Zobacz pełną wersję : Marcinowa zagadka
Tradycyjnie pytanko gdzie to jest?
Podpowiedź:
Kamień ten jest elementem znanej sypiącej się budowli. Pewnie większość z Was tam była lub przejeżdżała obok.
dziabka1
08-10-2008, 09:19
Znana sypiąca się budowla kojarzy mi się tylko z cerkwią w Baligrodzie. Ale wątpię, żeby to było właśnie to...
Na tym kamieniu widać wyryty ukraiński tryzub (tak mi się wydaje) - jednak nic mi do głowy nie przychodzi. Może to jakiś pomnik?
Znana sypiąca się budowla kojarzy mi się tylko z cerkwią w Baligrodzie. Ale wątpię, żeby to było właśnie to...
Na tym kamieniu widać wyryty ukraiński tryzub (tak mi się wydaje) - jednak nic mi do głowy nie przychodzi. Może to jakiś pomnik?
Nie jest to ani cerkiew z Baligrodu ani pomnik. Kolejne zdjęcie tego samego kamienia z 2004 roku tym razem:
Przewodnicy (młodzi i starzy) wyteżyć szare komórki, bo pewnie nie raz wycieczki tam prowadziliście.
Anyczka20
09-10-2008, 00:23
Też obstawiam Sobień :)
Strzelam - Sobień?
Też obstawiam Sobień :)
Gratuluję!!!
Kamień z wyrytym tryzubem jest na jednym z fragmentów murów Sobienia.
Więc kolejna zagadka. Gdzie stoi ta bieszczadzka cerkiewka?
Niech za podpowiedź posłuży to zdjęcie:
Ostatnia podpowiedż:
Cerkiewka jest nie dalej jak 10km od polskiej granicy.
Cerkiew w hnyle???
Zgadza się cerkiew jest w Hnyle, która obecnie ma nazwę Karpackie. Gratuluję Edyto rozpoznania.
Kolejna zagdka pod tytułem: "Gdzie to i co to?"
PS Dla jasności dodam, że chodzi o tą budowlę. Miło byłoby również usłyszeć od odpowiadających skąd to coś jest widziane na zdjęciu.
Ano z Cisowca Jabolu. Widzę, że tymi samymi scieżkami chodzimy. Rozumiem, że wiesz również cóż to, więc milczysz, by inni mogli sobie jeszcze poodgadywać.
Na moje oko, to Żernica NIżnia.
Na moje oko, to Żernica NIżnia.
Gratulacje dla Jabola i vm2301. Na zdjęciu jest kościółek w Żernicy Niżnej widziany z wylesionego grzbietu nad Cisowcem.
Gdzie możemy zobaczyć tą leśną kapliczkę?
Przyjmijmy, że jest to na szczycie dość znanej, choć niekoniecznie złażonej góry.
Przygladając się z bliska widać, że obiekt ma odpustowo-prowizoryczny charakter.
Ostatnia fotograficzna podpowiedź do tej zagadki:
a u stóp góry łeb ze spiżu na przeciw parkingu? Dawno tam nie byłem ostatnio objechałem ta górę rowerkiem taka niedokończona szutrówką... Taxus baccata mnie naprowadził...
a u stóp góry łeb ze spiżu na przeciw parkingu?
I kamieniołom nieczynny, zarośnięty już mocno.
Weronikówka? albo Jawor...stawiam na Jawor
Strzelam-Woronikówka.Na Woronikówce nie byłem,badaliśmy tam tylko wodospad.Oczywista,może to być również Jawor,ale obstawiam W.
a u stóp góry łeb ze spiżu na przeciw parkingu? Dawno tam nie byłem ostatnio objechałem ta górę rowerkiem taka niedokończona szutrówką... Taxus baccata mnie naprowadził...
I kamieniołom nieczynny, zarośnięty już mocno.
Weronikówka? albo Jawor...stawiam na Jawor
Strzelam-Woronikówka.Na Woronikówce nie byłem,badaliśmy tam tylko wodospad.Oczywista,może to być również Jawor,ale obstawiam W.
Rację mają Ci, którzy obstawili górę Jawor. Florystyczna podpowiedź była tak sugestywna, że tylko pomiędzy Woronikówką a Jaworem można było wybierać. Choć przyznam szczerze, że cisy nie tylko na tych górach rosną dziko...
Gratuluję zwyciężcom. W nagrodę uśmiech autora zagadki: :smile:
Czas na kolejną zagadkę. Jak się nazywa wieś, którą widać na załączonym obrazku?
sir Bazyl
23-10-2008, 20:20
Czas na kolejną zagadkę. Jak się nazywa wieś, którą widać na załączonym obrazku?
Troszku jakby Dziurdziów, sfocony gdzieś spode Działu Dziurdziowskiego.
Troszku jakby Dziurdziów, sfocony gdzieś spode Działu Dziurdziowskiego.
Bezbłędnie rozpracowałeś to zdjęcie Bazyl. Gratuluję.
Cerkiew w Bystrem
Perfekcyjnie Misieg.
Chyba za łatwe zagadki daję :-)
Tak więc cóż to i gdzie to?
Coś widzę, że potrzebna podpowiedź. Obiekt ten leży niedaleko drogi. Pewnie nie raz go mijaliście jesli nie dziesiątki lub nawet setki razy.
Czy obok niej stoją stare łemkowskie chyże?
Czy obok niej stoją stare łemkowskie chyże?
Lucyna odpowiadaj na zagadkę, a nie sama zadawaj pytania. Do czasu kolejnej podpowiedzi uzbrój się w cierpliwość.
Chyba czas na kolejną podpowiedź. Tak więc przyjrzyjmy się obiektowi z bliska i w kolorze:
Więc kolejna podpowiedź: niewiele dalej niż do drogi jest od obiektu do rzeki - ostatniego karpackiego dopływu Wisły.
Zmuszacie mnie do kolejnej podpowiedzi. Na prawdę nie raz mijaliście ten obiekt. Oto pobliski budynek sakralny:
Zasmucony brakiem odpowiedzi daję kolejną podpowiedź. Ujęcie z oddali na pobliski budynek sakralny.
Basia Z.
03-11-2008, 18:50
Zasmucony brakiem odpowiedzi daję kolejną podpowiedź. Ujęcie z oddali na pobliski budynek sakralny.
Ostatni obrazek kojarzy mi się z tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_Wniebowst%C4%85pienia_Pa%C5%84skiego_w_Olc howcach
B.
Ostatni obrazek kojarzy mi się z tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_Wniebowst%C4%85pienia_Pa%C5%84skiego_w_Olc howcach
B.
Ze względu na to, że nie jest to latin church in Olchowce, Twoja odpowiedź jest całkowicie błądna, Barbaro.
Poza tym przypominam, że niektóre zdjęcia są tylko podpowiedzią, a nie tematem zagadki.
Basia Z.
03-11-2008, 19:16
Ze względu na to, że nie jest to latin church in Olchowce, Twoja odpowiedź jest całkowicie błądna, Barbaro.
Poza tym przypominam, że niektóre zdjęcia są tylko podpowiedzią, a nie tematem zagadki.
No to fatalnie, szukam dalej ;-)
Ale muszę zrobić przerwę. Co najwyżej ktoś mnie ubiegnie.
B.
bertrand236
03-11-2008, 19:16
No to strzelam! Czy ta Świątynia nie jest czasem P.W Wprowadzenia Bogurodzicy do Świątyni?
No to strzelam! Czy ta Świątynia nie jest czasem P.W Wprowadzenia Bogurodzicy do Świątyni?
Nie
Za dawnych lat była użytkowana jako magazyn owoców służących do produkcji napojów zwanych jabcokami lub jak kto woli jabolami.
Basia Z.
03-11-2008, 19:27
Kolejna próba:
http://www.rotmanka.com/zamki/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=33
A reszta potem, bo mi sklep zamkną ;-)
B.
Kolejna próba:
http://www.rotmanka.com/zamki/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=33
A reszta potem, bo mi sklep zamkną ;-)
B.
Czyli odpowiedź na postawioną zagadkę brzmi???
Widzę, że dla przewodnika nie ma to jak teoretyczna wiedza z przewodników. Na wszystko naprowadzi...
Basia Z.
03-11-2008, 21:18
Widzę, że dla przewodnika nie ma to jak teoretyczna wiedza z przewodników. Na wszystko naprowadzi...
Jakiś problem ?
Nie teoretyczna wiedza (bo tej mam stanowczo za mało), a umiejętność wyszukania w Internecie i połączenia faktów.
Po pierwsze w innym miejscu pisałeś, że ostatnio penetrowałeś okolice Leska i Sanoka.
Zdjęcia są jesienne, więc to było zapewne niedawno.
Po drugie na ostatnim zdjęciu był San, więc na mapie wyszukałam jakie cerkwie w pobliżu Sanoka są położone nad Sanem.
Potem wyszukałam w googlach kolejno te miejscowości (3 lub 4).
Cerkwie położone bardziej na północ (Ulucz, Dobra Szlachecka) znam i wyglądają całkiem inaczej, więc te pominęłam.
Fakt ze za pierwszym razem nie trafiłam ale to był mój błąd - tamta cerkiew była w zbyt dużej odległości od rzeki.
Koło cerkwi przejeżdżałam co najmniej kilka razy (ostatnio na autokarówce SKPB Lublin nie cały rok temu), ale jej nie zapamiętałam, nie wstępowaliśmy też do środka.
Teraz odpowiedź.
Znalazłam już informację w przewodniku Pogórze Przemyskie, że obok cerkwi na północ od niej jest murowana kaplica grobowa, więc przypuszczam, ze to właśnie ta kaplica.
Pozdrowienia
Basia
Jakiś problem ?
...
Basia
Perfekcyjnie. Na cmentarzu nieopodal cerkwi w Monastercu stoi kaplica grobowa, która była obiektem zagadki. I chyba po problemie. Można dumać nad kolejną zagadką. A propo penetracji to nie jest tak do końca - zdjęcia użyte w zagadce pochodzą z lipca 2004, a ostatnie z maja 2007 roku, więc jako detektywa bym Cię nie polecał Basiu :-). W każdym bądź razie gratuluję rozpoznania, bo sama cerkiew jest rzadko odwiedzana, a kaplica grobowa nawet nie wiem czy ma swoich amatorów w zaduszki, tudzież inne święta poświęcone tym, co z tego świata już zeszli.
A gdzie to można spotkać?
Podpowiedź I
Z pobliskiego pagórka rozciąga się ten oto urokliwy widoczek:
hmm...coś podobnego widziałem w okolicy Drohobyckiego Kamienia..
To na Słowacji...? Widok to raczej na pewno gniazdo Tarnicy i halicza...
Nie, to na Ukrainie w okolicy Starostyny w drodze na Pikuj
hmm...coś podobnego widziałem w okolicy Drohobyckiego Kamienia..
Blisko, blisko...
Nie jest to na Słowacji.
Nie, to na Ukrainie w okolicy Starostyny w drodze na Pikuj
Doskonale. Taki natłok odpowiedzi...
Piękna dębowa deszczółka przyjechała w Bieszczady z Litwy. Po całej akcji na połoninach pozostały tylko ślady kół...
Gratulacje Misieg i uśmiech autora zagadki w nagrodę :-)
Jakiej bieszczadzkiej budowli są to ruiny?
bertrand236
06-11-2008, 20:19
To są te ruiny. Tak myślę.
To są te ruiny. Tak myślę.
I bardzo dobrze myślisz. Dla Bertranda punkt, ale gramy dalej. Niech załączone przez niego zdjęcie będzie podpowiedzią.
dziabka1
06-11-2008, 21:40
Berezka.
Berezka.
Tak.
Brawo Bertrand i Dziabka.
bertrand236
07-11-2008, 23:39
Sądząc po nazwie zdjęcia, gdzieś w Cisowcu. Ale nie widziałem tam czegoś podobnego...
Anyczka20
08-11-2008, 00:52
Cmentarz wojenny w Lesku.
Sądząc po nazwie zdjęcia, gdzieś w Cisowcu. Ale nie widziałem tam czegoś podobnego...
Jak zapewne się domyślasz Bertrandzie Twa odpowiedź jest całkowicie błędna.
Cmentarz wojenny w Lesku.
Zgadza się Anyczko jest to fragment bramy wejściowej na cmantarz wojenny w Lesku.
Widzę, że dobrze Wam idzie. No to w takim razie gdzie jest ta budowla?
Widzę, że dobrze Wam idzie. No to w takim razie gdzie jest ta budowla?
Prawie na końcu świata ;)
i blisko dziury nie zabitej dechami...
Anyczka20
08-11-2008, 16:51
Gwoli ścisłości, stacja PKP Łupków
Prawie na końcu świata ;)
i blisko dziury nie zabitej dechami...
Gwoli ścisłości, stacja PKP Łupków
Zgadza się, nie jest to nic innego jak łupkowska stacja kolejowa. Gratulacje.
Więc kolejna zagadka pod tytułem "Co to i gdzie to ?"
bertrand236
08-11-2008, 22:54
Czy to aby nie jest w Hoczwi? Chociaż tam filary są chyba wyższe...
No i cieńsze na mój gust...
a może to są filary mostu w Krywem?
a może to są filary mostu w Krywem?
W Krywem są znacznie niższe, także to zdjęcie nie zostało wykonane ze śmigłowca tylko najprawdopodobniej z mostu (nowego) obok.
W Krywem są znacznie niższe, także to zdjęcie nie zostało wykonane ze śmigłowca tylko najprawdopodobniej z mostu (nowego) obok.
masz rację Piotrze, o tym nie pomyślałem:oops:
Czy to aby nie jest w Hoczwi? Chociaż tam filary są chyba wyższe...
No i cieńsze na mój gust...
Nie wiem skąd to zwątpienie w tęgość i rosłość Hoczewskich filarów...
Zdjęcie było zrobione po jednej z letnich ulew, która nawiedziła w tym roku Bieszczady, stąd wysoki stan wody, który zmienia proporcje tego, co z wody wystaje. Tak więc brawo Bertrandzie za właściwą sugestię.
Dla Piotra punkt za to, że odgadł, że zdjęcie nie było wykonane ze śmigłowca tylko z nowego mostu powyżej.
Informacja dla niewtajemniczonych - nie posiadam helikoptera, którym mógłbym wykonywać takie loty. Wszystkie zdjęcia w zagadkach zostały zrobione z gruntu albo z tego, co z gruntu wyrasta.
Na dobranoc mała zagadka z widoczkiem na góry. Jak się nazywa ta duża górka na tym zdjęciu? Jeśli ktoś i inne potrafi nazwać to również niech pisze i skąd zdjęcie było zrobione?
Na dobranoc mała zagadka z widoczkiem na góry. Jak się nazywa ta duża górka na tym zdjęciu? Jeśli ktoś i inne potrafi nazwać to również niech pisze i skąd zdjęcie było zrobione?
Zdjęcie imho z Lipowca mniej więcej, widać maszt w Baligrodzie po prawej, na dole Stężnica (ale mam wątpliwości). Góra na wprost w takim razie nie powinna sprawić problemu.
Zdjęcie imho z Lipowca mniej więcej, widać maszt w Baligrodzie po prawej, na dole Stężnica (ale mam wątpliwości). Góra na wprost w takim razie nie powinna sprawić problemu.
W dole widać Baligród. Stężnica jest zasłonięta. Widać również górną część Cisowca.
Gubyjka...
W każdym bądź razie brawo Piotr i Jabol!
Na czym i gdzie wyryty jest ten wzorek?
Na czym i gdzie wyryty jest ten wzorek?
A pod datą i rozetą stoi:
Tой памятник поставил Матий Peтрив :)
Ja Ci Piotrze chyba także postawię pomnik - lebo taki za życia. Na Chyrczej - coby wszyscy widzieli. Chyba,że maile masz gdzieś.
Puk puk
Sorki za off
Wy to jednak macie w tych łbach poukładane
Podobne zdobienie jest na sławnym nagrobku w Berehach Górnych
Zgadza się Piotrze. A jeśli ktoś nie wierzy to niech patrzy:
9081
Więc gdzie stoi ten pamjatnik?
Podobne zdobienie jest na sławnym nagrobku w Berehach Górnych
Na wielu obiektach są podobne zdobienia.
To karpacka rozeta, symbol solarny o rodowodzie praindoeuropejskim. W każdej chyży na terenie skansenu odnajdzie go na "degeżu".
Lucyna a odpowiedź na zagadku Ty znaju?
A to zdobienie wraz z nagrobkiem ;) znajduje się w Smolniku nad Sanem
A to zdobienie wraz z nagrobkiem ;) znajduje się w Smolniku nad Sanem
Po punkcie dla Piotra i Misiega (lub Miśga). Nagrobek stoi w Smolniku nad Sanem obok cerkwi.
Po punkcie dla Piotra i Misiega (lub Miśga)
2 forma poprawna - Miśga ;)
Niektórzy z Was ostatnio przejeżdżali obok tego śmigiełka, a jeśli nie ostatnio to to rok lub dwa temu. Dodam jeszcze, że okolicy strzegą często psy długowłose białe i jeden trochę burawy.
Dodam jeszcze, że okolicy strzegą często psy długowłose białe i jeden trochę burawy.
A gonią skubane za samochodem? Dałbym głowę że widziałem to smigło (psów tym razem nie było) przy drodze ze Średniego na Choceń.
A gonią skubane za samochodem? Dałbym głowę że widziałem to smigło (psów tym razem nie było) przy drodze ze Średniego na Choceń.
Zgadza się Piotrze. A jak skrzypi gdy wietrzyk nim kręci aż uszy więdną.
Powróciłem wreszcie w południowo-wschodnie rubieże Rzeczpospolitej i zagadkę niedzielna zapodaję. Gdzie wali się ta chałupka?
Kurna, żem kole niej w ostatni łykend przejeżdżał chyba, nawet o włos się nie zatrzymałem...gdzie to było...kurna
czy ona przy asfalcie stoi?
Kurna, żem kole niej w ostatni łykend przejeżdżał chyba, nawet o włos się nie zatrzymałem...gdzie to było...kurna
czy ona przy asfalcie stoi?
Przy dziurawym, ale jednak asfalcie...
nie taki znów dziurawy ten asfalt... Przysiółek Mchawka bodajże. zawsze mnie kusiło zajrzeć tam do srodka.
nie taki znów dziurawy ten asfalt... Przysiółek Mchawka bodajże. zawsze mnie kusiło zajrzeć tam do srodka.
W zasadzie to nie jest już przysiółek Mchawka, ale początek Roztok Dolnych, ale mniemam, że wiesz o którą chałupinkę chodzi... choć w Mchawce też była taka jedna z zawalonym dachem...
Kolejna chałupka do odgadnięcia?
Kolejna chałupka do odgadnięcia?
Maniów.
W Mchawce była jeszcze jedna (to chyba nie początek Roztok - od strony Mchawy blisko skrzyżowania nowo wyasfaltowanego), na skarpie zaraz za kaplicą. W każdym razie w zeszłym miesiącu jeszcze stała a wali się juz dość długo.
Maniów.
W Mchawce była jeszcze jedna (to chyba nie początek Roztok - od strony Mchawy blisko skrzyżowania nowo wyasfaltowanego), na skarpie zaraz za kaplicą. W każdym razie w zeszłym miesiącu jeszcze stała a wali się juz dość długo.
Zgadza się to Maniów, a odnośnie przysiółka Mchawy, który zowia Mchawka to są tam dwie takie niby walace się niby remontowane chałupki, ale ta na wczesniejszym zdjęciu pochodzi z Roztok Dolnych tuż za, a w zasadzie przy tablicy drogowej. Do niedawna była jeszcze zamieszkana.
Gratulacje dla Piotra!!!
Cóż to za miejsce?
Nad kamieniołomem "34sosny"
Nad kamieniołomem "34sosny"
i nawet kilka więcej...
Zgadza się Januszu to dokładnie to.
Żeby nie było, że same łatwe zagadki to teraz wydaje mi się taka trochę trudniejsza. Może nie każdy tu był, ale chyba każdy spogladał z dołu w tym kierunku. Więc do dzieła, gzie to?
... Może nie każdy tu był, ale chyba każdy spogladał z dołu w tym kierunku. Więc do dzieła, gzie to?
No , tu to już widać wyrażnie że jesteś leśnik, zabij ..ale nie wiem gdzie to .., ale wierzę w Innych ,że odpowidzą gdzie to jest.
No , tu to już widać wyrażnie że jesteś leśnik, zabij ..ale nie wiem gdzie to .., ale wierzę w Innych ,że odpowidzą gdzie to jest.
Na pewno tam na dole byłeś Januszu.
Na pewno tam na dole byłeś Januszu.
Choć ??, pomalutku ..ten zarys góry na ostatnim planie coś znajomy jest, tak przynajmniej mi się wydaje. To widok lekko na południowy zachód jest?? tak sądzę,.. pomyślę.
Anyczka20
20-11-2008, 01:37
Widok z Połomy z osuwiska, w kierunku Sinych Wirów ;)
machoney
20-11-2008, 01:54
Nie wiem czy istnieje jeszcze Wielka Gra ale gdyby tak było i były tematy bieszczadzkie... to sami sobie odpowiedzcie... :)
pójść tam po kilkudniowych deszczach i skakać żeby sie więcej osuneło:) zbocze jeszce tam pęka i sie zapada...
Widok z Połomy z osuwiska, w kierunku Sinych Wirów ;)
pójść tam po kilkudniowych deszczach i skakać żeby sie więcej osuneło:) zbocze jeszce tam pęka i sie zapada...
Perfekcyjni jesteście. Jest to widok z góry na rynnę osuwiskową na Połomie, a gdzieś tam na dole są Sine Wiry.
Gratuluję!!!
a gdzieś tam na dole są Sine Wiry.
Konkretnie to chyba lekko na lewo, natomiast na wprost rozbabrany przez "Was" do granic przyzwoitości plac i droga :D We wrześniu turyści się nadziwić nie mogli że tak wygląda rezerwat przyrody, jeszcze trochę błota akurat było więc efekt podwójny :D
Konkretnie to chyba lekko na lewo, natomiast na wprost rozbabrany przez "Was" do granic przyzwoitości plac i droga :D We wrześniu turyści się nadziwić nie mogli że tak wygląda rezerwat przyrody, jeszcze trochę błota akurat było więc efekt podwójny :D
Nie rozumiem dlaczego Piotrze zwracasz się do mnie w liczbie mnogiej. Nie mam nic wspólnego z tą drogą, którą widać w dolinie. Jeśli masz jakieś uwagi, co do jej stanu to powinieneś zgłosić się do właściwego zarządcy tej drogi. Poza tym wydaje mi się że nie jest to droga publiczna. Zdjęcie zrobiłem w zeszłym roku w czerwcu.
Kolejna zagadka (tym razem bez placu ani drogi w tle): gdzie rośnie drzewo, do którego przybita jest ta tabliczka?
Cmentarz wojenny w okolicach Magury? kurcze...nie mogę skojarzyć jakoś tego do końca..
Anyczka20
20-11-2008, 15:26
Drzewo rośnie w Maniowie obok kapliczki.
Nie rozumiem dlaczego Piotrze zwracasz się do mnie w liczbie mnogiej.
Nie zwracałem się wyłącznie do Ciebie, stąd napisałem "Was" w cudzysłowie - za co przepraszam, gdyż omyłkowo wziąłem Cię za pracownika Lasów Państwowych.
Poza tym wydaje mi się że nie jest to droga publiczna.
Nie, jest to droga leśna, w tym miejscu Nadleśnictwo Wetlina bodajże, przy czym po tej niepublicznej drodze jest wyznaczona trasa piesza oraz rowerowa, stąd zdziwienie turystów, których tam spotkałem a chodziło im głównie o to i mieli świętą rację, że jak się udostępnia drogę dla rowerów i pieszych to taką, aby dało się po niej normalnie przejść lub przejechać.
To że się nie dało (suchym butem) jest winą akurat nie Nadleśnictwa, tylko firm, które zajmuję się zrywką, ale robią to jednak na terenie LP.
Konkretnie moim skromnym zdaniem jest to kwestia mentalności, gdyż analogiczne sytuacje są gdzie indziej. Np. w ubiegłym miesiącu gdy intensywnie zwozili spod Kielczawy od strony Kalnicy już pod samą przełęczą, na fajrant zostawiali wał błota i ziemi spod kół przez całą szerokość jezdni (już publicznej) wysokości nawet kilkudziesięciu centymetrów, na czym bez trudu można było uszkodzić samochód, zwłaszcza jak podeschło. U nas tak nie robią - a wiesz dlaczego? Dlatego że u nas by im to przeszkadzało. Im - nie kierowcom, nie pieszym - im, byłoby głupio coś takiego zostawić. Dlatego Polska "B" ma się dobrze i jeszcze długo będzie istnieć.
Drzewo rośnie w Maniowie obok kapliczki.
Tak, to drzewo rośnie właśnie tam.
Anyczka20
21-11-2008, 01:42
Czulnia może?
Czulnia może?
Kolejna perfekcyjna odpowiedź. Jest to Czulnia widziana znad Średniej Wsi.
Gdzie stoi i co to za budowla oraz jak się nazywa ta góra w tle?
bartolomeo
22-11-2008, 00:42
Łukowe, cerkiew, Dział (?)
Łukowe, cerkiew, Dział (?)
Łukowe - zgadza się, dawna cerkiew - również się zgadza, ale góra w tle to nie jest Dział. Jak nikt nie odpowie to zapodam podpowiedź wieczorem.
Miarki
Marcinie nie są to Miarki.
trzykropkiinicwiecej
23-11-2008, 13:04
..więc coś za masywu Gruszki?.. bo na Ostrą Górke mi coś za płasko...
Obiecana podpowiedź. Widok z tej górki na wschód:
zdjęcie jest wykonane z południowego kierunku, to górka będzie Patrola 484
zdjęcie jest wykonane z południowego kierunku, to górka będzie Patrola 484
Januszu i Ty błędnie oznaczyłeś tą górkę. Podpowiem jeszcze, że zagadka jest naprawdę prosta. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie pierwsze i mniej więcej określić kierunek jego wykonania i wszystko jasne. Jakby co będą kolejne podpowiedzi. Kto ma sokoli wzrok podpowiedź powinien dostrzec już teraz.
Nie byłem w Ł.
Wg mapy cerkiew nie stoi przy głównej drodze.
Może to być Bania.
?
Pozdrawiam:)
Nie byłem w Ł.
Wg mapy cerkiew nie stoi przy głównej drodze.
Może to być Bania.
?
Pozdrawiam:)
Niestety nie jest to i Bania. Zagadka wydawała mi się bardzo prosta do odgadnięcia, więc załączam zdjęcie po którym nie powinno być już żadnych wątpliwości co to za góra?
trzykropkiinicwiecej
23-11-2008, 20:47
...że niby Makówka?... kurcze smażone.. przecież mieszkam pod nią... ghrrrrrrrr
Postawię na Suliłę
Suliła jest na południowy zachód od Łukowego. Poza tym od północy jest całkowicie porosła lasem, więc to nie Suliła - pewnie przekaźnik Cię zmylił.
...że niby Makówka?... kurcze smażone.. przecież mieszkam pod nią... ghrrrrrrrr
No wreszcie. Ta góra to Makówka. Na pierwszym zdjęciu z cerkwią kiepsko, bo kiepsko, ale widać trójnóg na szczycie. Polecam wycieczkę w te strony póki posadzone na południowych stokach zalesienia są jeszcze niskie. Za niedługi czas te widoki i panoramka ze szczytu przejdą do historii...
W ramach odreagowania po kilkugodzinnym kotakcie z tabelami fitosocjologicznymi zapodaję podpowiedź do zagadki...
Nieopodal płynie ta rzeczka:
barszczu
29-11-2008, 19:02
Rzeczka mi wygląda jak San pod Zwierzyniem, więc typuję, że jest to bramka dawnej cerkwi w Zwierzyniu, bo chyba nic podobnego w okolicy uświadczyć nie można.
Rzeczka mi wygląda jak San pod Zwierzyniem, więc typuję, że jest to bramka dawnej cerkwi w Zwierzyniu, bo chyba nic podobnego w okolicy uświadczyć nie można.
Zgadza się Barszczu chodzi o Zwierzyń. Gratuluję. A tak wygląda całość:
Jednaknie ma dla mnie ratunku. Przechodziłam tam ze 150 razy albo i więcej.
barszczu
29-11-2008, 21:47
Jednaknie ma dla mnie ratunku. Przechodziłam tam ze 150 razy albo i więcej.
Ja przechodziłem tylko kilka razy. Zagadka była trudna, dopiero 3 zdjęcie z charakterystycznym zarastającym Sanem było dla mnie mocną podpowiedzią.
machoney
30-11-2008, 02:41
Widzisz Barszczu a jednak komuś udało się zgadnąć zagadkę spoza grona ludzi trzymających władzę :)
Kolejna zagadka. Cóż to za bieszczadzki szczyt widnieje na tej fotografii?
Anyczka20
17-12-2008, 20:18
Suliła
Suliła
Perfekcyjnie Anyczko!!! Na zdjęciu jest Suliła - widok z łąk nad Kamionkami.
Jeszcze jedna błachostka do odgadnięcia?
Terka
Zgadza się Marcinie, na zdjęciu jest dzwonnica z Terki.
Kolejna mała zagadka:
Proszę wskazać conajmniej pięć dowolnych szczytów na tym zdjęciu oraz określić skąd było wykonane?
:))) z siakiejś przełączki? ;)
Zdjęcie wykonałem z dawnego poletka łowieckiego pod szczytem na wschodnich stokach Huczka. Obydwie odpowiedzi mają w sobie trochę prawdy, ale nie są do końca precyzyjne, więc zapodaję rozwiązanie graficzne:
Kolejna zagadka - gdzie wmurowana jest ta tablica?
bertrand236
21-12-2008, 17:56
Pomnik chyba na skrzyżowaniu przy sklepie
Wola MIchowa
Pomnik chyba na skrzyżowaniu przy sklepie
Zgadza się to tablica z pomnika przy krzyżówce.
Co to za szczyt na horyzoncie? A może ktoś zna również tą górkę z miedzami i miejsce, z którego wykonałem zdjęcie?
machoney
22-12-2008, 21:16
Gabry Wierch ?
Gabry Wierch ?
Gabrowy na lewo ździebko byłby widoczny, jednak na zdjęciu go nie widać.
Podpowiedź:
A za Gabrowym jeszcze trochę na lewo widać Chryszczatą.
Średnie Wielkie? Ta góra to Suliła?
Średnie Wielkie? Ta góra to Suliła?
Odpowiedź całkiem błędna. Góra na horyzoncie jest wyższa od Suliły.
Kolejna podpowiedź:
Przez szczyt na horyzoncie biegnie czerwony szlak.
sir Bazyl
25-12-2008, 14:53
Kolejna podpowiedź:
Przez szczyt na horyzoncie biegnie czerwony szlak.
No toś dowalił do pieca! Po lewej ma być Gubyjka i kawałek za nią też po lewej Chryszczata, Suliła za niska i szlak czerwony na górze - zaraz mi czacha wyparuje mimo chłodzenia organizmu wywijaną na wszystkie strony mapą :lol:
Wbrew pozorom zagadka banalna...
Wołosań ?
A skąd widziany i jak się nazywa ta mniejsza górka przed Wołosaniem?
sir Bazyl
25-12-2008, 15:12
Wbrew pozorom zagadka banalna...
Dobra, dobra....A czy ta na pierwszym planie to nie Dział nad Łukowem?
sir Bazyl
25-12-2008, 15:15
Jak Wołosań to chyba nie.
Dobra, dobra....A czy ta na pierwszym planie to nie Dział nad Łukowem?
Nie. Dział jest trochę bardziej na lewo.
sir Bazyl
25-12-2008, 15:22
No to mi się już ręce pomieszały - jak ta Chryszczata wyląduje po lewej stronie Wołosani(a)?
No to mi się już ręce pomieszały - jak ta Chryszczata wyląduje po lewej stronie Wołosani(a)?
Racja racja Bazylu coś mi sie prawice z lewicą pomieszały.
sprostowanie sie należy:
Na lewo byłby Dział Dziurdziowski natomiast Gabrowy i Chryszczata na prawo. Sorki. Za dużo tych nalewek światecznych...
A może ktoś zna również tą górkę z miedzami i miejsce, z którego wykonałem zdjęcie?
Charchajka ?
sir Bazyl
25-12-2008, 15:34
Racja racja Bazylu coś mi sie prawice z lewicą pomieszały.
sprostowanie sie należy:
Na lewo byłby Dział Dziurdziowski natomiast Gabrowy i Chryszczata na prawo. Sorki. Za dużo tych nalewek światecznych...
Uffff, to mi ulżyło ,a mapie pewnikiem jeszcze bardziej bo zacząłem ją już w globus wyginać by ujrzeć nowe horyzonty ;)
Charchajka ?
Uffff, to mi ulżyło ,a mapie pewnikiem jeszcze bardziej bo zacząłem ją już w globus wyginać by ujrzeć nowe horyzonty ;)
Ludzki mózg czasem zakrzywia czasoprzestrzeń. A gdzie jest Charchajka?
A gdzie jest Charchajka?
Marcin - żartujesz, prawda?
Marcin - żartujesz, prawda?
Znam Harhajkę nad Jabłonkami, ale Charchajki nie znam :-)
Bardzo blisko rozwiązania był Bazyl, ale moje pomieszanie z poplataniem stron lewych z prawymi zagotowało mu zawartość mózgoczaszki i mapę sobie zniszczył na wachlowaniu...
sir Bazyl
25-12-2008, 19:56
(...)
Bardzo blisko rozwiązania był Bazyl, ale moje pomieszanie z poplataniem stron lewych z prawymi zagotowało mu zawartość mózgoczaszki i mapę sobie zniszczył na wachlowaniu...
He, he - może Miarki, ale te są po lewej ręce patrząc w kierunku, więc Dział będzie bardziej na prawo :lol:
He, he - może Miarki, ale te są po lewej ręce patrząc w kierunku, więc Dział będzie bardziej na prawo :lol:
Zgadza się to są Miarki nad Olchową. Widoczek zrobiony gdzieś z drogi z Gruszki do Tarnawy, obok kapliczki przy zakręcie.
PS Trochę pomieszałem z tymi prawymi i lewymi, ale po trudach i bojach Milenie i Bazylowi się udało dojść prawdy.
Kolejna zagadka (obiecuję, że już bez tych prawych i lewych widoczków będzie :-) ). Cóż to za wierch widnieje na tej fotografii:
Anyczka20
30-12-2008, 01:07
Smerek?
mnie by pasowało na tą większą z Rawek (widzianą z Carycy)
machoney
30-12-2008, 16:22
Ja podobnie jak Anyczka obstawiłbym Smerek.
paszczak
30-12-2008, 16:33
Mam podobne zdjęcie z jesieni i jest na nim Smerek...
Smerek?
Ja podobnie jak Anyczka obstawiłbym Smerek.
Mam podobne zdjęcie z jesieni i jest na nim Smerek...
Zgadza się to Smerek.
Co to za budyneczek w tle za jabłuszkami?
To jest cerkiew :smile:w Górzance
To jest cerkiew w Roztokach Dolnych.
Fakt, jak już napisałem to dopiero po chwili stwierdziłem ,że ta w Górzance ma trochę inne okna.Zasugerowałem się kolorem i pokryciem dachu.
Zgadza się Piotrku to cerkiew w Roztokach Dolnych. Brawo!!!
Tradycyjnie trywialne pytanie: gdzie to jest???
Zgadza się Marcinie to w jest Sukowate.
Wieczór już, więc pora na kolejną zagadkę:
Co widać na zdjęciu i skąd owo zdjęcie zostało pstryknięte?
A strzele sobie z Kińczyka Bukowskiego Na tarnice i Krzemien
Był strzał jest i pudło, ale odpryski w Tarnicę i Krzemień trafiły...
No fakt to gdzies pewnie z konca poloniny (blizej Uzoka) Pikuja moze ?
No fakt to gdzies pewnie z konca poloniny (blizej Uzoka) Pikuja moze ?
Irku nie szczelaj śrutem, bo za duży rozrzut ma. Tym razem trafiłeś za bardzo na wschód.
paszczak
06-01-2009, 17:17
Skoro tak naprowadzasz to wydaje mi się, że podobnie może być widać z bardziej na zachód położonej Ostrej Hory albo Liutańskiej Holicy,obstawiałbym tą pierwszą...ale specjalnie tam się wybiorę żeby zrobić zdjęcie porównawcze ;) (nie dziś ;P)
Strzał - to musi by dość blisko granicy i ze względu na położenie Pliszki pasowało by mniej więcej na ichniejszy Kińczyk lub Drohobycki Kamień.
Strzał - to musi by dość blisko granicy i ze względu na położenie Pliszki pasowało by mniej więcej na ichniejszy Kińczyk lub Drohobycki Kamień.
Brawo Piotrze. Zdjęcie zrobiłem ze szczytu Drohobyckiego Kamieninia.
Zimno jest więc może zimowa zagadka. Skąd zrobione jest to zdjęcie, co to za góra i co poza górami i niebem na nim jeszcze widać? Czyli po prostu co widać na tej fotografii?
Mała Rawka, Wielka Rawka, Dział. Zdjęcie zrobione ze stoków Połoniny Wetlińskiej.
Perfekcyjnie Polej, ale co jeszcze widać na tym zdjęciu?
machoney
06-01-2009, 23:13
Po lewej Połonina Równa ?
ale co jeszcze widać na tym zdjęciu?
Myślisz o dalszym planie, czy o pierwszym ?
W zasadzie nie chodzi tu o plan... ale uznajmy, że na drugim.
Machoney to raczej nie jest Połonina Równa tam za Rawkami.
Powiększenia nic nie dają ... skuter? jeep?
Iaa w dobrym kierunku idziesz, ale konkretniej.
machoney
07-01-2009, 00:33
Lutka samochód...
Ratrak marki "zrób-to-sam" przeciera podjazd do schroniska...;)
Ooo zimowa tępota człeka ogarnia. Lutek - nowe otwarcie. ;-)) Taż to skrzynia z piaskiem coby turysty zębisków nie wybiły na wyślizganym podejściu.
to pojemniki na wodę;) przy żródełku
Lutka samochód...
Brawa dla Wszystkich, którzy dostrzegli w krajobrazie ten element... Dla niedowiarków i tych, co obstawiali insze gadżety zdjątko z bliska:
Brawa dla Wszystkich, którzy dostrzegli w krajobrazie ten element... Dla niedowiarków i tych, co obstawiali insze gadżety zdjątko z bliska:
No to Machoney znowu wygrał ...brrry.. 'gaz 69 A' Lutka "zakopał" się
Co to za obiekt i gdzie go możemy oglądać?
wygląda na fragment nasypu kolejki wąskotorowej..:)
za Mikowem?
za Mikowem?
Podąrzając torowiskiem kolejki wąskotorowej brniecie w złym kierunku.
sir Bazyl
10-01-2009, 20:02
Co to za obiekt i gdzie go możemy oglądać?
Gdzieś to widziałem, ale qrcze nie mogę zatrybić gdzie, czyżby okolice znanego wodospadu?
Raczej nie są to okolice znanego wodospadu...
Prawdopodobnie każdy z Was przejeżdżał, a może i przechodził obok.
Pozostałości tej budowli znajdują się obok drogi biegnącej z Leska do Cisnej.
Widzę, że wymuszacie na mnie kolejną podpowiedź. Nie dalej jak 50m stoi taka urocza stara chałupka:
Nie dalej jak 50m stoi taka urocza stara chałupka:
Początek drogi do Cisowca, może należeć jeszcze do Bachlawy.
Piotrze odsyłam do mapy...
Bachlawa i Cisowiec dość daleko od siebie są. Może chodziło Ci o Mchawę albo Zahoczewie.
Ta sypiaca się budowla rzeczywiście polozona jest blisko drogi wiodacej do Cisowca, więc cóż to i będzie po zagadce?
Bachlawa i Cisowiec dość daleko od siebie są. Może chodziło Ci o Mchawę albo Zahoczewie.
Ups - moja pomyłka rzeczywiście. Mchawa ma być - tam obok przy głównej jest taka rudera rozsypująca się.
Do dwudziestej czekam na prawidłową odpowiedź. Jak nikt nie odgadnie to uznaję zagadkę za nieodgadniętą... Więc jak brzmi pełna odpowiedź???
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zagadkę samemu domknąć do końca. Na zdjęciu widać północny przyczółek dawnego mostu na drodze z Leska do Baligrodu w miejscu, gdzie przecinała ona niegdyś potok spływający z Cisowca. Dla zobrazowania załączam mapkę. Czerwoną linią zaznaczyłem obecny przebieg drogi.
PS A dla Piotra proszę o skromne brawa za rozpoznanie chałupy z Cisowca skrytej w lutowej śnieżycy.
Co to za połonina oraz co widać tam daleko w dole?
Pora na podpowiedź: jakiś już czas temu zapodałem zdjęcia z tego miejsca, jeno mniej mgieł wtedy było.
Trochę szerszy widok z tego samego miejsca. Jak to nie wystarczy to następna podpowiedź będzie już bez chmur.
bertrand236
30-01-2009, 19:58
Tak się zastanawiam, czy tam aby na dole Stężnicy nie ma?
Bertrandzie Stężnicy na dole nie ma.
bertrand236
30-01-2009, 20:08
To zrób jakiś fotomontaż :-)
To połonina, czy Połonina?
Wojtu pewnie najpoprawniej byłoby "połonina"...
No ale mgły się powoli rozwiewają i...
O rzesz kurna...inaczej sobie to za mgłami wyobrażałem...;)
Żeby jeszcze bardziej ułatwić odgadnięcie zagadki "co to za miejsce i co z niego widać" załączam kolejne zdjęcie:
madzia24rz
01-02-2009, 19:51
Moze w dole widac Lutowiska??
Moze w dole widac Lutowiska??
Nie, w dole nie widać Lutowisk. Ale podpowiem, że w górze widać górę, której nazwa ponoć od czworolistu pochodzi...
czyli Chryszczata...pomyślmy...
Zdjęcie w marcu o 8 rano zrobione....
Świecić powinno ze wschodu...ale na jakieś okolice Turzańska, to mi raczej nie wygląda