Zobacz pełną wersję : Miejsce nadwislanskiej jednostki wojskowej
witajcie drodzy znawcy Bieszczadow, kiedys kochalem tak bardzo te kraine ze nie jestem w stanie tego opisac,
kiedy jezdzilem do bieszczad z tata czy wycieczka szkolna nie moglem sie napatrzyc ne te piekna zielen na te lasy, kochalem lasy i gory, moze dlatego ze tak zadko tam bywalem, (brak funduszy)
kiedy brata mojego przeniesiono z Warszawy do bieszczad bylo to dla mnie fantastyczna wiadomoscia, wiedziale ze znowu tam pojade mialem 10-11 lat, brat byl w Nadwislanskiej Jednostce Wojskowej, bylem tam raz, nigdy nie zapomne tej pieknej przyrody ryby w przezroczytej rzece, rzeka byla zaraz kolo jednostki wojskowej, pamietam ze to byla jednostka ktora zajmowala sie rolnictwem, dziwne ale prawdziwe,
niestety brat rzy lata po wyjsciu z wojska zginal w wypadku, a ja chcialbym zwiedzic to miejsce jeszcze raz, czy moze ktos mi powiedziec jaka to miejscowosc
pozdrawiam
Jednostki nadwislańskie MSW ochraniały "księstwo" płk Doskoczyńskiego. Stacjonowały w Kwaszeninie k Arłamowa. wojskowe PGRy były w Trzciańcu i chyba w Tarnawie k Mucznego. poczekaj na odzew, może zgłoszą ci się jacyś weterani z tamtych lat. W międzyczasie wpisz sobie te miejscowości w "gugle"+ hasło MSW
np płatne forum ale chyba najbardziej kompetentne: http://www.serwis-militarny.net/forum/search.php?f=1&search=njw
dzieki, sprawdze te miejscowosci
i czekam na nowe wiadomosci
cos mi mowi arlamow
podswiadomosc dziala
tylko nie wiem do jakiej szufladki to wlozyc
trzcianiec i kwaszenina zatem, obstawiam kwaszenine bo tam jest ładniej...
ciekawe co tam dzisiaj jest na terenie na tej jednostki w kwaszeninie
wiesz
cale bieszczady sa ladne, ale pamietam ze tam przez droge przeplywala krystalicznie czysta rzeka a tak wychodzi mi z mapy tez przez droge przeplywa rzeka
dzieki i pozdrawiam
Darkowski
21-10-2008, 16:30
Oficjalnie była to JW 2667, a dokładnie był to 4 Bieszczadzki Pułk Zmotoryzowany. Cała jednostka była "rozrzucona" w kilku miejscowościach: Kwaszenina, Arłamów, Trzcianiec, Grąziowa i Trójca. Wspomniane Muczne nie było (przynajmniej pod koniec 80' lat) częścią jednostki. Żołnierze z jednostki ochraniali nie tylko "Księstwo Arłamowskie". Jednostka prowadziła Wojskowe Gospodarstwo Rolne (chów zwierząt, uprawa roślin). Część jednostki przeniesiono do Sanoka. Po jakimś czasie Wojska Nadwiślańskie zostały zlikwidowane w całej Polsce. Kwaszenina obecnie zarosła zielskiem i raczej za ciekawie nie wygląda. Jeżeli chodzi o miejscowość z rzeczką to na pewno chodzi o Kwaszeninę. Płynie tam rzeczka Wyrwa.
Dołóżmy jeszcze Jawor (wojsko bez broni - zajmowało się remontówką ośrodka)
oraz Wołosate.
W Wołosatym - to dopiero było odlotowe wojsko !
dzieki Panowie,
naprawde serdeczne dzieki, moze juz na drugi rok odwiedze to miejsce znow po 24 latach !
przypomina mi sie to JW 2667
chyba mial to na chuscie napisane,
ciekawe gdzie ta chusta teraz jest ?
pozdrawiam
Przez Trzcianiec płynie też rzeczka, jest nawet staw rybny. Obiekty po gospodarstwie rolnym wyglądają na opuszczone, pola to obecnie zdaje się poligon wojskowy, chyba największa w UE "plantacja" barszczu Sosnowskiego.
pamietam ze bylo to w dolinie a wokol byly gory z jednej strony byla laka a wyzej las a z drugiej byly pola uprawne
ale mysle ze ten opis moze pasowac wszedzie w bieszczadach :-)
pamietam ze bylo to w dolinie a wokol byly gory z jednej strony byla laka a wyzej las a z drugiej byly pola uprawne
ale mysle ze ten opis moze pasowac wszedzie w bieszczadach :-)
Twój opis pasuje do Trzciańca, zresztą z Trzciańca do Kwaszenicy jest blisko, około 15 km.
dzieki naive, odwiedze wszystkie te miejsca i poznam napewno,
Darkowski ma niezla wiedze w tym temacie, dzieki za podzielenie sie nia z nami
pozdrawiam
Darkowski
28-10-2008, 06:29
Mieszkam niedaleko Arłamowa i Kwaszeniny. A poza tym zasadniczą służbę odbywałem właśnie w tej jednostce :-)
Gregor: Kwaszenina, zabudowania dawnego PGR-u. Znajome miejsca?
e-bieszczady.pl
06-03-2009, 23:10
Przez Trzcianiec płynie też rzeczka, jest nawet staw rybny. Obiekty po gospodarstwie rolnym wyglądają na opuszczone, pola to obecnie zdaje się poligon wojskowy, chyba największa w UE "plantacja" barszczu Sosnowskiego.
Podobnie jak Darkowski mieszkam w tym rejonie ( Jureczkowa)
Trzcianiec - wojskowo obecnie odbywa chyba renesans, chłopaki z 6 BDSz, 1 PSK tam ćwiczą. Ostatnio w nocy ćwiczyli patrole między Trzciańcem a skrętem na Arłamów, kilka Humvee i Honker w szyku patrolowym itp. W Wojtkowej na drodze symulowali atak na konwój.
A wracając do tematu to również uważam że Kwaszenina;)
Jabol
dzieki za te zdjecia, lecz budynkow sobie nie przypominam,
pamietam wiecej z przyrody jak zabudowania, wiem tez ze jak na jednostke wojskowa bylo tam za malo budynkow, lecz brat chyba mi powiedzial wtedy ze tu to nie jest glowne mjejsce jednostki czy cos, ale tu moge sie mylic,
ostatnie zdjecie mowi mi najwiecej droga do doliny :-)
jabol to mile ze zrobiles te zdjecia
pozdrawiam
Darkowski
15-03-2009, 11:08
Jeżeli nie było to główne miejsce jednostki i było tam mało budynków, to w takim razie Kwaszenina odpada. Myślę, że Trzcianiec też. Jeżeli byłby to Arłamów, to na pewno byś zapamiętał.
Darkowski
15-03-2009, 11:18
To może być Trójca albo Grąziowa. Mogło to być też tzw. stare gospodarstwo - miejsce niedaleko Kwaszeniny. Było tam parę domków mieszkalnych dla kadry ze sztabu. Niektórzy mieli swoich żołnierzy do pilnowania, sprzątania, zajmowania się pasieką itd. Przypomnij sobie, może brat opowiadał o tym, czym się zajmował. W jednostce robiło się różne rzeczy, nie tylko jeździło się ciągnikami, jak to niektórzy myślą :smile:
e-bieszczady.pl
15-03-2009, 20:05
To może być Trójca albo Grąziowa. Mogło to być też tzw. stare gospodarstwo - miejsce niedaleko Kwaszeniny. Było tam parę domków mieszkalnych dla kadry ze sztabu. Niektórzy mieli swoich żołnierzy do pilnowania, sprzątania, zajmowania się pasieką itd. Przypomnij sobie, może brat opowiadał o tym, czym się zajmował. W jednostce robiło się różne rzeczy, nie tylko jeździło się ciągnikami, jak to niektórzy myślą :smile:
Jeżeli chodzi o Trójcę to mówisz o tych zabudowaniach przy skręcie na ośrodek?? kilka budynków w remoncie jakiś magazyn?
Powiedz mi gdzie w Grąziowej była jednostka? Bo nie kojarzę. Może jak te garaże po lewej stronie jadąc od Wojtkowej??
Widok na Trzcianiec PGR... Choć osobiście uważam że nie sposób żeby nie zaryły sie w pamięci te łany barszczu Sosnkowskiego. Dodaję jeszcze zimowe zdjęcie PGR Leszczyny tuz obok Arłamowa Może olśni coś... :) trójcę gdzie mam na fotkach... i inne miejscowości;) wyszukam w wolnej chwili... Pozdrawiam!
Darkowski
16-03-2009, 10:28
Jednostka w Trójcy to właśnie te zabudowania przy skręcie na ośrodek. Budynki gospodarcze były po drugiej stronie drogi. Z tego co niedawno widziałem, zostały one rozebrane. Jeśli chodzi o Grąziową, to z tego co pamiętam budynki gospodarcze były po prawej stronie jadąc od Wojtkowej, a koszary za mostem po lewej stronie. Ale mogę się mylić. Będę miał za jakiś czas szczegółowe mapy tego terenu to sprawdzę. W Grąziowej był też trak za Wiarem.
te chałupki w Trójcy były wojskowe?
Darkowski
16-03-2009, 19:58
Tak, były wojskowe. Ale nie wyglądały tak dobrze jak dzisiaj.
witam ,
do jednostki w bieszczadach trafilem z warszawy na podchorążych za kare ,samowolka 6 dni wraz z kolegami markiem z saskiej kąpy i mirkiem
białystok . rozdzielono nas ja trafiłem na kwaszenine marek do trójcy a mirek nipamiętam.
Marek złamał noge w jednostce a ja wyszedłem do cywila 100 dni wczesniej.
słabo pamiętam ten czas koledzy: Korleone ksywka , porucznik Batuk , Hajdas
ale wiem ze to ten okres o którym piszesz jeżeli ktoś kojazy to niech pisze
witam,
Do jednostki w bieszczadach trafiłem, z warszawy na Podchorążych samowolka 6 dni z Markiem saska kepa i Mirkiem Białystok
to ten okres o którym piszecie ja byłem na kwaszeninie marek trójca mirek niepamietam .
kliedzy z wojska ---Korleone pseudo.--- Porucznik Batuk --- Hajdas
był to dla mie szok praca przy wypasie bydła wojsko .
optym
kajmanek5
28-07-2010, 22:59
WITAJ OPTYM ! ja byłem w Kwaszeninie w kompanii transportowej jeździłem starem 244, 84-86 wiosna dowódcą kompanii był kapitan Daś a plutonu chor.Polak a ty kiedy tam byłeś masz jakieś fotki z tamtych czasow ??? pozdro !
kasiunia_198920
30-09-2010, 00:59
Cześć wszystkim;)
Jeśli chodzi o Kwaszeninę to jest tam teraz odremontowany, na dzień dzisiejszy jeden blok mieszkalny, który jest wynajmowany turystom. I to właśnie ten blok w którym mieszkałam;) Odnośnie innych pytań to postaram się udzielić w najlbliższym czasie informacji. Posiadam dużo zdjęć z tamatych czasów Kwaszeniny. Potem jednostka która tam działała miała swoją jednostkę w Sanoku a jeszcze wcześniej w Trzciańcu.
W tym roku w maju odbyło się spotaknie wszystkich pracowników jednostki.
Pozdrawiam wszystkich i w razie jakichkolwiek pytań można pisać;):-P
tkamieniarz
23-10-2010, 19:40
witajcie
na poczatku lat 90 ubieglego wieku :) przez kilka lat bylem zolnierzem komp.rozpoznania jw 2667 . sytuacja wowczas przedstawiala sie nastepujaco :sztab jednostki do bodajze 94 r znajdowal sie w kwaszeninie , pozniej zostal przeniesiony z jednym bat do sanoka. na trzciancu znajdowala sie moja komp + jeden bat piech . arlamow wowczas zostal przekazany w rece wladz ustrzyk dolnych i przerobiony na hotel. trojca byla gosp pomoc. ( czytaj : osrodkiem wczasowym msw), na graziowej nie bylo juz nic i tak bylo az do rozwiazania jn mswia. w chwili obecnej trzcianiec jest w gesti mon-u.
Robert.u
29-12-2010, 21:09
Witam
Jednostka 2667 Trzcianiec to moje lata mlodosci 1,5 roku w tamtym miejscu, moze jest ktos na tym forum co w tym samym czasie odbywal tam sluzbe 1991-1993 styczen cywil. Jestem z Warszawy malo krawatow tam bylo ale byli fakni kumple z Nowego Sacza
Również witam wszystkich! Pochodzę z Gorlic a w Kwaszeninie służyłem 1,5 roku. Najpierw od wiosny 1988 w Warszawie na Podchorążych a od jesieni tegoż roku na własne życzenie wraz z kumplem z Żywca w JW 2667 do wiosny 1990. Cały ten czas byłem sanitariuszem na izbie chorych w Kwaszeninie. Major Mrówka był dowódcą izby. Może ktoś pamięta te czasy i ma jakieś zdjęcia bo ja niestety żadnych . Takie to były czasy , że cyfrówki to było SF. Ale swoje się tam przeżyło i widziało. Piszcie co pamiętacie z tamtych lat. Ja wybrałem to miejsce bo po prostu tak jak wielu kochałem i kocham Bieszczady i ogólnie góry. Sam mieszkam w Beskidzie Niskim. U nas też jest taki klimacik jak dawniej w Bieszczadach choć "to uż se newrati" ;))
Pozdrawiam st szer. z izby chorych w Kwaszeninie
Darkowski
06-01-2011, 08:35
Witam. W 2667 służyłem od wiosny 1989 do jesieni 1990, z przerwą na podoficerkę w Katowicach. Majora Mrówkę (i jego wilczura) pamiętam dosyć dobrze, właściwie nie było nikogo kto by mu "podskoczył" w jednostce :) Na pewno się znamy, ja byłem pisarzem w sztabie u Benka. Pozdrawiam.
Noo Mrówce raczej nikt nie śmiał podskakiwać ale do dzisiaj jak przypomną mi się tamte czasy to nie wiem dlaczego. Jaki był tam układ? Prawdopodobnie mieli na siebie jakieś haki. Raz Mrówkę spotkałem na zaporze w Solinie parę lat po wojsku i choć razem z nim spędziłem 1,5 roku to nasz wzrok się spotkał i tyle. żadnej reakcji. Może nie poznał. A Benek Wolanowski i jego Uaz to też znana osoba:razz: W Kwaszenienie po wojsku byłem raz jakieś 5 lat temu i przeżyłem szok . Przyroda zabiera to co chciał ucywilizować człowiek. No to pozdrowienia pisarzu!!!
Starszy izby chorych:lol::lol::lol::lol:
Darkowski
06-01-2011, 18:03
Przez Kwaszeninę często przejeżdżam, przynajmniej kilka razy w roku. No niestety, to co tam się widzi to szok. Po tym jak jednostkę przenieśli do Sanoka, to wszystko co można było rozkraść rozkradziono. A co do układów, to wiadomo, że większość zesłano do tej jednostki za różne sprawy (alkoholik, politycznie niepewny itd.). Co takiemu można było więcej zrobić? Z armii wtedy nie można było tak sobie zrezygnować. Dlatego działy się tam różne rzeczy i z czasem była to "normalność". Bano się jedynie Andryjszyna :) Miałeś z nim może jakąś styczność? Pozdrawiam!
Mrówa nie bał się i jego (Andryjszyna) razem popijali a przez to i my na izbie mieliśmy parasolik ochronny. Zresztą Mrówka nie pozwalał się nikomu do nas mieszać. To było jego "Księstewko". Dużo pił i za to wyleciał z czerwonych beretów z Krakowa. Po dostawie apteki z Rzeszowa było zazwyczaj 15 litrów spirytusu w 5 litrowych butlach. Wystarczało mu na ok. 1,5 tygodnia. Ale żonę miał bardzo fajną taką spokojną i bardzo miłą. Cierpiała niestety przez to jego pijaństwo.
Darkowski
06-01-2011, 20:05
Nie zapomnę jak Mrówa czasem zwracał się do żołnierzy: "no co tam misiu?" :) Przez picie kilku się już przekręciło, m.in. mąż pielęgniarki od Ciebie. Podobno borygo zaszkodziło. Dużo by opowiadać o tych czasach, ale pewnych rzeczy na forum lepiej nie poruszać.
Czyżby chodziło o P. Basię Kuzdro żonę dowódcy kompanii transportowej kpt. Kuzdro?? Mieszkali w tych blokach na początku jednostki. Napisz proszę co się z nimi stało. A propos dlaczego masz pewne obawy??:?:
kasiunia_198920
12-01-2011, 15:37
Pani Barbara obecnie mieszka w Sanoku, a z jej mężem niewiem co się stało jeśli będę miała jakieś informację to napisze:)
mieszkaniec25
27-01-2011, 18:17
Szanowny panie PROB, bardzo bym prosił o niepodawanie nazwisk i faktów będących na pewno przykrymi dla innych, dla ćwiczenia lepszej pamięci polecam zagadkę - kogo mjr. M...a przeczołgał po asfalcie i za co i czy ma to coś wspólnego z Konstytucją. Po podaniu tylu faktów nie będzie problemów z identyfikacją piszącego - pozdrawiam - mieszkaniec25
Zacny Panie M..... na szczęście czasy mamy dziś inne i dzięku Bogu żyjemy w wolnej POLSCE , mamy wolność słowa czego nie było 20 lat temu. A pamięć do tych czasów mam słabą no bo cóż dobrego mnie tam spotkało? Był to czas bezpowrotnie stracony spędzony w dziczy bez przepustek i z jednym urlopem na rok. Czy to normalne nawet jak na tamte czasy? Tęskno wam do tamtych czasów no nie??? Mieliście władzuchnę prawie nieograniczoną i poczucie bezkarności. No ale TO UŻ SE NEWRATI. A konstytucję mamy dziś na szczęście inną. Przy tamtej nawet bąka sobie nie można było bezkarnie puścić . Jeżeli sprawiłem komuś przykrość to przepraszam. Ale mówię , że mnie nikt nie przepraszał za tolerowanie wyskoków dowódcy w wojsku. Tamte czasy to jednak ponura historia. Cieszę się tylko , że mogę dziś spać spokojnie i nie śniją mi się koszmary związane z asfaltem. No chyba , że jadę po dziurawej drodze.:lol:
mieszkaniec25
31-01-2011, 21:52
Drogi Panie Prob, muszę Cię poinformować że nie zgadłeś kto pisze ten post. Doktor M... nie żyje już od dobrych 10 lat, a dobry obyczaj nakazuje uszanować zmarłych i nie wypowiadać o nich się w ten sposób. Przeżyłem to samo co Ty, może mam złe wspomnienia ale nie znowu aż takie tragiczne. Nie nasza wina że panowała KOMUNA, inni też musieli odsłużyć te 24 miechy dla ojczyzny w jeszcze gorszych warunkach. Jeśli byłbyś w tych okolicach to zobaczyłbyś co zostało z tamtych czasów - krajobraz po bitwie - CZY TO JEST NORMALNE - według mnie nie. Nikt w normalnym państwie nie doprowadza do ruiny czegoś co pozostawił poprzedni system - bez względu na to jakim on był. Więc według mnie nie narzekaj, ja żyję normalnie, bez żadnych koszmarów i traktuję to jako jeszcze jedną życiową przygodę. Życie jest zbyt krótkie żeby się takimi pierdołami przejmować - pozdrawiam.
Byłem , widziałem i stwierdzam , że przyroda odbiera sobie to co porąbane wizje kacyków z ul.Podhorążych oraz z MSW chciały przeobrazić w jeszcze jeden przykład osiągnięć socjalistycznej ojczyzny.
Stasio21716
05-06-2011, 12:19
To miejsce, to Trójca.
mieszkaniec25
07-06-2011, 11:18
W skład jednostek nadwiślańskich wchodziły pododdziały rozlokowane nie tylko w Trójcy, wymienić należy takie miejscowości jak: Trzcianiec, Grąziowa, Kwaszenina, Arłamów - pozdrawiam.
Robert.u
10-06-2011, 21:49
Witam,
Czy ktos był z was i sluzyl w latach 1991/1993 w Trzciancu ??? ktos z Wawy lub wogólez polski np. psota, obrzut i nni fajni koledzy ????? prosze o odpowiedź
Robert.u
10-06-2011, 21:53
A jeszcze czy ktos zna kapitana Choąz..... i go pamieta
to byl naprawde porzadny dowodca i facet potrafil karac i nagradzac
psotę i Obrzuta kojarzę byli ze mną na kąpani napisz więcej
Stasio21716
23-06-2011, 21:51
Witam,
Teoretycznie mogła być to Grąziowa, ale tam było tylko 2-uch telefonistów i kadra w tych latach o, których mowa tu.
W innych obiektach oprócz Trójcy, nie płynie rzeka w miejscach odwiedzin...
dugi1972
04-03-2012, 14:13
Hallo
Ja służyłem na Trzciańcu w latach wiosna 1991-jesień 1992 2 kompania (Traktory)
kajmanek5
21-07-2012, 22:14
Witam wszystkich!!
Ponawiam prośbę do wszystkich którzy służyli w Kwaszeninie Wiosna 84-86 w kompanii transportowej o jakikolwiek kontakt na forum
Pozdrawiam St szer. Piotr K. kierowca Stara 244 HNG 222
kojarzy ktoś Ryśka Zubika?
(jeździł w Kwaszeninie ciągnikiem rolniczym)...
p.s. to nie ja, ale go znam bardzo dobrze...często "mile" wspomina, jakie "cyrki" tam robili...:)
Witajcie !!!
Ja sluzylem w tej jednostce w latach 85-87 jesien z przerwa na podoficerke w katowicach (niech ja szlak trafi) po niej sluzylem w kapani transportowej u Hansa na Arlamowie (warsztat kwaszenina)do konca sluzby.Bardzo emocjonalnie wspominam te czasy (kajmanek5 pamietam Twojego STARA 244) kiedys tensknilem za jakims spotkaniem po latach, teraz hotel dostepny dla szystkich, ale jakos ciezko bylo. Kiedys odwiedzilem z rodzinka Arlamow jakies 10 lat temu , to nie powiem leska sie zakrecila..chodzilem po naszej kompani bylem w nszej sali ktorej spalismi , swietlicy co ogladalismy dzienniki telewizyjne , w salcena dole w piwnicy gdzie podnosilem tezyzne fizyczna budynek- w oplakanym stanie byl wtedy.Teraz z tego co czytalem na stronie Arlamowa to remontuja, donudowywuja. Suma sumarum dwa najlepsze lata zycia sie tam spedzilo.
Pozdrowka dla kompanow z jw 2667
partyzant
09-02-2013, 17:59
Fajnie, że ludzie odnajdują się po latach. Nie służyłem w Arłamowie ale znałem paru z kompanii transportowej, którzy pochodzili z okolic Urzędowa i Kraśnika na Lubelszczyżnie. Nawiasem mówiąc są to rodzinne strony Szocińskiego z Atamanii w Cisnej. Jeden z nich opowiadał mi jak starem dowoził karmę dla zwierząt. Dziki wychodziły na sam widok samochodu. Pewnego razu pomocnik tego kierowcy zapragnął skosztować dziczyzny więc jak locha z młodymi podeszła do karmy on z paki samochodu rzucił w stado kawałkiem szyny(?), podobno dwa młode padły a reszta uciekła w popłochu. Gdy poszedł po zdobycz w ostatniej chwili zauważył, że wprost na niego szarżuje locha - uciekł do samochodu w ostatniej chwili a ta wielokrotnie z rozpędu taranowała stara. Bierz poprawkę na szczegóły bo słyszałem wiele ich opowieści np. o Doskoczyńskim a w literaturze brzmią podobnie ale trochę inaczej. Nazwisk lepiej nie podawać (tych z najbliższego otoczenia pułkownika) choć w dobie sejmowego wyzwolenia seksualnego (i transseksualnego - poseł Brama Brandenburska) to dzisiaj już nie szokuje.
bolek1970
21-02-2013, 16:38
Służylem w Kwaszeninie 1989-90 kompania transportowa potem obsługi .Jeździłem chlebowozem i chłodnią .Grałem w zespole.Pochodze z okolic
CZESTOCHOWY. Grał zemną Marcin [kulturka] też Czestochowa jeździł łazem z Cieszynskim .Bardzo mile wspominam ten czas .Byłem kilka razy tam po wojsku ale już wielka pustka [byłem w swojej sali jadalni i szkoda że nie zrobiłem zdjeć. Pamiętam kolege Tomka [nazwiska nie pamiętam]
który miał wywrotkę Starem obok kompani obsługi może pamietacie to zdarzenie tam był taki głęboki wykop.Tego stara miał po mnie gdy poszedłem na obsługę.Jeżeli ktoś pamięta ten okres niech napisze. Mam na imie Karol [łysy]
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE :-)
Darkowski
21-02-2013, 20:10
Witam kolegę :) Ja tez służyłem w Kwaszeninie 1989-90 na kompanii łączności. Byłem pisarzem w sztabie u Benka. Też mile wspominam ten czas. Pozdrawiam.
bolek1970
21-02-2013, 20:41
Witam Darkowskiego pamietam Cie czesto załatwiałeś mi rozkaz wyjazdu do domu oczywiście dzień wcześniej.Masz może zdjecia z tego okresu,ja mam kilka musze poszukać to je umieszcze tylko niewiem jeszcze gdzie bo dopiero dzisiaj sie zarejestrowałem.Pozdrawiam.
Darkowski
21-02-2013, 21:09
Z Kwaszeniny mam aż (!) jedno zdjęcie z pisarzem z ewidencji. Jakoś człowiek wtedy nie myślał o zdjęciach.
bolek1970
21-03-2013, 18:26
Witam.Darkowski czy mieszkasz blisko Kwaszeniny bo chyba czytałem wcześniej że czesto tam przejeżdżasz . Napisz co tam sie teraz dzieje.jest może możliwość abyś zrobił kilka zdjęć np. budynek kompani obsługi i okolice ?
Wojtek728
13-05-2013, 10:14
Witam wszystkich. Ja służyłem w tej jw w latach 90-92 jesień.. Moja ksywa to mucha. Tak w sumie to zaliczyłem wszystkie te kompanie łącznie z Zamkiem. Karierę tam zakończyłem chyba na trójcy tak misię wydaje. Pamiętam kilka nazwisk jak Jabłoński(jabol),Szabla,Siłkowski. Może ma ktoś jakieś fotki z tamtego okresu ?? Pozdrawiam A w Trzciańcu chyba była unitarka.
ja służyłem w Arłamowie wiosna91jesień92
marek85/87
13-05-2014, 18:11
@Michaił Mieszkałem z nim w tej samej sali. Jak jesteś zainteresowany dalszą rozmową odezwij się na forum.
Witam Młodych
Mój czas służby w Kwaszeninie - 1975-1976.
POZDRAWIAM
gregory100
07-07-2014, 22:14
siemka kucharz ja tez zaliczyłem Arłamów 91-92 ,pamiętasz może SZCZEPANA..........
bartolomeo
25-07-2014, 07:00
Dyskusję dotyczącą Imageshacka wydzieliłem do odrębnego wątku (http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/8665-K%C5%82opoty-z-Imageshackiem-wydzielony).
CHINCZYK_KD
30-07-2014, 11:16
Witam... Zapraszam na facebook - 4 Bieszczadzki pułk zmotoryzowany NJW MSW JW 2667 Trzcianiec
Znalazłem kilka skanów fotek ze służy, nie są rewelacyjne - jak trafię oryginały to się poprawie.
http://images66.fotosik.pl/45/a1fc8e56df8ed45bmed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1fc8e56df8ed45b.html)
http://images68.fotosik.pl/45/66503dd316d7f870med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66503dd316d7f870.html)
http://images66.fotosik.pl/45/2040904520f00039med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2040904520f00039.html)
http://images70.fotosik.pl/44/c3e055b78f07a52cmed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3e055b78f07a52c.html)
http://images66.fotosik.pl/45/5469a1981a2e7610med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5469a1981a2e7610.html)
http://images68.fotosik.pl/45/9fe7bdd8cd6ae993med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9fe7bdd8cd6ae993.html)
Jest klimat.. :) Przystojniacha!
Jak na 1975, to każdy z szóstki to Belmondo:-D
Sorki za post pod postem - to są fotki z okolic magazynu mundurowego pułku.
http://images66.fotosik.pl/50/74d0d9ffd87efa9amed.png (http://www.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/49/19511f633c2a35a9med.png (http://www.fotosik.pl)
http://images67.fotosik.pl/50/556504723279be3cmed.png (http://www.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/49/a82bda52dd6738d4med.png (http://www.fotosik.pl)
Na "górce"
http://images69.fotosik.pl/49/7e037719bd6743d2med.png (http://www.fotosik.pl)
i sanitariusz Marek, szef izby chorych
http://images66.fotosik.pl/50/b069576ab036b18dmed.png (http://www.fotosik.pl)
kapralpit
25-04-2015, 20:09
witaj może mi pomożesz odnaleźć kolegę z jw 2667 który mieszka lub mieszkał w twojej miejscowości albo w Wojtkowej ( A Kulig służył w latach 88-90 miał na stanie wędkę czyli dźwig na Starze 660 ) . co się teraz dzieje z Kwaszeniną , bo ostatnio byłem tam z rodzina w 2002 , w barakach w których spaliśmy rósł las ,na Arłamowie zamek funkcjonował a koszarniak był zaniedbany. Pozdrawiam
kapralpit
26-04-2015, 12:52
Mąż p. Basi zmarł ( Jacek Kuzdro ) P, Basia po śmierci męża zamieszkała z por. Niśkiewiczem za mojej kadencji były na kompani transportowej , bardzo RÓWNY GOŚĆ , do tej pory go bardzo ciepło wspominam
CHINCZYK_KD
26-04-2015, 13:15
Zapraszam na stronę https://www.facebook.com/njw2667 Tu znajdziesz trochę zdjęć z 2014 z Trzciańca, Kwaszeniny i Arłamowa
Witam kolegów. Służyłem w Trzciańcu i Kwaszeninie od 87 do 89 (najpierw szkółka w Katowicach)
Bardzo mile wspominam. Szczególnie drugi rok na Kompanii Obsługi. Sierżant Gosztyła, kap. Kardas? (ping-pong), mjr Mrówka (lekarz), por. Mach itd
Pozdrawiam, jeszcze raz i miło by było złapać kontakt z kimś z poboru.
Gregor: Kwaszenina, zabudowania dawnego PGR-u. Znajome miejsca?
obory i magazyn mundurowy w Kwaszeninie, Jak sobie przypomnę głębokość fundamentów wykopanych pod nowszą część magazynu to dziwię się, że jeszcze stoi...:)
CHINCZYK_KD
03-03-2019, 14:23
Zapraszam na ZLOT
45894 (http://volfcamp.com/zlot-zolnierzy-i-kadry-nadwislanskich-jednostek-wo)
http://volfcamp.com/zlot-zolnierzy-i-kadry-nadwislanskich-jednostek-wo
http://trzcianiec.wixsite.com/jw2667
https://jw2667.jimdo.com/
https://pl-pl.facebook.com/njw2667