Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : (nie)bieszczadzkie impresje

Strony : 1 2 [3]

maciejka
09-10-2011, 00:03
Atak Klonów :)

Nim otworzyłam załączniki, to już widziałam w wyobraźni przebarwione jesiennie klony i liście atakujące kolorami ...
Patrzę i...
Lubię takie niespodzianki!:grin:

tidżej
09-10-2011, 00:07
liście atakujące kolorami...

Atak na kolorki (tym razem bieszczadzkie) już lada dzień... Mam nadzieję, że będzie udany ;)

Lisk
09-10-2011, 12:51
Kolorek z ogrodu

25715

i jabłonka której się coś pomyliło - zdjęcie dzisiejsze

25716

Derty
26-10-2011, 16:32
26189 Nie lubię, gdy słońce zachodzi w tym miejscu, gdzie widać...ale z drugiej strony - widoki bywają pyszne:)

Lisk
26-10-2011, 18:45
W Góry Słone wchodzi kolorowa jesień

26222

Kusto
26-10-2011, 19:23
jesień, jesień liście niesie...

PiotrekF
02-11-2011, 22:31
:) tak się zdarzyło ... reanimowałem podopieczną ....
10 - "wylądowała" na plecach ,dosyć zimno było a ona pracuje
11 - zbyt dużo energi ... by wstać .... znieruchomiała tuż przed "wejściem"
12 - przeniosłem ją na daszek na nagrzany słońcem liść
13 - po chwili pierwsza próba powstania ,zbawcze jest działanie słoneczka
14 - już spaceruje , jeszcze się "nagrzewa"
15 - z ciepłego liścia na jeszcze cieplejszy daszek
16 - -18 - tak sobie "wędrowała"
19 - za chwilę "wystartowała" ... "lądowanie " odbyło się pomyślnie ... po chwili była z rodzinką

PF

WUKA
03-11-2011, 10:19
Piękna opowieść!

PiotrekF
20-11-2011, 18:32
Dziś ..... podziwialiśmy przez podwójną szybę i to widać było :

PF

Browar
27-11-2011, 18:14
Dzisiaj z balkonu upolowałem taki widoczek,sorry za nieostrość,z ręki robione.

marcins
27-11-2011, 19:07
Browar, a co to za wierchy z Twego okna widać?

Browar
27-11-2011, 20:35
Pasmo Policy i Babia Góra

Mamcia DwaChmiele
07-12-2011, 23:40
https://lh6.googleusercontent.com/-GHLkoFIQEzk/Tls6DMJqMNI/AAAAAAAAMDw/jwoJ22-UKzE/s640/DSC00890.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-sycTGcv1TL4/Tls6PSL0J_I/AAAAAAAAMDw/wLJMKlnbLe8/s640/DSC00898.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-YclWi8mw-3Y/Tls5lSjm6qI/AAAAAAAAMDw/tzSVdJcz-PA/s640/DSC00861.JPG
Pieniny

maciejka
14-01-2012, 16:11
Niektórzy znajdują perłoródki na dnie suchego jeziora, a ja znalazłam zatopione,
w żywicy, na Pogórzu Przemyskim:)
Stąd pewnie magia różdżki;-)

27327

Ps. Fotki przerabiam w HD, SB, D3, M4 i pewnie jeszcze w czymś, o czym nie mam pojęcia, ale mnie bawi;-)))

maciejka
18-01-2012, 21:30
Złote samoródki z Kolorowych Bieszczadów przypomniały mi pewne miedziaki pod taflą wody w całkiem innym rejonie świata, ale zwyczaj zawsze ten sam: zamachnąć się od tyłu i przez lewe ramię...To wrzuciłam, żeby wrócić!

Basia Z.
01-02-2012, 17:22
Z drugiego końca Beskidów:

https://lh5.googleusercontent.com/-T_MkYj4-XVs/TyZOnUYdBvI/AAAAAAAAK7U/aP3ZgvwbzBo/s912/P1293897.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-vmX_SWx64X4/TyZOWJOZ-4I/AAAAAAAAK7M/fedqqnnurpo/s912/P1293908.JPG

Czy ktoś może na podstawie tych zdjęć zgadnie, gdzie byłam ?
Oba zdjęcia spod szczytu.

Browar
01-02-2012, 18:08
Nie poznaję,ale pozgadywać mogę - Pilsko ;)

Basia Z.
01-02-2012, 18:52
Nie poznaję,ale pozgadywać mogę - Pilsko ;)

Nie.
Podpowiedź - na drugim zdjęciu nad świerkiem z lewej widać Tatry, w środkowej cześci zdjęcia Małą Fatrę - część krywańską, po lewej - jej część luczańską a pomiędzy nimi Wielką Fatrę.

Browar
01-02-2012, 21:35
No to może Lysa Hora?

Basia Z.
01-02-2012, 22:40
No to może Lysa Hora?

Bingo !

Ta góra jest ładna zapewne tylko o tej porze roku, industrial na jej szczycie w innych porach roku, kiedy nie jest przyozdobiony śniegiem robi zapewne przygnębiające wrażenie.
Ale widok ze szczytu - imponujący.

Krysia
01-02-2012, 23:04
Ale kosmos!

PiotrekF
29-02-2012, 22:14
Ostatnia niedziela lutego ; właśnie "wychodzę" z solidnego przeziębienia i mnie roz .... roznosi . Jadę "rozładować" się . Uroczysko puszczańskie Poszyna ( w miejscowym .... Posyna) w/g podania miejsce gdzie Królowa Bona poroniła (syna), gdy będąc na polowaniu spadła z konia który poniósł przestraszony .... . A w (bodajże) 1973 "kręcone" tu były sceny do filmu Potop .Do dziś pamiętam jak pobiegliśmy z całą klasą pod restaurację Zamkowa i przysłuchiwaliśmy się naprędce zorganizowanemu "wywiadowi" (przez naszą nauczycielkę j. polskiego) z D. Olbrychskim, F. Pieczką , L.i W. Janickimi (Damian i Kosma Kiemlicz) - tak "niezwykle" umorusani (charakteryzacja) - co zapadło w pamięć . Dziś tak ..... "pocięta" , "ucywilizowana" ..... a "uroczyskowa"
PF

Basia Z.
01-03-2012, 09:18
Ostatnia niedziela lutego ; właśnie "wychodzę" z solidnego przeziębienia i mnie roz .... roznosi . Jadę "rozładować" się . Uroczysko puszczańskie Poszyna ( w miejscowym .... Posyna) w/g podania miejsce gdzie Królowa Bona poroniła (syna), gdy będąc na polowaniu spadła z konia który poniósł przestraszony .... . A w (bodajże) 1973 "kręcone" tu były sceny do filmu Potop .Do dziś pamiętam jak pobiegliśmy z całą klasą pod restaurację Zamkowa i przysłuchiwaliśmy się naprędce zorganizowanemu "wywiadowi" (przez naszą nauczycielkę j. polskiego) z D. Olbrychskim, F. Pieczką , L.i W. Janickimi (Damian i Kosma Kiemlicz) - tak "niezwykle" umorusani (charakteryzacja) - co zapadło w pamięć . Dziś tak ..... "pocięta" , "ucywilizowana" ..... a "uroczyskowa"
PF

Jeździłam rowerem po Puszczy Niepołomickiej (niedaleko, w odległości jakieś 8 km, ale już na Pogórzu mieszka moja rodzina i wielokrotnie spędzałam tam wakacje z dziećmi), ale tak prawdę mówiąc ta Puszcza aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiła. Przecinające ją proste drogi asfaltowe, lasy o jednakowym wieku drzew, bez podszytu nie są takimi lasami jakie lubię. Poza tym - płasko tam ;) A kiedy pojechaliśmy do Poszyny i chcieliśmy obejrzeć żubry to nas wyrzucono.

A za chwilę pomiędzy Puszczą a Rabą i a starą Via Regia przechodzić będzie A4, budowa już się kończy.

PiotrekF
01-03-2012, 11:19
Jeździłam rowerem po Puszczy Niepołomickiej (niedaleko, w odległości jakieś 8 km, ale już na Pogórzu mieszka moja rodzina i wielokrotnie spędzałam tam wakacje z dziećmi), ale tak prawdę mówiąc ta Puszcza aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiła. Przecinające ją proste drogi asfaltowe, lasy o jednakowym wieku drzew, bez podszytu nie są takimi lasami jakie lubię. Poza tym - płasko tam ;) A kiedy pojechaliśmy do Poszyny i chcieliśmy obejrzeć żubry to nas wyrzucono.

A za chwilę pomiędzy Puszczą a Rabą i a starą Via Regia przechodzić będzie A4, budowa już się kończy.

Wszystko to jest prawdą Basiu! Wszystko . Lecz, jak się wie gdzie a jeszcze jak się pozytywnie "nastawi" na ..... znajdzie się takie (własne "uroczyska") miejsca dla siebie :wink:. Mogłoby się wydawać ,że w tej Puszczy nic nie "zauroczy" bo przetrzebiona , bo płasko:wink::wink: , bo drogi proste i asfaltowe , bo..... wszędzie się znajdą takie "inne" zakątki..... wystarczy nieco głębiej lub zboczyć ..... G. Kocie Buty , Kobyla Głowa , Gibiel , Koło , Błoto , Droga Złodziejka ,...... .
Autostrada ... no cóż , też potrzebna ( może akurat nie mnie ), ale nią mam do Puszczy tylko 20 min drogi
PF.

Sylwek74
01-03-2012, 17:38
Służyłem kiedyś w wojsku w Niepołomicach i znam puszczę trochę na przełaj... Naprawdę można tam znaleźć urokliwe dzikie miejsca :-)

Browar
01-03-2012, 19:05
Są takie miejsca w puszczy,do których niespecjalnie da się dojechać,trzeba sporo dymać i do tego znać drogę (kładki),za to są starodrzewy puszczańskie,nie byle jakie,prastare dąbrowy,niemłode grądy z lipami mohutnymi,znakomite bagna.I tylko ludzi się tam nie spotyka...

paszczak
18-03-2012, 23:08
Helołłł,
W Gorcach krokusy są już niemal u progu szałasów...
http://tiny.pl/hp7lr
ale czekając na kwiatki można się śmiało napić
http://tiny.pl/hp7lz
bo póki co jeszcze sporo śniegu pod ślizgami
http://tiny.pl/hp7lv

obrazki z wczoraj tj. 17.03.2012 kiedy to wreszcie zainaugurowałem sezon narciarski spacerkiem :twisted:
na trasie: Rzeki-Jaworzynka-Kudłoń-przeł.Borek-Czoło Turbacza-Turbacz-Jaworzyna Kamienicka-Rzeki.

PS. Tylko linki bo obrazki za duże.

creamcheese
19-03-2012, 08:52
A Tatry jakie pikne:-P

Krysia
19-03-2012, 09:08
I nie zabiłeś się na naszych rangerach?;-)))
ślicznie, ja tez chcę!

asia999
03-04-2012, 22:36
mała impresja Wielkotygodniowa...

...czasami...paradoksalnie...krzyżem staje się brak krzyża...

PiotrekF
26-08-2012, 23:54
Króciuteńki urlop spędziłem na wsi ,głównie budując nowe lokum dla podopiecznych, ale też ..... na rozstaju polnych dróg "przydrożny Chrystus stał"......
PF

asia999
02-09-2012, 20:10
nowe lokum dla podopiecznych
wyjątkowo oryginalne wejście do nowego lokum będą miały :)

...a na szlaku, jak to na szlaku...różne przedmioty można znaleźć ;)

maciejka
02-09-2012, 22:21
Króciuteńki urlop spędziłem na wsi ,głównie budując nowe lokum dla podopiecznych, ale też ..... na rozstaju polnych dróg "przydrożny Chrystus stał"......
PF

Klimat tych zdjęć skojarzył mi się z książką D. Terakowskiej "Samotność bogów".
Treść pamiętam, jak przez mgłę, ale to zestawienie tej wystruganej, surowej twarzy - jakby Światowida, skrywającej pszczelą społeczność i obok "przydrożnego Chrystusa" przywołał wspomnienie współistnienia dwóch światów, starego i nowego oraz różnych religii. Przy czym pszczelarstwo też jest takim pomostem, łączącym nasze czasy jeszcze ze starożytnością. Muszę przyznać, że to rzemiosło budzi mój olbrzymi podziw, szacunek i ciekawość:-)

PiotrekF
14-04-2013, 22:35
Taką widoczną "oznakę" wiosny .... mój nowy towarzysz "chodzenia koło ...." i stara zimowa pszczoła która wyleciała po raz ostatni ... by już nie wrócić i umrzeć z dala od ....
PF

asia999
15-04-2013, 23:11
Świetny ten kot :grin:
Ale pszczółka rzeczywiście wygląda na zmęczoną życiem... :sad: