PDA

Zobacz pełną wersję : Zapora w Solinie

mirek.k
04-01-2010, 20:44
Witam serdecznie wszystkich Bieszczadników !!!!!
Chciałbym zwrócić się do was z gorącą prośbą o pomoc. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej na temat Zapory wodnej w Solinie i usilnie poszukuje jakichkolwiek informacji dotyczących jej budowy jak i wszelkich ciekawostek z nią związanych. Wszelkie ciekawe stare zdjęcia również bardzo by mi pomogły, jeżeli mogli byście mi jakoś mi pomóc to byłbym zobowiązany! Proszę o kontakt na adres e-mail mirek.kalamarz@wp.pl
Z góry dziękuje za wszelką pomoc Pozdrawiam serdecznie

Polej
04-01-2010, 21:17
Witaj na Forum!
Tak z czystej ciekawości, jak brzmi tytuł pracy?

mirek.k
04-01-2010, 22:01
Tytuł pracy to "Zapora solińska i jej tajemnice" chciałbym się raczej skupić na jakichś ciekawych wydarzeniach jakie towarzyszyły budowie jak i po zakończeniu jej.

barszczu
04-01-2010, 22:09
Tytuł pracy to "Zapora solińska i jej tajemnice" chciałbym się raczej skupić na jakichś ciekawych wydarzeniach jakie towarzyszyły budowie jak i po zakończeniu jej.

to taka książka była "tajemnice soliny" czy jakoś tak - ale to sie nadawalo raczej na materiał etnograficzny :-)

mirek.k
04-01-2010, 22:13
wiem mam te książkę bardzo ciekawa polecam jak kogoś interesują zabobony i przesądy bieszczadzkie

chris
04-01-2010, 22:16
http://www.solina.pl/Historia_budowy_zapory_i_zwiazane_z_nia_ciekawostk i?catID=439
nadto poczytasz to, co u wejścia na stali nierdzewnej zapisano, wejdziesz do muzeum zapory, czy jak to się zwie, obejrzysz "Chudy i inni", masz tytuł doktora na max
acha, no i film z serii "Podwodna Polska" skręcony chyba przez TVP oddz. Katowice, wykazujący, że na dnie nic taakiego nie ma :razz:

Misieg
04-01-2010, 22:22
Bardzo polecam monografię Bieszczad wydawaną przez Towarzystwo Opieki nad Zabytkami odział Bieszczadzki, w jednej z ich monografii był bardzo ciekawy, rzeczowy artykuł o zaporze, jej budowie itp http://www.tonz.eu.org/php/bieszcz10.php

mirek.k
04-01-2010, 22:24
Stronę oficjalną Elektrowni w Solinie już przeglądnąłem dokładnie nawet wystosowałem oficjale pisemko do prezesa Folcika o jakieś materiały z archiwów narazie czekam na odpowiedz.

Misieg
04-01-2010, 22:25
J. Dziewański, J. Starowicz: Zastosowanie kruszywa z miejscowych złóż materiałów budowlanych do betonów hydrotechnicznych (na przykładzie zapory w Solinie) :)

Misieg
04-01-2010, 22:26
http://biblioteka2.pgi.gov.pl/cgi-bin/expertus.exe?KAT=e%3A\biblioteka\expertus\b\par\&FST=data.fst&FDT=data.fdt&ekran=WIN&lnkmask=2&cond=AND&mask=2&F_00=13&V_00=MYCZKOWCE%2C+zbiornik

Misieg
04-01-2010, 22:33
Była jeszcze wydana monografia na temat ostatnich zmian dotyczących turbin i rozbudowy elektrowni wodnej i jej modernizacji...ale niestety zapomniałem jaki był tytuł :(

kamil.zeglarz
04-01-2010, 22:41
http://paa.pl/zmodernizowana_elektrownia_solina_na_sanie-439703750.html

Misieg, chyba o to Ci chodziło.

pzd. kamil

mirek.k
04-01-2010, 22:42
ok nie było pytania

mirek.k
04-01-2010, 22:47
Dzieki bardzo wszystkim nie liczyłem na taki odzew . I liczę na dalszą pomoc

Polej
04-01-2010, 22:50
Sprawdź e-pocztę.

mirek.k
04-01-2010, 22:54
dzięki wielkie Polej

Misieg
04-01-2010, 22:55
http://biblioteka2.pgi.gov.pl/cgi-bin/expertus.exe?KAT=e%3A\biblioteka\expertus\b\par\&FST=data.fst&F_00=02&V_00=&F_01=01&V_01=solina&F_02=12&V_02=&ekran=WIN&cond=AND&FDT=data.fdt&X_0=1&R_0=0

Krzysztof Franczak
04-01-2010, 23:30
http://paa.pl/zmodernizowana_elektrownia_solina_na_sanie-439703750.html

Misieg, chyba o to Ci chodziło.

pzd. kamil
To za tą modernizację Ryszard K. usłyszał zarzuty.

Piskal
05-01-2010, 00:10
W radiowej Trójce jakiś rok temu był bardzo ciekawy reportaż o tamie w Solinie, pamiętam, że słuchałem go z radia w telefonie i bardzo szumiało. Autor, jeśli mnie pamięć nie zawodzi, Tomasz Jeleński. Nie wiem, czy są ich reportaże gdzieś dostępne, ale warto poszperać.

mirek.k
05-01-2010, 18:17
Dzięki piskal znalazłem ten reportaż jeżeli chcesz go jeszcze raz posłuchać już teraz bez zakłóceń to prasze
http://www.trendomierz.net/show/4998397/zapora-janusz-deblessem.html

Piskal
05-01-2010, 18:21
Dzięki. Faktycznie Deblessem, pamiętałem, że ktoś z Trójki.

mirek.k
07-01-2010, 15:25
A może ktoś słyszał jakieś ciekawe historie o budowie zapory w Solinie takie ustne podania też są bardzo ciekawe ! na pewno ciekawsze od samych danych statystycznych !!!!!!

Krzysztof Franczak
07-01-2010, 17:40
Paweł Jasienica przebywającw Solinie u córki , która pracowała przy budowie zapory , napisał dużą część "Rzeczpospolitej Obojga Narodów" a niewykluczone ,że opracowywał materiały do innych książek. Nie wiem czy wtedy razem z nim w Solinie przebywała jego żona ,która była tajnym współpracownikiem SB i donosiła na niego.

mirek.k
07-01-2010, 18:21
Słyszałem że wtedy na budowie aż roiło się od agentów SB a pójść siedzieć można nawet było za dowcipy z rządu

Misieg
07-01-2010, 20:28
a właśnie, polecam jeszcze książkę A.Potockiego "Bieszczady bez litości" jest tam co nieco o ekshumacji cmentarzy na terenie zalewowym, również możesz poczytać o tej tematyce tutaj: http://www.twojebieszczady.pl/vittorini.php

barszczu
07-01-2010, 20:31
Paweł Jasienica przebywającw Solinie u córki , która pracowała przy budowie zapory , napisał dużą część "Rzeczpospolitej Obojga Narodów" a niewykluczone ,że opracowywał materiały do innych książek. Nie wiem czy wtedy razem z nim w Solinie przebywała jego żona ,która była tajnym współpracownikiem SB i donosiła na niego.

Kazimierz Orłoś - ojciec aktora i dziennikarza telewizyjnego Macieja (tego z teleexpresu) także pracował przy budowie zapory (jako radca prawny) i spostrzeżenia z okolic Leska wykorzystał pisząc powieść "Cudowna melina", "dzięki" której (wydanej w Paryżu) na prawie 30 lat zamknął sobie możliwość publikowania w Polsce (czyt. PRL-u).

WALDI
07-01-2010, 20:37
Pozwolę sobie podrzucić stronkę na której są fotki z moich prywatnych zbiorów.Może na nią nie wpadłeś więc parę ujęć z przed laty będziesz miał do wykorzystania.W latach budowy zapory Solina ze wszystkich stron oblepiona była zakazami fotografowania obiektu ale mimo wszystko ryzykanci byli i stąd ta wiedza dla potomnych.
W latach 62-70 jako podrostek obserwowałem na co dzień ten zgiełk i gwar
jaki wówczas tam był gdyż mieszkałem w Solinie.Można powiedzieć że rosłem wraz z zaporą i jej poszczególnymi piętrami (sekcjami).
W pamięci jakieś szczątkowe obrazy pozostały ale takie które żadne książki nie opisują.Obecnie dość często Solinę odwiedzam ale łza się w oku kręci jak się patrzy na te wysokie drzewa które wówczas krzaczkami były.

http://bieszczady.prv.pl/
a)galerie
b)tematyczne
c)archiwalne zdjęcia

mirek.k
07-01-2010, 20:44
Waldi to właśnie twoje posty zainspirowały mnie żeby szukać pomocy na tym forum wszystkie te zdjięcia już widziałem są kapitalne i mam pytanko to Twoje dzieło?

WALDI
07-01-2010, 20:55
Zdjęcia mam w zbiorach ale to nie ja je robiłem.Część zdobyłem od pewnego
pana który wówczas tam pracował.Miał niesamowite zbiory gdyż je widziałem.
Część zapewne robił ojciec,a przynajmniej to z widokiem na San w tym miejscu gdzie jest teraz zalew.

mirek.k
07-01-2010, 20:59
Dzięki Waldi na pewno to mi bardzo pomorze nie będe naciskał na kontakt z tym panem jeżeli to duży kłopot ale jak bym znał jego nazwisko to może sam bym uprosił bo mam troche kontaktów w tamtych stronach o ile to tubylec aktualny . Pozdrawiam

WALDI
10-01-2010, 19:45
Niestety ale ta osoba już nie żyje.Zbiory zapewne przejął syn ale kontaktu z nim nie mam.Sam żałuję gdyż chętnie bym na nie okiem rzucił jeszcze raz Dziesiątki albumów miał z tysiącami zdjęć z tamtych czasów.Jako leśniczy i myśliwy przemierzył całe Bieszczady wzdłuż i wszerz gdy jeszcze wielu dróg nie było.Poznał również "czarny ląd" a mieszkanie swoje zamienił w małe muzeum z setkami trofeów.
Może gdzieś błąkają się w sieci te zdjęcia wystawione przez syna,ale ja się na nie nie natknąłem.

Marcin
10-02-2010, 23:18
ZEW Solina-Myczkowce S.A. solidną firmą
(10-02-2010 )

SOLINA. Zespół Elektrowni Wodnych Solina-Myczkowce S.A. został uhonorowany tytułem „Solidna Firma 2009”. Ten prestiżowy tytuł z rąk Stanisława Rysza, dyrektora biura wojewody podkarpackiego odebrał prezes zarządu ZEW Solina-Myczkowce Józef Folcik.

Regionalny finał Programu Solidna Firma 2009 odbył się 9 lutego br. w Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie. W tym roku o laur rzetelności ubiegało się blisko 300 przedsiębiorstw z całej Polski. Z naszego regionu laury zdobyło siedem firm, ale wcześniej każda z nich musiała spełnić wiele trudnych warunków.
- Biorąc udział w Programie nasza firma w procesie certyfikacji poddana została systemowi oceny i trzyetapowej weryfikacji. Oceniane były m.in.: terminowość rozliczania się z kontrahentami i pracownikami, przestrzeganie norm prawa pracy oraz zasad BHP, a także regulowanie płatności z tytułu podatków czy należności wobec ZUS - mówi Józef Folcik, prezes zarządu ZEW Solina-Myczkowce.

Program Gospodarczo-Konsumencki "Solidna Firma" to przedsięwzięcie realizowane od 2002 r. Jego głównym celem jest stworzenie grupy przedsiębiorców myślących o rodzimej gospodarce nie tylko przez pryzmat własnego zysku, ale także poprzez zasady etyki w świecie biznesu oraz rzetelności, uczciwości i terminowości rozliczeń.
- Naszym celem jest propagowanie zasad etyki, rzetelności i uczciwości w kontaktach między partnerami gospodarczymi, a także promowanie najlepszych firm, jako partnerów dla konsumentów, podmiotów gospodarczych oraz instytucji państwowych - wyjaśnia Jarosław Pustuła, koordynator regionalny Ogólnopolskiego Programu Gospodarczo-Konsumenckiego „Solidna firma”.

Zespół Elektrowni Wodnych Solina-Myczkowce S.A. został uhonorowany tytułem „Solidna Firma”, jako jedna z siedmiu firm województwa podkarpackiego.
- Cieszymy się, że znaleźliśmy się w gronie „solidnej siódemki” z Podkarpacia. To dla nas potwierdzenie, że jesteśmy wiarygodni w biznesie. Certyfikat ten pokazuje, że otoczenie gospodarcze szczególnie docenia nasze starania podejmowane w celu terminowego regulowania wszelkich zobowiązań, poszanowania ekologii i praw konsumenta – dodaje Józef Folcik.

W województwie podkarpackim Program Solidna Firma został objęty honorowym patronatem przez Mirosława Karapytę, wojewodę podkarpackiego oraz Zygmunta Cholewińskiego, marszałka województwa podkarpackiego.

http://esanok.pl/?ak=news_c&pan=n&dod=artykul&var_id=8758&wroc=index

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!

trzykropkiinicwiecej
10-02-2010, 23:37
...a co to jest poszanowanie ekologii w ich wydaniu? Bo napewno rozumiem "terminowość rozliczeń" ..system oceny trzyetapowej... mmmm... jakie to słodkie.. albo ja mam problemy natury iście semantycznej

mirek.k
16-03-2010, 19:09
Witam wszystkich chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów dysponuje taką książką jak : "Elektrownia wodna Solina im.Karola Pomianowskiego" jest to
opracowanie pod redakcją naukową prof. dr. hab. inż. Janusza Dziewańskiego Polska Akademia Nauk Kraków Kraków 2002 jest to książka która była by mi przydatna do pisania pracy a nigdzie nie mogę jej znaleźć

kamil.zeglarz
16-03-2010, 19:20
Witaj, jest dostępna na allegro:

http://www.allegro.pl/item960381205_zmodernizowana_elektrownia_wodna_sol ina.html

pzd.->kamil

mirek.k
17-03-2010, 19:02
Dzięki bardzo jak jeszcze nie dawno sprawdzałem to nie było

Marcin
01-04-2010, 20:04
W latach dwudziestych inż. K. Pomianowski opracował koncepcję kaskadowej zabudowy odcinka górnego Sanu. Początkowo zaproponował On zbudowanie stopni wodnych w Dydiowej zamykającej ograniczoną zlewnie (ok 200 km2) zaporą o wysokości 30 m; następnie stopień wodny w Wołosiance, którego zbiornik byłby połączony tunelem z elektrownią zlokalizowaną w Stuposianach. Kolejna zapora byłaby zlokalizowana w Rajskiem, zaś następna zapora w Solinie obejmowałaby zlewnię o powierzchni 1228 km2 i piętrzyłaby wody Sanu do rzędnej 400 m n.p.m.

str. 8

Zmodernizowana elektrownia wodna Solina im. Karola Pomianowskiego, Kraków 2003