PDA

Zobacz pełną wersję : Ciekawe wyprawy

Sztympel
03-07-2009, 13:04
Witam serdecznie! W sierpniu wybieram się na 2 tygodnie do Soliny. Chciałbym ten czas spędzić na pieszych wędrówkach. I tu zaczyna się moja prośba. Czy możecie polecić jakieś ciekawe szlaki, na jednodniowe wyprawy, do których mogę dostać się PKS z Soliny/Myczkowców/Leska/Sanoku i oczywiście wrócić do wieczora.

Np ja wypatrzyłem ciekawą wycieczkę z Cisnej do Smerka, przez Okrąglik. Co ważne, znalazłem też połączenia PKS na dojazd i powrót.
Czy to jest dobra propozycja?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :-P

długi
03-07-2009, 23:57
Bardzo dobra propozycja.
Możesz też ze Smereka wejść na Fereczatą i dalej na Okrąglik. Zejście wtedy do Roztok, aby nie powtarzać trasy.
Jeżeli masz dobre połączenie do Smereka, to także do Wetliny. Wtedy Połonina Wetlińska jest w zasięgu ręki. Także Rabia Skała i Płasza na szlaku granicznym. Z Cisnej można pójść przez Hoń do Jabłonek, lub z Dołżycy na Łopiennik i dalej ile sił starczy.
Pozdrawiam
Długi

Sztympel
04-07-2009, 09:53
Świetnie, w ogóle nie patrzyłem na graniczny :) Mam już więc 3 ciekawe propozycje. Powinno mi wystarczyć, bo to jest jednak dość daleko od Soliny.

Znacie jeszcze jakieś fajne szlaki w bliższej okolicy? Np Terka, Polana, Czarna, Zatwatrnica. A może całkiem w drugą stronę? Oczywiście dalej interesują mnie szlaki na cały dzień wędrówki.

sturnus
05-07-2009, 19:58
Znacie jeszcze jakieś fajne szlaki w bliższej okolicy? Np Terka, Polana, Czarna, Zatwatrnica. A może całkiem w drugą stronę? Oczywiście dalej interesują mnie szlaki na cały dzień wędrówki.

No z Terki to koniecznie na Tworylne i Krywe się wybierz (przez Studenne)... Lub trochę krócej z Rajskiego. Możesz też przejść przez most na Sanie i wybrać się na punkt widokowy na Tworylne potem dalej na otryt i zejść na Polanę do szosy. Również z Terki możesz wybrać się poprzez Szczycisko i Krysową na Jaworzec i wrócić przez Sine Wiry zachaczając o cerkiew w Łupience. Ale to juz wyrypa jest więc musisz policzyć siły na zamiary.

Pozdrawiam

długi
06-07-2009, 00:22
Z Zatwarnicy na Dwernik Kamień i z powrotem przez Magurę
Z Sękowca starą drogą łemkowską do Hulskiego i Tworylnego, przeprawisz się koło dawnego mostu i stokówką obok kamieniołomu wrócisz do Sękowca.
Z Czarnej do Michniowca i Bystrego, powrót przez Lipie - trasa raczej na rower. Piechotą możesz wracać w kierunku Żołobka. Zerknij na mapę. Masz w tym rejonie tysiąc ścieżek. Cały Otryt, z Teleśnicy do Równi (cerkiew cudo), lub do Polany. Z Polany do Lutowisk. To tylko te oznakowane.
Pozdrawiam
Długi

długi
06-07-2009, 00:23
Z Zatwarnicy na Dwernik Kamień i z powrotem przez Magurę
Z Sękowca starą drogą łemkowską do Hulskiego i Tworylnego, przeprawisz się koło dawnego mostu i stokówką obok kamieniołomu wrócisz do Sękowca.
Z Czarnej do Michniowca i Bystrego, powrót przez Lipie - trasa raczej na rower. Piechotą możesz wracać w kierunku Żołobka. Zerknij na mapę. Masz w tym rejonie tysiąc ścieżek. Cały Otryt, z Teleśnicy do Równi (cerkiew cudo), lub do Polany. Z Polany do Lutowisk. To tylko te oznakowane.
Pozdrawiam
Długi

Sztympel
06-07-2009, 11:11
A dałoby radę w ciągu jednego dnia (od 9:00 do zmierzchu w sierpniu) zajść z Terki, przez Tworylne, Krywe, ewentualnie Hulskie, Otryt, Chate Socjologa do Lutowisk?

sturnus
06-07-2009, 14:48
A dałoby radę w ciągu jednego dnia (od 9:00 do zmierzchu w sierpniu) zajść z Terki, przez Tworylne, Krywe, ewentualnie Hulskie, Otryt, Chate Socjologa do Lutowisk?

dałoby radę... Tylko w Krywem radzę zejść nad San i zapychać brzegiem do Sękowca. Ciekawiej. po drodze będziesz miał ruiny młyna w Hulskiem o ile ich nie przegapisz! A potem stokówką na Otryt i grzbietem do chaty. No i na koniec zostanie zejść na Lutowiska...

Pozdrawiam

Sztympel
06-07-2009, 16:39
Dziękuję serdecznie. Myślę, że uzyskałem wszystkie potrzebne informacje. Jeszcze, żeby nie zakładać nowego tematu, dwa pytanka. Ile kosztuje 1 km PKS-em? I czy można wykupić jakiś bilet tygodniowy lub dwutygodniowy?

WILKU
08-07-2009, 20:15
Witam,

Od niedawna z grupą łazimy po bieszczadach.Zrobiliśmy kilka szlaków tj.Komańcza-Cisna, Połonina Caryńska, Połonina Wetlińska,Solina (wiem, że zostało jeszcze dużo).Wszystko z mapą w ręku po oznaczonych szlakach.Pytanie jest czy znacie trasy ciekawe, niekoniecznie łatwe, które nie są oznaczone na mapach ? Miejsca gdzie nie będzie nikt nam deptał po piętach-jak np. w Zakpocu;-(.
Nasza grupa to ludzie dobrze wytrenowani więc nie dbamy o wygodne wędrówki.Chcemy połączyć wyzwania z podziwem dzikiej przyrody.

Pozdrawiam serdecznie.

robines
08-07-2009, 20:26
Wybierzcie się np.na graniczny z Rawek do Wetliny.Ręcze że nikt nie będzie Wam deptał po piętach a trasa jak dla mnie jest bajkowo piękna,choć widokowo słaba.Poza szlakiem to możesz sam se łazić ile wlezie i na własna odpowiedzialność(rezerwaty,strefa nadgraniczna itp) ale powiedz po co chcesz to robić?

WILKU
08-07-2009, 20:36
Dzięki, a czemu chce łazić poza szlakami ? bo lubię robić coś nowego a takie miejsca są napewno ciekawe, jako że mało poznane i nie opisane.Oczywiście proszę, nie zrozumcie mnie źle, wszytsko w granicach rozsądku i z zachowaniem pełnej kultury dla fauny i flory.

vm2301
08-07-2009, 21:56
Wilku, zrób jako i ja robiłem, a i nadal robię. Mapa, kompas albo po prostu na krechę i przed siebie;)

WILKU
09-07-2009, 00:15
Dzięki vm2301
Masz jakieś fajne rejony godne polecenia ?

vm2301
09-07-2009, 10:02
No cóż... wszystko poza terenem BdPN, tam ze szlaku schodzić nie wolno.

Wiele map zaznacza też poza oficjalnymi szlakami pełno różnych ścieżek, może je na początek wypróbuj, niektóre są bardzo rzadko używane, pozarastane, nieraz się kończą w krzakach.

Inną jeszcze opcją są tereny nieistniejących dziś wiosek, a im gorszy do nich dojazd tym lepiej, tłoku nie będzie;) Warto czasem współczesna mapę uzupełnić WIGowską.

Pozdrawiam:)

WILKU
09-07-2009, 12:59
Dzięki, widzę trafiłem na właściwego człowieka ;-)
pozdrawiam