Zobacz pełną wersję : Połoniny
witam Wszystkich - wybieramy się ( rodzice + trójka dzieci) w Bieszczady pod koniec sierpnia - mamy zarezerwowany nocleg w Chatce Puchatka - proszę mi doradzić gdzie bezpiecznie można zostawić samochód aby pokonać trasę - do schroniska Chatka Puchatka - nocleg - na drugi dzień przejscie na Połoninę Caryńska i wrócić do samochodu ???
pzdr Mirek
Witaj na Forum.
Na Przełęczy Wyżnej jest parking, na którym można swobodnie pozostawić samochód. Z parkingu przechodzisz przez szosę i dalej biegnie szlak na Połoninę Wetlińską.
Tylko, czy tam bezpiecznie zostawiać samochód? Chyba nie pilnują 24 godziny na dobę? W Górnej Wetlince nie bezpieczniej? Choć pewnie za drobną opłatą.
A i marsz czarnym szlakiem przyjemniejszy do Chatki, a niewiele dłuższy - dzieciarnia da radę;)
A powrót do auta i tak autostopu lub dreptania po asfalcie wymaga...ja jako kierowca w podobnej sytuacji przyspieszałem znacznie w koncówce spaceru i ledwie dzieciarnia na dół złaziła, to już auto mieli podstawione;)
Pozdrawiam:)
Tylko, czy tam bezpiecznie zostawiać samochód? Chyba nie pilnują 24 godziny na dobę?
Przejeżdżając koło parkingu w maju widziałem, że zainstalowali automatyczne bramki. Nie wiem jednak, czy parking jest dozorowany przez 24 h.
O tych inwestycjach nie wiedziałem. O cie pieron, to cywilizacja pełną gębą.
Parking na przełęczy nie jest strzeżony przez całą dobę ale nawet gablotę która jest warta furmankę kasy można tam pozostawić i będzie bezpieczna to nie Chicago czy Moskwa ani tym bardziej Warszawa.
Też tak myślałem z 8-10 lat temu, ale wraz z większą liczba turystów, zalewem 'cywilizacji" poziom złodziejstwa się podnosi. Na szczęście wolniej niż w innych rejonach, ale jednak. To oczywiście moje wrażenie, nie poparte żadnymi oficjalnymi statystykami;)
Pozdrawiam:)