Zobacz pełną wersję : Forum Ukraińskie
Witam wszystkich!
Jestem miłośnikiem Bieszczad, Beskidu Niskiego i gór:)
a także... ostatnio zainteresowałem sie Wołyniem. Konkretniej dziadkowie mojej dziewczyny pochodzą z "tamtąd".
Poszukuję jakieś namiary, może na Forum Ukraińskie, historyczne, etnograficzne lub o Wołyniu. Chciałbym zapytać o lokalizację wsi PIŁSUDCZANKA. Wg wykazu z 1936r. istniała taka w Powiecie KRZEMIENIEC; Gmina Białozórka. Jeśli oczywiście istnieje to pod inną nazwą. Na starych mapach nie udało mi się znaleźć jej lokalizacji nawet.
Chciałbym zapytać o lokalizację wsi PIŁSUDCZANKA. Wg wykazu z 1936r. istniała taka w Powiecie KRZEMIENIEC; Gmina Białozórka. Jeśli oczywiście istnieje to pod inną nazwą. Na starych mapach nie udało mi się znaleźć jej lokalizacji nawet.
Przegrzebałem wigówki, ich treść jest z 1922 roku i porównałem z wykazem z roku 1934 miejscowości należących do parafii św Rocha w Białozórce. Na mapie nie znalazłem miejscowości: Belinówka,Futor Bukowskiego,Lublińce,Paderewice,Piłsudczanka Górna,Weteranówka.Z kolei na mapie są nie objęte wykazem: Futor Księży,Julińce(może to te Lublińce) oraz nienazwany folwark między Moskalówką a Wanżułowem. Między mapą a wykazem jest 12 lat różnicy.To był okres dynamicznego rozwoju,ledwie odzyskaliśmy państwowość,została wyznaczona wschodnia granica Polski,musiały powstać tam nowe miejscowości.Porównam jeszcze ze współczesną mapą,może coś wykombinuję.
Porównałem nasze wigówki z mapą z 1986 roku - skala ta sama (1-100000),a miejscowości mniej niż w 1922r. Kicha.
Wielkie dzięki za pomoc!!!! POZDRAWIAM
Normalnie nie ma jak ugryźć tematu...
Wielkie dzięki za pomoc!!!! POZDRAWIAM
Normalnie nie ma jak ugryźć tematu...
Pomyślałem jeszcze o nazwie,przecież Piłsudczanka jest nazwą pochodzącą od wiadomego nazwiska (Piłsudski był spod Wilna,w rzeczonej okolicy nie występowało to nazwisko).Ta nazwa musi być z lat 1923-1936.Potrzebna jest więc mapa z lat 1930-1944.Poszukamy a tymczasem koleżanka historyk przepyta swoich sąsiadów pochodzących z Wołynia.