Zobacz pełną wersję : (nie)bieszczadzkie impresje
maciejka
09-10-2011, 00:03
Atak Klonów :)
Nim otworzyłam załączniki, to już widziałam w wyobraźni przebarwione jesiennie klony i liście atakujące kolorami ...
Patrzę i...
Lubię takie niespodzianki!:grin:
liście atakujące kolorami...
Atak na kolorki (tym razem bieszczadzkie) już lada dzień... Mam nadzieję, że będzie udany ;)
Kolorek z ogrodu
25715
i jabłonka której się coś pomyliło - zdjęcie dzisiejsze
25716
26189 Nie lubię, gdy słońce zachodzi w tym miejscu, gdzie widać...ale z drugiej strony - widoki bywają pyszne:)
W Góry Słone wchodzi kolorowa jesień
26222
jesień, jesień liście niesie...
PiotrekF
02-11-2011, 22:31
:) tak się zdarzyło ... reanimowałem podopieczną ....
10 - "wylądowała" na plecach ,dosyć zimno było a ona pracuje
11 - zbyt dużo energi ... by wstać .... znieruchomiała tuż przed "wejściem"
12 - przeniosłem ją na daszek na nagrzany słońcem liść
13 - po chwili pierwsza próba powstania ,zbawcze jest działanie słoneczka
14 - już spaceruje , jeszcze się "nagrzewa"
15 - z ciepłego liścia na jeszcze cieplejszy daszek
16 - -18 - tak sobie "wędrowała"
19 - za chwilę "wystartowała" ... "lądowanie " odbyło się pomyślnie ... po chwili była z rodzinką
PF
PiotrekF
20-11-2011, 18:32
Dziś ..... podziwialiśmy przez podwójną szybę i to widać było :
PF
Dzisiaj z balkonu upolowałem taki widoczek,sorry za nieostrość,z ręki robione.
Browar, a co to za wierchy z Twego okna widać?
Pasmo Policy i Babia Góra
Mamcia DwaChmiele
07-12-2011, 23:40
https://lh6.googleusercontent.com/-GHLkoFIQEzk/Tls6DMJqMNI/AAAAAAAAMDw/jwoJ22-UKzE/s640/DSC00890.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-sycTGcv1TL4/Tls6PSL0J_I/AAAAAAAAMDw/wLJMKlnbLe8/s640/DSC00898.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-YclWi8mw-3Y/Tls5lSjm6qI/AAAAAAAAMDw/tzSVdJcz-PA/s640/DSC00861.JPG
Pieniny
maciejka
14-01-2012, 16:11
Niektórzy znajdują perłoródki na dnie suchego jeziora, a ja znalazłam zatopione,
w żywicy, na Pogórzu Przemyskim:)
Stąd pewnie magia różdżki;-)
27327
Ps. Fotki przerabiam w HD, SB, D3, M4 i pewnie jeszcze w czymś, o czym nie mam pojęcia, ale mnie bawi;-)))
maciejka
18-01-2012, 21:30
Złote samoródki z Kolorowych Bieszczadów przypomniały mi pewne miedziaki pod taflą wody w całkiem innym rejonie świata, ale zwyczaj zawsze ten sam: zamachnąć się od tyłu i przez lewe ramię...To wrzuciłam, żeby wrócić!
Basia Z.
01-02-2012, 17:22
Z drugiego końca Beskidów:
https://lh5.googleusercontent.com/-T_MkYj4-XVs/TyZOnUYdBvI/AAAAAAAAK7U/aP3ZgvwbzBo/s912/P1293897.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-vmX_SWx64X4/TyZOWJOZ-4I/AAAAAAAAK7M/fedqqnnurpo/s912/P1293908.JPG
Czy ktoś może na podstawie tych zdjęć zgadnie, gdzie byłam ?
Oba zdjęcia spod szczytu.
Nie poznaję,ale pozgadywać mogę - Pilsko ;)
Basia Z.
01-02-2012, 18:52
Nie poznaję,ale pozgadywać mogę - Pilsko ;)
Nie.
Podpowiedź - na drugim zdjęciu nad świerkiem z lewej widać Tatry, w środkowej cześci zdjęcia Małą Fatrę - część krywańską, po lewej - jej część luczańską a pomiędzy nimi Wielką Fatrę.
Basia Z.
01-02-2012, 22:40
No to może Lysa Hora?
Bingo !
Ta góra jest ładna zapewne tylko o tej porze roku, industrial na jej szczycie w innych porach roku, kiedy nie jest przyozdobiony śniegiem robi zapewne przygnębiające wrażenie.
Ale widok ze szczytu - imponujący.
PiotrekF
29-02-2012, 22:14
Ostatnia niedziela lutego ; właśnie "wychodzę" z solidnego przeziębienia i mnie roz .... roznosi . Jadę "rozładować" się . Uroczysko puszczańskie Poszyna ( w miejscowym .... Posyna) w/g podania miejsce gdzie Królowa Bona poroniła (syna), gdy będąc na polowaniu spadła z konia który poniósł przestraszony .... . A w (bodajże) 1973 "kręcone" tu były sceny do filmu Potop .Do dziś pamiętam jak pobiegliśmy z całą klasą pod restaurację Zamkowa i przysłuchiwaliśmy się naprędce zorganizowanemu "wywiadowi" (przez naszą nauczycielkę j. polskiego) z D. Olbrychskim, F. Pieczką , L.i W. Janickimi (Damian i Kosma Kiemlicz) - tak "niezwykle" umorusani (charakteryzacja) - co zapadło w pamięć . Dziś tak ..... "pocięta" , "ucywilizowana" ..... a "uroczyskowa"
PF
Basia Z.
01-03-2012, 09:18
Ostatnia niedziela lutego ; właśnie "wychodzę" z solidnego przeziębienia i mnie roz .... roznosi . Jadę "rozładować" się . Uroczysko puszczańskie Poszyna ( w miejscowym .... Posyna) w/g podania miejsce gdzie Królowa Bona poroniła (syna), gdy będąc na polowaniu spadła z konia który poniósł przestraszony .... . A w (bodajże) 1973 "kręcone" tu były sceny do filmu Potop .Do dziś pamiętam jak pobiegliśmy z całą klasą pod restaurację Zamkowa i przysłuchiwaliśmy się naprędce zorganizowanemu "wywiadowi" (przez naszą nauczycielkę j. polskiego) z D. Olbrychskim, F. Pieczką , L.i W. Janickimi (Damian i Kosma Kiemlicz) - tak "niezwykle" umorusani (charakteryzacja) - co zapadło w pamięć . Dziś tak ..... "pocięta" , "ucywilizowana" ..... a "uroczyskowa"
PF
Jeździłam rowerem po Puszczy Niepołomickiej (niedaleko, w odległości jakieś 8 km, ale już na Pogórzu mieszka moja rodzina i wielokrotnie spędzałam tam wakacje z dziećmi), ale tak prawdę mówiąc ta Puszcza aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiła. Przecinające ją proste drogi asfaltowe, lasy o jednakowym wieku drzew, bez podszytu nie są takimi lasami jakie lubię. Poza tym - płasko tam ;) A kiedy pojechaliśmy do Poszyny i chcieliśmy obejrzeć żubry to nas wyrzucono.
A za chwilę pomiędzy Puszczą a Rabą i a starą Via Regia przechodzić będzie A4, budowa już się kończy.
PiotrekF
01-03-2012, 11:19
Jeździłam rowerem po Puszczy Niepołomickiej (niedaleko, w odległości jakieś 8 km, ale już na Pogórzu mieszka moja rodzina i wielokrotnie spędzałam tam wakacje z dziećmi), ale tak prawdę mówiąc ta Puszcza aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiła. Przecinające ją proste drogi asfaltowe, lasy o jednakowym wieku drzew, bez podszytu nie są takimi lasami jakie lubię. Poza tym - płasko tam ;) A kiedy pojechaliśmy do Poszyny i chcieliśmy obejrzeć żubry to nas wyrzucono.
A za chwilę pomiędzy Puszczą a Rabą i a starą Via Regia przechodzić będzie A4, budowa już się kończy.
Wszystko to jest prawdą Basiu! Wszystko . Lecz, jak się wie gdzie a jeszcze jak się pozytywnie "nastawi" na ..... znajdzie się takie (własne "uroczyska") miejsca dla siebie :wink:. Mogłoby się wydawać ,że w tej Puszczy nic nie "zauroczy" bo przetrzebiona , bo płasko:wink::wink: , bo drogi proste i asfaltowe , bo..... wszędzie się znajdą takie "inne" zakątki..... wystarczy nieco głębiej lub zboczyć ..... G. Kocie Buty , Kobyla Głowa , Gibiel , Koło , Błoto , Droga Złodziejka ,...... .
Autostrada ... no cóż , też potrzebna ( może akurat nie mnie ), ale nią mam do Puszczy tylko 20 min drogi
PF.
Sylwek74
01-03-2012, 17:38
Służyłem kiedyś w wojsku w Niepołomicach i znam puszczę trochę na przełaj... Naprawdę można tam znaleźć urokliwe dzikie miejsca :-)
Są takie miejsca w puszczy,do których niespecjalnie da się dojechać,trzeba sporo dymać i do tego znać drogę (kładki),za to są starodrzewy puszczańskie,nie byle jakie,prastare dąbrowy,niemłode grądy z lipami mohutnymi,znakomite bagna.I tylko ludzi się tam nie spotyka...
paszczak
18-03-2012, 23:08
Helołłł,
W Gorcach krokusy są już niemal u progu szałasów...
http://tiny.pl/hp7lr
ale czekając na kwiatki można się śmiało napić
http://tiny.pl/hp7lz
bo póki co jeszcze sporo śniegu pod ślizgami
http://tiny.pl/hp7lv
obrazki z wczoraj tj. 17.03.2012 kiedy to wreszcie zainaugurowałem sezon narciarski spacerkiem :twisted:
na trasie: Rzeki-Jaworzynka-Kudłoń-przeł.Borek-Czoło Turbacza-Turbacz-Jaworzyna Kamienicka-Rzeki.
PS. Tylko linki bo obrazki za duże.
creamcheese
19-03-2012, 08:52
A Tatry jakie pikne:-P
I nie zabiłeś się na naszych rangerach?;-)))
ślicznie, ja tez chcę!
mała impresja Wielkotygodniowa...
...czasami...paradoksalnie...krzyżem staje się brak krzyża...
PiotrekF
26-08-2012, 23:54
Króciuteńki urlop spędziłem na wsi ,głównie budując nowe lokum dla podopiecznych, ale też ..... na rozstaju polnych dróg "przydrożny Chrystus stał"......
PF
nowe lokum dla podopiecznych
wyjątkowo oryginalne wejście do nowego lokum będą miały :)
...a na szlaku, jak to na szlaku...różne przedmioty można znaleźć ;)
maciejka
02-09-2012, 22:21
Króciuteńki urlop spędziłem na wsi ,głównie budując nowe lokum dla podopiecznych, ale też ..... na rozstaju polnych dróg "przydrożny Chrystus stał"......
PF
Klimat tych zdjęć skojarzył mi się z książką D. Terakowskiej "Samotność bogów".
Treść pamiętam, jak przez mgłę, ale to zestawienie tej wystruganej, surowej twarzy - jakby Światowida, skrywającej pszczelą społeczność i obok "przydrożnego Chrystusa" przywołał wspomnienie współistnienia dwóch światów, starego i nowego oraz różnych religii. Przy czym pszczelarstwo też jest takim pomostem, łączącym nasze czasy jeszcze ze starożytnością. Muszę przyznać, że to rzemiosło budzi mój olbrzymi podziw, szacunek i ciekawość:-)
PiotrekF
14-04-2013, 22:35
Taką widoczną "oznakę" wiosny .... mój nowy towarzysz "chodzenia koło ...." i stara zimowa pszczoła która wyleciała po raz ostatni ... by już nie wrócić i umrzeć z dala od ....
PF
Świetny ten kot :grin:
Ale pszczółka rzeczywiście wygląda na zmęczoną życiem... :sad: