrodę za poprawną odpowiedź odmówisz sobie pięć razy "Zdrowaś" przed obrazem Matki Boskiej Łopieńskiej...

Wojtek Pysz
07-03-2008, 18:52
Dawno nie pytałem o żadną cerkiew ;) Tym razem zdjęcia świeżutkie; trzy hełmy i wnętrze "przez szparkę".

Henek
07-03-2008, 19:03
Nie wiem gdzie to jest , ale cieszę się że temat cerkiewny cię wziął.
a może strzelę w zielony dach ....Szczawne ?

Wojtek Pysz
07-03-2008, 19:17
...a może strzelę w zielony dach ....Szczawne ?
Zielony dach też, ale Szczawne nie. Na razie nie psuję jeszcze zagadki podpowiedziami. Może jedna, bardzo ogólna: też w Polsce ;)

lucyna
07-03-2008, 19:26
Skraj Podkarpacia o ile nie Lubelszczyzna?

bartolomeo
07-03-2008, 19:45
Krasice. Tan pan (http://cerkwie.bmiller.pl/Krasice/slides/00053.jpg), jak go poprosić, wpuszcza do środka.

Wojtek Pysz
07-03-2008, 20:14
Krasice. Tan pan (http://cerkwie.bmiller.pl/Krasice/slides/00053.jpg), jak go poprosić, wpuszcza do środka.
Po zaprezentowaniu zdjęcia z "panem" potwierdzenie poprawności odpowiedzi wydaje się zbyteczne.
A ten pan nie wzbudził mojej sympatii. Piękne otoczenie cerkwi wygląda dzięki niemu trochę mniej pięknie...

bartolomeo
07-03-2008, 20:34
Siekierę zawsze ma pod ręką i lubi nią pracować, to widać. Ale groźny nie jest ;-) W rewanżu coś mojego.

Jaro
07-03-2008, 20:59
Jeśli mnie pamięc nie myli to będzie Końskie powiat Dydnia, na uboczu szlaków turystycznych i głównych dróg. Najwiekszy minus dookoła pełno drzew i ciężko fote zrobić.

bartolomeo
07-03-2008, 21:04
Jeśli mnie pamięc nie myli to będzie Końskie
Pamięć Cię nie myli, to faktycznie Końskie.

bartolomeo
09-03-2008, 18:40
Kolejny obiekt ode mnie. Kto tym razem zgadnie?

bartolomeo
10-03-2008, 16:51
Nie wierzę, że nie znacie tego miejsca. Tym razem to nie jest cerkiew na uboczu ;) Jeżeli interesujecie się cerkwiami z pewnością o niej czytaliście, przypuszczam, że wielu z Was nawet tam było. Jak nie dokładnie tam, gdzie zrobiłem zdjęcia, to pod spodem z pewnością.

lucyna
10-03-2008, 17:04
Acha.
Dobra Szlachecka.

Rycho
10-03-2008, 18:38
Jak cerkwie to wszystkie. Ta jest poza Bieszczadem
Nam się bardzo podobała taka rosyjsko-bajkowa

bartolomeo
10-03-2008, 19:27
Dobra Szlachecka
Zgadza się. Jedyna w Polsce cerkiew bramna.

emsu
10-03-2008, 21:36
Krynica :)

Rycho
11-03-2008, 07:58
Zgadza się . Cerkiew jest w Krynicy Górskiej

jacob.p.pantz
12-03-2008, 17:20
Ta jest poza Bieszczadem

tzn. poza Kamieniem nad Jaśliskami? - ano jak najbardziej (-;

taka rosyjsko-bajkowa

AFAIR wedle projektu bryła miała dość wyraźnie nawiązywać do zachodniołemkowskiej
- brakuje jeszcze wieży (tzn. już chyba jest, ino bez analogicznego zwieńczenia)

Cerkiew jest w Krynicy Górskiej

nie ma takowej miejscowości (-;
jest ino Krynica-Zdrój ((-;

Serdeczności,

Kuba

bartolomeo
12-03-2008, 20:03
Raz jeszcze coś mojego, tym razem znów cerkiew na uboczu. Ale za to niewielka i cała się zmieściła ;)

Piotr
12-03-2008, 20:10
Ale za to niewielka i cała się zmieściła ;)
Cerkiew w Koniuszy.

bartolomeo
12-03-2008, 20:19
Zgadza się. Pogrzebię jeszcze w szufladach, może coś znajdę. Ale z pewnością nie dam już całej cerkwi, to dla Was zbyt łatwe :-)

bartolomeo
12-03-2008, 20:34
Proszę bardzo, seria złoto-zielona. Moim zdaniem obie zagadki łatwiejsze od poprzedniej, dlatego dwie - może z 10 minut wytrwają.

Polej
12-03-2008, 20:54
Michniowiec ?

bartolomeo
12-03-2008, 20:59
Nie. Ani z lewej ani z prawej.

Wojtek Pysz
13-03-2008, 01:20
Moim zdaniem obie zagadki łatwiejsze od poprzedniej, dlatego dwie - może z 10 minut wytrwają.

Zagadki wytrwały nieco dłużej, niż 10 minut. Żeby dotrwały do rana, podpowiem, że pierwsze, to ...wice a drugie to też ...wice ;)

Rycho
13-03-2008, 08:19
Dzięki za uwagi faktycznie prawidłowo Krynica Zdrój ale potocznie używa się miana
Krynica Górska coby nie pomylić z Krynicą Morską.
Fachowo na cerkiewkach to ja się nie znam, jest tam szlak Łemkowski to zapewne jest
w tym stylu ale jest fajniutka i pięknie położona chociaż jest nowa.

Wojtek Pysz
13-03-2008, 18:23
Uzupełniam wczorajsze ...wice: Młodowice i Kłokowice.
A teraz kolejna dzwonnica i pytanie: jaki związek ma to zdjęcie z wczorajszymi zagadkami cerkiewnymi?

bartolomeo
13-03-2008, 18:40
Uzupełniam wczorajsze ...wice: Młodowice i Kłokowice.
Oczywiście. W załącznikach w pełnej krasie (no, powiedzmy).

A teraz kolejna dzwonnica i pytanie: jaki związek ma to zdjęcie z wczorajszymi zagadkami cerkiewnymi?
Ja zamilczę. Do jutra :-)

bartolomeo
14-03-2008, 12:50
Jutro jest dzisiaj, więc odpowiadam: to dzwonnica z Michniowca, która po remoncie wygląda tak (http://cerkwie.bmiller.pl/Michniowiec/slides/20060423_101133.jpg). A związek sprokurował Polej na poprzedniej stronie wątku.

Wojtek Pysz
16-03-2008, 15:35
Na rozpoczęcie nowego tygodnia, nowa zagadka cerkiewna.
Po serii dzwonnic w ubiegłym tygodniu, tym razem zdjęcia z wnętrza.
Pytanie tradycyjne: gdzie cerkiew [jeszcze] stoi?

lucyna
16-03-2008, 15:55
Cerkiew w Kotowie?

Wojtek Pysz
16-03-2008, 16:21
Cerkiew w Kotowie?
Nie, w Kotowie wygląda znacznie, znacznie gorzej. I troszeńke inaczej ;)

jacob.p.pantz
16-03-2008, 16:21
Niedaleko - w Babicach

Serdeczności,

Kuba

Wojtek Pysz
16-03-2008, 16:34
Niedaleko - w Babicach

Otóż i ona cała:

jacob.p.pantz
16-03-2008, 17:13
To może teraz i ja.
Utrudnienie kilkuwarstwowe (choć rozpoznanie niektórych obiektów i tak zapewne banalne będzie)
więc na wstępie wyjaśnienia:

Rajd "Bieszczady" organizowany jest przez lubelskich studentów od 1967 roku
około majowego 'łyk-endu'; gromadząc do 200 uczestników (kiedyś - do 1200).
Cerkwie z Bieszczadów i okolic widniały na jego znaczkach niemal od początku
(projektu pierwszego znaczka nie zaakceptowała cenzura...);
tradycyjnie (acz nie zawsze) te, których już 'na żywo' zobaczyć nie można.

Rajd "Beskid Niski" (środek października; od 1977 r.) 'od zawsze' bardziej kameralny
był też mniej rygorystyczny, gdy idzie o tematykę pamiątkowych blaszek,
acz i wśród nich łatwo znaleźć niezachowane zabytki sztuki cerkiewnej.

W obu przypadkach wygląd znaczków zależał nie tylko od (skąpej zwykle) wiedzy
o faktycznym wyglądzie obiektów, umiejętności/weny projektanta, ale i "inwencji" wykonawcy
- bywało, że metaloplastyk uprościł zbyt skomplikowany motyw lub obrys,
lub też... wykorzystał sztancę z cerkwią wykonaną do znaczka przed nastu laty.

Zatem oglądając podłączone blaszki należy się zastanawiać, nie tylko: 'co to było?'
ale i: 'co (jeden czy drugi) karykaturzysta miał na myśli?'

I jeszcze konkretniejsza podpowiedź: najmłodszy znaczek beskidzki
inspirowany był świątynią ze wsi, w której aktualnie znajdują się
- dość charakterystyczne w swych kategoriach - atrakcja turystyczno-krajoznawcza i obiekt noclegowy;
zaś z (zatartej stylizacją) sylwetki odpadło jedno ze zwieńczeń
((-;

Serdeczności,

Kuba

lucyna
16-03-2008, 17:25
Ale fajna megazagadka.
Ostatnia Gładyszów.

marcins
16-03-2008, 17:31
Dołączam sie do Twojej pochwały Lucyna - zagadka bardzo orginalna.

joorg
16-03-2008, 19:22
To może teraz i ja....
.. oglądając podłączone blaszki należy się zastanawiać, nie tylko: 'co to było?'
ale i: 'co (jeden czy drugi) karykaturzysta miał na myśli?'

..
Zgaduję ..
Bieszczadzkie "blaszki"
1 - Terka
3 - Równia (Chrewt)
5 - Komańcz
Beskidzkie..
1 - Świątkowa Wielka (Kwiatoń)
3 - Krempna

marcins
16-03-2008, 19:28
2. Bystre
4. Smolnik

jacob.p.pantz
17-03-2008, 03:05
@ joorg

- tak, 1 to Terka, a 3 - Chrewt (a przynajmniej tak miały wyglądać...) - gratulacje

Podpowiedzi:
2 - tu prawidłowe mogą być nawet 2 lub 3 odpowiedzi (-;
4 - na archiwalnych zdjęciach widać zwykle podobnie przykrytą przysadzistą dzwonnicę
6 - zwróćcie uwagę na unikalny (jak na zach-łem) plan
7 - nieco baniasty dach wieży
8 - wygląd (a i lokalizacja) pierwowzoru (inspiracji?) bliżej np. Daliowej niż Gładyszowa (no i te 2 charakterystyczne dość obiekty)

Przypominam - to wszystko cerkwie nieistniejące.

BTW: 'niecerkiewne' pytanie dodatkowe - skąd kolorystyka 2 ostatnich? (-;

Serdeczności,

Kuba

joorg
17-03-2008, 18:03
..

Przypominam - to wszystko cerkwie nieistniejące.

Tego jw. nie doczytałem , ale i tak nadal będę zgadywał:
Bieszczadzkie
2- Beniowa
4- Caryńskie
5- Smerek

Beskidzkie
1 (6) Rychwałd
2(7) Czarne)
3 (8 ) Zyndranowa (a może Klimkówka )-- ta "blacha" to już fantazja artysty.

jacob.p.pantz
17-03-2008, 18:57
Tego jw. nie doczytałem , ale i tak nadal będę zgadywał:
Bieszczadzkie
2- Beniowa
4- Caryńskie
[...]
3 (8 ) Zyndranowa (a może Klimkówka )-- ta "blacha" to już fantazja artysty.

ww. - zgadnięte prawidłowo, ponownie gartuluję

wprawdzie 2 to w założeniu Paniszczów lub Lipie - sam nie pomnę dokładnie
(-;nie Lutowiska, bo były już w '87) - w każdym razie ten sam 'seryjny' lwowski projekt

8 - Zyndranowa - 'fantazja' - tak, 'artysty' - zdecydowanie nie (-;

czekają zatem jeszcze 3 łemkowskie (w tym 1 wschodnio-); jeszcze podpowiem:
wszystkie AFAIR zamieszczone w tych ujęciach w 'starszym' Brykowskim

Serdeczności,

Kuba

Piotr
17-03-2008, 19:43
5 - Banica.

joorg
17-03-2008, 20:45
wprawdzie 2 to w założeniu Paniszczów lub Lipie ... - w każdym razie ten sam 'seryjny' lwowski projekt
..

Lipie tak (nawet podobna też do Darów w Beskidzie) ,ale Paniszczów nie.
7- Wola Ciekielska (Mochnaczka Niżna)

Piotr
17-03-2008, 20:59
5 - Banica.
Sie machnąłem - to Zubeńsko jest przecież.

Piotr
17-03-2008, 21:08
7 - Nieznajowa (?)

joorg
17-03-2008, 21:37
Piotr chyba masz rację to Nieznajowa, ten "baniasty" dach na wieży.

jacob.p.pantz
17-03-2008, 23:23
7 - Nieznajowa (?)

to Zubeńsko jest przecież.

2 razy tak

Lipie tak (nawet podobna też do Darów w Beskidzie) ,ale Paniszczów nie.
7- Wola Ciekielska (Mochnaczka Niżna)

tak, Wola Cieklińska.

Gratulacje odpowiednio trzykroć (-;

Ale dlaczego Paniszczów nie?

Darów miał - powiedzmy - ramiona transeptu zamknięte prostą ścianą
i nakryte krótkimi dachami dwuspadowymi/przyczółkami,
zaś kopulasty dach/bania nad nawą była wyraźnie większa niż dwie pozostałe.
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&path=archiwalne/cerkwie2&picture=7

(Generalnie polecam:)
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&path=/archiwalne/cerkwie
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&path=/archiwalne/cerkwie2

Natomiast cerkwie w Rabem oraz nieistniejące w Paniszczowie, Lipiu, Beniowej i Lutowiskach
miały ramiona transeptu zamknięte trójbocznie i kryte daszkami wielopołaciowymi,
zwieńczonymi dodatkowo ślepymi latarniami,
analogicznymi jak na ośmiokątnych, równej wielkości baniach babińca, nawy i prezbiterium.
Oparte były bodaj na jednym projekcie lwowskiego architekta Wasyla Nahirnego,
różniły się bodaj tylko detalami czy (Beniowa) mniejszym nachyleniem dachów.
http://region.halicz.pl/cerkwie/beniowa.html
AFAIR/AFAIK natiurlich.

BTW: takaż/zbliżona jw. bryła aktualnie na Ukrainie:
Lenina Wielka, Płoskie, Szandrowiec, Butelka Wyżna, Libuchora, Ławoczne, Mielniczne
http://www.klub-karpacki.org/wystawy/4.php?grupa=cerkwie/cerkwie.txt

Serdeczności,

Kuba

joorg
17-03-2008, 23:42
tak, Wola Cieklińska.
..

ma być W Cieklińska -- ja zrobiłem przekręt literowy.
Dzięki za linki , www,beskid-... znam doskonale , ale www. klub- karpacki.... , widziałem kiedyś przelotnie i zapomniałem ,teraz dzięki Tobie już dałem do ulubionych.
ps. a Paniszczów jakoś mi się wydał nie podobny , może takie zdjęcia i rysunki znalazłem.:)

Wojtek Pysz
27-03-2008, 19:13
Dawno nie było "w tym temacie" nic do zgadywania. Na rozgrzewkę - coś łatwego:)

lucyna
27-03-2008, 20:44
Dobra Szlachecka

Wojtek Pysz
28-03-2008, 06:57
Cerkiew jest murowana.

Polej
28-03-2008, 09:10
Przypomina Polańczyk

jacob.p.pantz
28-03-2008, 12:03
Jeśli ktoś na sali ma "Church in ruins"/"Tserkva v ruini" Ivanusiwa
to cerkiew przedmiotowa (w niemal identycznym ujęciu) jest na okładce tej cennej pozycji (-;

Serdeczności,

Kuba

Piotr
28-03-2008, 16:06
Cerkiew jest murowana.
Z góry mówię że rozróżniam drewniane od murowanych ;)
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, jeszcze wczoraj, to Malawa - ale głowy nie daje.

jacob.p.pantz
28-03-2008, 16:29
...a ówdzie
http://lemko.org/lih/churchir/chirmain.html
wspomniana okładka
(tudzież lwia część wspomnianej książki - z ilustracjami i mapą)
oraz fotka jednego z Forumowiczów:
http://www.rdomin.com/bircza7.html
(-;
- miło porównać stan dawny i obecny

Serdeczności,

Kuba

Wojtek Pysz
28-03-2008, 18:27
Na zakończenie widok z pocz. lat 80 XX wieku w całej okazałości, czyli (prawie) taki, jak u Iwanusiwa. I może jeszcze stan pośredni, z końca wieku.

Wojtek Pysz
02-04-2008, 20:49
Gdyby tę cerkiew pokazać całą, byłaby do rozszyfrowania w tri miga - więc dla utrudnienia będzie na początek tylko spróchniały węgieł prezbiterium, balustrada chóru muzycznego oraz wyłamane drzwi i zielsko pod chórem. Zdjęcia współczesne, z ubiegłego roku.

bartolomeo
03-04-2008, 08:30
Strzał w ciemno: Cewków. Bo drewniana, bo zniszczona, bo drzwi podobne, bo inna mi do głowy nie przychodzi ;)

Wojtek Pysz
03-04-2008, 13:34
Przyznaję, że dobór szczegółów był złośliwy i miał za zadanie jak największe utrudnienie odgadnięcia za pierwszym razem;) Teraz już elementy charakterystyczne dla wnętrza tej cerkwi - fragmenty nadzwyczaj dobrze zachowanej polichromii.

Piotr
03-04-2008, 13:43
Teraz już elementy charakterystyczne dla wnętrza tej cerkwi - fragmenty nadzwyczaj dobrze zachowanej polichromii.
Chyrzynka.

bartolomeo
03-04-2008, 14:13
Przyznaję, że dobór szczegółów był złośliwy
No był :-) Dałem się podejść, choć znam tę cerkiew.

Chyrzynka.
Bez wątpienia (http://cerkwie.bmiller.pl/Chyrzynka/slides/00069.jpg).

Wojtek Pysz
03-04-2008, 16:01
Po tych dwóch odpowiedziach potwierdzenie prawidłowości jest już tylko formalnością. Na zakończenie szersze widoki. Szczególną uwagę warto zwrócić na zrębową przegrodę ikonostasową na trzecim zdjęciu. Taki sposób oddzielenia nawy od prezbiterium stosowano w cerkwiach znacznie starszych, głównie w XVI i XVII w. (np. Radruż, Gorajec). A ta cerkiew pochodzi z .... połowy XIX wieku!

sarmata
04-04-2008, 08:49
Można?
Przy jakiej cerkwi znajduje się ten krzyż:
http://img380.imageshack.us/img380/239/1005584yy3.jpg
Dla ułatwienia powiem, że nie znajduje się on na żadnym cmentarzu przycerkiewnym ale prawie przy samym wejściu do cerkwi.

Piotr
04-04-2008, 10:24
Przy jakiej cerkwi znajduje się ten krzyż:
Za proste i nikt sie nie chce wychylać ;)

sarmata
04-04-2008, 10:35
Ok, czekam jeszcze trzy godzinki i daje krzyż z cerkwią w tle!

marcins
04-04-2008, 12:53
Ok, czekam jeszcze trzy godzinki i daje krzyż z cerkwią w tle!

Niech to będzie odpowiedź:

sarmata
04-04-2008, 13:05
Jak zawsze kolega niezawodny - brawo!
http://img169.imageshack.us/img169/2205/1005580wj1.jpg

Wojtek Pysz
04-04-2008, 20:28
Przy której cerkwi spotkałem to pobożne zwierzę?

Henek
05-04-2008, 19:54
Czy to jest może krowa ? Ale jakiej rasy ?
ale poważniej to miejsce kojarzy mi się z Beskidem Niskim

Wojtek Pysz
05-04-2008, 20:04
Czy to jest może krowa ? Ale jakiej rasy ?
ale poważniej to miejsce kojarzy mi się z Beskidem Niskim

Tytuł tego wątku brzmi: "Zagadki z cerkwią w tle". Wprawdzie na pierwszym planie jest zwierzę "krowa", ale nie jest ono przedmiotem zagadki, a jest nim obiekt "w tle" :razz:
Zagadek ściśle bieszczadzkich nie daję, bo chyba nie ma takiej cerkwi w samych Bieszczadach, która by nie "poległa" w parę minut. A ta cerkiew stoi nad Sanem, o rzut kamieniem od rzeki.

Wojtek Pysz
06-04-2008, 07:09
A tak widać ją z drugiego brzegu Sanu:

bartolomeo
06-04-2008, 08:04
A tak widać ją z drugiego brzegu Sanu:
Mielnów?

Wojtek Pysz
06-04-2008, 08:17
Załączam urzędowe potwierdzenie dobrego rozwiązania i widok z trzeciej strony.

Henek
06-04-2008, 12:48
Wojtek Pysz napisał :

Zagadek ściśle bieszczadzkich nie daję, bo chyba nie ma takiej cerkwi w samych Bieszczadach, która by nie "poległa" w parę minut.
Wojtku !
W zaczynie tego wątku rozpuściłem obszar zagadek poza Bieszczady.
Ale to nic złego że zagadka padnie po kilku minutach. Traktujmy to jako zabawę.
Zabawę, w której uczestnicy mają niesamowitą wiedzę i spostrzegawczość. Czapkę z głów przed tą wiedzą.
Ale nie ma wiedzy absolutnej.
Dlatego bez żadnych obaw pozwolę sobie umieścić zdjęcie bieszczadzkiej cerkwii i nie liczę aby ktoś ją rozgryzł dzisiaj.
A jeśli się tak stanie to jeszcze raz się pokłonię >>czapką z głów <<

sarmata
06-04-2008, 14:09
Roztoki Dolne?

Wojtek Pysz
06-04-2008, 14:23
Roztoki Dolne?
Nie wiem oczywiście, co to jest, ale nie są to Roztoki. Cerkiew w Roztokach ma dach jednokalenicowy z małą wieżyczka na sygnaturkę a z przodu dwie wieże.

marcins
06-04-2008, 14:24
Roztoki to nie są, ale coś niebieszczadzko mi ta cerkiew wygląda bynajmniej jeśli chodzi o polską ich stronę. Będę dumał.

jacob.p.pantz
06-04-2008, 16:19
Dlatego bez żadnych obaw pozwolę sobie umieścić zdjęcie bieszczadzkiej cerkwii i nie liczę aby ktoś ją rozgryzł dzisiaj.
A jeśli się tak stanie to jeszcze raz się pokłonię >>czapką z głów <<

nie ma powodu do czapkowania - chyba, że Pablowi Pontkowi,
który sfocił m.in. tę cerkiew ze wschodniobieszczadzkiej Turki (-;
(linka już ówdzie podawałem)

Serdeczności,

Kuba

Henek
06-04-2008, 19:42
Czapka z głów. To jest Turka.
Dla jasności jest to Turka Serednia - bo w Turce jest tych cerkwii chyba z pięć (?)
Czy jest to bieszczadzka cerkiew ? Bez wątpienia. Do tego samego dekanatu należały przecież cerkwie w Siankach, Beniowej czy Sokolikach.

marcins
06-04-2008, 20:24
Tak myślałem, że to gdzieś blisko granicy na Ukrainie, bo u nas w tym kształcie cerkwi nie ma. Przeglądając "Cerkwie w Bieszczadach" też tylko ta z Turki Średniej mi pasowała.

A to moja zagadka. Koło jakiej nieistniejącej cerkwi znajduje się ten wrośnięty w drzewa Chrystus?

marcins
06-04-2008, 20:26
Powiadają, że skleroza nie boli.

Henek
06-04-2008, 21:35
Czyżby Łupków ?

vm2301
06-04-2008, 21:40
Ten w Łupkowie troche inny chyba...

http://www.twojebieszczady.pl/IMGallery/zoom_image.php?sort=id&id_phot=2045&start=57&limit=20&kategoria=39&fraza=&album=

marcins
06-04-2008, 22:00
Czyżby Łupków ?

Ten w Łupkowie troche inny chyba...

http://www.twojebieszczady.pl/IMGallery/zoom_image.php?sort=id&id_phot=2045&start=57&limit=20&kategoria=39&fraza=&album=

Zgadza się ten w Łupkowie jest trochę inny. Szukajcie bardziej na północ.

marcins
07-04-2008, 16:10
...okolice Leska...

marcins
09-04-2008, 15:59
...miejscowość nad Sanem...

fonemka
09-04-2008, 18:10
a może to jest w Średniej Wsi?

marcins
09-04-2008, 18:22
Jeśli jeździcie w Bieszczady przez Lesko to przejeżdżacie obok tego cerkwiska kilkaset metrów.

To nie jest Średnia Wieś.

bartolomeo
09-04-2008, 18:31
Weremień?

marcins
09-04-2008, 18:37
Weremień?

Nie, to nie Weremień.

fonemka
09-04-2008, 18:37
W takim razie może Postołów??

marcins
09-04-2008, 18:42
W takim razie może Postołów??

Tak. To Chrystus wrośnięty w drzewo na Postołowiu. Wreszcie.

Mało kto tam zagląda...

fonemka
09-04-2008, 19:41
Jeśli można to teraz ja zadam zagadkę :) Która to cerkiew?

bartolomeo
09-04-2008, 20:14
Trochę jak Piątkowa Ruska... ale to nie Piątkowa ;) Stawiam na Chotyniec.

fonemka
10-04-2008, 17:14
Bingo!! moje gratulacje!! :]

bartolomeo
13-04-2008, 10:52
Może na początek bez żadnych uwag i wskazówek :-) Pytanie oczywiście standardowe: gdzie to?

Piotr
13-04-2008, 13:55
Może na początek bez żadnych uwag i wskazówek :-) Pytanie oczywiście standardowe: gdzie to?
Kiełczawa.

bartolomeo
13-04-2008, 18:55
Kiełczawa.
Wskazówka już potrzebna nie jest, bo mamy poprawną odpowiedź, ale i tak wkleję kapliczkę przy schodach do cerkwi. Na poprzednim zdjęciu zachowany krzyż z kopuły cerkwi. Drugiego jakoś nie zauważyłem, choć tablica przy cerkwisku twierdzi, że zachowały się dwa.

marcins
13-04-2008, 19:35
A to pozostałości innej cerkwi:

Piotr
13-04-2008, 21:15
A to pozostałości innej cerkwi:
W Stężnicy.

marcins
13-04-2008, 22:19
W Stężnicy.

Zgadza się to Stężnica.

bertrand236
14-04-2008, 19:23
Wracając ostatnio z Bieszczadu natknąłem się na to cudo.
Tylko gdzie?
pozdrawiam

bartolomeo
14-04-2008, 19:52
Tylko gdzie?
W Rudce.

bertrand236
14-04-2008, 19:57
Jasne

bartolomeo
15-04-2008, 16:38
Ta cerkiew jeszcze istnieje. Jeszcze...

marcins
15-04-2008, 20:34
Może to Olchowa?

bartolomeo
15-04-2008, 23:26
Tak, to Olchowa.

marcins
27-04-2008, 18:10
Obok jakiej nieistniejącej już cerkwii stoi jeszcze taki nagrobek:

Henek
27-04-2008, 20:33
Dokładam zdjęcie które być może odnosi się do zagadki Marcina a być może nie.
Swoją drogą istnieć musiała jakaś odlewnia żeliwa która takie krzyże produkowała w wiekszej ilości.
Czy ktoś spotkał sie z takimi informacjami ?

marcins
27-04-2008, 21:24
Dokładam zdjęcie które być może odnosi się do zagadki Marcina a być może nie.
Swoją drogą istnieć musiała jakaś odlewnia żeliwa która takie krzyże produkowała w wiekszej ilości.
Czy ktoś spotkał sie z takimi informacjami ?

Jak tak dziś ogladalismy po różnych wioskach te żeliwne krzyże to moja mama cos mi wspominała, że słyszała, że przed wojną w Zasławiu podobno takie elementy odlewali...

marcins
28-04-2008, 22:52
Podpowiem, że w gminie Olszanica ta cerkiew stała. Teraz w tej wsi jako kościół użytkowana jest cerkiew przewieziona z innej wioski i postawiona w innym miejscu.

Piotr
29-04-2008, 06:19
Podpowiem, że w gminie Olszanica ta cerkiew stała.
Wańkowa.

marcins
29-04-2008, 16:07
Wańkowa.

Zgadza się, Piotrze to w Wańkowej.

lucyna
29-04-2008, 18:56
W obrządku wschodnim mamy Wielkanoc. Aż do niedzieli św. Krzysztofa (do końca weekendu) są pootwierane rajskie wrota. Rzadko można zobaczyć prezbiterium i ołtarz w cerkwiach prawosławnych. Dziś byłam w Morochowie. To jedna z moich ulubionych cerkwi. Ma pięknie odnowione ikony. Ksiądz zrobił nam świetny, nietypowy wykład o symbolice i poruszył sprawy parafii. Być może uda im się wyremontować wnętrze. Każdy grosik się liczy więc jak ktoś może coś rzucić na tacę, szczególnie wycieczki do warto pojechać do tamtejszej cerkwi. Polecam trasę Szczawne-Wysoczany-Mokre-Morochów-Poraż-Zagórz. Bardzo ładna. W Wysoczanach znowu widziałam w biały dzień puszczyka uralskiego na poboczu drogi.

Henek
29-04-2008, 19:30
Kolejne zdjęcie to jak szukanie dziury w całym.
Pewnie też przydałby się remont ? Tym razem gdzie ?

Henek
30-04-2008, 18:43
Inne ujęcie tej cerkiewki proszącej o remont

Jaro
30-04-2008, 20:27
Radoszyce

Henek
01-05-2008, 06:17
Tak, tak. Ta w Radoszycach też czeka na remont.

marcins
25-05-2008, 18:36
Obok jakiej nie istniejącej cerkwi było zrobione to zdjęcie?

marcins
27-05-2008, 22:18
Podpowiedź będzie botaniczna: obok tego cerkwiska na łące rośnie spory łan kosaćca syberyjskiego. Na przełomie maja i czerwca miejsce to jest bardzo urocze i co najważniejsze zaciszne. Wkleiłbym zdjątko... no ale coś to wklejanie nie działa na naszym forumie ostatnio :-)

marcins
29-05-2008, 23:12
Jak tu ruszyć temat, jak tu się nikt czepić nie chce tego zdjątka?

Wypada jeno samemu odpowiedzieć, ale z tym zaczekam do jutra jeszcze.

A podpowiedzią niech będzie, że w pobliżu tego cerkwiska pracuję czasami w uroczych jesionowych i olchowych laskach w dolinie Kalniczki.

vm2301
29-05-2008, 23:22
W tamtym rejonie kojarzę jeno Kalnicę albo Sukowate, ale takowego krzyża nie pamiętam.

Czekam jutra:)

marcins
29-05-2008, 23:58
No to byś czekać długo nie musiał odpowiem, że to w Sukowatym, a krzyże to dwa są - tylko jakoś mi tak się ustawiły do zdjęcia :-)

vm2301
30-05-2008, 09:53
Dawno tam nie byłem, trzeba by się wybrać w najbliższym czasie...

No to wrzucę coś, co może zagadką trudną nie jest jeśli chodzi o lokalizację, miejsce znane. Natomiast chciałbym potwierdzic swoje domysły:

A co to?

edytadt
30-05-2008, 11:04
punkt pomiarowy??

bartolomeo
30-05-2008, 11:09
Pewnikiem reper (http://pl.wikipedia.org/wiki/Reper_%28geodezja%29)

edytadt
30-05-2008, 11:13
otóż to:)

vm2301
30-05-2008, 16:54
No to teraz geodeci - w ścianie której cerkwi sie to znajduje?

vm2301
31-05-2008, 21:13
Jak widzę takie szczegóły nie rzucaja sie Wam w oczy albo wszyscy chaszczują...

Dodam dwie podpowiedzi. Nieco większe ujęcie bolca i cóś kilkanaście metrów dalej.

vm2301
02-06-2008, 20:10
No to dorzucę do bolca to:

bartolomeo
02-06-2008, 20:52
Żernica Wyżna

vm2301
02-06-2008, 21:34
Tak:)

Henek
09-06-2008, 18:30
Trochę pstrokata ta cerkiewka. Wszystkie kolory drewna, ale za parę lat może być całkiem ładna.
Gdzie ją upolowałem ?

Polej
09-06-2008, 18:49
Kotań ?

Henek
09-06-2008, 20:56
Rzeczywiście przypomina Kotań. Ale tam nie ma obok zabudowań - a tu są.
Próbujemy dalej.

Henek
12-06-2008, 08:28
Tą sympatyczną cerkiewkę można upolować w Ladomirovej.
To ledwie kilka kilometrów na południe od Barwinka.

vm2301
12-06-2008, 09:01
A gdzie sie ten skrzydlaty sraluch modlić przyleciał?

edytadt
15-06-2008, 03:51
Cerkiew św. Mikołaja??

vm2301
15-06-2008, 08:36
Święty się zgadza, ino skąd mam wiedzieć, że nie chodzi Ci o parafię prawosławną w Radomiu? ;)

edytadt
15-06-2008, 14:22
w Dobrej Szlacheckiej powiat sanocki??

vm2301
15-06-2008, 15:14
Niestety nie, choć ta w Dobrej ładniejsza.
Podpowiem: ta moja już nie pod tym wezwaniem, a vis a vis nowa świątynia powstała.

A duszyczki do parafii przyciągają takową reklamą:
(przynajmniej taka wisiała w łykend majowy)

vm2301
27-06-2008, 10:26
No to ostatnia podpowiedź

bartolomeo
09-08-2008, 17:48
W ramach ożywiania kolejnego wątku: gdzie jest ta cerkiew (czy też to, co z niej zostało)?
http://www.bmiller.pl/forum/cerkiew2.jpg

vm2301: chyba czas podać rozwiązanie Twojej zagadki ;)

lucyna
09-08-2008, 18:19
Bereska?

bartolomeo
09-08-2008, 18:27
Nie.

bartolomeo
11-08-2008, 17:55
Wskazówki i podpowiedzi:
http://www.bmiller.pl/forum/cerkiew3.jpg

http://www.bmiller.pl/forum/cerkiew4.jpg

To miejsce jest zaznaczone na najpopularniejszych mapach Bieszczadów pomimo tego, że ... :-)

vm2301
11-08-2008, 19:58
vm2301: chyba czas podać rozwiązanie Twojej zagadki ;)

Sorry, zapomniałem, że ten wątek istnieje. Chwała Ci za odkopanie.

Moja niezbyt może urodziwa budowla to kościół p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego, niegdyś cerkiew greckokatolicka p.w. Św. Mikołaja w Czaszynie.

Pozdrawiam:)

Piotr
12-08-2008, 07:31
To miejsce jest zaznaczone na najpopularniejszych mapach Bieszczadów pomimo tego, że ... :-)
... leży w Beskidzie Niskim. Płonna.

bartolomeo
12-08-2008, 16:08
... leży w Beskidzie Niskim. Płonna.
Zgadza się, Płonna w Beskidzie Niskim :-)

vm2301
13-08-2008, 21:59
Cerkwi już tam nie zobaczymy...ale łażąc po cmentarzu czuło się, że jest gdzieś ...w tle.

Gdzie to:

http://img371.imageshack.us/img371/2793/dscf2183aaeh0.jpg

vm2301
14-08-2008, 19:43
Podpowiedź:

http://img187.imageshack.us/img187/5342/dscf2186br1.jpg

http://img187.imageshack.us/img187/149/dscf2197kr5.jpg

http://img167.imageshack.us/img167/1171/dscf2204kf6.jpg

vm2301
14-08-2008, 22:39
No to ostatnie podpowiedzi, jadąc przez tę wieś raczej myśli się o tym co czeka dalej wzdłuż drogi Lesko-Cisna, mało komu przyjdzie do głowy się tu zatrzymać, bo to żadnych atrakcji...

http://img359.imageshack.us/img359/451/dscf2196hk4.jpg

http://img355.imageshack.us/img355/2097/dscf2201zj4.jpg

Pozdrawiam

Jutro podam chyba nazwę wioski;)

Misieg
15-08-2008, 10:06
Zahoczewie

vm2301
15-08-2008, 11:49
OK:)

Pozwolę sobie wrzucic jeszcze jedna może zanim oddam pałeczkę...

http://img176.imageshack.us/img176/3520/dscf1916kz6.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/1360/dscf1932kj1.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/6305/dscf1941gz1.jpg

Zapraszam do odgadywania:)

bartolomeo
15-08-2008, 12:44
Czerteż

vm2301
15-08-2008, 13:10
OK:)
No to dawaj coś;)

bartolomeo
15-08-2008, 18:59
Proszę bardzo. Prawda, że łatwe?

http://www.bmiller.pl/forum/cerkiew5.jpg

Polej
15-08-2008, 19:34
Wielopole

vm2301
15-08-2008, 19:51
Gratulacje Polej.

Skoro się nikt nie kwapi, to wrzucę coś z kolejnej partii przebranych już zdjęć:

http://img119.imageshack.us/img119/1029/dscf2214lx7.jpg

:)

vm2301
16-08-2008, 08:15
Za trudne, za łatwe ... albo w dupie mają te całe zagadki:mrgreen:
No ale trza brnąć dalej...

Podpowiedź:

http://img170.imageshack.us/img170/1444/dscf2212kr4.jpg

WUKA
16-08-2008, 09:06
Raczej wszyscy ZNAWCY wędrują teraz zamiast rozwiązywać zagadki!Pozdrawiam!

Misieg
16-08-2008, 09:29
Tarnawa k. Zagórza

Misieg
16-08-2008, 10:07
http://forum.bieszczady.info.pl/%5BURL=http://imageshack.us%5D%5BIMG%5Dhttp://img84.imageshack.us/img84/3166/p1030976zb7.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D%20%5BURL=http://g.imageshack.us/g.php?h=84&i=p1030976zb7.jpg%5D%5BIMG%5Dhttp://img84.imageshack.us/img84/3166/p1030976zb7.f61ed47852.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D

Misieg
16-08-2008, 10:13
http://img502.imageshack.us/img502/5656/p1030976lb3.jpg

a gdzie jest ta barbarzyńsko zniszczona cerkiew?

vm2301
16-08-2008, 10:52
Raczej wszyscy ZNAWCY wędrują teraz zamiast rozwiązywać zagadki!Pozdrawiam!

Hehe, zazdrość wynikająca z przymusu siedzenia obecnie w domu nie pozwalała mi brać tej ewentualności pod uwagę.:mrgreen:

No ale skoro zagadki sa odgadywane, to znaczy, że nie wszyscy znawcy wyjechali;)

Misieg
17-08-2008, 09:58
to mała podpowiedź - okolice Sanoka, urządzono w niej szalet a później magazyn
http://img526.imageshack.us/img526/685/p1030971sy7.jpg

Misieg
17-08-2008, 16:50
widok z troszkę innej strony
http://img182.imageshack.us/img182/9872/p1030974te3.jpg

Misieg
18-08-2008, 08:02
i jeszcze z innej strony:
http://img295.imageshack.us/img295/6097/p1030972ng2.jpg

fonemka
19-08-2008, 10:50
Mrzygłód

Misieg
19-08-2008, 11:33
Mrzygłód
Bardzo dobrze;)

Misieg
19-08-2008, 11:38
A na którym przycerkiewnym cmentarzu znajduje się nagrobek w takim niebezpieczeństwie?: ( też okolice Sanoka )http://img370.imageshack.us/img370/2469/p1030892hf0.jpg

Misieg
20-08-2008, 11:00
podpowiedź,niedaleko znajduje się taka kapliczka:
http://img183.imageshack.us/img183/8952/p1030903mm9.jpg

WUKA
20-08-2008, 11:27
Radoszyce?

Misieg
20-08-2008, 12:35
Radoszyce?
Nie - jak mówiłem okolice Sanoka;)

lucyna
20-08-2008, 13:13
Dębnik:mrgreen:

Misieg
20-08-2008, 13:52
Dębnik:mrgreen:
niestety nie :wink:

lucyna
20-08-2008, 14:00
Nie ups siadam dwója

Misieg
20-08-2008, 14:24
Nie ups siadam dwója

nie ma co się łamać, jestem przekonany,że była tam Pani wielokrotnie:wink:

Misieg
20-08-2008, 15:36
na tym samym cmentarzu stoi taka buda ;)
http://img241.imageshack.us/img241/5189/p1030883mn2.jpg

Henek
20-08-2008, 20:14
Kapliczka jak z Ulucza ...?

lucyna
20-08-2008, 20:24
Za Ulucz zaliczyłam dwóję.

Misieg
20-08-2008, 20:56
Kapliczka jak z Ulucza ...?

Prawidłowa odpowiedź!

Pani Lucyno - na pocieszenie stawiam 5 za prawidłową odpowiedź ;)

Misieg
20-08-2008, 21:08
Idąc za ciosem - dalej okolice Sanoka - koło jakiej cerkwi stoi ten obiekt;)
http://img168.imageshack.us/img168/1667/p1030918aa3.jpg

lucyna
20-08-2008, 21:14
No Dobra. Może być 5.

Misieg
20-08-2008, 21:21
No Dobra. Może być 5.
To tylko część poprawnej odpowiedzi :wink:

lucyna
20-08-2008, 21:34
Pełna nazwa. Miejscowość nazywa się od 1949 r. Dobra. Przed 1949 r. były dwie: Dobra Szlachecka i Dobra Rustykalna.

Misieg
20-08-2008, 21:39
Pełna nazwa. Miejscowość nazywa się od 1949 r. Dobra. Przed 1949 r. były dwie: Dobra Szlachecka i Dobra Rustykalna.
hmm... Raczej to były 2 nazwy odnoszące się do 2 części wsi - a cerkiew wraz z plebanią znajduje się w Dobrej Szlacheckiej

lucyna
20-08-2008, 21:42
Jabol ma moje książki. Nie mam jak sprawdzić.

Misieg
20-08-2008, 21:46
A gdzie znajduje się ten ostatnio zniszczony nagrobek? podpowiedź - okolice Tyrawy Wołoskiej

http://img207.imageshack.us/img207/5834/p1030836ut2.jpg

Carrmelita
20-08-2008, 23:26
Czy to Rakowa ?

Misieg
20-08-2008, 23:29
Czy to Rakowa ?
Niestety pudło ;)

Carrmelita
20-08-2008, 23:35
A co powiesz na Posadę w Mrzygłodzie nad Sanem ? Jeśli teraz nie trafię, to już nie strzelam :???:

Carrmelita
21-08-2008, 01:08
Witajcie :-) Pozwólcie, że jako początkujący łazik ( i debiutant w tym wątku ) wtrącę swoje "trzy grosze". Dla doświadczonych Bieszczadników będzie to pewnie "bułka z masłem" ale może laicy, tacy jak ja, trochę się nad tym pomęczą. Powodzenia.
P.S. Tylko się ze mnie nie śmiejcie, gdy mi się coś nie uda we wklejaniu fotek :???:

Misieg
21-08-2008, 08:12
A co powiesz na Posadę w Mrzygłodzie nad Sanem ? Jeśli teraz nie trafię, to już nie strzelam :???:
Niestety nie:wink: