Zobacz pełną wersję : Tragedia w Katyniu - Prezydent RP Lech Kaczyński nie zyje
wp.krzysztof
10-04-2010, 11:40
http://www.tvn24.pl/-1,1651562,0,1,samolot-z-prezydentem-runal-nikt-nie-przezyl,wiadomosc.html
Nie wiem co powiedzieć, w historii współczesnej nie było gorszej tragedii. Zginął Prezydent RP z Małżonką. Zginęły tragicznie 132 osoby, na nieprzyjaznej, morderczej, katyńskiej ziemi. Szok i tragedia narodowa.
Wyrazy współczucia dla rodzin ofiar.
I praktycznie całe dowództwo naszych sił zbrojnych...szok
pioabram
10-04-2010, 12:44
Szok!!!Wprost nie do wiary.Znowu ten KATYN.......
Teraz to juz TU-tki wycofają,jak zwykle polak po tragedi.....
dziabka1
10-04-2010, 13:23
[`]
darkangel79
10-04-2010, 15:20
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Pelna-lista-ofiar-prezydenckiego-samolotu,wid,12158365,wiadomosc.html
Dla nich wszystkich
Szok, tylu wartościowych ludzi zginęło. Para prezydencka, kilku wiceministrów, szef NBP, szef IPN, dowódcy wojsk lądowych, lotnictwa i marynarki, przedstawiciele różnych organizacji, posłowie, senatorowie, funkcjonariusze BOR Kondolencje dla rodzin osób, które zginęły.
Obejrzałem właśnie wiadomości na CNN, dziennikarz był w szoku spowodowanym nie tylko katastrofą, ale też faktem, że dopuszczono do lotu jednym samolotem tylu ważnych osobistości. Dziwił się bardzo, że taki kraj jak Polska (europejski, nowoczesny) używa takich a nie innych samolotów dla VIPów.
Straszne to co się stało.
Basia Z.
10-04-2010, 16:01
Współczucie dla rodzin ofiar tragedii.
Czy nie sądzicie, że to podły ironiczny chichot historii ?
B.
dziabka1
10-04-2010, 16:23
Właśnie.
Ironiczny, podły chichot historii. Nie przekleństwo, nie przeznaczenie, nie specjalne działanie.
Narzuca się skojarzenie, ale chyba niewłaściwe jest łączenie jednego z drugim.
Nie dyskutujmy tu o tym.. Zbyt to wielka tragedia jest.
darkangel79
10-04-2010, 16:28
Dokładnie skupmy się na tragedii i ludziach którzy w niej zginęli:-(
17662
pioabram
10-04-2010, 17:40
Dlaczego to ,"MY"PolACY ",znowu musimy to przezywac...........a miałem isc na film do kina ......
Wielka tragedia dla państwa polskiego.
Mówią że nie ma ludzi niezastąpionych.
SĄ TACY LUDZIE
Łącze się w bólu z 38 milionami Polaków.
Szok, bezsilność ale też ogromna tragedia dla nas Wszystkich. Niech wszyscy polegli spoczywają w pokoju.
od rana to do mnie próbuje dotrzeć ale dopiero jadąc samochodem i słuchając trójki trafiłem na mszę o 18 i ... dotarło z łzami w oczach (dalej słucham już w domu )
maciejka
10-04-2010, 20:20
Ogrom nieszczęścia trudnego do pojęcia...
tomas pablo
10-04-2010, 20:20
Katyń to miejsce przeklęte dla nas
+++
dla mnie to straszna rzecz nie dlatego ze zgineli politycy i wazne osobistosci..ale zgineli ludzie, ktorzy mieli rodziny, przyjaciol, plany na przyszlosc, kupe zycia przed soba.. i w jednej chwili to wszystko przestalo istniec.. straszne.. :(
daje do myslenia...ile jest warte ludzkie zycie... ile sa warte pieniadze, stanowiska, zaszczyty.. :(
:(
nie chce sie wierzyc ze to prawda a nie jakis zly sen...
bertrand236
11-04-2010, 13:42
....
dzisiaj do mnie dotarło, wczoraj nie do końca rozumiałem co sie stało....
Kolejna tragedia zastała mnie w Biesach.:-(
11 Września też byłem .
++++++++++++++++++
don Enrico
12-04-2010, 14:22
ilustracja
http://www.360cities.net/image/polish-people-gathered-at-the-presidential-palace-after-a-plane-crash-near-smolensk-warsaw#-321.52,12.00,70.0
To straszna tragedia:((
Napisałam kilka słów
Uciekam w Bieszczady
W dzikie ramiona wolności
Stane na szczycie na ramiona nadziei
I dłonią będe wspierać niebo
Bo pęka wyobrażnia
Wali się niebo
don Enrico
13-04-2010, 12:24
Jeszcze jedna fotograficzna ilustracja
http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/poland_in_mourning.html
dorota z krakowa
13-04-2010, 18:45
http://www.youtube.com/watch?v=sPf5GZYzhJk&feature=related
Piękny fotoreportaż
niby tak...
acz nie wiem czy gdyby taka tragedia dotknela mnie bardzo osobiscie to czy bym chciala zeby mi ktos pstrykal fotki, nawet zarabiscie piekne , wymowne i jak wspaniale uchwycone.. i potem obiegaly swiat.. czy to nie jest zbyt intymna chwila - a tu strzelaja flesze i migawki..
lubie robic zdjecia.. nawet bardzo.. ale bedac tam.. chyba bym nie potrafila biegac i czychac za dobrym ujeciem coby jak najlepiej ukazac ludzka rozpacz.. troche jak zgrzyt po szkle..
rozumiem reportaz z miejsca katastrofy, z uroczystosci- tak ogolnie..ale czy dziennikarze nie posuwaja sie ciut za daleko?
Na tym polega fotoreporterka Buba, że włazisz z butami w czyjeś życie. Kiedyś się w to bawiłam w gazecie nawet, aż mnie wysłali na mecz dzieciaków, a takie szczawiki 11 letnie grały i chłopakowi złamali nogę. I zrobiłam w sumie swoje najlepsze reporterskie zdjęcie w życiu jak trener niesie dzieciaka na rękach, chłopak płacze z bólu. No i wtedy stwierdziłam, że to jednak nie dla mnie, bo się nie myśli o tym co ta druga osoba czuje, ale o tym jakie super będzie zdjęcie. I to było ostatnie moje zdjęcie w gazecie (reporterskie).
Niemniej jednak oglądać reportaże innych bardzo lubię i wbrew pozorom są potrzebne, dobre zdjęcie zmusza do myślenia i zadumy.
Niemniej jednak oglądać reportaże innych bardzo lubię i wbrew pozorom są potrzebne, dobre zdjęcie zmusza do myślenia i zadumy.
moze i sa potrzebne.. tego nie neguje...
ale chyba jakies granice powinny byc.. dobrze ze nie pokazali jeszcze rozszarpanych cial po wyjeciu z wraku.. to dopiero by dawalo do myslenia...
Na tym polega fotoreporterka Buba, że włazisz z butami w czyjeś życie. Kiedyś się w to bawiłam w gazecie nawet, aż mnie wysłali na mecz dzieciaków, a takie szczawiki 11 letnie grały i chłopakowi złamali nogę. I zrobiłam w sumie swoje najlepsze reporterskie zdjęcie w życiu jak trener niesie dzieciaka na rękach, chłopak płacze z bólu. No i wtedy stwierdziłam, że to jednak nie dla mnie, bo się nie myśli o tym co ta druga osoba czuje, ale o tym jakie super będzie zdjęcie. I to było ostatnie moje zdjęcie w gazecie (reporterskie).
straszne... dylemat dziennikarza jak widzi jakis wypadek- pomoc szybko ofiarom czy trzasnac najlepsze w zyciu zdjecie.. czy gorsze- brak tego dylematu..
tez kiedys slyszalam ze jesli zamieszcze czyjes zdjecie np. na necie bez zgody osoby sfotografowanej to ona moze mnie oskarzyc.. jak ma sie do tego fotoreporterka? wtedy to nie obowiazuje? czy sie nie przejmuja?
Buba pyta, czy dziennikarze nie posuwają się zbyt daleko. Uważam, że tak! To nie jest podyktowane koniecznością dokładnego poinformowania nieobecnych,o tym co się stało, do czego zdołali dotrzeć, jak tam było.To szukanie sensacji za wszelką cenę.Jest też odwrotna strona medalu - czytelnik, którego niskim instynktom, zwykłej ciekawości, kiepskim gustom starają się przysłużyć.
Dzis w TV, jedna z dziennikarek wymieniła tytuł gazety,która zamieściła drastyczne zdjęcia z miejsca katastrofy.Zaapelowała o ignorowanie tego wydania. Nie wierzę, że po tej informacji nie wzrosła ilość sprzedanych egzemplarzy.
Niech zgadnę-czyżby to ta sama gazeta co na pierwszej stronie pokazała swego czasu zdjęcie martwego Milewicza?Choć tu to było jeszcze inaczej-martwy dziennikarz tabu-nie pokazujmy zdjęć, bo to nasz kolega po fachu, ma rodzinę itd, ale już inne ciała można?Hipokryzja, ale czy to pierwszy raz w wydaniu mediów.
Tabloidy to specjalny gatunek prasy. Najsmutniejsze jest to, że osiągają olbrzymie nakłady. Czyli lubimy wchodzić z butami w czyjąś prywatność. Mój przyjaciel kiedyś pięknie to ujął- ludzie (większość)nie mają życia wewnętrznego,albo mają baaardzo ubogie, dlatego posiłkują się życiem innych.
wp.krzysztof
13-04-2010, 19:52
moze i sa potrzebne.. tego nie neguje...ale chyba jakies granice powinny byc..
Zgadzam się z Tobą - powinny być. Niestety, we współczesnym świecie jest to kwestia raczej indywidualnej wrażliwości, niż obowiązujących norm, a z tą - jak wiadomo - bywa różnie
dlatego posiłkują się życiem innych.
poki zyciem to dla mnie jeszcze ok.. jak kolejna gwiazda ma nowego kochanka czy pokazala d.. publicznie..
ale jesli sprawa zahacza o cos takiego jak smierc czy inne nieszczescie to juz chyba jest mocno niefajnie :-?
Co do samych tabloidów i ich popularności to ja nie mam pojęcia dlaczego, widocznie aż taki procent społeczeństwa jest na ich poziomie...
Ale co do widoku krwi to nie jest to jakiś wynalazek XXI wieku. Kiedyś ludzie tłumnie uczestniczyli w walkach gladiatorów, na pokazach z lwami i chrześcijanami, na wszelkiego rodzaju publicznych egzekucjach, paleniu na stosie, wieszaniu itd. Mamy to w genach.
bartolomeo
13-04-2010, 20:17
czy dziennikarze nie posuwaja sie ciut za daleko?Ta żałoba ma nie tylko wymiar ludzki ale i wymiar publiczny, wszak tragicznie zmarli pełnili najważniejsze publiczne funkcje w naszym kraju. Osoba publiczna musi się liczyć z tym, że jej życiem i - niestety - śmiercią będą się interesować miliony. To m.in. dlatego pełnione przez nich funkcje nazywamy "publicznymi". Rodzina osoby publicznej musi mieć zapewnioną możliwość osobistego i prywatnego pożegnania ale musi też wziąć na siebie ciężar przeżywania swojej tragedii przed kamerami, rodzina osoby publicznej zgadza się oddać cząstkę swojej prywatności zgadzając się na zaangażowanie swojego członka w działalność publiczną.
Podkreślam, że nikt - ani rodzina ani sam polityk - nie oddaje całej swojej prywatności, znacznie jednak tę prywatną sferę ogranicza. Gdyby kamery towarzyszyły rodzinom w momencie osobistego pożegnania, gdyby robiono im zdjęcia przez dziurę w płocie czy niedomknięte okno, gdyby (tak jak piszecie) pokazano jakieś drastyczne zdjęcia z miejsca katastrofy - to byłaby to rzecz absolutnie naganna. Jak długo reporterzy ograniczają się do przestrzeni publicznej (np. oficjalne pożegnanie czy żałobne uroczystości państwowe) granicy przyzwoitości moim zdaniem nie przekraczają.
Przyznaję, że ja też nie chciałbym aby mnie lub moją rodzinę w podobnej sytuacji fotografowano. Dlatego nie będę kandydował nawet na radnego mojej dzielnicy, będę także odwodził od tego wszystkich moich najbliższych.
Działalność publiczna to ciężar, który wielu zauważa zbyt późno...
wp.krzysztof
13-04-2010, 21:30
zdjęcie satelitarne miejsca katastrofy w Smoleńsku
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/misc?url=/templates/zoom.pbs&Site=DW&Date=20100413&Category=KATASTROFA_SAMOLOTU_PREZYDENTA&ArtNo=378245919&Ref=V1
"Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem" /Gabriel Garcia Marquez/
i choćbyśmy nie wiem jak się starali i próbowali to wytłumaczyć i pojąć, nie zdejmiemy ciężaru tego co się stało z ramion tych, dla których ich światy nagle przestały istnieć...czasami po prostu pozostaje tylko godnie towarzyszyć w tym bólu...
wp.krzysztof
13-04-2010, 21:52
ślicznie to powiedziałaś
wp.krzysztof
13-04-2010, 22:16
Daniel Olbrychski odczytał apel o pojednanie, jaki portal Onet.pl wraz z Fundacją Badań Europejskich "Sarmacja", "Nową Europą Wschodnią" oraz "Tygodnikiem Powszechnym" wystosował do obywateli Federacji Rosyjskiej.
http://www.onet.tv/apel-do-rosjan-o-pojednanie,6595680,1,klip.html#
Ciekawa i rzeczowa wypowiedź Wiesława Godzica (http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7773181.html)na temat roli mediów w tej tragedii.
Wybrane fragmenty:
(...) Dziennikarze stali się asystentami kościelnymi. Nie potrafili mówić o tragedii, więc udali się do kościoła. Kościół zaś nie potrafi o niej mówić prostym językiem. Ja bym wolał więcej głosów psychologów, terapeutów, niż języka religijnego, który jest trudny. Bo ta tragedia dotknęła cały naród, więc on potrzebuje pomocy, rady.
(...) Media od momentu tragedii działają trochę jak uczniowie czarnoksiężnika: potrafią coś rozpętać, ale nie wiedzą, jak to zatrzymać. Odbieram to jako brak profesjonalizmu, gdy przez trzy, cztery dni dziennikarze płaczą. Oni są pośrednikami prawdy i powinni się otrząsnąć. Po jakimś czasie zastanawiam się, czy autentyczny jest ten płacz, bo staje się to niewiarygodne, robi się z tragedii serial, a ludzie zaczynają obojętnieć, ich wrażliwość rogowacieje.
(...) rozumiem, że dziennikarze nie mieli czasu się przygotować. Ale oni nie znają też innego języka i przesadzają. Nieznośne są dla mnie wielkie kwantyfikatory: zginęła cała elita, osierocone państwo... Szanujmy innych, tych, co przeżyli - nie zginęła cała elita, tylko część, choć oczywiście nie odbiera to szacunku i hołdu dla tych, co zginęli. Tymczasem media stworzyły atmosferę końca świata. Płaczą i sugerują, że inni powinni płakać. Stworzył się taki płaczliwy wór, z którego wydostać się jest ciężko. Należy to dozować - i smutek, i płacz. Ludzie muszą normalnie żyć.
Coś pod uwagę do poczytania:
http://www.szybowce.com/news/article.php?id=45399&group=ava.szybowce#45399
taki głos jeszcze: http://www.rp.pl/artykul/461351_Krasnodebski__Juz_nie_przeszkadza.html
http://wiadomosci.onet.pl/2156089,12,tokarczuk_dosc_marszy_pogrzebowych,item .html
http://wiadomosci.onet.pl/2156089,12,tokarczuk_dosc_marszy_pogrzebowych,item .html
Choc nie czytalem orginalnego artykulu w NYT, to poglady autorki pzedstawione w powyzszym doniesieniu sa dosc wiernym odbiciem moich wlasnych odczuc.
trzykropkiinicwiecej
16-04-2010, 11:54
W artykule pojawia się również opinia psychologa Wojciecha Eichelberga, który przestrzegał w mediach, by nie mylić bohaterstwa z głupotą.
..ale to wszystko przewidywalne, tego samego dnia, zaczynają się wszędzie te same żale.. pierwszy dzień szok i żałoba, drugi dzień szok i żałoba, trzeci dzień zaczynają się niesmaczki... i tak się kręci.. i kręci...
wp.krzysztof
17-04-2010, 14:17
Pojawiają się nowe, zastanawiające informacje w sprawie okoliczności katastrofy w Smoleńsku.
Zdjęcia rosyjskich wojskowych i milicjantów, którzy kilka godzin po tragedii na smoleńskim lotnisku wymieniają reflektory i żarówki w lampach wskazujących samolotom położenie pasa startowego, opublikowała białoruska gazeta internetowa "Wieści Witebska". Wykonał je białoruski dziennikarz Siergiej Serebro. Więcej zdjęć zamieścił na swoim blogu. Rozmawialiśmy z nim. - Lampy stały bez żarówek - stwierdza.
http://www.tvn24.pl/-1,1652433,0,1,wymieniali-lampy-tuz-po-katastrofie-tu_154,wiadomosc.html
To już wczoraj te zdjęcia były. Zacytuję z forum lotniczego kawałek.
Czy aby te żarówki wymieniane pospiesznie po katastrofie to nie jest klucz do określenia przyczyny katastrofy?
Nie. To nie lampy sprowadzily samolot 2km przed pasem na wysokosc ponizej bezpiecznej.
A to już moje: pytanie otwarte jest ciągle, dlaczego samolot znalazł się tak nisko.
bo miał zamiar wylądować!
Był poniżej wartości minimalnych do lądowania. I teraz pytanie dlaczego?
Zobaczymy czy poznamy odpowiedź na to pytanie.
bartolomeo
17-04-2010, 15:20
dlaczego samolot znalazł się tak nisko.Gdyby ktoś znał odpowiedź na to pytanie zbędne byłoby śledztwo prowadzone przez prokuratury dwóch krajów. Zbędne były badania szczątków samolotu, odsłuchiwanie nagrań z czarnych skrzynek i przepytywanie świadków.
Gdyby dało się na to pytanie odpowiedzieć ot tak, z marszu, to prawdopodobnie dało by się tej katastrofie zapobiec.
Równie dobrze możesz od razu pytać: dlaczego się rozbił?
No właśnie dlatego się rozbił, że był poniżej wartości minimalnych do lądowania, zahaczył skrzydłem drzewo itd. To już wiadomo.
Ale dlaczego był poniżej tych wartości?Myślisz,że się dowiemy?skoro od razu (jeszcze nie znaleziono czarnych skrzynek) powiedziano, że to nie wina samolotu i samolot był sprawny.
bartolomeo
17-04-2010, 15:37
Zdaję się na specjalistów. Nie będę dywagował i szukał trzeciego dna w każdym zdjęciu, plotce czy w podłej jakości filmie z sieci. Tobie radzę to samo.
Dziękuję za Twoje rady. Nie czerpię swojej wiedzy na ten temat z każdego zdjęcia, plotki czy w podłej jakości filmu z sieci, a z forum dla lotników. I właśnie oni się ciągle zastanawiają nad tym jak to się stało, że znalazł się ten samolot poniżej minimalnych wartości. Mnie interesuje dlaczego tak się stało jak się stało, a w rosyjskich specjalistów hmmm jakoś nie wierzę. Przez kilkadziesiąt lat specjaliści zza Buga twierdzili, że odpowiedzialni za Katyń są Niemcy.
wp.krzysztof
17-04-2010, 15:48
podoba mi się ta logika :)
darkangel79
17-04-2010, 15:54
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piułsudzkim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
bartolomeo
17-04-2010, 16:11
Mnie interesuje dlaczego tak się stało jak się stałoWielu z nas to interesuje, ale od siedzenia przed komputerem i przeglądania kolejnych for nie zmądrzejemy. Nawet najlepsi specjaliści piszący teraz na forum lotniczym są pozbawieni dostępu do faktów - ich zdania i opinie to tylko hipotezy oparte na ich wiedzy, przeczuciach i wygrzebanych w sieci zdjęciach, plotkach i podłej jakości filmach.
Ja, być może naiwnie, wierzę, że komisje badające katastrofę przedstawią nam rzeczywistą wersję wydarzeń.
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piułsudzkim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
Masz chyba na myśli gen. Sikorskiego.
Wielu z nas to interesuje, ale od siedzenia przed komputerem i przeglądania kolejnych for nie zmądrzejemy. .
Czyżby???
Ja w fotografii bardzo wiele się nauczyłam właśnie z internetu i z forumów, a więc jak najbardziej mądrzejemy od tego.
bartolomeo
17-04-2010, 16:22
Krysiu, nie rozmawiamy o fotografii czy szydełkowaniu tylko o przyczynach katastrofy lotniczej.
No ale Ci dałam przykład, żebyś zrozumiał, jak widzę nie udało się. To jest forum dla lotników ok?nie siedzą tam osoby żądne sensacji, a fachowcy. Ludzie, którzy latają. To co oni piszą to nie są głupoty i od czytania ich gwarantuję Ci, że się zmądrzeje.
Cała reszta widzi sensację w tych żarówkach, a oni jasno mówią-nie miały one żadnego znaczenia.
trzykropkiinicwiecej
17-04-2010, 16:34
Krysiu, nie rozmawiamy o fotografii czy szydełkowaniu tylko o przyczynach katastrofy lotniczej.
I dlatego też przeglądamy forum lotnicze a nie np. "onetu" czy "ech dna" jak to określił kiedyś Jabol... W całym tym gąszczu informacji, wypowiadają się tam specjaliści i ludzie którzy śledzą katastrofy lotnicze na całym świecie. Ich wypowiedzi mogą być znacznie ciekawsze, uczące wielu rzeczy na temat lotnictwa i całej otoczki wokół tej sprawy, w przeciwieństwie do komentarzy portalu o szydełkowaniu. Jasne jest że jako laicy i bez dostępu do faktów możemy jedynie sobie spekulować i snuć teorie. Wierzę że komisje udostępnią wyniki śledztwa z godnie z ich profesjonalna wiedzą opartą na prawdzie. Zastanawia się każdy na temat przyczyn, rozmawia pewnie też.. a forum to miejsce do rozmawiania czyż nie? Lepiej że Krysia mówiąc o tym (widocznie ma taką potrzebę) opiera się na konkretnej dyskusji, a nie na bzdurnych i głupkowatych komentarzach o ufo i rzekomym spisku.
Mnie również zastanawia fakt, dlaczego tak nisko, pod tym kierunkiem, w takiej mgle i inne... lotnicze wypadki to szereg błędów, zdarzeń.. nigdy nia ma jednej przyczyny...
Sporo ludzi popadło w lekką psychozę wokół sprawy.. tu natomiast nie widzę nic skrzywionego. Ot same fakty.. i każdy ma prawo do zadawania pytań..
Link dla zainteresowanych...
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/15-wypadki_i_incydenty_lotnicze/
bartolomeo
17-04-2010, 16:43
No ale Ci dałam przykład, żebyś zrozumiał, jak widzę nie udało się.
Ja w ogóle wyjątkowo słabo kapuję, więc się nie przejmuj.
nie siedzą tam osoby żądne sensacji, a fachowcy. Ludzie, którzy latają.Zgoda, fachowcy. Bez dostępu do faktów. To tak jak światowej sławy lekarz dywagujący nt. śmierci pacjenta, którego nigdy nie badał i nie czytał jego karty. Może stwierdzić, że złamanie obcasa rzadko powoduje wylew, ale dokąd nie zobaczy ciała może tylko zgadywać.
No, pogadaliśmy. Czy jesteśmy od tego mądrzejsi? Ja niezbyt, ale ze mną jak pisałem tak to już jest.
Bardzo trafne stwierdzenie Wuka . "Naciski" na psychikę są silniejsze niż słowne sugestie i polecenia ...,a "spóżnimy się,... a tam czekają ludzie ,... a to nie wypada w takich chwilach nie być na czas ..." i może stąd ten "niski" nalot w ekstremalnie niekorzystnych warunkach.
Czy wyobrażacie sobie jakby Rosjanie w tej sytuacji zabronili lądowania.... ?
"specjalnie tak zrobili żeby przeszkodzić w uroczystościach, na złość ... następny Katyń ...itd " takie by było gadanie w Polsce i szat rozrywanie .
bartolomeo
17-04-2010, 16:45
I dlatego też przeglądamy forum lotniczeI słusznie. Ale odpowiedzi na pytanie, które postawiła Krysia, tam nie znajdziecie. Odpowiedź może dać tylko i wyłącznie komisja pracująca na miejscu.
trzykropkiinicwiecej
17-04-2010, 17:01
I słusznie. Ale odpowiedzi na pytanie, które postawiła Krysia, tam nie znajdziecie. Odpowiedź może dać tylko i wyłącznie komisja pracująca na miejscu.
I pewnie każdy jest tego świadomy... może to pytanie rzucone w pustkę, mające obrazować ważność jego odpowiedzi w całym zdarzeniu... Myślę że Ci się spodobają te gdybania lotników na forum.. są bardzo ciekawie opisane... Sporo się już dowiedziałem o mechanizmach i możliwych przyczynach... zaczyna się powoli układać w całość...
Swoje domysły porównam potem z oficjalną wersją.. a i tak nie mamy pewności czy i ta będzie prawdziwa.. polityka to zabawna kraina kłamstw i manipulacji.. mimo wszystko... ale nadzieja jest, i oby nie była pusta. Temat nurtujący, mogę albo odpuścić i poczekać na wyniki, albo przyglądać się uważnie pojawiającym się informacjom i interpretacjom, bo mnie wielce sprawa interesuje ,sam latam troszkę, tyci tyci... ;-)
bartolomeo
17-04-2010, 17:16
Myślę że Ci się spodobają te gdybania lotników na forumCzytałem już wcześniej, są bardzo ciekawe. Ale to cały czas gdybania i hipotezy.
nie mamy pewności czy i ta będzie prawdziwaNie mamy. Niestety bez dostępu do faktów nie mamy też możliwości weryfikacji (pomijając nieudolne fałszowanie).
ale nadzieja jest
A może jej nie być? Życie w ciągłym poszukiwaniu spisków musi być koszmarne.
mogę albo odpuścić i poczekać na wyniki, albo przyglądać się uważnie pojawiającym się informacjomKażdy z nas się przygląda, każdy wyrabia sobie jakiś mniej lub bardziej uprawniony osąd i hipotezę (ja też mam swoją). Ale nie każdy powinien się nimi dzielić z innymi, Wuka już o tym pisała w sąsiednim wątku.
Zatoczyliśmy koło i okazało się, że w sumie się zgadzamy. Chyba jednak jestem teraz troszkę mądrzejszy.
trzykropkiinicwiecej
17-04-2010, 17:25
:-D
darkangel79
17-04-2010, 19:21
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piłsudskim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
Tak piskal masz racje,nie wiem o czym myślałam,ale sorry za błąd i już się poprawiam gen.Sikorski a nie Piłsudski!!!!!
Tu poprawiłam swój błąd !!!!:)
Czytałem już wcześniej, są bardzo ciekawe. Ale to cały czas gdybania i hipotezy.
Tak jak i to co wspominani przez Ciebie specjaliści na koniec przedstawią, to też będzie tylko hipoteza, wysnuta na podstawie różnych danych, ale jak było naprawdę to czy ktokolwiek się dowie?
pospieszalski,krasnodebski,gwiazda wiedza.
ruski pijany kontroler albo i cos wiecej.
pospieszalski,krasnodebski,gwiazda wiedza.
ruski pijany kontroler albo i cos wiecej.
Właśnie. Oglądałem to w internecie. To jest dopiero żenua by takich kretynów puszczać w publicznej TV w czasie żałoby.
Co do przyczyn wypadku - 100% prawdy się pewnie nie dowiemy ale mam wrażenie że jest wola do tego by upublicznić maksymalnie dużo ile się da.
Czytam sporo grup/forow o lotnictwie i tam generalnie można znaleźć kilka ciekawych i w sumie realnych scenariuszy. Wspólny mianownik wszędzie to słaba widoczność. Wypadek rozegrał się w przeciągu kilku dosłownie sekund (około 7) więc nie ma tutaj mowy o jakimś szczególnym wydarzeniu które przeważyło.
Tragedię rozpoczęło zbyt szybkie obniżanie lotu co doprowadziło do tego, że samolot leciał na zbyt niskiej wysokości na długo przed tym niż to było konieczne.
Generalnie komisja lotniczna d/s wypadków zwykle bardzo długo bada przyczyny przed opublikowaniem końcowego protokołu, który zawiera jakieś tam ustalenia (często jest to ponad rok od momentu wypadku). W tym konkretnym przypadku pewnie będą działać szybciej ale nie spodziewałbym się jakiś konkretów wcześniej niż za 6 - 8 miesięcy.
Dzisiejsza nieobecnosc w Krakowie szefa NATO jest zlowieszczym memento.
Właśnie. Oglądałem to w internecie.
Mogę o link prosić?
Tutaj powinno być: http://rdir.pl/95jll lub tu: http://bit.ly/9RAPE1
wp.krzysztof
19-04-2010, 09:01
Nagranie z czarnych skrzynek: pasażerowie wiedzieli, że zginą.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7786619,Nagranie_z_czarnych_skrzynek__Pasa zerowie_wiedzieli_.html
wp.krzysztof
19-04-2010, 09:20
Wczorajsza ceremonia pogrzebowa miała bardzo podniosły i uroczysty charakter. Wydaje się, że Kraków sprostał wszystkim wymaganiom.
Nie wiem, czy zastosowanie Hammerów było najlepszym pomysłem. No i działo powinno być jednak zdemontowane z lawety. Stercząca za trumną lufa nie wygląda najlepiej. Ale to tylko detale. Całość wypadła jednak bardzo uroczyście.
Krzysiu Krzysiu...przestań śledzić te sensacje na portalach internetowych. Pewnie, że wiedzieli, że zginą jak conajmniej 10 sekund lecieli kosząc drzewa w lasku pod różnym kątem przechyłu.
Zupełnie nie rozumiem po co media o tym piszą?
wp.krzysztof
19-04-2010, 11:12
Krzysiu Krzysiu...przestań śledzić te sensacje na portalach internetowych. Pewnie, że wiedzieli, że zginą jak conajmniej 10 sekund lecieli kosząc drzewa w lasku pod różnym kątem przechyłu.
Zupełnie nie rozumiem po co media o tym piszą?
- Och Krysiu!... marnuję w końcu swój czas :mrgreen:
- Puki co, śledztwo nie jest zakończone, nie wypowiadałbym się z taką pewnością siebie, przed jego ukończeniem.
- Po co media o tym piszą? - bo od tego są, te media.
Od czego są media???od pisania tego typu textów???toż to hieny żerujące na bardzo niskich instynktach w takim razie!!!Zlituj się naprawdę!!!
wp.krzysztof
19-04-2010, 11:45
Od czego są media???od pisania tego typu textów???toż to hieny żerujące na bardzo niskich instynktach w takim razie!!!Zlituj się naprawdę!!!
Krysiu, nie kłóćmy się. To nie jest dyskusja o roli mediów w życiu publicznym, ani o etyce dziennikarskiej.
A tak w ogóle, czytałaś ten tekst?. Gdzie Ty widzisz te "niskie instynkty"?. Wiele osób zastanawia się, jak wyglądały ostatnie sekundy przed katastrofą. Jest to zresztą przedmiotem śledztwa. Jak do tej pory media nie przekroczyły granicy przyzwoitości i szacunku dla zmarłych. Nie publikują drastycznych zdjęć, wszystko jest przekazywane z należytą powagą.
(.....chyba wstało się lewą nóżką dzisiaj, co? :)
PS: Możesz na mnie liczyć, jestem litościwy.
KTO się zastanawia jak wyglądały ostatnie sekundy ich życia???
Ja na pewno nie.
Dla mnie to sa hieny dziennikarskie od lewa do prawa co tak piszą. Po co?żeby nakład był większy, bo ludzie są ciekawi...A po co im taka wiedza?To chyba jasne jak słońce, że panicznie się bali. Jak widac nie dla każdego to jasne i musi sobie poczytać w mediach jak to z bólu krzyczeli (od onetu po niezależną-szok).
Nie kłócę się z Tobą, po prostu proszę Cię, żebyś przestał węszyć tanią sensację.
wp.krzysztof
19-04-2010, 12:47
KTO się zastanawia jak wyglądały ostatnie sekundy ich życia??? Ja na pewno nie.
Na całe szczęście świat się wokół Ciebie nie kręci.
Wydaje Ci się, że jesteś znakomicie zorientowana w tym, co inni myślą i co czują. Wyznaczasz moralne standardy, a na dodatek znasz wszystkie odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania.
Nie mam już ochoty na dyskusję z Tobą.
To nie dyskutuj tylko już nie wklejaj kolejnych sensacyjnych linków, jak to kto i dlaczego się bał i krzyczał z bólu.
Tylko tyle i AŻ tyle.
Nawet jak Ciebie to jara w jakiś sposób, to pomyśl jakie to ciężkie dla rodzin. Popierając takie wypociny dajemy tylko przyzwolenie na kolejne tego typu artykuły, skoro tak dobrze się sprzedają, to piszmy...echhhhh
Przykre, że tego nie rozumiesz
wp.krzysztof
19-04-2010, 13:02
Nawet jak Ciebie to jara w jakiś sposób, to pomyśl jakie to ciężkie dla rodzin.
Kiedyś Ci już napisałem, że Jesteś subtelna jak lokomotywa. Widzę, że nic się nie zmieniło. :mrgreen:
A po co mam być subtelna?skoro pisze wprost , a coniektórym i tak brakuje czegoś tam, żeby zrozumieć?to jakbym miała jeszcze być subtelna to w ogóle jak grochem o ścianę :mrgreen:
OK dajcie spokój bo się zrobi nieprzyjemnie i będzimy musieli jakoś rozładować atmosferę. A po co...
wp.krzysztof
19-04-2010, 16:35
Sorki Adminie.
Odpocznijmy od siebie. Jak to mówią: "co złego ...to Krysia" :)
Spadam stąd.
http://www.youtube.com/watch?v=XqdTS6NxhcY
Masz Ksysio i się nie złość
komisaRz von Ryba
19-04-2010, 22:59
http://lh4.ggpht.com/_3rooBU2fbqo/S8y0qgWp8sI/AAAAAAAAAnU/6iL2h6IyMDo/s512/ORL_7335a.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=Lun0kzX84og (http://www.youtube.com/watch?v=Lun0kzX84og)