Zobacz pełną wersję : Czarnohora - nowa mapa
barszczu
16-07-2010, 08:44
Wczoraj ukazała się u nas nowa mapa Czarnohory (1-60.000)
Basia Z.
16-07-2010, 21:27
Wow !
Wreszcie !
Jak tylko wrócę z Rumunii to kupuję :-)
agnieszkaruda
17-07-2010, 00:28
Ja już zakupiłam czekam na przesyłkę będę ja w sierpniu testować :)
Ja jestem po pobieznych oględzinach mapki. Niepokoją trochę zaznaczone pola namiotowe pod Gutin Tomnatykiem i przy Jez. Niesamowitym - nie wiem czy się coś zmieniło, ale jesli mnie pamięć nie myli, to tam oficjalnie był zakaz biwakowania (choć co do pola pod Gutinem pewien w 100% nie jestem).
Ktoś wie obecnie jaki jest status tych miejsc ?
Basia Z.
05-08-2010, 15:01
Pod Gutin Tomnatykiem wolno, nad Jeziorkiem Niesamowitym - nie.
(no chyba żeby ostatnio coś się zmieniło)
B.
No tego Gutina pewien nie byłem bo zdaje się nawet jakiś drogowskaz widziałem na "odbiciu" żółtego szlaku, ale co do Niesamowitego to taka informacja na mapie może kogoś wpędzić w kłopoty.
Nie znam miejsca poza otoczeniem jeziorka pod Gutinem, które na przestrzeni ostatnich 10 lat zostałoby tak zdewastowane przez turystów w Czarnohorze. Nie mam zielonego pojęcia, co autorzy mapki mieli na celu znacząc te "pola namiotowe". Trochę szkoda, że ludzie, niby inteligentni i zaawansowani w ochronę gór popełniają takie gafy...
A kosówka wokół jeziorka znika arami co roku. Szkoda.
Nie mam zielonego pojęcia, co autorzy mapki mieli na celu znacząc te "pola namiotowe". Trochę szkoda, że ludzie, niby inteligentni i zaawansowani w ochronę gór popełniają takie gafy...
W przypadku miejsca pod Gutinem to żadna gafa - to jest wyznaczone miejsce do biwakowania. Trudno oczekiwać, żeby Redakcja mapy kierując się jakimś swoim interesem pomijała miejsca tak istotne jak pola namiotowe, ale w przypadku Jez.Niesamowitego trochę chyba zagalopowano się, bo jednak jest różnica poza miejscem prawnie wyznaczonym do biwakowania, a dzikim polem namiotowym.
No chyba że Redakcja wie coś więcej w tej sprawie niż my.
Chętnie wysłuchałbym jakiegoś stanowiska w tej sprawie.
mape nabylam.... troche kota w worku kupilam bo nie rozwinelam w sklepie i w domu troche sie zdziwilam... bardzo mi sie nie podoba ze jest wylacznie w polskiej wersji jezykowej (albo to tylko ja mam taki wybrakowany egzeplarz???)
mapy np. gorganow czy bieszczad wschodnich byly dwustronne, po polsku i ukrainsku... a tu dupa... juz nie posiedzisz nad nia z miejscowym.. tylko legenda laskawie po ukrainsku, na trzecim miejscu po polskim i angielskim :shock::shock::shock:
barszczu
28-08-2010, 23:09
mape nabylam.... troche kota w worku kupilam bo nie rozwinelam w sklepie i w domu troche sie zdziwilam... bardzo mi sie nie podoba ze jest wylacznie w polskiej wersji jezykowej (albo to tylko ja mam taki wybrakowany egzeplarz???)
mapy np. gorganow czy bieszczad wschodnich byly dwustronne, po polsku i ukrainsku... a tu dupa... juz nie posiedzisz nad nia z miejscowym.. tylko legenda laskawie po ukrainsku, na trzecim miejscu po polskim i angielskim :shock::shock::shock:
Mapa "Czarnohory" w wydaniu obecnym jest przeznaczona do sprzedaży w Polsce i jej treść jest przygotowana w języku polskim. Być może w przyszłym roku ukaże się wersja tylko w języku ukraińskim (cyrylicą) - wtedy będziesz mogła nabyć taką mapę i "posiedzisz nad nią z miejscowym" - zależy to tylko i wyłącznie od dystrybutorów mapy na Ukrainie. Na razie będziesz musiała miejscowym przetłumaczyć, chociaż wielu z nich potrafi przeczytać "po polsku". Mapa Bieszczadów Wschodnich miała wersję polsko-ukraińską wydaną na zlecenie pewnego stowarzyszenia, a wersja "handlowa" nie posiadała takiej wersji ze względu na znikome zainteresowanie handlowe takową.
Mapy Czarnohory i Bieszczadów Wschodnich są bardzo "ciężkie" (zawierają wiele szczegółów na 1 cm kw.) i wersja ukraińska nie zmieściłaby się równocześnie obok polskiej, jak w przypadku "lekkiej" mapy Gorganów.
Pozdrawiam