Zobacz pełną wersję : Pierwszy raz w Bieszczadach
sir-lipton
22-08-2009, 19:58
Witam wszystkich
Jestem osobą, która nie ma we krwi całodniowych wypraw gdzie przerwa pomiędzy jednym dniem po brzegi wypełnionym wędrówką a drugim podobnie wyglądającym, to nocleg w namiocie.
Pomimo tego chciałbym zobaczyć ten piękny zakątek kraju jakim są Bieszczady.
W związku z tym proszę o informację czy jest możliwe zatrzymanie się w takiej miejscowości, gdzie uda się odbyć parę jednodniowych wycieczek po malowniczych szlakach ?
Zaznaczam, że mogą być długie ( do 6-8h) ale ograniczeniem jest start i meta w tym samym punkcie. Możliwy też jest wariant podjechania samochodem w kolejny dzień do następnego punktu startowego, który będzie również metą.
Nie wykluczone, że po tej wizycie kolejna będzie z namiotem ;)
Pozdrawiam wszystkich
darkwater
22-08-2009, 20:11
Mogą być np. Ustrzyki Górne:
trasa 1 drogą do Wołosatego i dalej czerwonym szlakiem przez Halicz i Tarnicę i z powrotem do UG
trasa 2 z UG szlakiem niebieskim na Wielką Rawkę, potem Mała Rawka i szlakiem przez Dział w stronę Wetliny. Z Wetliny powrót do UG samochodem/autokarem do UG
trasa 3 z UG Połoniną Caryńską do Brzegów Górnych. Powrót samochodem/pks.
trasa 4 z UG pks do Brzegów Górnych, wejście na Połoninę Wetlińską, do przełęczy Orłowicza i dalej do Wetliny. Powrót jw.
2 pierwsze przeszedłem z kolegą niecały miesiąc temu.
http://steelshoes.org/modules.php?name=News&file=article&sid=49
Proponuję modyfikację trasy drugiej: niebieskim na Wlk.Rawkę ,potem na Małą i zejść zielonym do Przełęczy Wyżniańskiej (koniecznie wstępując do Bacówki Pod Małą Rawką).Z Przełęczy stopem albo umówić się na podwózkę busem( na PW mogę podać namiary).Trasa krótka ,ale warto posiedzieć na Rawkach-niezłe widoki.Czego nie można powiedzieć idąc Działem do Wetliny...
darkwater
23-08-2009, 17:58
Sam Dział faktycznie jest mało widowiskowy, za to podobał mi się końcowy fragment zejścia, ten położony w lesie, ze schodami.
Jeszcze jedna propozycja:
Z UG czerwonym do Przeł.Sidło (pod Tarnicą ) i niebieskim przez Bukowe Berdo do Widełek.Stamtąd nawet autobus do Górnych jedzie.Szłam tamtędy w czerwcu ,naprawdę warto:)Powodzenia
Jakbyś miał mało czasu to Połoniny Caryńską i Wetlińską można zrobić w jeden dzień-tylko trzeba wcześnie wstać:)
desorden
23-08-2009, 18:39
Moim zdaniem ciekawiej na Tarnicę wchodzić z Bukowego Berda (start z Widełek) niż z UG.
darkwater
23-08-2009, 18:44
Szedłem na Tarnicę zarówno przez Bukowe Berdo jak i szlakiem czerwonym z Wołosatego przez Halicz. Moim skromnym zdaniem ta druga trasa jest ładniejsza. Choć oczywiście o gustach się nie dyskutuje.
desorden
23-08-2009, 20:21
darkwater: oczywiście, jeśli bierzemy pod uwagę Halicz to lepiej iść czerwonym szlakiem (z tym, że ja wolę odwrotnie UG ->Wołosate ale tak jak piszesz - kwestia gustu)
sir-lipton
23-08-2009, 20:21
Witam
Dzięki za odzew !!!
Faktycznie najlepszym miejscem są Ustrzyki Górne na preferowany przeze mnie wyjazd w Bieszczady.
Trasy podane przez darkwater'a oraz ich modyfikacje będą przedmiotem małej analizy i coś się z tego poukłada ;)
Raz jeszcze dzięki !!!
Pozdrawiam
Szczególnie "atrakcyjne" jest podejście na przełęcz bukowską nuda, nuda, nuda.
darkwater
23-08-2009, 20:26
@Pyra.57
Sugerujesz iż podejście na Bukowe Berdo od strony Widełek obfituje w szereg atrakcji? :)
Dariuszka
23-08-2009, 20:34
ja rowniez wybieram sie w bieszcady, tylko ze planuje pobyt w Cisnej i stamtad wypady jednodniowe
1 dzien- Cisna- Wołosań- Cisna
2 dzien- do Smereka busem i stamtad powrot do Cisnej przez Okraglik
3 dzien- do Komanczy bsuem i wracamy przez Łopiennik do Cisnej
4 dzien- Cisna- Jaworzec (bacowka)- Cisna
bede wdzieczna za dodatkowe porady i mozliwe trasy
Do-misiek
29-08-2009, 22:04
Dariuszka, wybierasz się w sezonie? Bo poza wakacjami busów brak. A busów do Komańczy nie widziałam jak długo chodzę.
3 dzien- do Komanczy bsuem i wracamy przez Łopiennik do Cisnej
Hmm, na pewno tak?
Proponuję jeszcze Dwernik Kamień - też po drodze, a jakie widoki...
Mam do Was prośbę Forumowicze, za pięć dni wymieramy się w Bieszczady po raz pierwszy w życiu i nie mamy pojęcia jak zaplanować wędrówki, jak wyglądają szlaki, co warto zobaczyć. Zatrzymamy się w Jabłonkach ale bazę wypadową planujemy w Wetlinie. Gdzie stamtąd można pójść na całodzienna wycieczkę, jakie zabytki znajdują się w pobliżu? Jeśli możecie mi pomóc to napiszcie, z góry dziękuję. Będziemy tam 7 dni
malinka74
31-08-2009, 12:01
Z Wetliny proponuję wycieczki na
- Małą i Wielką Rawkę (szlak 4 h)
- Jawornik (1 h ) i Rabią Skałę (3 h )
- Smerek
- Połoninę Wetlińską