Zobacz pełną wersję : Stolica Bieszczadów
Jaka miejscowość jest stolicą Bieszczadów? (pytanie głupie jak but, ale warto pytać...) Zainspirowała mnie ta strona, a raczej zniesmaczyła.... : http://www.stolicabieszczad.pl/
barszczu
02-02-2010, 18:26
Jaka miejscowość jest stolicą Bieszczadów? (pytanie głupie jak but, ale warto pytać...) Zainspirowała mnie ta strona, a raczej zniesmaczyła.... : http://www.stolicabieszczad.pl/
stronę prowadzi firma wokol.pl, delikatnie mówiąc jest to firma windykacyjna :-D
Krzysztof Franczak
02-02-2010, 19:26
stronę prowadzi firma wokol.pl, delikatnie mówiąc jest to firma windykacyjna :-D
Ja mam umowę pomiędzy tą firmą a urzędem gminy w Czarnej. Ciekawa ta umowa:-)
trzykropkiinicwiecej
02-02-2010, 19:37
...ano zniesmaczenie to może być nawet za słabo powiedziane
Nie żebym się czepiał, ale czy watek nie powinien miec tytułu Stolica Bieszczad ;)?
Przecież jest Bieszczadów?więc chyba dobrze?natomiast sam portal chyba z błędem tak?No kolejny portal bieszczadzki.
A ta ankieta to jakieś badania Marcinie?
Byyyyło zylion razy, nawet na tym portalu (http://www.bieszczady.info.pl/bieszczad-czy-bieszczadow.html) 8)
Przecież jest Bieszczadów?więc chyba dobrze?natomiast sam portal chyba z błędem tak?No kolejny portal bieszczadzki.
A ta ankieta to jakieś badania Marcinie?
Byyyyło zylion razy, nawet na tym portalu (http://www.bieszczady.info.pl/bieszczad-czy-bieszczadow.html) 8)
Ale Wy są zapieklaki. Czlowiek zrobi delikatną dygresję do nazwy kolejnej internetowej ostoi bieszczadzkości, a Wy się w Miodków zabawiacie. Jak Wam nie wstyd ;)
barszczu
03-02-2010, 08:08
Ale Wy są zapieklaki. Czlowiek zrobi delikatną dygresję do nazwy kolejnej internetowej ostoi bieszczadzkości, a Wy się w Miodków zabawiacie. Jak Wam nie wstyd ;)
Jak zaobserwowałem to tę paskudną i bez poszanowania dla historii odmianę "Bieszczad" upowszechnił niejaki Orłowicz. Pierwszym, który zwrócił uwagę na tę błędną nazwę był, jak mi wiadomo, Henryk Gąsiorowski. (Przew. po Besk. Wschodnich, T. I cz. 1. Bieszczady, strona 49: "Nazwa <Bieszczady> jest to forma pluralna od mian. l. pojed. <Bieszczad> = <Beskid>. Używany często w literaturze turystycznej dopełniacz l. mn. <Bieszczad> musiałby pochodzić od mian. <Bieszczada>, jest więc sprzeczny z właściwem brzmieniem tej nazwy.)
Ale nie ganię Orłowicza (bardzo) za to, gdyż jest w pewnym sensie moim chlebodawcą :-D
(...)a Wy się w Miodków zabawiacie.
Ciągnie wilka do lasu, a misia do Miodka ;)
Pamiętam patent "sprzedany" nam przez opiekunkę licealnego koła PTTK: jak się nie jest pewnym, jak odmienić "Bieszczady", to trzeba sobie przypomnij łatwą odmianę "Beskidów" - źródłosłów jest ten sam, fleksja też.
(Przy okazji - pokłon do samej ziemi za zarażenie łazikowaniem, Pani Elu! :-D)
trzykropkiinicwiecej
03-02-2010, 10:58
...coś gdzies tam było żeby uszanowac mowę potoczną...ba jeno w mojej rodzinie od zawsze wracało się z Bieszczad... nie Bieszczadów...
Wracając do sprawy stolców czy tam stolnic... Cisna walczy z Ustrzykami... nie wiem czemu.. skoro Ustrzyki to paskudne dziursko.. a Cisna ma przynajmniej jakiś słynny deszcz ;-p
Czyli jakkolwiek bym nie napisał, napisałbym z błędem....
Dałem głos na Cisną, bo Cisną lubię... i tyle.
Jak by nie patrzeć to ze względu na wielkość miasta ,ilość mieszkańców,licznych instytucji,pięknych lasek biegających po deptaku oraz ilości turystów mijających to miasto HONORY należą się Lesku
barszczu
03-02-2010, 19:25
...coś gdzies tam było żeby uszanowac mowę potoczną...ba jeno w mojej rodzinie od zawsze wracało się z Bieszczad... nie Bieszczadów...
idąc tym tropem: wróciwszy z "Bieszczad" zdjąłem "swetr" i "poszłem" do komputera zagłosować na Wetlinę w w/w "konkursie :-D
trzykropkiinicwiecej
03-02-2010, 20:01
..może konkórsie by badziej pasowało :p ...
...słucham cykad, nie cykadów.. jakby tak Kobieco potraktować te nasze Góry
..a tak z wątkowej beczki... to jakie są wytyczne, aby uznać za Stolyce jakąś miejscowość?
dziabka1
03-02-2010, 21:16
..a tak z wątkowej beczki... to jakie są wytyczne, aby uznać za Stolyce jakąś miejscowość?
tyż se nad tym kark łamałam dziś w pracy posiadując...
- ilość zakapiorów na km kwadratowy
- ilość pizzerii na jednego mieszkańca
- obecność Papieża i Stachury
- dodatni przyrost naturalny
- pogoda ducha mieszkańców
- dostęp do usług służby zdrowia
-...
KSU wyśpiewało, że Ustrzyki.
Tylko chyba nie określili które.
Ale że w samym sercu leżą Górne.
Więc tak zagłosowałem:)
trzykropkiinicwiecej
04-02-2010, 17:07
- ilość zakapiorów na km kwadratowy
- ilość pizzerii na jednego mieszkańca
- obecność Papieża i Stachury
- dodatni przyrost naturalny
- pogoda ducha mieszkańców
- dostęp do usług służby zdrowia
-...
..no to Cisna , Jak nic... tak też i zagłosowałem...
idąc tym tropem: wróciwszy z "Bieszczad" zdjąłem "swetr" i "poszłem" do komputera zagłosować na Wetlinę w w/w "konkursie :-D
Krosno zgodnym jest ;) A dlaczego Wetlina? Bo lubię. I zawsze miło wspominam. Po prostu.
(a w Cisnej się długo łapie stopa, o! :P)
Witam po długiej przerwie w przeglądaniu :)
Pierwsza bieszczadzka ziemia gdzie głowę swą do snu położyłam to Wołosate, ale że to koniec świata i parę tam domów zaledwie to głosu nie oddam bo i nie ma jak :)
pozdrawiam :)
Moim zdaniem stolicą Bieszczadów jest Lesko. Od zawsze uważane za wrota i przedmieście do Bieszczadów. Niektórzy uważają również że i Ustrzyki, ale osobiście wydaje mi się, że to trochę na wschód...
Oczywiście, że Ustrzyki Górne! A dlaczego? Bo najbardziej bieszczadzkie - nie za bardzo ucywilizowane. :)
Krzysztof Franczak
12-08-2010, 12:23
Wszystkie odpowiedzi są nietrafione ;-) http://www.stolicabieszczad.pl/
To pewnie dlatego,że Bieszczady od lat żądają dostępu do morza :D
Czyli teraz głosujemy na propozycję z linku? No to ja głosuję na TORUŃ!!! Bo chyba lepiej na Toruń, niż na Suwnice Bramowe;)
Stolicą Bieszczadów bezapelacyjnie została Cisna. We wtorek stolica będzie nie jak chciał Andrus "pod Tarnicą" tylko w tym ciasnym miejscu w pd.-wsch. Polsce. Pomimo niskich temperatur zakwitły borowiki, a świeża dziczyzna ucieka po lasach przed sztućcami. Niestraszne helikopterom pomniki pod Jasłem, niestraszne VIPom Zakapiory. Jak Zaduszki to tylko w Cisnej: bo nostalgicznie i poetycko, a jesienią góry są najszczersze i w ogóle... trwają próby przystosowania Siekieryzady na stołówkę parlamentarną.
Każdy ma swoją stolicę w Bieszczadach. Moją jest Dwernik. Niestety nie ma jej wśród propozycji :D
country_1
03-12-2011, 16:26
nie
country_1
03-12-2011, 16:38
Moje "nie" dotyczyło oczywiście "Bieszczad" !!! A jeśli chodzi o "stolicę" Bieszczadów , to czy naprawdę musimy ? Bardziej trafne byłoby chyba słowo "urokliwe" , ale prawie
na pewno już takie głosowanie przeprowadzono ...