Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pszeniczniak czy Pszeniczne

don Enrico
26-04-2012, 00:41
Otóż mam dylemat i proszę o opinie : w co zaopatrzyć się przed łikendem majowym
- Pszeniczniak z browaru Amberg
- czy Pszeniczne z Okocimia ?
a może jakieś inne propozycje z listy piw pszenicznych ?
Proszę o opinie.
Co preferują bieszczadnicy ?

Hero
26-04-2012, 02:13
Proponuję przeniczny Ciechan. Z tych które wymieniłeś pierwszego nie znam, a drugie nie było jakieś rewelacyjne.
Możesz też zaopatrzyć się w piwa miodowe jeśli lubisz.

diabel-1410
26-04-2012, 09:27
orkiszowe browar olsztyn-pyszne

marmota_m
26-04-2012, 09:32
Z pszenicznych ostatnio próbowałam Łomżę - jak dla mnie ok. A z innych to jakiesik piwo na miodzie, ale gryczanym piłam... Ale jaki to browar... Chyba Jabłonowo - jak ktoś lubi miód gryczany to do potestowania :-)

Browar
26-04-2012, 09:39
Pszeniczny Amber jest nienajgorszy,Okocim byle jaki (jak na pszeniczne kiepski).Popieram jednak tego Ciechana,kilka klas lepszy.Dostępny jest jeszcze dobry Paulaner,choć trochę droższy.

Petefijalkowski
26-04-2012, 10:03
Ostatnio sie rozpilem (rozkosztowalem) w browarze Kormoran miodne. Polecam bardzo.

Miejscowy
26-04-2012, 10:05
i ja nie omieszkam wypowiedzieć się w tak ważkim temacie.
moja rodzicielka, gustująca w pszenicznych powiada, że Ciechan Pszeniczne, to najlepsze piwo jakie w życiu piła.
Łomżę piliśmy wew wtorek, niezła
ale ale, czy warto brać jakieś piwo na weekend?
Obołon Biłe - całkiem przyjemne piwko oscylujące w kierunku przenicznego
no i Obołon Pszeniczne - mam na niego chrapkę, nie piłem jeszcze, ale zapowiada się obiecująco

Pyska
26-04-2012, 10:12
Ale jeszcze z pszenicznych jest od niedawna na rynku Książęce Pszeniczne (podobno to jest Grolsch pszeniczny, sprzedawany w Polsce pod marką Książęcego). Ja osobiście nie lubię pszenicznych ale podobno przyzwoite.

tomas pablo
26-04-2012, 10:26
jak dla mnie - to jednak OBOŁON pszeniczny !!! ..bardzo smakuje mi obołon biły , ciechan -też nie do pogardzenia ....

buba
26-04-2012, 12:36
jak dla mnie - to jednak OBOŁON pszeniczny !!! ..bardzo smakuje mi obołon biły .

popieram przedmowce!! OBOŁON PSZENICZNY!!!!!! paulaner i ciechan tez daja rade!
okocim pszeniczny jest paskudny, ambera nie pilam

ulubione moje piwa to biłe czernihiwskie i ciechan miodowy

acz to wszystko kwestia gustu.. znam takich co w pelnym pysznych piw sklepie kupuja tyskie albo żubra..

Pyska
26-04-2012, 12:45
Pszeniczne piwa są specyficzne, trzeba je po prostu lubić. Ja uwielbiam piwka z małych browarów:).
Okocim pszeniczny faktycznie syf i tak samo książęce pszeniczne, ale smakosze są.
Niestety Browar Grybów idzie pod młotek więc nie wiadomo co dalej, a pilsweisner exclusive całkiem smaczne piwko:)

don Enrico
26-04-2012, 13:21
Okres "miodowy" mam za sobą , teraz wpadłem w okres "pszeniczny" i stąd te rozterki.
Sprzedawca polecił mi Primatora pszenicznego. Podszedł mi, ale teraz nigdzie nie mogę go kupić.
Obołon też się sprawdził, więc trzeba się trzymać sprawdzonych rozwiązań. Obawiam się jednak że łatwiej go kupię tu na miejscu
niż na wschodzie.
Ostatni przykry wypadek miał miejsce w barze Koliba w Szeginiach , gdzie podawano (o zgrozo !!! ) ...tylko Tuborg i Heineken

tomas pablo
26-04-2012, 13:37
Ostatni przykry wypadek miał miejsce w barze Koliba w Szeginiach , gdzie podawano (o zgrozo !!! ) ...tylko Tuborg i Heineken[/QUOTE]

oj, to faktycznie OBCIACH I SROMOTA :-(

buba
26-04-2012, 17:04
Ostatni przykry wypadek miał miejsce w barze Koliba w Szeginiach , gdzie podawano (o zgrozo !!! ) ...tylko Tuborg i Heineken

masakra!!! jeszcze powinien byc rohan do kompletu ;)

Pierogowy
27-04-2012, 11:32
hallo,

kurde, ale się polemika smakoszy zdarzyła (dla niektórych "[..] syf [..]" ,a co niektórzy [..] paluszki wylizują[..] :)) pisząc o tej samej marce ),
ja ogólnie to się raczej nie znam,alkoholu prawie nie pijam...
ale grunt aby zimne było,wysoka szklanka i dobre towarzystwo przy stole ( ewentualnie pod ) !
hi,hi,hi mi ostatnio towarzyszy Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen...kto lubi ciemne,podwędzane i nie boi się wyzwań.... to zapraszam do stołu!

niektóre wyżej wymieniane piwa nie trzymają często normy (pora roku a woda ?! ),czasami są wodniste,brakuje przypraw( goździki ) i chlebowo-drożdżowa proporcja jest konsekwentnie nie utrzymywana !!!
to jest problem naszych i nie tylko naszych niefiltrowanych!
tzn: zdarzyło się ... i piłem wyśmienitego pszenicznego-Okocimia i również skwaszonego Obołona ...
brrr! na samą myśl...

pozdrawiam

Miejscowy
08-05-2012, 21:40
ni ma.
ni za Ublą ni za Krościenkiem.
ni ma.
jest tylko Biłe Czernihiwskie (czy jakoś tak) - też dobre.
a Obołona ni Biłego, ni Pszenicznego - ni ma.
ale w jednym ze sklepów, co pytałem w Smolnicy, pani mówiła , że bywa pszeniczny Obołon.

don Enrico
08-05-2012, 22:47
No cóż ......
nie pozostaje Ci niż innego jak udać się na KIMB ...... tam masz gwarantowane pszeniczne prosto z Okocimia.

Miejscowy
23-07-2012, 20:22
no i popróbowałem pszenicznego Obołona (a próbowałem w ekstremalnie egzotycznym dla mnie i nieobołonowym miejscu, mianowicie w klubie na warszawskiej Pradze)
no i się trochę rozczarowałem,
czyli nadal dla mnie najlepszym pszenicznym jest Ciechan!
ale Obołonowi dam jeszcze drugą szansę w jakiś normalnych okolicznościach przyrody

Hero
23-07-2012, 21:26
A jak to się stało, że byłeś na warszawskiej Pradze i na Forum o tym nie napisałeś, to by była przyczyna do spotkania ? Co do Ciechana to się zgodzę.

don Enrico
23-07-2012, 21:28
Nie wiem jak z Ciechanem , ale mnie ostatnio podchodzi Łomża pszeniczna i sam się zastanawiam nad tym jak to jest ?
Czy mnie się zmieniają smaki ? czy też poszczególne partie tego mętnego płynu maja prawo do odmienności ?

tomas pablo
23-07-2012, 21:54
ni ma.
ni za Ublą ni za Krościenkiem.
ni ma.
jest tylko Biłe Czernihiwskie (czy jakoś tak) - też dobre.
a Obołona ni Biłego, ni Pszenicznego - ni ma.
ale w jednym ze sklepów, co pytałem w Smolnicy, pani mówiła , że bywa pszeniczny Obołon.

a mnie nie przekonacie !!! OBOŁON PONAD WSZYSTKO !!!! ...Miejscowy - w Smolnicy też nie widziałem. Ale czasem JEST w Jaśle , w pewnym MPMie !!!!!! :grin:

Miejscowy
24-07-2012, 15:37
A jak to się stało, że byłeś na warszawskiej Pradze i na Forum o tym nie napisałeś, to by była przyczyna do spotkania ?
to był tak zwariowany i krótki (jedna doba) wyjazd, że szansy na spotkanie raczej nie był, ale może następnym razem..

Ale czasem JEST w Jaśle , w pewnym MPMie !!!!!!
w moim MPMie ostatnio posucha z piwami, ale w innym miejscu też podobno kiedyś był, więc kiedyś go na pewno upoluję.
ale w międzyczasie przypomniał mi się Ciechan: jest bardzo mętny, pływają w nim jakieś pszeniczne farfocle, pamiętam jak pierwszy raz nalałem go do kufla, jak zobaczyłem TĄ PIANĘ! - tak pięknej gęstej piany nie widziałem od czasów PRL-u

Pyra.57
24-07-2012, 19:57
Ciechana (łącznie z pszenicznym) można skosztować w UG w Barze pod Berdem. Sam kosztowałem, prosto z lodówki po zejściu ze szlaku sam miodzio.

don Enrico
25-07-2012, 09:18
Ciechana (łącznie z pszenicznym) można skosztować w UG w Barze pod Berdem. Sam kosztowałem, prosto z lodówki po zejściu ze szlaku sam miodzio.
I to jest dobra wiadomość na którą czekałem, co prawda nie wiem gdzie w tej turystycznej aglomeracji jest bar Pod Berdem , ale myślę że warto go poszukać.

Pyra.57
25-07-2012, 22:09
Daleko szukać nie trzeba na przeciwko Straży Granicznej przed Kremenarosem. A oprócz Ciechana serwują niezłe jedzonko i w normalnych cenach. Polecam pierogi ze szpinakiem i kociołek bieszczadzki ale ostrzegam po kociołku minimum dwa Ciechany trzeba wypić.

don Enrico
22-05-2013, 22:01
Różne ludzie mają dylematy.
Jakoż niedawno pod wpływem opinii Marmoty i Miejscowego zapisałem się do partii "łomżyńskiej" a tu już nowa opcja zza wschodniej granicy chciałaby znaleźć swoich zwolenników
31889

co robić panie premierze ? jak żyć ?

delux
23-05-2013, 01:54
Zgadza się!Obołon coś w sobie niezaprzeczalnie ma...

bigun
23-05-2013, 15:25
Moje ulubione piwko pszeniczne to Lady Blanche :)

trzykropkiinicwiecej
24-05-2013, 15:44
Biały Lew! Żadnego dylematu.... Obolon się popsuł , ten w Polskich marketach, co go bardzo dużo... A Liew, jak nie pijam trunków, to czasami zaryczy tak , że szklanica białego zimnego się nada, i nie ma chyba nic do podbicia w mój gust ostatnimi laty.

sir Bazyl
29-11-2013, 23:21
Kurka wodna i niech to dunder świśnie ale chyba zrobię oftopik w oftopiku! Wiem, wiem, zgroza i takie tam różne nieobyczajne zachowania ale szkoda zakładać kolejny wątek, tym bardziej, że w obecnym była już mowa o Browarze Ciechan. I mają takie jedno piwo, i jest to piwo o smaku piwa a nie jakieś popłuczyny, a nazywa się Ciechan Lagerowe. Nie jest to co prawda piwo pszeniczne ale na prawdę warto pokosztować! Smacznego!

tolek banan
30-11-2013, 22:12
Pierwszy raz pszeniczne piłem dawno temu we Wrocławiu mini browar- knajpka "Spiż" . Tam do piwa podają chleb ze smalcem. Będziecie we Wrocławiu na rynku - polecam.

"Spiżowe " piwo warzone jest według starych, bo az 500-letnich, tradycyjnych receptur. Nie jest produkowane modną teraz metoda komputerową, lecz z zachowaniem obsługi piwowara a nie informatyka. Piwo jest niefiltrowane, nieopasteryzowane, żywe, bez konserwantów, zawierające witaminy z grupy B ,PP ,sole mineralne, mikroelementy.

W katowickim i wrocławskim "Spiżu" warzy się 6 gatunków "spiżowego" piwa : Jasne Pełne, Miodowe, Mocne, Pszeniczne, Ciemne, Karmelowe.
Piwo przeznaczone jest do spożycia na miejscu, gdzie wczesniej, na oczach Gości zostało wyprodukowane.
Wielbiciele "spiżowego" piwa mogą jednak w oryginalnych, 2-litrowych butlach, zabrać piwo do domu.

don Enrico
30-11-2013, 22:43
tolek banan napisał :

Tam do piwa podają chleb ze smalcem
gwoli uzupełnienia dodam że ,od zawsze tak podawano piwo w najbardziej znanej knajpie beskidzkiej . Zajrzyj więc do Wysowej

bertrand236
30-11-2013, 23:22
Niedługo będą serwować ze "Smalczykiem roślinnym" :-)
Oczywiście nie w Wysowej.