Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aktualna prognoza, warunki na szlakach, ostrzeżenia BPN itp.

mpap
28-03-2013, 16:03
Nie mogłem znaleźć podobnego tematu, większość pyta o warunki w danym okresie, a chyba warto było by mieć aktualne info o tym jakie warunki panują w Bieszczadach, a temat "A może jakieś aktualne fotki?" chyba nie do końca rozwiązuje sprawę. 8-)
Jeśli - mimo poszukiwań - dubluję jakiś temat to sorry i proszę o zamknięcie.

Na dobry początek.

Dyrekcja Bieszczadzkiego Parku Narodowego informuje wszystkich zainteresowanych udziałem w Drodze Krzyżowej na Tarnicę oraz innych turystów, że ze względu na niebezpieczne warunki pogodowe panujące w górach, w dniach 29.03-02.04 2013 r. nie udostępnia szlaków turystycznych na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego.
Bieszczadzki Park Narodowy nie ponosi odpowiedzialności za bezpieczeństwo osób, które weszłyby w ww. dniach na szlaki turystyczne w Parku.
http://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1242&Itemid=1

Do majówki chyba się polepszy,nie? :roll:

uszatek_mis
04-04-2013, 12:06
Myślę, że wcześniej, bo powyższe ogłoszenie i tak nie powstrzymało dużej grupy ludzi przed łażeniem.
Wybieram się w sobotę 6.04, więc napiszę co i jak teraz wygląda.

uszatek_mis
08-04-2013, 14:25
W sobotę 6.04 na Caryńskiej nic nie było widać, śniegu sporo, na grzbiecie wywiany i wystające kamienie. Przy granicy lasu (od strony Koliby) do metra albo i więcej. Śnieg załamywał się pod nartami.
W niedzielę 7.04 na Małej Rawce dużo lepiej, w lesie nie sondowałem ale na oko z metr co najmniej śniegu. Na przełączce pod Wielką Rawką (między Mała a Wielką) udało się znaleźć kilka miejsc, gdzie sonda lawinowa 265cm się cała chowała.. Śnieg twardy, wywiany, w lesie zmrożony, nie łamał się. Jazda (oczywiście ;-) po szlaku) rewelacja.
Dojazd - Ustrzyki - przełęcz Wyżniańska - czarna mokra, miejscami sucha.
Do Koliby od Zatwarnicy tylko dla odważnych w samochodach terenowych. My podchodziliśmy od Bereżek - dwa pierwsze mostki są zerwane.

PS. Śnieżyca wiosenna w Dwerniku już kwitnie - pewnikiem będzie wiosna...

marmota_m
08-04-2013, 14:28
Szło się po tym też dobrze :-)

creamcheese
15-04-2013, 10:40
Kto może mi powiedzieć jaka jest sytuacja na szlakach w wyższych partiach Bieszczadów: Bukowe, Szeroki, Rawki, Połoniny?
Ile śniegu, czy szlaki przechodzone?
Pozdrawiam

potworek
15-04-2013, 23:45
Też mnie to ciekawi, czy ktoś był na Połoninach lub Rawkach ostatnio? Jakie tam warunki? Wybieram się tam w najbliższą sobotę i takie informacje bardzo by się przydały

Gandalf
18-04-2013, 14:10
Jakie tam warunki? Ponoć nie jest dobrze: http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/polska,28/bieszczady-coraz-bardziej-niebezpieczne-wszystko-przez-wiosne,84060,1,0.html , ale niestety sam nie mogę zweryfikować :-(

potworek
21-04-2013, 12:45
Byłam na Połoninie Wetlińskiej wczoraj. Pogoda była bardzo dobra, choć widoczność nie najlepsza. Przepiękne łany kwitnącej śnieżycy wiosennej i cebulicy, ludzi mało...
Jeden minus to topniejący śnieg, na szlakach płyną potoki wody, jest błoto.
Pozdrawiam

wadera
26-01-2017, 18:05
Wybieram się w ten weekend w biesy i mam pytanie jakie są warunki na Wetlińskiej lub Szerokim Wierchu?czy trzeba brać rakiety,czy nie bo szlaki są przedeptane?może ma ktoś świeże wieści.

mercun
26-01-2017, 18:51
O ile nie planujesz poruszania się po dziewiczych śniegach to raczej rakiety będą zbędnym balastem. Stosunkowo dawno nie było opadów i raczej do weekendu ich nie będzie więc popularne szlaki powinny być przetarte a śnieg zmrożony o ile górą nie "puści" przy inwersji. Ale tu już pasuje prześledzić aktualne prognozy np tu: http://instytutmeteo.pl/prognoza-pogody-na-7-dni-Ustrzyki_Gorne-6740-1-0 albo http://www.gopr.pl/lawiny/bieszczady.
Z komunikatu wynika, że inwersja jest ale górą temperatury jeszcze mocno ujemne ( 12 do 15 na minusie ).Ale i tak cieplej przy porannych minus 25 dołem:mrgreen:

spokojny
13-02-2017, 16:29
Cześć, jak wygląda sytuacja z dojazdem do Wetliny, Ustrzyk G., Wołosatego i w górze? W piątek wchodzę na Wetlińską, sobota Tarnica lub Caryńska. Łańcuchy potrzebne?

tsa
15-02-2017, 13:16
Łańcuchy totalnie zbędne, jedynie uważaj na ewentualny lód. W górze szlaki przedeptane.

spokojny
15-02-2017, 23:07
Dzięki, tsa : ).

spokojny
26-04-2017, 07:44
Czołem, bieszczadnicy : ). Z uwagi na chęć wyjazdu w Bieszczad ok. 29-30.04 proszę o info, jak tam pogoda : )? Górą chyba leży śnieg, chociaż kamery coraz rzadziej działają (Grzechowisko nie wyświetla, teraz Wetlina też nie daje obrazu). Pada deszcz, snieg? Prognozy raczej słabe.

mercun
26-04-2017, 11:27
Śniegiem się nie przejmuj bo go nie ma poza płatami. Dzisiaj wieje fen a od jutra spadnie sporo deszczu więc go jeszcze ubędzie. Obawiałbym się raczej rozmiękłych szlaków. Długi weekend raczej deszczowy, może coś lepiej w poniedziałek ale prognozy zmieniają się jak w kalejdoskopie. Trzeba śledzić na bieżąco. Kamerka w Grzechowisku to już zamierzchła historia , a szkoda; ta z "Chreptiowa" jest trochę za daleko, szczyty gdzieś tam w oddali tylko przy b.dobrej przejrzystości powietrza.
Dobrego dreptania.

spokojny
27-04-2017, 08:20
Dzięki, mercun : ). Właśnie śliskiego szlaku bardziej się obawaim, zwłaszcza przy podejścich i zejściach, bo zabieram bratanka z leczonymi kolanami. Prognozę widzę na bieżąco, ale coraz mniej kamer działa, ostatnio nie mogę się porozumieć z kamerą z Wetliny ; ).

mercun
27-04-2017, 10:20
Rzeczywiście , z taką przypadłością może to być wyzwanie. Płaty rozmiękłego śniegu mogą mieć i kilkadziesiąt metrów.Wszystko zależy od tego jak wysoko zamierzacie pójść i gdzie . Tak czy siak mokro będzie. Co do kamery - od początku jej funkcjonowania nie miałem problemów. Przed momentem zerknąłem, coś tam na horyzoncie widać białego na szczytach ale to stoki ogólnie północne. I widać, że z nieba coś kapie chociaż niezbyt intensywnie. Spróbuj ten link chociaż może korzystasz z tego samego :http://chreptiow.pl/webcam-chreptiow-bieszczady.html#content

yankees
08-05-2017, 16:00
Witam,

Jak wyglądają warunki na szlakach ? Bardzo mokro, dużo błota ? Jest jeszcze śnieg na szczytach?

pozdrawiam

PS. Chodzi mi o rejon Cisna , Smerek, połoniny, UG.

coshoo
08-05-2017, 18:42
Witam,

Jak wyglądają warunki na szlakach ? Bardzo mokro, dużo błota ? Jest jeszcze śnieg na szczytach?

pozdrawiam

PS. Chodzi mi o rejon Cisna , Smerek, połoniny, UG.

Dane sprzed kilku dni. Płaty śniegu gdzieniegdzie na północnych stokach, w niczym nie przeszkadzają. Opadów nie brakuje to i błoto jest.

yankees
08-05-2017, 21:35
Dzięki za odpowiedź :)