Zobacz pełną wersję : Motyle
morwenn TiR
16-03-2008, 10:35
a ja tak o trochę mniejszych stworzonkach niż niedźwiadki czy żubry chciałam... czy ktoś wie jakie ciekawe i niespotykane gdzie indziej gatunki motyli mozna spotkać w bieszczadach?? :) i gdzie ich szukać? :roll:
Poszperam po fotkach to coś wrzucę, ale bez namiarów na konkretne miejsca - zbieracze i kolekcjonerzy przeróżnej maści też mogą tu zajrzeć :)
Mamy jeden unikat pewien wyjatkowo rzadki gatunek modraszka. Z rzadkich to możemy bez problemu spotkać mieniaka tęczowca. Nie ma już niepylaka apollo i zmierzchnicy trupiej główki. Na Pogórzu możemy spotkać kilka interesujących gat.np. niepylaka mnemozynę. W całym regionie zaś pazia żeglarza i pazia królowej. Mnie osobiście ostatnio podoba się krasnopani hera.
Polecam "Monografię Bieszczadzką tom VII i VIII Bezkręgowce Bieszczadów Zachodnich ze szczególnym uwzględnieniem BdPN". O ciekawostkach tego typu informują Roczniki Bieszczadzkie.
morwenn TiR
16-03-2008, 11:40
Właściwie to co sprawia, że konkretny gatunek motyla występuje w takim a nie innym miejscu? Wszak kwiatków i roślinek większość (a przynajmniej sporo) wszędzie pełno..
(przepraszam za być może głupie pytania ale jestem w tym temacie trochę jakby.. zielona ;) i stąd mogę pytać o coś co większości wydawać by się mogło oczywiste...)
trzykropkiinicwiecej
16-03-2008, 11:48
motyla noga... te nocne są najlepsze... zawisaki i inne wynalazki
morwenn TiR
16-03-2008, 12:50
a jakieś zdjęcia takowych dałoby się ;)
pełno zdjęć motyli jest w internecie, w tym większości bieszczadzkich gatunków. Wystarczy wpisać łacińską nazwę i wyszukać obrazków...
trzykropkiinicwiecej
16-03-2008, 13:16
a jakieś zdjęcia takowych dałoby się ;)
http://www.zawisaki.republika.pl/ ot i nasze potworki
morwenn TiR
16-03-2008, 18:20
Słyszałam wiele na temat "Brenthis daphne"
Chciałabym aby ktoś wypowiedział sie na jego temat... w wielu źródłach podaje się całkowicie odmienne dane na temat jego ilości...
Niektórzy badacze twierdzą że jest on czesto spotykany w Bieszczadach... inni zaś że jest to gatunek rzadko tu spotykany...
morwenn TiR
16-03-2008, 18:30
A tak skoro mówimy o motylach to załączam zdjęcie zrobione w Bieszczadach.
Kto zgadnie co to?:P
tak tak to Zmierzchnica trupia główka (Acherontia atropos) – ćma z rodziny zawisaków Spihingidae największy motyl europejski. W Polsce występuje, ale rzadko, gdyż nie są to jego stanowiska lęgowe. Na tułowiu motyl ma charakterystyczny rysunek, który dał mu nazwę :) Ładna prawda:PP
W Bieszczadach w ostatnich latach pojawia sie dużo południowych gatunków owadów. Niektóre chyba nawet znalazły dogodne dla siebie stanowiska...
Ja się na tych zwierzach nie wyznaje ale udało mi się uwiecznić takie cudo. Gdzieś na szlaku chyba na przełęczy wyżniańskiej
To rusałka pokłonnik osinowiec
Na Otrycie spotkałam motyla czarnego mocno nakrapianego białym. Zdjęcie nie wyszło, ale musicie mi wierzyć, że był piękny. Pierwszy raz w życiu takiego spotkałam. Może ktoś wie co to był za typek - ja nie znaju.
morwenn TiR
22-04-2008, 00:03
W Bieszczadach w ostatnich latach pojawia sie dużo południowych gatunków owadów. Niektóre chyba nawet znalazły dogodne dla siebie stanowiska...
A wie ktoś może co sprawia, że znajdują tu dogodne stanowiska?
tolek banan
26-08-2013, 18:53
W drodze na Halicz z Wołosate 3249432493
W drodze z Kalnicy do Jaworca 324963249532497
Darkowski
27-08-2013, 12:38
Według mnie to:
1. i 3. Perłowiec większy (?),
2. Rusałka admirał,
4. Paź żeglarz,
5. Rusałka pawik...
... ale mogę się mylić :)