PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatury latem

DziecieBoze
07-05-2012, 14:35
Witam Was,

Latem (ostatni tydzień lipca lub pierwszy tydzień sierpnia) wybieram się rowerem w Bieszczady.
O dziwo w górach będę po raz pierwszy (sic!) i nie mam bladego pojęcia na temat różnic temperatur (wiem tylko tyle, że są). W związku tym mam do Was kilka pytań:

1. Jakich temperatur mogę się spodziewać w nocy (lipiec i sierpień)?
2. Lepiej jechać w lipcu czy sierpniu (gdzieś czytałem, że w sierpniu jest bardziej stabilna pogoda, ale mam świadomość, że sierpień wiąże się z niższymi temperaturami w nocy).

Trasa (w maksymalnie uproszczonym zarysie):
Przemyśl - Jezioro Solińskie - Stuposiany - Utrzyki Górne - Brzegi Górne - Wetlina - Cisna

Nastawiam się na noclegi w namiocie i chciałbym wcześniej zaplanować, jakie ubrania ze sobą zabrać.

Z góry dziękuję :)

długi
07-05-2012, 20:31
Cóż, kilka... lat wakacji w Bieszczadach skłania mnie do tezy, że sierpień jest wyraźnie mniej deszczowy. Szczególnie druga połowa. Temperatury w sierpniu zdecydowanie nocą niższe, nawet do okolic zera. Nie jest to reguła, ale może się zdarzyć. W lipcu też zdarzyło mi się ok 10 w nocy, ale to było wyjątkowo zimne lato tak, że i w dzień było często ok 15 stopni.
Pozdrawiam
Długi

joorg
07-05-2012, 21:55
Cóż, kilka... lat wakacji w Bieszczadach skłania ..... sierpień jest wyraźnie mniej deszczowy. Szczególnie druga połowa. Temperatury w sierpniu zdecydowanie nocą niższe, nawet do okolic zera. Nie jest to reguła, ale może się zdarzyć.....
...statystyki meteo i lata doświadczeń długiego (moje też ) mówią ,że sierpień i wrzesień ...to najlepsze letnie miesiące w Karpatach (Bieszczadach) bez deszczu, w dzień ciepełko , a noce ?... szron z namiotu skrobać i świeczką ;) ogrzewać namiot (zwłaszcza koniec sierpnia), To jest piękne .
Czerwiec( druga połowa) i lipiec są deszczowymi miesiącami w Karpatach.