Zobacz pełną wersję : szukam rady :D
witam
we wrzesniu wybieram sie w bieszczady z namiotem
chciałabym "przejść je " od początku do końca ;)
ale nijak nie mogę się połapać
może ktoś podpowie
gdzie zacząć i gdzie skończyć zeby jak najwiecej zobaczyc??
będę miała około 10 dni na wędrówkę
z gory dziekuje
Proponuję zacząć w Komańczy przez Jeziorka Duszatyńskie i Chryszczatą na Jaworne, potem Jabłonki i na Durną a przez Łopiennik zejść na Łopienke. Z tamtąd obierz kierunek ma Studenne i starym traktem przez Tworylne, Tworylczyk do Krywego z którego przez Ryli na Hulskie, potem w górę potokiem Hulski wchodzisz na Smerek. A dalej to już Cie połoniny poprowadzą aż do samej Tarnicy :)
Miłego wędrowania
oo wielkie dzieki!
ale oczywiscie podczas tej trasy zahacze o soline??
slyszalam ze na samym koncu juz swiata jest mala wioseczka
a w niej knajpka
gdzie zbieraja sie ludzie wszelkich profesji narodow i upodoban
czy ktos wie co to za miejsce? :D
aha
i w jaki przewodnik najlepiej sie zaopatrzyc?
mam na oku bieszczady - lubońskiego oraz bieszczady z plecakiem- bodajże wydawnictwo rewasz
pozdrawiam
Niestety trasa omija Soline ale nie wiem ile zajmie Ci jej przejście. Zawsze możesz odbić ze Studennego w kierunku Soliny a jak starczy Ci czasu to i z Tarnicy przez Bukowe Berdo, Magure Stuposiańską, Otryt, Wańka Dział, Paniszczów, Łabiska (większość to niebieski szlak) a dalej proponuje już wzdłóż brzegu jeziora na Soline.
Co do knajpy to nie powiem bo unikam miejsc gdzie więcej jak dwa człowieki naraz siedzą a z przewodników to polecam Ci ten z Rewasza
http://www.rewasz.com.pl/php/strony/dane_szczegolowe.php?do_kosza=bie09
tak to jest jak czlowiek ma 10 dni i chce zobaczyc wszytko :D
chyba najlepiej jak kupie przewodnik i obczaje co i jak :D
a nad soline koniecznie slyszalam ze warto :) wiec musze sie przekonac na wlasnej skorze.
slyszalam tez ze do zagórza warto i stamtąd ruszyc
im wiecej czytam tym mniej wiem :)
a jak jest z cywilizacja? mam pakowac plecak jedzeniem na tydzien czy moze uda mi sie spotkac sklepik ??? i jak z namiotami? mozna rozbic gdzie wyladuje czy raczejlapia i wlepiaja mandaty?
tak to jest jak czlowiek ma 10 dni i chce zobaczyc wszytko :D
chyba najlepiej jak kupie przewodnik i obczaje co i jak :D
a nad soline koniecznie slyszalam ze warto :) wiec musze sie przekonac na wlasnej skorze.
slyszalam tez ze do zagórza warto i stamtąd ruszyc
im wiecej czytam tym mniej wiem :)
I 10 lat to mało na obaczenie wszystkiego :mrgreen: Musisz się zdecydować co Cię najbardziej interesuje a potem wyruszać w drogę. Można też przyjechać i po prostu wyruszyć przed siebie :-D Zagórz jak najbardziej warto ze względu na ruiny klasztoru. Zawsze możesz wjechać do Zagórza obejrzeć klasztor a dalej do Komańczy.
a jak jest z cywilizacja? mam pakowac plecak jedzeniem na tydzien czy moze uda mi sie spotkac sklepik ??? i jak z namiotami? mozna rozbic gdzie wyladuje czy raczejlapia i wlepiaja mandaty?
Ech te mity o dzikości i bezludziu. :mrgreen:
Jak nie planujesz schodzić do miejscowości to lepiej brać więcej wałówki inaczej to tylko zbędny ciężar.
Rozbijac nie wolno, najlepiej na pola namiotowe. Co do mandatów to różnie, jeden wlepi a drugi jeszcze pomoże.
Proponuję zacząć w Komańczy przez Jeziorka Duszatyńskie i Chryszczatą na Jaworne, potem Jabłonki i na Durną a przez Łopiennik zejść na Łopienke. Z tamtąd obierz kierunek ma Studenne i starym traktem przez Tworylne, Tworylczyk do Krywego z którego przez Ryli na Hulskie, potem w górę potokiem Hulski wchodzisz na Smerek. A dalej to już Cie połoniny poprowadzą aż do samej Tarnicy :)
Miłego wędrowania
Potokiem Hulski na Smerek sie nie da! Bynajmniej legalnie się nie da.... Trza przechaszczować i pamiętac o misiach które mają tam ostoję.
a trasę moze inaczej:
1. Komańcza - Jeziorka Duszatyńskie - Przełecz Żebrak - Wola Michowa - Łópków i spanko na Końcu Świata
2. Łópków - szlak graniczny do Przełęcdzy pod Rostokamioztoków i spanko we wiacie dla turystów
3. dalej granicznym do na Rawki i zejście do Ustrzyk. spanie na którymś z pól namiotowych
4. Ustrzyki - Szeroki Wierch - Tarnica - Halicz - Rozsypaniec - Wołosate spanko bez problemu
5. Wołosate - Tarnica - Bukowe Berdo - Magóra - Koliba - spanie pod wiatą
6. Koliba - Połonina Caryńska - Berechy Gr. - Połonina Wetlińska - Smerek - Kalnica - Jaworzec - namiocik lub bacówka
7. Jaworzec - Krysowa - Szczycisko - Tworyne - Krywe - spanie u Tośki
8. Krywe - wzdłóz Sanu do potoku Hulski - Hulskie z ruinami cerkwi - Zatwarnica - no i lulu
9 - Zatwarnica - Dwernik Kamień - Nasiczne - daw. wieś Caryńskie - Koliba - znów spanie
10 - Koliba - Magóra - Dwernik - Otryt - spanko w chacie
11. - Otryt - grzbietem a potem stokówką zejście do starej szosy wzdłóż Sanu - przeprawa przez most - i przez Studenne do Terki . No i masz całe Bieszczady wzdłóz i wszerz. Ale możesz jeszcze zaliczyć Polańczyk i Solinę i wybrac się do doliny Sanu.
Przejścia raczej dla dobrego piechura ale można trasę zaplanować bardziej rozciągnietą w czasie. Są warunki ku temu, dodatkowe miejsca na noclegi.
pozdrawiam
bertrand236
07-08-2009, 15:19
Ino, że Koliby nie ma....chyba, że można się gdzieś koło niej rozbić
Pozdrawiam
Koliby nie ma czyli nikogo tam nie ma?
Ino, że Koliby nie ma....chyba, że można się gdzieś koło niej rozbić
Pozdrawiam
a można tak?
Potokiem Hulski na Smerek sie nie da! Bynajmniej legalnie się nie da.... Trza przechaszczować i pamiętac o misiach które mają tam ostoję.
Czasami zapominam się bo ja nie mam takich ograniczeń co do poruszania się poza szlakami. I nie strasz miśkami bo dziewcze jeszcze zrezygnuje z wyjazdu :-D
Czasami zapominam się bo ja nie mam takich ograniczeń co do poruszania się poza szlakami. I nie strasz miśkami bo dziewcze jeszcze zrezygnuje z wyjazdu :-D
no! wosną sam znalazłem tam truchło sarnie... truchło to za wiele powiedziane :D
pozdrawiam...
no! wiosną sam znalazłem tam truchło sarnie... truchło to za wiele powiedziane :D
pozdrawiam...
i jadę w Bieszczady! :-D
dziękuję wam wszystkim za wskazówki
haha nie no nie jest tak źle
to nie będzie moja pierwsza wędrówka
ale jakoś wcześniej nie udało się w Bieszczady :)
mam nadzieje ze misie mnie nie pożrą i ze zobaczę jak najwięcej się uda
pozdrawiam gorąco