Zobacz pełną wersję : Pomysł na jakieś fajne zimowe przejście
Petefijalkowski
08-04-2010, 17:42
Hej, tak sie zastanawiam nad jakimś fajnym przejściem w Karpatach Wschodnich na przyszły rok, najchętnie Ukraina. W tym roku przeszliśmy z kumplem Hryniawami do Hnitessy,w zeszłym roku zrobiliśmy kółko
Osmołoda - Płyśce - Popadia - Wlk Kieputa - granica - Ruszczyna - Sywula- Osmołoda
takim innym pomysłem jest
Dilowe - Marmarosze - Czywczyny - Hnitessa
lub Dzembronia - Pop - Czywczyny - Hnitessa - i jakieś tam zamknięcie,
ale wolałbym na najbliższy czas odejść od tego zakątka. Może byście coś mogli doradzić?
Po głowie mi kotłują jakieś takie pomysły - nie ukrywam że bardziej zależy mi na rozciągłości przejścia aniżeli "kółkowaniu". Czas na wyjazd około tygodnia.
Tatarów - Doboszanki etc - Sywule etc - Arszyca - odwrót
albo jakiś pomysł (gorszy komunikacyjnie) z Marmaroszami po stronie rumuńskiej
może macie jakieś swoje zamysły - pomysły etc którymi moglibyście mnie np. natchnąć? Wyjazd miałby być narciarski.
dzięki, Piotrek
najgorsze ze nie mam pojecia jakie odleglosci pokonuje sie przez tydzien na nartach..
coby bylo daleko od hryniaw to moze z wolowca przez borzawe, kuk, krasna, strimbe, piszkonie, negrowiec i zeby wrocic do wolowca dalej wioskami? jakby ci nie zalezalo na kolku mozna by jak z krasnej zjedzie sie na ust czorna dalej uderzyc na swidowiec z wariantem zjazdu do wyboru: przez apecke, opresze(chyba tak sie to nazywa) do kobyleckiej polany czy bliznice
Basia Z.
09-04-2010, 09:09
może macie jakieś swoje zamysły - pomysły etc którymi moglibyście mnie np. natchnąć? Wyjazd miałby być narciarski.
dzięki, Piotrek
A musi być Ukraina ?
Może Rumunia - Pop Iwan Marmarski - Farkaul - Pietros Budyjowski, lub odcinki z tej trasy.
B.
Petefijalkowski
09-04-2010, 13:01
No właśnie nie musi być Ukraina, te Marmarosze bardzo mnie nęcą, nie powiem, choć to ciut dalej dojazdowo i powrotowo. Tę trasę - w oparciu o Nia robiła ekipa chyba z Lublina m.in. Pan Jan Cytawa:
http://hektor.umcs.lublin.pl/~cytawa/karpatymarmaroskie/index.htm
Buba - w tamtych terenach nie byłem i to nie byłby zły pomysł, ale muszę najpierw usiąść nad mapą i ogarnąć odległości :) Co do nart i ile można przejść - You never know, jak ze wszystkimi aktywnościami zimowymi :) Można sobie coś tam ustalić, pomyśleć, ale i tak potem może być duuuża korekta, prawie jak na giełdzie, hehe :)
dziękuję Wam bardzo za pierwsze pomysły - tylko kuna do tej Borszy to dojazd kitowy jest :(
Basia Z.
09-04-2010, 14:16
dziękuję Wam bardzo za pierwsze pomysły - tylko kuna do tej Borszy to dojazd kitowy jest :(
Nie do Borszy a do Repede lub Ruskiej Polany, chociaż to i tak nie wiele bliżej.
(dysponuję adresami agroturystyki, na priv mogę podać).
A dojazd - tylko przez Słowację i Węgry.
Dalej, ale drogi znacznie ale to znacznie lepsze, również i w samej Rumunii.
B.
Petefijalkowski
09-04-2010, 14:32
jasne że do Ruskiej Polany, zakręconym dziś jest od rana... W kwestii Agro to bym się odezwał jak już by się coś konkretnego kleiło. Zawsze fajnie jest wygrzać sie "na do widzenia" :D
P.
Basia Z.
09-04-2010, 14:36
jasne że do Ruskiej Polany, zakręconym dziś jest od rana... W kwestii Agro to bym się odezwał jak już by się coś konkretnego kleiło. Zawsze fajnie jest wygrzać sie "na do widzenia" :D
P.
Właśnie się ukazał przewodnik. Wczoraj byłam na promocji, piłam rumuńskie wino i będę reklamować, bo jest dobry:
http://www.rewasz.com.pl/php/strony/dane_szczegolowe.php?do_kosza=rum_pn