PDA

Zobacz pełną wersję : Przetarg - Schronisko Jaworzec

Karina!
15-07-2010, 20:59
Już niedługo PTTK będzie organizowało przetarg na dzierżawę schroniska Jaworzec. Bliższe info wkrótce na http://www.pttk.pl/zycie/przetargi/index.php lub pod numerami telefonu 013 4631129, 013 4641907.

barszczu
17-07-2010, 21:17
Coś to schronisko nie ma chyba szczęścia do dzierżawców.

Karina!
18-07-2010, 19:24
różnie układają się losy :)

buba
18-07-2010, 22:33
przez dlugie lata jaworzec mial wielkie szczescie jak siedziel tam łukasz! :-)

Gar
19-07-2010, 12:36
Łukasz siedzi i rządzi teraz w Łupkowie

buba
19-07-2010, 18:56
Łukasz siedzi i rządzi teraz w Łupkowie

nawet w weekend mielismy go okazje odwiedzic :-)

Gar
20-07-2010, 11:26
Tośmy się rozminęli. Ja z moim 4-letnim synem spaliśmy u Łukasza z piątku na sobotę

buba
20-07-2010, 19:08
Tośmy się rozminęli. Ja z moim 4-letnim synem spaliśmy u Łukasza z piątku na sobotę

a my z czwartku na piatek :(

co za pech!!!

Cami
20-07-2010, 19:25
ładne miejsce ... może za jakieś 10 lat bym się skusiła :)

DZIKA baba
21-07-2010, 15:43
Mam złe wspomnienia z wizyty w Jaworzcu, byłam tam zcórką mając nazdieję że pokocha klimaty bieszczadzkie, ale nic z tego. Spalysmy 1 noc bo koce przesmiergnięte (mam nadzieję , że piwem) towarzystwo wzajemnej adoracji, glosne wybuchy śmiechu do póxna, nikt nawet oka nie zawiesił na nowych przybyszów, nie wspomne o zagadaniu, łazienki niesprzątane i ogolnie drogo jak za takie klimaty.Od 2 lat omijam bieszczadzkie schroniska, mam uraz, kilka dni temu siedziałam pod schr na Rawce i też widziałam grupe mlodych rozdartych pakujących sie na nocleg, naprawdę wolę żuli pod sklepem np. w Chmielu niż bywalców schronisk...

bartolomeo
21-07-2010, 16:55
naprawdę wolę żuli pod sklepem np. w Chmielu niż bywalców schronisk...Nie uogólniaj proszę.

PS. Nie mam nic do bywalców sklepu w Chmielu :mrgreen:

buba
21-07-2010, 21:44
Mam złe wspomnienia z wizyty w Jaworzcu, byłam tam zcórką mając nazdieję że pokocha klimaty bieszczadzkie, ale nic z tego. Spalysmy 1 noc bo koce przesmiergnięte (mam nadzieję , że piwem) towarzystwo wzajemnej adoracji, glosne wybuchy śmiechu do póxna, nikt nawet oka nie zawiesił na nowych przybyszów, nie wspomne o zagadaniu, łazienki niesprzątane i ogolnie drogo jak za takie klimaty.Od 2 lat omijam bieszczadzkie schroniska, mam uraz, kilka dni temu siedziałam pod schr na Rawce i też widziałam grupe mlodych rozdartych pakujących sie na nocleg, naprawdę wolę żuli pod sklepem np. w Chmielu niż bywalców schronisk...

zatem "klimaty bieszczadzkie" to pachnacy koc, czysta lazienka i ludzie w schronisku siedzacy cicho jak mysza pod miotla? ;)

ech...jakies inne bieszczady znalam....

don Enrico
21-07-2010, 22:39
Barszczu napisał :

Coś to schronisko nie ma chyba szczęścia do dzierżawców.
Według mnie to schronisko nie ma szczęścia - przede wszystkim do właściciela.
Traktowanie takiego obiektu jako dojnej krowy jest głębokim nieporozumieniem.
Windowane czynsze dzierżawne poza granice możliwości, doprowadzają do sytuacji paradoksalnych, w których liczy się tylko kasa za wszelką cenę.
To powoduje że gospodarzami takich obiektów zostają straceńcy ekonomiczni.
Nie liczcie na klimat, jesteście tylko obiektem finansowym.
Przykre.

barszczu
22-07-2010, 00:16
Barszczu napisał :

Według mnie to schronisko nie ma szczęścia - przede wszystkim do właściciela.
Traktowanie takiego obiektu jako dojnej krowy jest głębokim nieporozumieniem.
Windowane czynsze dzierżawne poza granice możliwości, doprowadzają do sytuacji paradoksalnych, w których liczy się tylko kasa za wszelką cenę.
To powoduje że gospodarzami takich obiektów zostają straceńcy ekonomiczni.
Nie liczcie na klimat, jesteście tylko obiektem finansowym.
Przykre.

Zgadzam się z przedmówcą

Cami
22-07-2010, 07:35
Byłam tam dwa lata temu , po drodze do Sinych Wirów, miejsce, tak jak wcześniej pisałam piękne, widok bacówki ściska serce przypominając pierwsze wędrówki po Beskidzie Żywieckim ( eh te wspomnienia ;) ). Wracając do klimatu schroniska, cen nie znam, bo tylko na kawę się skusiliśmy, faktem jest, że miłego uśmiechu nie uświadczyliśmy tylko jakoweś burknięcie :(

Mam nadzieję, że trafi się tam ktoś z SERCEM :)

pozdrawiam

C.

black mamba
22-07-2010, 12:57
PTTK już podobnie "załatwił" schronisko na Hali Łabowskiej, swego czasu bijącego rekordy popularności niemalże Tatrzańskich schronisk.. skutek-osoba dzierżawiąca (chyba tak się to pisze?) założył prywatne schronisko (spałem w tym roku - genialnie będzie wyglądać, gdyż na razie jest w rozbudowie ale i tak świetne warunki już są) a to na Hali Łabowskiej świeci pustkami :)

DZIKA baba
22-07-2010, 17:34
dobra, juz nie uogólniam. Buba, jasne ze biesy to nie koc i łazienka, kto jak kto ale dzika baba to wie, tylko mnie chodzilo wtym przypadku omoja 16letnią córkę, którą po wielu latach zachęcania wreszcie namówiłam.W drodze do schr ostro pobładzilyśmy a ponieważ wyszlyśmy późno juz myslałam że zanocujemy w lesie. Udalo sie jednak po23ciej dotrzeć, Aga była szczęsliwa że doszła i nie spotkałysmy misia ani rysia ale natym szczęściu sie skonczyły jej wędrówki po Biesach. Teraz znowu nad nią PRACUJĘ i gorliwie nasłuchuję co i gdzie...

buba
22-07-2010, 20:27
Teraz znowu nad nią PRACUJĘ i gorliwie nasłuchuję co i gdzie...

pozostaje miec nadzieje ze nastepnym razem sie wam lepiej trafi (czego wam bardzo zycze) - a przede wszytskim milsza obsluga a nie taka nastowiona tylko na zysk... moze zabierz ja do jakiejs chatki np. w beskid niski? obsluga w chatkach czesto jest sympatyczniejsza niz w coraz bardziej skomercjalizowanych bieszczadzkich pttkach...

buba
22-07-2010, 20:31
PTTK już podobnie "załatwił" schronisko na Hali Łabowskiej,
ech te czasy gdy na labowskiej gospodarzyl Drzewo :) to byly imprezy! ludzi sie przyjmowalo na glebe do woli ,jak podlogi brakowalo to nawet na schodach sie spalo (nocleg na schodach gratis ;)) i te rytmy na bebenkach :-)

DZIKA baba
23-07-2010, 10:17
b.cie Buba proszę o jakiś namiar w BNiskim bo ja napalona na biesy zapomniałam że istnieje inny świat a BN to przecież sąsiad i podobno dziki więc wsam raz dla mnie i moze aga załapie

don Enrico
23-07-2010, 11:16
Dzika Babo !
Istnieje coś takiego jak wysyłanie wiadomości prywatnych do konkretnych osób, bo zaśmiecanie wątków pisaniem nie na temat nie jest tu mile widziane.

black mamba
23-07-2010, 13:14
odpiszę tutaj, by na przyszłość podczas wyszukiwania mógł ktoś skorzystać ;) polecam dwa schroniska które są mega mega - sprawdzone przeze mnie 2 tygodnie temu :) pierwsza to Bacówka nad Wierchomlą - genialne miejsce, jedno z najlepszych schronisk jakie w życiu odwiedziłem, do tego pustki (na miejscu zastałem 2 osoby tylko - CZAD) ;) i dalej, nie wiem czy to się jeszcze łapie bo na mapie Niskiego i Sądeckiego mam (Sądecki to jest-wiem :P) schronisko prywatne Cyrla, leżące jakieś 3h drogi od Hali Łabowskiej.. Genialny właściciel jak dla mnie, oglądaliśmy wspólnie półfinał MŚ Urugwaj - Holandia na telewizorku 5' - klimatycznie niesamowicie :) fajne, nowe pokoje, ja spałem w śpiworze na materacu na podłodze - a że złapała nas burza na Hali Pisanej to lekki zapierdziel był i spałem jak zabity :D co do drugiej strony się nie wypowiadam, bo nie byłem ;) wybaczcie za lekkie odejście od tematu..

DZIKA baba
23-07-2010, 17:31
Serdeczne dzieki Mamba napewno skorzystam, jesteś dobry człek chociaz niezdyscyplinowany ale mi b. pomogłeś bo lada chwila mamy szanse skorzystać!

buba
23-07-2010, 21:27
wybaczcie za lekkie odejście od tematu..

nie przejmuj sie- jakies tu takie ostatnio podejscie do nowych uzytkownikow ze trzeba im zmyc glowe za brak porzadku i pouczyc. Ale na szczescie nie wszyscy maja taka potrzebe...

b.cie Buba proszę o jakiś namiar w BNiskim bo ja napalona na biesy zapomniałam że istnieje inny świat a BN to przecież sąsiad i podobno dziki więc wsam raz dla mnie i moze aga załapie

hej

nie wiem jakie klimaty twoja corka jest w stanie zaakceptowac- czy brak pradu, biezacej wody, wspolne sale, wieczorne imprezy- wchodza w gre? cena nizsza niz w schroniskach

w niskim jest kilka klimatycznych chatek

lupkow na pograniczu niskiego i bieszczad
http://www.lupkow.pl/flash.php?lang=PL

polany surowiczne
http://www.polibuda.info/tiki-index.php?page=Chatka+Elektryk%C3%B3w
http://www.chatki.yoyo.pl/polany.html

ropianka
http://www.chatki.yoyo.pl/ropianka.html

nieznajowa
http://www.chatki.yoyo.pl/nieznajowa.html

jak dla mnie wyjatkowo mile miejsca

aha, 3 ostatnie czynne tylko w wakacje, ferie itp

nie wiem czemu nie moge cos wyslac PW... dlatego pisze tu.. nie ze zlosliwosci wobec milosnikow porzadku...

DZIKA baba
24-07-2010, 12:32
Odpisałam Buba na priv bo sie boję donaEnriko, z wyjazdu teraz nici bo mnie jakis ślązok wjechał w bagażnik i tyle go widziałam, a blachasz chce 1500 i tak tu planuj. Dopiero w sierpniu sie ruszę.Dzieki

Biały 13
31-05-2011, 23:16
Był ktoś na Jaworcu w ciągu ostatnich kilku miesięcy ??

trzykropkiinicwiecej
01-06-2011, 10:00
Byłem w Gospodarstwie Rolnym Jaworzec tydzień temu... a jakieś pytania co do grajdołka w błocie i nawozie?

Biały 13
02-06-2011, 08:44
Konie wciąż chodzą dookoła schroniska ?

Zagrody dla koni i psów są zbudowane ??

trzykropkiinicwiecej
02-06-2011, 09:14
...różnie... konie najczęściej w pastuchu i ogrodzone... natomiast z psami to bywa różnie, czasem biegają, albo uciekną...

Biały 13
03-06-2011, 08:29
E no to nie jest tak strasznie :)

Ostatni raz w lutym byłem, i troszku wody upłynęło - i się zastanawiałem co tam słychać !!

diabel-1410
05-06-2011, 16:55
PTTK Sanok daje takie ceny że głowa boli.Startowałem do jednego przetargu i niestety lub na szczęście przegrałem.Nawet przy kredycie hipotecznym w wysokości 1000000zł raty kredytu będą niższe od czynszu za schronisko w Cisnej.Czynsz za Jaworzec jest o połowę niższy ale przy ttym przepływie ludzi to i tak za dużo.Romantyzm i klimat to jedno a ZUS i skarbówka to drugie

trzykropkiinicwiecej
05-06-2011, 19:49
...jaki romantyzm.. Diabelski zapiernicz... 3 miesiące wycięte z życiorysu w ciągu roku.. a czasem i dłużej... do tego piniendzy nimo... ot romantyka... bajka o romantyźmie? Roman , tyś mnie dziecko zrobił.... i długa bez alimentów

Biały 13
06-06-2011, 08:55
PTTK Sanok daje takie ceny że głowa boli.Startowałem do jednego przetargu i niestety lub na szczęście przegrałem.Nawet przy kredycie hipotecznym w wysokości 1000000zł raty kredytu będą niższe od czynszu za schronisko w Cisnej.Czynsz za Jaworzec jest o połowę niższy ale przy ttym przepływie ludzi to i tak za dużo.Romantyzm i klimat to jedno a ZUS i skarbówka to drugie

Sądzę że PTTK nie dostosowuje kwot czynszowych do miejsc. Im dalej od głównych szlaków turystycznych tym mniejszy czynsz ... Bo jak na tą chwilę wiecej ma minusów zostanie gospodarzem niż plusów. W sumie jeden plus - tak jak napisałeś "romantyzm", a pod tym wyrazem każdy znajdzie coś dla siebie. Jedni brzuchatą kobietę, tańce i śpiewy do samego rana, inni zaś ciekawe rozmowy przy kominku itp itd !!

Czarek pl
08-06-2011, 09:06
Dla mnie konie,kury(szczególnie ta kulejąca),kaczki i kogut:-)dodają kolorytu temu schronisku,byłem tam tylko chwilkę ale spotkałem bardzo miłych ludzi.Nie zmienie to oczywiscie faktu,że Jaworzec wymaga dofinansowania.

Biały 13
09-06-2011, 11:36
Ja jestem również ZAAA :)

Mariolka ze sowją obstawą daje dużo pozytywnej energii :-P daje koloryt itp ... Dzięki niej to schronisko zyskuje, lecz bez inwestycji to i tak będzie kulało. Nocowanie w zimie, gdy jest zepsuty piec - to nic fajnego ...

Ale konie muszą być zagrodzone, tak aby nie spacerowały przy Chacie. Tak aby mogło być pole namiotowe na trawie a nie na oborniku. I tak samo z psami - zbudować im "zagrode"

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.164733293587002.39468.100001509985133#!/photo.php?fbid=170726852987646&set=a.164733293587002.39468.100001509985133&type=1&theater

trzykropkiinicwiecej
01-08-2011, 08:31
W związku z nagłą zmianą Gospodarza w Bacówce "Jaworzec" poszukiwane są graty... i inne.. chodzi o sprzęt potrzebny w uruchomieniu obiektu ponownie po zmianie, która następuje za tydzień... Nowi Gospodarze - Madzia i Michał potrzebują mnóstwo rzeczy kuchennych i innych wynalazków niezbędnych w funkcjonowaniu schroniska... w związku z tym prośba o przekazanie, jeśli ktoś ma zbędny dobry sprzęt, albo zna namiary na porządne komisy, w których można by się w takowy zaopatrzyć, proszę o kontakt przez forum lub bezpośrednio z nimi na Jaworzcu, w Hotelu Górskim Wetlina, bądź też w Bacówce pod Małą Rawką

diabel-1410
01-08-2011, 23:32
Jakoś ta nagła zmiana gospodarza przy tym czynszu mnie nie dziwi.Sam dzwoniłem do PTTK-u i cena była powalająca-ludziom którzy zdecydowali się wejśc w ten biznes gratuluję odwagi i życzę powodzenia:-)

Biały 13
02-08-2011, 18:04
hmm ... może zmniejszyć czynsz w ten czas dłużej zagości gospodarz na Jaworcu ?

PS: Czy ktoś w zaistniałej sytuacji ogarnia gdzie jest Mariolka ?

trzykropkiinicwiecej
02-08-2011, 21:10
Mariola jeszcze na Jaworcu... schodzi na dół do Siebie... ma dom w Kalnicy

Biały 13
03-08-2011, 13:17
Dzięki za info - już myślałem że Mariolce coś się stało (wypadek) ...

o Kalnicy to wiem ...

trzykropkiinicwiecej
07-08-2011, 20:11
http://www.schronisko-jaworzec.pl/index.html

Corka_Browara
23-09-2011, 01:54
Są miejsca w Bieszczadach, których nie można ominąć i ludzi, których warto poznać. Wzięło mnie teraz na pisanie opinii o różnych schroniskach, ale polecam tylko wybrane miejsca. Do tych także zdecydowanie należy nowy Jaworzec. Piszę "nowy", bo sama przez kilka tygodni byłam świadkiem jak Madzia i Michał stawali na głowie by przywrócić urok i ciepło temu miejscu. Od wielu osób słyszę także, że schronisko zmieniło się nie do poznania. Zapraszam

trzykropkiinicwiecej
02-12-2014, 20:21
http://www.bieszczadypttk.pl/ogloszenia-przetargi-pttk.html smutne trochę

qbek
02-12-2014, 20:37
To już kolejny raz. I chyba kolejny nie będzie nowego chętnego...

Biały 13
03-12-2014, 09:09
Jeśli warunki umowy są takie jak kilka lat temu, to się nie dziwię.

dziabka1
12-01-2015, 12:02
Czy ktoś wie, co wchodzi w zakres remontu schroniska w Jaworzcu? Czy już się posypało tak bardzo, ze nie da się z niego korzystać i wresczie peteteka ruszyło z pomocą?
Nie byłam tam jakiś czas juz.

Jimi
12-01-2015, 13:50
W zakres remontu wchodzi remont dachu. Bodajże rok temu pttk dostał dofinansowanie na solary więc instalował je w różnych schroniskach. Na Jaworcu nowe solary są już zainstalowane ale remontowana jest druga część dachu. W schronisku było bardzo ciepło, więc remont dachu nie wpływał na temperaturę w środku. W zasadzie nie rozchodzi się tyle o ten dach. W tym tygodniu, właściwie już na dniach i raczej przed weekendem odchodzi ze schroniska gospodarz Michał :((( Smutek wielki... Po 3,5 latach gazdowania na Jaworcu. Na chwile obecną nie ma kolejnego dzierżawcy. Jednak zgodnie z założeniami schronisko nie powinno pozostać puste czyli zamknięte dla turystów (w tej chwili też pewnie można nocować ale bezpieczniej napisać że jest remont ponieważ zachodzą zmiany, sprzątanie, reorganizacja, inwentaryzacja nie wiem jak z ogrzewaniem itp) więc z pewnością pttk zastosuje tymczasowe rozwiązanie tak by w chacie ktoś jednak był -ale nikt za pttk ręczyć nie może przecież! Dlatego teraz przybywający turyści dla własnego dobra powinni zgłosić przyjazd bo nie wiadomo jak będzie wyglądał okres przejściowy gospodarzy.

dziabka1
12-01-2015, 14:17
Czyli jednak Michał odchodzi..
Szkoda wielka, naprawdę
stworzył fajny kawał schroniska

diabel-1410
12-01-2015, 14:53
Byłem w PTTK 2 g.temu z pytaniem o ich planydalsze go
remontu.Nie mamy kasy na nic więcej usłyszałem.

creamcheese
12-01-2015, 16:32
Z tego co słyszałem (nieoficjalnie) kanalizacja jest do gruntownego remontu. Problemy z nią były coraz częściej

Jimi
12-01-2015, 17:17
Tak, stypa jak nie wiem :( Michał a także Madzia tworzyli wspaniały, oryginalny klimat w Jaworcu. Schronisko tętniło życiem, panowała przyjazna atmosfera. Wiele dali z siebie i pozostawili wiele siebie tu. Wiele także się zmieniło w otoczeniu schroniska -przywrócenie, odkopanie pamięci historycznej dawnej wsi. Oczywiście przyczyniły się do tego w dużym stopniu różne stowarzyszenia ale gospodarze mieli w tym swój udział i podtrzymywali pamięć miejsca zapomnianego przez dziesiątki lat -nie tylko z obowiązku ale i własnego zainteresowania historią regionu. To ważne by gospodarz miał pasję i zainteresowanie swoją okolicą i dzielił się nią z gośćmi, gdyż wiele ludzi w Bieszczadach nie zna historii swego miejsca ani ścieżek które są wokół. Miejmy nadzieję, że nowy gospodarz będzie równie przyjazny dla turystów a atmosferę schroniska niech tworzy od nowa, bo przecież nikt nie lubi być z nikim porównywany a schroniska mają to do siebie, że co nowy gazda to nowe spojrzenie i wizja a ściany Jaworeckie setki przeróżnych historii mogłyby opowiedzieć:) To tyle tytułem podniosłych przemówień:)

diabeł, ty jesteś wariat i wiesz o czym mówię ;p

qbek
13-01-2015, 10:53
Wielka szkoda, że znowu zamieszanie z moim ulubionym schroniskiem. Mnie cały czas kusi, by do przetargu stanąć (jak będzie), ale chyba odwagi brakuje...

diabel-1410
13-01-2015, 22:29
Tak niedużo chce PTTK zaledwie 35000 tyś netto. Ale dla mnie to za dużo. Wolę nie dokładać do interesu

skyrafal
13-01-2015, 22:38
Zaraz, ile chce ? Albo coś Ci się z rachunkami pomieszało 35'000zł netto czy 35'000'000 netto, bo tak wynika z tego co napisałeś

Zakładam Twój błąd i tą mniejszą kwotę, choć wszystko możliwe - te 35.000zł to jest za co konkretnie ? Za sprzedaż czy z dzierżawę roczną czy za co ?

don Enrico
13-01-2015, 22:39
Dużo - niedużo
Jakże ładny widok będzie się wkrótce roztaczał gdy schodząc z Krysowej będziemy mogli oglądać ruiny schroniska na Jaworcu.
Podobnież do tych co zostały we wschodnich Karpatach , (takich jak choćby pod Sywulą)
z tą różnicą , że tu będzie mosiężna pamiątkowa tablica " oto dzieło działaczy PTTK"

Jimi
13-01-2015, 23:22
Haha Diabel, nie wierze -teraz min oferta jest na poziomie 35 k pln netto? Czyżby zapyziały pttk bieszczadzki schodzil do standardów beskidzkich.

diabel-1410
13-01-2015, 23:40
Jimi na to wygląda.Ale to nadal jest 43tyśbrutto w skali roku.To znaczy że roczna dokładka do interesu może wynieść około 6000pln. A co kiedy wejdzie się na duży zus

Jimi
13-01-2015, 23:51
Tak wyliczyłam sobie kwotę brutto, to jednak jest dalej za duża kwota w odniesieniu do tego co pttk oferuje w zamian. Duży zus po 2 latach przy założeniu, że działalność zakładamy teraz, to w ogole jest dziadostwo cokolwiek byśmy tu w Polsce nie robili, czy schronisko czy co innego, zwłaszcza dla ludzi młodych którzy nie doczekają emerytur ale nie o tym tutaj ;]

diabel-1410
14-01-2015, 00:01
Poczekam jeszcze trochę czasu aż będzie na sprzedaż.:-)

skyrafal
14-01-2015, 11:42
Na bazie matematyki ze szkoły podstawowej łatwo policzyć, że schronisko Jaworzec przy zaproponowanych warunkach finansowych nie ma absolutnie żadnych szans.
Ktoś kto się zdecyduje na dzierżawę będzie musiał cały czas dokładać.

43.000zł kosztuje dzierżawa,
6000zł przez pierwsze 2 lata kosztuje ZUS,
koszty wyżywienia 1 osoby pracującej fizycznie 8000zł,
koszty dojazdów, eksploatacja samochodu terenowego 10.000
reklama i jakaś promocja 5000
remonty bieżące 4000

W sumie jest to 76.000zł i ktoś pracuje tylko na jedzenie udostępniając własny samochód.

Teraz możliwości zysku. Policzyłem, że schronisko jest w stanie wygenerować 500zł przy pełnym obłożeniu, które się rzadko zdarza.
Wychodzi 5 miesięcy pełnego załadowania, żeby w ogóle wyjść na zero.

Wg mnie jest to kompletnie nierealne.

Gar
14-01-2015, 18:25
76 000 to bardzo delikatny szacunek - obawiam się że realne koszty są jeszcze wyższe. A jeśli ktoś płacić ma normalny ZUS to dopiero robi się finansowy hardcore.

skyrafal
14-01-2015, 19:31
Oczywiście, że to delikatny szacunek z kilku powodów.
- Człowiek to nie jest pies, żeby pracował za jedzenie. Jeśli ktoś się godzi na program hiper oszczędnościowy to po to, żeby coś z tego miał, a nie długi i wielkie g..wno.
- Trzeba mieć własny samochód terenowy, z dobrymi agresywnymi oponami i na tyle sprawny technicznie, żeby się po prostu nie psuł. Więc nawet gdyby miał być to UAZ trzeba wydać przynajmniej 15.000zł
- W mojej kalkulacji nie doliczyłem kosztów amortyzacji samochodu, jedynie samo paliwo. Jeśli ktoś jeździł więcej w terenie doskonale wie jaka jest żywotność różnych podzespołów i zacznę tu od opon, które do terenówki są drogie i szybko się zużywają.
- Jest rzeczą oczywistą, że do prowadzenia takiego schroniska potrzebne są minimum 2 osoby więc ZUS razy 2.
- Schronisko Jaworzec to stary rupieć do remontu. Wiadomo jaki jest stan techniczny budynków, które nie są regularnie serwisowane.

Srubaa
15-01-2015, 20:35
don Enrico pod Sywulą to ino fundamenty stoją, ale to jak doskonale wiesz inny temat.
Kiedyś, za polskich czasów, w Gorganach z 20 polskich schronisk stało.
Szlaków wiele, a teraz...
Ale to też ma swój urok. :D
W październiku tam byłem, sam wytyczasz sobie szlak, biwakujesz gdzie chcesz.
:D

Dużo - niedużo
Jakże ładny widok będzie się wkrótce roztaczał gdy schodząc z Krysowej będziemy mogli oglądać ruiny schroniska na Jaworcu.
Podobnież do tych co zostały we wschodnich Karpatach , (takich jak choćby pod Sywulą)
z tą różnicą , że tu będzie mosiężna pamiątkowa tablica " oto dzieło działaczy PTTK"

don Enrico
15-01-2015, 21:10
don Enrico pod Sywulą to ino fundamenty stoją, ale to jak doskonale wiesz inny temat.
(...)
Trochę więcej niż 20-cia ale to inny temat.
Jest na naszym forum biegnący równolegle temat
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/3341-Schronisko-na-%C5%81opienniku-Wspomnienia/page7
Może warto zajrzeć jeszcze teraz do schroniska na Jaworcu , aby za parę lat wpisać się w takie wspomnienia jak z Łopiennika.
Potem pozostaną stały tylko fundamenty.
Różnica tych pod Sywulą (również Łopienniku) a Jaworu jest diametralna .
Jednych zniszczyła historia a tych drugich PTTK

coshoo
15-01-2015, 21:18
Szlaków wiele, a teraz...
Ale to też ma swój urok. :D
W październiku tam byłem, sam wytyczasz sobie szlak, biwakujesz gdzie chcesz.

20 schronisk w Gorganach? Chyba w całych Karpatach Wschodnich.
Z tym brakiem szlaków to też bez przesady, szlaków nie było 10 lat temu, teraz ostro poznakowali.

Srubaa
15-01-2015, 22:49
Byłem w tym roku w Gorganach (około tygodnia w październiku), zaczęliśmy we wsi Kołoczawa, szlaku nie widziałem przez 4 dni aż do Sywuli, ale to była specyfika tego wyjazdu. Później szlak trafiliśmy na Przełęczy Legionów.

Ale za to spałem w chacie pracowników leśnych, do których trafiliśmy około 23, przed chatą powiewała flaga Ukrainy i Banderowców.
Z chaty wyszedł gość, który był do nas cholernie pozytywnie nastawiony i mówił po Polsku.
A to było totalnie NIGDZIE.

Przepraszam za off topic!

20 schronisk w Gorganach? Chyba w całych Karpatach Wschodnich.
Z tym brakiem szlaków to też bez przesady, szlaków nie było 10 lat temu, teraz ostro poznakowali.

qbek
29-01-2015, 13:54
Na twarzoksiążkowym profilu Schroniska Jaworzec pojawiało się pożegnanie dotychczas prowadzących schronisko, wraz z informacją, że są już nowi gospodarze.

Jimi
29-01-2015, 17:08
Tak, pojawili się już niespełna dwa tygodnie temu niespodziewanie nowi gospodarze. Kto obejmie Jaworzec było niemałą zagadką do samego końca:) Czy tak całkiem nowi? Pewnie wiele osób ich zna. A kto to taki? Niech pozostanie dalej zagadką aż sami to oznajmią. Myślę, że wciąż trwają prace reorganizacyjne, remonty, muszą się wprowadzić i przystosować -informacja o tym, że schronisko nieczynne dalej widnieje na stronie. Ja życzę powodzenia.

qbek
29-01-2015, 19:44
Świetnie, że to ktoś znany i nie całkiem nowy. Sądząc po "tonie" Twojego wpisu, dobrze to rokuje na przyszłość. :)

creamcheese
29-01-2015, 22:21
Znani i nie całkiem nowi próbują się rozdwoić. Oby im to wyszło :-)