PDA

Zobacz pełną wersję : temat do dyskusji

Stachu
23-05-2003, 11:41
Watpie, zeby plan ten udalo sie zrealizowac z przyczyn organizacyjno-prawnych (jak to w naszym kraju...), ale podyskutowac warto.

Mianowicie powstal pomysl zrekonstruowania wioski Chocen (wiecej informacji tutaj (http://www.bieszczady.pl/portal/html/index.php?strona=chocen)).
Dzisiaj to wspaniale, zapomniane uroczysko zamieszkiwane m.in. przez zubry (sam je tam spotkalem 2 tyg temu) i w ogole majace charakter ostoi dla zwierzyny.

W pierwszej chwili pomyslalem sobie, ze to super pomysl. Zaraz potem powstalo jednak 2x wiecej watpliwosci i argumentow przeciw.

A co wy o tym sadzicie?

Piotr
23-05-2003, 12:10
Generalnie wiekszych zagrożeń nie widzę, Choceń lezy zupełnie na uboczu, w rejonie przez turystów calkowicie pomijanym. Oczywiście nie ma nic za darmo, rekonstrukacja, jaka by ona nie była, musi częściowo się zwrócić, co jest zrozumiałe, być może wjazd-zwiedzanie będzie płatne, no ale w sumie tak powinno być. Zapewne wiąże się to z pewnymi zmiananmi w środowisku i jeżeli są zagrożenia, to tylko tu - w "dzikim" do tej pory rejonie pojawi się sporo ludzi, zapewne trzeba bedzie zmodernizować drogę dojazdową przynajmniej z jednej strony, bo wygodny turysta chce mieć asfalt, itp. Jeśli to ma być coś a'la mini skansen, to pomysł jest niezły. Jednak coś za coś - natura na pewno na tym nie skorzysta.

marekm
24-05-2003, 10:32
witam
Moim zdaniem samo " wywołanie " tematu do dyskusji z podaniem hasła - tematu
to troszeczke za mało, przydała by się choć garść szczegółów, jeżeli takie są na tym etapie rozwoju koncepcji.

pozdroowka

Samoswoj
24-05-2003, 14:01
W samych wiadomościach brakuje jednej podstawowej kwestii, czemu by ta rekonstrukcja miałaby służyć, czy powstałby rodzaj skansenu, czy wioska letniskowa ( co może nie byłoby głupie, jeśli by ktoś zadbał o regionalizację oferty), czy wreszcie regularne osiedle, z zwykłymi ludźmi, a o specyficznej architekturze. ( troche bez sensu)
Ponadto dochodzi pytanie, co obecnie oznacza wieś Bojkowska, przecież to juz histowia, zupełny arhaizm, ale coś jest na rzeczy o tyle, o ile zawsze istnieje szansa wypromoania jakiegoś regionalnego, specyficznego stylu, który jakby się rozpowszechnił w regonie, a był rozpoznawalny, wiele dobrego by zrobił, ale za to musiałby się wziąść jakiś człowiek z pojęciem o architekturze, by forma była dostosowana do współczesność a równocześnie niosła pewną treść (przywiązanie, nawiązanie i przyznanie sie do lokalnego dziedzictwa, miejsca, specyfiki) Szandarowym przykładem jest styl Zakopiański, wykreowany przez gościa z pomysłem(nie chce mi się odgrzebywać nazwiska, osoby orientujące się w rzeczy uważają to za oczywiste), który niewiele w rzeczy samej ma wspólnego z orginalnym stylem góralskim, ale głęboko wsiąkł w świadomość i wyobrażenie, a świetnie pasuje do miejsca i spełnianych funkcji ( reklamowo-nastrojowo-identyfikacyjnych)

Maciek
25-05-2003, 10:37
Moje stanowisko w sprawie odbudowy dawnych wsi bieszczadzkich jest bardzo
jasne : NIE wszelkim budowom!

Stachu
25-05-2003, 12:35
uzasadnij dlaczego?

kasandrra
27-05-2003, 12:08
jak miałoby wygladac odbudowa? przeczytałam na Twojej stronie o planach, ale mało informacji.

kto bedzie decydował o kształcie architekt.?
chodzi mi o to, czy Amerykanie mają moce decyzyjne? moze przydałoby się podac nazwisko osoby decydującej? w Baligrodzie? przeciez moglibysmy pomóc tym osobom, a i moznaby uruchomic jakichs zielonych zeby poprzygladali sie co tam wyrosnie.

kasandrra

Szaszka
27-05-2003, 16:18
W rozstrzelonej chacie
Rozpaliłem ogień
Z rozwalonych pieców
Pieśni wyniosłem węgle
Zaciągnąłem na drzazgi gontów
Błękitną płachtę nieba
Będę malował od nowa
Wioskę w dolinie

Święty Mikołaju
Opowiedz jak tu było
Jakie pieśni śpiewano
Gdzie się pasły konie

A on nie chce gadać
Ze mną po polsku
Z wypalonych źrenic
Tylko deszcze płyną
Hej ślepcze
Nauczę swoje dziecko po łemkowsku
Będziecie razem żebrać
W malowanych wioskach

Stachu
28-05-2003, 13:38
Najsmieszniejsze jest to, ze na temat Chocenia wypowiada sie wojt gminy Baligrod, a tymczasem Chocen lezy na terenie gminy Czarna :-)

Piotr
28-05-2003, 19:18
To ja juz zgłupiałem - ktoś sie wypowiadał na temat Sokołowej Woli, która jest rzeczywiście w gminie Czarna, ale żeby Choceń w gminie Czarna? Eee, a może jest jakiś inny Choceń niz ten o którym myslę, albo jakis paradoks - wioska rzut beretem od Baligrodu nalezy do innej gminy (jeszcze żeby do gm.Komańcza, bo praaawie na pograniczu), a Czarna po drugoiej stronie Bieszczadów, to jak to jest?

Stały Bywalec
28-05-2003, 21:20
To jednak jest gmina Baligród.
Choceń (były Choceń, bo o niego tu chodzi) można znaleźć na znanej Wam na pewno mapie turystyczno - krajoznawczej (1:75000) Bieszczady Zachodnie, na podkładzie przedwojennych map topograficznych Wojskowego Instytutu Geograficznego w W-wie.
Położony był na trasie Cisowiec - Serednie Wlk. (obecnie: Średnie Wlk.).
Wieś (38 zagród) znajdowała się ok. 6 km (w linii prostej) na półn. zach. od Baligrodu, a nie płn. wsch., jak zapisano w przewodniku Rewaszu. Poza tym wszystko w przewodniku Rewaszu się zgadza. Liczba domostw jest tam podana jako 33, ale są to dane z 1921 r., podczas gdy WIG posiadał pewnie dane późniejsze.
Pozdrawiam
Ps. Wstyd się przyznać, że jeszcze nie byłem w tym Choceniu !