PDA

Zobacz pełną wersję : hydrozagadka

Strony : 1 [2]

Biesiek
16-10-2020, 15:33
Do Morza Czarnego?

Wojtek Pysz
16-10-2020, 21:59
Kiedyś tak. Ale po drodze ma jeszcze sześciu pośredników;-)

Biesiek
17-10-2020, 11:44
Kiedyś tak. Ale po drodze ma jeszcze sześciu pośredników;-)

Ten mikrobulwar jest nad Zbojskim potokiem na Słowacji. A dalej: Ulychka, Uż, Laborec, Latavica, Badrog, Cisa, Dunaj.
Pozdrawiam.

Wojtek Pysz
17-10-2020, 18:43
Odpowiedź podana z zegarmistrzowską precyzją. Należy się chyba jakaś nagroda hydrologiczna:-)
Spróbuję jakąś wymyślić.
Ciekaw jestem, czy też zwracasz uwagę na takie "pierdółki" w terenie, czy ....... odczytałeś nazwę wsi z EXIF-a???
No, może jeden drobiazg się nie zgadza: ta Latavica.

Biesiek
18-10-2020, 17:38
Ciekaw jestem, czy też zwracasz uwagę na takie "pierdółki" w terenie, czy ....... odczytałeś nazwę wsi z EXIF-a???
No, może jeden drobiazg się nie zgadza: ta Latavica.

Tak, sporo wędruję poza szlakami (tam gdzie się da i gdzie można;)). I z przyjemnością docieram do różnych dziwnych miejsc, jak ten "mikrobulwar". Często utrwalając to na zdjęciach. Ale w tym przypadku odpowiedź na drugą część pytania też brzmi... Tak. EXIF to czasem prawdziwa kopalnia informacji. Niestety, osobiście nie trafiłem w tamte rejony Słowacji. Zawsze wygrywało coś innego.

Skoro już eksploatujemy wątek hydrozagadek to wrzucę swoją - gdzie jest (lub był) obiekt ze zdjęcia i do czego służył.

47881

Dla ułatwienia dodam, że nie jest to studnia do czerpania wody. A może znajdzie się ktoś (zwłaszcza z BdPN), kto wie na jakim etapie jest obecnie ten projekt, bo przyznam, ze byłem tam w tym roku, ale nie zdążyłem dotrzeć w to miejsce? A zdjęcie swoje lata już ma, bo jest to stan na 2010 r.
Pozdrawiam.

Biesiek
21-10-2020, 15:30
Skoro już eksploatujemy wątek hydrozagadek to wrzucę swoją - gdzie jest (lub był) obiekt ze zdjęcia i do czego służył.

Widoczny na zdjęciu obiekt to studzienka systemu drenażowego przy południowej krawędzi torfowiska wysokiego w Dźwiniaczu. Już za czasów Gospodarstwa Urzędu Rady Ministrów (od 1975r) w Tarnawie Niżnej planowano zmeliorować okoliczne łaki i torfowiska. Ale dopiero przejęcie tych terenów przez niesławnej pamięci Iglopol (1982) przyspieszyło te działania, z katastrofalnym dla ekosystemu skutkiem. Wykonano wtedy systemy drenażu i rowy melioracyjne na znacznych obszarach łąk w dolinie górnego Sanu. Działania te związane były z planami utworzenia dużych ferm bydła w tym rejonie. Na szczęście projekt okazał się nieopłacalny i z czasem został porzucony. Niestety, obniżony poziom wód gruntowych spowodował sporą degradację torfowisk. Dopiero po przejęciu tych obszarów przez BdPN (1999 - dolina górnego Sanu) rozpoczęto prace związane z rekultywacją cennych przyrodniczo terenów. W celu przywrócenia poziomu wod gruntowych zlikwidowano systemy drenażu, wykonano przegrody na rowach melioracyjnych oraz wykonano szereg innych prac. Kilka lat temu wpadł mi w ręce artykuł, z którego wynikało, że podjęte działania znacznie poprawiły stan torfowisk.

sir Bazyl
28-03-2022, 19:31
Gdzie zaczerpnąłem wody?:
48710

don Enrico
30-03-2022, 18:41
Nie wiem gdzie, ale jako miłośnik zagubionych kapliczek chętnie bym się tam wybrał

sir Bazyl
30-03-2022, 20:56
Źródełko znane ponoć od dwustu lat. Ja się o nim dowiedziałem dwa-trzy lata temu z jakiegoś artykułu zamieszczonego na jednym z bieszczadzkich portali i wkrótce po tym udałem się na poszukiwania. Wysiadłem w opisywanej wiosce i wiadomo, jak to facet - nie będę o drogę nikogo pytał :mrgreen: Ja nie znajdę? I nie znalazłem :-P Jako usprawiedliwienie napiszę, iż na mapie jest zaznaczonych w lesie powyżej wsi piętnaście jarów ze strumykami, które później łączą się w jeden potok. Ja wtedy zaatakowałem skrajne ze wschodniej strony i przy czwartym jarze odpuściłem i polazłem dalej. Się zawziąłem i kilka miesięcy później znów pojawiłem się w okolicy i zaatakowałem ze wsi na wprost i też nic z tego. Oczywiście o drogę nadal nikogo nie pytałem. W ostatnią sobotę ponownie udałem się w tą okolicę z planem dalszych poszukiwań. Plany pokrzyżował mi nowy szlak i strzałka z kierunkiem do źródełka! Tym razem odnalazłem je od razu i bez błądzenia - ale o drogę nie pytałem nikogo :)
Jedną podpowiedź już mamy: prowadzi tam nowy szlak. Druga podpowiedź: Bałtyku to wody z tego źródła nie zasilą.

don Enrico
31-03-2022, 21:19
To teraz pogmatwałeś.
Byłem dwukrotnie u źródeł rzeki, ale żadnej kapliczki nie widziałem, tyle że oficjalnie szukać trzeba między Małym a Dużym
Może teraz nauka poszła do przodu i inne źródło jest właściwe (tak jak to z Sanem bywało)

sir Bazyl
01-04-2022, 09:09
To teraz pogmatwałeś.
Byłem dwukrotnie u źródeł rzeki, ale żadnej kapliczki nie widziałem, tyle że oficjalnie szukać trzeba między Małym a Dużym
Może teraz nauka poszła do przodu i inne źródło jest właściwe (tak jak to z Sanem bywało)

Rzeka o której piszesz jest jednym z etapów a do niej wpadają inne rzeczki i potoki.

sir Bazyl
01-04-2022, 16:45
Tereny wokół wsi to niemalże same pastwiska i jak na jednym z nich zobaczyłem ten zestaw wypoczynkowy
48711
to sobie wyobraziłem wypoczywające na nim krowy i przypomniał mi się stary kawał o dwóch krowach siedzących na gałęzi i przelatującym kluczu imadeł :)
Ale do rzeczy, ten widoczek powinien pomóc:
48712

don Enrico
01-04-2022, 21:12
Rzeka o której piszesz jest jednym z etapów a do niej wpadają inne rzeczki i potoki.
To już zalatuje na zagadkę kryminalną .
Siedzę i kombinuję szukając rozwiązania .... pewnie autorowi o to chodziło aby zmusić do wysiłku intelektualnego.
No to zmuszam się
sir Bazyl napisał

Druga podpowiedź: Bałtyku to wody z tego źródła nie zasilą.
No to mamy tylko dwa rejony : Ustrzyk Dolnych i Michniowca
Podpowiadacze internetowe mówią o odnowionym szlaku do źródeł Strwiąża .... ale Bazyl twierdzi że do niej wpadają inne rzeczki i potoki.
Pewnie ma rację , kto jak kto , ale Bazyl to na pewno rozróżnia
Patrzę na mapę no i mam fajną rzeczkę będącą dopływem Strwiąża czyli potok Stebnik
Ale żadnych informacji o jego źródłach ....?

sir Bazyl
01-04-2022, 22:42
...
No to mamy tylko dwa rejony : Ustrzyk Dolnych i ...*
...
Patrzę na mapę no i mam fajną rzeczkę będącą dopływem Strwiąża czyli potok Stebnik
Ale żadnych informacji o jego źródłach ....?
Wygląda z mapy, że Stebnik źródła ma na Ukrainie a ostatnio się tam nie wybierałem.
Bardzo dobrze kombinujesz, można powiedzieć, że ciepło, ciepło ale jeszcze troszkę przestrzelone.

*...i zostańmy w tym rejonie :)

Piotr Niedziela
02-04-2022, 13:42
A może to być w Bandrowie Narodowym.... Mamy tak potoki o nazwie Królewka i Jasienik z wieloma odnogami i sama wieś ma wiele łąk.

sir Bazyl
02-04-2022, 19:45
A może to być w Bandrowie Narodowym.... Mamy tak potoki o nazwie Królewka i Jasienik z wieloma odnogami i sama wieś ma wiele łąk.
Nie są to okolice Bandrowa ale dzięki, że próbujesz. Pora już chyba na rozwiązanie:
48713

A tu artykuł dzięki któremu zacząłem poszukiwać tego źródełka:
http://www.bieszczadzka24.pl/aktualnosci/wies-mlekiem-plynaca/4147

don Enrico
02-04-2022, 20:38
Dzięki , fajna zabawa
.... i inspiracja ?

sir Bazyl
24-02-2025, 21:14
Taka zagadka:
https://youtube.com/shorts/K9qPbrLV-Dg?si=OvXQsugPaZh_17e9

49610

sir Bazyl
25-02-2025, 20:29
Taka zagadka:
https://youtube.com/shorts/K9qPbrLV-Dg?si=OvXQsugPaZh_17e9

49610

Kilka metrów za najniżej położonym, skalnym stopniem tych wodnych schodów potok wywija taki piękny meander o bardzo stromych zboczach:
49611

sir Bazyl
26-02-2025, 06:46
Poprzednim razem byłem tam jakieś 20-25 lat temu i do celu szło się nikłą ścieżyną. A teraz "ameryka", nastąpiło tzw. udostępnienie turystyczne (tfu!):
49612

Piotr Niedziela
26-02-2025, 18:49
Piękne miejsce, którego nie znam. Umiesz zachęcić do jego zobaczenia.

sir Bazyl
26-02-2025, 20:20
Piękne miejsce, którego nie znam. Umiesz zachęcić do jego zobaczenia.

Cieszy, że ktoś jeszcze czyta i ogląda :)
Miałem zagadki nie zamieszczać, gdyż moje subiektywne i jak się okazało błędne mniemanie sugerowało, iż jest to miejsce dość znane i od razu jakiś stary wyga bądź doświadczona wygowczyni ;) odgadną lokalizację. Marazm i stagnacja na forum!
Jeszcze chwilę poczekam i spróbuję coś podpowiedzieć.

sir Bazyl
26-02-2025, 21:47
Prezentowane wodne atrakcje, znajdują się kilkadziesiąt metrów za tymi ruinami:
49613 49614

Dlugi
27-02-2025, 08:23
Zagląda i ogląda, ruiny i kawałek ogrodzenia przypomniały mi że to Caryńskie :-)

Piotr Niedziela
27-02-2025, 10:00
Kaskady na potoczku Caryńczyk

sir Bazyl
27-02-2025, 17:48
Zagląda i ogląda, ruiny i kawałek ogrodzenia przypomniały mi że to Caryńskie :-)

Kaskady na potoczku Caryńczyk

Bez pudła Panowie, gratulacje!