PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry dom wczasowy, spa - Słowacja

piotrf
20-01-2008, 20:47
Witam,

Planuję nieprzyzwoity relaks w stylu "nicnierobienie". Chcę posiedzieć w saunie, pójść na masaż, basen, może jakieś gorące źródło, popatrzeć na góry itp. Szukam noclegu w Bieszczadach/Beskidach (w Polsce lub Słowacji) gdzie mogę zrelaksować się w powyższy sposób. Czy ktoś może coś polecić?

lucyna
21-01-2008, 09:48
Nic w tym stylu nie możemy zaoferować w Bieszczadach polskich i słowackich. Ewentualnie mogę polecić (w Bieszczadach najprawdopodobniej występują gorące źródła, sa na ten temat wzmianki historyczne ale nikt nimi nie interesuje się: Solinkę w Polańczyku ale basen rehabilitacyjny, masaż, sauna, Perłę w Czarnej basen, sauna, ,masaż też możesz zamówić, Olszanica ośrodek MSW ale basen na zewnątrz i Bogdankę w Kalnicy, która ma spa ale nie ma basenu.
Ciągle słyszę o tym, że wypoczynek na Słowacji jest tańszy. Nie do końca jest to prawdą. U południowego sąsiada tańsza jest ziemia i nieruchomości. Część naszych biznesmenów, w tym z naszego regionu zamierza tam budować lub buduje coś w rodzaju pensjonatów o wysokim standardzie ale wszystko wskazuje, że będą one tylko dostępne dla klientów firm i wybranych gości.

Basia Z.
21-01-2008, 11:28
Witam,

Planuję nieprzyzwoity relaks w stylu "nicnierobienie". Chcę posiedzieć w saunie, pójść na masaż, basen, może jakieś gorące źródło, popatrzeć na góry itp. Szukam noclegu w Bieszczadach/Beskidach (w Polsce lub Słowacji) gdzie mogę zrelaksować się w powyższy sposób. Czy ktoś może coś polecić?

Jaki obszar Cię interesuje ?

Mogę polecić kilka konkretnych lokalizacji przy basenach termalnych na Słowacji, ale to dość daleko (do kilkuset km) od Bieszczadów (np. Góry Strażowskie).

W Polsce jak napisała już Lucyna ani w Bieszczadach ani w Beskidach nie mam basenów termalnych z prawdziwego zdarzenia.

Pozdrowienia

Basia

piotrf
22-01-2008, 22:00
jeśli można poprosić o te kilka adresów na Słowacji...będę zobowiązany

Basia Z.
24-01-2008, 08:40
Zaczynając od południowego zachodu:

Uzdrowisko Turczańskie Cieplice u stóp Małej Fatry.
Link do danych o całym uzdrowisku:

www.therme.sk

Aquapark

http://aquapark.therme.sk

Uzdrowisko Rajeckie Cieplice u stóp Małej Fatry i Gór Strażowskich:

www.spa.sk

Informacja turystyczna:

www.rajeckapohoda.sk

Liptowski Mikulasz i Tatralandia ( w centrum Liptowa):

www.tatralandia.sk

Na miejscu można nocować:

www.holiday*****ge.sk

I jeszcze uzdrowisko Bojnice (w centralnej Słowacji):

www.kupele-bojnice.sk

Obok piękny zamek i zoo.

www.bojnice.net

www.bojnicecastle.sk

www.zoobojnice.sk

Tyle na początek :-)

Pozdrowienia

Basia

bertrand236
24-01-2008, 10:18
Bez źródeł ale za to Bieszczady basen sauna i inne duperele. Znajdziesz sam w necie
1. Czarna
2. Bystre Ośrodek Zelmer

Pozdrawiam

TQT
24-01-2008, 21:10
Basiu, przy takim wyborze zostałbym w domu. Za dużo tego! ;P

Basia Z.
25-01-2008, 08:26
Basiu, przy takim wyborze zostałbym w domu. Za dużo tego! ;P

To około 1/3 wszystkich basenów termalnych jakie są na Słowacji.
Nie podawałam np. tych, które są na południu kraju, nad Dunajem.

Ale fakt, ze bardziej na wschodzie Słowacji ich brakuje. Najbardziej wysunięte na wschód jest kąpielisko termalne we Vrbovie (obok Kieżmarku), chociaż bardzo sympatyczne ale istniejące od lat 70 bez większego remontu i modernizacji.

Pozdrowienia

Basia

Gar
25-01-2008, 20:43
To około 1/3 wszystkich basenów termalnych jakie są na Słowacji.

Ja bym powiedział że to zdecydowanie mniej niż 1/3. Na terenie Słowacji kąpielisk termalnych jest kilkadziesiąt, z tym że temperatura wody w tamtejszych basenach jest bardzo różna (od 20'C do 39'C).

PiotrekF
26-01-2008, 11:14
Witam !
"Nieprzyzwoity relaks w stylu "nic nierobienie"" - jeśli nie musi być w Bieszczadach ("popatrzeć na góry") ............. Dosłownie przed godziną widziałem ofertę Druskiennik. Robi wrażenie ........ mocne :-) , nie będę powtarzał . Jeśli jest ktoś zainteresowany , myślę .... znajdzie .

Pozdrawiam PF

ps. Jakoś tak .... czułem , że powinienem w jakiś sposób .... pomóc .
A czy ....... :-) ....... "zobaczymy".

tomekpu
08-10-2009, 13:53
Odświeżam temat, czy nadal jedyny sensowny hotel spa w Bieszczadach to Nafta w Czarnej? Może w tzw między czasie coś się pojawiło nowego? Pozdrawiam, Tomek.