Zobacz pełną wersję : Zakup sprzętu na wyjazd
Witam w drugiej połowie lipca wybieram się z kumplami w Bieszczady. Mam zamiar zakupić klika niezbędnych przedmiotów... mam jednak kłopot z wyborem śpiwora. Mianowicie rozważam zakup śpiwora Alpinus Microlite 100 bądź też modemu Alpinus Ultralite 600 - zakres temp. jest taki sam, bardzo zależy mi na niewielkiej objętości śpiwora :razz: i cenie ok 200 zł. Czy ktoś może jest użytkownikiem ww. modeli? zastanawiam się również czy zakres temp. 0/5/10/15 będzie odpowiedni :razz: będę wdzięczy za wszelkie info... :lol:
W oczekiwaniu na opinie zajrzyj na www.ngt.pl , pozdrowienia
Niestety na ww. stronie nie ma tych modeli :sad: A co myślicie o tym śpiworze: Campus light 200??
słowo campus powinno być traktowane gorzej niż wulgaryzm. Na ngt jest też forum sprzętowe. Osobiście nie pakowałbym się w żadne polskie firmy turystyczne poza Roberts oraz Małachowski- a i to z rezerwą i ostrożnością (mowa o śpiworach oczywiście).
Mam na sklepie (w pracy) Robertsa, i wygląda obiecująco- ale cena jest daleko powyżej zadanej dwusetki
Hollow - korzystam z takowegoś śpiwora. Jest OK. Jesienią mam na garbie inny model (-10). Masa niewielka, po zwinięciu prawie go nie ma. Kimałam w takim przy -10 (pod dupą karimata). Miałam tylko jeden problemik - szron na śpiworze. Ale z tym sobie każdy radzi po swojemu.
Aha, tak już tu pisano - w lipcu nie jest potrzebny śpiwór.
Pozdrawiam
Kup sobie z polskich dobrych spiworo malachowski , yeti, z bratnich to hanach, domeyko,trek sport.Nie powiem ci modelu za to kupuj wagowo spiwor jakies 1,2-1,3 kg ma miec na lato by byl komfort. pozdraw
Ehhh... nie spodziewałem się takich reakcji... do przedstawiciela handlowego to mi daleko... nie wiem skąd takie bzdurne pomysły... ale ok... pytanie o śpiwór przerodziło się w dyskusje o reklamie na forum.
Dzięki za info... przemysle sprawę. Czy w lipcu niepotrzbny jest spiwór... hmmm moze dla niektórych tak... w ubiegłym roku nie było mi wesoło :smile: ale cóż moze poprostu trzba sie bedzie przystosować :smile: coś się wybierze :smile:
Basia Z.
30-06-2008, 08:48
Witam w drugiej połowie lipca wybieram się z kumplami w Bieszczady. Mam zamiar zakupić klika niezbędnych przedmiotów... mam jednak kłopot z wyborem śpiwora. Mianowicie rozważam zakup śpiwora Alpinus Microlite 100 bądź też modemu Alpinus Ultralite 600 - zakres temp. jest taki sam, bardzo zależy mi na niewielkiej objętości śpiwora :razz: i cenie ok 200 zł. Czy ktoś może jest użytkownikiem ww. modeli? zastanawiam się również czy zakres temp. 0/5/10/15 będzie odpowiedni :razz: będę wdzięczy za wszelkie info... :lol:
Ale się porobiło.
Nie wezmę udziału w tej kłótni a normalnie odpowiem.
Generalnie nie polecam śpiworów "Alpinusa" bo to są śpiwory tej samej firmy, która produkuje sprzęt marki "Campus" - a do tej marki nie mam zaufania (użytkowałam jej kilka produktów - np. plecak, buty).
O peregrynacjach marki "Alpinus" napisano sporo, ale to nie dotyczy tematu. Obecnie jej właścielemy jest Euromarkt, właściciel również "Campusa".
Osobiście mam w domu śpiwór firmy Hi Mountains (inny zakres temperatur, bo do -8 stopni) i ten śpiwór oraz tą markę mogę polecić.
Śpiwór mój syn użytkuje już 3 lata, ja czasem pożyczam, ważne jest to, że zadeklarowana "temperatura komfortowa" odpowiada rzeczywiście prawdzie, bo faktycznie spałam w nim na dość sporym mrozie.
Ale zawsze jest i będzie tak, ze śpiwory ze sztucznym wypełnieniem będą większe i cięższe niż śpiwór puchowy o takim samym zakresie temperatur.
Poza tym - absolutna nieprawda, że polskie firmy są do niczego.
Akurat jeśli chodzi o śpiwory to polskie firmy (np. Małachowski, Eksplo, Roberts) są lepsze od zagranicznych.
Proponuję pogooglac za śpiworami firm o których napisałam wyżej:
Eksplo, Roberts, Małachowski.
Śpiwory produkuje również firma Fjord Nansen (też polska).
Akurat śpiwora tej firmy nie mam i nie używałam, ale robią bardzo dobre, solidne i niedrogie namioty (mam taki), więc podejrzewam, ze śpiwory tez będą mieć niezłe.
Acha - jeszcze jedno - wydaje mi się że zakres temperatur jaki podałeś będzie zbyt wysoki jeśli chodzi o nocleg pod namiotem.
Dla wyjazdy w góry o każdej porze roku temperatura komfortowa powinna wynosić minimum +5 stopni.
Pozdrowienia
Basia
Generalnie nie polecam śpiworów "Alpinusa" bo to są śpiwory tej samej firmy, która produkuje sprzęt marki "Campus" - a do tej marki nie mam zaufania (użytkowałam jej kilka produktów - np. plecak, buty).
O peregrynacjach marki "Alpinus" napisano sporo, ale to nie dotyczy tematu. Obecnie jej właścielemy jest Euromarkt, właściciel również "Campusa".
Osobiście mam w domu śpiwór firmy Hi Mountains (inny zakres temperatur, bo do -8 stopni) i ten śpiwór oraz tą markę mogę polecić.
Śpiwór mój syn użytkuje już 3 lata, ja czasem pożyczam, ważne jest to, że zadeklarowana "temperatura komfortowa" odpowiada rzeczywiście prawdzie, bo faktycznie spałam w nim na dość sporym mrozie.
Hi Mountain to też pogrobowiec Alpinusa :twisted:
PS Mam polara Campusa od chyba 6 lat i złego słowa nie powiem.A śpiwór Małachowskiego to już w użyciu jest u mnie 25 lat...
Basia Z.
30-06-2008, 10:03
Hi Mountain to też pogrobowiec Alpinusa :twisted:
Wiem.
PS Mam polara Campusa od chyba 6 lat i złego słowa nie powiem.
A bo w polarze to trudno coś spieprzyć.
Natomiast miałam ich plecak w którym przy każdym ruchu odpinał sie pas biodrowy oraz buty, które popękały mi po pół roku chodzenia.
Jakoś ogólnie większe zaufanie mam do firm, które się specjalizują w produkcji jednego typu sprzętu - np. takich które się zajmują tylko śpiworami, lub tylko butami, a nie wszystkim.
A śpiwór Małachowskiego to już w użyciu jest u mnie 25 lat...
No właśnie Małachowski jest przykładem firmy wyspecjalizowanej.
Pozdrowienia
Basia
Proszę się trzymać tematu, a osobiste porachunki załatwiać na PW.
eksplo ??
no nie przesadzaj mialem ich spiwory w lapkach i rewelacyjne nie sa jedyne co to wyrózniaja sie cena puchowych spiworow z calkeim niezlym puchem jeden minus to szwy....chyba ze sie poprawilo u nich ostatnimi czasy
Basia Z.
02-07-2008, 08:27
eksplo ??
no nie przesadzaj mialem ich spiwory w lapkach i rewelacyjne nie sa jedyne co to wyrózniaja sie cena puchowych spiworow z calkeim niezlym puchem jeden minus to szwy....chyba ze sie poprawilo u nich ostatnimi czasy
W "Eksplo" kilka lat temu zamawiali śpiwory moi koledzy z SKPG.
Zamówienie było zbiorcze (coś 6 lub 7 śpiworów) więc dało się co nieco, a nawet dość sporo (chyba ze 20 %) utargować na cenie.
Były to wszystko śpiwory puchowe, ale różnych typów, różnej wagi, w zasadzie każdy inny.
Wszyscy użytkownicy tych śpiworów są do tej pory bardzo z nich zadowoleni, a śpiwory są przez nich użytkowane bardzo intensywnie.
Pozdrowienia
Basia
jacob.p.pantz
02-07-2008, 11:33
z bratnich to hanach, domeyko
Domeyko jest całkiem polską marką należącą do Sklepu Podróżnika;
np. namioty z tym znaczkiem robi(ł?) im Marabut, buty - podobno Vetsport
z "obuwniczego zagłębia"
( http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.gory&aid=34889003 )
kto śpiwory - nie wiem
nie pakowałbym się w żadne polskie firmy turystyczne poza Roberts oraz Małachowski- a i to z rezerwą i ostrożnością (mowa o śpiworach oczywiście).
dooobre (((-;
polski puch akurat cieszy się znakomitą opinią (idealny ponoć klimat),
a np. w-wska firma Yeti szyje (a przynajmniej szyła) - poza znakomitymi własnymi
także śpiwory dla 2 tzw. wiodących światowych/skandynawskich marek (-;
dało się co nieco, a nawet dość sporo (chyba ze 20 %) utargować na cenie
w Yeti dostałem indywidualnie więcej, ale za cenę tajemnicy ile ((-;
- no ale Eksplo ma opinie ogólnie nieco tańszej
Serdeczności,
Kuba
Basia Z.
02-07-2008, 13:35
w Yeti dostałem indywidualnie więcej, ale za cenę tajemnicy ile ((-;
- no ale Eksplo ma opinie ogólnie nieco tańszej
O właśnie - oprócz Robertsa (Gdańsk), Eksplo (Kraków) i Małachowskiego (Skoczów) zapomniałam wymienić Yeti (W-wa), a wiedziałam że jakaś polska firma mi umknęła.
Co do zniżki udzielonej moim kolegom w Eksplo.
Być może była nawet większa, po prostu w tej chwili nie wiem, musiałabym zapytać kogoś z użytkowników śpiwora.
Ogólnie firmy chętnie udzielają zniżek przewodnikom, ludziom z klubów wysokogórskich itd. zwłaszcza, gdy zamówienie jest zbiorcze.
Pozdrowienia
Basia