PDA

Zobacz pełną wersję : Bieszczady w listopadzie

erem
15-11-2009, 20:26
Właśnie kilka godzin temu wróciłem z Biesków, więc mam świeżutkie wieści (że tak powiem). Akurat w czasie mego pobytu trafiłem na pogodowe okno bez deszczu. Dopiero dziś zaczęło padać od 8 rano mniej więcej. Jest tak:
o super bieszczadzkich kolorach można już zapomnieć,
na szlakach nadal mokro, więc odpowiednie obuwie wskazane,
2 tygodnie temu przeszła duża wichura nad górami (wiadomość od tubylców), w związku z czym połamane drzewa leżą akurat na wielu szlakach. Trzeba je omijać często dużym łukiem. Bardzo spowalnia to marsz, a że około 16 robi się ciemno to delikatnie rzecz ujmując szlag trafia szlak, czyli łatwo można pobłądzić. Kompas i dobra czołówka jest w takich chwilach nieodzowna.
A po za tym.... pięknie, pięknie, pięknie. Świerze fotki możecie zobaczyć tu: http://picasaweb.google.com/eremrm/BieszczadyListopad2009?feat=directlink
Pozdrawiam:razz:

WUKA
15-11-2009, 22:27
Ale jeszcze rudy modrzew się trafił a zieleń trwa,a wodospadzik szumi.Ajajaj!Piękne nawet niebo w kałuży!

marcins
15-11-2009, 22:32
Tak w kwestii sprostowania - drzewa leżą, ale to nie wichura, a śnieg październikowy sprawił ;)

erem
25-11-2009, 09:53
He - jakoś czasu nie miałem ostatnio nawet na włączenie kompa i dawno tu nie zaglądałem. Marcin - być może te zawalidrogi są wynikiem padającego październikowego śniegu. W sumie nie za bardzo istotne jest co to spowodowało, fakt, że są. Ale nie o tym....przypomniało mi się że można w okolicy Kalnicy (tej przy Mchawie) spotkać stado (około 30 szt.) żubrów. W Kalnicy trzeba pytać o leśniczego D....(nie wiem czy mogę oficjalnie podać jego nazwisko). On dokładnie wskaże miejsce gdzie można natrafić na te zwierzęta. Byliśmy tam ale pomimo długiego łażenia nie udało się nam ich zobaczyć. Być może to przez deszcz, bo leśniczy D....mówił, że ciężko je wytropić gdy pada. Leżą wtedy podobno bez ruchu i raczej mało prawdopodobne na nie trafić w takich warunkach. Nam się nie udało :-(
Drugie stado ponoć kręci się w okolicy bazy Rabe, ale tam oprócz świeżych tropów misia i odchodów żubrzych też ich nie spotkaliśmy. Gdyby ktoś się wybierał w te okolice i spotkał stado to proszę o fotki ;-)

piotrrz
29-11-2009, 19:46
Widzę że cerkiew w Baligrodzie zaczyna się podnosić

erem
03-12-2009, 19:45
Tak podnosi się, ale jakoś bardzo powoli. Jak widać ma już nowy dach. Jeśli się nie mylę to już 4 rok trwa ten remont.